Десетилетие в полза на кучкарската мафия

Бутафорни дискусии подменят същинския проблем

Електронният вестник Animal People даде Япония за пример в решаването на въпроса със свръхпопулацията от кучета. През 1999 г. в японските приюти за контрол на животните са били умъртвени 280 199 кучета - все бивши домашни любимци.


През 2007 г. броят на умъртвените в приютите нежелани кучета вече е 100 963. Спадът е 64 на сто. Безспорният прогрес е резултат от целенасочените усилия на японското общество да ограничи развъждането на нежелани домашни любимци.
За сравнение, досега в България не е обсъждана подобна стратегия. Основният проблем в столицата - продуктивността на популацията от около 200 хиляди домашни кучета - продължава да е оставен на самотек.


Така София възпроизвежда потомство от няколко десетки хиляди животни всяка година, а две години след приемането на Програма 2008-2011 г. за управление на популацията от кучета липсва дори минимален напредък в решаването на проблема.


В същото време едно писмо от 2003 г. продължава да събира прах в Комисията по екология в Столичния общински съвет. Авторите д-р Агостино Макри и проф. Адриано Мантовани (Съвместен център на СЗО и ФАО за изследване и обучение във ветеринарното и обществено здравеопазване) посочват:


"По правило главният източник за популация от безстопанствени кучета е нежеланото потомство на домашните любимци.Това може да бъде осуетено чрез предлагането на притежателите на домашни любимци на безплатна (или евтина) стерилизация. Този тип програма е подходящ за постоянното намаляване на тоталната популация."


Ето я първата стъпка от добрата световна практика в трайното решаване на въпроса, която София отказва да обмисли, камо ли да предприеме. Новият кмет Йорданка Фандъкова вече демонстрира пренебрежение към справянето с масовото развъждане на излишни животни.


След като нееднократно заяви пред медиите кои са новите приоритетни мерки в тази област - регистрация на домашните кучета и изграждане на допълнителни приюти - липсва намерение да се постигне нещо повече от освежаване на пейзажа.


На 4 февруари беше приет бюджетът на София за 2010 г., който предвижда дейността на кучкарите от общинското предприятие "Екоравновесие" да бъде финансирана през годината с нови 1.7 млн. лв. В официалната таблица по дейности фигурира сума от 1 446 622 лв., а в обяснителната записка към бюджета заедно с тази сума е посочена и втора сума от 232 416 лв. - наемът за кучкарника в Горни Богров.


Проблемът обаче е, че нито лев от отпусканите години наред милиони не се инвестира в насърчаване на стерилизацията на домашната популация. Харчените пари биват оправдавани с отчитаните фантомни бройки кучета, кастрирани и хвърлени на произвола на улицата. Пълната неосведоменост на обществото около ефективния контрол на животните подпомогна този процес.


През последните месеци излезе наяве, че въпреки огромния ресурс, с който разполагат, столичните кучкари просто са лишавали постъпващите в приюта животни от елементарно обслужване и храна. Шокиращи клипове в youtube.com показват как в периода 2006-2009 г. едномесечни кученца, попаднали в приюта "Сеславци", са оставяни просто да умират, без вода и храна, сред непочистени екскременти.


Оказа се също, че тази жестокост е потулвана от всички т.нар. защитници на безпризорните животни. Те не произведоха нито скандал, нито някаква положителна кампания. Информация с линкове към клиповете се появи единствено във форума на вегетарианския сайт vegebg.org.


Темата странно липсваше дори в dog.bg - популярен форум, който обичайно привлича хората, съпричастни към каузата на животните. Преди това там надълго и нашироко беше коментирана нехуманната практика в кучкарниците на Благоевград, Пловдив и Хасково.


След като през 90-те години беше допуснат бум на кучешката популация, първото десетилетие на XXI век също беше пропиляно. В действителност преднамереното лутане на властите и подчинените им неправителствени организации в търсене на уж някакъв ефективен подход постигна единствено запазване на статуквото в София и България. Това и досега удовлетворява частните интереси около търговията с безпризорни животни.


В САЩ тази дейност е легално практикувана от т.нар. дилъри клас Б, но предстои да бъде забранена.  Ето какво заключава за този бизнес In Defense of Animals (IDA), водеща американска организация за защита на животните: "Кучета и котки биват продавани на много различни клиенти, за много приложения. Все пак най-същественият и платежоспособен клиент често е научноизследователската индустрия."


У нас нелегалните интереси диктуват масовата представа за контрол на популацията да бъде свеждана до безстопанствените кучета и тяхната евтаназия, кастрация или приютяване. Бутафорните дискусии около тази субпопулация продължават да бъдат разигравани само и само за да бъде отклонявано общественото внимание от същинския проблем и неговото решаване.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 551 Весело

  Кучетата лаят, керванът си върви! Само не разбрах коя по-конкретно е кучкарската мафия...

  Traduttore traditore
 2. 5 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 727 Неутрално

  нема фъндък, ще ги разкъса всичките

  Човекът е мярка за всички неща.
 3. 7 Профил на Матилда
  Матилда
  Рейтинг: 775 Неутрално

  до Точен

  Не, няма да реши проблема, защото хората ще продължат да изхвърлят домашните си любимци и/или потомството им на улицата и до няколко години ситуацията с бездомните ще е същата като сега. Плюс от околните села и далечни квартали ще преиждат нови - също изгонени от дворовете на господарите си или поколението им, специално закарни по-надалеч и пуснати на произвола.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах