Защо рушим лицето си

Защо рушим лицето си

© Иван КутузовГрадът


Родното ни място е съвкупност от светлината, мирисите, шумовете, улиците, природата, с които оставаме свързани цял живот. Как ще се движим по пътя на живота си се определя и от културата, която то ни е дало. Животът на поколения е натрупвал през вековете на това място стремежи, борби, моменти на щастие, нови идеи. Вълнуващо и интересно е да се проучва историята на столицата ни и на сгради като църквата "Света София" и Съдебната палата например. Площадите, градините и най-вече центърът на града, който е същевременно и емблемата на България - всичко това е изградено пред очите на софиянци и оставило спомени сред тях. Тази обща памет ни свързва дълбоко и силно с града и създава един вид родствена връзка между съгражданите. Преживелици по улиците създават емоционална тъкан в нас.


Градът и всеки негов жител са в постоянно взаимодействие. Градът е нашият общ организъм. Раните, които му се нанасят, са наши рани. Допускаме да се събарят ценни сгради, да няма метър от тротоарите, на който да се стъпва безопасно, да няма улични платна без повреди, да се вдига прах с метли по цял ден, вместо да се чисти с отдавна въведени в практика машини, да няма чисти тоалетни. Изброеното са най- елементарни условия на бита. Да изискваме от тези, на които плащаме заплати, за да се грижат за елементарните нужди за живот в София, не би трябвало да е тема на разговор!
Има и друго обяснение - то е в съзнателното ежечасно унижение на гражданите, което да ги сломи, оставяйки ги сред мръсотия и безнаказан вандализъм. От спомени и снимки знаем, че София е била подредена, чаровна, озеленена, чиста и приветлива. Знае се също, че най-добрата защита от престъпления на овластените е присъствието на гражданско общество, будно, интелигентно и активно.


Лицето


Как ще се почувстваме, ако някой ден, поглеждайки се в огледало, намерим едно ново, непознато лице? Първо ще помислим, че сме си загубили разума. Лицето, с което сме израсли, с което ни познават другите - без него и самите ние не можем да се разпознаем, да кажем "ето, това съм аз"! Защо рушим лицето си? София е огледалният ни образ. Вглеждаме се в нея и ни става страшно. Тегли се една псувня - като хапче срещу комплексите за малоценност и се отминава, но преглътнатата горчилка се напластява и ни отравя. Продължаваме ден след ден да вървим по изпочупените тротоари с наведени глави, не само да не се препънем, а защото ни е яд някому, но и на самите нас.


По света свързват България с катедралата "Александър Невски", паметника на връх Шипка и Слънчев бряг, е да, и Рилския манастир и Седемте рилски езера. Все още! Слънчев бряг вече отпадна от списъка, Седемте рилски езера също се бетонират, а за площад "Александър Невски" се изработват планове да бъде остъклен. Така за едно десетилетие ще допуснем лицето на България да бъде заличено от псевдомодерни, породени от алчност строежи.


Пиша тези редове като художничка, възпитаник на Художествената гимназия и на Националната художествена академия. Ансамбълът на площада около катедралата "Александър Невски"ще бъде коренно променен, ако се реализира строежът на една по височина и обемност доминираща сграда, на мястото на Художествената академия. Тази висока 22 метра маса ще се изцъкли с остъклената си фасада, напълно чужда по стил на обкръжаващите я.


Под заглавието Национална художествена академия се разработват планове за една мултифункционална сграда в центъра на София. На нея се гледа като на обект, с който ще се усвоят пари от Европа. Заглавието НХА е камуфлаж. Това се доказва от несъвместимостта на предвидените офиси, заведения, паркинги с учебния процес в едно висше училище по изкуствата. Идеята ателиетата да бъдат облицовани с мрамор, буди в мен смях. За част от тях е запланувано да бъдат изпратени в подземен етаж, за някои специалности ще се търсят помещения на други адреси...Затова пък ще има сладкарници и ресторанти, сигурно не за портмонето на студентите. Ще има слънчеви офиси за Евродепутати и подземни гаражи.


Националната художествена академия няма нужда от мултифункционална сграда, а една мултифунционална сграда няма нужда от присъствието на бедни студенти, които претендират за просторни ателиета. Логиката на бързата печалба ще наложи за много кратко време други обитатели. Така че колегите ми с титли и без титли, преподаватели в академията, които почти под пълен строй са застанали зад проекта Добрев-Йонов в очакване на обещаните хонорари за монументални художествени пана по новата сграда, ще се прославят като ликвидатори на Художествената академия.


Пренебрегва се присъствието на историята. Построеното до днес по проекта на Смирнов от 1906 г. се е утвърдило като мащабност, стил и материал. Всеки зид е напоен с история, с присъствието на всички наши именити художници, било като преподаватели или студенти тук. В проекта се предвижда събаряне на сегашната сграда с ателиета и вграждане на по-малката, червената под остъклената фасада на новата, мултифункционираща. Най-болното в този амбициозен план е, че не е разработен като част от ансамбъла на площада. Реализирането на сградата ще е началото на разрушаване на площад "Александър Невски".


След падането на стената, в Берлин се проведоха продължителни и ожесточени диспути на тема застрояване на стария нов център около Бранденбургската врата, Паризер плац и Потсдамер плац. Спореше се за стила на историческия център и в детайли за височината на застрояване, допустимите материали, отвори по фасадата и пр. На подиумни дискусии и в медиите се включиха институции, организации, известни личности и заинтересовани граждани.


Проектът на Смирнов от 1906 г. за центъра на столицата като ансамбъл е историческа даденост за софиянци и за България. За радикалното му ликвидиране не се говори, а се действа тихо зад закрити врата. Обществен диспут до днес не се е състоял. Обществеността трябва да получи информация и възможност да участва в дискусията. Защо се мълчи? Защо студентите не се изказват каква да бъде тяхната Художествена академия? Имат ли мнение по въпроса господата Бойко Борисов, Георги Първанов, Сергей Станишев?


Не случайно Художествената академия и Софииският университет съседствуват с най-голямата християнска катедрала в България, Народното събрание и БАН. Творческата младост в непосредствена близост със законодателния орган на републиката. Трябва да се преклоним пред ония глави, които са заложили на инвестицията Бъдеще.


Архитектурните ценности


Пътят към ада е павиран с добри намерения. Съкооператорите ми търсеха начин да санират пооръфаната от времето сграда, строена 1939/40 година. Намериха си и човека, който със славата на много голям архитект, работил години в Париж, с връзки към управляващите страната и държащите печатите чиновници, пожелал да си преустрои нашите тавански помещения в ателие. Архитект Стефан Добрев - същия, с амбицията да засенчи храма "Александър Невски" и да скрие от погледа ни сградата на Националната nудожествена академия.


Оживена строителна дейност преживяхме от месец септември 2006 до януари 2007 г., но без узаконени работни чертежи. Сподвижници на арх. Добрев от строителен надзор "Тракия Гарант" АД, Пловдив, му издадоха Акт 14. Строежът беше изоставен от месец март до месец ноември. Като резултат - теч и плесен в последните два етажа. Узаконени работни чертежи и до днес няма. Прикриват се "малки" беззакония и се създават свършени факти.


Кооперацията, изградена от архитектите Константин А. Джангозов и Радослав Родославов, в оригиналния си вид е включена в документацията Икомос на ЮНЕСКО като пример за модерна архитехтура в София. Сградата е част от ансамбъла на площада. С елегантния и изразителен завършък със заоблени калканни стени, видим по цялата дължина на булевард Васил Левски от НДК, тя беше най-изразителната постройка на площада. Сега контурът на площада е нарушен. Заоблените калканни стени са заличени, въпреки твърдението в текста на идейния проект, че ще останат видими. Скандално е не само, че видът на една от най-красивите кооперации на София е обезобразен и площадът с паметника на Патриарх Евтимий е загрозен, но незаконно изградения надзид и опряната въру него покривна конструкция представляват опасност за живота както за живущите в сградата, така и за минувачите.


Съвременна архитектура - да, всяко поколение допринася с нови идеи, форми, материали и се вгражда между завареното. Това е изкуство, което не всеки владее! Недъгавият и напълно незаконен строеж върху сградата на архитектите Джангозов-Радославов е видим за всички. Традиция не се купува, тя е без цена. Тя се трупа векове, с усилие на духа. А практиката да се взимат решения зад затворени врати е като бумеранг.


* Фанна Коларова www.fanna-kolarova.de е художничка, която живее и работи в Германия и България.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Не, това с безумната сграда няма да стане.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 2. 2 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: Неутрално

  "Защо рушим лоицето си"? Защо "Дневник" руши доброто си реноме, пардон, реноиме?!

  ..................................................

  http://archiman.livejournal.com/

 3. 3 Профил на хамалин
  хамалин
  Рейтинг: Неутрално

  петър увалиев казваше,че невски е грозна и че него го е било срам да я показва на чужденците и друго казваше,като по каква ясна причина е кръстена тъй шугаво
  ако един световен,като този,дето сложи стъкления похлупак на райстага,нарисува худ акаемия,ще бъде за чудо и приказка
  когато селяндурщината създват общество,то няма как да не се циганизира визията
  и какво лошо има,ако го кажем плочник,а не тротоар и не е ли езикът този,който отразява битието ни,което отдавна е шизофренирано
  между потрошените ни ^тротоари^ и потрошения ни език има дълбоки връзки

 4. 4 Профил на международна кампания срещу касетъчните бомби
  международна кампания срещу касетъчните бомби
  Рейтинг: Неутрално

  ПОМОГНИ ДА ЗАБРАНИМ КАСЕТЪЧНИТЕ БОМБИ СЕГА!
  Всеки подпис е от значение!

  Подпиши Договора на Гражданите:

  Касетъчните бомби причиняват предвидими и недопустими поражения върху цивилното население, както по време на военните конфликти, така и дълги години след това. Аз силно вярвам, че тези оръжия са морално недопустими.

  Аз напълно подкрепям новия договор за забрана на употребата, производството, пренасянето, и складирането на касетъчни бомби.

  Чрез подписването и ратификацията на този договор държавните правителства ще поемат юридическа отговорност не само да забранят касетъчните бомби, но също и да прочистят засегнати от употребата им територии и да предоставят помощ на жертвите и засегнатите общности.

  Чрез моя подпис на Договора на Гражданите аз се ангажирам да работя за гарантирането на това, че правителствата ще изпълнят своите задължения.

  Линкът, на който можеш да се подпишеш онлайн е:

  http://www.minesactioncanada.org/peoples_treaty/
  или
  http://www.ipetitions.com/petition/clusterbombban/

 5. 5 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: Неутрално

  Не оквернявайте с мръсните си ръце малкото което ни е останало!!

 6. 6 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: Неутрално

  Не оквернявайте с мръсните си ръце малкото което ни е останало!!

 7. 7 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: Неутрално

  Не оквернявайте с мръсните си ръце малкото което ни е останало!!

 8. 8 Профил на guest
  guest
  Рейтинг: Неутрално

  Необходима е повече информация по въпроса, публична дискусия, и активна гражданска позиция срещу поредното безумие на строителните инвеститори. Защо се руши малкото, което имаме като традиция и артхитектурно наследство?

 9. 9 Профил на Задник Колю Фичето
  Задник Колю Фичето
  Рейтинг: Неутрално

  А що се касае до другите части на метафоричното ни тяло, то какво? Какво е лице без останалото? - Картонена фасада на 'замък' в холивудско студио.

  Първото нещо, което трябва да се направи веднага е пълен мораториум върху всякакво строителство в центровете на големите градове, националните паркове, планините и крайбрежието. След това национален форум за проблема, именно проблема, на строителството в България. След това общи градоустройствени планове и т н., и.т.н. ... Но кой би направил това? Престъпната банда, властвуваща над България? Гражданско движение? Първите са заинтересовани точно в обратното за да си перат парите и т.н, и изобщо, ама изобщо, не им пука нито за 'лицето ни', нито за останалите ни части (освен една, в която ежеминутно го набутват на покорно наведения ни народ). Вторите са част от същия тоя народ - примрял от страх, глад и несигурност - и ако още не са им го набутали в онази другата 'част', то от страх, че във всеки момент това може да стане, едва ли ще надигнат глас за 'лицето' си.

  Та, Фанна, ти можеш да си пишиш тук, ако ти става по-леко от това, но докато 'керванът си върви' и 'лицето' ни ще е омаскарено и оная другата 'част' разпрана.

  Айде със здраве ... Задник Колю Фичето

 10. 10 Профил на Чавдар
  Чавдар
  Рейтинг: Неутрално

  Професионални историци на изкуството наистина са ми казвали, че "Ал. Невски" е грозна. И вероятно ако не бяхме българи (софиянци, но не само) и не бяхме свикнали с нея от ранно детство, щяхме да смятаме същото.
  Проблемът с безобразното "саниране" и "реставриране" на стари кооперации в София е обаче все по-наболял проблем. Най-вече трябва да се забрани идиотското им облицоване в топлоизолации, които обезобразиха тотално ред жилищни сгради в центъра. И моля все пак и за по-изискани цветове! Време е много гордите жители на "София 1000" да проявят малко повече вкус и грижа за наследството, което обитават. Ако пък толкова държат да си "санират" (както се изразява авторката) с външни термоизолации домовете, моля да ходят да живеят при презираните от тях "селяни" в "Люлин" и "Обеля", и там да си "санират" блоковете, колкото искат.

 11. 11 Профил на бг
  бг
  Рейтинг: Неутрално

  виждал съм в съюза -вече не помня в кой град абсолътно точно копие на Ал.Невски само че почти два пъти по-малка , което показва че арх.Померанцев е бичил църкви на калъп. Тази е по- голяма и с по-скъпи материали -следователно по-хубава.Така са иислели.

 12. 12 Профил на бг
  бг
  Рейтинг: Неутрално

  който иска да учудва света да не го прави в центъра на градове с хилядолетна история .Има още мукто у софийско поле

 13. 13 Профил на ееее
  ееее
  Рейтинг: Неутрално

  Ал. Невски символ на България? Хайде стига, моля ви се ...

 14. 14 Профил на minawa6t
  minawa6t
  Рейтинг: Неутрално

  да го застрояват както си искат....дори и без акт14...и без това площада е превърнат в "автогара",а също така и в паркинг.дори събират такса за "паркиране",ама само от севрната страна(дето са простосмъртните),,,,,
  от южната страна(парламента),дори е оградено...сакън "иликтуратьт"да не се опитва да си спира "трошката"(между убавите ни аутомобили).разрушавайте бе...НА МЕН НЕ МИ ДРЕМЕ

 15. 15 Профил на Гърбушкото от Нотр Дам
  Гърбушкото от Нотр Дам
  Рейтинг: Неутрално

  Пък аз искам поне малко откровена архитектурна готика да има в европейска София! Е, може и да не е чак с размаха на испанската "Ла саграда фамилия", да речем...

 16. 16 Профил на Румен И
  Румен И
  Рейтинг: Неутрално

  Чудесна статия, хубаво написана и поучителна. Браво на Фанна Коларова.

 17. 17 Профил на възмутена
  възмутена
  Рейтинг: Неутрално

  чакайте малко. какво сте се хванали да обсъждате катедралата - не ви харесва, ок. проблемът не е в нея. а в това, какво се планира да се случи със сградата на НХА - това е безумие... тази държава е за закриване. не мога да ги понасям всичките кретени, които се опитват да изкарат пари, рушейки ценни сгради, изграждайки поредния бизнес център... отвращават ме. не се настроиха, ненаядоха се... съсипаха града, да, бил е красив и чист, родителите ми си го спомнят такъв, как всеки ден са миели улиците. сега това не се случва и веднъж в годината в повечето квартали. тънем в прах, мътрсотия, заобиколени от простотия и селяния... и поредната сграда, на мястото на нещо с история.

 18. 18 Профил на Гриша
  Гриша
  Рейтинг: Неутрално

  Защо "Александър Невски" да е грозна? Ми направете вие нещо по-красиво и тогава ще говорим. Лесно е да критикуваш.

 19. 19 Профил на Любомир
  Любомир
  Рейтинг: 221 Неутрално

  nomer 13 ti tap li si, kvo li, estestveno 4e alexandar nevski e simvol na balgariaj. proveri v internet po clipovete za balgarija kakvo pokazvat, vzemi si kupi edin turisti4eski spravo4nik za balgaria i togava drankai gluposti.

 20. 20 Профил на Любомир
  Любомир
  Рейтинг: 221 Неутрално

  4avdare, podu6vam te 4e si mazen seljanin - ja hodi obratno da hrani6 svinete na selo v dvora, vmesto da dava6 akal koi kvo da pravi

 21. 21 Профил на ралица
  ралица
  Рейтинг: Неутрално

  Проектът Добрев-Йонов е наистина безумен! Фанна Коларова напълно изразява и моето мнение и усещане за нещата. Написано е точно, вярно и болезнено. Проблемът е в това, че българинът понася леко грозотата, миязмите в бита си, насилието, проблемът е в това, че е безгръбначен по отношение на обществените придобивки и естетика - предпочита да гледа тел. риалита, да се събужда и заспива с чалга, да драска сградите с грозни графити, да си хвърля боклука където пожелае, да не се къпе... , проблемът е, че българинът е колкото страхлив, толкова завистлив и угодник същевременно. Но най-големият проблем за София е, че софянци останахме една шепа хора и буквално не се откриваме в мнозинството отседнали. Моето уважение към придошлите, но те нямат и показват, че не искат да имат отношение към моя град, който сега е и техен. В тази обстановка гражданското общество е химера. А това е предпоставка управляващите от всички нива да упражняват безнаказано алчността си. А'пропо, храм-паметникът Ал. Невски си е много хубав.

 22. 22 Профил на Дилбер Танас
  Дилбер Танас
  Рейтинг: Неутрално

  Ами след всички безумия в провинцията (събаряне на паметници на културата, мегапроекти, приличащи на детски рисунки и т.н.) "архитектурния гений" се развихри по Черноморието и плаянините на България. Но тогава софиянци не виждаха нищо нередно ("Те в провинцията и без това живеят в кочини и землянки, така че по-грозно няма да стане!". Сега, след като изчезна Белия Балчик, Созопол, главна на Пловдив и т.н. не остана място другаде и дойде ред на София. Нормално. То и без това софиянци са свикнали на сложните петоъгални-шестоъгалници пред НДК, още една грозотия- голямо чудо.

 23. 23 Профил на nabliudatel
  nabliudatel
  Рейтинг: Неутрално

  Най-депресиращото в историята с проекта на Добрев-Йонов е подкрепата на професорите и преподавателите от НХА. Не мога да допусна, че тези хора не разбират за какво престъпление срещу БГ културна история става дума? В нормалните капиталистически страни тъкмо художниците, артистите, писателите са били винаги моторът на гражданските движения за запазване на историческите центрове, сгради и проч. В БГ става нещо наистина беспрецедентно - на архитектите и художниците не само, че гласът не им се чува нито за опазване на природата, нито за опазване на историческите сгради. Нещо по-срамно дори. Те са доволни съучастници във всичкото това безумие.

  Въпрос на морал, на гражданска зрелост. Но имената на сегашните професори на НХА, ако допуснат проекта Добрев-Йонов да стане реалност, няма да влязат с историята на БГ културата за добро, само за лошо. По това спор няма.

 24. 24 Профил на До в.Дневник и форумците
  До в.Дневник и форумците
  Рейтинг: Неутрално

  Казвам се Васил Зашев и живях в същата кооперация за която става въпрос. Съжалявам Фани, а в. Дневник тотално ми падна в очите за да публикува личните проблеми на госпожа Коларова без никаква обективна истина.
  Твърде възможно е същата сграда да е била включена в документацията на Юнеско, но ще ми е жал за Юнеско защото за съжаление фактите за сградата са малко различни. От началната документация, намираща се в ДАГ, до реалното положение в сградата разликата е огромна. Още при началния строеж (1938) са правени своеволни промени в резултат на което се появява учудващия факт за абсолютно различно положение на апартаментите в различните етажи. Куриоза за влизаща канализация в улуците естествено е само за уникални сгради на Юнеско. През далечната 1988, когато г-жа Коларова не живееше в България, а в братска ГДР, се наложи ремонт на водопровода в резултат на което след въпросния ремонт водата за горните етажи минаваше през водомера на нашия апартамент. Задължително е да споменем, че сградата е пострадала от бомбандировките през 1944 г. и не е извършван ремонт на фасадата след това.Не знам защо форумците, освен ако не са платени публикатори, оплюват изолацията защото освен, че същата действително изолира сградата, прикри и грозните дупки по фасадата, а че вместо мръсносивата боя е поставен варианта жълто-червено, то същите разцветки, но в много по-лош вариант са и на съседната Художествена гимназия.
  Госпожо Коларова,
  Направихте достатъчно оплаквания във ВСИЧКИ държавни органи. Никой от съкооператорите НЕ Е СЪГЛАСЕН С ВАС. Нито един държавен или общински орган не констътира измислените от Вас нарушения. Освен това мисля, че има и някои лични причини, не дотам лицеприятни, за да поемете тази неистова атака на всяка цена срещу архитект Добрев. Що се отнася до в.Дневник - очевидно го блазни целта доайен на жълтата преса.

 25. 25 Профил на Този път до Ралица
  Този път до Ралица
  Рейтинг: Неутрално

  Не обяснявай какъв е българина. Хайде да публикуваме снимки на сградата в която живееш и на Васил Левски 66 - до Булгартабак и ако случайно се окаже, че твоята сграда е по грозна - какво предлагаш.

 26. 26 Профил на Майк Тайсън
  Майк Тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Танасе, не съм съгласен да обиждаш "осмоъгълния шестохуйник" или нещо такова беше. Той символизира Чългария. Само го погледни, той погрознява заедно с погрозняването на София и цялата останала територия. Гледам го понякога и си мисля, че това е природен феномен.

 27. 27 Профил на Майк Тайсън
  Майк Тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Танасе, не съм съгласен да обиждаш "осмоъгълния шестохуйник" или нещо такова беше. Той символизира Чългария. Само го погледни, той погрознява заедно с погрозняването на София и цялата останала територия. Гледам го понякога и си мисля, че това е природен феномен.

 28. 28 Профил на Майк Тайсън
  Майк Тайсън
  Рейтинг: Неутрално

  Танасе, не съм съгласен да обиждаш "осмоъгълния шестохуйник" или нещо такова беше. Той символизира Чългария. Само го погледни, той погрознява заедно с погрозняването на София и цялата останала територия. Гледам го понякога и си мисля, че това е природен феномен.

 29. 29 Профил на Чавдар
  Чавдар
  Рейтинг: Неутрално

  Въпросната кооперация наистина не е най-лошият пример за "саниране". Абсурдна и грозна е най-вече надстройката, чийто сиво-син цвят не хармонира особено с жълто-червеното решение на фасадата. Думата ми беше по-скоро за случаи като кооперацията на ъгъла на "Граф Игнатиев" и "6 септември", до 6-то училище, чийто интересен за стандартите на София екстериор беше тотално унищожен от термоизолациите и от смяната на наистина оригиналната дървена дограма с ПВЦ. Готви се подобно окипазяване на кооперацията на ъгъла на "Левски" и "Гурко", до подлеза. Сега най-кретенски бива термоизолирана и кооперацията на ъгъла "Граф Игнатиев" и "Левски" - може би е добре, че за момента е покрита с огромна реклама, която не е ясно докога ще седи... Мога да дам и много други примери.
  Контрол и санкции на тези "реставрирания" наистина трябва, ама ако чакаме да го прави сегашната община или главен архитект... Не знам кои са "истинските софиянци", които "милеят" за града си, но вкусът и отношението към жилищата им на тези в центъра не ме изпълва с оптимизъм.
  Друг е въпросът, че много от тези кооперации от Междувоенния период са построени некачествено и дори незаконно - поглед върху архитектурните списания от 1920-1930-те може да ни ужаси с описанията на хаотично и нелегално застрояване, много напомнящо днешната ситуация.

 30. 30 Профил на Boiko Boris Off Gradina
  Boiko Boris Off Gradina
  Рейтинг: Весело

  Ако питате Борисов що така изглежда града ще обвини другите.
  Ето вижте 1 нелошо филмче. Има и втора част, ще я намерите пак там
  http://www.youtube.com/watch?v=IbwwYJZLwiw

 31. 31 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  На вас мили мои, проблемът ви е, че дори кметът ви не е роден в София. Каква история, какви 5 лева. От 2 млн. грубо има-няма 200000 родени в София преди "епохата на развитото социалистическо общество

 32. 32 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До 31- проблемът е в това, че всеки си гледа само в собствения двор и сме забравили поговорката, че мечката заиграе ли у комшиите ще дойде и у нас. Ако ще се вдига недоволство, то нека да не е срещу един, а срещу всички безумни проекти.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 33. 33 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  до 24
  Г-н Зашев, случайно да имате опит в комуникацията със някои специални служби от близкото минало? Нещо много ми напомня във Вашето писане за това:
  - той/тя живее в чужбина
  - той/тя има ЛИЧНИ мотиви
  - той/тя не се подкрепя по обществеността
  - има обективни причини за нарушенията (и те обикновено са други нарушения)
  и недомлъвките, и намеците за нещо "по-така" и охулването на "жалките" международни организации.
  А, ако не Ви се чете някой вестник, няма нищо по-лесно от това, не е нужно даже да го квалифицирате или обиждате - използвайте клавиатурата.

  gorskia
 34. 34 Профил на adda
  adda
  Рейтинг: Неутрално

  Драга Фанна, за да се откаже българинът от кокала е нужна култура, нужно е да знае, че това е кокал, а не смисъл. Такава у нас няма - нито у управляващите, нито у т. нар. интелигенция, междувпрочем дълбоко белязана от социалистическото си и постсоциалистическо битие,където келепирът или неслучването му са основен проблем. Справка - протоколите от скорошните заседания на творческите съюзи.

 35. 35 Профил на провинциалист
  провинциалист
  Рейтинг: Неутрално

  ЖАЛКО И ЗА МАЛКО КРАСИВИТЕ НЕЩА, ОСТАНАЛИ В СТОЛИЦАТА. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЧАЛГАТА НАВЛЕЗЕ И В АРХИТЕКТУРАТА.
  "Отечество любезно как хубаво БЕШЕ ти" - сигурно това би написал поета сега.

 36. 36 Профил на ДО № 25
  ДО № 25
  Рейтинг: Неутрално

  Житейските ми наблюдения ми позволяват да споделя какъв е българинът, без да го обяснявам! А моят прадядо е бил строителен предприемач и е имал честта и професионализма да изгради много от знаковите за София сгради. Затова не мога да съм равнодушна към темата. Не е нужно да публикуваме снимка на сградата, в която живея, защото тук става дума и за манталитет ... Той е определящ. Какво предлагам? Предлагам да бъде наложено със закони и съответните наредби гражданско и професионално отношение към сградния фонд и съответните институции да работят в тази посока. А също да има контрол и драконовски мерки спрямо тези, които с лекота съсипват стария камък, където и да е той. А за графитите да не говорим! Тази простотия никъде я няма по централните части на европейските градове! По този въпрос Столична община би трябвало да вземе мерки, може би съвместно с органите на реда /ако има такива/. Впрочем, за София ме боли толкова, колкото и за крайбрежната ни ивица. Чувствам се ограбена, тук в тази държава би трябвало да са спомените ми. Сега ми е болно и ме е срам, от това което виждам по морето. Толкова бетон, толкова балкони, прозорци и т.нар. жилищнно-"курортни" комплекси, че не съм сигурна, че е разрешено да се събличаме по бански ...

 37. 37 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Мислех, че са се отказали да строят тази грозотия! Отвратително!

 38. 38 Профил на Darvin
  Darvin
  Рейтинг: Неутрално

  Оцеляват не най-силните, нито най-интелигентните, а тези които са най-приспособими към промяната.
  Това вчера ми даде отговор на въпроса: "Защо в България останаха само лудите и идиотите?"
  Всъщност т.нар. в статията интелигентни хора отдавна са луди поради простият факт че никой не ги разбира.
  Друга проста истина, мнозинството "селяни" (новодошли) винаги са се оправяли по-добре от мнозинството "граждани" (заварили).
  Извода за мен е лесен, гражданите и гражданското общество не са се преборили за физическото си оцеляване в бързопроменящият се материален свят, толкова организирано, колкото по-самоусъзнатият и организиран от край време "прост" народ.
  И Фройд и Алеко са били балъци, разликата е че единият е успял в чисто физически смисъл, другият не.
  Дайте да ги видим тези "талантливи" и "ителигентни" хора кои са, дето копрометират гражданското общество и ще видите че приказват едно, а правят друго (демагогстват).
  А ние през това време си дивеем по форумите.
  Истината е че във всеки има зрънце талант и никой талант не е нищо без имъченият и отруден народ.
  Тази държава трябва масово да се очерня пред световната общественост докато престанат да функционират всичките и псевдоинституции пълни с "талантливи" идиоти дразнещи останалите "луди" и съсипваща бедният български народ.
  Ако българите в чужбина продължат със сърказма си по отношение на българският народ, ше си останат просто предатели.

 39. 39 Профил на относно 6-я 6-к
  относно 6-я 6-к
  Рейтинг: Неутрално

  Имайки впредвид главните действащи лица в половин вековният сериал на българския "модернизъм", съм на мнение че ще се завърне на мода социалистическият реализъм в архитектурата. А именно големите, издадени правоъгълни обеми. Като правоъгълни поради чисто платоническата свенливост на авторите. Вижте ако беше сър Фостър нещо съвсем друго щеше да избичи у наш Лондон.

 40. 41 Профил на neutralen
  neutralen
  Рейтинг: Неутрално

  Ако България претендира поне в малка степен да е цивилизована страна - проектът Добрев-Йонов трябва да е широко обсъден и дискутиран. В никакъв случай не бива да се оставя на професорите на НХА да предрешават съдбините на центъра на София. Твърде очевиден е конфликтът на интересите.

  Има малко пространства в София като това между храма "Александър Невски" - Народното събрание - Художествената академия, за които категорично може да се каже, че са ансамбъл и всякакво ново строителство (особено грозотията, която се предлага), трябва да е забранено.

 41. 42 Профил на Десислава
  Десислава
  Рейтинг: Неутрално

  Личното писмо на недоволна съседка няма никакво място във вестник с досегашния облик на "Дневник". Част от аргументите в този коментар са чисти инсинуации като твърдението, че въпросната кооперация е архитектурен паметник на ЮНЕСКО. А дза сградата на БУЛГАРТАБАК какво ли каза уважаемата авторка на материала? Статията е силно тенденциозна и очевидно задоволява личните амбиции на дамата, която, както се разбира от форума е единствената недоволна съседка. И точно по тази причина създава напълно погрешна представа за новата сграда на НХА. В пресата отдавна са опровергани твърденията за офиси на чиновници и подземни ателиета, само че тези лъжи са удобни за авторката.
  Редакцията на "Дневник" като публикува лични мнения под рубриката "Коментари и анализи" би следвало да се запознае предварително с проблема. Но дори и от журналистическа некомпетентност да не са си свършили работата е ясно, че щом някой е лично заинтересуван от един въпрос, по него той най-много да сподели своето си мнение, но не и да пише "коментар и анализ".

 42. 43 Профил на Vypros
  Vypros
  Рейтинг: Неутрално

  Много махленски го подхващ, Десислава

  Да не би да си професор в НХА?

  А за комсомолският ти плам - просто нямам думи?

 43. 44 Профил на NS
  NS
  Рейтинг: Весело

  Деси, напиши опровержение, в което има факти.
  "Лични", "инсинуации" и нелепи сравнения с Булгартабак (сградата от колко време е построена, и най-вече кога?) всъщност показват начинът ти на мислене.

  Дневник е последният вестник, който се нуждае от твоите "препоръки"!

 44. 45 Профил на shihan
  shihan
  Рейтинг: Гневно

  Ганьо Балканеца освен гуано друго не може да изходи свещено гуано насред пъпа на София истината е че според чичко Фройд такъв тип свещенодействие забавлява или до три годишните които съпреживяват изхожданията си като творчество или умствено изостанали индивиди=

 45. 46 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Ако това е" мнение на недоволна съседка",въпросната патка-Десислава идваща и заитересована от не знам какви комисионни по повод на тъповатия проект да има пред вид че недоволните съседки са най-малко две.И да тази сграда е паметник на култърата и е защитена от Юнеско,не че това е попречило на соц и пост соц малоумите "архитекти" да натворят стъкло и бетон и да изсечкат дървета...Ей-на тъпият хотел на мястото на вония музей и парка му.
  А,рушащите се красиви сгради по "Ботев",а...
  Градът заприлича на огромно гето с веещи се найлонови пликове куде ли не...

  haokarapora
 46. 47 Профил на международна кампания срещу касетъчните бомби
  международна кампания срещу касетъчните бомби
  Рейтинг: Неутрално

  ПОМОГНЕТЕ ДА ЗАБРАНИМ КАСЕТЪЧНИТЕ БОМБИ СЕГА!
  Всеки подпис е от значение!

  Подпишете Договора на Гражданите:

  Касетъчните бомби причиняват предвидими и недопустими поражения върху цивилното население, както по време на военните конфликти, така и дълги години след това. Аз силно вярвам, че тези оръжия са морално недопустими.

  Аз напълно подкрепям новия договор за забрана на употребата, производството, пренасянето, и складирането на касетъчни бомби.

  Чрез подписването и ратификацията на този договор държавните правителства ще поемат юридическа отговорност не само да забранят касетъчните бомби, но също и да прочистят засегнати от употребата им територии и да предоставят помощ на жертвите и засегнатите общности.

  Чрез моя подпис на Договора на Гражданите аз се ангажирам да работя за гарантирането на това, че правителствата ще изпълнят своите задължения.

  Линкът, на който можеш да се подпишеш онлайн е:

  http://www.minesactioncanada.org/peoples_treaty/
  или
  http://www.ipetitions.com/petition/clusterbombban/

 47. 48 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Проблемът на България и в частност София, по отношение на стари сгради, е че чуждесранните инвеститори, които желаят да реновират тези сгради и да върнат блясъка им от преди век, се срещат с много бюрократични и административни пречки, да не говорим за корупционните практики.Така, че много често тези имоти попадат в ръцете на родни "предприемачи" , които ги превръщат в нещо съвсем различно.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 48. 49 Профил на dada
  dada
  Рейтинг: Неутрално

  Там е работата че интелигентните хора в България проспаха най-съществената част от прехода. В момента те се делят на самодоволни и гузни, но все още не са осъзнали необходимостта от колективното си осъзнаване. Като цяло обществото ни е на 3 годишна възраст.

 49. 50 Профил на Baro
  Baro
  Рейтинг: Гневно

  Отвратителните ни, безхаберни и крадливи кметове съсипаха София и продължават да я съсипват. Вече живеем в град затънал в мръсотия, прах, кучешки изпражнения, разбити пътища и тротоари, автомобилен пишек, грозни сгради, съсипан градски транспорт, таксиджии измамници и мрачна перспектива. Градът се превръща с всеки изминал месец във все по-лошо място за живеене управляван от най-тъпата мутра-кмет

 50. 51 Профил на Найден Господинов
  Найден Господинов
  Рейтинг: Неутрално

  Прочетох внимателно статията и съм възмутен от съдържанието на втората и част. Напълно съм съгласен с авторката, че трябва да се запазват и съхраняват културните ценности, но като задава въпроса "защо рушим лицето си?", какво има впредвид? Извехтялите полуразпаднали се сгради съставляващи комплекса на националната художествена академия, множеството дървени бараки в които се помещават кафенета и ресторанти и ужасяващи крила от сградата, които са преживели бомбардировките и са станали необитаеми? Вестник Дневник публикува множество статии възхваляващи първопремираният конкурсен проект за разширение на сградата на НХА и не мога да разбера как са допуснали такава несъстоятелна публикация. Аз се възхищавам на този проект и мисля, че София има нужда от такива сгради чрез които наистина да докажем че сме европейска столица в 21 век.

 51. 52 Профил на kr
  kr
  Рейтинг: Весело

  стига "нови" сгради. Измийте града.

 52. 53 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: Неутрално

  Защо ме занимавате с тази или онази сграда, като отсреща започва лая на кучетата, който ме кара да си мисля, че сме на сафари, а не в град София. Много ми е интересно как работи Екоравновесие след като за две-три години сам видял само едно куче с червен нашийник. Кога ще ви лъснат бакиите и защо по най-важните въпроси пресата сякаш си трае. Подпукайте общината да приведе града в приличен вид.

 53. 54 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Прочетох внимателно статията и съм възмутен от съдържанието на втората и част. Напълно съм съгласен с авторката, че трябва да се запазват и съхраняват културните ценности, но като задава въпроса "защо рушим лицето си?", какво има впредвид? Извехтялите полуразпаднали се сгради съставляващи комплекса на националната художествена академия, множеството дървени бараки в които се помещават кафенета и ресторанти и ужасяващи крила от сградата, които са преживели бомбардировките и са станали необитаеми? Вестник Дневник публикува множество статии възхваляващи първопремираният конкурсен проект за разширение на сградата на НХА и не мога да разбера как са допуснали такава несъстоятелна публикация. Аз се възхищавам на този проект и мисля, че София има нужда от такива сгради чрез които наистина да докажем че сме европейска столица в 21 век.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах