До пълната победа на бахура

© Иван КутузовТъпоумието на тълпата е най-голямата гаранция за престола и за трайността на монархическото управление.*


Езиковеди от 14 български и европейски университета (?!) се събрали в Пловдив и стигнали до заключението, че пълният член трябвало да отпадне. В което има нещо твърде положително! Тези хора са могли да се изучат за зъболекари, анестезиолози или коремни хирурзи, но явно милостива сила е насочила професионалната им реализация към по-безопасно за околните поприще…


Впрочем никъде не прочетохме имената на езиковедите, които са настоявали за отпадане на пълния член, отличаващ подлога в изречението. И това е чудесна метафора, доколкото в случая извършителят на безобразието е нарочно скрит зад анонимността на колективната безотговорност. Прави впечатление и друго: във вдигнатата пушилка под формата на дискусия "за" и "против" се изказаха журналисти, блогъри, дори Кошлуков, а министърът на образованието облече справедливия си гняв в ироничния призив "да премахнем всички граматични правила, да махнем и буквите". Но защо ли никой от анонимните кастратори не извика публично: "Долу пълния член!"?
Най-опасните граждани в едно царство са хората, които знаят добре да пишат и които са надарени с естествени дарби на наблюдателност.


Не е вярно, че въпросът за пълния член е чисто езиковедски, в каквато посока тръгна дебатът. Защото колкото към граматическото устройство на българския език, той има точно толкова отношение и към (контра)културното моделиране на българското общество.


Пълният член не просто показва кой е извършителят на действието, а има важната функция да разкрива и степента на грамотност. Или, както каза един колега, човек може да се преструва на демократ, на некорумпиран, на компетентен, на милосърден, на толерантен, но


само пълният член му отнема правото да се преструва на грамотен


Тъкмо в това е малката победа на грамотния в тукашното тресавище, както и единственото му богатство всъщност. Защото всякакви опити за организирано изпростяване – чалга, риалити и пърцуца с Преслава, са безсилни пред иначе простичките ът/ят в съществителните имена от мъжки род.

Просвещението на народа е вървяло досега без система, заради това няма обществено мнение и обществена мисъл, правилно поставена за държавните работи и политиката.


Точно в седмицата, когато анонимните езиковеди извадиха брадвата срещу пълния член, едно изследване на "Академика" разкри печалния факт, че 50% от завършилите гимназия са неграмотни. Половината от хората, достигнали до пълнолетие и вече имащи правото да гласуват, не знаят базовите граматически правила - обстоятелство, което силно усъмнява и в способността им да спазват базовите социални правила.


Подобен (при това умишлено постигнат) "успех", между другото, е отбелязала единствено китайската образователна система в края на 60-те години. Нали помните, културната революция в Китай започва на 20 март 1966 г., когато Мао Дзедун казва: "Ние имаме нужда от решителни хора, които са млади и не особено образовани", а четвъртата му и последна съпруга Цян Цин издава циркулярно писмо, в което посочва с кого по-точно следва да се борят "решителните млади хора" - с "учените - тирани, които говорят на неразбираем език, за да заглушат класовата борба на народа и да отклонят вниманието му от проблемите на родината".


Какво става оттам нататък е известно. Първите хунвейбини излизат на улицата на 29 май 1966 г. и атакуват университета "Цинхуа". Това са ученици от средните училища, на възраст между 12 и 14 години, които носят на ръкава си червени ленти с жълт надпис "Хун Вей Бин" (червени стражи). Следва щурмуване на библиотеки и галерии, горене на книги…


Българският народ има инстинктивна омраза против всичко, което изпъква начело. Той е готов да смаже всекиго, който се издига по-високо, та ако ще дори и в безсмислието.


В нашия вариант, разбира се, протичащата през последните 20 години "културна революция" е далеч по-рафинирана, но въпреки това


хунвейбините ни се получиха чудесни


Ето един там хвърля от прозореца плик с празни консерви от риба, а друг подкарва с мръсна газ потрошено голфче, от което дъни "Води ме в някоя квартална кръчма" на Ивана (приятел твърди, че един ден този стих ще стане политически апел). Трети за малко да сгази майка с количка, псувайки я затова на "майка", докато четвърти точи лиги под билборда на мастика "Пещера", от който извират дини, силикони и всеобща вулгарност.


И всички те са все "решителни и не особено образовани хора" - идеалната порода за умело контролиране в желаната от "цянцините" посока, чийто житейски хоризонт беше описан в един форум изключително сполучливо: "Искам бахур, джумерки, гроздова, тъпани, зурли, кючеци, риалити шоута, силиконови цици, дайрета, конкурси с мокри фанелки, Азис в прозрачни рокли и мазни политици да ми обясняват к`ви сме европейци. Искам мангизи, ядене и пиене и басейн, пълен с кюфтаци и печени пилета и чевермета, а аз наоколо да плувам, дъвчейки и слушайки чалга."


Но за малко да пропусна най-важното! Аргументът на анонимните езиковеди бил, че пълният член трябвало да отпадне, понеже тъкмо хунвейбините не го спазвали. По тази логика, значи, да се готвят Правилникът за движение по пътищата, Наказателният кодекс и на практика всички закони…

Ниските чела са мнозинство в тая страна. А ниските чела не са в състояние да направят бунт против короната.


Българската публичност и сега е извънредно просташка, защото


всеки може да извади на показ празната си душа и да я развява години наред


до пълно оливане. И сега е изпразнена от култура, смисленост и въздух. Представяте ли си обаче какво ще се случи, когато и последното правило, отличаващо грамотния от простака, отпадне в полза на простака...


Дали става дума за конспиративно социално инженерство, ще е силно да се твърди. Повече от очевидно е обаче, че нормите бяха умишлено побутнати да се срутват като плочките на домино - една след друга, повличайки всички останали.


И ето го резултатът: простащината не просто не бива санкционирана, а е ухажвана, глезена и дундуркана. С незнаещите и неможещите се съобразяват. Простият е специално обгрижван, за да стане още по-прост и по възможност - простак, а отделни учени и цели творчески колективи планират довеждането му до състояние на съвършенство.


Е, няма начин някой ден това да не свали и последния смокинов лист на остатъчно приличие. За култура вече не говорим - каква ти тук култура, когато предстои пълна победа на бахура?


*Цитатите в курсив са от книгата "Цар Фердинанд. Съвети към сина" (Университетско издателство "Св. Климент Охридски", С., 1991 г.) Наставленията на вече абдикиралия цар към сина му Борис III са писани около 1938 г. и са преписани от царските архиви в град Кобург от българския дипломат Димитър Йоцов, лично приближен на Фердинанд. Документът се съхранява в Централния държавен архив. Внукът Симеон Сакскобургготски неведнъж е опровергавал автентичността му, което не ни пречи да припомним тези поучителни размишления за властта и управляваните.

Ключови думи към статията:

Коментари (500)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 114 Неутрално

  О, да, отлична статия! Благодаря!

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 2. 3 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Люба, отново хубав материал. Макар и аз признавам, че темата е спорна. Ние не трябва да пипаме българщината, но пък в световен мащаб всичко върви към опростяване.
  Не случайно се налага английският език, не само заради силата на САЩ и Великобритания, но и поради леснотата му.
  Основните му конкуренти немският и френският са много по сложни. Испанският е по-лесен. Но няма голяма икономическа база зад себе си.
  Между другото българският и руският езици са много трудни за чужденци.

  Миша
 3. 8 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Май избързах с моя коментар. Стила ми хареса и всичко, само с едно изключение - не съм съгласен да бъда определян като хунвейбинче само защото не знам разликата между:
  "Обекта се охранява" и
  "Обкетът се охранява"

  Извинявайте, ама всички определения са смешни, не-дефинитивни, и на моменти алогични. А правилата са такива, дори и езиковите, защото имат малко изключения или в иделания случай - нямат такива.
  А вижте сега дефиницята на определителен член в кой да е от романските езици и ми кажете за подобен аналог? А всичко е разбираемо при тях, може би защото не са имали психопати като академика Балан който е искал вместо "кибрит" да е "драсни-пални клечица".

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 4. 11 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 489 Весело

  Добра статия!
  Дано само да не прокламира консервирането на граматическите ни правила такива каквито са, защото безсмислици и неточности има 1000.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 5. 14 Профил на ткникодим
  ткникодим
  Рейтинг: Неутрално

  Когато ниското чело е господарско, то смята че определя смисъла на думите. Ще цитирам Хъмпти-Дъмпти в оригинал:

  `When I use a word,' Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, `it means just what I choose it to mean -- neither more nor less.'

  `The question is,' said Alice, `whether you can make words mean so many different things.'

  `The question is,' said Humpty Dumpty, `which is to be master -- that's all.'

 6. 15 Профил на goodman
  goodman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на авторката!

  zapoznat
 7. 17 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Забравих да ви съобщя, че българският (с пълен член) език е ЕЗИКЪТ НА БЪДЕЩЕТО!
  Откритието си е мое, а аргументите в негова защита засега оставям секретни.

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 8. 19 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Номер 3 - Миша, конкретно тази тема може и да е спорна, особено от гледна точка на всемирното опростяване, но Любослава, както винаги, хваща някакъв конкретен проблем и го разчепква в посока на това как този конкретен проблем се вписва в цялостното западане на нацията ни. Защото, съгласи се, не е чак такъв проблем някой да не знае кога се слага пълен член, но става огромен проблем, когато заради тези, които не знаят правилата и не си правят труда да ги научат, се премахват самите правила. Аз също на моменти се улавям, че се колебая по отношение на пълния член, но тогава също така и се срамувам от невежеството си и в никакъв случай не искам само заради това да се премахне това правило в граматиката ни. Може би поради същата тази причина аз спазвам и социалните правила нищо, че понякога не съм съвсем уверен как точно е правилно да се постъпи. Индивидуалното невежество не е алиби и оправдание и в никакъв случай не трябва да се поощрява и подпомага. Това е идеята.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 9. 23 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ако някой е опрял до знанието за използването на пълния член да си защитава самочувствието, че е културен, значи много го е закъсал.

  Пълния член е анахронизъм. Не дава никаква съществена информация. По никакъв начин не съдейства за по-добро разбиране.

  Единствената причина да съществува е, че банда псевдо интелектуални сноби се гордеят с това, че знаят някакво лесно правило за определяне на това пълен член ли трябва или кратък.

 10. 26 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#3] от "Миша":

  В България езикът върви не към опростяване, а към опростачване.
  Свидетел съм на всички езикови реформи от 1945 г. досега. Разбира се, че някои идеи са били добри, но в много случаи преобладаващо влияние са имали журналистите, а не езиковедите. Затова и сега се повдига въпросът за едно толкова просто правописно граматическо правило. Или ще кажете, че не е толкова просто да се определи кой е подлогът в настоящото изречение, както и в предишното?

  Post tenebras spero lucem
 11. 27 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Точно така. Пълна и окончателна победа на бахура в една отделно взета небесна лъчезария. Премъдри Господи Иисусе!

  Красьо, обади им се!
 12. 28 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  По логиката на министъра хайде тогава да въведем 15 падежа и още 10тина букви, така нивото на грамотност би трябвало да се вдигне поне двойно%, нали?

  Не казвам че не знам що е то пълен член, но откровено си признавам че правилната му употребата ме притеснява.

  Също така никой не може да ме убеди че пълния член е критерии за грамотност. Твърдението е абсурдно. Малко спекулативно бих казал че >75% от випуска ми в гимназията (елитна софийска) нямаха никаква представа относно употребата му, а днес почти всички от тези хора подържат и се стремят към наистина най-високо ниво на образованост и култура.

  За мен да твърдиш че пълния (ето тук се замислих и сигурно греша) член е признак на грамотност е доста подобно на твърдението на мнозинството от българите че Под Игото им е любима книга. Еми като не са чели друго коя книга да им е любима?
  Та същото е и с члена : някой като не е чувал за други знания, не знае кой е Нютон, Декарт, Микеланджело или Цезар, пълния член е център на грамотноста му.

  Може би греша в преценката си, но заради разни "критерии за грамотност" като пълен член, меко я, двойно "т" и двойно "н" и т.н. аз наистина винаги съм мразел часовете по Български език (за разлика от тези по Литература). Сигурно се дължи на изтерясалите учителки по Бълг. език но така или иначе проблемът съществува и трябва да се търси решение.
  Лично подкрепям опростяване на правилата по Бълг. език.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 13. 31 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Много интересна статия. Разбира се не става дума само за граматическите правила, а по-скоро за продължаващото изпростяване на хората в БГ като цяло.

  Tu Stultus Es
 14. 35 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално  До коментар [#30] от "е, ":

  Добре де ти да речем имаш представа от употребата на пълен член. Грамотен си.
  Ама съдейки по думите ти не можеш да разбереш какво съм написал без да се заядеш. Е всъщност грамотен ли си като не можеш да вникнеш в смисъла на един елементарен форумен коментар?

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 15. 39 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Аз не мога да разбера за какво ви е тоя български език след като така или иначе не можете да се разбирате на него.
  По добре говорете си на Стандарт Ритън Инглиш - хем и по света ще ви разбират.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 16. 40 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 823 Весело

  Най-добре да "улабим" правилата и да направим като в Англия през Средновековието - без стандартизирани правила за правопис - всеки както може и както му е кеф К'во пък толкуз, ся няк'ф правопис

  Tu Stultus Es
 17. 44 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "как да кажа точно":

  Изключително снобска позиция.
  По същата логика мога да ти кажа че ти си неграмотен а аз съм грамотен понеже знам условията за същесвтуване и еднозначност на решение на едно частично диф. уравнение. И след това да те гледам надменно и с пренебрежение.
  Реално това е позицията на защитниците на сложния български език.
  И още нещо имаш ли представа коя е една от причините английския а не немския или френския да се превръща в световен език? Просто английския е максимално достъпен, разбираем и лесен за учене.
  #38 мисля добър пример е дал с Бордо, а за немския мога да ти дам стотици примери за излишна сложност от личен опит.
  Прекалено сложния и недостъпен език рано или късно умира.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 18. 50 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#41] от "АЗ":

  Note taken. Thank you very much.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 19. 57 Профил на borisstoychev
  borisstoychev
  Рейтинг: Неутрално

  Интересна статия. С недоказана теза, дори с липса на теза, но все пак интересна.
  Отразява идеята, че грамотността се изразява в това да поставяш пълен член. Някак лесно, убедено и напълно естествено казва, че именно, само и единствено пълният член е ултимативния белег за култура и грамотност.
  В действителност статията е истинна. Липсата на култура, възпитание, грамотност и способност за собствени разсъждения се е сляла в един добре разбъркан бливоч, благодарение на което единственото, което може да ни подскаже кой притежава ценности, е способността да се поставя пълен член.
  Все пак ако се замислим ще открием, че може би не липсата на пълен член ни пречи да намерим ценностите, а факта че сами сме изгуби представата си какво е наистина ценно!
  Езиковата реформа никога не е била лесна за нашия народ и никога няма да бъде. За съжаление мисленето на българина сякаш не се променило ни на йота от мисленето на българите от времето на Вазов и Чичовци.
  И липсата на запетайки как променя смисъла на думите ми. Как те стават по малко значими, как мислите ми стават по малко културни и как ценностите ми стават по малко универсални?
  Хора, докато избираме ценностите си на базата на граматиката и докато определяме ценностната си система на базата на присъствието или липсата на пълен член, то реформа никога няма да има. Нито езикова, нито никаква!

 20. 59 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Има голяма разлика между среден род и пълен член. Всеки един език отразява пряко мисловните процеси и до някъде ценностите на тези, които го говорят. Наличието на три рода дава допълнителна информация. Пълния член не дава никаква информация. Всеки човек с КИ на 80 може без проблеми да схване кой извършва действието. А никой малоумен няма да схване концепцията на пълен член и без това. От тази гледна точка пълния член е излишен.

  И използването му определено няма нищо общо с културата, бахура или простащината.

 21. 67 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Мнозина тук, основно иронизиращи тромавата и закостеняла българска граматика, никак не са схванали идеята на статията...А тя не е - на нож за запазване на пълния член в българския език. Идеята е, че трябва да се спазват правилата, били те социални, любовни, търговски, за пресмятане на диференциални уравнения, или просто - граматични. След като има правило, то трябва да се спазва, дори и да не си съгласен с него. Бори се за неговото премахване, ако искаш, но, докато съществува, спазвай го.
  Та искам да предрожа и на NPaine да се опита да си представи какво би се получило в неговия подреден математически свят, ако невежите по отношение на боравене с диференциали и интеграли решат да не спазват установените правила за това....Още веднъж - белегът за интелегентност и култура не е пълния член, а спазването на правилата.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 22. 68 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 446 Неутрално

  аз не мога да хвана логично правило за начална 'о' и 'у'. все ги уча наизуст. осуквам, усуквам? кое от двете или кое кога?

 23. 69 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Матриала пак взе нещо да разсъждава.
  Я си лющи рачията с шопска и хич дан тий на къф ша го спрехаш сабалям.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 24. 73 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1696 Неутрално


  До коментар [#13] от "мляс":

  О, богове... трудно било. Ами сега ще ви го обясня, като за... ами ще ви го обясня просто.
  Когато се чудите как да членувате една дума, вижте кой извършва действието.
  Казано на проЗ чалга език - кой е..е.

  Мляс изяде бахура.
  Имената НЕ СЕ членуват уважаеми.
  Иначе би било Любославата.
  В женски род е малко по-различно.
  Но можеш да кажеш МлясЪТ изяде бахура.
  Кой яде? Млясът.
  Защо не е бахурЪТ?
  Ами защото бахурът е ИЗЯДЕН, т.е. в изречението което даваш за примере, не той върши действието, казано на проЗ чалга език него го е...т (ядат).

  И така до края на светЪТ.

  Бъзикам се.
  До края на светА разбира се.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 25. 78 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Какво общо има поамериканчване. Говорим за българския език. Аз лично не се нуждая граматиката да ми суфлира за това кой извършва действието - разбирам го идеално и без пълния член.

  Ако дадено изречение е толкова неясно, че трябва пълен член за да се схване, значи на този който го е написал, сериозно му липсва елементарна култура на излагане на мислите.

  Но до колкото се сещам в америка се набляга на писане на есе, а същите псевдо интелектуалци в България правят всичко възможно да ограничат използването на есетата в нашите училища.

  Ами да вземат да учат учениците да мислят, а не да се държат като папагали. От това идва затъпяването, а не от -ът или -а 26. 79 Профил на krasimirav
  krasimirav
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДО НОМЕР 20!!!!!
  ПРИЯТЕЛЮ, И АЗ ГОВОРЯ ФРЕНСКИ И АНГЛИЙСКИ И НЕ МОГА ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ТЕБ,ЧЕ АНГЛИЙСКИЯТ НЕ Е ПО-ЛЕСЕН ОТ ФРЕНСКИЯ.
  ...ИНАЧЕ СТАТИЯТА Е ЧУДЕСНА.

 27. 81 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1488 Любопитно

  Браво на Любослава за поредн път! НО, има едно НО... ПроблемЪТ е там че войнстващата простащина ама хич не се притеснява, ами си е само-доволна, понякога агресивна, когато няма аргумени и и се посочи ограничеността и.
  Полу-грамотни хора се управляват най-лесно (съвсем неграмотни е трудно, грамотните, не дай си Боже могат да мислят самостоятелно), това което е и желано от голяма част от "водачите" на природо-населението.
  Спиралата е негативна, образованите са в тотална почти глуха защита от Слави-Трифоновщината, или емигрират в "бели страни" където Образованието им се цени, или в себе си и своя малък кръг ...
  ЕЛИТ е мръсна дума, особено ако става дума за духовен и образователен, а не за финансов (предимно изпраните пари) или "кОлтурен"... Какво да се направи, отдавна е казано "прост народ, слаба държава". Та ние толкоз можем явно!??!!???

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 28. 83 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Малей, големи глупости са изписани във форума!
  Научете що е то пълен член, и тогава се изказвайте!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 29. 89 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Авторката си е достатъчно в час, че да разчита на пълния член. И за всичко като се изключи фокуса и този член е права.

 30. 90 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 880 Неутрално

  И кой идиот ще напише Любослава изяде бахурът, освен точно разни жълти журналисти, които разчитат на това че хората не четят внимателно и подобни заглавия могат да минат.

  А подобна игра на думи си е елементарна. И аз мога да взема да приказвам като Мастъ Йода, но не искам да променят естествения словоред, за да се правя на интересен граматично правилно.

 31. 94 Профил на blag009
  blag009
  Рейтинг: 238 Неутрално

  И как е във Вашата къща ... "само пълният член му отнема правото да се преструва на грамотен"!!!!!! )))))
  Кибик Блаже

 32. 95 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 880 Неутрално

  За мен белег на култура е да прави разлика между екзистенциализъм и ексхибиционизъм

 33. 104 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 764 Любопитно

  След всяко мнение на Любослава по различни теми, коментарите са над 200.Браво.

  Ръй! Ръй!
 34. 145 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Браво г-жо Русева. Като си влезете в темата и сте невероятна. Алюзии, сравнения и ..стил.
  Браво.
  Няма да крия, че въпреки формалното разбиране на правилото, постоянно ми се налага да се връщам в написания текст и да поправям думичките. Слагам пълния член точно в обратната посока. Защо се получава така..? Ба ли му мамата. Иначе, правилото е просто и изпълнимо. И е критерий. За образованост. Не за грамотност.
  Тук се разминавам с Любослава, ама то е поради пределната ми взискателност към думичките. И функциите им.
  Тъй като прочетох тази сложна и многозначителна мисъл: "Ние не трябва да пипаме българщината, но пък в световен мащаб всичко върви към опростяване.", се присетих, че и да пипаме члена, и да не го пипаме е все тая. Сутрешната ерекция в определена възраст е задължителна, освен ако няма някакава патология.
  На по-късен етап, пълният и нормален член си идват по-намясто.

  Ecrasez l’infâme
 35. 146 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1881 Любопитно

  Елегантна и ерудирана дискусия се води тук. За или против правилото на "члена". Може ли да ви предложа да се замислим всички за правилото на властващия член. Този от изреченията на Фердинанд. Както се разбира, всички тук са класифицирани като опасни.
  "Най-опасните граждани в едно царство са хората, които знаят добре да пишат и които са надарени с естествени дарби на наблюдателност."
  Два ключови израза: "знаят добре да пишат" и "дарби на наблюдателност". Кратко, ясно и изразително! "Добре да пишат" не е само грамотност. Не е и самоцелна грамотност. Още нещо е ... Опасно!

 36. 149 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 943 Неутрално

  "Краткоста е уважението към читателя" (Аристотел).

  И по-голям шанс да задържиш вниманието му.

 37. 150 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#131] от "Brr":

  Бе, елементарно, елементално, ама я тръгни да го спазваш. Ако знаеш къв зор е.
  А едиин луд вика: "На културните народи членът им е отпред, а на нас отзад. Те казват например „The president”. А ние, в това число и много вестници, му го туряме члена отзад на президента, дори и когато няма нищо общо с действието..."
  И на други субекти слагаме пълния член не на мястотто му, ама...
  Бе хайде, че се отплеснах в някакъв сексизъм...Съвсем хомосексуален.

  Ecrasez l’infâme
 38. 151 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#149] от "inn":

  Разбира се, че "Краткостта..."

 39. 156 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#154] от "IK":

  на немски е "partielle", на английски "partial", най-близкия превод до който стигнах е "частични".

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 40. 163 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1881 Любопитно

  Любослава красиво заплита три сюжетни линии. Онтологически сюжети. (недолюбващите философията да пропуснат това) Третият е директна епикриза:
  "...хунвейбините ни се получиха чудесни."
  От тук до края на статията е пътепис на изпълнението на една присъда.

  "Wake up, for god's sake! Get real! "
  За всички нас!

  P.S. Alexander, надявам се не възразяваш да те цитирам за горното.

 41. 167 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 831 Неутрално

  'Неправилното' използване на пълен / кратък член изобщо не пречи да се схване смисъла на изречението. Ако се опре до това за смисъла да се гадае по члена, значи трябва да се преработи изречението, а члена е най-малкия му проблем.
  С други думи, члена не носи никаква допълнителна информация и е излишен.

  Не виждам какъв е проблема да се обсъжда премахването на нещо, което така или иначе не се използва (или може е по-добре да кажа 'използува') от никой в говоримия език.

  А пък твърденията на авторката, че това е едва ли не някаква разделителна линия между изпростялите и другите си е просто глупост.

 42. 169 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 982 Неутрално

  ПълнияТ член е винаги твърд накрая...

  Фройд има специален термин "завист към члена" за такива хора

  Истината е висша ценност
 43. 182 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Гневно

  До коментар [#181] от "Аlexander":
  Не се прави на много отворен!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 44. 184 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  За пълния член - иска се грамотност! А тя не е много популярна напоследък. Пак ще надделее мнозинството - ще отпадне.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 45. 185 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  Я да повдигнем другия въпрос - всичко е "се"! Нямам понятие какви са наивенованията, но е смешно: Кола се натресе във стълб!
  Там е трагедията!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 46. 186 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#183] от "State":

  Не, той просто е пиян.

  Идеята за замяна на кирлицата е супер!
  Stiga veche s tazi kirliza!

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 47. 188 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#177] от "|":

  а ти нямаше ли си един друг форум в който се подвизаваше с домашни рецепти или ти доскуча там резултата от либертарианските ти самовнушения?

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 48. 189 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Използването на подобни безлични форми има една цел - да се избяга от отговорност. Обезличава се подлога прави се анонимен. Същото като използването на "ние" вместо "аз". "Всички" вместо "аз и други като мен", "хората" вместо някой конкретен човек.

  Бяга се в стадото, за да се спасят от собственото си чувство за малоценност, неориентираност или просто страх.

 49. 193 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#191] от "|":
  О, въздухар, нещо те хванах на къси, а?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 50. 194 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#192] от "No circumcision!":
  Смени питието

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 51. 195 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#193] от "skara":
  О, въздухар, нещо те хванахА на къси, а?
  Грешка, казал таралежът и слязъл от четката за дъски

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 52. 198 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#196] от "Nikolay":
  Опааа - още един клиент със сбъркана ......

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 53. 199 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#191] от "|":

  Скука викаш там а? Напълно те разбирам. Важното е после да не осъзнаеш че всъщност ти е скучно сам със себе си и поради факта че безделничиш по цял ден се чудиш в кой форум да се свреш. Лошо няма де.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 54. 200 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#197] от "Йонка":
  Та как трябва да бъде правилното на: "обектът се охранява"?
  След като не е в състояние сам да СЕ охранява - кой върши работата?
  Там ми е болката на мен: "СЕ" та "СЕ"! Стига!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 55. 208 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#202] от "State":
  Що пишеш? Не разбрал статията - ама пише
  Явно имаш проблем с комуникирането - опитай отново със живи хора

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 56. 209 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#203] от "|":
  Ти кога си имал мнение, бе писателю?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 57. 210 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#206] от "Йонка":
  Йонкееее, Йонке. Обектът не е възможно сам да охранява себе си! (А иди се оправи, а )
  ОБЕКТЪТ Е ОХРАНЯВАН.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 58. 212 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#204] от "PetyaD":
  Да и после не могат да се разберат жителите на Силистра и Монтана, примерно

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 59. 213 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#211] от "|":
  Да бе! И на какво имаш авторско плаво? На тъпотията? Много ти е голяма конкуренцията, спИциалисте

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 60. 218 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#217] от "State":
  Аз само питах - ти що така

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 61. 219 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#214] от "|":
  Какво стана с авторските права върху статия, написана на Ексел, която екстраполира влиянието на едноклетъчно върху многоклетъчно, а амебо?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 62. 221 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#218] от "skara":
  Милия той - ми ти ясно и твърдо ли казваш винаги "с" или "в". Нали винаги е замъглено! В това е солта на "със" и "във" - доближаване до действителноста! А че това правило е махнато след 1944 по настояване на неграмотните партизани - отделен въпрос

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 63. 222 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Гневно

  До коментар [#220] от "Йонка":
  Защото обекта не е в състояние сам да охранява себе си! Това със възвратните глаголи и действия го обърнахте на пенкилер - кой какво не знае става възвратно! Неграмотници! Па и изучени на това отгоре - знаят термините

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 64. 223 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#220] от "Йонка":
  И заради това четем глупости от рода на: "дружеството се управлява от..." вместо "дружеството е управлявано от ...". То само дружеството се управлява, шефа само гледа (не че не е вярно, де).

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 65. 225 Профил на shift
  shift
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#28] от "NPaine":

  Неглижирането на правилото за пълния член твърде често е показателно за общата правописна култура и в никакъв случай не е причина това правило да отпадне. Можеш да се запознаеш с правописа на някои от думите, които си използвал в коментара си: критерий, поддържат, 10-на.
  едновремехоратапишелиетотакабезправила
  Отлична статия! Благодаря на автора!

 66. 227 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#226] от "State":
  Бе ти преводам от немски ли си? Като не можеш да се изразяваш правилно на български - езика ти виновен. Ай посмали малко, а. Белокровски такъв

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 67. 230 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#228] от "аз-буки":
  Е ти вече разби всичко детско Бива ли така
  Те си знаеха едно правило, а ти взе че намери изключения И кво _тана с грамотните?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 68. 250 Профил на Радослав Атанасов
  Радослав Атанасов
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Страхотна статия!
  Поздравления, Любослава!

  Неволята учи.
 69. 252 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 871 Неутрално

  съжалявам, че го казвам, но това е една от малкото статии на Люба, които изобщо не ми харесват.

  може и да има, но аз не знам друга дърважа с подобно правило в граматиката си. също не мога да се съглася, че най-важното и престижно за един човек е да може да пише и говори по най-строги правила на езика. или трябва да обявим хора като Стивън Хокинг и Дейвид Хелфгот за пълни идиоти, понеже не могат да се изразяват правилно?

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 70. 254 Профил на Инспектор Гаджет
  Инспектор Гаджет
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Статията е чудесна, но къде по дяволите във всичко стои бахура и мерило за какво е? Да неби вурста или леберкеза да са с нещо над него!

 71. 255 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 457 Неутрално

  За пръв път не мога да се съглася с любимата ми Любослава. Ще подмина елементарната мисъл, че незнанието ми къде се поставя пълен член (а аз наистина не знам и никак не се срамувам от този факт) автоматично ме прави простак, чалгар и един от тези, които си изхвърлят боклука през терасата. Твърдения от типа "всички цигани са крадливи" някак си не подхожат на интелекта на автора.
  Пълният (я, май го уцелих) член е една отживелица, която излишно затормозява езика. Всеки език еволюира. Затова не пишем на черковнославянски, затова няма падежи, затова не слагаме "ь" в края на всяка дума. Не смятам, че българския е загубил от това, напротив.

 72. 257 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Разбира се, според мен, задължително пълният член трябва да остане в граматиката...

  "Просвещението на народа е вървяло досега без система, заради това няма обществено мнение и обществена мисъл, правилно поставена за държавните работи и политиката."

  А това е гвоздеят. Очаквам поне обсъждане на правила.

 73. 259 Профил на Rota Koworpili
  Rota Koworpili
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "ткникодим":

  Извинете, но Хъмпти-Дъмпти говори за нещо съвсем друго. Философията му, според мен важи с пълна сила и няма нищо общо с това, дали "Господарите", за които говори, са умни или не.

 74. 261 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 497 Весело

  "Тъкмо в това е малката победа на грамотния в тукашното тресавище, както и единственото му богатство всъщност"

  По-БЕ-ДА, ПО-БЕ-ДЕ....ебаси победата....къ можа да напишеш толку тъпа статеа?

 75. 265 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До Литературовед-сексолог /249/ По вероятно е тези коиторевностно го защитават да им липсва здравото правило и пълния член.

 76. 266 Профил на Rota Koworpili
  Rota Koworpili
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "NPaine":

  Много точно!

  Познавам много добри инженери, които правят детински правописни и граматически грешки.

  Много е арогантно да определяш критерии за грамотност засягащи само твоя кръгозор.

 77. 268 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Коментиращите, които се гордеят с това, че не знаят къде се слага пълният член, само потвърждават тезата на авторката, че опростачаването на нацията върви със страшна сила.
  Бих казала, че правилото за употреба на пълен член е едно от най-простите в българския език.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 78. 272 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Всъщност самата употреба на български език е характерна черта на тия без образование, илитерати и хора които ядат бахур и си изхвърлят боклука през терасите.
  Тия които знаят и друг език за по-горно качество хора. Тия които не знаят - за тях е тая статия.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 79. 275 Профил на mpt990
  mpt990
  Рейтинг: 119 Неутрално

  Поздравления за статията!!! Радвам се, че има такива журналисти като Вас. Благодаря! Жалко е, че действителността у нас е точно такава, каквато я описвате....

 80. 276 Профил на Влади
  Влади
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught

  Има неща, които не зависят от това, колко си грамотен... Един простак може да се наслаждава на музиката, поезията и даровете на природата... и при това, този простак не би се дал да го излъжат с телевизия, чалга, цици, и рушвети...

  Ambition is the germ from which all growth of nobleness proceeds.

  Простотията се заражда в семействата, училищата, хората около нас... Завистта, злобата...

  Общество, съществуващо без каквито и да е било ценности... то е най-лесно управлявано...

  Когато нямаш свои правила, ще играеш по тези, които ти предлагат... Абициите на тези, които се смятат за образовани не са по-грозни от поразията на тези 4, които Любослава описва...

  Да, авторката пак играе със чувствата на хората, опитва се да ни покаже, как си е играла властта с обществото, карани да мислим, че простотията е плод на управленците... но всичко това е очевидно и без откровенията и...

  Какво предлага авторката... Нищо!?

  Добре, че поне на някой му реже в очите от това, което вижда...

  Рядко си идвам в България, и всеки път като си дойда се отвращавам все повече... от проститията, вулгарният начин на самодоказване на повечето българии... и най-вече, от амбициите на много низко ниво...

  El sueño de la razón ​produce monstruos
 81. 287 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Любослава, статията ти има по-разрушителни намерения от тези на "учените" целящи да премахнат пълният член в българският език.
  Аргументите ти са добри, но базата им е фалшива и антибългарска. Та по тази причина и статията е част от брънката. Едни от нещата, прекроени, омаскарени от комунистите са тефтерчето на Левски, и т.н. стоте съвета на Цар Фердинанд към сина му. И само това да беше. Има нещо по-страшно от зплахата към пълният член в българският език и то е пълната, истинската история на България и нейните хора. Такава няма от повече от половин век. Забележете, че пример за най-чист български език е даван не просто от учени, от патриоти учени. За тях пълният член е средството, нишката за да доведът по-простичкият си събрат до истината, да му помогнат да я разбере. Докато това, за което става дума днес е да разчитаме на пълният член за да ни доведе до истината. Няма да стане. Но и без него също е невъзможно.

 82. 299 Профил на Stoyankata
  Stoyankata
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Сега, момчета, каза баща ми, вие се научихте да хвърчите, извинявайте, че бях малко строг към вас, но наука без строгост не се постига!
  Йордан Радичков

 83. 308 Профил на REFORMATOR
  REFORMATOR
  Рейтинг: 8 Гневно

  Прекрасен материал!!! Поклон на автора! ... Простащината и тъпоумието в България са болестно състояние много по-страшно дори и от рака!!!

  На 13-ий Декемврий л. 1881 Константин Иречек споделя в дневника си:

  "Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните и сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо... За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата."


  We are such stuff As dreams are made on and our little life Is rounded with a sleep. William Shakespeare, The Tempest, Act 4, scene 1, 148–158
 84. 314 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 714 Неутрално

  чудесна статия що се отнася за нехайното отношение на българския елит към културата .... и не само културата. Дума да няма че харода опростя много. Няма елит който да го води. Напротив в "елита" влезнаха най-неграмотните и най-свирепи хора. Не че преди бяха нещо повече но поне имаше някакъв стандарт в медиите. Тошо и Мако, Дако, Пеко, Въто ... и другите говеда си пляскаха на диалект и не им пукаше. Сега просто всичко избликна на повърхността и стана по-демонстративно.
  Що се отнася до езика - не съм сигурен дали не е нужна модернизация. Не съм експерт в тази област. Английския е световен език точно защото никога не е обременяван от пуристки движения. Има Британски Английски, Американски, Индийски, Сингапурски ..... и много други Ангкийски езици. Всички са вариация на един език и всички са приети като Английски. Всяка дума - измислена или чужда ако се употребява широко се приема като Английска и край. Всяко правило ако е по-ефективно се приема. Това не значи че в Америка няма култура или културни хора. Простащината е едно, развитието на езика е друго. Не знам дали еочно пълния член е най-важното нещо. Отворете всеки тълковен речник и ще видите че 30% от думите са архаични и никога не се използват. Пълно е с чуждици. Пълно е с грешки.
  В едно е права авторката - къде са експертите които не само да моденрнизират езика ни но и да го издигнат в медиите, в публикациите в езика на елита ни?

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 85. 319 Профил на Obzor_pl
  Obzor_pl
  Рейтинг: Неутрално

  Не мога да не се чудя защо тиражирати еновина, тиражирана от друг вестник - от В. Монитор, в броя от петък. Материалът там се оказа пълна бутафория, авторката му Ели Крумова си е измислила това поради явно ниската си компетенстност в сферата на езикоднанието. Тази журналиска е преиначила думите на преподавателката от Пловдивския университе "Паисий Хилендарски" и сега цялата държава хвърля помия по името на един изключително добър преподавател и учен като доц. Чакърова. Да, причината най-вероятно е в това, че университът в Пловдив късно излезе с позиция - чак днес, 2 декември. За това време и учените и недотам учени глави в държавата намериха общ враг в лицето на една крехка жена, чиято единствена вина (ако изобщо има такава), е че е събрала в Пловдив 14 университе от Европа за да дискутират различни езиковески и литературоведски въпроси. А и как според вас 14 университета, от които една голяма час чуждестранни, ще вземат решение за промяна точно в българския език. ПРОСТО ВСИЧКИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА ПЪРВО СТРЕЛЯТ, ПОСЛЕ ПИТАТ КОЙ Е ВИНОВЕН И ИМА ЛИ ВИНОВЕН. Да, ИМА ВИНОВЕН - човекът пуснал ИЗОПАЧЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ. Пък може и той да заслужава някакъв тиквен медал - все пак събуди гражданската съвест по форумите.

  От Пловдив с любов
 86. 331 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  За пореден път се убеждавам в некомпетентността на авторката и склонността й да се изказва неподготвена по теми, от които и хабер си няма. Изказвания като "Пълният член не просто показва кой е извършителят на действието, а има важната функция да разкрива и степента на грамотност", демонстрират единствено и само липса на култура и образованост, но у самата авторка. Като лингвист и филолог ми е обидно да чета подобни празни приказки. Авторката не се различава много от неграмотните хора, които се опитва да оплюва. Изключително безсъдържателна статия! Щом това са журналистите в БГ, какво да очакваме от обиновените хорица...

 87. 332 Профил на pino
  pino
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Свалям шапка на авторката.
  И поздравявам автора на примера за даскала и бахура, въпреки че този пример извежда нагледно само един от аспектите, по които може да се разсъждава в случая.
  Дще един път- браво на Люба!

 88. 342 Профил на Pippilota Mentolka
  Pippilota Mentolka
  Рейтинг: 830 Неутрално

  По-добре не можеше да бъде казано! Чудесна статия!

  http://pippilotamentolka.wordpress.com/
 89. 347 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 1056 Весело

  "Но защо ли никой от анонимните кастратори не извика публично: "Долу пълния член!"?"

  Щото нямат топки както масата в бантустана!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 90. 353 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До Вишински...тъжно но факт.

 91. 356 Профил на hylas
  hylas
  Рейтинг: Гневно

  Егаси комплексарската статия!

 92. 359 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Блестяща статия!

  А за пълния член: за мен неизползването му е въпрос на мързел. Не може хора, които на английски използват - сравнително коректно - conditional-ите, или поне правят разлика м/у тях, на родния си език да се правят на важни.

  Има и друг момент: аз като българин се чувствам в правото си да използвам всички диалекти и жаргони, които познавам, ако считам, че са на място. Ако се получи просташко, поемам си отговорността.

  Но, разбира се, статията не е за формалната граматика, а за НАЛАГАНАТА неграмотност.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 93. 364 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#352] от "Вишински":

  Не мажи! Комунягите са най-виновни. (Поне що се отнася до България.)

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 94. 365 Профил на Станка
  Станка
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Най-големият проблем на българския правопис далеч не е пълният член. Всъщност, както завършилите филология би трябвало да помнят, налагането на НЕПЪЛНИЯ член става по инициатива на акад. Балан именно заради предполагаемата нужда от разграничаване на подлог и допълнение в мъжки род. Любопитно тогава защо академикът не се е замислил за женския и средния род, както и за множественото число! Как разграничавате кой кого е изял във фразите "Лудата изяде баницата" или "Лудите изядоха баниците"? Никак, нали? Само "по презумпция".
  Ако има нужда нещо да се премахва за либерализирането на правописа и правенето му по-достъпен, то е именно НЕПЪЛНИЯТ член, тъй като е лишен от фонемата "Т" - а именно тя носи в членуването семантиката на показателност в трите рода на единствено число и във формата за множествено число: -ът, -та, -то, -те!
  Много по-тежки поражения е нанесла на българския език правописната реформа от 1948 г. с премахването на Е-двойно (ятовата гласна) и краесловните ерове, а съображенията са били същите - либерализиране и "демократизиране" на правописа. Нанесени са и други поразии - въведени са на писмо етимологично неправилни форми като "въстание" (къде е З-то от представката "въз-"?) и още много други недомислици.
  Така че, преди да осакатим още повече правописа, да се замислим малко и за корените на този наш роден език!
  П.П. От уважение към действащия засега правопис спазвам всички форми за пълен и непълен член.

  Загубена
 95. 369 Профил на Мазутная Коптилка
  Мазутная Коптилка
  Рейтинг: 1508 Разстроено

  До коментар [#345] от "До колтурните грамотни вишисти от форума!":

  Колега , Вие не четете ли ? Или мразите да четете ? Чукча читатель , чукча не писатель.... Каза Ви се - основната идея на членА е да отличава грамотните от неграмотните. С риск да Ви разочаровам езикЪТ не винаги отразява 1 към 1 разговорната реч. В много езици например се наблюдава монофтонгизация на дифтонгите , а за славянските е изключително характерна монофтонгизацията на низходящите дифтонги. На по-прост език казано - пишете еаu - четете О. Ама французите са тъпи. Ама и в английскиЯ така......
  В кратце , та да не се отплесвам. Ако днес махнем пълниЯ член , то утре ще трябва да почнем да пишем и обеззвучаването в края на думата. Сняк , дъшт , свадба........ като в беларускиЯ език ( доколкото още съшествува). Ама преди това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОПРАВИМ НЕ ЗНАМ И НЕ МОГА , ЧЕ МНОГО ПРЕЧАТ. Вкъщи всеки ще го пише както си знае. И въобще ако ще следваме разговорния език , най-добре да почваме да си пишем всичко както сварим. КраЯТ ще дойде като заместим Ч с 4 и Ш с 6 как иначе ще се пише 4еrе6ка и у4i6

  Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial - D.Trump
 96. 371 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Четете Гого --> #142 !

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 97. 373 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  След дълго мислене и отчитайки фактът, че не съм от най-грамотните, предпазливо ще предложа компромис. Нека пълният член да отпадне като задължителна форма. Който иска нека да го ползва. От една страна е ясно, че той е козметичен атрибут към езика. В разговорния език вече е изчезнал. А в писмения не служи за абсолютно нищо. Как иначе женски и среден род могат без него? Даже леко на сексизъм намирисва ). От друга страна се губи част от изразното богатство на езика. Например, ако се забрани пълният член, няма да можем да кажем: Елена уби ловецът. Знам че не е подходящ примера, но се досещате какво имам предвид. Ще се намали степента на свобода при изразяването. И така люшкан между чисто практичната нужда от опростяване и естетическия си вкус, стигнах до този компромис.

 98. 382 Профил на Дaни
  Дaни
  Рейтинг: 114 Неутрално

  I beg you pardon?

  Кам ъгейн?

  Има "the" и "a" - определителен и неопределителен.
  Я пак обратно при граматиката.

  Това което правим за себе си - загива с нас. Това което правим за другите - остава завинаги.
 99. 383 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вместо всеки да обижда привържениците или противниците на пълният член, защо просто не се аргументирате. Давайте и примери. Нека установим няколко неща:
  1) Козметичен ли е пълният член и ако не, за какво служи?
  2) Намалява ли се богатството на Б-г езика ако го махнем?
  3) Трябва ли писмения език да следва говорния и да се променя динамично спрямо новите моди и тенденции?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах