Регистрация

АнализиАбониране за RSS емисията на рубрика Анализи Следене на най-важните новини от Дневник Анализи в twitter

Избор на редактора "Може би искате Акропола?", или как се стигна до сделката за Гърция

"Може би искате Акропола?", или как се стигна до сделката за Гърция

Немощното слънце проби през сивото брюкселско утро в понеделник, точно в момента, когато изглежда залязваха последните надежди Гърция да остане в еврозоната.

Дневник
Още от Анализи
 • 07:39 29 авг, 15
 • Авторитарното изкушение

  Авторитарното изкушение

  Нина Хрушчова, 2737 прочитания, 152 коментара

  Избирателите обаче все по-често отдават предпочитанията си на нео-автократите, които обещават да "защитят" хората от една или друга заплаха. Президентът на Русия Владимир Путин естествено оглавява тази група, но в нея попадат и унгарският министър-председател Виктор Орбан и президентът на Чехия Милош Земан. Тенденцията напуска рамките на бившите комунистически страни, доколкото в нея се включва и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

 • 19:27 28 авг, 15
 • "Икономист": Пускайте мигрантите и ги оставете да печелят

  "Икономист": Пускайте мигрантите и ги оставете да печелят

  сп. Икономист, 7420 прочитания, 238 коментара

  Една по-отворена Европа с по-гъвкави трудови пазари може да превърне бежанската криза във възможност, както направи Америка с поредицата от бежански вълни през 20-и век, пише списанието в свой анализ.

 • 16:26 27 авг, 15
 • Пеевски и истината за Кой

  Пеевски и истината за Кой

  Полина Паунова, Дойче веле, 6190 прочитания, 34 коментара

  Покрай т.нар. "осветяване" на Пеевски стана ясно, че никога не е имало значение дали той ще оглави ДАНС. Защото КОЙ не е конкретен човек. КОЙ е властовата система на една олигархична диктатура, която ще управлява вечно.

 • 15:25 27 авг, 15
 • Германия и мигрантите

  Германия и мигрантите

  Красимир Стоянов, 5323 прочитания, 139 коментара

  Може категорично да се твърди, че днешният икономически просперитет на Германия би бил немислим без миграционните потоци към Германия от 50-те години до наши дни. Не мисля, че немското общество би имало и днешното равнище на отвореност и на демократичност без миграцията и мигрантите.

 • 11:18 27 авг, 15
 • Google като отговор

  Google като отговор

  Тони Николов, 5058 прочитания, 55 коментара

  Google е тотална културна деконструкция. Хамлет е герой на Шекспир и "принц Датски", но и бар за меланхолици в Дъблин, както и британски футболен отбор от предградията на Лондон ("Дулуич – Хамлет ФК"), както и псевдоним на Димитър Подвързачов (1881-1937) и т.н. Всеки от тези отговори е истинен и еднакво верен, без да пропускаме снимките във "Фейсбук" на котараци, подвизаващи се под името Хамлет.

 • 08:53 27 авг, 15
 • Без Западните Балкани Европейският съюз би бил непълен

  Без Западните Балкани Европейският съюз би бил непълен

  Дневник, 2524 прочитания, 18 коментара

  Съвместната публикация на Себастиан Курц и Франк-Валтер Щайнмайер - външни министри на Австрия и на Германия, по повод среща на върха между лидери на ЕС и на държавите от Западните Балкани във Виена.

 • 11:36 26 авг, 15
 • Ще се справи ли Европа с бежанците?

  Ще се справи ли Европа с бежанците?

  Бернд Ригерт, 5706 прочитания, 142 коментара

  От 25 години насам в Европейския съюз важи правилото, че отговорност за бежанците носи онази страна членка, в която те са стъпили за първи път на територията на общността. На практика обаче тези Дъблински правила не се спазват. По тези правила отговорност за преобладаващото количество бежанци би трябвало да носят четири държави: Гърция, Италия, България и Унгария.

 • 14:22 25 авг, 15
 • Пировата победа на европейското общество и бежанската беда

  Пировата победа на европейското общество и бежанската беда

  Николай Слатински, 5153 прочитания, 64 коментара

  Не си представям как може да се спре това Велико преселение на народите от цял, и то огромен свят с повече от 6 милиарда човешки същества, жадуващи много по-добър живот, към един и то малък континент с по-малко от 600 милиона души, живеещи изключително добър живот.