Истината за проекта за Художествената академия

Истината за проекта за Художествената академия

© ДневникВъпреки че по-голямата част от моя живот премина извън България, обичта ми към родината остана непокътната и дори с времето като че ли започна да нараства. Когато в началото на 2005 г. обявиха голям архитектурен конкурс за разширение и реконструкция на Националната художествена академия (НХА) в София, почувствах като свой дълг да участвам в него независимо от голямата ми професионална заетост. Мисълта, че ще мога да вложа богатия си международен опит в архитектурен проект за моя роден град, ме изпълваше с огромно вдъхновение. Участваха седемдесет колектива и само 26 от тях успяха да предадат проекти.


В тринайсетчленното жури фигурираха имената на най-големите ни експерти в областта на архитектурата, градоустройството и опазването на историческото наследство, на главния архитект на София и на представителя на президентството, под чийто патронаж се провеждаше конкурсът. До ден днешен специалистите цитират това събитие като най-добрия пример за организация на професионално съревнование у нас.


Журито излезе с единодушното решение да се присъди първа награда на моя проект, след което в продължение на година и половина той бе непрекъснато публикуван и възхваляван в множество медии като новата забележителна обществена сграда, с която София ще стане достойна европейска столица на ХХІ век.
В края на 2006 г. правителството обяви по случай 110-годишнината от основаването на академията, че отпуска един милион лева за развитието на проекта, чиято реализация не търпи отлагане. И от този момент започнаха да се появяват тъмни облаци над него...


Проблемът в България е все още в народопсихологията и манталитета. Дори най-хубавият и издържан проект (говоря вече условно) у нас ще привлече интриганти и завистници, ще се намерят псевдокритици, които да го оплюят и разрушат!


Парадоксалното и жалкото
е, че сме талантлива нация, която не може рационално да използва своя капитал. Никъде другаде по света не се вихри такава деструктивна енергия, а завистта и злобата към чуждите постижения се превръща в истинска болест на обществото ни. Поради тази причина творческите и градивните сили в България са парализирани и не могат да развият своя огромен потенциал.


Младите ни таланти са принудени да търсят индивидуално реализация най-често извън страната, а тези, които остават тук, губят огромна част от енергията си, за да преодоляват негативните действия на непрофесионалисти и кариеристи (нищоправци) и на хората с претенции, но без реално покритие. Също така у нас свободата на словото се бърка със слободията, която отприщва ниските инстинкти и страсти на българина - като клеветничеството и интригантството, а под демокрация се разбира анархия и липса на респект към всякакви институции.


Конкретно в случая с академията един от участниците в конкурса (когото ще наричам "идеологът") не можа да преживее факта, че проектът му не беше класиран, и започна да съди журито с мотива, че не е спазило собствените си критерии! За такова нещо във всяка нормална цивилизована държава щяха да го изключат от Камарата на архитектите и да му отнемат проектантската правоспособност завинаги.


Фактът, че загуби делото, още повече го настърви и тогава "идеологът" измисли тезата, че първопремираният проект е прекалено модерен и не се вписва хармонично в площадното пространство на храм-паметника "Св. Александър Невски" и заради това трябва да се възроди скицата на Смирнов отпреди повече от сто години... Няма по-абсурдна идея от тази и всеки студент по архитектура знае


азбучната истина, че "архитектурата носи духа на своята епоха"


Поради много причини е невъзможно да се възраждат стилове от предните векове и такава практика никъде не съществува. Във всяка европейска столица могат да се посочат много примери на успешно и хармонично съжителство на стари и съвременни сгради. Но да се върнем към нашата психодрама, която за жалост не е театър. В началото на 2007 г. "идеологът" намери мощен съюзник за осъществяване на злокобните си намерения в лицето на един преподавател от академията (който поема ролята на "фанатичния пропагандатор").


Той е известен с това, че е бил винаги против всичко и мотивацията му се корени във факта, че е неуспешен кандидат за ректорския пост, което обяснява неистовото му желание на всяка цена да проваля проектите на ръководството на НХА. Създаденият тандем започна кръстоносен поход срещу проекта, като неуморно разпространяваше най-вече в жълтата преса фалшифицирани и карикатурни изображения на бъдещата сграда, както и откровени клевети и лъжи от рода на това, че се руши историческият център на София.


Четейки статията "Защо рушим лицето си" (бел. ред - "Дневник", 7 ноември), незапознатият читател би помислил: "Каква гражданска съвест, каква загриженост за съдбата на столицата ни и за нейния историческия център!"... В тази връзка бих запитал авторката на материала защо невинно се представя за обикновен гражданин и премълчава факта, че заедно с гореописаните двама главни герои са учредители на сдружение с цел да се унищожи първопрепремираният конкурсен проект, а заедно с това и градивният труд на един огромен колектив и на всички, които наистина работят за обществения интерес и престиж?!


Може би защото нейните съдружници са вече прекалено компрометирани със серия от машинации и лъжливи изявления и са решили да представят абсурдните си твърдения в една по-приемлива форма и под чуждо име? Така тя се явява като трети герой в това тъжно реалити шоу, а именно "машата", използвана за заблуда на общественото мнение, проводник на лъжи и инсинуации от "фанатичния пропагандатор", под чието пагубно влияние е...


Ако "лицето на София" представляват едни полуразрушени и опасни за обитаване сгради, покрити с реклами, както и множество дървени бараки с кафе-ресторанти и един вътрешен двор, превърнат в паркинг - да, наистина, това лице трябва да бъде разрушено, преди да падне от само себе си, както стана преди години с едно от крилата на академията и по чудо нямаше жертви.


Колко хубаво е, че недоброжелателите цитират "стария и нов център около Бранденбургската врата и "Паризер плац" като образци, но защо не се изтъква, че точно там, в сърцето на историческия център на Берлин, преди три години откриха нова свръхмодерна стъклена сграда на Художествената академия (в сравнение с нея проектът за НХА е класика) и за разлика от София на това място наистина е имало стойностна сграда, разрушена от бомбардировките! Ако нямате отговор на тези въпроси, господа, попитайте общинските власти и експертите в Берлин, както и в много други европейски столици


как стара и мъдра Европа съхранява и обновява


своето архитектурно и историческо наследство и не се опитвайте да връщате България в средновековието.


Тезата, че се руши площадното пространство около храм-паметника, е абсурдна и поради факта, че между него и бъдещата сграда на НХА има съществуваща градинка с многобройни високи дървета, които формират визуална бариера. Абсолютно невярно е твърдението, че проектираната сграда е прекалено висока, тъй като тя не надвишава съседната постройка на Националната галерия за чуждестранно изкуство и е приблизително наравно със съществуващата червена сграда на Смирнов.


Не искам да коментирам останалите неверни тези за моя проект, само ще отбележа, че те представляват жалък и неуспешен опит да се манипулира общественото мнение от страна на шепа недобронамерени хора и е време те да бъдат разобличени и да се блокират действията им, за да могат студентите да разполагат с нов и просторен дом, за да може столицата ни да има нов естетически завършен център на изкуствата и за да може страната ни да придобие съвременен европейски облик.


* Статията на арх. Стефан Добрев, който е автор на спечелилия проект за разширението на НХА, е по повод публикуваната в "Дневник" позиция по темата на художничката Фанна Коларова под заглавие "Защо рушим лицето си".

Ключови думи към статията:

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ДБ
  ДБ
  Рейтинг: Неутрално

  Дайте някакъв линк, за да се запознаем с проекта (на непрофесионално равнище, разбира се - т.е. с повече снимки и рисунки, а не с чертежи), преди да се изказваме.

 2. 2 Профил на Защо??
  Защо??
  Рейтинг: Неутрално

  Кому е нужна още една сграда в центъра на София??? Бул. Васил Левски е задръстен от 8 сутринта до 8 вечерта, същото и за жълтите павета и Раковски. Тъпи червени тикви, малко ли са ви поляните в софийското поле да си строите небостъргачи колкото си искате???
  Въпросната сграда има хубав парк а вие искате да го бетонирате??? Ехооооо 21 век сме???

 3. 3 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1074 Неутрално
 4. 4 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: Неутрално

  Трбва мораториум зя София за строежи върху съществуващи зелени площи.И без това вече столицата се задъхва и няма въздух.А оплакващия се архитект защо не спомене докато е живял в чужбина колко негови проекта върху зелени площие са реализирани.Може би там не става затова е се е завърнал.Така и така не е направил нищо за България по добре така да си остане.

 5. 5 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: Неутрално

  Аре стига смешен плач!

  Проекта на стефандобревата кантора представлява една планина от метал и стъкло, чиято основна идея е да превърне половината терен на НХА във бизнес парк.

  Става дума за кинти - за мръсни кинти при това. Вие какво друго очаквахте от комунистите?

 6. 6 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: Неутрално

  На мен проекта ми харесва
  Модерна, раздвижена сграда. По-добра от 90% от сградите в центъра. По-добре метал и стъкло отколкото мрамор и бетон

 7. 7 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: Неутрално

  по добре академия от стъкло отколкото тези бараки откъм оборище вижте на какво прилича сакралния център на софия чудя се как художниците търпят тоа кич и мръсотия

  danailov
 8. 8 Профил на skrom
  skrom
  Рейтинг: Гневно

  Какво е това дебелоочие след безобразието, което ни се представя?
  Г-н Добрев, върнете се там, където сте бил много зает "професионално". Забравете за недоносчето си и не ни стъжнявайте и без това тъжния пейзаж.
  Явно интригата около конкурса Ви е напомпала самочувствието, за което само мога да Ви съжалявам. Не заблуждавайте хората с аналогии с Берлин. Ако сте забелязали мащаба там е съвсем различен.

 9. 9 Профил на международна кампания срещу касетъчните бомби
  международна кампания срещу касетъчните бомби
  Рейтинг: Неутрално

  ПОМОГНЕТЕ ДА ЗАБРАНИМ КАСЕТЪЧНИТЕ БОМБИ СЕГА!
  Всеки подпис е от значение!

  Подпишете Договора на Гражданите:

  Касетъчните бомби причиняват предвидими и недопустими поражения върху цивилното население, както по време на военните действия, така и дълги години след това. Аз силно вярвам, че тези оръжия са морално недопустими.

  Аз напълно подкрепям новия договор за забрана на употребата, производството, пренасянето, и складирането на касетъчни бомби.

  Чрез подписването и ратификацията на този договор държавните правителства ще поемат юридическа отговорност не само да забранят касетъчните бомби, но също и да прочистят засегнати от употребата им територии и да предоставят помощ на жертвите и засегнатите общности.

  Чрез моя подпис на Договора на Гражданите аз се ангажирам да работя за гарантирането на това, че правителствата ще изпълнят своите задължения.

  Линкът, на който можеш да се подпишеш онлайн е:

  http://www.minesactioncanada.org/peoples_treaty/
  или
  http://www.ipetitions.com/petition/clusterbombban/

 10. 10 Профил на IK
  IK
  Рейтинг: Неутрално

  "Проблемът в България е все още в народопсихологията и манталитета..."

  Вярно е, много обичаме да оплюем нещо, да го разрушим и да направим друго на негово място. За да остане, докато не го махне следващия. И така без край. Историята на България не започва от нас и няма завърши с нас. Крайно време е да се научим да ценим съградено преди нас.

  Вижте например, как в центъра на Лисабон, хората са запазили старите постройки. Със сигурност могат да се построят нови, модерни и по-хубави сгради. Но те няма да имат история и едва ли ще представляват някакъв интерес, освен естествено на собствениците им. И на архитектите, които ще лапнат хонорара.

 11. 11 Профил на Doychin Ivanov Kotlarov
  Doychin Ivanov Kotlarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напълно съм сагласен с автора! За подтвърждение мога да посоча и още един прекрасен проект, който не се реализира- Севтополис в яз. Копринка!

 12. 12 Профил на minawa6t
  minawa6t
  Рейтинг: Неутрално

  10-ти е прав..не искам бизнес парк(за него разбрах от весниците, кат по4наха да се карат).аман от боклуци дето правят "неща" на тъмно,и като не могат да се разберат "за кинтите",набутват нас ,настройват ни и ни карат да подскачаме по площади-те.
  на мен не ми минават,,,вече(ама е късно)
  отврат. градинката там си е много добре...
  и друго,кой свестен бизнесмен ще си направи офис срещу кенефа(парламента).по добре на негово място БЕ,и жълти павета има(единствени в европата)

 13. 13 Профил на Mиро
  Mиро
  Рейтинг: Неутрално

  И на мен проектът много ми харесва. И аз мисля, че е по-хубав от новите сгради в София. Благодаря за линка към сайта на архитект Добрев. Искрено съм впечатлен. Надявам се сградата да бъде построена по-бързо.

 14. 14 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 381 Гневно

  Според мен е доста грозна 'новата' постройка. Що не я построите някъде към Кремоковци да си пасват... и без т'ва ще се освобождават терени

  The best labour saving device of today is tomorrow
 15. 15 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: Любопитно

  Сградата сама по себе си ми харесва, но настина мисля, че има изключително много компрометирани пространства в столицата, които могат да се съживят и култивират с този проект. А центъра в тази му част е прекрасен и няма нужда от добавяне на нова огромна сграда - има нужда само от редовно почистване
  Не мога да разбера защо всички се тъпчат на едно място? България е голяма и места за реализиране на качествени проекти - бол. Нека не вадим очи вместо да изпишем вежди, а!?

 16. 16 Профил на Baba Vanga
  Baba Vanga
  Рейтинг: Неутрално

  Арх. Добрев, а защо трябва да се построи още една сграда върхъ зелена площ в София? Нима паркът зад Академията е грозен? В кой европейски град биха си позволили да строят върху паркова зона??/ В никой, знам че знаете. Много бих се радвал да построите нещо хубаво и общественополезно, но ако обичате - на друго място.

 17. 17 Профил на GOGO
  GOGO
  Рейтинг: Неутрално

  Stiga ste sasipvali parkove i gradinki,namerete si drugo mqsto za stroez.Sazdaite pone edin proekt za zelena plo6 i se borete za nego sas sa6ata strast s koqto ni ubezdavate kolko e hubavo da uno6ozite gradinkata na akademiqta

 18. 18 Профил на hamalin
  hamalin
  Рейтинг: Неутрално

  плаче за ново,което да се прегърне със страта вишнева сграда,коятоа се изгради наново със старото си лице и цвят
  един архитект,като онзи фостър,дето цвъкна стъклената камбана на райхстага, или енцо,ще направят приказка
  разсмива това,че щяла да падне и да изтрепе народа,тука съм в германия и пред очите ми всеки ден възстановяват ,къде по безлични лица и ги допират с модерното.не съм против идеята,а срещу бедната фантазия на нашия архитект.трябва да се направи международен конкурс и наистина столицата да има световна придобивка.софия плаче за красиво

 19. 19 Профил на nabliudatel
  nabliudatel
  Рейтинг: Неутрално

  Az sum uchil v tazi academija. Tazi sgrada ne stava. Niama profil za tova miasto na grada. Izmislete neshto drugo. tochka.

 20. 20 Профил на Maria
  Maria
  Рейтинг: Неутрално

  Изключително много ще се радвам този проект никога да не бъде реализиран. Това е най-хубавата част на София - само там няма модерни студени чудовища от типа на този проект.
  И наистина - престанете да застоявате зелените площи! От паркове и градинки наистина не се изкарват пари, но такъв е живота!

 21. 21 Профил на Critiqueur
  Critiqueur
  Рейтинг: Неутрално

  Unfortunately, Mr Dobrev's concept and design are mediocre, below average and dissatisfying - as his other projects which you can find on his home page (see one posting above). One example is the Tzarigradsko Shosse Center (why not Chaussée?) - the last time I was in Bulgaria a Bulgarian friend called such buildungs mafia architecture - mutra baroque. Last but not least, you have stupid decissions in architecture and urban planning also in western countries - e.g. the city palace in Berlin: http://www.stadtschloss-berlin.de/englisch.html

 22. 22 Профил на joneff
  joneff
  Рейтинг: Неутрално

  Вярно е, че автора е изключително нескромен в изказа си; че малко прекалява с епитетите ... (тук попълнете сами) ... обаче човека си спечели конкурса.

  Не е луд този, който яде баницата, а този който му я даде

 23. 23 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  “Парадоксалното и жалкото е, че сме талантлива нация, която не може рационално да използва своя капитал”. Интересно, коя нация бихте определили като "неталантлива"?

  Не се движа в съответните среди, но като на страничен наблюдател статията ми прави доста неприятно впечатление с приповдигнатия си и патетичен стил. Отдавна не бях срещал на едно място наивни клишета като "злокобни намерения", "фанатичен пропагандатор" и много други. Стилът е като на комикс и сякаш целевата му аудитория са деца под 10 годишна възраст.

  Да не говорим за нафталинени фрази като "влагам богатия си международен опит". Допускам, че имате такъв, макар, че не съм чувал за Вас (a и в Гугъл нищо не излиза).

  Hо дори и да живеете на Запад (което не Ви прави автоматаично талантлив - бездарници има и тук), в статиятa се усеща доста фалш. Видите ли, един световно признат архитект (Норман Фостър едва ли не) благоволява да отдели от ценното си време на малка и провинциална страна като България. ОК, от името на туземците изразявам благодарност за вниманието. Но да си приписвате заслуги на родолюбец докато преследвате професионалните си цели, хич, ама хич не върви. Няма нищо лощо в това, човек да си ги следва целите - само представянето им за патриотизъм въобще не пасва.

  Дано архитектурният Ви стил да е по-различен от стилът Ви на писане. Иначе ще излезе, че с право са го спряли проекта.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 24. 24 Профил на Радко Шопов
  Радко Шопов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Г-н арх. Стефан Добрев, напразно се палите и сте смешен с патетичния си тон да обиждате всеки, който е дръзнал да се изкаже за злокобния Ви проект. ПРеди малко подробно го разгледах на сайта Ви и да се призная ми призля от поредната стъклено-бетонна грамада в центъра на столицата, която предлагате да доминира и поглъща красивата сграда на Художествената академия и околното пространство. Разбирам, че сте грандоман и самовлюбен, но защо не идете на психоаналитик, а да не натрапвате налудностите си на жителите на София. Дано никога Вашия проект не види бял свят и не се реализира това нескопосано чудовище.

  Радко Шопов
 25. 25 Профил на Нездравко
  Нездравко
  Рейтинг: Неутрално

  "Проблемът в България е все още в народопсихологията и манталитета" - жалкото си е жалко... Прав е човека. Заслужаваме си и Гоцката, заслужаваме си и (сер)Гейката, заслужаваме си и Пешо, Тотю, Цанко, Меонката, Борката и всички Миленчовци.

 26. 26 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: Неутрално

  С останалото не знам, въпрос на вкус и най-вече на разни интереси, но със следното съм 99% съгласен: "Проблемът в България е все още в народопсихологията и манталитета. Дори най-хубавият и издържан проект (говоря вече условно) у нас ще привлече интриганти и завистници, ще се намерят псевдокритици, които да го оплюят и разрушат!

  Парадоксалното и жалкото
  е, че сме талантлива нация, която не може рационално да използва своя капитал. Никъде другаде по света не се вихри такава деструктивна енергия, а завистта и злобата към чуждите постижения се превръща в истинска болест на обществото ни. Поради тази причина творческите и градивните сили в България са парализирани и не могат да развият своя огромен потенциал.

  Младите ни таланти са принудени да търсят индивидуално реализация най-често извън страната, а тези, които остават тук, губят огромна част от енергията си, за да преодоляват негативните действия на непрофесионалисти и кариеристи (нищоправци) и на хората с претенции, но без реално покритие. Също така у нас свободата на словото се бърка със слободията, която отприщва ниските инстинкти и страсти на българина - като клеветничеството и интригантството, а под демокрация се разбира анархия и липса на респект към всякакви институции." Междудругото, българите, по една или друга причина, живеещи в чужбина, познават и отсяват много по-добре съвременната българщина, отколкот останалите (битуващи в Страната).
  Ние българите сме били, по-точно, били са нявга "велможи", нашите предци и то мнооого отдавна и също така за доста кратко време. През останалото време сме живяли и живеем в кризисни обстановки, немотия, простотия и роболепничество, но за жалост, сме си останали още с наивното съждение, че действително, в дълбочина, сме необикновен, даровит народ...пълно смехотъжовно или тъжовносмешно самозаблуждение. Все пак, действителността ни е пред очите и не обкръжава, тя е коренно различна от нашите митове, на които волно или неволно продължаваме дъ поглъщаме, кат един вид наркомани, пияндури. Действителността е крещящо болезнена и неприемлива за нашите желания и щения, за туй за дъ се разтоварим някакси, почваме дъ си се джавкаме, кат тези миндзи (страхливи, мършави бездомни кучета)живеещи по българските улици, на цели стада. Джавкаме се, щот сме безсилни и безволеви дъ го сторим с други или пък дъ се променим. Това е днешната българска народност и може би почти винаги е била такава, само че, явно, днес, доста сме поизостанали от Европейците, тъ затуй, разликата е още по-очебийна и някакси мерзка.

 27. 27 Профил на Радой Ралин
  Радой Ралин
  Рейтинг: Неутрално

  ЕДНИЧКА МИСЪМ МЕ ГНЕТИ:
  ЗАЩО ДА НЕ СЪМ АЗ
  А ТИ!

 28. 28 Профил на възрастен
  възрастен
  Рейтинг: Неутрално

  ex, много омраза е събрал срещу себе си тоя добрев. явно е разбутал много интереси в архитектурните среди. от тая снимка във вестника нищо не се разбира какъв е проекта. аз бях на обсъждането преди три години в академията когато се показаха и другите проекти и неговия беше наистина най добър. а това с парковете и градинките го оставете. не е никаква градинка а един голям паркинг в който студентите не могат да минат от коли и всички дървета откъм ал невски са садени след 45 година щото на това място е имало голяма галерия висока колкото къщата на добрев

 29. 29 Профил на много точно
  много точно
  Рейтинг: Неутрално

  В България много инвестиционни проекти се ,провалиха и продължават да се провалят заради мързеливи и некомпетентни гащници,които са на всяка манджа мерудия те са против всичко,затова ще си останем с миризливите бараки ,сергии,мръсотия и на гол тумбак чифте пищови...

 30. 30 Профил на Не сме талантливи ни най-малко
  Не сме талантливи ни най-малко
  Рейтинг: Неутрално

  Вижте коментарите във Форума. Те са неадекватни. Има решение за реконструкция и разширение. Имало е ПРЕДИ ТОВА обществено обсъждане. Там е било мястото всеки умник да се изказва за градинките. Имало е архитектурен конкурс. Имало е съдебни дела. Всичко е имало, каквото има в цивилизованите държави. Това е реда, друг няма. Архитект Добрев може и да не е блестящ разказвач и писател, определено не, дори е по-скоро слаб, но е прав във всико, което твърди.

 31. 31 Профил на fotograf
  fotograf
  Рейтинг: Разстроено

  Присъединявам се към 24, проектът наистина показва грандомански амбиции, граничещи с патология. Това е историческия център на София, една от малкото зони с наистина хармонична архитектура, въздух и зеленина.И всеки, който е за запазването му, се обявява за "ретрограден" ??!!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 33 Профил на Mariya Schuetzler
  Mariya Schuetzler
  Рейтинг: Неутрално

  Като си говорим за народопсихология, то искам да кажа нещо, което зверски ме подразни в този "коментар-становище" на арх. Добрев и което считам, че се е превърнало в българска типична черта.И то е "неназоваването" на имената. Без да коментирам, чий проект е добър или лош, защото не отбирам от тази област, но трябва ли винаги да има някакъв неназован враг за всичко. Нямам представа защо българите се страхуват да назоват името на човека, от когото се чувстват измамени или считат, че по някакъв начин той играе непочтено срещу тях. Ако арх. Добрев счита, че има определени лица, които имат икономически/личен интерес да провалят проекта му, нека ги каже. Ама какво е извинете ме това :

  "Конкретно в случая с академията един от участниците в конкурса (когото ще наричам "идеологът" не можа да преживее факта...и т.н." "За такова нещо във всяка нормална цивилизована държава щяха да го изключат от Камарата на архитектите и да му отнемат проектантската правоспособност завинаги".

  Във всяка нормална държава арх. Добрев, щяха да кажат името на човека и нямаше да го кръстят "идеологът". Другият бисер е за :

  "идеологът" намери мощен съюзник за осъществяване на злокобните си намерения в лицето на един преподавател от академията (който поема ролята на "фанатичния пропагандатор".

  И фанатичният пропагандатор си има име, но архитектът предпочита псевдоними. Как да вярвам на човек, който се страхува да назове противниците си и изпада в назидателност и мелодраматизъм типично по български?!

 34. 34 Профил на скептик
  скептик
  Рейтинг: Неутрално

  1. Статията е недопустимо нарцистична. Каквито и да бяха достойнствата на проекта, човек може да го намрази само заради самовлюбеността на архитекта. Стилът на писанието ме разсмя - такава словесна безпомощност, такава лигава патетика... Естествено, той може и да е добър архитект; това, че не може да си служи със словото не значи, че не е добър.

  2. Няма никаква нужда от сграда на това място. В София има доста малко свободни площи: места, където погледът да се отпусне и да не се блъска в близки сгради. Абсолютно не виждам защо площадът около Невски (който е наполовина обърнат на паркинг и освен това е циганизиран от търговците на вехтории) трьбва да се "затваря" от още една сграда. Тясна ли им е художествената академия? ОК, щом им е тясна, прави се чисто нова сграда далече от центъра, примерно в Дървеница край МЕИто, а тази става музей или арх. паметник или нещо такова.

  Разберете, центърът се задъхва и умира от пренаселване.

  3. Това, че дадена сграда в центъра се руши НЕ ОЗНАЧАВА, че трябва да се строи нова сграда. Такава импликация няма. Това, че центърът е циганизиран от сергии за боклуци и улични търговци НЕ ОЗНАЧАВА, че трябва да се строи нова сграда. Този аргумент на автора е идиотски.

  4. Когато се спори с хора (както прави авторът) е добре да се спори с позициите им, а не да ни разяснява мотивите им. Жалко и нищожно звучат параграфите, в които авторът раздува мотивите на опонентите си. Може и да е прав, не знам, но така не се води полемика от възрастен зрял човек.

  Авторът оставя впечатлението, че е злобен инфантил.

 35. 35 Профил на архитект
  архитект
  Рейтинг: Неутрално

  дори от монтажа, приложен от автора към статията се вижда колко неадекватно стои сградата му. коментарите по-нататък са излишни

 36. 36 Профил на кибика
  кибика
  Рейтинг: Неутрално

  Струва ми се че тук коментарите се превърнаха на махленски съседски клюкарски спор между лелки с навити ролки на главата ,а не между сериозни хора,статията е на ниво и би тябвало и коментарите да са такива.

 37. 37 Профил на Βυλγαροσ
  Βυλγαροσ
  Рейтинг: Неутрално

  Дайте да изясним нещо, за архитектура в България може да се говори само за периода до 1944 г.Вижте сътвореното от псевдо-архитектите в центъра на София след 1944 г:
  - ЦУМ
  - Шератон-Балкан
  - Партийният Дом
  - панелените комплекси
  Рядко срещана грозна архитектура,грандоманска и сталинистка по своя характер.За сегашните пък т.нар.архитекти не ми се говори.Посочете ми един пример за нещо красиво сътворено от тях.Единственото което може да правят е да наливат бетон в изобилни количества.Примери?Идете на море, на планина.Затова на подобни сградостроители, кой знае защо самонарекли се архитекти тябва да им се забрани да правят каквото и да е.Камо ли да реализират подобни псевдо-проекти доубиващи останките от някогашната изящна виенска архитектура но София.

 38. 38 Профил на Sylvia
  Sylvia
  Рейтинг: Неутрално

  Интересното за мен е въпросът този проек ще се изпълнява ли в крайна сметка? Не се разбира от статията, не става ясно и от коментарите.
  Защото ако това нещо (не мога да го нарека проект или сграда - думите са прекалено съдържателни. прав е 21, че архитектурното предложение е изключително посредствено!) ще се реализира мисля да заема активна гражданска позиция ПРОТИВ!
  Виждала съм добре осъществени сливания на стари сгради с нови - Копенхаген (старата библиотека например) и мога с увереност да заявя, че предложеното нещо НЕ Е ЕДНО ОТ ТЯХ!

 39. 39 Профил на от един друг архитект
  от един друг архитект
  Рейтинг: Неутрално

  ...ми , той, Стефчо още от университета си е такъв де - велик. Ние така и така со го крустихме-чичко Величко , един вид велик де...

 40. 40 Профил на Франк Лойд Райт
  Франк Лойд Райт
  Рейтинг: Неутрално

  34 го е казал най-добре:
  - написаното показва незрялост на автора; ако са такива и архитектурните му проекти - още по-зле
  - само перачите на пари имат нужда да се строи бизнес сграда точно на това място; за останалите 2 милиона души в София една почистена градинка ще е много по-полезна

 41. 41 Профил на atanas
  atanas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо ново под слънцето на красивата ни родина. Нима първата работа на новоназначения министър на здравеопазването през 2005 г. - т.н. проф. Гайдарски не беше да задоволи личната си омраза и начеше егото си на голям началник като уволни един доказан в Европа кардиолог като проф.Чирков. И да назначи един друг червен мутант за шеф на болницата в гр.Пловдив.

 42. 42 Профил на Неее
  Неее
  Рейтинг: Разстроено

  Хубава работа - между четири сгради в модерен стил (Парламента, Невски, Галерията и... (тая червено-бялата сграда какво беше?) да се изтъпани едно хипермодерно чудовище от стомана и стъкло?! Не се връзва!
  Намерете си други места и не опорочавайте вече построеното.

 43. 43 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: Неутрално

  Архитекта се прави на 3 и половина. Представете си до парламента сграда, висока колкото съседната галерия за чуждестранно изкуство. Това наистина ще разбие площада. По-добре сегашната градинка, отколкото грандоманската сграда

 44. 44 Профил на скептик
  скептик
  Рейтинг: Неутрално

  Чакайте, чакайте! Каква бизнес сграда?! Не става ли дума за разширяване на худ. академия?

  АКО става дума за бизнес сграда (не мога да повярвам, че някой сериозно би искал да тръсне още един контейнер с офиси на това място) - АБСОЛЮТНО ПРОТИВ. За всеки мислещ човек е очевидно защо не трябва да има сграда с офиси там.

 45. 45 Профил на боко
  боко
  Рейтинг: Неутрално

  Проблемът не е , че сградата е модерна. Вярно е и че сега там парк няма - има бараки гнусни кръчми, паркинг и боклуци. Проблемът е, че проектът просто НЕ СТАВА. Не знам какви са били другите предложения, може да са били още по-зле и наистина този да е най-добър. Въпросът е, че е грозен, а когато пипаш едно от най-красивите места в града си (района с парламента, университета, библиотеката, старата печатница, Ал Невски и т.н.) трябва да направиш нещо наистина забележително. За това - анулира се този конкурс и се обявява нов, международен.

  Между другото от другата страна на Невски, на московска, има прекрасен пример за вписване на модерното и старото с реконструкцията на една стара сграда наскоро.

 46. 46 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 385 Неутрално

  има доста идиоти, като автора на статията и по предната авторка от германия, която е разсърдила въпросния архитек...т, ако човек им погледне сайтовете,говоря за бг. художничка живееща в германия, авторка на статията развълнувала този..другар, ще види, че е една доста голяма боза. Проекта на този господин, не е по различен и за съжаление се опитва да манипулира читателите с опита на архитектурното оформление на Берлин,и по точно Потсдамер платц и Паризер платц, като не споменава факта, че това е било бъферна зона между двата града с обезлюдени тухлени сгради без никаква зеленина.
  На София и трябва въздух, а не поредния мол, трябват и паркове и градини, а не архитектурни паметници, които да осигуряват медали стара планина на някакви си архитекти, явявали се на конкурс пред онзи гоце. И ако искат да решат част от проблема с паркирането в центъра да ме питат, знам едно място, което тъпанарите като него не се сещат да използват

 47. 47 Профил на ралица
  ралица
  Рейтинг: Неутрално

  Прочетох последните изказвания във форума (№ 31 до 45) и съм много доволна от трезвото отношение към изложеното от арх. Добрев. Моите специални адмирации към "скептик" - № 34 !

 48. 48 Профил на олеле...
  олеле...
  Рейтинг: Неутрално

  Сега разбрах чий проект е "ски-шанцата" на Цариградско шосе при Горубляне...

  http://stefandobrev.com/projects/tzarigradsko_shose.php

 49. 49 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  Стига с тия градинки бре кретени!!! Този форум е пълен с откровени идиоти!!! Винаги съм знаел, че само лумпените са в зелено навсякъде по света!!! Академията иска да се разширява или да се преустройва или каквото и да било там. Това място е или нейно или на общината и бива предоставено и за него архитектът си прави концепцията и си я представя, добра лоша отделен въпрос. Като няма какво да кажете по темата какво пак си чешите езиците на изуст, градинката, та парка, та не знам си кво. Като сте толкова отворени къде бяхте като застрояваха други градинки!? Къде бяхте всичките мрънкалници като строиха Хотел Експо или другата свинщина малко по надолу по Цариградско пак хотел!? Като имате паркове все още що не излезнете да си ги почистите, че са заприличали на джунгли!!! Страхливи нещастници сте!!! Винаги и само на изуст. Или пък другите лумпени бизнес сграда щяло да бъде!?! Кой го каза това от къде имате тази информация!??! Ваша ли е Академията?! Всеки ден сте там и си хортувате с ректора ли !?? СМЯХ СМЯХ СМЯХ СМЯХ само смях!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 50. 50 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Г-н Добрев,

  аз не съм архитект и нямам нищо общо със строителство, художествената академия правителство и прочие.
  Но си мился:
  - в българия почти няма читави архитекти - може и да има, но съвременна сграда, на коята да се радваме всички аз поне не съм видял
  - защо на Художествената академия й е тумнала нова сграда и кой ще плати за това? има толкова много други ПО- приоритетни неща, включително сграда за националния исторически музей например
  - доколкото си спомням, имаше скандал с конкурса, обществена поръчка и т.н.
  - лично на мен по бледи спомени проекта ми се вижда лош и ненамясто. За съжаление само вие, архитектите, си харесвате сградите, а нали трябва да се харесват най- вече на нас, обикновените данъкоплатци.

  Иначе сте прав, че по нашите земи цари нигилизъм и негативизъм. Сигурно сте прав за дребните ежби в самата академия, а и в професионалните си среди. Но вие сте тези, които създавате доверие у хората, които в крайна сметка плащат сметката.
  такова доверие към българските архитекти, а и академичната общост днес няма.

 51. 51 Профил на Lili Kostova
  Lili Kostova
  Рейтинг: Неутрално

  Даденият мейл адрес не работи, затова публикувам мнението си тук.

  G-n Dobrev,

  kogato chovek nyama kakvo da kazhe, po-dobre e da si zamylchi. Vie
  razbira se, ne ste vinoven, che nyakoj e reshil da stroi tam, kydeto e
  dostatychno zastroeno i bez vashata sgrada. Prostete mi, nisto lichno
  protiv proekta vi, kakvat i ofis sgrada da se slozhi zad NHA, tya ste
  e IZLISHNA. Nuzhno e gradinkata tam da se ozeleni i oblagorodi, vmesto
  alchni novobogatashi da se opitvat da se nastnyat i v centyra na
  sofia, sled kato opropastiha lozenets.
  Interesno mi e systo dali vyv vashata sgrada ima predvideni podzemni
  garaji i kolko. Zastoto centyryt i sega se zadyhva ot lipsa na
  parkingi. Predstavete si kakvo ste stane, kogato pristignat i
  zhelaestite da pozvat vashata sgrada. Zastoto te ste sa barovci i s
  koli. Gorchiviat opit pokazva, che v BG nikoj ne misli za studentite.
  Chakam s netyrpenie otgovor na tozi vyrpos.

  Pozdravi, Lili Kostova

  PS A nachinyt, po kojto klasificirate hora, bez da nazovavete imenata
  im, e poveche ot nedostoen.

 52. 52 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  На мен проектът ми е напълно безличен. Не мога да кажа, че е лош, и по принцип се радвам на модернистични сгради в центъра. Стига сте ревали за 'доброто старо' - не може в 21ви век центъра на София да изглежда като в 19ти и всичко да е с орнаментирани кулички и метални куполи за покрив. За съжаление, както сам признава авторът, сградата е 'класика' - т.е. нищо оригинално. Скучна е, прилича на мелез между партиен дом и бизнес център.

  Толкова интересни млади български архитекти има - толкова ли никой от тях не участва в конкурса? Като знам, как се печелят конкурси у нас, и като му чета патетиката на тоя дядо - цялата истори смърди на българско.

  gradinko.bg
 53. 53 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Борко, благодаря за линковете - от рендера, който са сложили от Дневник, нищо не се разбира от проекта.

  gradinko.bg
 54. 54 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ужас, ужас, ужас - и проекта, и статията на Добрев.

 55. 55 Профил на Оптимист
  Оптимист
  Рейтинг: Неутрално

  Не разбирате ли, че от градоустройствена гледна точка там трябва да има сграда. Тя завършва ансамбъла около храм-паметника. Какви градинки и чешмички!? Има е проект за сграда на това място отпреди повече от 100 години! Самият проект на арх. Добрев е спечелил и не виждам защо сега трябва да бъде оплюван.Сградата си е модерна и елегантна. "Стъкло и бетон" -това вече е клише използвано от всички, които не искат да видят хубавото.

 56. 56 Профил на Още един архитект
  Още един архитект
  Рейтинг: Неутрално

  Какъвто и да е проектът, той е победил в конкурс и показва авторовото виждане за решаване на задачата. Преценката на проектът е направена от жури, а самият конкурс е обявен от инвеститор, в случаят държавата.
  Не разбирам защо е това заяждане с архитект Стефан Добрев? Той просто е предложил на журито своя поглед към проблема с разширяването на НХА! Ако има някакви питания, упреци или други виждания, те трябва да бъдат отправени към този, който е обявил конкурс с намерението да строи на това място. АРХИТЕКТЪТ САМО ПРЕДЛАГА СВОЕТО ВИЖДАНЕ(ПРОЕКТ) ПО ВЪПРОСЪТ!
  Архитект Добрев е много прав в заключенията си за посредствеността злобата и завистта, царящи в обществото. Тук нещата са абсолютно сбъркани, вместо да се обсъжда намерението на държавата да строи около НХА, се говорят куп глупости по адрес на архитектът, спечелил конкурсът. От цялата полемика по темата, която се вихри от доста време, излиза че архитект Добрев, като някакъв черен злодей е решил да сложи там една сграда за да измъчва с видът и преминаващите наоколо кисели пенсионери и несполучили в конкурса загубеняци.
  Понеже следя писанията по темата, мога да се закълна, че те са написани от неудолетворени архитекти и пийнали пенсионери, а нивото на статиите е много ниско, пълни са с лични нападки и откровенни глупости.
  Историята много прилича на тази с конкурсът за строителство в градинката до руската църква. И там имаше много приказки как не трябва да се строи в този (частен!) парцел, докато накрая инвеститорът направи един формален конкурс за мястото, награди с по 1000$ най-устатите приказвачи и работата приключи. Всичките простотии, които се изприказваха бяха за по хиляда долара. Толкова им е нивото на маститите архитекти, които плямпат глупости без край.
  Подържам архитект Добрев, като отбелязвам, че щеше да е добре да напише имената на заядливците, не че не се знаят, но щеше да е добре за по-широката публика.

 57. 57 Профил на axa
  axa
  Рейтинг: Неутрално

  Съжалявам арх. Добрев, но Вашият проект дори не е модерен, а просто грозен и не се връзва с околните сгради.

 58. 58 Профил на axa
  axa
  Рейтинг: Неутрално

  Току що разгледах подробно сайта на архитект Добрев.

  Г-н Добрев, не е работата там, че някой искал на всяка цена да Ви оплюе както се опитвате да го изкарате в статията. Моите уважения, имате интересни неща като контролната кула за летището например, но това за НХА просто не става. Това е истината за проекта, преглътнете горчилката от нараненото си его и съсредоточете енергията си в наистина добрите си проекти, Вие имате и такива.

 59. 59 Профил на Човек до критакарите
  Човек до критакарите
  Рейтинг: Неутрално

  Гроздето е кисело...отново. Добрев не е писател, а архитект. Всякакви коментари относно правописните грешки, обобщенията за нацията (които дори са верни), относно дали в статията се споменават имена или не, са напълно излишни и звучат като "все някъде ще му намерим кусура" и потвърждават оценките в самата статия. Г-н Добрев, убеден съм, че проектът ви е спечелил, просто защото е бил добър. Ние тук не разбираме от архитектура, можем само да кажем дали картинката ни харесва или не. Успех в търсене на истината и реализирането на проекта, явно писането на статии се е превърнало в част от личната ви борба. Наистина успяхте да мобилизирате негативната енергия на бгстанците, за която пишете.

 60. 60 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  На мен сградата ми е безлична. И да не ми дават примери с Берлин, Лондон и Брюксел, защото там пространствата са други, по-големи, на площад "Св. Александър Невски" няма според мен пространство за такива неща.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 61. 61 Профил на запознат
  запознат
  Рейтинг: Неутрално

  Цялата работа е в това, кой ще "лапне" апетитната земя под бившите царски конюшни, които се намират на ъгъла на бул. "Левски" и бул. "Дондуков". Там в настоящия момент се помещават част от ателиетата на художествената академия и след като се построи грозното стъклено чудовище, ателиетата ще се опразнят и някое "наше момче" ще приватизира на безценица ценната земя под "конюшните"

 62. 62 Профил на 1221
  1221
  Рейтинг: Любопитно

  Чудя се, при това му мнение за българите защо се е върнал от чужбина арх.Добрев, изоставяйки успешна практика там/по неговите собствени думи/, защо му е трябвало да идва да си блъска главата в стената в България?Това е лишено от всякаква логика-никой не бяга от хубавото, а всички алабализми за дълг и т.н. са просто прах в очите на хората.Освен това,толкова плютите от Добрев черти на българския народ явно се проявяват само когато нешата не са в негов интерес, когато "единодушно" е бил избран за спечелил конкурса,също от българско жури, не е имало негативизъм и злоба?Нито един професионален аргумент в статията, само долнопробни оправдания и обвинения, лишени от конкретика.А по отношение на проекта мога да кажа само, че е абсолютно сбъркан и като мащаб, и като концепция, може да е и заради погрешно задание, на знам, но това нещо няма място в центъра на София.Обществено обсъждане може и да е имало, но знам как се правят тези обсъждания у нас - знаят инвеститора и проектанта и никой друг.

 63. 63 Профил на english
  english
  Рейтинг: Весело

  Кефи ме първото изречение в биографията в сайта му:
  Born in Sofia in 1961 from an architect father, Stefan Dobrev...

  Излиза, че майката на проектирания архитект специално си е подбрала архитект за семенен донор.

 64. 64 Профил на колега
  колега
  Рейтинг: Неутрално

  Отново не се казва цялата истина - дали има предвидено с устройствен план застрояване и ако да, този план минал ли е през обществено обсъждане? Защото, ако теренът е отреден за озеленяване, по закон вече не може да се преотреди за застрояване.Новата сграда необходима ли е, за каква разгъната площ става въпрос, доколко е вярно, че голяма част от нея ще е с предназначение за администрация на ЕС? Поднася се на публиката някаква война между персони, а на заден план остават съществените въпроси, явно пак някаква далавера на властимащите, с които въпросният архитект е в много близки отношения.Всичко пак за сметка на "завистливия" и "негативно настроен" народ.Как ли да е настроен при тия условия?

 65. 65 Профил на архитект
  архитект
  Рейтинг: Неутрално

  Много е зле тоя проект - няма никакво вписване на старата сграда, тя направо е удушена от новия стъклен обем и изобщо не се връзва с новото, струва ми се, че ако се реализира, при по-нататъшното проектиране ще търсят начин да я съборят, в България всичко е възможно.Арх. Добрев, някакси не сте успели да хванете нещата, та, казвате, единодушно решило журито да ви даде първа награда?

 66. 66 Профил на АМАН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ!!!!!!!!!!
  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ!!!!!!!!!!
  Рейтинг: Неутрално

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИЦИ!!!!!!!!!!

 67. 67 Профил на баба ви
  баба ви
  Рейтинг: Неутрално

  Срам за "Дневник", че по такъв блюдолизки начин подлага задните си части на едно архитектурно недоразумение, каквото безспорно е въпросният наглец и бездарник - Стефан Добрев. Ама, нека Гоце и сие му берат гайлето. Това няма да е нито първата, нито последната поразия извършена от малоумните и крадливи управници в София. Какво да ги правиш - Комунисти!

 68. 68 Профил на Верно АМАН!
  Верно АМАН!
  Рейтинг: Любопитно

  Това е вашата истина г-н архитект, а в БГ има много истини и нито една не е баш истината. Не Благодарим, Вашата сграда е излишна на нашия град или на кратк0, марш от тука !#$@#$%#^!@#%#^$%&%^*%*%^*.

 69. 69 Профил на normalna
  normalna
  Рейтинг: Неутрално

  Идеята е отлична – носи опростеност и чистота на линиите и финес, достоен за онова, което се твори в историческата сграда на София. Миналото сякаш е “прегърнато” от извисената в бъдещето архитектурна идея. Авангардните мисли са будели опростенчеството и неразбирането у всички общества и народи. Борбата е извънредно трудна на всички фронтове. Поне при този архитект – едва ли е обречена… Просто е поредният тежък момент в професията, която за него, очевидно, е призвание.

 70. 70 Профил на Uspeh v bitkata!
  Uspeh v bitkata!
  Рейтинг: Неутрално

  Izvinete me za latinicata-imam problem v kompiutara.Vajna e misalta.Kakto e vajna v sluchaia s arh.Dobrev ideiata mu.Az ia razbiram v sachetanieto na avangardnost i klasika.Ne mislia che e narushena harmoniiata mejdu dvete.Naprotiv,nameren e momentata,koito gi sachetava,pri tova bez da se nalaga pretenciozno.Navsiakade v Evropa i sveta arhitekturnata misal na istinskite tvorci tarsi razbirane,zashtoto varvi napred.I mnogo riadko go namira.Nikoga edinodushno.Vajnoto e da ima poveche realizirani mechti v arhitekturata.Kolkoto po-goliamo saprotivlenie,tolkova po-sladak uspeh!

 71. 71 Профил на гласа на завистта
  гласа на завистта
  Рейтинг: Неутрално

  Проектът просто "издиша". Проблемът е точно в това което автора изтъква като аргумент, че сградата дори не е модерна. Там е работата че за тази среда идеологията е задължителна. Използвани са твърде много клишета, а формата би трябвало да е много по-еднозначна и обобщаваща. Лофта може и да подхожда на някой жилищен район, но в случая трябва да се търси преливане на пространствата в осите на града или както е в случая с преминаване, пълна противоположност на обемите и контрапункт на хрампаметника.
  Добре би било на такова място да може да се види нещо авангардно, но за съжаление идиотите не са само по форумите, нито само в България. Такива които са крайно против има навсякъде, тук не е въпроса в това да има ли сграда или не, а ще има ли някога архитектура в България или винаги ще ни е страх, да не би ако пробваме да направим нещо, което да се различава от всичко останало, няма да е поредния провал. Ако е така има достатъчно чужди звезди, стига на всякакви реалисти видяли че в България можеш да правиш каквото си искаш където си искаш.

 72. 72 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: Неутрално

  Изписаните тук оценки за проекта на Стефан Добрев, както и личните квалификации, показват степента на незрялост, която има публиката.
  Първо, съмнявам се пишещите да имат някаква представа от въпросния проект, който коментират на елементарно кръчмарско ниво.
  Второ, мненията изобилстват от определения за личнстта на архитект Добрев. Сигурен съм, че никой от пишещите на го познава лично.
  Трето - НАЙ-ВАЖНОТО. Перспективата на дебатът е сбъркана. Той трябва да бъде на тема "Има ли нужда от това строителство или не", а не "Хубав или лош е проектът". Просто трябва да има обществен дебат по отношение на тази територия, както споменава "колега" и СЛЕД ТОВА да се направи конкурсът, ако има нужда.
  При положение, че конкурсът се е състоял и е оценен от компететнтно жури, дебатът около качествата на проектът е излишен. Поне в тази си форма обсъждането на работата на архитект Добрев е на просташко и дилетантско ниво. Да не говорим за личните квалификации.
  Изумявам се, че никой не протестира, срещу държавата и общината, които не предизвикаха обществен разговор преди конкурса. Вместо това един куп анонимни лаици едва ли не обвиняват победителя в конкурса, че го е спечелил.
  Искам да припомня на форумците, че архитектурните конкурси се правят, за да могат архитектите да се състезават в решаването на някакъв проблем, но авторите на творбите в никакъв случай не създават градоустройствения или архитектурен проблем, те предлагат само своето решение, а журито оценява!

 73. 73 Профил на Garga Roshava
  Garga Roshava
  Рейтинг: Неутрално

  Това, което е на снимката; предполагам бъдещия проект е грозно, архаично, отвратително. Някакъв архитектурен бурен, който ще съсипе едно от малкото места с уникална софийска атмосфера. Извинете, но въпросният проект е сътворен без душа, без любов. С една дума...мъртвороден.

 74. 74 Профил на случаен зрител
  случаен зрител
  Рейтинг: Неутрално

  бях на откритото обсъждане в галерия "Академия", където бяха изложени всички участващи в конкурса.жалко, че мина толкова време в напразно говорене. спомнете си за историята за ада и за това, защо няма дяволи, около българския казан...

 75. 75 Профил на боко
  боко
  Рейтинг: Неутрално

  много ми е забавно как всички от редовно пишещите тук са от страната на критикуващите, а всички мнения в подкрепа на този проект не са подписани с прякор и са в един и същ стил. Г-н Добрев, няма нужда да пишете толкова много мнения в своя подкрепа, още от статията ви разбрахме позицията

 76. 76 Профил на ПЕТРОВ
  ПЕТРОВ
  Рейтинг: Неутрално

  ВЪЗПИТАНИК СЪМ НА ХУДОЖЕСТВЕНАТА АКАДЕМИЯ И СМЯТАМ, ЧЕ ТОВА Е ПОРЕДНОТО БЕЗОБРАЗИЕ, КОЕТО ВЛАСТ ИМАЩИТЕ СЕ ОПТИВАТ ДА НИ ПРОБУТАТ.

  БЕЗ ДА СЪМ АРХИТЕКТ, ОТ ПОЗИЦИЯТА НА ЧОВЕК, НА КОГОТО ПРОБЛЕМА НЕ МУ Е ЧУЖД, СМЯТАМ, ЧЕ ПРОЕКТА Е БЕЗОБРАЗНО ГРОЗЕН И Е ОЩЕ ЕДНА ПОТВЪРЖДЕНИЕ ЗА ШИРОКО ШИРЕЩАТА СЕ НЕКАДЪРНОСТ СРЕД БЪЛГАРСКОТО АРХИТЕКТСКО СЪСЛОВИЕ.

  ТОВА Е ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, СЛЕД БЕТОНИРАНЕТО НА МОРЕТО И ПЛАНИНИТЕ НИ, СТОТИЦИТЕ СГРАДИ, В СТИЛ "МУТРОБАРОК", КОИТО ЗАЛЯХА ГРАДОВЕТЕ, ЧЕ АРХИТЕКТИТЕ СЛУГУВАТ НА НЕ ОСОБЕНО ИНТИЛИГЕНТНИТЕ СИ ГОСПОДАРИ И СА ГОТОВИ НА ВСИЧКО В ИМЕТО НА ПАРИТЕ.

  ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ПРОЕКТА ЗА ХУДОЖЕСТВЕНТА АКАДЕМИЯ НЕКА "ДНЕВНИК" СИ НАПРАВИ ТРУДА И ПОБЛИКУВА ЦЯЛОСТНИЯ ПРОЕКТ НА АРХ. СМИРНОВ, МИСЛЯ, ЧЕ СЕ НАМИРА В РЕКТОРАТА НА АКАДЕМИЯТА, ОТ КОЙТО В МОМЕНТА Е РЕАЛИЗИРАН САМО ЕДИН ЪГЪЛ.

  Със съвременните технологии, има толкова примери в чужбина, той може да се довърши, с което ще се оформи и цялостния облик на тази централна част от центъра.

 77. 77 Профил на Petar Stankov
  Petar Stankov
  Рейтинг: Неутрално

  Защо не видите целия проект, преди да коментирате: http://www.stefandobrev.com/projects/artacademy.php. Това е проект, който би изчистил лицето на столицата като застинал в социалистическата архитектура сив град, претъпкан с арогантни хора, които обичат да мразят всичко и всички. Особено много ми хареса панорамния прозорец, които може да се превърне в Очите на града, особено ако частта от ларгото към люлин бъде обособено като сити един ден... Въпреки че не се "вързва" нито с Ал. Невски, нито със старата сграда на академията, този проект е пример за това как от нещо, което не се съчетава с нищо наоколо, може да се превърне в символ: като център Помпиду или Пирамидата в Лувъра в Париж, например. Сигурен съм, че и за тях е имало множество критики, но едва ли сега Париж би бил същият без тях...

 78. 78 Профил на ПЕТРОВ
  ПЕТРОВ
  Рейтинг: Неутрално

  София и без това е изключително бедна откъм стара архитектура, това което не успяха да свършат бомбардировките, го довършиха"другарите" по времето на социализЪма, скоро ще се срути и къщата на Паница, бившото китайско посолство. Умишлено се изчаква да падне сама и се открие място за поредния мутро-билдинг в центъра, защото е паметник на културата и не може да се бутне.
  Какво пречеше толкова години да се приеме закон, както е в много страни държавата да ремонтира ценните сгради и после да си търси парите от собствениците.
  Тада се върна на същината на въпроса. Във форума се дава пример с дефанс и Лувара, но Дефанс е цял нов модерен квартал на Париж, пирамидата в Лувара е изключително дискретна намеса, Вижте и как умело "Гар Д,Орсе" превърнаха в музей вместо да я съборят.

  А това чудовище от стъкло и бетон ще притисне, както старата сграда на академията, така и св.Ал. Невски и всички околни сгради.

 79. 79 Профил на една дума липсва в текста
  една дума липсва в текста
  Рейтинг: Неутрално

  Просто я е пропуснал автора - думата е "шайка".

  "Шайка недробонамерени" звучи много по-добре. Изобщо не знам какъв точно е този проект, но и не искам да го виждам, щото си представям каква комунистическа глупост ще да е.

 80. 80 Профил на ПЕТРОВ
  ПЕТРОВ
  Рейтинг: Неутрално

  МНОГО Е СТРАШНО, КОГАТО ЧОВЕК ЗАГУБИ ЧУВСТВО ЗА МЯРКА. СЕГА РАЗГЛЕДАХ САЙТА НА ТАКА НОРЕЧЕНИЯ "АРХИТЕКТ" И РАЗБРАХ, ЧЕ СКИ ШАНЦАТА, КОЯТО СЕ СТРОИ НА ЦАРИГРАДСКОТО ШОСЕ Е СЪЩО НЕГОВО ТВОРЕНИЕ.
  видях също така и скучната еднотипност на всичките му проекти, липсата на фантазия, е основното нещо, което ги обединява.
  Моля се на Бога това нещо да не цъфне в центъра на София.

 81. 81 Профил на Лазаров
  Лазаров
  Рейтинг: Неутрално

  Бъдещата галерия просто ме задушава само като я гледам... Предлагам да се построи под земята, а мястото да си остане свободно.

 82. 82 Профил на там НЯМА да строите стъкларник
  там НЯМА да строите стъкларник
  Рейтинг: Гневно

  архитектите на тая недоумица, ще ви намериме по домашен адрес и ще ви режеме на парчета, но там НЯМА да строите стъкларник! Стройте си на майките на гробищата

 83. 83 Профил на run baby run
  run baby run
  Рейтинг: Неутрално

  бегай бе добрев, вие сте недоразумение и псевдоталант, който си е повярвал много. е за това положението е стршно у нас, заради тия дето много си вярват.

 84. 84 Профил на едно проЗто магаре
  едно проЗто магаре
  Рейтинг: Разстроено

  доста информация около конкурса за "пристройка и разширяване" ни е спестил арх.Добрев, ето и малко повече подробности в статия на в. Сега "Битка за сърцето на София" - "... До този момент на архитекта вече бяха изплатени около 600 000 лв. Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че законът е погазен, защото ръководството на академията начело с тогавашния ректор проф. Божидар Йонов изобщо не е обявило обществена поръчка за въпросните 2 млн. лв. Тя е обявила само малка обществена поръчка, чиято цел е да се избере най-добрата идея за визията на бъдещата сграда. Тя бе за 20 000 лв., но в задачата се казваше, че победителят ще изработи и конкретния проект на новата сграда. Така се заобикаля законът, защото на практика за проектирането, което струва 2 млн. лв., не е обявен конкурс." Повече тук www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2952&;sectionid=5&id=0001201

  ясно е че става въпрос не само за пари ами при това за много пари по-лошото е че става въпрос за нищо друго освен пари но освен това за заобикаляне на закони и опит да се избегне общественото обсъждане

  проект на арх. Смирнов тук

  http://img99.imageshack.us/img99/3053/skica3smirnovkd2.jpg

  http://img323.imageshack.us/img323/4083/pict0274lo8.jpg

  http://img256.imageshack.us/img256/9595/dsc01118ll3.jpg

 85. 85 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 385 Весело

  има доста идиоти, като автора на статията и по предната авторка от германия, която е разсърдила въпросния архитек...т, ако човек им погледне сайтовете,говоря за бг. художничка живееща в германия, авторка на статията развълнувала този..другар, ще види, че е една доста голяма боза. Проекта на този господин, не е по различен и за съжаление се опитва да манипулира читателите с опита на архитектурното оформление на Берлин,и по точно Потсдамер платц и Паризер платц, като не споменава факта, че това е било бъферна зона между двата града с обезлюдени тухлени сгради без никаква зеленина.
  На София и трябва въздух, а не поредния мол, трябват и паркове и градини, а не архитектурни паметници, които да осигуряват медали стара планина на някакви си архитекти, явявали се на конкурс пред онзи гоце. И ако искат да решат част от проблема с паркирането в центъра да ме питат, знам едно място, което тъпанарите като него не се сещат да използват. Просто, както винаги, платените форумни кълвачи с мозък на хлебарка размиват темата

 86. 86 Профил на @
  @
  Рейтинг: Разстроено

  Ако някой се пита защо България е на това незавидно дередже нека чете няколко дена коментарите тук: всезнайковщина, злоба, диващина... Благата мисъл, добрият тон просто отсъстват. Трагедия...

 87. 87 Профил на читател
  читател
  Рейтинг: Неутрално

  Това място не може ли да си остане просто една градинка?

 88. 88 Профил на едно проЗто магаре
  едно проЗто магаре
  Рейтинг: Любопитно

  арх. Добрев е върнахте ли получените 600 000 лв. след като агенцията за държавна финансова инспекция констатира допуснати нарушения?

  и към четящите коментарите тук, що за обществена поръчка е тази при която покана за участие се изпраща само до едно лице?

  повече на
  http://www.lex.bg/news/view/19789

 89. 89 Профил на абулафия
  абулафия
  Рейтинг: Неутрално

  Най-добре е просто да се завърши проекта на арх. Смирнов. Днешната сграда на Художествената е просто фрагмент от него. Макар и само част, тя е красива и със своя "псевдо руски" стил се е вписала интегрално в центъра на София, чиито емблематични сгради са все в различни вариации на стила на същата епоха, допълва Руската църква, репликира неовизантийския Синод и св. Ал Невски (вдъхновен от Айя София), добре се вписва с класицизиращите СУ, НБКМ и Парламент, кубенцата на галерията за чуждестранно изкуство и тнт. Такова решение, впрочем, ще бъде аналог на изграждането на Ректората на СУ, чийто централен корпус е проектиран от Виенски архитект, а крила - от български в същия стил. Последното крило беше завършено някъде 80те г-ни на 20 в. (ако не греша), но запази стиловото единство с останалата част на сградата, без да се хвърля в експерименти в тогавашните представи за "модерно" (вж НДК).

 90. 90 Профил на София
  София
  Рейтинг: Неутрално

  Разгледах много внимателно проекта и се учудвам, че се посреща чак толкова враждебно, но...въпрос на вкус. Аз не намирам, че бъдещата сграда ще "задуши" пространството,напротив,изглежда ми изчистена и лека, а площадът по-скоро би се съживил от внасянето на модерен щрих.Освен това сградата наистина е ниска и, погледната откъм площада, е почти скрита от зеленината (това се вижда добре на едната снимка). Харесва ми и идеята за духовен "полет", за която споменава авторът. Не знам защо някои толкова се безпокоят за зелените площи и въздуха -в околностите е пълно с градинки, жалко само, че повечето са мръсни и неподдържани.

 91. 91 Профил на Л.С.
  Л.С.
  Рейтинг: Неутрално

  злите езици говорят че строителна фирма близка до Людмил Стойков - спонсор на президента Георги Първанов ще е изпълнител на бъдещия обект. Разбира се това са засега това са слухове само, за сега фирми близки до Стойков ще строят АЕЦ Белене - друг близък до сърцето на президента мега-проект. За сега единственият факт е че конкурсът за нова сграда на НХА се проведе под патронажа на Първанов - известен привърженик на проекта.

 92. 92 Профил на vsichki kritikuvashti
  vsichki kritikuvashti
  Рейтинг: Неутрално

  Това е положението. Всеки мрьнка и никой нищо не прави. Затва няма да имате нито нова галерия в софия нито нищо. Щото ако среща такава инатлива балканска природа на всякьде той ще се откаже или ще я построи но ще му бьде криво през цялото време и ще и падне покрива. Бьлгарски инати и всезнайковци.

 93. 93 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: Неутрално

  "на главния архитект на София и на представителя на президентството, под чийто патронаж се провеждаше конкурсът" - това вече е предостатъчно, за да знаем, че става дума пак за далавера...

  Петърчо
 94. 94 Профил на miranda
  miranda
  Рейтинг: Неутрално

  до добрев и клакиорите му:
  въобтсте не си и въобразявайте 4е сте и бледо подобие на Ренцо Пиано или на който и да било друг,и не се опитвайте да ни рекетирате емоционално с визията на париж или берлин или лондон и на4ина по които съвременни архитектони4ни 6едиоври са вписани в изисканите и поддържани истори4ески и културни паметници на световното архитектурно и истори4еско наследство ,където и да било!софия прили4а на някое гето ве4е!

 95. 95 Профил на наблюдател
  наблюдател
  Рейтинг: Разстроено

  ужасен съм от тона на тъй наречената дискусия. Вижда се как два файтона заинтересовани разиграват тази гротескна препирня. ако по този начин се формира обществено мнение горко и тежко на децата ни. Проследих линка към проекта и видях че всъщност не е толкова кошмарен както излиза от неговите противници. писанията на добрев издават лош вкус и изпускане на нервите но проекта му е премерен ако е и функционален а това ще кажат тези които са го поръчали къде е проблема

 96. 96 Профил на бОКО
  бОКО
  Рейтинг: Неутрално

  Не мога да повярвам, че тази смешна сграда се сравнява с Помпиду и Пирамидата при Лувъра. Толкова добре не се бях смял днеска!!! Благодаря ви!!!

  п.с. За пръв път виждам оригиналния проект на Смирнов и смятам, че ако се реализира каквато и да е друга сграда, вместо планираната оригинално, отговорните трябва да бъдат публично разстреляни!!! Няма нищо лошо в това, че проектът е от преди стотина години. Щом е добър , той е добър вечно

 97. 97 Профил на поспалан
  поспалан
  Рейтинг: Неутрално

  Няма да коментирам този фарс, ама и двете страни много ми олекнаха в очичките.Възможно ли е този ми ти "велик" архитект да напише такава статия - супер зле, заядливо, самовлюбено и пр. Но не смятам, че и сградата на Смирнов е върхът на сладоледа - все пак тая скица е на сто години, пък и не ви ли писна от сгради посткласицизъм и най вече от техният доразвит вариантт - мутробарок, за тези, за които отговорът е "не" ще ви препоръчам да се разходите в полите на Витоша.
  Пък за конкурса - тя тая рябота си смърди от самото начало. И тоя ми ти архитект като е бил във Франция толкова велик и преуспял защо не си остана там, ама видители родолюбие !!! Да гони дивото ! Да бе, да !!!

 98. 98 Профил на Do 61
  Do 61
  Рейтинг: Неутрално

  Цялата работа е в това, кой ще "лапне" апетитната земя под бившите царски конюшни, които се намират на ъгъла на бул. "Левски" и бул. "Дондуков".
  То4но така е.

 99. 99 Профил на още един художник
  още един художник
  Рейтинг: Весело

  прав си поспалан ама що да ходят на витоша да минат по стамболииски или левски какви стилни мутро исторически хотели за приказ тая глупост със смирнов до това ще доведе нова централна баня ли искат на това място да построят пректа на добрев не е шедьовър то сякаш на смирнов е и какъв шедьовър е ал невски просто е много голям тая торта смирнов ако се издуе на площада ще е голям смях

 100. 100 Профил на лош
  лош
  Рейтинг: Неутрално

  Много ме радват разни привърженици на ситита от по един блок като почнат да се изказват колко много ситита има в центъра на София, като че центъра на София се простира на три морета. Колкото до проекта на Добрев, смятам че просто някой го е чертал сам с една ръка и прилича на добре започнат и зле завършен. Архитектите в България са все такива дето не могат да проумеят че практикуването на професията не е самотно занимание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах