Крахът на световната икономика е неизбежен

В САЩ законодателството изрично забранява на Фед да дава пари на институции без депозити, освен в много специални случаи. Но дори и при изключенията процедурите за одобрение са много сложни и тромави. Освен това няма прецедент - в цялата си история Федералният резерв не е давал пари на такива институции.

Крахът на световната икономика е неизбежен

© Иван КутузовПрез последните няколко седмици започналата през август глобална криза на ликвидността и кредитните пазари се изостри още повече. Лесно е да я открием - в САЩ, в еврозоната и във Великобритания разликата между Libor (лихвите на междубанковите заеми) и лихвите на централните банки, както и на правителствените ценни книжа е изключително голяма и нараства от началото на кризата. Това е знак за играчите да избягват рисковете и да не си вярват един на друг.


Централните банки инжектираха десетки милиарди долари ликвидност в сектора на търговските банки, а американският Федерален резерв и централните банки на Великобритания и Канада понижиха лихвите. Но влошаващите се финансови условия демонстрираха, че


този отговор се провали ужасно
Така че не е изненада, че централните банки са все по-отчаяни пред лицето на най-острата криза от раждането на финансовата глобализация насам. Съобщението от миналата седмица за координирана ликвидна инжекция от Фед и четири големи централни банки е - да го кажем направо - твърде малко и твърде късно.


Тези мерки за значително намаляване на междубанковите лихви ще се провалят, защото монетарната политика не може да се справи с фундаменталния проблем, предизвикал кризата. Не става дума само за ликвидността - финансови институции с краткосрочни затруднения и дългосрочни неликвидни активи. Много повече играчи в икономиката са изправени пред сериозни проблеми с кредитите и платежоспособността си, включително милиони домакинства с тежки ипотеки в САЩ, Великобритания и еврозоната, стотици банкрутирали кредитори на рискови ипотеки, растящ брой закъсващи строители на жилища, много притиснати и уплашени финансови институции, както и все повече компании от корпоративния сектор.


В същото време монетарните инжекции не могат да премахнат общата несигурност във финансовата система, в която глобализацията и секюритизацията доведоха до липса на прозрачност, подкопала доверието и сигурността. Когато не се доверяваш на финансовите си партньори, не искаш да им даваш пари, независимо колко много си натрупал.


САЩ вървят към рецесия


независимо от това какво прави Фед. Натрупването на реални и финансови проблеми - най-тежката жилищна рецесия за всички времена, петрол около и над 90 долара за барел, остър дефицит на кредити, намаляващи инвестиции от корпоративния сектор и затиснати от безпаричие и дългове потребители, блъскани от многобройни шокове - правят рецесията неизбежна. Други икономики също ще бъдат повлечени надолу с разширяването на американската криза.


За да ограничат ефектите от американската рецесия и срива на глобалната икономика, Фед и другите банки би трябвало да понижат лихвите още по-агресивно, вместо да разчитат на умерени ликвидни инжекции, обречени на провал. Понижаването от Фед с 25 базисни пункта на лихвата този месец бе жалко на фона на това, от което има нужда. Подобни съкращения от централните банки на Великобритания и Канада дори не са започнали да въздействат върху покачването на номиналните и реалните лихви на кредитите, за което даваше сигнали резкият скок на Libor. Централните банки трябваше координирано да намалят лихвите с 50 пункта, за да дадат сигнал, че ще действат сериозно за избягване на твърдото приземяване на глобалната икономика.


По същия начин е грешно решението на Европейската централна банка да не пипа лихвите с оправданието, че по-скоро ще ги вдигне, след като преминело "временното" кредитно затруднение. При положение че имаме спихващ се балон при цените на имотите, високи цени на петрола и силно евро, които вече подронват растежа,


ЕЦБ направо ни гарантира рязко забавяне на еврозоната


Със сигурност обявените от Фед и другите централни банки действия са насочени в погрешна посока. Днес финансовите пазари са доминирани от небанкови институции - инвестиционни банки и фондове, хедж фондове, ипотечни кредитори, които не приемат депозити, т.нар. структурирани инвестиционни инструменти (SIV) и дори държавни и регионални държавни фондове - които нямат пряк или косвен достъп до ликвидната подкрепа на централните банки. Всички тези небанкови институции днес са потенциално застрашени от ликвиден крах.


В САЩ законодателството изрично забранява на Фед да дава пари на институции без депозити, освен в много специални случаи. Но дори и при изключенията процедурите за одобрение са много сложни и тромави. Освен това няма прецедент - в цялата си история Федералният резерв не е давал пари на такива институции.


Така че расте рискът това, което се случва с банките, да се разпростре върху небанковите институции, дължащи им дългосрочни заеми и активи. Това се видя напоследък в случаите с някои банки ("Нордърн рок"), инвестиционни, държавни и хедж фондове. Нищожен е шансът банките да дадат като кредити на тези небанкови играчи парите, които ще заемат от централните банки. Причината е собствените проблеми на банките с ликвидността, както и недоверието към небанковите партньори.


За разчистването на сегашната бъркотия


и създаването на здрава финансова система ще са нужни мощна политика и реформа в регулаторния и в надзорния сектор. Монетарната политика сама не може да оправи последиците от бездействието на регулатори и надзорници по време на кредитните ексцесии от последните години.


Твърдото приземяване на Америка и глобалното забавяне на икономиката са неизбежни. Едно значително и бързо понижаване на основните лихви може поне да повлияе на това колко продължително ще е това забавяне.


Авторът е председател на консултантската компания RGE Monitor и преподавател по икономика в "Стърн скул оф бизнес в Ню Йорк юнивърсити. Текстът е предоставен от Project Syndicate.

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sin
  Sin
  Рейтинг: Неутрално

  Черните статии винаги намират топъл прием у нас.

 2. 2 Профил на bogsam
  bogsam
  Рейтинг: Неутрално

  Хммм, мнения всякакви.

 3. 3 Профил на Хм
  Хм
  Рейтинг: Неутрално

  Sin и bogsam са абсолютно прави.
  Просто всяко нещо си има цена. Разчистването на Авгиевите обори също.

 4. 4 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Винаги е яко да гледаш глупендери как се преебават заради собствената си алчност.

  gradinko.bg
 5. 5 Профил на krassi_kdc
  krassi_kdc
  Рейтинг: Неутрално

  Съгласен съм с изложеното в статията.
  Не съм сигурен обаче, че господата,които държат "инструментите" ще съумеят да ги ползват правилно и навреме.

 6. 6 Профил на survivor
  survivor
  Рейтинг: Неутрално

  Братя, хакайте свински мръвки и туршии в буркани!

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: Неутрално

  "...законодателството изрично забранява на Фед да дава пари на институции без депозити... но няма случай Фед да не е давал пари на такива институции..." - я си обирайте кирливите статии си ги заврете някъде или се научете на превеждате статии както трябва. Тази статия е една пълна безсмислица, не знам дали се дължи на превода или на самата статия.

 8. 8 Профил на aftor
  aftor
  Рейтинг: Неутрално

  не е безсмислица статията,
  по-скоро е прецедент
  свиквайте с такива анализи вече...

 9. 9 Профил на обикновен
  обикновен
  Рейтинг: Неутрално

  Статията е само едно мнение-може да е ситуационна "игра" от училището в което преподава автора. Ако не е така,то тя е емоционално обременена поради някакви си лични причини на автора тъй като е с твърде фриволни, необосновани и неотговарящи на икономическата теория и практика твърдения.
  Анализът/ако това е анализ или откъс от съкратен анализ/ е с неубедителни причинно-следствени връзки и погрешни изводи които повече приличат на нечия поръчана и платена негативна публикация.

 10. 10 Профил на бай,бай,бай....
  бай,бай,бай....
  Рейтинг: Неутрално

  "Крахът на световната икономика е неизбежен" - е,тогава вече България ще е зад борда,барабар с комунистическите мутри и овчия народец...

 11. 11 Профил на Anton K
  Anton K
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на номер 8. Аз и да се по*ера от зор, няма да мога да го кажа по добре.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 13. 13 Профил на Le maikata si e fucknalo
  Le maikata si e fucknalo
  Рейтинг: Неутрално

  еврозоната е двоино по уязвима и ЕЦБ май вече го видя скапе ли САЩ то Европа ще е в нокаут и ще чакаме араби и азиятци да ни купуват на безценица

 14. 14 Профил на ПОЗДРАВИ ОТ РУССИЯ!
  ПОЗДРАВИ ОТ РУССИЯ!
  Рейтинг: Неутрално

  На! Изяще се! Капитализъма ще се згромоляса! Ще настане хаос! Само Руссия ще се измъкне читава, защото има много нефт и газ! А къде ще е България в цялата тази каша? С Руссия ли-или ще потъне със САЩ и Европа? Мислете му!

 15. 15 Профил на инж Ганев
  инж Ганев
  Рейтинг: Неутрално


  Края на пътя, другари. Пригответе се за слизане от циганския вагон. До тука беше весело за мнозина, от тук ще е весело само за малцина.
  Подписвам се с две ръце под статията и дори повече. Но според мен автора не вижда цялата картина. Това което се случва е срутването корпоративизма, умирането на вярата във силата на "невидимата ръка на пазара". Каря на икономическата доктрина дошла на власт със Рейгън и чикагската школа. Края капитализма какъвто го знаем. Време за нови теории и нови мислители от клибъра на Маркс.

 16. 16 Профил на мислител
  мислител
  Рейтинг: Неутрално

  или от калибъра на инж. Ганев

 17. 17 Профил на глобалист
  глобалист
  Рейтинг: Неутрално

  Титани на мисълта като инж.Ганев ВЕДНАГА МОГАТ ДА ПРЕДВИДЯТ НАПРИМЕР: "Влиянието на българските компютри на японския пазар"
  пардон,...компоти...

 18. 18 Профил на Кр
  Кр
  Рейтинг: Неутрално

  Междуфирмената задлъжнялост в БГ....

 19. 19 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: Неутрално

  Статията е абсолютно манипулативна. Само че от даскал не може да се очаква нещо повече. Те винаги се развиват до едно определено ниво и спират до там, като си мислят че знаят всичко. И какви невероятни и убедителни тези изказва без грам анализ. Чак се чудя на способностите му да вижда толкова напред в бъдещето. Може би е ходил на екскурзия до Факултето.

 20. 20 Профил на инж Ганев
  инж Ганев
  Рейтинг: Неутрално

  Овцете много рядко разбират когато ги водят под ножа. Почти никога...

 21. 21 Профил на Сливо Поле
  Сливо Поле
  Рейтинг: Разстроено

  Аман от пророци! То не бе 2000 година, то не бе край на света, сега пък този голословен "специалист". Цитат (за да не бъда и аз голословен):
  "За разчистването на сегашната бъркотия
  и създаването на здрава финансова система ще са нужни мощна политика и реформа в регулаторния и в надзорния сектор."
  Какъв хубав начин с много думи да не кажеш нищо!
  И докато никой не обръща внимание на #9, чиято хипотеза е доста вероятна, то #8 предизвиква ожълтяване на гащите, а инж Ганев коментира ли, коментира без дори да знае, че след инж се слага точка - инж. Ганев.
  Колкото до "от ПОЗДРАВИ ОТ РУССИЯ!" просто нямам думи. В цялата човешка история само един строй се е сгромолясал (пише се със с неграмотнико!) и това е руският експеримент, наречен социализъм. Комунизмът така и не го дочакахме и слава Богу.
  Капитализмът се развива като се саморегулира от най-силния регулатор - Пазарът (главната буква не е случайна). Е, не е никак приятно, когато процесите наближат някои екстремни стойности, но колебанията означават, че има движение, че съществуваме. Липсата на движение се нарича ентропия = смърт = комунизъм.

 22. 22 Профил на chicho
  chicho
  Рейтинг: Неутрално

  Доста по дилетантски написана статиа от "професора" в Стерн. Материальт е по-скоро репортерска сезациа пална с големи фрази и малко анализ - както подобава на професор които може само да говори за парите, но не и да ги прави. Не вярвам банките или икономиката на Америка да се сринат и даже в момента купувам банкови акции - поне имам смелоста да сложа парите си зад тожа което приказвам

 23. 23 Профил на bb king
  bb king
  Рейтинг: Неутрално

  пича е chairman на RGE Monitor, но тука някои удобно премълчават това, като го изкарват само професор.

 24. 24 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: Неутрално

  Колко ужасно смотана статия с още по-ужасно смотано заглавие!

 25. 25 Профил на инж Ганев
  инж Ганев
  Рейтинг: Неутрално

  Не се съмнявам че практиците икономисти българисти не аресват "даскалите". Току прочетат Економикс 101 и почват да не аресват. На инж Ганев тихата утеха след 2-3 месеца да каже I told ya! Те овцете дори тогава ще са бодри и ще се радват на лъскавото на ножа на колача.

 26. 26 Профил на Макс
  Макс
  Рейтинг: Неутрално

  Доста лош превод или просто липса на редакторска намеса. Дневник си спестяват си от редактори. Един пример - казва се твърдо или меко кацане, а не твърдо приземяване.

 27. 27 Профил на Kapitalist
  Kapitalist
  Рейтинг: Неутрално

  @14
  Оди търкаляй аспиринчета у Русия, нещастник такъв, не можа да дочакаш победата на комунизма, няма да видиш и "згромолясването на капитализъма".

 28. 28 Профил на ЗЗЗгромоляса
  ЗЗЗгромоляса
  Рейтинг: Неутрално

  Капут 14, като се ЗЗЗгромоляса капитализъма, богата с нефт и газ Руссия на кого ще бъде суровинен придатък? ЗЗЗгомолените немат паре?!?

 29. 29 Профил на преразпределение
  преразпределение
  Рейтинг: Весело

  Е чак пък крах е тежко казано ... по скоро бих казал - драстично преразпределение на богатството в световен мащтаб - който както иска да си го разбира, системата щте се промени драстично ... с надежда за по-добро.

 30. 30 Профил на Ганев инж.
  Ганев инж.
  Рейтинг: Неутрално

  Много интересни и/или забавни коментари,а статията според мен просто открива тема.Темата за капитализма, сериозно нещо е т"ва капитализма.Оцеля при една сериозна буря,но тези които я извършиха имаха само една цел,да забогатеят т.е.да станат капиталисти зад камуфлаж.Нищо вечно под слънцето в това число и капитализма.Но засега ще се "бъзикаме" със статиики.

 31. 31 Профил на Някой си
  Някой си
  Рейтинг: Неутрално

  Не забелязвате елементарни неща. Цялата статия е написана в духа - "Фед не прави достатъчно, Фед трябва да свали лихвите драстично". Прочетете последните редове.

  Това е абсолютно поръчкова статия. Тоя "даскал" просто си заработва допълнително.

  Че има криза - има. Че има сериозна опастност от рецесия в САЩ, а и в целия развит свят - има я. С две думи - нещата хич не отиват на добре.

  Но автора просто иска Фед да свали лихвите - елементарно е.

 32. 32 Профил на Niko
  Niko
  Рейтинг: Весело

  Не чувствам никаква криза, нито я виждам нито я чувам.Нося с колата дъщеря ми сутрин на училище и работния ми ден свършва.Останалото време е за мене.

 33. 33 Профил на ikinomika
  ikinomika
  Рейтинг: Неутрално

  Най-голямата икон.е САЩ до момента.
  Така,че ако има криза,това не може да не се отрази и на останалите по-малки икиномики по света по един или други начин.Принципа на скачените съдове образно казано.

 34. 34 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: Неутрално

  Хайде първо да свалим черните очила и да видим коя икономика от какво се формира. Значи, когато очаквания растеж няма да е 2.5% (нетно) а 0.5% (например) драмата е голяма. Край, настъпи апокалипсис... Кой плашите?! Икономиката на САЩ се формира в 2/3 от личното потребление. Което към момента е на най-високите си стойности. И между другото кризата с ликвидността на се влошава... а се подобрява. Просто защото в последно време бяха наляти няколко десетки милиарди само в този сектор (част от които подаръци от "арабските" държави). Така, че... за жалост на авторите човечеството ще преживее спокойно още няколко години. ДИШАЙТЕ!

 35. 35 Профил на k
  k
  Рейтинг: Неутрално

  Не ми се мисли какво би станало ако по времето на Малтус имаше Интернет, CNN или пък АлДжазира! Черните прогнози винаги са намирали лесен прием. Някак по-лесно е да оправдаеш собствените си провали със световни катаклизми, заговори, със провала на капитализма и "лошите" корпорации.

  Наистина - "... дишайте"!!!

  Дори в най - трудни времена работещите идеи успяват - списание TIME започва да излиза в разгара на Голямата Депресия!

 36. 36 Профил на Kosi4a
  Kosi4a
  Рейтинг: Весело

  Кефа се на лумпени като тези двамата преди мен. Единият говори за списание по време на ГОЛЯМАТА депресия, другия за още по големи глупости.
  Ще попитам само едно нещо. Като са ТАКИВА УМНИЦИ защо те не пишат авторитетни статий? Защо?
  Отг: защото са платени български клакьори.
  Които никой не обича, и на които никой не вярва.

 37. 37 Профил на 36
  36
  Рейтинг: Неутрално

  Ако са "платени клакьори" значи все пак пишат статии. Дали са авторитетни - кой го е грижа?

 38. 38 Профил на paracelsus
  paracelsus
  Рейтинг: Неутрално

  след пет години Татко идва с кофите.
  верижката Израел - Англия - САЩ се къса.
  ще ни направи нова, по-блестяща.
  какво всъщност се решава с финанси?

 39. 39 Профил на Шпигел
  Шпигел
  Рейтинг: Неутрално

  Фриидам, Фриидман...къде си ти гуру наш???

 40. 40 Профил на a be pedal N14
  a be pedal N14
  Рейтинг: Неутрално

  кви глупости говори6.На 6.09.1944г твоята Русия обяви война на България и я завладя.Изби 50 х.българи ,други 250х. минаха през концентрационни лагери ,ограби страната и народа,уни6тожи и замърси природата и съсипа демографски нациятса.Какви идиот6тини витаят в тиквата ти руска подлого.

 41. 41 Профил на еи
  еи
  Рейтинг: Неутрално

  мани като гледам много спецове по макроикономика са се навъдили в тоя дневник ве.....
  имам предвид форума, но и с журналистите.
  и кво шъ прайм ся? - идела тотална криза и обедняване.
  бе хора, на кой му дреме за кризата - мизерстващите ще продължат на същия хал, оная мърла дето единственото й що-годе смислено занимание за деня е да си заведе детето до градина или училище (сама или как?, вероятно и не се чука с мъжа си вече) ще продължи да НЕ УСЕЩА НИЩО (че то да усещаш трябва да имаш малко хуманност в душата си....... а това е трудна работа)- както и стотици хиляди други у нас, и стотици милиони по света,които не познават проблема наречен липса на пари.
  малкото на които наистина им пука за това накъде върви света нямат достъп нито до властта, нито до големите пари, така че споко- с или без финансова дестабилизация, крах или квото и да му кажете, човечеството е бита карта.

 42. 42 Профил на real money
  real money
  Рейтинг: Неутрално

  Cъгласен съм, че повишената ликвидност не може да реши проблема с неплатежноспособността, а само ще го отложи. Що се касае Апокалипсиса, може да има ново преразпределение на богатствата, но това е нормално. Умните ще видят решението, мъдрите ще предприемат действия. www.istinski-pari.com

 43. 43 Профил на Др. Иванов
  Др. Иванов
  Рейтинг: Неутрално

  Наука макроикономика няма. Нарича се шарлатанство. При еднакви макроикономически показатели има икономики на различно ниво. показателите могат да са еднакви между първата и сто и шестата икономика, и да са коренно различни между седмата и осмата.

 44. 44 Профил на Естир
  Естир
  Рейтинг: Неутрално

  Чета коментарите ви и забелязвам, че всички са в хоризонтална плоскост. Моята гледна точка може да ви се стори странна, но е истинна и е от вертикална посока-от позицията на библейските прророчества: там е предвиден този крах, като преди всичко подробно е описан крахът на Европейския съюз, даден изключително прозорливо в пророчетвото на Даниил. Всички библейски прогнози за съдбата и развитието на Света досега са се изпълнили-човешката история напълно се пирпокрива с предсказаното в Библейското слова. Световната икономическа криза, природните бедствия и катаклизми, все по-неконтролируемият петролен проблем, международното политическо безпокойство, подклаждано от редица регионални конфликти-това са факторите, които ще подготвят почвата за появата на най-великият фалшификатор и измамник, който ще се представи за дългоочаквания Месия. Самият Исус ни предупруждава за този Псевдоспасител още преди 2000 г. Така че, ако искате да узнаете какво ви очаква в близко бъдеще, по-добре прочетете Библията. Краят започна, въпрос на броени няколко години е приключването на Световната история, колкото и да не ни се иска. Антихристът наистина ще дойде от небето, но по начин не превишаващ човешката фантазия и твърде различен от идването на истинския Христос. Псевдо божият син толкова ще заблуди и смае света, че ще подхлъзне по-голямата част от човечеството в смъртоносната илюзия.
  Нямате много време за да преосмислите и пренаредите преоритетите си в персоналното си битие. Четете Новия завет, там е написано как да се избавите от наближаващият Божи гняв. Изборът за вашето спасение е единствено във вашите ръце!

 45. 45 Профил на Цецко
  Цецко
  Рейтинг: Неутрално

  Taka e Естир. Трябва да го обсъдите насаме с Орешарски!

 46. 46 Профил на хахахаха
  хахахаха
  Рейтинг: Весело

  1 Тимотей 6:17

  На ония, които имат богатство на тоя свят, заръчай да не високоумствуват, нито да се надяват на непостоянното богатство, а на Бога, Който ни дава всичко изобилно да се наслаждаваме;

 47. 47 Профил на RedZax
  RedZax
  Рейтинг: Неутрално

  Споко бе! Какво сте се стресирали! Купували разни алчни хорица имоти с пари на кредит с цел да ги продадат и да спечелят - какво толкова! Постоянно се случва - в много сектори от икономиката. Ясно е, че в един момент ще трябва да се връщат парите, с които си направил инвестицията. Опааа ама не можеш да продадеш това, което си купил - ми сори бате! Лоша инвестиция, не си си направил добре сметките и толкоз. Губят само тия, дето са купували с цел да препродават, тия които са ги купували да си жвеят в тях ги боли фара, че паднали цените или са се качили. Е, малко кфти и за банките, които са давали кредити на тия хора - ама и кредитирането е наука - да са мислили като са банки - кво, не може ли една година и те да са на загуба! Всъщност ще загубят само тези банки, които са давали прекалено рискови кредити - ами заслужават си го! Няма страшно нито САЩ нито световната икономика ще рухне, просто някои ще загубят, други ще спечелят, а пък глобално ще си расте, а печалбите ще се разпределят неравномерно! И така и трябва да бъде, колкото пвече възможности за свободен избор на хората - да пътуват без ограничения, да работят каквото и където поискат, да учат там където им харесва, да контактуват с когото пожелаят - толкова по-добре за всички нас и за световната икономика! Просто защото така се повишава ефективността! Някои хора отдавна са го казали, други са го разбрали, а трети са го приложили - познайте кои са най-добре, а на тия, дето им се привижда призрака на Маркс още - много им здраве, да се съберат да си живеят някъде заедно и да видим как ще си разпределят собственото имущество според нуждите и как ще взимат от всекиго според възможностите, хи хи! Искат да си разпределят, ама ако може чуждата собсвеност, не своята - туй са то комунистчетата!

 48. 48 Профил на от Минаващ
  от Минаващ
  Рейтинг: Весело

  #47 много съм съгласен с теб! То светоната икономика е като казармата - нищо не се губи, само си сменя притежателя. И така ще е докато некой не измисли начин събраното приживе да си го отнеш със себе си в отвъдното след смърта. Гледам много тук са се разтревожили за САЩ - рецесия, криза ... Може би рещесията ще им разруши магистралите или останалата инфрастуктура? Или ще отмени милионите патенти, които притежават и скубат от тях милиарди? В края на краищата, на загуба ще са дребните терикати, дето се бутат в големите игри и си въобразяват, че са забогатели много. Просто едрия капитал си угои много дребни инвеститори, почака докато съберат по някое милионче и сега ще ги издои до стотинка. Както между впрочем винаги става.

 49. 49 Профил на Greenspan
  Greenspan
  Рейтинг: Неутрално

  Авторът е написал статията така все едно 4е Бен, Клод и 6ефа на английската централна банка не са послу6али добронамерените му препоръки преди да по4не кризата

 50. 50 Профил на мен
  мен
  Рейтинг: Неутрално

  Ами ние вече сме в ЕС, значи крайно време е той да започне да се разпада! Там, където се намеси БГ човешкият гений, всичко върви към провал!

 51. 51 Профил на ben hur
  ben hur
  Рейтинг: Неутрално

  Нуриел Рубини вероятно е евреин и му дреме на семитския фалус дали има приземяване или не тъй като е наясно с режисурата на такива кризи от заседанията си с Старците на Цион!

 52. 52 Профил на do Estir
  do Estir
  Рейтинг: Неутрално

  Spoko choveche. Ti moe da chetesh nekakva tam propaganda ama az si porkam redovno s shefa i nema da ima problemi vervai. To shefa sled seki zapoi pochva da palni glavite na sekakvi otkachalki s kraq na sveta ama kato izvetree i sichko e tochno )))))

 53. 53 Профил на Nurair Rubinshtein
  Nurair Rubinshtein
  Рейтинг: Неутрално

  О4аква се намеса на султана на Брунеи - да закупи конвертибл бондс от Мерил Лин4!
  Така 4е няма криза!

 54. 54 Профил на Rakel
  Rakel
  Рейтинг: Неутрално

  Естир да не си забравил лекарството си днес?

 55. 55 Профил на todor_kochev
  todor_kochev
  Рейтинг: Весело

  Такаааа,да направим малка историческа рЕтроспекция/ама как звучи по научному,а/:
  - напъдил Чингиз хан на майната си някакви пра-пра-българи и хоп- сгромолясва се империята му,
  - помъчили се византийци с българетата и к,во - немало ги;
  - за османлии,руснаци и германци няма какво да говорим,а пък Чълчил продължава да се чуди и на оня свят защо от империята остана само името;
  - сега е ред на ЕС и САЩ!!!!
  Треперете,ние с вази сега и до гроб!

 56. 56 Профил на Естир до Ракел
  Естир до Ракел
  Рейтинг: Неутрално

  Скъпи Ракел,
  Преди да ми предлагаш лекарство, що не вземеш да се ограмотиш с малко качествено четиво, отлежало и пра-старо колкото самото човечество? Свикнал си да дишаш въздух менте, да консумираш храна менте и да четеш блудкава литература менте. Дори когато такива като мен ви поднасяме прочетена и смляна Истината, пак се отвръщате от нея! Горко ви! Впрочем близо е 12-ия час и ще си спомниш за отправеното предупреждение, но надали ще можеш да коригираш съдбата си!
  П.П.Ако беше прочел нещичко от словото за обща култура щеше поне да знаеш, че Естир е Тя, а не той!

 57. 57 Профил на Др. Иванов
  Др. Иванов
  Рейтинг: Неутрално

  Естир, евангелистка откачалко, ние сме православни, спасението на душите ни е гарантирано. Вие му мислете.

 58. 58 Профил на Навин
  Навин
  Рейтинг: Неутрално

  Др.Иванов, не си мислете, че "условията" за спасение на католици, православни или протестанти са различни! Те са простички и ясни, намират се в Божието слово, за тези, които не са тесногръди и не ги мързи да четат единствената книга, която си струва да бъде прочетена!

 59. 59 Профил на др
  др
  Рейтинг: Неутрално

  Самото попадане в редиците на католици и протестанти, по познати като евангелистки откачалки, само по себе си не изключва възможността за спасение, но само и единствено, ако заблуденият се върне в православието. Няма спасение извън православието. Затова ние не си даваме много зор, то си ни е гарантирано. А вие колкото и да се напъвате, пак сте си за ада.

 60. 60 Профил на Навин
  Навин
  Рейтинг: Неутрално

  Според мен, не след дълго католицизъм и православие ще се слеят в една църква! Знам, че в момента това звучи еретично и "откачалнически", но това ще стане! Дори започна да се случва /за справка срещата м/у папата и патриарха миналата година в Истамбул/. А до тогава всички, които имат ум и най-вече сърце, гледайте внимателно - техните движения са неусетни и докато се усетите - вече ще сте заедно с тях. За съжаление!

 61. 61 Профил на Естир до Др.
  Естир до Др.
  Рейтинг: Неутрално

  Прочети поне Новия завет, и сравни коя църква изпълнява словото! Задължително прочети и Десетте божии заповеди в Стария завет и после коментирай!
  Ако си напишеш адреса мога да те светна за лъжата и измамата в православните, католическите и евангелистките църкви!Истината е в самото Слово, не в човешките традиции и измислени басни и ритуали!

 62. 62 Профил на Естир
  Естир
  Рейтинг: Неутрално

  Абсолютно прав си Навине! Дреме човечеството и не знае какво му кроят официалните църкви!
  Пропускаме събитията по допирателната и явно трябва да бъдем ние днес Духовните будители!
  Темата е много важна, но трябва да тръгвам!Довечера може да я продължим!

 63. 63 Профил на central banker
  central banker
  Рейтинг: Неутрално

  Споко бе момчета, чудя се защо публикувате само екстремни статии от екстравагантни професори, а не пуснете някой по-сържан коментар. Не, че Фед, ЕЦБ и останалите нямат трески за дялане, но този звучи сякаш да умираме от утре. Покажете малко диалогичност в това издание и пуснете и алтернативни гледни точки. Все пак едно търсене в гугъл не е голяма работа. Пък вие така и не плащате права, като публикувате. Иначе досега за нереферирано преписване да са ви е разорил световния финансов ежедневник.

 64. 64 Профил на do 48
  do 48
  Рейтинг: Неутрално
 65. 65 Профил на Навин до Eстир
  Навин до Eстир
  Рейтинг: Неутрално

  Нека бъде утре, предлагам. А в чисто икономически план е повече от ясно, че Щатите съвсем умишлено обезценяват собствената си /и по стечени на обстоятелствата световна/ валута! Въпрос за начинаещи: Кой е най-големият нетен длъжник номиниран в USD към момента в света?

 66. 66 Профил на др.
  др.
  Рейтинг: Неутрално

  Естир, скъпа, десетте божи заповеди ги отменихме, в смисъл Иисус Христос ги отмени, барбар със стария завет. Затова е Новият. Няма как да ме убедиш, че друга църква/по скоро деноминация/ извън Православната .... и оттук грешките"изпълнява словото". Кое слово. Бог Слово или словото/учението или както ние провославните казваме :Истината/ на Иисус Христос, въплатеното Слово. Как изпълнява? Христовата Църква няма за задача да изпълнява учението, тя е христовото тяло. Тя спасява душите ни/на православните, не на всички/.Ние живеем изпълнявайки учението - слово.
  Истината е в самото Слово - много повърхностно, по евангелистки. Те и демоните знаят, че там е истината, ама и те като вас са пътници за ада.
  Навин, Православната църква и католическата ерес няма да се обединят, а католическата ще се върне в православието, което е малко вероятно. такива срещи се правят от 900 г. и сигурно още 900 ще се правят.

 67. 67 Профил на do dr.
  do dr.
  Рейтинг: Неутрално

  иди на психиатьр-много те е пекло сльнцето!

 68. 68 Профил на Навин
  Навин
  Рейтинг: Неутрално

  Да, срещи е имало и преди, но важното е как ще завършат накрая! А "тренда" към екуменизъм е възходящ!!!!
  И едно рамо вместо Естир:
  "Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне." Матей 5:18

 69. 69 Профил на др
  др
  Рейтинг: Неутрално

  Да Навинчо, само че с възкръстването му и то по лични негови думи, това премина и дойде Неговият закон. На върха Отец каза Слушаййте този/Иисус, не Мойсей/. А винаги когато Го питат за закона, очаквайки да изрицитира мойсеевите заповеди, Иисус дава своя закон, и през ум не му минава даже да намекне за мойсеевия. Четете си.
  А Естер е права, че темата макар и финансова е по-скоро религиозна. Първо нищо няма да се промени, парите от едни ще отидат в други, а дребните инвеститори, които са ги загубили, трябва да се запитат как да се отнасят със зависта/към богатите/ и техният/на богатите/ свят ли е праведния, за да се стремят към него. Защото тези които са си купили къщи за себе си няма какво да изгубят, те си живеят в тях. Строителните компании също- те продават с пъти надценка, не ги плаши, че цените паднали с 5-10%. Банките да не ги мислим, като видите банкер да проси ми се обадете. Гушнаха букета тези, които се възгордяха и завидяха на грешници/богаташи/.
  Хаби, гледай си сеното.

 70. 70 Профил на New York
  New York
  Рейтинг: Неутрално

  Само искам да ви кажа че аз лично го познавам автора на статията и мога да ви уверя че доста хора тука в САЩ го смятаха за много краен в изказванията докато не се развихри ипотечната криза през лятото. И в отговор на "от Иванов" само мога да кажа че аз не съм в академичните среди а работя във финансовия сектор като анализатор и напълно подкрепям твърденията на г-н Рубини.

 71. 71 Профил на Investitor
  Investitor
  Рейтинг: Неутрално

  Да бех инвестирал в библии да го е.., я колко се 4етели...Как не ме предопреди Исус като ми даде тоя пуст заем...

 72. 72 Профил на edin ot vas
  edin ot vas
  Рейтинг: Неутрално

  UK economy will weather financial storms, says Brown


  Louise Radnofsky
  Wednesday December 19, 2007
  Guardian Unlimited


  The British economy is well positioned to "weather the global financial storms", the prime minister said today.
  Gordon Brown was flanked by his chancellor, Alistair Darling, at his monthly Downing Street press conference, as he insisted inflation was in check and pledged to steer "a course of stability" through the new year.

  "We stand able to weather the global financial storms and to respond where necessary, as the Bank of England has already done, with a cut in interest rates," Brown said, after announcing he had met the governor of the Bank of England, Mervyn King, and the chairman of the Financial Services Authority, Callum McCarthy, this morning.

 73. 73 Профил на Четох, четох...
  Четох, четох...
  Рейтинг: Неутрално

  и разбрах, че на мястото на Орешарски, трябва да сложим някой поп.
  А Макксим да оглави Фед.

 74. 74 Профил на Радко
  Радко
  Рейтинг: Весело

  Дотук си умрях от смях три пъти

  И за да продължи кефа ще ви пусна още един кокал, че много хубаво ме забавлявате: "златният стандарт" срещу "доларовия стандарт".

  Напред, глобаликономисти, напред, мили мои гълъби

 75. 75 Профил на one
  one
  Рейтинг: Весело

  искаш да кажеш къби...

 76. 76 Профил на one
  one
  Рейтинг: Весело

  искаш да кажеш гъби...

 77. 77 Профил на Eстир
  Eстир
  Рейтинг: Неутрално

  Навине, понеже и ти си човек на Истината, мога да споделя нещо интересно, което мисля би те заинтригувало.
  e-mail-a ми е estir_bl@abv.bg

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах