Децата на България. Или на ББС

"Разболях се...", "Тези хора нямат сърца...", "Писах писмо до моя депутат в Европейския парламент да искам обяснение...", "Плаках цяла нощ...", "Издържах само 15 минути. Не можах да гледам повече...", "Директорката (на дома в Могилино) трябва да влезе в затвора.


Как може някой да бъде на свобода след такива извращения.", "Ще пиша на (британския) министър-председател да искам действие...", "Със съпруга ми гледахме филма в състояние на шок. Как може страна от ЕС да допуска подобно нещо...", "Бойкотирайте България! Не ходете там! Не купувайте нищо там!". Така звучат хилядите коментари на английски зрители, видели 90-минутния филм на ББС "Изоставените деца на България" за дома в Могилино.


България е изправена пред малко оплетен проблем дали да реагира на посегателството на репутацията си, или да се съсредоточи върху проблема с изоставените деца. Само на пръв поглед тези два проблема се припокриват. Не е обаче много сигурно, че това, към което правителството бива инстинктивно тласкано, е именно онова, което е и добро решение за изоставените деца.
Проблемът


Огромната част от обитателите на домове за деца с физически и умствени увреждания не са сираци, а са просто зарязани от родителите си. Когато влезеш в такъв дом, десетки деца просто ти се хвърлят на врата. Поне тези, които физически са в състояние или не са аутисти. Те нямат задръжки, но имат непреодолим порив към любов и емоционален контакт. И, разбира се, болезнена нужда от семейство. Никой не може да оспори това. Колкото и посветен на децата да е персоналът на дома, той не може да замести семейството.


Поне това семейство, което си представяме, когато заговорим за семейство по принцип. Има обаче и друг тип семейства. Голямата част от малтретирането на деца и подлагането им на сексуален, понякога брутален, тормоз, става именно в семейството. България някак е изпуснала положението и се е оказала с най-много институционализирани деца в Европа. Проблемът очевидно е голям. Срамът също. В Европа не може по този начин.


РешениетоЕдното решение на проблема е децата да се върнат при родителите, които би трябвало да бъдат по-отговорни и да получават повече подкрепа от държавата. Ако това не става, децата би трябвало да се настанят в приемни семейства. Друго решение би било да се настанят в малки наблюдавани жилища, един вид сиропиталища в домашни условия. Така броят на децата в институции рязко ще намалее, България ще стане европейска държава по още един показател и ББС ще ни остави на мира.


В последните години именно това, изглежда, е подходът на българското правителство, мълчаливо подпомаган от българските граждани. Никой не обича да го резилят по телевизията, затова всички сме обединени от един общ интерес да не ни срамят. За да се бори със срама, правителството (като всяко едно правителство) прибягва до проценти.


Преди две години си беше поставило за цел да намали институционализираните деца с 10% за една година и по стар обичай преизпълни плана. В писмо до авторите на филма социалното министерство точно това и казва от 2001 г. досега сме намалили децата в институции с 31.4%. С други думи: "Какво по дяволите искате, проклети журналисти? Всичките ли да ги изхвърлим на улицата? Нека поне на части!"


Реалността


В действителност двете модни инициативи деинституционализация и интегрирано обучение работят с пълна сила. Въпросът обаче е как. Единият начин е чрез така наречените приемни семейства, които не осиновяват децата, а ги гледат за неопределен период от време. По времето, когато правителството отбеляза смазващия успех с 31.4% намаление на институционализираните деца, в страната имаше към 30 приемни семейства!


В същото време деца, които имат очевидно сериозни проблеми с учението, бяха върнати в нормална училищна среда, но без да им бъде осигурено необходимото специално допълнително образование. Преди година, ей така, по пътя на европеизацията на грижите за изоставените деца, няколко десетки дома бяха прехвърлени от министерството на образованието към социалното министерство.


В същото време в България съществува, макар и слабо, гражданско общество. Тези деца не са забравени. В страната работят ред обществени организации, фирми и граждани, които било постоянно, било на кампании се стремят да извадят тези деца от мизерията, в която ги е пратила съдбата. Или поне да им облекчат живота. Организации като "Отворено общество", Общественият дарителски фонд в Стара Загора, "Карин дом" във Варна, az-deteto.com и много други правят немалко за изоставените деца. Но, разбира се, това не е достатъчно. Ако в Англия болните или изоставените деца бяха оставени само на държавата, положението им вероятно щеше да бъде като това на връстниците им от Могилино. Благотворителният сектор обаче поема огромна част от грижата за тях.


Фантазията


Това децата да живеят в задружни и преливащи от любов семейства е най-доброто решение. Но такива семейства не се създават с директиви. Грижите, които са близки до семейна среда, са една поносима алтернатива. Но тя не е много лесно постижима. За да съществува такава грижа, е необходима промяна на културата, на средата, в която се намират тези псевдосемейни единици. Това не става с декрет, нито пък за година-две. Необходими са и пари. Много, ама много пари. Доброто съвременно обучение на дете, което страда от аутизъм, струва към 8-10 пъти повече, отколкото са разходите за образованието на едно нормално дете.


Това е при положение, че съществува подкрепяща среда за родителите обществено разбиране, телевизионни програми, родителски групи, литература, обучени участъкови лекари. Без тази среда сумата сигурно ще е двойна. Смята се, че в България има около 16 000 деца, които страдат от аутизъм (не всички биха имали нужда от толкова скъпо обучение). Децата в дома в Могилино имат нужда именно от такава извънредно скъпа грижа. Плюс първоначалната инвестиция. И обществена загриженост. Едва тогава от деинституционализация.


Осигуряването на онова, което някои наричат европейски грижи, за тези деца може да се окаже една много добронамерена фантазия и по още една причина. В писмото, с което създателите на филма повдигат проблема пред българското правителство, не се споменава нито дума за цигани, роми, етнически малцинства или какъвто и друг евфемизъм ви дойде наум. Разбира се, в правителствения отговор също не се споменават подобни думи. Само това оставаше сега, да ни погнат и по тази линия! Пренебрегването на етническия контекст на проблема с изоставените деца е рецепта за заблуда за това за какво всъщност става дума.


Дилемата


Децата в Могилино, Петрово и другите домове са деца на България. Те не са и не бива да бъдат PR или анти-PR ресурс. За да направим нещо за тях, би трябвало първо да разберем от какво имат нужда. После да разберем какво е реалистично да се направи. След това кой може да го направи. Най-накрая би трябвало да се тревожим какво ще кажат другите за нас. Ние обикновено постъпваме точно по обратния път.


Досега не съм гледал филм, който да разказва как някоя държава се грижи добре за децата си. От такова нещо филм не става. Ако българската телевизия иска да им го върне на англичаните, да направи един филм за така наречена горивна бедност. Смята се, че в Англия всяка зима между 20 000 и 50 000 възрастни хора умират, защото не са в състояние да си платят отоплението (числата не са печатна грешка).


Дом със 75 деца инвалиди няма как да не бъде потресаваща картина. За девет месеца там не е трудно да събереш час и половина потресаващ филмов материал. Това, което обаче не бива да става в резултат на подобен натиск, е да се ускорява политиката на статистическа деинституционализация. Тя може да е средство да се бориш с ББС, но не е начин да решиш проблемите на изоставените деца, още по-малко пък да решиш проблемите на традиционно засраменото ни и безсърдечно общество.


Българското правителство, българското общество и всеки един българин са изправени пред дилема да се срамувам, или да бъда човечен. Понякога тези състояния съвпадат. Понякога обаче не. Промяна е необходима не в числата, а в нагласите, не в заглавията на вестниците, а в реалната загриженост за човешки същества. Аз имам дълбоки резерви към изваждането на деца от институциите. Преди да започнем да ги вадим оттам, обикновено, водени от желанието да не ги виждаме, а още по-малко пък да ги виждат журналистите на Скай и ББС, трябва ние да отидем в тези институции.


Предстоят местни избори. В отговора на социалното министерство се казва, че системата на домовете била децентрализирана. По този повод бих искал да дам съвет на всеки кандидат за кмет започни кампанията си в най-близкия дом за изоставени деца. Може това да изглежда кампанийно лицемерие. Нищо. Поне така ще използваш кампанията си за нещо безспорно добро. После и да не те изберат, ще знаеш, че не си си загубил времето.


Юлиан Попов е председател на управителния съвет на Българското училище за политика и директор на британската благотворителна организация Friends of Bulgaria, която подпомага домове за изоставени деца. Други коментари от него може да прочетете на блога му www.julianpopov.com

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Enigma
  Enigma
  Рейтинг: Неутрално

  Благотворителноста е присъща на богатите и в частност на вярващите.Бедноста озлобява хората - в БГ по-голямя част от населението преживява на ръба на минималното!При тези условия хората са психически подтиснати и заети със собственните проблеми нямат излишък за околните... "..българското правителство,българското общество и всеки един българин са изправени пред дилема -да се срамувам или да съм човечен...."Това не е дилема а действителност,в която българинът живее от години без да се срамува защото системата му е внушила,че така е нормално!В БГ проблемите чакат на опашка и не търпят отлагане,въпросът е дали управляващите имат желанието да ги решат?

 2. 2 Профил на алегорията
  алегорията
  Рейтинг: Неутрално

  Не си спомням да съм гледал точно този филм, но филми, с подобно съдържание, са излъчвани нееднократно по нашата телевизия. Имам идея за ужасите и абсурда на съществуването на въпросните обитатели. Винаги, когато приемам подобна информация се питам: дали не може да приемем в един по-общ аспект, че такива филми алегорично представят абсурдния живот на основната маса БГ-население. Как ли ще реагират английските зрители, ако им се внуши такава идея.

 3. 3 Профил на тъжен
  тъжен
  Рейтинг: Неутрално

  Добре би било да го дадат този филм по нашата телевизия, макар че едва ли би изненадал някой българин. Но не е само това проблема ни. Вчера се върнах от село, не малко село с училище до 8ми клас. Всяка втора къща запустяла, тази година нито едно дете за първи клас, вероятно скоро ще го затворят училището поради липса на деца. Останали са само възрастни хора, които един по един си заминават от този свят. Така са повечето села за съжаление. Накъде върви тази държава не знам, но усмивката не пада от лицето на премиерчето ни.

 4. 4 Профил на KIKI
  KIKI
  Рейтинг: Неутрално


  Предполагащ и знаещ действителноста в БГ неколкокртно опитах да съдействам за бюджет на charity организации за подпомагане на домове в БГ така както имат бюджети или процент от събраните средства от charity shops за децата в Румъния .И след официални разговори м/у UK charity ( 3 на брой) и български ведомства и български организации се оказа че в БГ нямат нужда от такава помощ , нямат ЖЕЛАНИЕ за такава
  помощ или откровено предлагат корупционна схема на представителя на UK charity.


 5. 5 Профил на http://lydblog.wordpress.com/
  http://lydblog.wordpress.com/
  Рейтинг: Неутрално

  управляващите дали имат желание?!? ако хората имат желание, ще помогнат, включително и с това, че ще притиснат управляващите, но имат ли хората енергия и желание да помагат?

 6. 6 Профил на Няма страшно другари, др. рУМЕН Петков ще им скрои
  Няма страшно другари, др. рУМЕН Петков ще им скрои
  Рейтинг: Неутрално

  шапката на ББС, тези лошльовци. Не си взеха поука, сега ще си го получат съвсем заслужено. Такава ченгеджийска разработка ще им направят, че направо ще им се завие свят и за другия път въобще няма да си помислят да ни клеветят така злобно пред прогресивната британска общност.

 7. 7 Профил на astonished
  astonished
  Рейтинг: Неутрално

  Има няколко примера на семейства в моя град, които имат деца с изоставащо развитие или са с тежки заболявания и инвалиди. Свидетел съм с колко любов и при какво огромно натоварване те отглеждат децата си.
  Трябва да има някакъв начин да се търси отговорност от тези родители, които изоставят децата си - болни или здрави. Не знам как е по света - но доколкото знам само в България можеш да изоставиш детето си /децата си, защото има и родители, които изоставят повече от едно дете/без да попаднеш под ударите на закона. И да - това, което винаги се премълчава - че се изоставят деца само от една етническа група - със сигурност трябва да се вземе предвид, когато се търси решение. Не желая на моята съвест да тежи чужда безотговорност, не мога да се срамувам заради чужди грехове. И накрая като данъкоплатец не искам да се харчат данъците, които плащам, само за да се увеличава броя и утежнява положението на изоставените деца.

 8. 8 Профил на Поли
  Поли
  Рейтинг: Гневно

  По някакво стечение на обстоятелствата имам пряко наблюдение над същият този дом в Могилно и над случващото се в него.
  Филмът е бил излъчен по "Евроком", ако не се лъжа. Но проблемът е, че въпросната госпожица Блюит е снимала не само в този дом, а в още няколко такива. И че кадрите, излъчни по ББС не са от дома в Могилино. А когато й се обаждат, тя заявява, че никога не е казвала, че са от там...
  Е, хайде, нека първо си изясним-каква е идеята на подобен филм? Да покаже на българското общество какви ужаси и драми се случват и как "тази държава никога няма да се оправи", един вид, или на база на противопоставянето, хиперболата и умелият режисьорски монтаж за пореден път да погъделичка самочувствието на британците- "Ау, ужас, ще бойкотираме България, естествено, те какви са, а ние колко сме хуманни...тц, тц, тц."
  За справка- в дома в Могилино живеят 69 деца. ВСИЧКИ те са с умствени увреждания, а над 50 % и с физически. Има едно-единствено дете, което може да завърже някакъв разговор. Както и авторът сам е посочил, не е трудно за 9 месеца да заснемеш материал за час и половина лента-особено ако монтираш всичко по-впечатляващо и по-вероятно да спечели състраданито и гнева на изнеженият британски зрител.Знаем, че всичко това се случва в България, знаем, че е факт, знаем, че е проблем, да. Както обаче и знаем, че когато журналист заснеме подобен филм, най-нагло изкриви фактите, излъже дори за това за кой дом става дума, и остави 60 души безработни, трябва да има и смелостта да си понесе последствието от това.
  Да не се лъжем-конкретният дом в Могилино така или иначе щяха да го закрият-заради много други неуредици там. С филмът си обаче, британката просто ускори процеса- няма как да обясниш на обществото, че тя не е знаела за какво говори и че става въпрос за друг дом.За да е мирно и тихо всичко, ще го закрият в най-скоро време.
  Не бих могла да предложа решение на проблема-едва ли някой може и да предложи адекватно такова. Децата там, както и в сходните нему домове в по-голямата си част не са сираци, а просто са изоставени от родителите им. Приемни семейства? Едва ли. Никой не иска да се грижи за идиот. Упрекнете ме, че съм безчовечна, но това е истината- ако на някой от вас, не дай си Боже, му се роди такова дете, как би постъпил? И не с първосигналното "Ще си го гледам, разбира се, каквото и да е, ми е дете." Когато ножът опре до кокал, нещата са по-различни, предполагам. За себе си не мога да отговоря какво бих направила. Съвсем откровено.
  Знам само, че докато позволяваме на английски ангели на милосърдието да ни сочат с пръстче и да навират в лицето на Европа недостатъците ни, по-добре няма а станем.

 9. 9 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: Неутрално

  Защо не се направи един постоянно действащ телефон (по подобие на различните кампании), на който всеки може да изпрати смс за лев-два и средствата да бъдат използвани за тези домове?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на Carrot
  Carrot
  Рейтинг: Неутрално

  Британците пак удариха шестица. Защо? защото никой не гледа в техният "двор", щом като има "зрелища" да се гледат в чуждия "двор". Англичаните са свикнали, и правят тези неща от десетилетия- вид "имперска" политика на отдавна издъхналата "империя". Тези техни "репортажи" са си всъщност поглед "през ключалката". Те уж давали "истинската картина". Но според британците. Защото "истинска" е винаги субективно.
  Тези "филми" не казват нищо ново. Тяхната единствена цел е да се унижи страната ни, да се представи като "африканска банания" и общо взето да се изкарат българите като "тъмни субекти там някъде из Ориента".

  Разбира се бедна България има тежки проблеми. От всякакво естество. И британците са основна причина за тях. Нека си спомнят "делбите", които правиха през 1944-45. Но коя страна няма проблеми?

  Нека припомним на "обективните" англичани факти за собствената им страна:

  *УК е страната с НАЙ-ГОЛЯМА детска бедност от всички страни в ЕС. Техните гета в градове като Ливерпул, Глазгоу,Лийдс, са срам за всяко цивилизовано общество.
  *Страна, която при живи родители екстрадираше децата им на принудителна работа в Нова-Зеландия, Южна Африка до края на 60-те години. Само и единствено по причина на това че родителите им са били бедни. Който не вярва нека види това:
  http://www.imdb.com/title/tt0103471/
  Става въпрос за практики, траещи с десетилетия, а не за изолиран случай.
  *УК днес е най-полицейско-фашистка държава от всички в ЕС. Който иска да види докъде са докарали собствените си граждани, нека погледнат Европейските курорти, където "орди" пияни млади (и не толкова) хора се въргалят по улиците от 12 на обяд.Това защото са толкова щастливи в собствената им страна.

  България и българските журналисти май че трябва да пътуват до УК спешно- за да опишат и те Британските реалии...на свой ред.

 12. 12 Профил на Grazhdanin
  Grazhdanin
  Рейтинг: Неутрално

  Знаем добре, че положението на такива деца в България хич не е добро, но мисля че това е част от ХВЪРЛЯНЕТО НА КАЛ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ, което започна през лятото на миналата година. Английските таблоиди написаха какви ли не гадости по наш адрес, британското правителство под техен натиск ни отряза от трудовия пазар, след това и Бибиси започнаха да ни плюят. През юли от Бибиси направиха "репортаж" как българите продавали децата си. Оказа се, че във филма са показани цигани, с турски имена, които на това отгоре категорично отказали да продават циганетата си. Българското МВР направи проверка чрез Интерпол за миналото журналистите на Бибиси, и се оказва че ДВАМА ОТ ЖУРНАЛИСТИТЕ НА БИБИСИ СА ОСЪДЕНИ ЗАРАДИ КЛЕВЕТА В АНГЛИЯ. От Бибиси отказаха коментар, и сега отново ни плюят. Защо от Бибиси не направят филм за природните красоти на България, за културата на древните траки и прабългари, за Джон Атанасов, за АНГЛИЙСКАТА МАФИЯ която краде археологически съкровища от България и ги продава в Лондон??!! Дълбоко съм погнусен от поредните мръсотии по адрес на България!

 13. 13 Профил на Бойко
  Бойко
  Рейтинг: Неутрално

  Да не говорим за кичозния филм на Майкъл Пейлин.

 14. 14 Профил на nearwana
  nearwana
  Рейтинг: Неутрално

  не разбирам статията! това че 20-50 хил. възрастни англичани умират от студ дава ли ни право да поддържаме такива домове за деца. Във филма не става само дума за "8-10 пъти по-скъпото" образование а за липса на елементарни грижи - медицински, храна и т.н..
  споко Юлиане, Р. Петк. ще разобличи тези капиталистически провокатори

 15. 15 Профил на Carrot
  Carrot
  Рейтинг: Неутрално

  nearwana

  Едно е да искаш да помогнеш, друго е да правиш шоута за вътрешна употреба.
  Никой не отрича трагичното положение на нещата. Но няма ли такова на други места? Има, разбира се. Защо тогава точно Бг? За да ни унижат, обидят, представят в светлината на диваци, без да имат и най-малка представа за същността на проблемите ни. Още повече, че ако ни критикуваха Датчани, Финландци, Норвежци, Немци, Австрийци- да кажеш, да- виж те къде са. Но англичани? които имат още по-ужасни проблеми и от нас?? Двуличие се казва на това, в най-добър "Британски" стил.
  Не отиваш да помагаш със секирата- отиваш да помагаш с човещина и добри намерения.

  Друг е въпроса, че Бг се управлява от кретени и идиоти. Тръгнали да "развенчават" ББС. Ами не се прави така-да попитат умни глави как се прави и тогава да го правят.
  Кретени, идиоти и национални предатели като Ахмедчо Допганчето... или от хора с по една мозъчна гънка като прословутия Б.Борисов... Как те ще реагират на тези "филми"? Никак. Не могат. Нямат мозък за такива неща...

 16. 16 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: Неутрално

  Дори всичко това за Великобритания да е вярно, защо ние винаги отговаряме в стил "А вие защо биете негрите?" Да видим тук и за нас какво можем да направим, пък англичаните не ги мисли, те ще се оправят.

 17. 17 Профил на тото
  тото
  Рейтинг: Гневно

  Юлияне, пак си се увлякъл, както и друг път??? Хиляди коментари.........на британци??? Бухахахаха

 18. 18 Профил на nearwana
  nearwana
  Рейтинг: Неутрално

  марковка, като журналист човек може да покаже един проблем и е безмислено да се казва: ама защо точно този проблем! има твърде много несправедливости че да ги подредим по важност (как) и да почваме да правиме материали за тях. просто хващаш един за ушите и го правиш.
  Ама ВВС все с нас се били заяждали - не е вярно, просто ние регистрираме това което е за БГ а другото попада в графата "брей тия азиатци/африканци кви са диваци".
  Според логиката на автора на статията като хванат крадец трябва да го пуснат на свобода защото все още има незаловени убийци и трябва първо тях да оправиме ...

 19. 19 Профил на Carrot
  Carrot
  Рейтинг: Неутрално

  @nearwana

  На този свят вече наивници няма. Всичко се прави с цел и умисъл. И е стратегия.
  Само ние наивните българи си мислим с термини от невинните "демократични" години.
  Или бленуваме за Американска демокрация, без да разбираме, че е Американски фашизъм и първобитна джунгла.

 20. 20 Профил на ave
  ave
  Рейтинг: Неутрално

  Ще започна отзад напред: Няма предизборна камрпания при която бъдещите управници да не са посетили дома за деца лишени от родителска грижа, в който работя. И толкова... Може някой телевизор, изостанали по складовете обувки да донесат, естествено не по мярка на децата. Случвало се е Червеният кръст да ни донесе дарение сервизи за ракия / не се шегувам/. Но това е нещо съвсем друго, вторично по отношение на живота на децата в тези институции.
  Много точно Ю. Попов посочва проблема. Няма никакво значение какво ще кажат в Англия и колко омерзени и уплашени ще останат след гледането на филма. Проблемът на децата от този филм още стои. Още по-лошо - не са само те и броят им не намалява.
  От домовете се освободи образователното министерство с мотива, че те там само живеят, а не учат, пое ги социалното министерство, но само методически контрол осъществява. Домовете сега са на пряко подчинение на кметовете. Те още не са го осъзнали. Идва време да бъдат сменени, а от новите кандидати още не съм чула, че имат някакъв дори и елементарен интерес към тази проблематика.
  Общините се чудят какво да правят с толкова много деца и първото, което направиха с бюджетите на институциите беше, да намалят заплатите на възпитателите и социалните работници, да проведат процедурата за обществена поръчка, свързана с доставка на продукти и консумативи /Няма да ви казвам на какви цени са хранителните продукти, които получаваме. Вероятно се досещате и сами, че са в пъти по-високи от цените, на които ние ги купувахме, а качеството ... кой ли се интересува. Само приятелските фирми са доволни/. Такава децентрализация прахосва парите на данкоплатците и лишава децата от адекватни грижи.
  Прав е авторът за това, че децата настанени в институциите не са сираци, а малтретирани и изоставени от родителите си. Друг е въпросът, занимава ли се някой с родителите - насилници, как се прилага закона към такива родители. От моя опит ще кажа: никой не се занимава сериозно, никак не се прилага закона. Ако трябва да се прилага, трябва да се отнемат родителски права. Да ама от това няма смисъл, то само ще облекчи т. нар. родител. Трябва друг тип законодателство, което да урежда отношението на държаната, на общините/на данакоплатците/ с родителите, които изоставят децата си без юридически да се отказват от тях.
  Не са прави онези, които смятат, че проблемът е свързан само с циганските семейства. Тази година в нашия дом постъпиха над 20 нови деца и всички са от български семейства.
  Увеличава се броя на децата изоставени от родители, които отиват да работят в чужбина. Просто ги забравят. Поне по този проблем може да се намеси държавата.
  Деинституционализацията, така както я разбира социалното министерство и Агенцията за закрила на детето, не разрешава проблема.
  Смятам, че е необходима превенция на престъпното родителстване. Такова вече се очертава в цели фамилии и се предава сякаш по наследство. Може да ви звучи невероятно, но в мойта практика вече съм се грижила за такива "фамилии" от по десет, пет или четири деца. Рдителите на тези деца сменят фриволно и волно партньорите си, получават детски добавки, смятат държавата за длъжна да им гледа децата само за това, че с лекота казват "ами не мога да го гледам" или "новия ми приятел не го иска".
  Приемничеството смятам, че няма да реши проблема. То само е една от възможностите. Осиновяванията мисля, че са по-добрия вариант за децата, като се има пред вид колко много семейства не могат да имат свои деца.
  Трябва да има подкрепа за семействата, като средствата за социални помощи се обвържат с ангажименти на родителите. Социалните работници в Отдела за закрила на детето за големия град Пловдив са само 12. Как да се справят с изоставянето?
  Не мога да упрекна журналистите от ББС. Ужасяващо е безхаберието и лицемерието на управляващите. Липсата на компетентност и стремежът да се усвоят от "наши хора" средствата от европейските фондове за социални дейности ще доведат до още по-стресиращи и уродливи процеси в социалната сфера.
  Патетичните отчети и бодряшките коментари на г-жа Масларова, т.нар. министър на труда и социалните грижи, няма да извадят системата от колабса, в който затъва.
  Въпреки всичко съм оптимист и знам, че има изход.

 21. 21 Профил на В Дания не бе филм, а две страници вестников
  В Дания не бе филм, а две страници вестников
  Рейтинг: Неутрално

  ..формат
  Ходех под козирка, щото няма как да скриеш че си от въпросната страна
  После почнаха да изнасилват деца в Слънчев бряг и пак свалих гарда  въобще не се надявай българин, дето не е живял навън да разбере какво пишеш

  Няма и прецедент, когато страна е изкарана извън ЕС понеже ..
  Пък и на Балканите си имаме Косово, Караджич и още кво - ли -не за дискутиране, вместо България.

  Това дето ме впечатли бе местното посолство, стопанисвано от проф Димо Димов и антураж. Една компания сбра в българия около 400 заглавия материали на български за осиновяваните 60 сирака годишно.
  Тъкмо Таня Петрова направи подписка да се пренесат в специалната библиотека за емигранти, изпратиха я в Полша.
  Две години по-късно, Димитър Стоянов е посланик, от 400 заглавия не е останало нищо. Предишният персонал на посолството е заменил с учебници по алгебра и литература на децата си новичките Хари Потър и какво още е откраднато до четириСТОТИН.

  Отговорни няма.
  В посолствата крадат.
  това пък от кога е новост

 22. 22 Профил на Мickey
  Мickey
  Рейтинг: Неутрално

  Кой го пусна този Юлиян Попов и защо?
  Най-ми "хареса" от писанието му:

  "Не е обаче много сигурно, че това, към което правителството бива инстинктивно тласкано, е именно онова, което е и добро решение за изоставените деца."

  Важното е - да е тласкано Юлиянчо. Те ББС друго не могат , но могат да ТЛАСКАТ.
  И тласкат , защото вие(БГ журналистите) не тласкате, а се занимавате с рекламната кампания , на личния ти любимец МУТРАТА Бат ти Бойко.
  Чудя се по какви невидими за мене пътища се появяваш в ДНЕВНИК ,Медиапул, и Кафене.нет????
  Що не си гледаш кампанията за изборите, а?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24 Профил на Фани
  Фани
  Рейтинг: Неутрално

  Обикновено много харесвам Юлиан, а този път - никак не.

  "Аз имам дълбоки резерви към изваждането на деца от институциите. Преди да започнем да ги вадим оттам, обикновено, водени от желанието да не ги виждаме, а още по-малко пък да ги виждат журналистите на Скай и ББС, трябва ние да отидем в тези институции."

  С извинение, това е пълна безсмислица. Първо "ваденето" и държането вътре са гнусни определения - говорим за живи, пълноправни човешки същества, не за домати или? После - това, че не ги "вадим", защото не искаме да ги виждаме е глупост. Държим ги вътре, защото не искаме да ги виждаме и имаме "резерви". Всяко събиране в гета, депа, институции, домове, лагери и подобни е жив фашизъм. О, пардон, извинете, може да не ви хареса думата... Но в "домовете" деца и възрастни с увреждания гаснат, гният и изчезват безшумно - ако не са от ББС да ни навестят от време на време, щеше да е много удобно. Но ето че не е. Та следващия път вие, Юлиане, идете да вдигате шум около болните теми, а не плюйте по тези, които го правят.

 25. 25 Профил на подкрепиасх ресхажането на проблема, а не идиотизма
  подкрепиасх ресхажането на проблема, а не идиотизма
  Рейтинг: Неутрално

  браво на Юлиян Петров рядко интилгентен човек с усет и визия към реалноста дано да има повече такива за да се измъкнем от оковите на собствените си комплекси и зависимост от разни полуидоти от чужбина които пет пари не дават за никой по света, и които са създали правилата как да оберат до дупка милиони и после да дадат на хилияди , в българия ние не можем да да дадем на хиляди и да помогнем на хиляди понеже не сме обрали милиони.

  ББС си е нацистка прогрма която пропагандира диференциране на хората

 26. 26 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Гневно

  Защо не говорите за децата? Не виждате ли, че има проблем? Имиджа на България ще е лош докато имате подобно мислене!!! Показват ви проблем с деца вие сте седнали да коментирате кой хвърля кал върху България!!!Да си оправим държавата първо!!!

 27. 27 Профил на Радост
  Радост
  Рейтинг: Неутрално

  аз мисля че децата са наистина мниго зле не само защото са изоставени от родители си но и за това че персоналът въобще не проявява поне капчица съчувствие.те не се нуждаят само от смяна на памперса но и от малко внимание.филмът на ББС ни показа едни истински трагични съдби.все някои трябжаше да го направи.да се надяваме че живота на децата ще се промени след това.

 28. 28 Профил на Анна
  Анна
  Рейтинг: Гневно

  СЕГА ВЕЧЕ НЯКОЙ СЕ ОПИТВА ДА ПРОМЕНИ НЕЩО.ЗАЩО?ЗАЩОТО БЕ РАЗКРИТО УЖАСНОТО ИМ ДЕЯНИЕ ДА ОБРЕКЪТ НАШИТЕ ДЕЦА ,ДЕЦАТА В МОГИЛИНО,НА ГЕНОЦИД.ТЕ НЕ УМИШЛЕНО СА ЗАХВЪРЛЯНИ ТОЧНО ТАМ ДАЛЕЧ ОТ НАС,ДАЛЕЧ ОТ ГРАДА И СВЕТА.ТЕ СА ТАМ ЗА ДА НЕМОЖЕ НИКОЙ ДА РАЗБЕРЕ ЗА ТЯХ.ЗА БОЛКАТА ИМ,ЗА СТЕНАНИЯТА ИМ,ЗА АГОНИЯТА.ТЕ СА ТАМ ЗА ДА ИМ "ПОМОГНАТ"ПО-БЪРЗО ДА СЕ ОТЪРВАТ.ЧЕСТНО КАЗАНО АЗ СЪЩО НЕЗНАЕХ ЗА ТЯХ И ВЪОБЩЕ НЕ СЪМ ПРЕДПОЛАГАЛА,ЧЕ ТАКОВА НЕЩО СЪЩЕСТВУВА ТУК И ДНЕС.ПОТРЕСЕНА СЪМ.МИСЛЕХ СИ ЧЕ САМО В АФРИКА ИМА ДЕЦА В ТАКОВА СЪСТОЯНИЕ.ЗАМИСЛИХ СЕ ДАЛИ БЯХ ПРАВА КАТО НИКОГА ДО СЕГА НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛА ЗА ПАРТИЯ,ПОЛИТИК ИЛИ ПРАВИТЕЛСТВО И СЕГА ВЕЧЕ ЗНАЯ ОТГОВОРА.КОЙ Е ВИНОВЕН ЛИ?ВСИЧКИ!А КОЙ ПЛАТИ ТЕ-МАЛКИТЕ БЕЗЗАЩИТНИ ДУШИЧКИ,ТЕ И ТЯХНАТА БОЛКА ПОКАЗАХА НА НАС В КАКВО СМЕ СЕ ПРЕВЪРНАЛИ-В ЗВЕРОВЕ И ЧЕСТНО КАЗАНО МНОГО СЕ СТРАХУВАМ ОТ ТОВА,А ВИЕ?

 29. 29 Профил на Apokfoock
  Apokfoock
  Рейтинг: Неутрално

  Рыбак рыбака, как говорица

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах