Деца на килограм

© Иван КутузовДойде време да се заговори публично за всеизвестната тайна, че в България деца се продават, купуват се от българи, продавачите също са българи и далеч не са криминални типове. В процеса със сигурност участват лица, които са в трудови правоотношения в съответна болница. За него знаят и хората от социалните служби. В чест на истината трябва да кажем, че законно те не разполагат с никакви инструменти да прекратят тази практика.


Не знам дали някой си е задал въпроса защо документацията в "Шейново" липсва точно от 2003 г. насам. Един от възможните отговори е, че оттогава беше въведена концептуално нова система на осиновявания, която изключи директния достъп на кандидат-осиновителите до родилните домове. Хората у нас живеят с твърдата убеденост, че процедурата по осиновяване е толкова тромава и неработеща, че при всички случаи е по-добре да я заобиколиш. Моето семейство е вписано в регистрите на кандидат-осиновителите в началото на юни 2006 г., а синът ни, осиновен по всички правила на законовата процедура и без дори един шоколадов бонбон подкуп, заживя с нас през февруари 2007 г. Познавам още немалко осиновители, станали родители без връзки и подкупи.


Обществена тайна е стройната система за осиновявания с връзки
Съществуването на търговия с деца е добре подготвено още от предходния "осиновителски режим". Старият режим позволяваше директно предварително общуване на кандидат-осиновителите с директори на домове за деца, лишени от родителски грижи (ДДЛРГ), както и с ръководителите на родилни отделения. Тези хора бяха единствените източници на информация за деца, подлежащи на осиновяване, и това ги превърна в ключови фигури, изпълняващи ролята на "раздаващи бебета". Въвеждането на международните осиновявания през 1992 г. пък доведе до създаване на специални посреднически агенции за осиновявания на деца в чужбина. Те установиха стабилни контакти с директорите на домове и родилни отделения в болниците, при това напълно законно. Тази корупционна среда стана толкова очевадна, че през 2003 г. бяха приети изменения в Семейния кодекс.


Новият режим въведе регистри на децата, подлежащи на осиновяване, разрешителен режим за кандидат-осиновителите след социално проучване, както и т.нар. съвети по осиновяване към общинските служби за социално подпомагане в административните центрове на областите, чиято задача е да определя подходящи родители за всяко дете. Така на практика директорите на ДДЛРГ и шефовете на родилни отделения бяха изключени от законната процедура. Но старите навици умират трудно.


Как се заобикаля законът


1. Припознаване


Посредническите агенции благодарение на връзките си с директори на т.нар. социални домове и с работещи в родилни отделения имат възможност за директен контакт с жени, желаещи или колебаещи се дали да изоставят бебета си. Посредниците взимат декларация от биологичната майка за отказ от родителски права. Съпругът от кандидат-осиновителската двойка припознава детето като свое и така то се изписва от здравното заведение със законен родител - баща. След това съпругата го осиновява по реда на чл.53б, ал.2 от СК, без да е необходимо вписване в регистри, социално проучване и т.н.


2. Непълно осиновяване


Тази схема се прилага в случаите, в които самотни жени, които не се намират в брак, желаят да осиновят дете. Тогава се използва процедурата на чл.62 от СК - непълно осиновяване. (Ако самотен мъж желае да осинови дете, той просто го припознава.)


А на практика става така:


Още когато със съпруга ми подавахме документи за осиновяване, решихме, че подкупи няма да плащаме, че няма да търсим втори и трети начин, а ще вървим по законния ред. Когато чакаш, за да станеш родител, всеки ден ти се струва месец, а всяка седмица - година. Обяснимо е, че започнах да се разколебавам в ефективността на социалните служби. Започнах да си мисля, че всъщност не е зле да потърся връзки и препоръки. Далеч преди Facebook сред най-разпространените женски социални арени са салоните за красота. Точно там моя приятелка ми каза, че нейна клиентка си е осиновила детенце и ако искам, ще ме свърже с нея. Приятелката на приятелката ме свързва с агенцията, която ще осигури моето осиновяване, както е осигурила и нейното: "Много са симпатични, ще ви помогнат, това са прекрасни, безкористни хора." Определям си среща в офиса на прекрасните и безкористни хора.


Офисът е на неправителствена организация, която според регистъра на правосъдното министерство се занимава със "социални дейности и международни осиновявания". Посреща ме прилична жена на средна възраст, която започва да ми разяснява процедурата. Описва ми в подробности как ще заобиколим закона. Обещава за месец да ми намери чудесно, здраво, българско бебе на възраст между 3 и 7 дни. Цената е 10 000 лв. С дълбока въздишка отронва, че нейният хонорар е 2000 лв. Останалата сума била за подкупи на медицинския персонал и други служители в системата: "Ама много поскъпна животът! Преди и за 5-6 хиляди взимахме деца. Много се корумпира тая държава, ей!" По-късно се появява нейният съпруг/съдружник, приличащ на валутен измамник от автогарата. Двамата съвършено спокойно ми обяснят кое как ще стане, все едно не се върши нищо незаконно. Подхвърлят реплики като: "Да не ви отчайвам, но нямате шанс да си осиновите нормално и здраво дете законно", "Здрави бебета до домовете изобщо не стигат, всичко се разграбва още в болниците", "Ако не до нас, до друга агенция ще опрете..." Измерват ме от глава до пети и казват: "Знаете ли какви бебета можем да ви намерим - от любовница на професор сме имали дете. Ученички - пълни отличнички - раждат..." и продължават: "Ама вие да не се уплашите, те бебетата са малки, не е като едно време, когато се раждахме по 4-5 кила."


От въпросния офис излязох, олюлявайки се. Бях попаднала на стройна, добре работеща система, в която деца се търгуват без грам колебание. Попаднах там през салон за красота! Двама непознати ми обещават да ми продадат бебе, без да се страхуват от нищо. В схемата участват посреднически агенции, лекари, сестри, социални работници, хора от съдебната система. И всичко това се смята в реда на нещата. Когато го разказвах на познати, отговорът най-често беше "Еее, ти не знаеш ли?" Ами не, не знам.


Оправдания и извинения за посредниците и осиновителите - колкото щеш. Като се започнете от "Така децата не попадат в домовете и е по-добре за тях", мине се през "Законното осиновяване е бавно и трудно" и се завърши с "Това е едно благородно дело".


Кое му е лошото на незаконното осиновяване?


На първо четене - длъжностни лица взимат подкупи, за да кандърдисват жени да си оставят децата. На второ - не само желаещи да бъдат родители пазаруват деца. Търговци на органи и детска порнография също могат да бъдат купувачи. На по-дълбоко ниво - доста може да поговорим за отношенията родител-дете, за основата, на която се поставя една съкровена връзка, и т.н.


В схемата не участвах от отвращение. За случилото се не подадох сигнал в полицията от страх. Сега пиша за това от срам, че тогава не направих нищо, и от яд, че схемата ще продължи да съществува.


* Авторът е юрист във фондация "Програма Достъп до информация"

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И защо да не се търгува с бебета?
  Един от най-известните икономисти и юристи - федералният ап. съдия на САЩ Ричард Познър предлага точно това - пазар за бебета.
  С минималните необходими ограничения на лицата, имащи право да наддават за деца като кандидат-осиновители+необходимите последващи периодични и други проверки+съвременните възможности на Интернет за няколко години домовете за деца буквално ще се изпразнят.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 2. 4 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хм, в случая съм съгласен с вен Дайси. Не виждам проблем, виждам граждани да решават проблем, с който държавата явно не е успяла да се справи ефективно.

  "длъжностни лица взимат подкупи, за да кандърдисват жени да си оставят децата" = консултанти получават заслужено възнаграждение за съветите си по семейно планиране.

  "Търговци на органи и детска порнография също могат да бъдат купувачи" - тогава преследвайте търговците на органи и производителите на детска порнография, а не хората, които искат да имат дете и тези, които им помагат.

  Колко от вас, родители, са минавали през тестове, които да покажат, че сте способни да бъдете добри родители, преди да ви позволят да имате дете? Защо не забраняваме на бедните да имат деца, след като те очевидно не могат да осигурят материалните им нужди? И как позволяваме на употребяващите тютюн, алкохол и други дроги да си правят деца, както и да престъпниците? Как знаем, драги родители, че не сте си направили деца само за да ги държите 24 години затворени в мазето, където да правите секс с тях?

  За съжаление хората често си губят разсъдъка, като става въпрос за деца, и сегашната истерия е типична. А няма нищо плашещо - просто пазар, и просто го регулирайте.

  gradinko.bg
 3. 10 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Естествено, че не децата са стоката в случая, а услугата по придобиването им. Както и банка за сперма не продава бъдещи деца.
  Естествено, че има конкуренция, но тя работи и в двете посоки - децата искат родителите с най-сладките бонбонки, а родителите искат най-здравите и добре изглеждащи деца. Да, и любовта не е стока, но някак си все се случва, че по-хубавите жени струват по-скъпо. Хубавото е, че в крайна сметка и двете страни са поне донякъде удовлетворени и то сравнително бързо.

  За мен единственият недостатък на гореописаната схема е, че не позволява мониторинг на децата след осиновяването им, защото е нелегална. Направим ли я легална, лесно можем да изискваме такъв мониторинг, който да гарантира, че детето се развива ок.

  gradinko.bg
 4. 11 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За съжаление нямам достъп до JUSTOR и не мога да сложа линк към статията на проф./съдия Познър, но и без нея се заформи добра дискусия.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 5. 12 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Pamela,

  "Това, което държавата трябва да направи е да осигури възможност за всяко изоставено дете, независимо дали родителите са се отказали от него или не да получи възможност за осиновяване."

  "Законът трябва да бъде изключително в интерес на децата за да им осигури подходяща семейна среда."

  Държавата трябва, законът трябва...

  Обичайните заклинания на невежите колективисти от всеки вид от два века насам. Всемогъщото всеблагосклонно нещо, наречено държава да се намеси и да реши по магически начин проблема.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 6. 13 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И малко исторически бележки.

  По българското обичайно право осиновяването е било договор, с който бащата (или и майката) ХАРИЗВА детето си на някого, който се задължава да го отгледа като свое, обикновено без възнаграждение. Договорът се сключва пред свещеника.

  С установяването на правната система след Освобождението функциите на свещеника се поемат от съда, който има функцията да одобри договора.

  Всичко става много бързо. Пита се тогавашната държава нехайна ли е била по отношение на децата или били ли са застрашени те от тази процедура?

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 7. 19 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Поздравления за автора на статията (макар и анонимен), че не се е поддал на корупцията и е останал добър и честен човек.

  Има ли живот след демокрацията ?
 8. 21 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "stava duma za choveski deca"

  именно защото става дума за "човешки деца" - най-ценното и свещенно благо, което човек произвежда през живота си - не можем да ги оставим да гният напразно из разни домове.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 9. 29 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 728 Неутрално

  vreme e bbc da zasneme nov film, temata e dadena. NGO-to na lelkata i syprugyt i tarikat i kylboto se razplita

  malart.blog.bg
 10. 30 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Памела,
  това е един от "любимите" доводи на невежия българин.
  Така е/така не е на Запад/у "съюза".

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 11. 34 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Филми като този за Могилино показаха доколко е способна държавата ни в момента да се грижи за изоставените деца. Може би има държави, където няма смисъл да се купуват деца, защото осиновяването е сравнително лесно. Но нашата не е от тях, иначе нямаше изобщо да има толкова домове пълни с изоставени деца без очевидни дефекти.

  gradinko.bg
 12. 38 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 559 Гневно

  Не веднъж във форума се натъквам на стряскащите излияния на Алберт и Градинко. Аз като жена и майка на тийнейджър съм ужасена от чисто утилитарния им подход по темата - превръщат осиновяването в чисто търговска операция, каквато то не е . От думите им мога да заключа, че те нямат деца - нито собствени нито осиновени или ако имат такива емоционалната им връзка с тях е сведена до нула. Ако за тях грижата за дете се свежда до пари, храна и дрехи то по-добре да си вземат някои екзотичен гущер за домашен любимец и да си решат проблема.
  До останалите участници във форума - наистина сме страна извън всякакви стандарти за човечност. Как стигнахме до този момент- един човешки живот да бъде лишен от ценност? Нали се кичим, че сме християни , а в светите книги пише , че уж бог е сътворил човека по свой образ и подобие! И защо и кога убихме божествената искра в себе си! Децата са нашето продължение, нашето безсмъртие и нашата грижа

 13. 39 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 890 Разстроено

  Днес пазар за бебета- утре пазар за роби! Я някои хора да се замислят над значението на думичката "морал" и тогава да се излагат с писане на глупости! Какви пазари са ви патили бе? Нали ако се направи пазар веднага ще се намерят и хора, които да се издържат от него, други- които да го зареждат със стока и т.н. и т.н. Вие в робовладелския строй ли живеете или ...
  За осиновяване на деца до 3 год. правилата трябва да са драконовски. И не пазари (т.е. някой да печели на техен гръб) а затвор за всеки, който опорочава осиновяването.
  А ако някой иска да помогне на по-голямите деца, които няма как да лъжеш, че си им майка или баща защото са на 4-5 и повече години може да вземете пример от Анджелина Джоли, Мадона и др. Те не осиновяват бебета, а деца на по-голяма възраст, когато няма да минават за биологични родители, но им дават по-добър шанс в живота (което в общи линии е доста благородно).
  Така че това е другата тема за диспут- защо да не може хора, които искат да помогнат на някое сираче, като го гледат като свое дете, без значение, че детето е на 6 или 7 или 15 год., се спират от същата тази безумна корупция, която е в услуга на всякакви извратеняци, сутеньори, търговци на човешки органи и т.н.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 14. 41 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Поздравления - към авторката за написаното, и към редактора за публикуването!

 15. 42 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 890 Гневно

  В последно време като искам да чуя нещо хубаво и българско си пускам Щурците! То май само тях вече мога да ги слушам с удоволствие от цялата бълвоч .bg.
  Събудете се бе, хора! Я отидете в някоя библиотека и си припомнете Йовков, Вазов, Елин Пелин, Смирнениски, Дебелянов и т.н. класически български писатели белким някое зрънце човещина пусне коренче в душата ви. Бива ли да не се замисляте над това, което пишете? Използвайте ги тия глави по предназначение! Може ли магазин за 1 лев, до него кланница, до нея1 магазин за бебета. Това цялото- търговска улица .bg. Вие наследници на Левски и Иван Рилски ли сте, или на Калигула и маркиз дьо Сад?

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 16. 43 Профил на Mama-im-stara
  Mama-im-stara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам горещо да поздравя авторката на статията!!!

 17. 45 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Мен ми е интересно все пак и ще задам един наивен въпрос:

  Това, което е "практика" не е ли незаконно или нещо съм в грешка? Защо тогава въпросните "длъжностни лица", стига вината им да е доказуема, не биват преследвани и съдени? Какво предвижда законът (добър или лош) в този случай?

  Може и да му се иска някому пазар за бебета, но такъв официално няма никъде по света, а не вярвам ние, българите, да сме в авангарда и на тая дисциплина. Тогава, ако такъв пазар няма, официално, се пита защо го няма? Следователно нещо не е наред при него, затова никой не се осмелява да го въведе.

  Същото е поради какво е забранено и кръвосмешението, не че то е отвратително и противоестествено, но е добре известно, че е вредно. По същия начин и пазара на бебета е всъщност не противоестествен (след като съществува незаконно), а е вреден за обществото. Не искам да споменавам за очевидните вреди, всеки би могъл да размисли.

  А ако е казано, че децата не бива да се възпитават от физическите си родители, а да бъдат събирани всички, без изключения, в домове и да бъдат възпитавани там от нарочни възпитатели, то това е идея, която Платон прокламира още в "Държавата", а по–късно се появява и в различни социални утопии ("Градът на слънцето". Но дори и в този случай никой не говори за пазар, дори там се отричат парите като източник на всяко зло.

  А какво му е било лошото на пазара на роби? Ами много просто: всеки е могъл да се отзове там, в ролята на стока.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 18. 49 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Памела (№ 32),
  това е вече друго - опитваш се да вършеш самостоятелна мисъл, а не просто "така е на Запад".
  Не че ти се отдава особено, но поне опитваш.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 19. 50 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Неутрален (№ 33),
  че описаното в текста е криминално (от съвсем скоро обаче и то само от страна на майката, доколкото знам, доскоро продаването на деца не беше престъпление) е ясно;
  но да е варварско????????
  Варварска е постъпка, която е или безсмислено жестока (упражняване на агресивно насилие), или представлява безпричинно умишлено унищожаване на ценности (например когато талибаните взривиха статуите на Буда).
  Нищо от описаното в статията не е варварско.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 20. 51 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Гуано,
  чел съм Платон и критиката му от К. Попър.
  Никъде не поддържам тезата, че децата не следва да се продават като роби.
  Децата, достъпни за осиновяване като ограничен "ресурс" (извинявайте че употребявям тази дума), следва да се разпределят по някакъв начин.
  По сегашната система пазарът е изключен и разпределянето става на тъмно от чиновници по неясни критерии.
  А те трябва да са публични и неутрални. В противен слечая държавата дискриминира (например като даде за осиновяване детето на хетеросексуална двойка, а не на хомосиксуална; на българи, а не на турци; на самотна мейка, а не на самотен баща и пр.).
  Парите са най-неутралният критерий.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 21. 52 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Анонимен (№ 38),
  никъде не съм поддържал, че отглеждането на дете се свежда само до храна и дрехи; просто такова нещо не съм казал никъде.
  Колкото до християнските доводи, те не убеждават, най-малкото защото само незначителен процент от хората в България са истински християни.
  Освен това нищо в християнството не налага безсмисленото поридържане към система, която очевидно дава вредни за децата резултати.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 22. 55 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 636 Неутрално

  albert v. dicey, вероятно си имал предвид, че никъде не си поддържал тезата, че децата следва да се продават като роби?

  Добре, но какви критерии ще бъдат приложени към съответния пазар? Пари? Тогава едно бедно семейство никога е би могло да си осинови дете, освен някакво "трето качество". Нужда? Твърде относително е. Ще трябват свидетелства от лекари, пак корупция следователно. За равнопоставеността на отделните типове родители добре, но как ще ще се осигури такава вътре при кандидатури от един и същи тип?

  По принцип защо изобщо значението на осиновяването се е увеличило толкова в последно време? Има превисока раждаемост и влошени социално-битови условия? Малко вероятно. Покачваща се нуждата от деца? Също не изглежда вероятно при съществуващата социална система. В същото време обаче търговията с човешка плът изглежда доста понапреднала: органи, тъкани.. покрай всеобщата мания за подмладяване и дълъг живот. Ето, това е точно съмнителното в цялата история, а оттам и ограниченията. После, разбира се, страдат и "нормалните" осиновители, а на клона се накатерва цял отбор маймуни паразити...

  А ако търсенето продължава да нараства няма да е далеч и времето на кражбата като източник за "стоката" и тогава никой няма да е застрахован. Кражби на деца и бебета стават в наши дни и навсякъде по света. Аз не знам обаче дали обемът им нараства, това би било показателно.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 23. 57 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Винаги ми е било много смешно когато някой заяви, че еди-какви си деяствия могат да се предприемат само "в най-добрия интерес на" (напр. детето; околната среда, респ. забрана да се прави cost-benefit analysis на дадено предложение, а само дали ще защити природата и пр.).
  Смешно, защото първо, винаги има интерес, който по този начин (непрозрачно и неявно) се обслужва, и второ, защото няма критерий за това кое е "най-добрия/висшия интерес", респ. "най-добрата технология". А където няма критерии, там се намърдват най-ловките и политически най-влиятелните (обикновено тези, които са симпатични на чиновниците по един или друг, обикновено небезкористен начин).

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 24. 58 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Гуано,
  не мога да разбера защо смяташ, че богатите не трябва да имат предимство.
  Аз не поддържам на 100% и без органичения и склонност за отстъпки тази теза, но да предположим, че я поддържам.
  Защо според теб те не бива да имат предимство? Чиста класова омраза? Завист? Някакво атавистично чувство за соиално равество?

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 25. 60 Профил на Василена Доткова
  Василена Доткова
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не мога да повярвам, че някакви хора сериозно предлагат да има легален пазар на деца. Това е немислимо по простата причина, че децата са хора, а хората не могат да се купуват и продават при никакви обстоятелства.


 26. 61 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ами тогава просто да се подаряват, а ако има повече от един желаещ за едно дете - да се хвърля ези-тура.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 27. 62 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 636 Любопитно

  Защо богатите не трябва да имат предимство ли?

  Да започнем с това, кой е богат? Очевидно, че това е относително и може да се говори за по-богати и по-бедни. После лесно ще се окаже, че всъщност богати няма, защото пазарът оставен на своите "правила" бързо ще вдигне цената. Тоест твърде скоро ще се появи нужда от регулация (подобно на сегашните искания за регулация ан капиталовия пазар) и пак стигаме до предимствата.

  Следващата стъпка е "евтиното" предлагане, като за всички. Остава да се намерят и евтини производители. Това биха могли да бъдат китайците и индийците. За по-платежоспособни скандинавци вероятно ще се стигне до рафинирано генно инженерство.

  Просто такава е логиката когато бебе или дете стане стока като едно пиле бройлер. Това ли е, което се иска?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах