Частният съдебен изпълнител отвъд стереотипа "Андрешко"

© Иван КутузовЧастното съдебно изпълнение е резултат на реформите, които изискваше Европейският съюз, за да стане България негов член. С приемането на Закона за частните съдебни изпълнители през 2005 г. се реализира идеята да има и държавно, и частно съдебно изпълнение. Аргументите - ако се създаде само частно, ще останат вземания с обществен, но с малък финансов интерес, например трудови възнаграждения, които няма да има кой да събира. Затова законодателят реши да има и държавно съдебно изпълнение. Въвеждането на частното съдебно изпълнение беше определено от Световната банка за реформа №1 в света през 2006 г.


Няма как всеки гражданин да познава тази материя и конфликтът между кредитора (взискател) и длъжника много често произтича от непознаването на процеса. Заради липсата на познания, както и на публична информация за нашата дейност често се налага да консултираме правно клиентите си - да разясняваме и "четем" теория на правото всеки ден или колкото пъти се наложи, без да ги таксуваме за това.


Правата на взискателя и длъжника например са регламентирани нормативно и са категорично равнопоставени. Работата на съдебния изпълнител е
да замести липсващата воля на едната или на другата страна


Но когато длъжникът получи известие за образувано изпълнително дело, той е предубеден, че ще му се случи нещо лошо.


Това е най-големият проблем - на неразбирането и непознаването на ситуацията и обстоятелствата, на нежеланието или дори страха да се запознае с тях. Липсата на доверие и респект в институциите в страната рефлектира и върху съдебното изпълнение. Българите имат традиционно негативна нагласа към частния съдебен изпълнител, идваща от народопсихологията, от "Андрешко" на Елин Пелин. Те се страхуват от него и защото имат


доста изкривено разбиране за работата му


Взискателят идва с искане за определено действие. Съдебният изпълнител най-напред изчерпва възможностите за доброволно изпълнение от страна на длъжника. Извън емоциите, които пораждат този тип отношения, няма друга възможност за уреждането им  - и в европейски, и в световен план, наред с гражданско, наказателно и административно право винаги има изпълнителен процес. Всякакви други начини са законово нерегламентирани.


Затова хората трябва да приемат съществуването на съдебното изпълнение, за да си уредят отношенията по възможно най-справедливия начин и за двете страни.
Доброто име и компетентността са основни критерии и в нашата професия и с времето нещата все повече се подреждат в това отношение. Ако съдебен изпълнител се насочи към защита на интересите предимно на едната страна, другата може да образува съдебно производство срещу него. Практиката показва, че се предпочитат съдебни изпълнители, които имат солидни кантори и достатъчно служители, които осъществяват добронамерена и професионална комуникация и с които можеш да се срещнеш за разговор и консултация.


Пред частния съдебен изпълнител са поставени редица условия, за да се гарантира,


че няма да злоупотреби с правата си


Той не може да извършва търговска дейност, не може да има фирма, не може да е съдружник във фирма, не може да е кмет, не може да е общински съветник, не може и да е политически обвързан.
Той започва да изпълнява функциите си с издаването на изпълнителен лист - на съдебно или извънсъдебно основание. Съдебните основания са влезлите в сила решения и определения на съдилищата, осъдителните въззивни решения (макар и да не са влезли в сила), протоколите за съдебна спогодба, решенията на арбитражните съдилища, както и решенията на чуждестранните съдилища, чието изпълнение е било допуснато от българския съд.


Срокът за издаване на изпълнителен лист в този случай е по-дълъг - 2, 3, 4 месеца или колкото е необходимо. Извънсъдебни основания пък са всички документи с нотариална заверка на подписите. При тези случаи кредиторът направо се снабдява с изпълнителен лист срещу длъжника в срок от една седмица, без да води съдебен исков процес срещу него. Например при неплатени наеми - ако договорът за наем е нотариално заверен, може да се извади директно изпълнителен лист, иначе се минава през съдебно производство.


Съдебният изпълнител също така е единственото упълномощено лице в уреждането на отношенията между взискател и длъжник. Само той, нито нотариус, нито който и да било друг, има право да прави проучване на имущественото състояние на длъжника. Взискателят може да посочи конкретно какво от имуществото да се използва за удовлетворяване на вземането или да остави това на съдебния изпълнител, както става в повечето случаи. Важно е да се знае обаче, че държавата е присъединен кредитор по право за всяко образувано изпълнително дело (а всеки втори гражданин има задължения към нея). Това означава, че


най-напред се извършват вземания на задълженията към държавата


и след това всички останали.


Съдебното изпълнение най-често се свързва с неизплащане на кредити и лизинги и наистина това е най-голямата част от делата. Покрай тях се увеличават и случаите на т.нар. вторично задлъжняване, когато граждани и фирми, неможещи да обслужват задълженията си към финансови институции и различни небанкови структури, правят второ задължение към частни лица, с частни договори за финансови заеми, със записи на заповед.


Другата голяма група дела е свързана с вземания на компании, предоставящи услуги като топлофикация, електроснабдяване, ВиК, комуникационни и и др. Чрез частните съдебни изпълнители тези дружества започнаха все по-успешно да си решават проблемите с несъбраните задължения.


Уреждането на непарични вземания - предаване на дете, въвод във владение и т.н., също е функция на частните съдебни изпълнители и професионално предизвикателство за тях, но заради икономическата криза превесът на финансовите вземания е обясним. Статистиката сочи, че тези изпълнителни производства са се увеличили с около 50%. Темата за верижната междуфирмена задлъжнялост заслужава отделно внимание,  там нещата са и по-драматични, не на последно място и заради ниска правна и бизнес култура.


Заради младостта на професията у нас тепърва гражданите ще се "запознават" с частния съдебен изпълнител - или като взискатели, или като длъжници. В колелото на живота днес дължиш, утре на теб ти дължат. По-лесно за всички ще е, ако подходът към този вид проблеми се отърси от синдрома "Андрешко" и работата на съдeбните изпълнители се приеме и от двете страни като професионална помощ  Каквато всъщност е.


* Авторът е частен съдебен изпълнител

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 3 Профил на HerrNY
  HerrNY
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Какво е искал да каже авторът?

 2. 16 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 878 Любопитно

  Много е интересно как няма ни един взискател, който да се оплаква! Има само длъжници и всички несправедливо и "веднага" им изискали да си платят, нищо че задълженията им предварително са били такива...
  Колкото до таксите, може би наистина трябва да има законово ограничение до примерно 10%... Някак глупаво седи примера за събирането на 1800 лева, 800 лева да са таксите! Интересна ми е темата, но липсват мнения и примери... Изключвам вечния рев на длъжници - той съществува по цял свят.

 3. 20 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много готина тема. Ако ви се четат весели историйки - ето една:
  "Анализ на литературния герой Андрешко" -
  http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=5&t=28801&st=0&sk=t&sd=a

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 4. 22 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#21] от "Уморен":

  Съгласен съм, че трябва да има закон за банкрута. Не може да теглиш ипотечен кредит за апартамент примерно 70,000евро, да си изплатил 5,000, да ти вземат апартамента, да го продадат на някъв не много ясен търг за 35,000 и ти все още да имаш да връщаш 30,000 евро, защото банката ти била дала 70,000.
  Макар аз да не съм убеден че такъв закон съществува в ЕС, в САЩ дори и работи.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 5. 27 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#26] от "USA":

  Аз не съм убеден че в ЕС го има този закон. В САЩ е ясно има го.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 6. 29 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хихихи, мен това ме радва ))

  gudio написа:
  - Какъв беше "профилът" на рисковия български кандидат-кредитополучател (писаха по вестниците преди година-две) ? Нищо не работи, няма имот, ама облечен в свръх-скъпи дрешки и поне с два мобилни телефона от по 1500 лв. ( :wink: взети на лизинг, разбира се или с кредитна карта :lol: ) Непрекъснато кибичи по лъскави заведения и всяка вечер купонясва в още по-лъскави такива... Може да не пие "като скот", но това го отдаваме на 21-вия век, иначе разликата с Андрешко каква е ?


  REVOLUTION написа:
  - А приликата каква е?

  gudio написа:
  - Как каква е ? Консумация на далавера, живот на аванта, на лизинг, на кредитна карта, както искаш го наречи... никаква работа, само да прецакаш, да откраднеш, да завлечеш и ... накрая: "От сиромашия, бре, сиромах-човек - жив дявол" Като циганите, дето не плащат ток, не плащат данъци и викат "Немам пари, бре, как че ти платим ! Ти к`во искаш, да краднем ли ?!"
  А като крадат - "От сиромашия, бе, бате..."

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 7. 31 Профил на aroved
  aroved
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Защо се определя априори длъжникът като добър, а взискателят - лош? Ами ако длъжникът е отнел насилствено имот, след дълги години е осъден да го върне...Какво да си мисля за ЧСИ(частен съдебен изпълнител), който не се явява на датата, която сам е определил за въвод във владение, а има всички законови основания да го направи и нито едно основание да не го направи? Да започна да го съдя и него с години...да се чувствам лош, защото съм взискател, да взривя имота,да напусна държавата...Какво да го правя този ЧСИ...(Нямам толкова пари )

  den
 8. 37 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Общо взето, патосът на Величко е, че ако дойдат да ти вземат телевизорчето Нео и скапаната пералня, щото дължиш неясно защо еди-колко си пари за парно, ток или вода на няма да казвам на кои монополисти, по-добре е да ги посрещнеш с манджица и хлеб, а не да се правиш на Андрешко. Величко, на майка ти у скапаната путка, момчето ми!

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 9. 41 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Бля,бля-все пак живеем в свободна страна/уж де/,а най-голямата свобода на даден индивид е в правото му на избор!
  Така че-нема смисъл да критикувате чси-имате избор-като не ви харесват Величко-андрешковците-бегайте в ДЪРЖАВНОТО съдебно изпълнение!Все пак има и такова,НАЛИ!!!

 10. 42 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Статията да клони повече към семинар по ГПК за начинаещи, отколкото към анализ на обществен проблем. Авторът се е опитал да преразкаже накратко/разбираемо ГПК, за да разберем какво върши. Да, професия като професия, при кого няма проблеми и нужда от разбиране.

  Всъщност можеше да го каже и само с едно изречение: няма разлика в делата, водени от частните и държавните съдебни изпълнители - те действат по реда на един и същ закон (ГПК), който не прави никаква разлика дали изпълнителят е частен или държавен. С това щеше да подскаже, че колкото добър/лош по принцип е държавният съдебен изпълнител, толкова е и частният. А за по-висока правна култура в обществото кой не си мечтае ...

 11. 50 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 632 Неутрално

  много вярно го казваш сърбал попарата- ама накрая - имаш ли дълг бегай при кредитора и плащай!!! Защото като не платиш - ще има и разноски и такси!
  Що се отнася до тарифите - просто сравнение показва само една разлика - в държавното няма таска за връчване или изпращане на съобщения. А когато НС гласува измененията на ЗДДС Камарата на ЧСИ, Нотариалната камара и Висшия адвокатски съвет сезираха конституционния съд, че това ще рефлектира върху гражданите. Забравихте ли какво стана? Първо законът бе спран, ама не за друго, а за нарушение при приемането му. След ново гласуване бе приет отново. Тогава необходимия брой депутати сезираха конституционния съд. А решетнието беше ужасяващо. Общо взето - да го д...т бедните. А че в държавното няма ДДС КС каза: не е нелоялна конкуренция, защото не може държавата да се конкурира. Та мисълта ми беше, че за това, че се начислява ДДС ни най- малко не са ЧСИ.

 12. 53 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В червено-мутренска страна не може съдебните изпълнители да бъдат чисти.
  Няма чисти съдии в България.
  Ние гледаме на тях, както прокурорите гледат на нас - всички сме виновни, но не са ни хванали още.
  ---
  От години пиша, че в още в читанките трябва да има промяна на главнит егерои.
  Андрешко, Мутро и Мунчо е Важно да бъдат заменени с чисти герои.
  В съвременният свят не може мутра и крадец / защото Андрешко е крадец / да бъдат героите на всяко дете.
  Така ние произвеждаме нещастни и безполезни хора.
  ---
  Кредит може да взимат само хора , които имат възможност да върнат заема. Другите са крадци, които крадат от парите на вложителите.
  Банката е само посредник !
  Ако човек краде от банка - краде от Вложителите, а не от посредника.
  Който краде от Държавата - краде от нас, защото Ние сме България !
  Другото е гадна пропаганда ...
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,648/Itemid,99999999/

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 13. 56 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#54] от "кико":
  ---
  Много време трябва да мине за да може да се нормализира тази процедура.
  ---
  Спомнете си началото на браншове:
  охрана, застраховане, банки, нотариуси, дори недвижимите имоти бяха диво поле...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 14. 62 Профил на tereza999
  tereza999
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#52] от "КИКО":

  в България няма закони.Баща ми за 25лв.който доброволно е заплатил му дойде изпълнителен лист по който до момента е изплатил над 1200лв.Май може да кандидатства за рекордите на Гинес

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах