Ново блъфиране за АЕЦ "Белене" (или политическа манипулация за 200 млрд. евро)

© Красимир ЮскеселиевНа 20 април 2012 г. в интервю за "Здравей, България" по "Нова тв" Румен Овчаров и на 24 април, в "Референдум" по БНТ, неговият другар по партия и бивш министър на икономиката Петър Димитров подхвърлиха на мисленото от тях за невежо обществено мнение "новината", че печалбата (не приходите) от АЕЦ "Белене" за 60-годишен период на експлоатация щяла да бъде 200 милиарда евро.


Сметката


Една проста сметка показва при каква цена на електроенергията би се достигнал приход 200 милиарда евро при нулеви разходи, т.е. ако целият доход отива за печалба, без да се формират фондове за извеждане от експлоатация и за съхраняване на радиоактивни отпадъци и ако двата блока работят непрекъснато през целия 60-годишен период.При тези предпоставки 2000 MW мощност биха произвели при едногодишна непрекъсната работа (за една година това са 8760 часа) 17 520 000 MWh електроенергия, а за 60 години, съответно, 1 051 200 000 MWh.


Така, за да се получи 200 милиарда евро приход, заложената от Овчаров и Димитров цена за 1 MWh трябва да е 190 евро, т.е 19 евроцента на киловатчас.


Коментарът


Тази цена, разбира се, е нереална, тъй като:

 1. Не е възможно енергийно съоръжение да работи непрекъснато 60 години.
   
 2. АЕЦ "Белене" би работила в електроенергийна система, в която работят и други два хилядника; (или другарите по партия предлагат в скрита форма прекратяването на експлоатацията на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" - без продължаване на срока им).
   
 3. Товаровият график през лятото има максимум около 3800 MW; това би означавало, че всъщност се предлага режим на пълно изключване на всички други електропроизводствени предприятия освен АЕЦ.
   
 4. За "Белене" може да не се заделят средства за фондове за извеждане от експлоатация и за съхраняване на радиоактивни отпадъци.
   
 5. Един преход към тези реалности при афишираните 200 милиарда евро приход би довел до цена на електроенергията от АЕЦ "Белене" близка до вече пресметнатите от МИЕТ 28-30 евроцента на киловатчас.
   
 6. При такава цена АЕЦ "Белене" не би имала никакви шансове да продава електроенергия на либерализирания конкурентен европейски пазар и, естествено, не би имала никакви приходи и печалби.
   
 7. За информация: себестойността на електроенергията от АЕЦ Козлодуй е 1.53 евроцента на киловатчас, а със заделяне на средства за фондове "Извеждане от експлоатация" и "Съхраняване на радиоактивни отпадъци" и печалба АЕЦ Козлодуй продава електроенергия на НЕК на цена 2.2 евроцента на киловатчас.
   
 8. Полезно е да се добави, че в основния документ "Енергийна политика за Европа" на Европейската общност себестойността на произвежданата от АЕЦ електроенергия в Европа до 2030 г. се оценява на 4 – 4.5 евроцента на киловатчас.
   
Извод и въпроси


От казаното се вижда, че обявените "200 милиарда евро печалба от АЕЦ "Белене" са безотговорен блъф. Но на какво разчита БСП?


При липсата на идеи за решаване на основни проблеми на обществото тя превръща един ненужен енергиен проект във вътрешнопартийна битка. Освен това господата се надяват, че този "дебат" може да подобри позициите им за предстоящите парламентарни избори.


Чрез тази и други манипулации се прави опит да изведе дискусията за "Белене" от терена на здравия разум в икономиката и енергетиката към полето на глупостта, невежеството и сляпото служене на интересите на ограничен политически кръг в Русия.


Освен това от БСП по този начин се надяват да прикрият своята очевидна политическа вина за меко казано финансовите неуредици на проекта "Белене".


Предполагаме, че всеки гражданин на България е далеч по-образован и здравомислещ от образа, който имат за него тези господа и техните приятели. В крайна сметка на него му казват, че трябва да плаща 15 пъти по-скъпа електроенергия от тази на "Козлодуй" и че това било от голяма полза за самия него.


Красен Станчев е е икономист, председател на УС на Института за пазарна икономика (ИПИ). В новия брой на бюлетина на ИПИ може да прочетете становището на организацията по повод "дебата" за АЕЦ "Белене".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (313)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Нашата цел е Ефективност,минимум средства максимум печалба,а не приходи.Началният Капитал както винаги не му се обръща внимание а това е най-важнто,за ефективността в 60 годишен Работен период.

 2. 2 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  200000000000 печалба за 60 години значи по 3333333333 печалба за година !
  Не знам дали цялата печалба на всички наркокартели в света е такава, но при подобни числа трябваше да се заформила Първата Световна Беленска война между потенциалните инвеститори.
  Без да подбират средства,оръжия и,тактики и стратегии.
  Гледах го тогава Р.Овч. -излъга без да му трепне гласа и без да му мигне окото .Това комунистическата школовка е нещо страшно-тоя ще мине и на детектора на лъжата с равна графика!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1128 Весело

  [quote#2:"navy"]Гледах го тогава Р.Овч. -излъга без да му трепне гласа и без да му мигне окото .Това комунистическата школовка е нещо страшно-тоя ще мине и на детектора на лъжата с равна графика![/quote]Не с равна графика, а с НИКАКВА разлика в графиките, защото за него лъжата е ежедневие!

  Колкото повече БСП настояват с абсурдните и не обосновани икономически искания за строеж на АЕЦ Беля-Не, толкова повече избиратели ще изгубят, и толкова повече хора ще видат абсурдите в политиката им!

  Човек трябва да бъде достатъчно голям, за да признае грешките си; достатъчно умен, за да спечели от тях и достатъчно силен, за да ги поправи. - Джон С. Максуел
 4. 4 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  E, сметката по Европейския Основен Документ излиза, ако вместо евра кажеш левове, сложен е и аванс за евентуални спирания за ремонти от около 25%, сигурно това е грешката, ама еврото не е 15 лева, та и г-н Станчев е силно повлиян от новата математика. Разбира се, ще излезе, при условие, че 3800 е повече от 2000, че 4,5 е повече от 2,2 и други условия, които не знам дали отговарят на аксиомите ѝ.

 5. 5 Профил на starez
  starez
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#2] от "navy":

  Румен Овчаров лъже, а Красен Станчев говори от името на Господ.Да Ви имам вярата.....

 6. 6 Профил на ЗаНи3А
  ЗаНи3А
  Рейтинг: 3082 Любопитно

  Сметките са ЕДНО, а реалността съвсем ДРУГА. Та, колкото и лобирания, "дебати", подписки и най-вече РАЗПИСКИ да има, никой не може да предвиди при тази динамика в развитието на технологиите, до каква степен ще са необходими не само нови мощности, а и нови отношения в света. Иначе, атомът не е като въглищата, но не е и като ветрогенератора, само вечните интереси и най-вече ЛИЧНИ са...

  Обогатявай своя свят, опознавайки света на другите...
 7. 7 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Престъпната шайка, която стиска България в желязно менгеме продължава упорито да ни "облъчва" мозъците с утопията АЕЦ "Белене", за да не си губим времето с наистина огромното престъпление, което се нарича АЕЦ "Козлодуй"!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 8. 8 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Чудесен с аргументацията си текст! Поздравления за автора!
  Сега думата трябва да се даде на господата РОвч и другия кретен, Гонзо. Да видим как ще обосноват тезите си!

  Не съм магаре;-)
 9. 9 Профил на amras
  amras
  Рейтинг: 396 Неутрално

  "неговият другар по партия" хехе Колко на място!

 10. 10 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  Политическите лъжци са от "скромност" са забравили да турят още 2 нули на "предполагаемите" според тях приходи, И пак от "скромност" са намалили разходите за пускането на белене поне 10 пъти.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Трябва да се разделят нещата относно АЕЦ за да се видят предимствата и недостатъците:
  Едно са политическите пристрастия. (-)(+)
  Второ е политическата целесъобразност.(-)(?)
  Трето са злоупотребите. (-)
  Четвърто енергийните потребности.(+)
  Пето икономическите перспективи.(+)
  Шесто геополитическите интереси. (-)(+)(?)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  Който каквото и да говори общественото мнение е толкова лесно за манипулации ,че изобщо не става за въпрос за някаква трезва мисъл !
  Две големи енергийни групировки промиват мозъците на хората!
  И в двата случая българите ще си плащат за сделките на управляващите.
  Цената на тока вече няма как да бъде задържана и ще расте с 10-15% годишно. Като към 2020г. Ще е непоносимо висока !
  90% от населението изобщо не е наясно ,че "зелената" + американската енергия от марица изток се купуват доста скъпо и се доплащат от самите тях !
  За в бъдеще българите сами ще си налагат режим на тока и ще стоят на тъмно !
  А пък никой "чуждестранен инвеститор" няма да дойде да произвежда нещо което е свързано с консумацията на ток защото политиката към крайна мизерия е е най-устойчива и гордост на управляващите !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#5] от "starez":

  Никой не ти говори за Красен Станчев!
  Нито за ИПИ!Още повече ,че нямаме икономика ,камо ли па пазарна.Заслуга за което имат и петната на Сорос с неадекватните си съвети и изследвания.
  Ама Р.Овч си играе с милиардите ,като пиян циганин с оная си работа!Виж ако ставаше въпрос за милиони можеше да се каже че разбира -нема начин да не е надниквал скоро да нагледа сметките си.
  А да говори от името на Господ "право има" само един.Да се свети името ти ,Слънчо!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 14. 14 Профил на jamaisvu
  jamaisvu
  Рейтинг: 506 Неутрално

  а цената на киловатчас от зелената енергия е по-евтина?щото-ок,скъпо белене,ама мн по-евтино от всичко останало..

 15. 15 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Той целият проект Белене е замислен от комунистите като най-големия обир в историята на държавата ,който най-после някой се осмели да го спре !!

 16. 16 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Петър Димитров е неграмотен тъпанар, а Овчаров едва ли е казал такава стойност! А Красен Станчев да не се изживява като придворен политик, комуто плащат и от чужбина, а да направи анализ и да каже какъв ще е ефектът от Белене - колко плюс или колко минус! След като има зад гърба си цял институт! Егати Института, егати икономиста! Тези сметки може да ги направи всеки бакалин!

 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  Е, аргументирано, ама какво от това. Къде се е чуло и видяло червен руски подмъдурник да разбира от аргументи. Бесилки трябват, Станчев, бесилки. Таман техният патриарх на крака им дойде за опело, ама пусти късмет, синчетата на ЦК взаимно си пазите задниците независимо от боята. Аргументи, аритметики пфу!

 18. 18 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 703 Неутрално

  "Ще победим, другари!" Реплика в Българския парламент. Произнесена на висок глас от депутата Любен Корнезов (не от Че Гевара)! Годината е 2012, а месецът Април!!!!!!! В кой век всъщност живеем?

 19. 19 Профил на Шапчица
  Шапчица
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Р.Овч. трябваше поне за малко да полежи на топло, още като намериха ония пари с бележката в сейфа на Вальо Топлото, предназначени за него. Някои хора защо не си харчат парите от дебелите портфейли и да спрат да се бъркат в политиката. Човешката алчност мяра няма.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Колкото и да плюете, нищо не е вечно! Мутренско - милиционерската икономика също няма да е вечна. Промените на обществените отношения в България стават периодично на всеки 30-40 години, а 22 години вече минаха и преломния момент отново наближава. Все някога ще трябва отново да започнем яко да работим и тогава ще е необходима енергия за промишлеността. Без нови мощности обричаме децата си на изостаналост, безработица и мизерия. Или стругове, или "картофи и овчо"!?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на б_еко
  б_еко
  Рейтинг: 872 Неутрално

  "Чрез тази и други манипулации се прави опит да изведе дискусията за "Белене" от терена на здравия разум в икономиката и енергетиката към полето на глупостта, невежеството и сляпото служене на интересите на ограничен политически кръг в Русия."

  В БСП няма здрав разум ! БСП служи сляпо на интересите на ограничен политически кръг в Русия. БСП е руска партия. Изчисленията ясно показват безумието, безсмислието на АЕЦ Белене. Върхушката на БСП реве защото и отрязаха възможност за грабеж на българския народ за милиарди евро. БСП/БКП трябва да се изхвърли от парламента. БСП е вредна за България !!!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 22. 22 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Овчаров, Петков(Шадравана) и крадливата им партия дават мило и драго да се строи Белене. Всички подизпълнители са техни фирми и ще лапат години напред милиарди. Не случайно са похарчили няколко милиарда предварително. Не е въпроса кога и колко ще струва, някой беше казал "ние да я почнеме, пък..." Как може цял свят да им казва че това е нерентабилно и пак да се натискат, искат да вземат заем от Русия, който да връщаме в четворен размер без даже да им пука. Ако бяха останали на власт още две години щяхме да задминем гърците.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 23. 23 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  "На 20 април 2012 г. в интервю за "Здравей, България" по "Нова тв" Румен Овчаров и на 24 април, в "Референдум" по БНТ, неговият другар по партия и бивш министър на икономиката Петър Димитров подхвърлиха..." - че тези двамара въобще не трябва да се коментират! Като ми кажат "Добър ден" по телевизора, отварям прозореца, за да проверя дали е истина!

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 24. 24 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1231 Весело

  С отрязване на фалшивия износ на раздадените заводи и "връщане" на ДДС лъсна истинския бизнес на БСП и раздадените им активи не с цел работа, а за да точат ДДС - с една хартийка циганска и хоп 5 млн. лева ДДС.
  С шашмата АЕЦ Белене направо им отрязаха главата на БКП/БСП октопода, да точим мангизи ДРОГАРИ, завинаги.
  ДА ама НЕ ! Показаха им комбинация от 3 пръста.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 25. 25 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Красен Станчев е е икономист, председател на УС на Института за пазарна икономика (ИПИ).
  =====================
  Това ми стига за да разбера ,че манипулант плюе други като него.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 4625 Неутрално

  """ Но на какво разчита БСП? """
  ============================

  На липсата на мислене в техния електорат !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Добре ше е още отсега да помислим за какво да ги харчим печалбите. Да не настане некоя инфлация.

 28. 28 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Белене не ни трябва, това е повече от ясно. Удължаване на ресурса на Козлодуй с достатъчно да се върже енергийният баланс до 2040 година.

 29. 29 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3996 Весело

  До коментар [#18] от "gibi":

  "В кой век всъщност живеем?"

  Ние с теб определено сме в 21-ви! Към тези, които са още в 19-ти и сънуват създаването на своята ретроградна партия, или в средата на 20-ти и живеят със спомена за обрани мандри и складове, подхождай като към безнадеждно болни, те са обречени ! Знаят това и се опитват да хапят, макар че зъбите им яко са поизкапали. Но повече бдителност не пречи, змията хапе най-жестоко, когато е притисната в ъгъла!

 30. 30 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 744 Неутрално
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5680 Любопитно

  [quote#2:"navy"]200000000000 печалба за 60 години значи по 3333333333 печалба за година ! [/quote]
  Не е ли чудно,че при такава огромна печалба,Русия не е построила поне 100 АЕЦа от същото това "супермодерно" три плюс поколение по границата си.
  Да залива Русия всички съседни държави,включително и целия Балкански полуостров със "свръхевтин" ток.
  И да СВРЪХПЕЧЕЛИ МИЛИАРДИ И МИЛИАРДИ.
  А иска Русията ако трябва със сила,със заплахи за съд,неустойки и бясно лаене на хрантутниците й,да ни накара ние СВРЪХ ДА ПЕЧЕЛИМ ?!?!?

 32. 32 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#16] от "kirkor":
  Последно: коет те възмушава, цифрите на Станчев или тези на Овчаров и Димитров?
  Ако имаш възражение към института на Станчев, работи с цифри. Иначе няма как да прикриеш червеното си дупи.

 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  [quote#21:"ЗА Революция"]Чрез тази и други манипулации се прави опит да изведе дискусията за "Белене" от терена на здравия разум в икономиката и енергетиката към полето на глупостта, невежеството[/quote]Те това е истината ! (+++++++++++++++++)
  АЕЦ "Белене" трябва да го има! (за енергетици)
  Другото е работа за прокурори ...(за русофили)
  ... и психиатри! (за русофобите)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4399 Неутрално

  Тоя миличкия е толкова тъп, че не съм убеден дали покрива минималните изисквания за хомо сапиенс.

  Не знам дали има нужда да се коментира казаното от него, при положение, че решението е взето - нито самите те искат или очакват Белене, нито вече е възможно да се случи. По-скоро си въртят тяхните игри, но по безумно тъп начин - по комунистически.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 610 Неутрално

  За хората които могат да мислят, горния анализ е разбираем. Лошото е че има достатъчно необразовани или пък "чугономислещи", които като им кажеш скачай в бездната, скачат без да се замислят. Достатъчно е да им викнеш "много сме, силни сме" и нищо друго не ги интересува. Тук за съжаление са не само БСП, ами и ВМРО, Атака. Като са тръгнали да събират подписка от 500 000 "симпатизанти" на Белене, да им сложат и касичката в която да си пускат по 20 000 евра на калпак (10 млрд. / 500 000) и да мирясат. Лошото е че риска за малката ни територия пак ще е за наша сметка. Затова да ги водят и до Припят за да участвуват в изграждането на новия съркофаг и да видят с очите си колко стотин години ще трябва да се чака за здравословния разпад в заразените територии.

 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  А Иван Костов на 25.04 в '' Здравей България '' каза, че Р. Овч. не може да смята.

  ======================
  И има ли неправомерно изхарчени пари за строежа на АЕЦ „Белене”?

  http://play.novatv.bg/play/271611/?autostart=true

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 37. 37 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#3:"BlueWater"]Не с равна графика, а с НИКАКВА разлика в графиките, защото за него лъжата е ежедневие! [/quote]

  По някога си мисля, че в БСП ги приемат с детектор на лъжата - който го хване детектора не се допуска в партията.

  Моралът не е порок!
 38. 38 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Винаги съм смятал, че е икономически неоправдано строителство на втора АЕЦ - няма да има такова потребление на ток на вътрешен пазар, нито и най-оптимистичния сценарий на износ ще оправдае риска от втора централа. За съжаление отново се поднасят цифри извън контекста (Овчаров и компания, Станчев и др.) които манипулативно внушават желаната теза, а това само ще поляризира общесвеното мнение в угода на политическите партии преди изборите!

  mak1951
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  [quote#26:"Чардо"]"""; Но на какво разчита БСП? """
  ============================
  На липсата на мислене в техния електорат ![/quote] Де само БСП да разчиташе на липсата на мислене ... !!! Като гледам олимпийските глупости дето ги ръсят другите ... Всичките им доводи против ядрената енергетика свършват с "мандри и шумкари", а авангардните им сини мислители погиват на "кражби от червени фирми" (не , че не е вярно !). Света не свършва с мазачи и сервитьорки ... и ТОК ТРЯБВА!!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#26] от "Чардо":

  [quote#26:"Чардо"]На липсата на мислене в техния електорат ! [/quote]

  Прав си, Чардо! БСП-електоратът в голямата си част са безмисловни люде. Но все от тяхна страна това е спасително поведение. Защото ако те се замислят и разумно анализират целия си живот, трябва да плюят на този техен живот и да си теглят куршума. Това е.

  The best way out is always through Robert Frost
 41. 41 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#35:"paolo51"]

  За хората които могат да мислят, горния анализ е разбираем. [/quote]

  Наистина е разбираем и без проблем може да се определи като манипулативен.
  Цената мегават, на която би се реализира дадената печалба е сравнително добра дори за сегашните цени в много държави на ЕС, а ние говорим за 60 г. При средна инфлация от 3% за периода и съответно 10% увеличение на енергоносителите (последните няколко години 15-20%), тези цени ще са смешно ниски дори при пускането на централата след 7-8 години, да не говорим за 2050 или 2080 г.
  За да замълги очевидното авторът започва да носи вода от всякъде - нямало да работи 60 г., а 58 с текущите ремонти, но 60 г. е проектната, а всъщност вероятно ще работи над 100 г. В момента затварят първата английска АЕЦ пусната преди 60г. по технологии от 60 г.
  И т.н. и т.н.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  [quote#38:"mak1951"]неоправдано строителство на втора АЕЦ - няма да има такова потребление на ток на вътрешен пазар, нито и най-оптимистичния сценарий на износ [/quote]На кафе ли ти гледаха, че да познаят БЪДЕЩО потребление на ток в интензивно развиващ се промишлен регион (особено на югоизток)? Тогава да уволняваме диспечерите и да назначаваме ГЛЕДАЧКИ в енергетиката!?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Ако ще се търси отговорност от някого за профукани милиарди - то пръв в списъка е точно Красен Станчев - заради неговите врясъци и подобни "експертни" оценки в началото на 90-те тръгна натискът от Запад да се затворят 4- те реактора в Козлодуй.

  Без съмнение, този човек е рекордьор по нанесени щети на държавата, никоя мутра не е ограбила толкова, колкото загуби страната ни от преждевременното спиране на онези реактори.

  Навремето го правеше от глупост - днес си е платен наемник...

 44. 44 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 530 Весело

  Като чуя някого от върхушката на БКП да каже, че денят е хубав:
  1. Ощипвам се да видя дали не сънувам
  2.Уверявам се, че е ден
  3.Проверявам дали не се вее руското знаме пред МС и НС
  И чак тогава, ако не сменя канала на телевизора, може да се опитам да повярвам

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 45. 45 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 4625 Неутрално

  До коментар [#27] от "dosetliv":


  [quote#27:"dosetliv"]. Да не настане некоя инфлация. [/quote]
  =============================

  Ти подаде сламка :

  защото тази цифра "" щяла да бъде 200 милиарда евро. ""
  може да се случи , САМО ако има инфлация! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 46. 46 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#42] от "bajtan":
  не на кафе! Познавам структурата на икономиката на страната през втората половина на осемдесет, когато стартира проекта за втора АЕЦ. Тя беше като цяло много енергоемка. В началото на деветдесетте години се изпозакриха много от енергоемките и прочие други производства с разтулянето на СИВ. Тези производства ги няма и днес и най-вероятно няма да ги има в стария им вид и занапред. А тенденцията на бита и на всяко нова производство е да харчим все по-малко ток и пр.п.
  Експорт - Румъния има вече своя АЕЦ, Турция - със сигурност ще има една своя, за тези страни и другите от региона с пълна сила важи тезата за стремеж към енергоспестяващи технологии. И не на последно место дажи и да има пазар за експорт на ток - рискът от втора АЕЦ наред с първата става поне за мен неоправдано висок.

  mak1951
 47. 47 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Поздравления, г-н Станчев! За статията, както и за линка към становището на ИПИ върху дебата за АЕЦ "Белене".

  The best way out is always through Robert Frost
 48. 48 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тони!":
  Ти като си толкова умен защо ли не разбираш, че тук става дума за политическа спекулация с темата "АЕЦ Белене" и това няма нищо общо с въпроса - дали някой изобщо я иска или не?

 49. 49 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#38] от "mak1951":

  добре де, 1997-98 г един литър бензин беше 70- 70 и няколко стотинки (1лв = 1 ДМ) сега цената му е почти четворна.Кой би казал тогава за такъв ценови скок.При запаси от петрол за още има-няма 40 години, няма ли да тръгне транспорта в посока електрификация. И въобще консумацията на енергия да се увеличи в посока ел енергия спрямо другите видове.Кой би казал какво ще се случи след 20 г. Всички говорят за момента ,а мъгляво за бъдещето.Министъра казва "скоро икономиката излиза от кризата", добре де ами с какъв ресурс ще работи занапред?! А корупцията е съвсем , ама съвсем отделен въпрос

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 50. 50 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Рубладжиите в България , трябва да бъдат строго наказвани .
  Това са българогласни кремълски агенти . При добро оглеждане на българските закони , рубладжиите могат да бъдат подведени под съдебна отговорност в обвинение за държавна измяна.

 51. 51 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 4625 Неутрално

  До коментар [#39] от "bajtan":


  [quote#39:"bajtan"]Като гледам олимпийските глупости дето ги ръсят другите ..[/quote]
  =========================

  За съжаление си прав , защото и според мен в над 95 % липсва трезва и градивна мисъл !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 52. 52 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  До коментар [#41] от "др. Иванов":

  Тея неща със смешните цени непременно ще се получат в светлото комунистическо бъдеще, др. Иванов.

  Вижте обаче какви ужаси стават в момента в люлката на империализъма - САЩ. Цена на едро на тока - 3,9 цента на киловатчас.
  http://www.bloomberg.com/news/2012-01-17/electricity-declines-50-in-u-s-as-shale-brings-natural-gas-glut-energy.html

 53. 53 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#46] от "mak1951":

  и да добавя... вярно,много отрасли пилееха еленергията и не само нея и сега ги няма,ама не забравяй че в Козлодуй реакторите бяха 6, а сега са 2

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 54. 54 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5680 Весело

  [quote#20:"bajtan"]Без нови мощности обричаме децата си на изостаналост, безработица и мизерия. [/quote]
  Парадоксално си прав,Саше...
  Печелиш екскурзия до СССР.

  Вън от шегата,наистина са ни нужни НОВИ мощности.
  Различни от ДОСЕГАШНИТЕ СЪВЕТСКИ и постСЪВЕТСКИ.
  Дори и с най-голямо желание човек не може да нарече което и да е СЪВЕТСКО или постСЪВЕТСКО производство "НОВО".
  Справка - може ли някой да нарече "НОВА" слязлата онзи ден от конвейра ЛАДА МОДЕЛ 1971.....

 55. 55 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#49] от "kasko":
  потенциалната консумация на електричество за автомобили е интересна, но не съм срещал прогнози
  От друга страна в момента енергоемкостта на промишленността ни е значително по-висока от най-ниските нива в ЕС, може би така е и в бита.
  Не се коментира и потенциала на въглищата - суровина за ТЕЦовите.
  Едва сега се направиха стъпките за удължаване живота на реакторите в Козлодуй.

  mak1951
 56. 56 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#52] от "dosetliv":

  без да ходя до САЩ и да имам 1 кг дипломи,смело мога да твърдя:една стока е евтина тогава,когато я има МНОГО.Докато няма излишък и на производители,и на търговци НИСКИ ЦЕНИ НЯМА

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 57. 57 Профил на hlapak
  hlapak
  Рейтинг: 5 Разстроено

  до #40...
  малко меко се изразяваш...за "безмисловните"..предлагам ве4 да ги нари4аме БЕЗМИСЛЕНИТЕ "хора" ,така ще се отли4ават..пък и им импонира на "бетоновата' природа!

 58. 58 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#56:"kasko"]смело мога да твърдя:една стока е евтина тогава,когато я има МНОГО.Докато няма излишък и на производители,и на търговци НИСКИ ЦЕНИ НЯМА[/quote]
  Ама когато пък е хептен много и когато не може да стои на склад, както е с тока знаеш ли какво става с производителя? ФАЛИРА, това става!

 59. 59 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#53] от "kasko":
  виж линка
  http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/04/blog-post_07.html
  има цифри за потребностите


  mak1951
 60. 60 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 694 Весело

  Наистина, при тези главоломни печалби досега щяха да се разразят първата и втората световна Беленска война. Явно някои хора имат нужда от психиатър. А след лечение и от прокурор.

 61. 61 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 4625 Неутрално

  До коментар [#40] от "Realistka":


  [quote#40:"Realistka"]трябва да плюят на този техен живот и да си теглят куршума.[/quote]
  ===============================

  Аз съм го споменавал тук и друг път , не се притеснявам защото това е факт от миналия ми живот , а и не съм направил нищо от което да се срамувам : :
  И аз БЯХ член на БКП от 1972-ра когато бях работник в Завод 12 , до 15 март 1989-та , когато ме изключиха и ми отнеха всички звания и награди с които бях удостояван до тогава . Че даже и спортните ми награди ? !
  След като мина и 10.11.89-та , а по някаква случайност и за мой късмет , аз присъствах на 09.11.89-та на падането на Берлинската стена , а след това на 18.19. и 20.11.89-та и на Нежната революция на Вацлавские намести в Прага !
  На връщане минахме и през Будапеща , но там нямаше нищо , и през Букурещ където изпитахме какво чувстват румънците от Чаушеско . Баничките бяха големи колкото кутиите цигари "Слънце" и Златна Арда" и можеха да си купят само по една , а ние защото сме чужденци - по две ! ?
  И на гара София бяхме на 25.11.89-та .
  А за 10.11.89-та у нас -=- разбрахме едва на гара Мездра !
  Но с течение на няколко месеца само , аз разбрах , че баща ми , аз без да разбера ме е учил и е насаждал в съзнанието ми социал демократически идеи ! ! !
  Но макар и да бях канен да взема участие в активен политически живот , аз и до ден днешен не желая да имам такъв !
  Единствено се старая да помагам на моите съдомуващи старци в Дома за стари хора Сливен , като ме питат за някои неща >
  Но у мен , поне така мисля , остана мисленето!
  Но всичко е субективно в зависимост от гледната точка .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 62. Без коментар-аватара ми е достатъчен...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 63. 63 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Сега лихвите и откраднатите пари да ги връща БСП а не всички ние с повишението на ел. енергията.
  Всички които са сложили подпис за присвояване то си е ачик, ачик кражба в особено големи размери да бъдат подведени под наказателна отговолрност.
  Няма а и няма да се роди такъв който да фалира монополист като нашите червенолюспести комунета от гьола на Позитано.
  Колкото пъти са на власт толкова пъти фалират Държавата.

  =========================

  НЕК може да изгуби преносната си мрежа, предупреди Костов

  25/04/2012 - 19:30 ч.
  1 0
  0 коментара
  Лидерът на ДСБ Иван Костов предупреди в „Здравей, България", че НЕК може да изгуби преносната си мрежа, тъй като дружеството я е заложило срещу заема за АЕЦ „Белене". Пред Нова телевизия от електрокомпанията категорично опровергаха тези твърдения - мрежата не е залагана. Изпълнителният директор Иво Лефтеров съобщи, че след последните преговори банките кредитори са дали съгласие да се удължи заема. Ще се намерел и начин да се платят дължимите 55 милиона евро в края на май.

  За да започне да плаща на руската страна за оборудването на „Белене", при предишното правителство електрическата компания взе кредит от 250 милиона евро от консорциум от шест банки, воден от БНП Париба.

  Преди дни икономическия и енергиен министър Делян Добрев съобщи, че в края на май НЕК трябва да върне 55 милиона евро – пари, които компанията няма. И ще се платят от БЕХ.

  Според Иван Костов обаче има риск НЕК да загуби ел. мрежата.

  „Много ми е странно как ще загуби НЕК ел. преносната си мрежа – нищо не е залагано – той е без обезщетения – няма какво да загубим", каза
  Иво Лефтеров – изпълнителен директор на НЕК.

  Така или иначе, заемът ще бъде покрит и ще се удължи с една година.

  Костов предлага и друг начин да набавянето на 55-те милиона лева: „Само фирмата на консултанта Богомил Манчев, „Лорлик Парсънс", ако не се лъжа, е получила 173 млн. За консултация. От НЕК. Най-хубаво е да ги върне, тъй като НЕК не може да обслужва кредита от „Париба", който в момента би трябвало да капитализира 55 млн. лихва, най-добре е той да върне, поне част от тези пари. Да покрият поне лихвата, да не се капитализира, да не тежи на дружеството. Но оставете го него. Не е луд този, който яде баницата, важно е този, който я е раздавал", подчерта Костов.
  Иво Лефтеров обаче не потвърди, че Богомил Манчев е взел тези пари: „Не мога да го коментирам консултанта Богомил Манчев... Звучи ми странно – ние плащаме на компании".

  Репортер: Нели Тодорова

  http://novatv.bg/news/view/2012/04/25/29755/%D0%9D%D0%95%D0%9A-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 64. 64 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  [quote#12:"comandante"]Цената на тока вече няма как да бъде задържана и ще расте с 10-15% годишно. Като към 2020г. Ще е непоносимо висока ! [/quote]

  -Ако се премахне регулацията на цената от ДКЕВР,веднага ще стане ясна и сегашната и бъдещата цени на електрото.Регулирана цена е фактически субсидирана,чрез отказ на държавата да печели от електропроизводството,кат принуждава държавните елцентрали за ниски цени.Регулацията на цената изкривява не само пазара.Тя изкривява и мисленето.Повечето хора смятат,че цената на елтока,както и на парното впрочем,зависи само от решенията на ДКЕВР и,че разходите за производството й нямат никакво значение.

 65. 65 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#32] от "nedyan": "Дупито"
  си го показваш ти! Станчев не работи със свои цифри, а коментира "казал-рекъл" и прави бакалски сметки! Като е "институт" нека публикува анализ на база пълния доклад на HSBC!

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  [quote#54:"messia"]Вън от шегата,наистина са ни нужни НОВИ мощности. Различни от ДОСЕГАШНИТЕ СЪВЕТСКИ и постСЪВЕТСКИ. [/quote]Напълно съм съгласен. Никога не съм твърдял, че НОВИ мощности трябва да са непременно руски от поколението на "Москвич 408"! Въпроса е да има ток и да е евтин!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#65:"kirkor"]Като е "институт" нека публикува анализ на база пълния доклад на HSBC! [/quote]
  Е, сега..Как да го "публикува", когато ще се види ясно, че и трите варианта, даже този, с най-високата цена е печеливш)) Това излишно разточителство с пръскане на милиони за някакво "изследване" е гавра с беднотията на бълрите, защото много преди да излязат резултатите, решението е било взето - няма да има Белене и точка! Ама защо, как, къде..не е важно! По тълифона така ми наредиха, каза Боко и затвори папките, които размахваше разпалено и с безкрайна "убеденост" в правотата си само преди година в Панорама:
  http://www.youtube.com/watch?v=QSE2grkfYOk

  Хора без собствено мнение, плужеци, "чупки в кръста".. Днес без срам не си "спомнят" какво е излизало от същата тази уста! Лично аз бих се извинил на негово място, просто от елементарно чувство за срам! Но..не и Бойко, той просто не си си спомнял...после се сърдел за какво сме му се подигравали))

 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  [quote#57:"hlapak"]нари4аме БЕЗМИСЛЕНИТЕ "хора" ,така ще се отли4ават..пък и им импонира на "бетоновата' природа![/quote]Много добро предложение! На червените - чугунени глави, на сините - бетонови глави ! Така да ги "отли4аваме" ... Другите не са много и за тях "гипсови" върши работа. Жалко, че мислещи глави почти няма ...
  Сложи си кирилица! Буквата "Ч" е важна буква.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#61] от "Чардо":

  Чардо,
  ти си едно забележително изключение и аз много ти се възхищавам. Разбира се, че не знам точно, но все пак мисля, че такива хора като теб се броят на пръсти. Особено в старческите домове. Кажи в твоя старчески дом: колко са тези, които използват Интернет и участват във форуми? Колко? Много ми е интересно! Кажи, моля те!

  The best way out is always through Robert Frost
 70. 70 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Казаното за 200 млрд евро,вероятно е грешка на езика.На друго място четем това за казано от Румен Овчаров:""ГЕРБ всячески се опитва да скрие дебата около АЕЦ „Белене”. Решението за спиране на проекта бе взето с изключени камери. Сега бе направено всичко, за да няма дебат по вота на недоверие. Това каза народният представител от Коалиция за България Румен Овчаров. Той подчерта, че ГЕРБ бяга от истината за АЕЦ „Белене”, защото лишава България от най-добрия икономически проект и допълни, че е видял анализите на HSBC и смата, че той е положителен. "Моят прочит показва, че атомната електроцентрала е икономически изгодна", категоричен е той. На въпрос кой е имал интерес да не се състоят дебатите по вота на недоверие към кабинета „Борисов”, Овчаров каза, че очевидно това са тези, които бягат от истината за Белене. „Не мисля, че БСП е направило нещо грешно при искания вот на недоверие сега. Ако не искаме вот за Белене, не знам за какво друго”, коментира още Овчаров.

  Нормата за възвъщаемост на вложенитео ще се достигне след 30 години. Срещу вложение от 20 милиарда лева, ще постигнем печалба от 200 млрд."/20 април 2012/

  Тук са посочени левове,а не евро.ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах