За пенсионната възраст – да бъдем честни

© Иван Кутузов

Карикатурата е архивна.Далече съм от пенсиониране. Сигурно всеки, на когото не му предстои да вземе пенсия в близката година, си мисли същото. И въпреки това, темата е важна за всички.


Когато министърът на финансите Симеон Дянков обяви намерението си да увеличи възрастта за пенсиониране с година за общия случай и с две за сега облагодетелстваните служители в армията и полицията, синдикатите скочиха и заедно с БСП и президента вдигнаха шум до небесата.


Предлагам да си кажем нещата, както са

Че пенсионната възраст ще трябва да се вдига – ще трябва. Иначе или пенсиите ще стават все по-мизерни, което ще обезсмисли цялата система, или системата ще рухне сама под натиска на увеличаващите се разходи и съвсем обоснованото недоволство от нейната работа, или държавата ще се опита да я спаси с още по-катастрофални последици. Затова  въпросът е не дали, а кога и как ще се увеличи минималната пенсионна възраст.Според все още валидната версия на закона това трябваше да започне да се случва плавно от 2021 г. – решение, зад което стои подписът на финансовия министър Симеон Дянков и натискът на синдикатите. Нито съм натискал Дянков да се подписва, нито съм се подписвал под натиск, но знам, че когато несполучливо решение се взима в такъв формат и двете страни остават разочаровани по-късно.


Решението беше неподходящо


и нямаше как да не се промени, защото дори и при оптимистичните прогнози за икономически растеж (които нито се сбъднаха, нито ще се сбъднат скоро), Националният осигурителен институт (НОИ) щеше да продължи да увеличава дефицита си.


Симеон Дянков видя, че не може да излезе от насилствения си брак със синдикатите и реши да действа сам – това е тактическа грешка, защото така те със сигурност ще реагират с всички възможни средства, а той няма да може нито да отвърне, нито да се защити. Лошо е и за реформата, защото ако КНСБ и "Подкрепа" спечелят битка срещу финансовия министър, контрареформаторската им енергия ще достигне нови върхове.


Същевременно от БСП определиха намерението за увеличаване на пенсионната възраст като  скандално, несправедливо и закъсняло. Бившият социален министър Емилия Масларова и настоящият председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев се обадиха с критика и алтернативни идеи и бяха последвани от президента Георги Първанов, който заплаши с вето. Критиката е ясна – предложението наистина е закъсняло, изглежда несправедливо за левите политици и разбира се, че ще е скандално, след като с него правят скандал.


Какво обаче предлагат?


Драгомир Стойнев настоява, че за да се запази доверието в пенсионната система, трябва максималният осигурителен доход да се увеличи от две на близо три хиляди лева. На практика това изобщо не е решение, защото пенсиите, които ще трябва да се изплащат на високо осигурените, ще са допълнително непосилни за системата. Нека да не забравяме и че въпросният праг съществува и за да се затрудни източването на НОИ с майчински. Последицата от подобна политика е рухването на доверието в пенсионната система и на нейните финанси.


Според Емилия Масларова трябва


да се създадат стимули работещите да остават на работа


и след навършването на пенсионна възраст. В това има резон поне по няколко причини – преките разходи за системата ще намалеят, а работникът ще остане икономически по-активен за по-дълго време. Статистиката също подсказва, че това е практически възможно – в последните години бъдещите пенсионери са напускали работа със средно 8 - месечно закъснение спрямо необходимите им години за получаване на право на пенсия. В крайна сметка ефектите и от двете мерки няма да са достатъчни, за да се забави спешното вдигане на минималната пенсионна възраст дори и до 2021 г., а колкото повече се бави, толкова по-болезнено ще бъде, когато се случи.


Как е в Европа


И на Запад пенсионните системи изпитват натиск, както от дългосрочната демографска тенденция, така и от непосредственото влияние на двете вълни на световната икономическа криза. Те също се реформират и синдикатите не само заплашват, ами и организират национални стачки, както стана във Франция например. Минималната пенсионна възраст и там се вдига, а разликата между професиите с допълнителни привилегии при пенсиониране намалява.


В числа ситуацията изглежда така: в България минималната пенсионна възраст от 60 г. за жените и 63 г. за мъжете е под средната, но съизмерима с 60/62 г. в Чехия, 60/65 г. в Гърция, 58/63 г. в Румъния. По на запад -  в Дания, Германия или Холандия, често не се прави разделение между мъже и жени и минималната пенсионна възраст е универсална – 65 г.


Разликата в правилата за пенсиониране на някои професии е практика в почти цяла Европа, но отново на Запад не е толкова фрапираща, колкото в наследилите социалистическия социален модел източни държави. В Германия е нормално един полицай да работи с 2-3 години по-малко от диспечера си, но рядко се случва полицейският диспечер да се ползва с многократно по-големи облаги при пенсиониране от свой колега, имащ нещастието да работи не за вътрешното министерство, а за таксиметрова компания.


Демографски България влиза в челната петица


на ЕС по някои измерители на застаряването, но засега съотношението между работещи и пенсионери е близо до средното за Европа – на един пенсионер се падат четирима осигуряващи се. В Германия, Италия и Гърция съотношението клони към 1/3, но в Източна Европа е по-добро – 1/5 в Чехия, Полша и Словакия. Истинският проблем идва, когато към това се добави ниската производителност на труда в България и ширещата се сива икономика.


Синдикатите правилно отбелязват, че не може да се гледат само демографските и икономическите показатели без да се вземе предвид средната продължителност на живота. За България тя е 73 г. и въпреки че в Западна Европа клони към 80 г., в Румъния, Латвия, Естония и други държави е под 73 г. Въпреки това последните три държави са заложили или планирали увеличаване на минималната пенсионна възраст, защото във всяка от тях демографският тренд на застаряване тежи много повече от другите фактори.


Възрастта за пенсиониране


ще трябва да се вдига без значение колко дълго или кратко живеят хората. Проблемът е, когато това се прави с неподходящи и неумели политически маневри. Симеон Дянков може да е добър финансист, но не е достатъчно добър политик. Това недвусмислено личи от слабия му рейтинг вътре в страната и подобряващото се мнение за България навън. Реформа в сблъсък със синдикатите е достатъчно трудно занимание само по себе си, че да бъде допълнително усложнявано с неочаквани виражи в последния момент и липса на необходимата обществена подкрепа.


Без значение кой е министър и колко стачкуват синдикатите пенсионна реформа трябва да има. Въпросът е да не закъснее толкова, че НОИ да рухне, но и да не го прави от днес за утре, така че дори и хората, които иначе биха я приели, да реагират на нож. А мач между Дянков и синдикатите с рефер Бойко Борисов не ми се гледа, защото ще бъде кървав, двата отбора ще загубят и накрая съдията ще им е виновен.


Авторът е политолог.

Коментари (277)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "трябва максималният осигурителен доход да се увеличи от две на близо три хиляди лева. На практика това изобщо не е решение, защото пенсиите, които ще трябва да се изплащат на високо осигурените, ще са допълнително непосилни за системата. Нека да не забравяме и че въпросният праг съществува и за да се затрудни източването на НОИ с майчински. Последицата от подобна политика е рухването на доверието в пенсионната система и на нейните финанси."

  Да се съсредоточим върху последното изречение - доверието в пенсионната система

  Това доверие е рухнало отдавна. Не може да се възстанови и няма как, като осигуровките ни потъват в каца без дъно и срещу тях нямаме никаква сигурност кога и как ще получаваме пенсии

 2. 2 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Кажете кой е, пускате статии като в. "Уикенд" без автори.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 747 Любопитно

  "Възрастта за пенсиониране

  ще трябва да се вдига без значение колко дълго или кратко живеят хората"

  Ми не е ли по-лесно да се забрани пенсионирането въобще! - Хем лесно, хем евтино, хем някои ще гушнат това което е останало по НОИтата.
  Също така не е лошо да се забрани и здравеопазването - по същите причини...
  Какво от това, че ще се валят трупове по сокаците?

 4. 4 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Симеон Дянков може да е добър финансист, но не е достатъчно добър политик. Това недвусмислено личи от слабия му рейтинг вътре в страната и подобряващото се мнение за България навън. Реформа в сблъсък със синдикатите е достатъчно трудно занимание само по себе си, че да бъде допълнително усложнявано с неочаквани виражи в последния момент и липса на необходимата обществена подкрепа.

  Дянков умишлено постъпва по този начин. За него "добър политик" е празнословие

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 2418 Гневно

  Стигнах до тук:
  ----------------------------------------------------------------------------------
  ""Нека да не забравяме и че въпросният праг съществува и за да се затрудни източването на НОИ с майчински.""
  ----------------------------------------------------------------------------------
  и се отказвам.Какво точене на майчински,колко деца се раждат,за да се говори за това прословуто точене?
  Да живее малцинството,то се задоволява с минимума!
  Успех!

 6. 6 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1355 Любопитно

  "Че пенсионната възраст ще трябва да се вдига – ще трябва. Иначе или пенсиите ще стават все по-мизерни, което ще обезсмисли цялата система, или системата ще рухне сама под натиска на увеличаващите се разходи..."

  Прощавай ама тук не съм съгласен. Според мен приоритет трябва да е увеличаването на приходите в хазната. Увеличавайки възрастта само се отлага плащането -нищо друго.
  Ако на държавните служители спират пари от осигуровки, на "военните" и полицаите се увеличи възрастта за пенсиониране и се намалят тия 20 заплати при пенсиониране. Ако НАП си събира вземанията от по-заможните българи, а не да им ги опрощава, защото били познати на този или онзи ....
  Митниците и те ако си събират всичко. Ще стане работата
  така само се обезсмисля пенсионния модел и избуява сивия сектор. А .... за пример в Турция мъжете се пенсионират много преди 60 г.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 7. 7 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 958 Весело

  Браво на автора !

  и най-умният си е малко прост....
 8. 8 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Къде са парите на хората внасяли вноски за пенсии до 1989г...коя червена хиена ги гушна...червените куфарчета които ги раздаваха на червените бизнесмени от там ли са...

  الرجل الكبير
 9. 9 Профил на m.msii
  m.msii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Министри трябва да са експерти, не политици! Ако се провежда само популистка политика ще сме много дори след Гърция. Дянков често се дъни, но в случая с пенсионната реформа колкото и да я обсъждаме, тя е необходима и наложителна.
  В други страни за министри са назначавани дори хора от опозицията или външни специалисти. В България разбира се на този етап няма как да стане.

 10. 10 Профил на mijqtovic
  mijqtovic
  Рейтинг: 430 Неутрално

  '' Нека да не забравяме и че въпросният праг съществува и за да се затрудни източването на НОИ с майчински. ''

  А бе палячо кого залъгваш???? ти луд ли си НОИ се източваше някога когато се взимаха последните шест месеца осигурителен стаж и тогава имаше продавачки на кафе с по 3-4 хиляди лева заплата.Имаше достатъчно време хората да си плануват бебе ,жената да влезне в третия месец и тогава да почне да работи изведнъж за милиони.А ти палячокого залъгваш бе като сега се взимат 2 год назад тая жена да няма да го носи като слоница че да знае кога да почне да се осигурява!!!И стига сте ревали от тая криза и тая стегнация Гърция фалирваше всеки ден в последната година а сега Пападимос е на прага да уреди опрощаване на още около 50 млрд евраСРАМ ЗА ВСИЧКИНИ НИЕ С ЖЕЛЯЗНАТА ДИСЦИПЛИНА ПАК ЩЕ ГО ЯДЕМ!!!!!!!!Но така е не е важно колко работиш в съвременната европа важно е кой лобира за теб!!!!!!

 11. 11 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До автора:

  Не ми е ясно как очаквате Дянков да координира това със синдикатите, когато последните за всяко дребно нещо подскачат като ощипани госпожици и не позволяват абсолютно никакви промени. В този случай напълно подкрепям Дянков - нека си протестират, нека реват - така е и във Франция и в Гърция (и не им минава номера), но тези мерки трябва да се въведат!

 12. 12 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1355 Гневно

  "Според Емилия Масларова трябва

  да се създадат стимули работещите да остават на работа

  и след навършването на пенсионна възраст. В това има резон поне по няколко причини – преките разходи за системата ще намалеят, а работникът ще остане икономически по-активен за по-дълго време. Статистиката също подсказва, че това е практически възможно – в последните години бъдещите пенсионери са напускали работа със средно 8 - месечно закъснение спрямо необходимите им години за получаване на право на пенсия. "

  Остава ли са на работа, или са работили след пенсия защото иначе ще тънат в мизерия г-жо Масларова.
  Повечето от тия, които са останали да работят след пенсиониране са чистачки и пазачи назначени на половин ден а работят цял. А след като е приоритетно за държавата да се стимулира да работят пенсионерите, какво ще правим с младите? Повечето, от които имат деца! Тях на просия ли ги обричате ?!?
  Бабите и дядовците да си гледат внуците!
  Да се даде път на младите да развият своя потенциал!

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 13. 13 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Средната продължителност на живота на мъжете в България е 67 години. Това означава, че мъжете получават пенсия средно 4 години преди да умрат. Да плащаш осигуровки 40 години за 4 години пенсия е пълна идиотщина. Ако увеличат възрастта и тия 4 години ще станат по-малко. Както искат да вдигнат възрастта за пенсиониране на 65 г. това означава,че мъжете ще получават пенсия средно в продължение на 2 години !!!

 14. 14 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Любопитно

  Ще удържи ли Дянков на напъна?

  Дано. Иначе НОИ фалира.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Синдикатите правилно отбелязват, че не може да се гледат само демографските и икономическите показатели без да се вземе предвид средната продължителност на живота. За България тя е 73 г. и въпреки че в Западна Европа клони към 80 г., в Румъния, Латвия, Естония и други държави е под 73 г. Въпреки това последните три държави са заложили или планирали увеличаване на минималната пенсионна възраст, защото във всяка от тях демографският тренд на застаряване тежи много повече от другите фактори.


  Синдикатите са палячовци. Средната продължителност на живота няма пряка корелация с възрастта за пенсионирана, ако имаше значение жените нямаше да се пенсионират 3 години по рано от мъжете, защото при жените средната продължителност е по голяма.

 16. 16 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Когато един военен се пенсионира на 40 годи, той получава пенсия средно 27 години!

 17. 17 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#13] от "4i_ta_tel":

  Боравиш неправилно със статистическите термини. В случая не се гледа средната продължителност на живота на мъжете и жените, а се гледа средната продължителност на предстоящия живот, което е нещо съвсем различно.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 18. 18 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Любопитно

  До коментар [#16] от "4i_ta_tel":

  Знаеш ли кои военни могат да се пенсионират на 40 г. ?

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 19. 19 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "точка 1":

  В момента средната продължителност 67 и възрастта 63г. Първата няма изгледи да се увеличи , а втората ще я вдигнат. Къде е грешката ?

 20. 20 Профил на Бърши Моди , хартия бол
  Бърши Моди , хартия бол
  Рейтинг: 381 Любопитно

  "Късно е либе за китка!!! Когато мутрите и олигарсите ограбиха и разсипаха икономиката на България,къде спаха??? Когато "честните" капиталисти и бизнесмени прогониха с безработица и ниски заплати елита на нацията в емиграция,къде спаха???
  Сега търсят пари за пенсии. 1,500,000 милиона прогонени българи работят за икономиките и пенсионните и социални системи на други държави.От къде да дойдат тези пари, от мързеливите цигани ли???
  Да изкарат на стачка циганите, да протестират,че ги карат да работят, срещу малките им социални осигуровки подарени от малкото останали в България трудолюбиви българи!!! "

  коментар на "kimba3" № 33

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/17/1206596_sindikatite_plashat_sus_stachka_zaradi_otlaganeto_na/

  1+
  c
 21. 21 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 412 Гневно

  НОИ щял да рухне........ ами да си подобри събираемостта на задълженията НОИ, за да не рухне! Реформа плюс сива икономика с размер на нашата - равно на какво?! На пълен цинизъм!

 22. 22 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Трябва хората които се пенсионират 1 категория труд да намалеят наполовина и отделно пенсионният им праг да се вдигне минимум с 5 години, а също така и да се премахне бонуса от 20 заплати които ги получават при пенсиониране и да ги направят като на другите ако съществуват още 6. Какво е това мъж в разцвета на силите си да се пенсионира на 50год. с 47год. трудов стаж приравнен към 3 категория труд и получаващ 500-600 и да макс. размер пенсия и всички останали които са 3 категория труд да хайдакат за богопомазаните от 1 категория държавни служители, които и лев не са внесли в осигурителната система.

 23. 23 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 585 Гневно

  Престанете с глупавите съждения може ли един човек да плаща осигуровки 40 години и да не получи пенсия това е пълна измама за да може глупавия министър да вържел бюджета ама не мислеше за бюджета когато опука резерва че и на здравната каса опука резерва . Не бъдете офце за да измъкнете некадърника от блатото което сам се вкара .До кога ще Ви доят бе нямате ли съвест да кажете НЕ .

 24. 24 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Много се лае за повишаване на пенсионната възраст и стажа за пенсия, но никой не говори за стагнацията на пазара на труда. Аз например 10 години активно търсих работа и не ме взеха никъде поради скромния факт, че съм над 50. А иначе отговарям на всички останали изисквания. Сега съм пенсионер и съм готов да се откажа от получаваната мизерна пенсия, при условие, че ми се предложи подходяща работа като машинен инженер. Здрав съм и мога да работя. Иначе, ако слушате Дянков ни очакват мерки като за менекенки 90 - 60 - 90 (90 години минимална възраст-60 години трудов стаж и 90 лева пенсия) Много здраве на всички Герберасти!

 25. 25 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Повишаването на възрастта не може да стабилизира пенсионната система,защото тя като математически модел може да съществува само на принципа на пирамидата.Много внасящи на входа-малко получаващи на изхода.В момента пирамидата бавно и сигурно се обръща с върха надолу.А това е началото на края и.Защото балъците ще се усетят,че осигурителния стаж и възраст ще прехвърлят евентуалната продължителност на живота им.И 4 десетилетия тръскат джоба им за алилуя.И ще спрат да плащат.Или ще трябва да обявят осигуровките за данъци,каквито са те всъщност.
  И не мисля,че демографският срив е основен проблем.Основен проблем е липсата на икономика,респ.на работни места.НОИ се пълни от заетите,а не от броя на хората в работоспособна възраст.И сега те са към 4 млн.Какво от това,като само за 2 млн.има работни места?

 26. 26 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 412 Гневно

  Освен това авторът (политолог) разглежда въпроса само и единствено от ракурс възраст! А МИНИМАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН, ТРУДОВ СТАЖ, необходим за пенсиониране, който Дянков предложи да нарастне на 40 ГОДИНИ???!!! Спрямо средната възраст за БГ - 73 години. Това ми говори за: започваш работа директно след гимназия (техникум), работиш, ако можеш, без прекъсване 40 години, осигуряваш се 40 години, а получаваш пенсия, примерно 5 год. Или по-малко. Понякога - повече.

  Плюс - ракурса за максималния ПРАГ на пенсия! КЪДЕ Е този ракурс в материала?!? Системата борави сумарно с няколко показателя, не само с един - възраст.

  Много слаб материал. Намирисва чак на платен.

 27. 27 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#18] от "точка 1":

  Не претендирам цифрата 40 да е точна.Така беше преди време. Мисля,че имаше някаква промяна или само идея, но не съм сигурен.Дори и да има промяна разликата остава огромна. Излиза, че един военен има по-малко години стаж отколкото години като пенсионер. След навършване на определена възраст биха могли да преминават на някаква административна работа в същото министерство. Все пак държавата е в затруднено положение.

 28. 28 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Който е пред пенсия и всяка година в която може да се пенсионира, му избягва с още една и после още и още една, едва ли ще се радва на такава реформа!
  Тази реформа трябва да е плавна.
  Иначе доста хора ще останат без пенсия изобщо.
  Т.е. ще умрат преди да стигнат такава възраст.
  Но май това е целта на занятието-да се прочисти дъжавата от пенсионери.
  Но както важи за едни така трябва и да е за МВР и МНО.
  Сега се чака голямото източване с пенсионирането на 7000 души от военните.
  По 20 заплати за всеки + после пенсия.

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 29. 29 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Неутрално

  При изчисляване на средната продължителност на живота се вземат данни за всички починали лица, вкл. и новородени. Примерно, имаш един дядо, починал на 90 г. и едно починало пеленаче. Средната им продължителност на живота е 45 г. Следователно, по твоята система, никой от тях не би трябвало да е доживял до пенсия. Да, ама не. Дядото е получавал пенсия 27 г. (ако не е бил военен или полицай; тогава - още повече). Затова пак ти казвам, че не се гледа средната продължителност на живота, а средната продължителност на предстоящия живот.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 30. 30 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Ами нека тогава да бъдем честни - ако ще се борим с кризата то и искаме пенсионния фонд да бъдат солидарен ,то нека тогава и всички да поемем солидарно тежестите и предизвикателствата на кризата .
  1. ВСИЧКИ да се пенсионират на една и съща възраст ( за жените минус 3 години ) работа при трудни,опасни и др ,условия да бъде компенсирана с по висока заплата а не със скрити привилегии .
  2. Твърди и равни обезщетения при пенсиониране (например екзистенц минимума за шест месеца)
  3. Самоосигуряване (чрез отчисления от заплатата) на всички държавни служители.
  Нали сега положението е извънредно - тогава извънредни мерки - а като се подобрим, пак ще върнем привилегиите на нашите особено скъпи първа категория сънародници
  А пък , ако всеки си има индивидуална пенсионна партида , и пенсия според нея ,то тогава всички написано по горе е излишно .

  Натиск, постоянство и търпение.
 31. 31 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#27] от "4i_ta_tel":

  В масовия случай сега най-рано могат да направят това на 45, а от догодина - на 47. Наистина, има и такива, които биха могли да направят това на 40. Става въпрос за летци-пилоти, парашутисти, подводничари. Не знам как си представяте военен летец да прави лупинги с боен самолет на 60 г.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 32. 32 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 940 Гневно

  Статията съдържа както истини, така и недомислици и заблуди:

  "Демографски България влиза в челната петица ... засега съотношението между работещи и пенсионери е близо до средното за Европа – на един пенсионер се падат четирима осигуряващи се." - ЩО ЗА ПРОСТОТИЯ ?!

  Я авторът да сметне - при 2,2 млн пенсионери и съотношение 1 към 4 -->> колко излиза, че са работещите у нас? А я сега сравнете и с общия брой на населението ...

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 33. 33 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#29] от "точка 1":
  И така да е , цифрите няма да се променят значително.

 34. 34 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#27] от "4i_ta_tel":

  Вж. # 29.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 35. 35 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#31:"точка 1"]. Не знам как си представяте военен летец да прави лупинги с боен самолет на 60 г.[/quote]
  Но може да седне пред някое бюро и да върши нещо в армията до 63 г. вместо да получава пенсия и да работи някъде като охрана примерно.

 36. 36 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не вижда полза да плащам пенсионни осигуровки.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 37. 37 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#33] от "4i_ta_tel":

  Напротив. Вж. таблицата в сайта на НСИ: 3.2. Средна продължителност на предстоящия живот по пол и възраст, при хипотези за изключване на основните класове причини за умиране – Данни http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=19&a1=297&a2=299
  Примерно, за жени, ако си новородена жена, средната продължителност на предстоящия живот е 73 г., но ако си жена на 65 г. , средната продължителност на предстоящия живот е още 15 г., т.е. 65+15=80г.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 38. 38 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#31] от "точка 1":
  Наскоро имаше публикация как един дъртак се разби на демонстрация.
  Но нали всички всичко знаят.
  А за 60+ хирург?

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 39. 39 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Изключително слаба и популистка статиял, лреко гарнирана с политически привкус.
  Не е издънена пенсионната система, а пенсионния фонд. Причината е неправилното разходване и обединяване в общ кюп на държавния бюджет - т.е. фонд няма.
  Съветвам автора преди да започне да пише за реформа да добре да осъзнае съдържанието на тази дума. Нейното използуване на щяло и нещяло довежда до невежество и на тези, които го четат.
  Пенсионата система не е само пари до което се довежда всеки един дебат. Зад нея стоят труда на работещите 40 години, достойните старини след отдаване в полжа на обществото и в крайна сметка стои договора между работещите и държавата.
  Ето този договор държавата в момента къса и се стреми да убеди обществото, че то е виновно.
  Да реформа е необходима, но тя не се заключава в промяната на коефициентите за уравноовесяване на уравнението. Това не е като да махнем главата и сложим краката за да уравновесим везната.
  Един от елементите на започнала преди време реформа е създаването на Сребърен фонд, който трябваше да се пълни за да замени фонда, който го няма.
  Да ми се разправя, че Дянков е реформатор е или простотия или нагла лъжа за непросветените.
  Постъпиха ли парите от Булгартабак във фонда, както е по закон?
  Дянков национализира ли парите по индивидуалните партиди за което дори се произнесе КС?
  Посяга ли Дянков към Сребърния фонд?
  Опапа ли Дянков резерва на НЗОК?

  Деиността на тази система си е просто рекет - работиш 40 години и може да не получиш нищо за сметка на някои които са работили 20 и получават за още 20 без дори да внасят.
  Мутрогенско управление - взема се дневния рекет от магазина и вечерта се гуляе. Виждате ли? Ние ви пазим и без нас ще вие по-лошо.
  Пожелавам на автора да работи 40 години и да внася по20% от заплатата си за да има възможност 4-5 години да мизерства с 40 % от това върху което е внасял.

 40. 40 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Всички приказки са излишни в условия на криза. Не се ли увеличи заетостта, каквато и система да се избере, изход няма. Всеобща истина е че работещите "хранят" пенсионерите. Смисалът на случващото се в момента е в отказ и/или невъзмозност на работещи и работодатели да издържат сегашните пенсионери.

 41. 41 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Никой не отрича, че взигането на границата за пенсиониране е необходимо и неизбежно.
  Проблемът е в необосновените с нищо гигански привилегии на силовите министерства и държавните служители.
  Държавата начислява, но реално не изплаща дължимите суми по осигуровките, а при полицията и армията си е направо вакханалия - високите пенсии се взимат по 25-30 години...
  Е как да стане ?!? Как да вържем бюджета?
  Изходът е - еднакви условия за всички и държавата да си спазва задълженията..
  И без това на силоваците им се изплащат куп бонуси за "опасната" работа, дето вършат и не е необходимо всички работещи да им плащаме и данъците....

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 42. 42 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#37] от "точка 1":

  Доживелите до 65 г. средно ще живеят до 80. А къде оставяш тия които десетки год. са внасяли осигуровки, но не са доживели до пенсия ? Те никак не са малко !

 43. 43 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 427 Весело

  Пасторе, за да говориш за фонд - първо трябва да го има...
  А него го няма от десетки години /ако въобще го е имало/...
  Винаги пенсиите са се плащали от текущите осигуровки и доплащали от общия кюп ...
  Проблемът е, че напоследък /разбирай от 10-на години/ това вече е невъзможно - тази система е обречена и се влошава с всяка година..
  Отде да дойде тоя теоритичен фонд, за когото говориш???

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 44. 44 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Всяка мярка, която се предприема единствено с цел да ИЗМАМИ действително внасящите осигуровки от джоба си, за сметка на друга част от наслението винаги е водела до плачевни резултати. Хората още по-малко ще виждат смисъл да се осигуряват, още по-малко ще виждат смисъл да декларират истинските си заплати и още повече ще търсят пробойни в системата/ТЕЛК, болнични, фиктивни неплатени и т.н./.
  Но Дянков така и не схвана или умишлено не иска да схване, а гледам Икономедиа се включва в "правилните" медии вече.
  Тази мярка и да спести 20 млн. за бюджета, ще донесе 200млн. загуба от невнасяне на осигуровки. Но така беше и с цигарите, така е и с митницата, така ще стане и с касовите апарати/просто 5-10%/ от дребните ще фалират. Поне има оправдание за глупостите световната криза, макар че как не дръпнахме, когато Германия тръгна нагоре, а сега продължаваме да дълбаем.

 45. 45 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 427 Любопитно

  До коментар [#42] от "4i_ta_tel":

  Никъде ! Те никога не са се събирали, а са били харчени текущо за пенсиите на настоящите пенсионери...
  Ето в това е несправедливостта, но за съжаление не може да бъде ликвидирана отведнъж...
  Пък и като гледам никой няма желание за болезнените мерки и само ги отлага на следващите...
  Ей затова сме на тоя хал..

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 46. 46 Профил на Тролотарянин
  Тролотарянин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дива селянка":
  Ти май въобще не виждаш . Трябва да ходиш на доктор.
  А за автора на статията - много си честен ,че чак си си скрил името изглеждаш смешник дори да казваш най-големите истини .

  Заплатен писач на клевети.
 47. 47 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#31] от "точка 1": Недей да ги мислиш мъжете над 40 за немощни - напротив , основната група от съветски космонавти преди 1990 година бяха над 40 години ,а скоро един американски пилот (набор 1951) на "Еърбъс А 320" успя при аварийна ситуация да го приводни в река Хъдзън и да спаси всичките 155 пътника . Това го напомням по скоро за да се види че компании и организации изискващи върхови психически и физически качества на персонала си нямат проблеми да използват хора далеч над нашите критерии за пределна възраст.

  Натиск, постоянство и търпение.
 48. 48 Профил на titan2011
  titan2011
  Рейтинг: 420 Весело

  Аз пък да ви кажа един виц, ей така за разнообразие: Дянков пита случаен гражданин на улицата :
  - Доволен ли си от пенсионната ми реформа и от повишаването на цените ?
  - Много съм доволен ! - отвърнал гражданина
  - А ако вдигна цените двойно ?
  - Идеално ! Ще мога да си позволя отпуска на Мармарис !
  - Найстина ли - изненадал се Дянков - а ако направя цените тройни ?
  - Супер ! Ще отида на околосветско пътешествие !!!
  - Ти си идеалния гражданин - зарадвал се Дянков - А какво работиш ???
  - Собственик съм на "ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ" - отвърнал му гражданина.

 49. 49 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "За пенсионната възраст – да бъдем честни"
  ...
  Когато нещата се случат, честен е всеки бакалин с мазен тефтер, ...взел Генчо, дал Генчо, ...тоталът е на минус, ...ко ша праим са, парите ги нема, квото и да си бърборим. Ама на България й трябват не честни бакали, а компетентни и отговорни икономисти. Щото преди седем месеца Христина Димитрова говореше за оптимистични макрорамки в бюджета и розови приходи в НОИ, ....ма тогава Моню и Тотю ведро кудкудякаха, .... е те сега дойде времето на бакалите, ....догодина пак ша им дойде, ...да бъдем честни!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 50. 50 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1187 Любопитно

  Да работим до 65/63 г., но къде е работата която да се работи ?
  Дянков и Б.Б. първо спешно да преразгледат "приватизираните" фирми и заводи защо са унищожени, а не силно работещи както беше концепцията за приватизация - "нови успешни менажери и отговорни собственици" ?
  Къде са ? Назначените "бизнесмени" от милиционери и комунета партийни функционери, окрадоха и изнесоха всичко. Унищожиха над 1 000 000 работни места, а това което "работи" е само една жалка имитация на манифактура от средните векове и заплащане такова.
  При необходими 520 лева чисти пари на месец на един човек да оцелее се работи за по 300 до 500 лева. Още по 532 лева на човек за да издържа едно дете какво се получава ?
  Спешен съд за крадците на държавни активи и техните помощници и след това да се говори изобщо за пенсии и години за РАБОТА !!!

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 51. 51 Профил на Вождът Бял Полуовес
  Вождът Бял Полуовес
  Рейтинг: 580 Гневно

  Защото много „разбира“ авторът на статията относно пенсионирането на Запад...знае ли какви данъци се плащат в Дания,например?Колкото повече получаваш,толкова повече плащаш!На всяка спечелена крона се плаща данък,а не набутани всички под общ знаменател-милионери и работници!
  ...Как е в България?!Да „погалим“ богаташите с 10-процентов данък и да смъкваме кожата на хората с ниски заплати!Защо не се помисли в тази посока?!Значи-този,дето печели милиони-знаем кави са те в повечето случаи-ще бъде привилегирован с нисък данък?!?!?!Защо?!?!Хайде холан!Трябвало да се вдига пенсионната възраст,независимо колко живеели хората...докато сложат памперси ли?!И младите в това време „ще трупат“ трудов стаж,който е необходим при всяко кандидатстване за работа....По какъв начин?!Като бягат в чужбина?
  Преди да направите „анализ“,вземете и проучете нещата както трябва,вместо да пишете глупости!Иначе-да живее „свободното слово“ и „независимата журналистика“!

 52. 52 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#50] от "Gouverneur général":
  "Да работим до 65/63 г., но къде е работата която да се работи ?"
  ...
  Ъхъ, ....Христина Митрева говори тогава и за истинското състояние на пазара на труда, ....ма Тотю мааше светли данни за перспективите в заетостта.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 53. 53 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В постинг 49 Христина е Митрева, ...естествено, ....извинявам се!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 54. 54 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  По данни на НСИ 2011 г:
  под трудоспособна възраст 0-17 г 1 172 208 души
  В трудоспособна възраст- 18 - 64 г 4 789 967 души
  Над трудоспособна възраст- 65 г.+ 1 389 059 души
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 55. 55 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Любопитно как авторът е нагазил в една материя, от която няма понятие. Още по-любопитно е, че като политолог той всячески избягва да зачеква политически въпроси. Какво означава една партия да се кълне, че няма да вдига осигурителната тежест, а след 3 месеца да я вдигне значително. Защо управляващите преди по-малко от година се наведоха на синдикатите за пенсионната реформа, а днес така спешно търсят пари. Защо приходите в бюджета намаляват при растящо БВП - България не е нито в бюджетна, нито в дългова криза? Защо 2 милиона не се осигуряват? Кой изкара 30% от икономиката в сивия сектор? Докога некадърници?

 56. 56 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#37] от "точка 1":

  Браво!
  Като изключим, че можеш да умреш прогнозирам вечен живот!

 57. 57 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#42] от "4i_ta_tel":

  [quote#42:"4i_ta_tel"]А къде оставяш тия които десетки год. са внасяли осигуровки, но не са доживели до пенсия ?[/quote]
  В досегашните постове не коментирах тях. Опитвах се да ти обясня несъстоятелността на твърдението ти в коментар #13
  [quote#13:"4i_ta_tel"]Средната продължителност на живота на мъжете в България е 67 години. Това означава, че мъжете получават пенсия средно 4 години преди да умрат[/quote]
  А както виждам от плюсовете и минусите, това невярно и несъстоятелно твърдение се радва на голямо одобрение.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 58. 58 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#35] от "4i_ta_tel": Виж тук си много прав - просто си нямаш представа колко много бивши овенни се скатават на някое местенце за което се иска само физическо присъствие или понякога ( за седмица ) да натиснат някой бутон , без да се разсъждава ( напр. включване на аварийна система при спиране на различни захранвания ) и т. н нооооооо.........след като вече са се пенсионирали !

  Натиск, постоянство и търпение.
 59. 59 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#56] от "ПАСТОРА":

  Вечният живот и вечната смърт действително са неизмеримо по-важни от обсъжданата в момента от нас тема. Но... това е друга тема.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 60. 60 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#31] от "точка 1":
  "Не знам как си представяте военен летец да прави лупинги с боен самолет на 60 г."
  ...
  А как си представяш монтажник на отговорни съоръжения на 60 г. да виси на колан на кота +60,00 с маска и ръкохватка на електрожен в ръка?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 61. 61 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Пенсионната възраст НЯМА НИЩО общо с размера на пенсиите.
  По простата причина че увеличената възраст служи само да плаща пенсиите на вече пенсиониралите се, поради нежеланието държавата сама да го прави това.

  Всъщност в Бг се разиграва следният цирк- под предлог на "финансова стабилност", няма държава. И пенсионното и здравното осигуряване е оставено на "самотек"- който и както може. Пример? л-во струващо в Гърция 1.5Е, в Бг струва 3.5Е.
  Дянков & Сие не ги интересуват социалните теми, освен ако не приближават избори- тогава незнайно как намират пари. Дянков и Сие са "деца" на "пазарните икономисти". Те за социални теми изобщо не говорят и такава материя тях не ги интересува- не са предмет на техния "научен интерес". Защото за тях самите, те си са си построили "рая"- другите? кучета ги яли. Да сте чули или видели Америкосен икономист да пише на социални теми? осигуряване? пенсии? това за тях са пренебрежителни "темички".

  За това НС там, и този цирк вътре, плащате десетки милиони, но за фонда за лечение на Бг деца в чужбина? пари няма. И който както може - сам да си се спасява. Но не се учудвам- в Бг апологети на Америкосите- колкото искаш. Виж апологети на Европейските Здравни системи- няма.

 62. 62 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да се вдигне възрастта за пенсиониране за чиновниците и всички други, които не се занимават с физическа дейност, защото именно те натоварват най-много пенсионната система, след получаването на сравнително високи по размер възнаграждения, заплащането на осигуровките им от държавата и множество други привилегии, с ранното си пенсиониране и разбираемото им желание за продължителен срок на работа след това. За разлика от тях, повечето от тези, чиято трудова дейност е свързана основно с извършване на физически труд, ако доживеят до някаква пенсия, я получават за сравнително не дълъг период от време.

 63. 63 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1187 Любопитно

  Така големи са заплатите на германските работници
  работниците на пълен работен ден бруто (без бонуси)
  Източник: Федерална статистическа служба, към 2 Тримесечие на 2010 г.
  В сравнение с предходното тримесечие година
  Скоби стойности са относително сигурни в статистическите.
  1.Енергийните доставки
  4281 €
  Промяна: 4,5%
  2.Предоставяне на финансови и застрахователни услуги
  4260 €
  Промяна: 7,4%
  3Информация и комуникация
  4249 €
  Промяна: 3,2%
  4.Други професионални, научни и технически услуги
  4039 €
  Промяна: 2,0%
  5.Образование
  3884 €
  Промяна: 0,3 процента
  6.Минно дело и каменодобив
  3572 €
  Промяна: 3,5%
  7.Култура, спорт и отдих
  (3562) €
  Промяна: 0,5%
  8.Земи и жилищно строителство
  3390 €
  Промяна: 0,2%
  9.Производство
  3318 €
  Промяна: 5,7%
  10.Здравеопазване и социални дейности
  3156 €
  Промяна: 1,6%
  11.Публична администрация, отбраната, социалната сигурност
  3124 €
  Промяна: 1,7%
  12.Търговия, техническо обслужване и ремонт на моторни превозни средства
  3000 €
  Промяна: 2,3%
  13.Други услуги
  2906 €
  Промяна: 1,9%
  14.Доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване
  2900 €
  Промяна: 1,8%
  15.Транспорт и съхранение
  2743 €
  Промяна: -0,4%
  16.Строителство
  2727 €
  Промяна: 1,5%
  17.Други икономически услуги
  2084 €
  Промяна: 2,9%
  18.Гостоприемство
  1910 €
  Промяна: 0,9%
  19. производство и сектора на услугите ...
  3229 €
  Промяна: 3,4%
  20.От което: производствен ...
  3256 €
  Промяна: 5,2%
  21.... И: услуги
  3211 €
  Промяна: 2,3%
  Източник: Федерална статистическа служба, към 2 Тримесечие на 2010 г.
  Германия осигуровките са както следва:
  1. Krankenversicherung - 14.6 % + 0.9 % - здравни
  2. Pflegeversicherung - 1.95 % + 0.25 % (ако нямаш деца)
  3. Rentenversicherung - 19.9 % - ДОО
  4. Arbeitslosenversicherung - 3.0 % - ПКБ
  Данъка е 14% но без да се приспадат отчисленията както е у нас.
  здравните са 14.6% осигуровките са .6
  В момента възрастта за пенсиониране в Германия е 65 години. От 2012 започва плавно покачване на възрастта за пенсиониране до 67 г, като хората родени през 1964 ще бъдат първите, които ще се пенсионират на 67 г – през 2031г. Ако искаш да се пенсионираш по-рано за всеки един от месеците пенсията ти се намалява с 0.3%. Който се е осигурявал мин. 35 г. може да се пенсионира на 63 г. Изключение се прави за хора, които са били безработни като в случая това се решава от профсъюзите. Процента на осигурителната вноска до 2020 г ще бъде 20% от брутното възнаграждение, а от 2020 до 2030 – 22%. За да придобиеш право на пенсия в Германия на 67 г е необходимо да имаш цели 10 г стаж като осигурено лице – по трудово правоотношение. Ако си самоосигуряващо се лице сам определяш кога да се пенсионираш според размера на пенсията, която би получавал. Т.е. на 45 г ти е писнало да се самоосигуряваш, изчисляваш каква пенсия би получавал, ако се пенсионираш на момента, и решаваш дали да напуснеш бизнеса или не. Осигуровките са върху реално получени доходи, а не върху измислени от някой си МОД.
  За всяко дете, родено преди 1992 г един от родителите по избор получава една година допълнителен стаж за пенсиониране, а за всяко дете, родено през или след 1992 – 3 години.
  Нещо, в което до сега сме били преди германците – вдовишката добавка при тях от тази година е и за мъжете. До сега само жените са имали право на такава.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 64. 64 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мани":

  Отговарям ти с пост #35 на 4i_ta_tel:
  [quote#35:"4i_ta_tel"]Но може да седне пред някое бюро и да върши нещо. [/quote]

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 65. 65 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#64] от "точка 1":
  Т.е. ще искате от работодателите да преквалифицират и трудоустрояват монтажник в писар?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 66. 66 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#46] от "loshdancho":

  Нищо не ти разбрах.Просто казвам ,4е не вярвам нито на пенсионни фондове ,нито на държава. В буркани да ги затварям тези около 30% пенсионни осигуровки може и да ми послужат някога на възраст по мое усмотрение,а не когато държава казала. Ако пък пукна по-рано ще останат на наследници

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 67. 67 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#57] от "точка 1":
  В голяма степен съм съгласен с теб. Мисля, че при определяне възрастта за пенсиониране е най реално да се вземе в предвид ( ако има такава статистика ) в продължение колко години средно получават пенсия съответно мъжете и жените, но като се изключат по-рано пенсиониращите се като военни, полицаи и т.н. , защото те не са никак малко и резултатът се изкривява много.

 68. 68 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#66] от "Дива селянка":
  Нема са пуашиш, Диво, ....пенсионирана орлица нема, .... и пенсиониран орел нема, ....ша си фъркаме до последно!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 69. 69 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 595 Любопитно

  До коментар [#65] от "Мани":

  Ами щом се иска да речем военният пилот да бъде трудоустроен като писар, какъв е проблемът за монтажника? Нали това е повикът - всички да бъдат равни, без привилегии за никого?

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 70. 70 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#41] от "tonywolf":

  Напротив! Аз отричам!
  Отричам, че след 20 години служба (не работа) трябва да се пенсионират. Нормално е да получат компенсация и преминаване на друг вид служба. Може да се запазят няколко години ранно пенсиониране но не 25.
  Отричам, че всички години служба са за първа категория. Само годините в поделение с постоянна бойна готовност с по 7-10 дежурства са за първа. Същото се отнася и за полицията и подземния труд.
  Отричам, че на майките трябва да се плаща 2 години високи дотации на база осигуровки правени след като са разбрали, че са забременяли.
  Отричам, че на циганите, които дори не плащат такса смет (защото копторите са незаконни) и само мърсят трябва да се плащат социални. Да правиш деца на които не можеш да осигуриш прехраната си е животинско, а не човешко.
  Отричам, че довчерашни рекетьотчета на по 35 са болни за пенсия.
  Отричам, че когато тубата е пробита е необходимо да увеличим дебита на пълнене вместо да запушим дупката.
  По-добре да сменим тубата вместо да продължаваме да я пълним.
  Отричам, че тези действия са РЕФОРМА.ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах