Тест на авторитарни модели на управление в България

Първия работен ден на настоящия парламент, 2014 година

© Анелия Николова

Първия работен ден на настоящия парламент, 2014 годинаАко Арабската пролет беше опит да се наложат ценностите на либералната демокрация в страни, чиито режими могат да се нарекат диктаторски, то случващото се в Централна и Източна Европа и особено в България описва обратна крива.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 11271 Неутрално

  Чудесна статия."От "речта" на Доган следват два предупредителни извода

  – възхвалата към руския съвременен авторитаризъм и саморазправата с Местан, която беше показна.

  Смисловият й замисъл е да отправи жълт картон не само към политиците от ДПС, а към всеки друг, който реши да предприеме стъпки, противоречащи на икономическия интерес на олигархията и на плутократичния й състав от представители."Това е истината за България.

 2. 2 Профил на ПРОРОК ИЛИЯ
  ПРОРОК ИЛИЯ
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  Тест за преминаването на "добрия" Местан в нашите /правоверни/редици
  Тест за преминаването на досегашните "добри" съуправляващи в редиците на правоверни "управляващи опозиционери"

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6761 Неутрално

  Исторически - моделът за управление на България винаги е бил авторитарен , така че няма никаква нужда точно у нас да се експериментира и тества този модел. По-скоро обратният никога не е сработвал....

  karabastun@abv.bg
 4. 4 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Блестящ анализ и съвсем навременен!
  Само дето не виждам, къде отляво у нас ще дойде съпротивата срещу надигащия се авторитаризъм, а пък десницата е слаба и в халтав съюз /тук не разглеждам ГЕРБ като десница, а по-скоро като част от разглежданата в материала тенденция/. Гражданското общество е успано и улисано в битовите си проблеми.
  Единственият недостатък на въпросния авторитарен модел е наличието на икономическа криза, която принуждава властите да изземват все повече блага от бизнеса и населението, чрез увеличени данъци и ниски доходи. А това е цъкаща социална бомба.

 5. 5 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Трудно ще преборим авторитаризма, защото ни е в кръвта. Ние сме вероятно единственият народ на планетата с поговорка от типа на "преклонената глава, сабя не я сече".

 6. 6 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 632 Разстроено

  До коментар [#5] от "Vorknkx":
  Винаги е имало един по глупав и по страхлив народ , проблемът ни е че сме много интелигентни и винаги намираме изход от всяка ситуация .Но решението е само за нас а не за целият народ , спасяваме се винаги поединично и никога заедно .

 7. 7 Профил на shmandov
  shmandov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Как се случва нещо в едно общество зависи само от него самото.
  Апатията е изключително деструктивна.
  Подкрепете ДЕКОНСТРУКЦИЯ!

 8. 8 Профил на angelpetrov
  angelpetrov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Защо Орбан е авторитарен ? Защо партията спечелила изборите в Полша е такава ? Защото не играят по свирката на този или онзи ли ? Как авторът ще обясни факта, че Орбан печели няколко пъти подред избори в Унгария ?
  Авторът може би изкарва някой и друг лев от собствениците на европейските ценности, но това не означава, че спечелите избори в Полша и Унгария са такива и онакива.

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  За съжаление написаното е вярно. И като чета някои сайтове на Прасчо и настървението срещу Местан виждам добрата синхронизация. Не че Местан ми е симпатичен, но не вярвам в желанието му за ислямизация, както и на загрижеността на Доган за българските интереси.

 10. 10 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Да точна статия, само не знам като досега от хиляди години ние не успяхме да създадем будно гражданско общество как това ще стане в близкото бъдеще ! Точно това е главният коз на коалиция БОСТАН - Боце, Гоце и Доган, които са чадър над мафията и олигарсите и основна пречка пред истинската демокрация ! А и партиите им са лидерски Бойко(ГЕРБ) , Гоце(АБВ) , Доган(ДПС) ! Този е тумора който трябва да изреже ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО ! И каква комедия беше вчера на Богоявление беше гоненето на злите духове в министерския съвет от няколко църковни служители които даже ги пъдеха и под масата и под столовете, а те злите духове са членовете на правителството начело с Краля-Слънце ! Цирк Буш ! За омайване на блеещия матриал !

 11. 11 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 996 Неутрално

  България представлява почти напълно завършен модел на олигархична фасадна демокрация.....

 12. 12 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всичко е точно . Управляват големите пари ,които у нас са крадените пари и въпрос на време е да фалират отново държавата след като това им се размина преди 20 години когато надуха инфлацията за да стопят задълженията си . Сега обаче има борд и задачата е малко по-трудна . Или трябва да предизвикат паника с фалита на още една две банки и борда да падне или да имат достатъчно власт за да го отменят без проблеми . Целта ,разбира се , е да ограбят отново спестяванията и обезценят лошите кредити . Така че след година ,две , три борда ще падне , хиперинфлацията ще обезцени задълженията на олигарсите , а Бананова Република Челгария отново ще фалира защото междувременно външният дълг ще нараснал многократно. Носете си новите дрехи момчета и си теглете парите , ако ги имате , обръщайте ги в евра, долари, злато , собственост, земя , гаражи , апартаменти , акции

  Обичам да питам
 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1414 Весело

  [quote#0:"статия"]От "речта" на Доган следват два предупредителни извода

  – възхвалата към руския съвременен авторитаризъм и саморазправата с Местан, която беше показна.
  [/quote]
  Дневник явно е обявил съревнование на авторите кой по тъпа статия да напише по повод речта на Доган - руската спяща клетка събудена от Путя. Всеки който не хвърля кал и храчки по Русия е неин обожател и възхвалител?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 465 Неутрално

  и все пак, преходът в Румъния започна с отстрел на Чаушеско. Макар да е варварско и незаконно, тогава това предопредели неуспеха на трансформирането на властта от политическа в икономическа.

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1414 Весело

  [quote#0:"статия"]Притеснителното е събуждането на Доган. Което, по всичко личи, че стана с почукване отвън, както е присъщо за спящите клетки.
  [/quote]
  Абе тази клетка май е спала непробудно цели 26 години, през които България влезе в НАТО и всички руски проекти бяха провалени и чак след свалянето на руският самолет да се сетят да я събудят. Ама може ли така бе товарищи, ако Доган беше получил инфаркт при покушението над него така и щеше да си отиде без да успеете да го събудите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Колко са тези, който ще се замислят за казаното?

 17. 17 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 647 Неутрално

  [quote#14:"Busy"]и все пак, преходът в Румъния започна с отстрел на Чаушеско. Макар да е варварско и незаконно, тогава това предопредели неуспеха на трансформирането на властта от политическа в икономическа. [/quote]

  Това е наивна заблуда. Нещата там се развиваха досущ като тук, в България. Но някъде към 2007-2008 техните прогресивни сили започнаха съдебната реформа. Румънската цитадела на злото не беше толкова прокуратурата (е, и тя де), колкото техния КС. Реформаторите гласуват реформа - КС я връща. И така седем години. Докато накрая под непрекъснатият обществен натиск, КС не издържа повече и чорапа започна да се разплита. Значи не е невъзможно. Че е трудно и битката ще бъде тежка - в това едва ли някой се съмнява, но не трябва да се предаваме!

 18. 18 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 852 Неутрално

  "...Ако в съседна Румъния вследствие на съдебната реформа днес свалят данъците, а растежът на БВП е двоен спрямо българския, у нас разследването за КТБ ще виси най-вероятно и след мандата на Цацаров, а сметката ще е на "името на народа".

  До 10 години Румъния ще мине стандарта на Италия. За това време България ще се сравнява с Украйна.

 19. 19 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#4:"volarok"]Единственият недостатък на въпросния авторитарен модел е наличието на икономическа криза, която принуждава властите да изземат все повече блага от бизнеса и населението, чрез увеличени данъци и ниски доходи. А това е цъкаща социална бомба. [/quote]
  Бомбата е и демографска и образователна и още .... А за "матеряла", май че този модел е най-успешно работещ?!!!

 20. 20 Профил на robotrop
  robotrop
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Бла-бла-бла...

  "It is the sacred principles enshrined in the United Nations charter to which the American people will henceforth pledge their allegiance."
  President George Bush addressing the General Assembly of the U.N., February 1, 1992

  "Further global progress is now possible only through a quest for universal consensus in the movement towards a new world order."
  Mikhail Gorbachev, before the UN, December 7, 1988

  "There is a chance for the President of the United States to use the disaster ... to carry out what his father - a phrase his father used I think only once, and it hasn't been used since - and that is a New World Order."
  Senator Gary Hart, speaking three days after Sept. 11, 2001 at a CFR meeting

  "Terrorism is the war of the poor. War is the terrorism of the rich."
  Leon Uris, Trinity, a Novel of Ireland, 1976

  "It was not my intention to doubt that, the Doctrines of the Illuminati, and principles of Jacobinism had not spread in the United States. On the contrary, no one is more truly satisfied of this fact than I am."
  President George Washington, October 24, 1798, in a letter to George Washington Snyder

  "Whoever controls the volume of money in any country is absolute master of all industry and commerce."
  James A. Garfield

  "There are no innocent civilians, so it doesn't bother me so much to be killing innocent bystanders."
  General Curtis E. LeMay

  "Big Brother in the form of an increasingly powerful government and in an increasingly powerful private sector will pile the records high with reasons why privacy should give way to national security, to law and order, to efficiency of operation, to scientific advancement and the like."
  William O. Douglas 1898-1980), U. S. Supreme Court Justice

  "...The age of nations must end... The governments of the nations have decided to order their separate sovereignties into one government to which they surrender their arms."
  Preliminary Draft of a World Constitution, 1948, introduced in Congress by Senator Glen Taylor in 1950

  "By symbols is man guided and commanded, made happy, made wretched. He everywhere finds himself surrounded with symbols, recognised as such or not recognised."
  Thomas Carlyle, Sartor Resartus

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  Едни са спящи клетки на Русия,други на Ислямския свят,а ние сме спящ народ.

 22. 22 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Факти, факти, факти. Все верни неща, но политиците ни няма да се трогнат, защото хората разбиращи това са малко, а още по-малко са тези, които биха направили нещо по въпроса. За справка вижте колко и за кого отидоха да гласуват на изборите и референдумите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах