Програмата за селските райони и опасността от нов спекулативен балон

Програмата за селските райони и опасността от нов спекулативен балон

© Цветелина Белутова, КапиталПубликуваме статията от личния блог на Христо Христов "Икономика и общество". Оригиналното заглавие е "Сей, земеделецо, днес му е времето". Вътрешните заглавия са на "Дневник".


Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  По прицип е прав, разбира се, ако гледа само т.2 от допустимите дейности по мярка 112. И вярно, тя е най-леснатата и най-спекулативната. А то така и така започнаха да скачат цените на земеделските земи.
  Друг е въпросът защо пича гледа само земеделието, а не обръща внимание на животновъдството, където наистина са големите резерви да не стане балон

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 2. 2 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 2097 Весело

  И Дневник... малко като препоръка. Една камара народ не са чували какво е това "Мярка 112", освен от видяните реклами на Любо Нейков. Слагайте линк към програмата -
  http://www.prsr.bg/merki/%D0%BC%D1%8F%D1%80%D0%BA%D0%B0-112/11/index.html

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 3. 3 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Далеч съм от земеделието, ама нещо много ми напомня за напъните младите да ходят в Странджа - Сакар от края на соца ...
  Всичките им идеи са такива.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 4. 4 Профил на Alabala_
  Alabala_
  Рейтинг: 465 Разстроено

  Жалък опит за анализ, безкрайно далеч от реалността. Показва пълно непознаване на сектора.

 5. 5 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2776 Весело

  А какво ще стане, когато кранчето спре - Бития бит, е*ия е*ан

  "Новите системи неизбежно генерират нови проблеми"
 6. 6 Профил на mazen
  mazen
  Рейтинг: 419 Неутрално

  М112 неактрактивна мярка.
  Познавача да беше писал за М312, 311, 123, 121, какти и 321, 322.

  112 кучета я яли, никъв балон не може да се надуе там, та камо ли да пукне.

 7. 7 Профил на Любомир Сирков
  Любомир Сирков
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Първо, аналогиите между "балона" в градските недвижими имоти и евентуален подобен "балон" в земеделието не са особено уместни - поради самото си естество "балон" от първия вид е много по-опасен от "балон" от втори вид...
  Второ, секторът "земеделие" в резултат от някои може би неизбежни демографски процеси през последните години беше силно "обезкървен" откъм какъвто и да било тип "работна ръка" и "предприемачество" - и затова едно "кръвопреливане" в такава посока е по-скоро полезно - дори и това да струва "цели" 150 млн. лв., което е нищо в сравнение със сумите, които доведоха до онзи, много по-фаталния "балон" при градските недвижими имоти.

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  А, нали министъра обеща, че ще увеличим десетократно продукцията за Русия?

  Ето как го правят в белите страни:

  http://www.youtube.com/watch?v=tn6c8odHxGg

  Лицемеркел акбар!
 9. 9 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Ами нищо лошо не виждам, че човекът се опитва да поразсъждава върху темата. Явно има наблюдения, които го тревожат и се опитва да предупреди за нежелани резултати. Сигурен съм, че и в тази сфера нещата се развиват хаотично и необмислени проекти се финансират, за да се усвоят пари. Става симптоматично за България нещата да се вършат кампанийно, непрофесионално, без добри и подробни бизнес планове, от неподготвени хора или подставени лица. Странното е, че ЕС още се хваща на наште трикове.

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Много дребосъци - зле, но голямото окрупняване - още по-зле....

 11. 11 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1262 Весело

  Е ми именно след масовите фалити на земеделски производители,земята ще се укропни по естествен път!!! Който е кадърен перач на пари от дрога и проститутки - ще успее. Който не е ще фалира!!!!Елементарно,Уотсъ!!!

 12. 12 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Факт е, че сульо и пульо се хвърли на м.112. Автора добре е посочил, че "земеделието е не по-малко сложно като всяка друга професия. Изисква специфични познания, умения и опит." Неминуемо част от земеделските производители ще отпаднат, нормално е. Но да се говори за земеделски балон ми се струва неоправдано. Непрекъснатото нарастване на цените на храните изпреварва ръста на останалите стоки и услуги, което прави земеделието печелившо. Вече има и възможност за директни продажби, с които се заобикалят прекупвачите, и малките фермери могат да реализират продукцията си на дибри цени, въпреки пословичното им нежелание да се кооперират.

  That's what I do - I drink and I know things
 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1262 Весело

  До #7- Любомир Сираков- А бе Любчо , само ти ли още не си разбрал , че латифундистите с по над 50000 декара земя препират пари от дрога и проститутки и точат пари от ДДС и евросубсидиите??? Що не изнесат имената на най-големите собственици на земя у нас и с кого са свързани?????? Ще останеш доста изненадан, че най- големите пласьори на дрога и бели робини са не само най-големи хотелиери, но и най-големи земеделци!!!!Как си представяш ЧЕСТЕН латифундист , да оцелее срещу тях, перачите на пари??? Ами те ще го схрускат още преди да си отвори устата!!!

 14. 14 Профил на mani.o.malei
  mani.o.malei
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#13] от "kimba3":
  Хубаво е преди да се правят коментари "на ангро" поне малко да се повникне в материала. Има и не-особено-чисти пари в земеделието, но има и много "Честни латифундисти". Такива генерализации както винаги са най-лесни, но и най-грешни.
  А иначе автора е дал доста постен опит за анализ-предупреждение. единственият балон, който се надува е цената на земята към момента - поради доста фактори, включително и субсидиите.

  Катарзисите са ни скъпи
 15. 15 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1262 Весело

  До #14-vlvladimirov-Преди да ми обясняваш , колко съм повърхностен , да беше се "задълбочил" в това което искам да кажа с коментарите по темата в постовете си. А то е , че честните земеделски производители доколкото ги има, ще бъдат изядени от перачите на пари от дрога и проституция!!! Ако имаш акъл за пет пари , щеше да се сетиш , че тези имащи чадър в България да се занимават с дрога и износ на бяла плът перачи на пари, имат и чадър за точене на ДДС и евросубсидии!!! Да не мислиш , че Бойковата Калинка с фалшивата диплома , бе случайно назначена!!!! Така че, "ПРИСМЯЛ СЕ ХЪРБЕЛ НА ЩЪРБЕЛ" , колега форумец!!! Нещата , които ти пиша по темата , не са по дедукция , а от личен опит!!!

 16. 16 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Предлагам програмата за развитие на селските райони да се нарича "Easyfuck".

 17. 17 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Земеделието е проста работа, но не е за прости хора!

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 18. 18 Профил на Paprika
  Paprika
  Рейтинг: 925 Неутрално

  "Ако притежавате 50 декара пшеница и купите трактор, с който да я обработвате, то малкият обем, който притежавате, ще ви носи и малки приходи."
  Ако някой иска да си обработва земята и има 100 дка, не би си и помислил да купи трактор или комбайн,който струва 200,000 нов.Практиката към момента е да си наемат машини от по - едрите производители,не да се купуват.Едни 50-100 дка се обработват/жънат за часове.
  Принципно, ако има много на брой малки стопанства, би могло те да се кооперират по между си.Имаше подобна практика във Франция мисля.Така ще могат да изнасят и ще изпълняват големите обеми поръчки.
  Не е толкова лоша идеята за демонополизация на сектора, ако се измисли добре, може да работи ефективно и да има хляб за много хора.

  На 12 май с 27 номер
 19. 19 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "Прост пример: Ако притежавате 50 декара пшеница и купите трактор, с който да я обработвате, то малкият обем, който притежавате, ще ви носи и малки приходи. Когато от тях извадите и необходимите ви за живот разходи, то тракторът става неизплатим".

  Просто решение: Не си купуваш трактор, а взимаш под наем.
  Автора никога не се е занимавал със земеделие.....а очевидно и икономиката не му е силната страна.

 20. 20 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  До коментар [#19] от "avalanche":

  Е, очакваш ли някой от ПрайсуотърсхаусКупърс да върти мотиката? Иначе... по земеделските проекти, идея си нямам трябва ли им независим одит, че от там ако има поглед пича, да го има.
  А за "балона", той е на друго място - в цените на земеделската земя. И без това вече надхвърлиха на доста места формулата "цена на декар = 10 годишни ренти"

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 21. 21 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 437 Неутрално

  [quote#20:"Федор Венедиктович Езерский"] формулата "цена на декар = 10 годишни ренти"[/quote]

  Това някаква лема ли е? Ти ли е измисли?

 22. 22 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
  Федоp Венедиктович Езеpский
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  [quote#21:"avalanche"]Това някаква лема ли е? Ти ли е измисли?[/quote]

  Не, практика... на толкова купуват арендаторите. При фондовете може да намериш по-скъпо, знам ли ги... Там не съм проверявал

  Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 1714 Весело

  Седерастите унищожиха селското стопанство и хранителната промишленост, които си бяха ОК, те ти сега раздувай балони с 4 "единици"... и се бой да не се спука...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на Датско червено говедо
  Датско червено говедо
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "chavdarvt_":

  Анализът е добър. Считам обаче, че спукването на балона няма да бъде чак толкова апокалиптично за сектора, колкото го представя автора. Вярно, че се появиха предприемачи без опит, изкушени най-вече от добрите възможности, но също така ако те не си правят сметката техните площи и оборудване ще бъде погълнато от тези, които си вършат правилно работата, а такива има макар и малко.

  Мууу...
 25. 25 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1492 Любопитно

  Какво значи, балон при цената на земята. Един декар все още масово е от 200-400 лв. Това са има- няма два резервоара бензин на колата. Цената на житото била висока, ами тя преди 15 г. беше 0.18/кг. Тогава хората работеха за 100-120 долара заплата.
  И т.н. поне за момента балона е далече. Вярно да се занимаваш със земеделие е трудно, но то и банички да правиш не е съвсем елементарно. Просто си тече нормален процес, както беше примерно и в търговията, много малки в началото и така постепенно.

 26. 26 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Много е "яко" да се наливат пари в традиционно губещ сектор като земеделието.
  Резултатът го знете всички: пари на вятъра...

  Справка: НСИ - динамика на сектор земеделие за периода 2007-2011: - (минус) 5%/средногодишно.

  Отделен въпрос е, че Европа (и) за това дава. Е не колкото на другите, ама...

 27. 27 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Добре, нека авторът ни каже колко според него трябва да са земеделските производители в България. И колко да са под 40-годишна възраст.

  Разрешава ли сред тях да се "намират" и физически лица и даже семейни стопанства?

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 28. 28 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Абсолютно несъстоятелно е да се твърди, че само 3 процента от земята била пустееща! Най-малко тридесет са! В Предбалкана например са сигурно и над 50 процента. Вместо да цитира Сова Харис по-добре е да се поразходи - проблемът отива дотам, че някогашни ниви сега се превръщат в горски площи!

 29. 29 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Толкова ли е далеч от ума? Първо се подрежда сектора. Точни и ясни правила и строг контрол, относно спазването им. Едва след това идват парите и дават резултати. Нямаме подредени сектори, а във всичките се наливат пари! Как да има резултат? Все едно да пълним решето! аАко така продължаваме, паричните потоци към нас ще спрат и ще си останем само с решетото! Кой трябва да го прочете и да си го набие в главата? Определено, не са заетите в различните браншове, а тези, които ги управляват! Те, като не носят шапки, забравили ли са, че имат глави? Защо не ги ползват?

  goblenka
 30. 30 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Предупреждението в статията не знам дали ще го чуят и разберат експерти и ръководни дейци в МЗХ. Истина, че популярността на мярка 112 се дължи на по-лесното получаване на авансовите пари в сравнение с другите мерки. Много хора направиха добри стопанства по този начин. Но много са и спекулациите и злоупотребите с тази мярка. Най-масовото - че се създава едно стопанство(особено в животновъдството, пчеларството), където младият човек дори не стъпва там за поне 4 часа както е по регламент, но той и родителите му се осигуряват, а работника кравар или овчар -не. Така основната цел - да се привлекат млади хора за работа и живот на село си е пълна пародия, измама или както и да го наречем. За това тези пари и рекламната кампания на МЗХ наистина се оказват един спекулативен балон колкото да се отчете оползотворяване на субсидиите. Тепърва проверките от ЕК ще откриват грешки и престъпно бездействие, но ... едва ли ще се намерят виновни у нас!

 31. 31 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 536 Разстроено

  А защо гръцкото земеделско производство се субсидира, а нашето не ?

 32. 32 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 538 Неутрално

  ристю ристев - типичния съвременен български разбира от всичко... само му прегледах блога и веднага ми стана ясно ,че четенето на всичколога ристев е безсмислица и губене на време...Специалисти по всичко в отоплени кабинети с лопата да ги ринеш... на тях им дай семинари , тиймбилдинги , дописки по сайтове и чесане по темето... е какъв задълбочен и реалистичен анализ може да направи подобен екземпляр...
  завършваш социология , почваш да драскаш по всякакви теми и ако имаш добър изказ и мека топлина в гласа започват да те показват по ТВ медиите и веднага ти се лепва "както каза специалиста по ... " - плямпане....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 33. 33 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 538 Неутрално

  ето едно разсъждение на ристев от преди 3 г. за Сребърния фонд ... а иначе анатемосахме Дянков ,че искал да ги заеме на Държавата... а ристев , добре че както и друг път съм казвал Ореша има две полезни неща - знания и страх да ги приложи....
  21.февруари 2009 г. - Ристю Ристев... блогър:
  "Инвестирането на държавния пенсионен фонд в БФБ ще доведе и до по-прозрачното му управление и няма да се покриват инвестициите зад неясни външни субекти и поредици от взаимно свързани фирми. Всички помнят колко милрд. изтекоха от България в началото на 90-те.
  След срещата с инвестиционните посредници Пламен Орешарски отново отхвърли идеята да се инвестират парите в България. По думите му при сегашните условия средствата на фонда не може да се пилеят, а трябва да се влагат единствено в инвестиции с висока степен на сигурност. От тук стават ясно едно, че инвестицията на БФБ е пилеене на пари според Министъра на финансите. Интересното е обаче, че в икономиките на водещите страни са в рецесия и в много по тежко положение от тази на България. Сигурни инвестиции точно в този момент няма никъде. Сега остана да се предложи и парите на фонда да се изнесат и в едни много сигурни сметки в швейцарски банки. Толкова сигурни, че и самият народ да няма достъп до тях."

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 34. 34 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#31] от "dokoro":

  напротив, субсидира се ...Друг е въпроса как и с колко , но за това питай др.Кунева-Пръмова...тя договаря евро субсидиите и националните доплащания....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 35. 35 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Моля някой който успешно е приключил проект към РА да се включи с мнение. Аз съм с големи резерви към всякакви отношения с тях.

 36. 36 Профил на xxxxx1963
  xxxxx1963
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Прекупвачите са мафия, която отказа много хора да се занимават със земеделие. Изкупуваха земеделската продукция за жълти стотинки, упражняваха терор над земеделските производители. Моя позната произвеждаше по 5 тона домати, но идваха прекупвачите и ги вземаха направо без пари. Тя не можеше да си покрие разходите за производство, а за печалба и дума не можеше да става. Естествено тя се отказа да произвежда и се зае с друг вид дейност. При дребното земеделие трябва да се мисли как да се организира резлизацията на продукцията, без да се накърнява интереса на фермерите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах