Заличават ли се границите на света или се вдигат нови стени

Бежанци

© Георги Кожухаров

БежанциДоскоро ни изглеждаше, че оградите и границите в глобалния свят падат една след друга. В края на Студената война смятахме, че отвореното демократично общество окончателно е победило затвореното в себе си диктаторско общество.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Войната е само повод повече хора накуп да тръгнат в някаква посока. Проблемът е, че Европа и Америка са станали богати заради експлоатирането на природните богатства на бедните страни. Просто сега дойде моментът, в който повече хора накуп казаха, че им е писнало от живота, който в повечето случаи им го наложиха отвън.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 534 Любопитно

  [quote#1:"М.Георгиева"]Като радетели на истината, словото и протокола, как бихте оценили техните съобщения? [/quote]

  Другарят Левчев ти го е казал малко по-горе:

  Трябва да намираме начин да живеем заедно в общия ни свят, колкото и да сме различни.

  Други въпроси?!?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 4. 4 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 580 Неутрално

  ..." Несправедливостта където и да е по света е заплаха за справедливостта навсякъде.." Това е есенцията на проблема който е описан много точно но решение не се предлага....Само с пожелания няма да стане. Изисква се действие. на високо ниво. Решително. И край на лицемерието и демагогията. Прекалено хубаво за да стане истина ? Понеже е сутрин аз вярвам че може Лек ден на всички и повече оптимизъм

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Думата "стена" има символно значение
  в повечето езици и езикови култури
  ==============================
  Това е много дълбоко прозрение. Ама експерта Левчев не е уточнил само за човешките езици ли става въпрос.

 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  А дали могат да живеят и да се разбират толкова различни хора, спомнете си притчата за Вавилонската кула - рухнала защото строителите говорели на различни езици и не могли да се разберат. Да не позволим да рухне и нашият свят, няма да е добре и за тези, които се опитват да го разрушат.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Издигат се нови стени, защото поведението на човека е непредсказуемо и има огромни цивилизационни и културни различия по света. Все още населението на Земята не е хомогенно и в този смисъл границите са необходими.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Ами вдигат се нови..скоро ако не си сириец или турчин няма да можеш да идеш в Германия, ако не си пакистанец в Англия...и ако не си африканец в Сащ... Най-интересното е, че именно старите имигранти в тези страни ще го направят..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Можем ли да смятаме, че САЩ и Европейският съюз са новият Рим и новата Византия и че ни чака едно ново Средновековие?[/quote]
  Не, аз мисля, че новият Рим е ЕС, а новата Византия - Русия. Но новото Средновековие няма да продължи толкова дълго. Назадничавите мозъци трябва да се осъзнаят по-бързо.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Стига заливахте медийното пространство с безполезни идеологически глупости и дървена философия. Граници и стени се издигат когато има нужда от тех. Ако нема крадци и ключалките ще станат излишни и никой нема да си слага на входната врата. Като се появят крадци тогава изниква нужда от ключалки и се слагат. Така е и с границите, стените, решетките и пр. И 20 метрова ограда с бодлива тел и ток плюс ров с крокодили около нея ще се изградят ако се налага да се спази законът и не може по друг начин.

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Да допълня нещо в следния цитат от статията, и да коригирам автора относно един "архаизъм":

  [quote#0:"статията"]

  "Бегълците" ставаха "невъзвръщенци", защото ако се завърнат, биха отишли в затвора. Думата "невъзвращенец" вече е архаизъм и може би по-младите дори не са я чували.[/quote]

  1. Бегълците освен "невъзвръщенци" ставаха почти автоматично и "ИР". Изменник на родината.

  2. Думата "невъзвръщенец" НЕ Е архаична! И сега я има в официални документи, и (в моя случай) общината отказа да я заличи Това стана в лето господне 2010: Взимам копие от личния "картон" на баща ми в общината, и там съм изтипосан като НЕВЪЗВРАЩЕНЕЦ!!! Дигнах такъв скандал че викнаха и полиция. След час доФтаса и кметът на общината (и татко му бил репресиран като "западен възпитаник" в Германия, преди ВСВ). Сега е демократ, ама...не можел да промени съдържанието на дАкИмента.

  Не разказвам приказки от 1001 нощ, или измишльотини, те ви линк към закачения в нета дАкИмент":

  http://prikachi.com/images.php?images/690/8348690c.png

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 12. 12 Профил на дядо Добрин
  дядо Добрин
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Някои мислеха, че глобализацията ще е във всичко. Е, няма да е така. Човекът и неговото желание за собственост нама да се откажат от границите и териториите. Иначе казано - моето си е мое, купувам, продавам...
  Глобалното село ще напредва още в комуникациите и транспорта, но в принципите, заложени в системата за сигурност - няма мърдане. Развитието е само в средствата - от проста сопа, копие и т.н., до електрошокова палка и сълзотворен газ... но идеята - налагане на воля, е същата - от древността до днес.

 13. 13 Профил на bogpan
  bogpan
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Браво, Владо! По-малко не може да се очаква от позиция на поет и хуманист.

 14. 14 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Отворено общество без граници. Красиви думи. Падане на Берлинска стена, страхотно събитие, което обедини един изкуствено разделен народ. Но същото ли е сега? Тези благи думи приемат ли се и ще се приемат ли от новодошлите. Малко ми е трудно да повярвам, опитът ми го показва. Още по трудно ми е да повярвам че религията, която изповядват тези хора ще им позволи да съборят оградата, която ни дели. Никой не може да ме убеди че САрабия и подобн ще възприемат този начин на мислене. Ние искаме да вменим на тези хора европейско мислене и стандарти, несъвместими с техния начин на живот. И това е огромната грешка, която не проумяват някои политици, с политически амбиции да трупат морални точки, за да изградят жалката си кариера.а какво да кажем за радикалите, като например Ахмад Абд Алкарим, лидер на Ахрар Ал-Форад, известен с убийства и кланета, предимно на християни, Ибрахим Ал Абд от Ал Нусра, намиращ се в момента в Дания и които гордо се снимат като бежанци, ха-ха пострадали от войната. Отчитат ли тези политици какво причиняват на собствените си граждани?

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7851 Неутрално

  Така,както някои не признават граници,ще се вдигат стени.

 16. 16 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#14] от "baxter":

  Да, така е! Тъжна картина се наблюдава, като се гледат представяните от европолитици и хора на перото бъдещи обединени и хармонични общности! Защото това са наистина жалки утопии на хора, на които е чужд реализмът и обективният поглед върху действителността. Властта и влиянието на такива индивиди е истинско нещастие за Европа и западната цивилизация. Овчето благодушие приписва на вълците качествата на агънцата, които предизвикват умиление, обич и състрадание. Как да не помагаш на такива? Един ден в европейската кошара ще стане нещо неочаквано-сега- от милостивите към масовото нашествие на население, което не само етнически, но и културно и идеологически е коренно различно. Муслим или мослем не споделя и не възнамерява да приеме ценностите, изповядвани от местните. Те идват със своите коренно различни нагласи и виждания. Те са носители на Правата вяра! Неверните трябва да приемат ислама, или ще бъдат изтребени.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 17. 17 Профил на lev36472706
  lev36472706
  Рейтинг: 216 Неутрално

  "... на западния човек може да помогне будистката представа за хармония в света, без противопоставяне между душа и тяло, без противопоставяне между човек и природа." Това трябваше да каже в началото, за да се разбере, че авторът хал хабер си няма за несъвместимостта на будизъм и християнство. Но блудството със словото не е от вчера и от днес.

 18. 18 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Сладникаво и псевдохудожественото четиво, което ни се поднася, няма нищо общо с един истински анализ на действителността! Будистките идеи тук няма да помогнат, хармонията, търсена от будизма, предполага отказ от всичко материално и желано! А бягащите от войни нямат намерения от този вид! Споменаването на стени и мечтанията за свят на всеобщо благоденствие и разбирателството между хората, може да изглежда привлекателна алтернатива на бруталния днешен свят. Но само толкова! Идеите на европейския хуманизъм и на "НАУЧНИЯ КОМУНИЗЪМ" са завладявали сърцата на много хора. Но опитите за реализация рано или късно винаги - а това означава: ЗАКОНОМЕРНО - приключват разочароващо!
  Споменаването на войните в Сирия и Либия може би има за цел да посочи причините за кризата с бежанците, но това не стига до корените на злото. Някои в Европа и Америка си мислят, че Европа и САЩ са отговорни и могат да спрат ужасите на близкоизточните и африкански граждански войни. И някои арабски ръководители предлагат и очакват същото. Но едните се заблуждават, а другите искат друг да вади горещите кестени! Но нещата не са нито прости, нито лесни! Необходимо е да се изучават и анализират истинските факти и обстоятелства, историческите и културните особености на населяващите регионите общности, философията, традициите и религияга, като идеология и практическо ръководство в живота на тези хора. Опитите механично да им се пришият евро-американски виждания за света и живота, да им се налага по един или друг начин чужд начин на мислене и живот, са обречени на провал. Наивно е да се очаква, че тия народи и държави ще се интегрират ей така, със западното мислене, чувстване и начин на живот, само като приемат западната демокрация. И готово! Но не става и няма да стане! Конформизмът на имигранти, намерили удобен живот е подвеждащ!
  "Арабската пролет", особено в Египет, доказа, че не е възможно мечтите на "еврохуманистите" и американските им братовчеди нямат място в исламските страни и Ориента. Там понятия като "хуманизъм", "свобода на личността", "солидарност" не съществуват в западния смисъл на думите. Дори, ако вземем за пример Европа, Ренесанса и Френската революция и разгледаме девиза на последната "Свобода, равенство, братство!" и ги съпоставим с постигнатото, ще се убедим, че условно, само свободата е постигната! За равенство и братство не може и да се говори. А и свободата в условията на социалното подчинение е нещо доста относително...Левчев неотдавна публикува статия, опитваща се да ни покаже обиколен път към социализма, уж видян от него в Америка - не особено убедително. Хубаво е да се мечтае, но реалностите рано или късно приземяват.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 19. 19 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Поредният манипулативно написан материал.

 20. 20 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 543 Любопитно

  [quote#2:"Боян Дуков"] Проблемът е, че Европа и Америка са станали богати заради експлоатирането на природните богатства на бедните страни.[/quote]

  Ами, въпросните "бедни" страни спали ли са тогава, че са се оставили друг да им отрежда място под слънцето? Всички народи са били "бедни" по някои време, но не всички са се примирявали с това положение и с добро или лошо са пращали 'айдуци по света за богатство и слава. За това сега повечето държави по света са устроени малко или много по образец на онези, които са ковали и развивали вместо тях успешният цивилизационен модел.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  "Все още населението на Земята не е хомогенно и в този смисъл границите са необходими."
  Не виждам как ще се хомогенизира, много са големи различията. Може би в някакво необозримо бъдеще, невидимо с просто око. Не виждам как ще се "хомогенизирам" с примитивите с бурките, фереджетата, шалварите, фесовете и чалмите. Това значи да се върнем 200 години назад.Ако това е приемливо за западните общества, за нас не е, защото ние преди век сме свалили тези одежди, които те никога не са били принудени да носят.

 22. 22 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 903 Неутрално

  [quote#3:"borko_to"]рябва да намираме начин да живеем заедно в общия ни свят, колкото и да сме различни. [/quote]
  И защо трябва да живеем заедно!?

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 23. 23 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  . Не може ли той да бъде символ на разбирателството в новия безграничен, мултикултурен свят, да стане един Нов Ерусалим, а не да бъде символ на войната между цивилизациите в едно ново Средновековие?
  ...................
  Ми, нали точно Израел издигна стена дълга 790 км между себе си и ония, арабите! Явно те знаят и разбират нещата по-добре, все пак се познават с тая паплач от 30 века, нали така. Левчев , научи си урика, напиши си домашното и ела да си поговорим за Юнг, Фройд и другите.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Левчев, харесвам как пишеш - увлекателно е. Ама тук как си оплел, не е истина. Хем самият ти казваш нещата, хем нещо ти се изплъзват... Ти самият си го казал - трябва и ОТ ДВЕТЕ страни да се спазва неприкосновеността на съседската градина - ти не отиваш там да си береш ябълки без разрешение, а съседът не идва да си бере от твоите жълъди без разрешение. Налага се първо да попиташ дали може и второ като отидеш да не вземеш да обереш всичките ябълки на съседа, а само толкова за колкото сте се разбрали. И само тогава няма нужда от стени...

  Мислиш ли че съседите на Европа са именно такива съседи, на които може да се има доверие? Щото аз не мисля.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Странна статия. Авторът какво точно иска, какво предлага и колко лично би жертвал за каузата си, бая обтекаема и непоследователна?
  Или само си е направил душевна мастурбация и ни приканва да се възхитим на кеф му?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 383 Неутрално

  [#24] в родното ми село, при все шопско, при все че шопската "душевност" не е най-очарователното нещо на света, имаше неписано правило: каквото от плодните дръвчета се подава извън оградата, е за "всички". Учтивото ползване на това "общо достояние" включваше нечупене на клоните.
  Освен това се смяташе за добросъседство когато имаш нещо в излишък, да не се стискаш, когато ти поискат. От чисто практични съображения - утре ще ти потрябва нещо, което има комшията - с какви очи да поискаш, ако си му отказвал преди?
  Освен това садяха много дървета ИЗВЪН оградата. За тях се грижеха стопаните на близкия двор, но сливи, ябълки, круши и череши от тях бяха "за всички". Край всеки дувар имаше пейка, да сяда който поиска. Правеха се външни чешми. И много други неща. Ни закон, ни началник е карал хората да се държат по този начин, единствено разбирането, че така е възможно най-добрият модел на поведение, изгода за всички.
  Законите, началниците и търговците съсипаха всичко това - за своята изгода.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Авторът очевидно не си е сверил политическия часовник с тези, които му плащат. Премахване на всички граници искаха и обещаваха комунистите. Политиката на САЩ не е премахване на границите и създаването на една единствена световна държава, а свтовна хегемония над всички държави. Защото нямат аванта от световна държава. Докато да си световен хегемон и да контролираш или притежаваш чрез наднационалните корпорации всички ресурси на планетата и да определяш каква е пропускливостта на границите е истински келепир. И дори ЕС, поне за сега, няма намерение да премахва границите, и то по същата причина.

 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#9] от "дедо Андро": ≪Не, аз мисля, че новият Рим е ЕС, а новата Византия - Русия. Но новото Средновековие няма да продължи толкова дълго. Назадничавите мозъци трябва да се осъзнаят по-бързо≫.

  Това, към което ни води САЩ, е един модерен корпоративен феодализъм от западен тип. В такъв свят Рим и Византия нямат място, защото в Рим изобщо не е имало феодализъм, а във Византия феодализмът няма нищо общо със западния класически феодализъм в Западна Европа.

 29. 29 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 836 Неутрално

  За съжаление, г-н Левчев,светът не е такъв какъвто ни се иска. Паралелите с Берлинската стена и Желязната завеса не са подходящи за днешното време. Това е все едно да сравняваш затворническа стена с ограда на добре поддържана градина,която мнозина искат да оберат и стъпкат. В моя дом би трябвало да бъде мое правото да определям кой може да влиза и на кого да дам подслон....

 30. 30 Профил на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
  VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Всички получатели на грантове и платени писарушки ни облъчват само с едно - колко по-широко да отворим обятията за нашествениците. Нито дума за рисковете от тази "любов". Нито дума и за това защо се стигна дотук, защо има толкова много войни близо до Европа, защо европейските лидери са толкова ограничени без капка визия за бъдещето на континента.
  Защо след като има платени драскачи чиято цел е да манипулират общественото мнение, не можем да допуснем, че има и такива висши политици които се интересуват само от това да осребрят живота си за сметка на бъдещето на цял континент?

 31. 31 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Тъй като в статията е споменат К. Г. Юнг, нека да видим какво казва в една от своите статии.

  http://www.psychologies.ru/self-knowledge/smysl-zhizni/karl-gustav-yung-poslevoennyie-psihicheskie-problemyi-germanii/

  А накрая може да си зададете и въпроса: къде са сега демоните? Отговорът не е много сложен.

  Лицемеркел акбар!
 32. 32 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#10] от "България подкрепя тероризма?":

  Браво! +7

  Лицемеркел акбар!
 33. 33 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Г-н Левчев, България приема бежанци, по официални данни 15 хиляди са настанени у нас, вероятно има още 5-10 хиляди нерегистрирани. Когато един ден конфликтът в БИ приключи част от тях ще се приберат у дома. Онези, които намерят работа или се превърнат в работодатели, ще останат у нас. Това са нормални неща от живота.

  Проблемът е, че някои хора с влияние в нашата държава като С. Паси говорят, че България трябва да е готова да приеме милиони емигранти, нещо което ме плаши. Вие заставате ли зад подобна позиция. Ако сте "за", обяснете без да увъртате кой ще изхранва тези хора, кой ще ги научи на български език, как ще ги приобщим към нашето общество (за пример вижте как се "приобщават" мюсюлманите в развитите държави като Франция, Германия, Англия ).

  Може ли още един въпрос? Защо най-демократичната и най-богата държава в света не желае да приема бежанци от БИ - 10 000 е смешно число? Вие говорите за падане на границите, но САЩ правят ли го? Паднаха ли високите стени по границата с Мексико? Също така за повечето граждани на света съществува визов режим за влизане в щатите, включително за тези от приятелска България.

  Още нещо, стига сте плюли по Путин. Той не гради стени, други го правят - Украйна, Естония.

 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Европа е длъжна всякак да укрепва своите граници - тяхното време далеч не е приключило ...
  Преткриваме само топлата вода - Светът е досадно нехомогенен и без съобраз за "ред", като наша История ??? ...

 35. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  ДЕЗОРИЕНТИРАНИТЕ, писали коментари за граници, ограничаване, граничност и ограниченост, трябва първо да разрушат стените вътре в себеси, та чак тогава да посягат да коментират тези понятия!

  Иначе сухите им напъни да продължат да живеят с това, което им пречи, са напълно безпредметни и безмислени.

  Егоизмът и страха не са толкова непоносими, колкото ужаса да се разделим с тях!

 36. 36 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Скоро ислямът ще заличи границите на християнска Европа и др.Левчев ще се успокои...

 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  НИТО Европа и САЩ са Новият Рим, а още по-малко СССРОССИЯ може да бъде дори и подобие на Византия и нейните схващания за обединение на разнообразието от етноси, обитаващи териториите и, с различното схващане от това на военизираната Древна Римска Империя.

  Защото светът много отдавна вече е един поради осъзнаването му като единствен.
  Остава да бъде обединен, но не чрез религии и не чрез псевдоморал.

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#36] от "palav_nik":

  ВСИЧКИ са много спокойни, освен неколцината останали, като по чудо диктатори-популисти!

  ГЛУПОСТИТЕ за обединение на религиозни и езикови характеристики все по-трудно ги крепят на върховни управленски позиции, защото трудно надрастват собствената си безпомощност да могат да пишат историята на човечеството с нещо друго, освен с кръв.
  С кръвта на милионите, загинали без полза и без надежда!

 39. 39 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Добре, но това означава че хората от близкия изток и мюсюлманска азия ще изгонят слабите европейци от държавите им (до някакъв момент постепенно) и ща установят свои силни военни монархии. Те ще наложат властта си над целия свят и ще го колонизират. Понеже на земята няма повече земи за откриване, вероятно ще се насочат към космоса?
  Първи контакт - ислямисти с извънземни - извънземните губят!
  Столицата на новата теократична империя се пренася на Вега. И без това повечето имена на звезди са с арабски произход.
  Ами интересно...

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  НЕОСЪЗНАЛИТЕ себеси пишещи разни страховити нелепици за превземане и унищожение, не си дават сметка, че те са вече негодни за нищо друго освен да спират, възпират и отбраняват неща, които трудно възприемат, разбират и оценяват, дори и от гледна точка на това, че процесите за които става дума са необратимо свързани с човешките стремежи за съществуване и естествените инстинкти за оцеляване.

 41. 41 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#39] от "tak40309320":

  НЕ, не е точно така, защото религиите, религиозноста и морала са категории служещи за патерици на хора трудно схващащи битието си като добро.

  КОМУНИЗМЪТ, бе една много разпросранена религиозност, със съответната морална подръжка.
  Осъществявана по престъпен начин, защото боготворените и ръководства, бяха решили, че така е нормално и така трябва.

  ДА НАПИШЕМ ИСТОРИЯТА СИ С КРЪВ!

 42. 42 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 588 Неутрално

  всички проблеми идват на германия.Хайде да ги бойкотира ме и да фалират.Те ще направят от континента втора африка.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 43. 43 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Другарю Левчев, а ТИ колко сирийци/афганци/иракчани/африканци прибра под своя покрив?

  Пропагандаторите сте царе на големите приказки, но само при положение, че работата трябва да я свършат друг или всички, а не някой от вас да направи жертви и да си развали рахатлъка.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 44. 44 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Докато България не изгради СТЕНА като тази на Израел срещу арабите проблемът няма да бъде решен. Може ли Владимир Левчев да обясни защо Израелската стена е ДЕМОКРАТИЧНА, А БЪЛГАРСКАТА, ЕВРОПЕЙСКАТА - НЕ?

 45. 45 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пълен тюрлюгювеч от съшити с бели конци неверни тези !
  Автора е изключително обълкан и не разбира даже света в който живее!Стреми се да ни убеди в нещо,което е абсурдно ,неестествено и алогично!

 46. 46 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#2:"Боян Дуков"] Проблемът е, че Европа и Америка са станали богати заради експлоатирането на природните богатства на бедните страни. [/quote]
  Хай стига с тази опорна точка бе ..... Ко пречи на някой в Етиопия да открие електрическата крушка! или някой в Зимбабве да измисли ДВГ!....Тесла е обирал диамантите на Тасмания и така е измислил толкова много неща, или братя Райт са крали зърно от Египет и с него са направили първия самолет....
  А иначе горе е поредната халтура на Левчев, Дневник плаща....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 47. 47 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Обяснете ми каква е разликата между износа на комуническата революция и проекта за изграждане 2000 джамии в Германия? Защо за войната между шиити и сунити трябва да плаща светът? Колко време бе войната между Ирак и Иран? С какво сега войната е по-различна? Къде в света има бежанци от 48 година да лапат 90% от помощите на ООН? Сега тече беженска окопация на работеща и богата Европа! Ще има не стена, а унищожение на европейските ценности. С какви морални и културни ценности ще обогатят човечеството? Защо един евреин, ако се пресели на арабска земя рискува живота? Защо да ги приемаме в световното село, кога искат да го превърнат в ХАЛИФАТ?

 48. 48 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  "Не може ли той да бъде символ на разбирателството в новия безграничен, мултикултурен свят, да стане един Нов Ерусалим, а не да бъде символ на войната между цивилизациите в едно ново Средновековие?"
  Отговорът е "не може". Колкото и да се взирам в бъдещето, не мога да зърна тези утопични картини, нарисувани от автора на горните редове. Нито пък мога да се разчуствам от сълзливите му словоизлияния. Нека вместо да си мечтаем за един свят без граници, да видим как можем най-добре да защитим в момента собствената си граница. За да не се налага и ние да напускаме земите си след време, прогонени от чужди нашественици.

 49. 49 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 445 Неутрално

  До коментар [#48] от "proza":

  Нашите граници са границите на Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах