Сложна схема от международни посредници осигурява парите на Северна Корея

© ReutersПътят на парични преводи от от панамска спедиторска компания през осемдесетгодишен сингапурец до китайска банка показва защо усилията на САЩ за затягане на санкциите срещу Северна Корея може да не са толкова успешни като в случая с Иран, разказва "Блумбърг".


Десетилетия наред Пхенян изгражда мрежа от фирми и международни посредници, за да внася и изнася валута и по този начин да заобиколи опитите на международната общност да го изолира заради ядрената програма. Съдебни документи и разговори със следователи, банкери и прокурори показват, че в основата на тази мрежа стои Китай.


За разлика от случая с Иран Северна Корея е известна със самоналожената си изолация и с все по-откъсната от света икономика, което прави проследяването на авоарите й по-трудно.КНДР разчита на Китай – най-големия си търговски партньор – за доставки на храна, оръжие и енергия. Двете страни описват взаимоотношенията си като "приятелство, родено от кръвопролитията" по време на Корейската война (1950-1953 г.), когато Съединените щати са общ техен враг. Пекин е критикувал Пхенян за някои провокативни действия, но в исторически план се противопоставя на налагане на по-строги санкции, които биха довели до крах на режима и до наплив на бежанци по общата 1400-километрова граница.


За да съживи закъсалата икономика след краха на Желязната завеса, провала на централизираната политика и наложените санкции,  лидерът Ким Чен Ун се нуждае от валута,с която да плаща за доставките от чужбина – например скорошната покупка на руски самолети за нуждите на националния авиопревозвач.


"Около 70-80% от приходите от чужбина на Пхенян в миналото са идвали през Китай", обяснява Ким Куан Джин, който е управлявал сингапурския клон на севернокорейската Банка на североизточна Азия, преди да избяга през 2003 г. "Този огромен търговски обмен показва, че голям брой хора в Китай са склонни да сътрудничат на режима в КНДР".


По-строг контрол от страна на Пекин ще направи Ким Чен Ун още по-зависим от връзките си зад граница, тъй като рискува авоарите му в чужбина да бъдат замразени. За да избегне това, режимът използва комбинация от банкови сметки на името на посредници, които да извършват парични операции по негова молба.


Панамската афера


Пример за това как работят такива посредници е регистрираната в Сингапур спедиторска компания Chinpo Shipping Company Ltd. Нейният създател, 82-годишният Тан Ченг Хо, според съдебните документи е превеждал средства за Северна Корея години наред.


© Associated Press

Собственикът на Chinpo Тан Ченг Хо.


Ролята на Chinpo излиза наяве през юли 2013 г. след рутинна проверка на севернокорейски товарен кораб в Панамския канал. В трюма, под 200 000 кашона със захар, са открити разглобени изтребители МиГ-27, съветски радарни системи и боеприпаси, тръгнали от Куба за Севена Корея. Инспекторите откриват и документи за трансфер на 72 017 долара от Chinpo за C. B. Fenton & Co., панамска спедиторска компания. Парите са за плащане на такса за преминаване през Панамския канал.


Разследването продължи 2 години и стигна до Сингапур, където завърши с първа присъда за предлагане на финансови услуги с цел улесняване на придобиването на оръжия от Северна Корея. През януари съд в Сингапур глоби Chinpo със 128 000 долара за нарушаване на санкциите на ООН и за превеждане на пари без лиценз. Директорът на компанията обаче не бе обвиняем, а адвокатът на Chinpo заяви, че ще обжалва решението.


Върхът на айсберга


Материалите по делото показват, че гореописаният случай е само върхът на айсберга. Между 2009-2013 г. Пхенян е използвал Chinpo, за да влее повече от 40 милиона долара в глобалната финансова система -дори след като банките в Азия замразиха сметките на компанията заради подозрения за съмнителни трансфери.


Основното предизвикателство пред Северна Корея е да избяга от полезрението на регулаторите в САЩ, които могат да разследват чужди банки, извърпващи трансакции с долари. Директорът на Chinpo Тан опитва да заобиколи тази опасност, като не посочва имената на корабите във формулярите за парични преводи. Пред съда той посочва, че е постъпил така по съвет на Bank of China (една от петте най-големи банки на Китай). Тя на свой ред отрича да е знаела, че плащанията са свързани с Пхенян. Сметките на Chinpo в Bank of China са замразени през 2013 г.


© Associated Press

Разследващи оглеждат контейнер с руски изтребител от задържания в Панама кораб на Chinpo.


Съдебните документи показват, че Bank of China е единственият кредитна интитуция, обработвала севернокорейските трансакции на Chinpo. Други банки закриват сметките на компанията през 2005 г.заради съмнителни финансови преводи.


Според свидетелски показания на Chinpo е казано, че парите са плащания на клиенти, които използват севернокорейски кораби, за да пренасят товарi. Въпросните плащания понякога са стигали до 500 000 долара – необичайна голяма сума за такса за преминаване на кораби, обясняват експерти.


Уилям Нюкомб, бивш следовател от ООН, обяснява, че огромна част от парите на КНДР стоят в чужбина. Средствата от продажбите на севернокорейски стоки и услуги са държани в същите офшорни сметки, готови да бъдат използвани за заплати на дипломати и чиновници или за закупуване на оборудване. Ако се наложи тези пари да бъдат върнати в Северна Корея, това става само в брой на границата.


Но Chinpo не е единственият, който помага на Пхенян да извършва плащанията.


Любов към рублата


Северна Корея се опитва и да разшири връзките си с Русия, особено след като започна трансакции с рубли през 2014 г., след като Москва отписа 90% от дълга й от 11 млрд.долара, обяснява Людмила Захарова, учен от Института за изследвания на Далечния Изток в руската академия на науките. Според нея Русия спазва изцяло санкциите към КНДР, но използването на рублата помага търговията да избегне санкциите.


© Associated Press

Bank of China е основен играч в схемата за парични преводи на Северна Корея, смятат разследващи.


От октомври 2014 г. трансакциите преминават през Регионалната банка за развитие – малка банка, която премести офиса си от Москва в република Башкирия малко преди лицензът й да бъде отнет през 2015 г. Според Захарова сега плащанията мнават през Китай до намиране на подходяща алтернатива.


И въпреки че след четвъртия ядрен опит на Пхенян миналия месец американският президент Барак Обама подписа закон за разширяване на санкциите, Китай остава ключов играч в схемите на Пхенян, тъй като се противопоставя на усилията на ООН да наложи ембарго на енергийните доставки за Северна Корея. Падането на режима на Ким Чен Ун би могло да доведе до премахване на буферната зона между северната граница на Китай и военната база на САЩ в Южна Корея.


Дейвид Ашър, бивш служител от админситрацията на Джордж Буш-младши, смята, че санкциите ще бъдат ефективни само тогава, когато Пекин се съгласи да съдейства на ООН.


"Единственият начин да се спрат незаконните парични потоци на Северна Корея е да се забранят тези посредници", казва Ашър. "Но за целта е нужно съдействието на Китай - най-голямото средище за този тип нелегални бизнес отношения с Пхенян".

Коментари (64)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Върнете стария сайт!
    Върнете стария сайт!
    Рейтинг: 1436 Неутрално

    Краставите магарета се надушват през девет дерета

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  2. 2 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 13771 Неутрално

    От един дол дренки са, затова се подпомагат.

  3. 3 Профил на Върнете стария сайт!
    Върнете стария сайт!
    Рейтинг: 1436 Неутрално

    [quote#1:"venci4"]Краставите магарета се надушват през девет дерета[/quote]
    В случая само едно дере..

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  4. 4 Профил на kardi
    kardi
    Рейтинг: 983 Неутрално

    Китай и Русия естествено, това не е никаква тайна !

  5. 5 Профил на bajhuj_2010
    bajhuj_2010
    Рейтинг: 2100 Неутрално

    Тва комунизма вЕрно е като СПИН.

    Русофилството отключва синдрома на Дънинг-Крюгер
  6. 6 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
    Антикорупционен блок-Да Корупция!
    Рейтинг: 4885 Весело

    Чекай чекай малко! Технологично напреднала дАржава като Северна Кореа не може ли сама да си печата доларите?

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  7. 7 Профил на Върнете стария сайт!
    Върнете стария сайт!
    Рейтинг: 1436 Неутрално

    И понеже събота- неделя дежурната журналя не е упълномощена да публикува статии за "клети бежанци" аз си позволявам (с риск да ме баннат) да публикувам ЛИНК към текуща новина от преса публикуваща 24/7 новини:

    "Отблизо с бежанец: Г-жа Меркел ми дава 400 евро на месец, защо да се връщам?"
    Наш читател, живеещ в Германия, имал „честта” лично да се срещне и разговаря с един от хилядите бежанци, които Меркел прие с отворени обятия. Вижте какво ни разказа той:

    http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=60930

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  8. 8 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 4907 Неутрално

    Πод небето всяка нужда се покрива ! Посредниците са десни или леви само за тъпанарите !

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  9. 9 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
    Антикорупционен блок-Да Корупция!
    Рейтинг: 4885 Весело

    [quote#0:"статя"]разглобени изтребители МиГ-27[/quote] ?!? ама и такива ли има?Не бяха ли МиГ21, 24, след това 29?

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  10. 10 Профил на Калата
    Калата
    Рейтинг: 881 Неутрално

    [quote#6:"Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ"] Технологично напреднала дАржава като Северна Кореа не може ли сама да си печата доларите?[/quote]
    Ами щом може едни частни банкерчета да си печатат доларчета, че и да ги раздават на света като нещо което има някакво покритие, което пък е в разрез с конституцията и на САЩ. Защо пък тогава аз да не си печатам, а пък още повече ако реши да го прави някоя държава като Корея. Все пак една държава е много по-легитимна от завера от няколко тариката, които по неясно за мен начин са си извоювали правото да Печатат.

    Няма как да ви отговоря, не се пънете , все пак такива като мен които пускат полит некоректни коментари ги банват от тоя форум, за да не ви пречим.
  11. 11 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 903 Неутрално

    а, добро утро! за първи разбираме, че Китай и Русия са главните подкрепящи тоталитарните режими и терористичните правителства и клетики?!

    но... пазарната икономика ще изкара от Китай няколко трилиона долара следващите месеци. а Русия... е, тя и без това е провалена държава. но трябва да й демонтираме ядреното оръжие, за да спре да заплашва свободния свят.

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  12. 12 Профил на Иван Арнаудов
    Иван Арнаудов
    Рейтинг: 494 Неутрално

    За друго не съм компетентен да коментирам статията, но това на снимката в контейнера не е МиГ 27, а МиГ 21. И за да се избегне тенденциозното звучене, е редно да се уточни бройката (2), за да не си помисли някой, че са били 20 или 200.
    http://www.reuters.com/article/us-panama-northkorea-idUSBRE96K0EH20130722

    Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
  13. 13 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 4336 Неутрално

    [quote#9:"Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ"]е бяха ли МиГ21, 24, след това 29[/quote]

    Не.
    Иначе, това на снимката наистина прилича на 21.

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  14. 14 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
    Антикорупционен блок-Да Корупция!
    Рейтинг: 4885 Разстроено

    Ако се вЕрва на тоз форум, В.В.Путин е спестил поне 50 млрд$. Защо тогава САЩ не му ги вземе на него, а се занимава с дребни сумички на КНДР? Искат да оставят горките хора да гладуват ли? Нито е християнско, нито е човешко!

    Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
  15. 15 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7063 Неутрално

    А откъде са парите,след като народът им живее в мизерия.

  16. 16 Профил на Долен лев педал
    Долен лев педал
    Рейтинг: 444 Разстроено

    Ах, но това е заплаха за демократичните ценности!

    Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
  17. 17 Профил на Калата
    Калата
    Рейтинг: 881 Неутрално

    [quote#о:"статията"]Северна Корея се опитва и да разшири връзките си с Русия, особено след като започна трансакции с рубли през 2014 г., след като Москва отписа 90% от дълга й от 11 млрд.долара, [/quote]
    Чакайте бе ! Как "онази" Русия дето тук някой "специалист" разправяше как била вече в банкрут, опростява десетки милиарди, на Корея, на Куба, на Изпадналата Украйна и т.н. ?
    Абе на нас някой опрости ли ни нещо ? Нали имахме едни Богати Евроатлантически "Приятели" ? Или нашите "приятели" когато си "разширят връзките" с нас започват да ни бозат. Я заемче от тяхното Фондче да вземем, я оръжицето да им купим, я с някой заробващ договор да ни "обогатят"
    Хаайде дее ! Моля ви се някой да ме подсети, за поне едно нещо което нашите НОВИ "приятели" са ни опростили, подарили, отблагодарили.

    Няма как да ви отговоря, не се пънете , все пак такива като мен които пускат полит некоректни коментари ги банват от тоя форум, за да не ви пречим.
  18. 18 Профил на tsu
    tsu
    Рейтинг: 687 Неутрално

    Лично съм се срещал с кореец, живеещ в Япония, притежател на зала за "пачинко" (вид хазарт, изключително разпространен). Публична тайна е, че огромна част от парите от този вид хазарт в Япония отиват в Северна Корея. На вечерята, която даде в наша чест, кореецът надълго и нашироко обяснява колко хубав строй е комунизмът и колко лош е капитализмът и как през целия си живот той помагал на Севера за победата му.
    Не коментирам - свят широк, хора - всякакви.

  19. 19 Профил на 100 Рублей за Доллар
    100 Рублей за Доллар
    Рейтинг: 1392 Весело

    [quote#14:"Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ"]В.В.Путин е спестил поне 50 млрд$. Защо тогава САЩ не му ги вземе на него, а се занимава с дребни сумички на КНДР?[/quote]

    Това е най-добрата гаранция, че рАссия няма да прави глупости и че пуси ще се гаври със своя народ, но няма да си рискува парите. Защо да му ги вземат?

    Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
  20. 20 Профил на BGman1
    BGman1
    Рейтинг: 7870 Неутрално

    Трябва да има такива като Северна Корея...за да знаят младите от какво блато сме се измъкнали...

  21. 21 Профил на Punka's
    Punka's
    Рейтинг: 272 Неутрално

    къде е първанов ?

    Без Власт !
  22. 22 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 2948 Неутрално

    "...... санкциите ще бъдат ефективни само тогава, когато Пекин се съгласи да съдейства на ООН."

    Значи няма да бъдат ефективни.

  23. 23 Профил на Punka's
    Punka's
    Рейтинг: 272 Неутрално

    първанов къде си ма... да поръкоплясаме ?

    Без Власт !
  24. 24 Профил на Realist
    Realist
    Рейтинг: 3860 Весело

    "Любов към рублата"

    Хайдеееее, рубладжиите от всички страни се надушиха!

    Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
  25. 25 Профил на Punka's
    Punka's
    Рейтинг: 272 Неутрално

    "Средната работна заплата е около $47 на месец "
    не е срамно да си беден срамно е цял живот да си беден

    Без Власт !
  26. 26 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2612 Неутрално

    Нерде стамбул, нерде ...Корея,
    Абе аджеба, като става дума за Народната Република Корея, аджеба за какви пари става дума. За техните ли пари ,за рублите ли или за нещо друго.
    Яснео е, че парите могат да се превалутират, ама в конкретния случай става дума за рубли, юани и техните си пари и всичко това става през банки. Значи знаем кои и какви.
    И тогава истината излиза на лице. Руснаци и китайци дават възможност на корейците да са това което са. Е, какви въпроси повече да си задаваме?

  27. 27 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 2948 Неутрално

    "И тогава истината излиза на лице. Руснаци и китайци дават възможност на корейците да са това което са."

    Е, ама не само. Те имат нужда и от друга валута. Затова търсят начин да измамят ембаргото. Иначе с Китай не вярвам да имат проблеми.

  28. 28 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 489 Неутрално

    "...военната база на САЩ в Южна Корея."

    В оригинала е написано "US military", а не "US military base".
    Поне преписвайте вярно! САЩ нямат една база в Южна Корея, а 15: една военноморска, две на ВВС, останалите сухопътни.

    Наистина ли си мислите, че като "забравите" да цитирате източника никой няма да усети, че преписвате статия на Блумбърг (или Ройтерс, както често правите)? Не се ли сещате, че в днешно време доста хора четат чужди медии и ставате смешни с 5-дневното закъснение в кражбата на интелектуална собственост.
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-21/china-at-the-heart-of-north-korea-s-illicit-cash-flow-funnel

  29. 29 Профил на Punka's
    Punka's
    Рейтинг: 272 Неутрално

    До коментар [#26] от "tsvetko_51": За техните ли пари ,за рублите ли или за нещо друг
    направи ги в рубли после в евро абе как искаш бедния си е беден ....

    Без Власт !
  30. 30 Профил на gianni
    gianni
    Рейтинг: 1024 Неутрално

    [quote#17:"Калата"]Абе на нас някой опрости ли ни нещо ? [/quote]

    Не, ние опростихме всички дълговете на братските страни, които бае Тодар Цървула отпусна, но забрави да си върне. Виж на Матушка само ги съкратихме и те ни върнаха една мизерна част във вид на боклучаво оборудване за Кремиковци.

  31. 31 Профил на Punka's
    Punka's
    Рейтинг: 272 Неутрално

    КИМ ЧЕН УН около $47 на месец
    мерси.....

    Без Власт !
  32. 32 Профил на chinaski
    chinaski
    Рейтинг: 1882 Неутрално

    До коментар [#17] от "Калата":

    Спи спокойно - Русия е майка ти баща ти - тя те е спасила, за нея живееш и целта ти в живота е да я възхваляваш.Трябва много да четеш и научиш, но от руско-съветски новини и информации, съвсем ще се побъркаш.
    Знаеш ли - има хора, които толкова са вярвали на Сталин, че въпреки, че той ги е вкарал в затвор, съсипал живота на близките им и после убил - до последно са го боготворели и клели в палча си.Това не е геройство, а болестно състояние.

  33. 33 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 1434 Весело

    Яяяя!!!
    Тъпите северно корейски комунисти, "издокарали" умните демократи и то с техните оръжия !
    Да се чуди човек, как на такива тъпанари им е дошло на акъла да работят с "офшорни фирми и сметки" ???
    А пък "всесилните" западни разузнавателни служби е учудващо, как може да допуснат такива колосални нарушения на държава, която сама си е наложила "самоизолация" от останалия "развит свят" !
    Потресаващи простотии, за "хората" , които им вярват!

  34. 34 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 1434 Неутрално

    До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":


    [quote#8:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Πод небето всяка нужда се покрива ! Посредниците са десни или леви само за тъпанарите ! [/quote]
    +++++

  35. 35 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 1434 Весело

    До коментар [#14] от "Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ":


    [quote#14:"Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ"]Ако се вЕрва на тоз форум, В.В.Путин е спестил поне 50 млрд$. Защо тогава САЩ не му ги вземе на него, а се занимава с дребни сумички на КНДР? Искат да оставят горките хора да гладуват ли? Нито е християнско, нито е човешко! [/quote]
    Не може така !
    Не е "демократично" да се ровичкат "офшорните сметки" !
    Ако днес "пребарат" парите на Путин, утре може пък някой да "пребара" парите на семейство Буш !
    Така се застрашава демократичната световна "офшорна демокрация" !
    А пък "някои" хора вярват, че "едните" се различават коренно от "другите" !

  36. 36 Профил на iget
    iget
    Рейтинг: 392 Неутрално

    Когато парите проговорят, американците мълчат.

  37. 37 Профил на Филанкишията
    Филанкишията
    Рейтинг: 815 Неутрално

    До коментар [#33] от "vagabond66":

    Като типичен комуняга плещиш без да четеш, да не говорим за мислене. Най-крупната сума, цитирана в статията е 40 милиона. Тази сума трудно може да бъде определена като колосална. Дебелият психопат сигурно я е профутал за едногодишната си дажба от ементал или каквото там обичал да плющи.

    The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
  38. 38 Профил на dragozow
    dragozow
    Рейтинг: 1343 Неутрално

    Е то не беше тайна от къде са им парите и кой им помага, достатъчно е да видиш в ООН кой как гласува.

    Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
  39. 39 Профил на edin drug
    edin drug
    Рейтинг: 2813 Неутрално

    стари комунистически номера

  40. 40 Профил на sto67nes
    sto67nes
    Рейтинг: 2077 Неутрално

    До коментар [#20] от "BGman1":

    ++++++++++

    Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
  41. 41 Профил на dobrich
    dobrich
    Рейтинг: 2429 Весело

    [quote#20:"BGman1"]Трябва да има такива като Северна Корея..[/quote]
    За да знаят хората за нашия непогрешим, красив, красноречив, каратиС, футболиС, тенесиС, любим ръководител. Според герберите, де.....

  42. 42 Профил на dobrich
    dobrich
    Рейтинг: 2429 Весело

    [quote#41:"dobrich"] непогрешим, красив, красноречив, каратиС, футболиС, тенесиС, любим ръководител.[/quote]
    Умен, сладкодумен, остроумен, пожарникар, полицай, дипломат......Според герберите, де.

  43. 43 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 1434 Неутрално

    До коментар [#37] от "Филанкишията":


    [quote#37:"Филанкишията"]Като типичен комуняга плещиш без да четеш, да не говорим за мислене. [/quote]
    Комуняга си ти товарищ, защото мисленето ти е на ниво 1989 година!

  44. 44 Профил на vagabond66
    vagabond66
    Рейтинг: 1434 Весело

    До коментар [#41] от "dobrich":
    [quote#41:"dobrich"]За да знаят хората за нашия непогрешим, красив, красноречив, каратиС, футболиС, тенесиС, любим ръководител. Според герберите, де..... [/quote]

    До коментар [#42] от "dobrich":


    [quote#42:"dobrich"]Умен, сладкодумен, остроумен, пожарникар, полицай, дипломат......Според герберите, де.
    [/quote]
    Баш така си е!
    ++++++++++++

  45. 45 Профил на Pontif А
    Pontif А
    Рейтинг: 2410 Неутрално

    [quote#8:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Посредниците са десни или леви само за тъпанарите ![/quote]

    До коментар [#8] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    За нормалните хора те са подлеци. На Гърците им е мало трудно да схванат разликата. Но ние ви разбираме. И при вас няма десни или леви има само мъстии които се молят на Германия и като не им мине номера тичат да се молят на Путин и там като не им дадат стотинки тичат при Аятолаха на Иран и така ... как да искаме от тебе да можеш да разпознаеш кои са мерзавците? Не става.

    California Über Alles
  46. 46 Профил на Pontif А
    Pontif А
    Рейтинг: 2410 Неутрално

    [quote#14:"Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ"]В.В.Путин е спестил поне 50 млрд$. Защо тогава САЩ не му ги вземе на него, а се занимава с дребни сумички на КНДР? [/quote]

    До коментар [#14] от "Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ":

    Релакс! И това ще стане. В САЩ сериозно се обсъжда да не се издават вече $100 банкноти. Тук почти никой не използва пари така или иначе. Аз харча не повече от $20 на месец като пари. Всичко се плаща и купува с кредитни карти и по банков път.
    Като стане и това на другаря Путин и на останалите крадци на кокошки няма да им стигнат контейнерите в РСФСР да си преместят парите в $20 банкноти. Ако това стане и деноминациите на Еврото ще намалеят. Гледам в Европа хората още разнасят кеш като дръг-дилъри но и те ще се модернизират рано или късно.

    California Über Alles
  47. 47 Профил на Rim
    Rim
    Рейтинг: 1676 Весело

    До коментар [#37] от "Филанкишията":
    „Най-крупната сума, цитирана в статията е 40 милиона. Тази сума трудно може да бъде определена като колосална. ”


    Ами да! Слагаш още две нули след 40 и получаваш 4000 милиона! Кражбата от КТБ! И все едно, че бълха ни е ухапала. За това прокуратурата не си мърда пръста да разследва КТБ... Защото на цацарков сумата му изглежда малка и не си струва чак такива усилия и главоболия...

    ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
  48. 48 Профил на ck
    ck
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    Жълтия диктатор: Дайте малко ориз, имаме бомби в изобилие.

  49. 49 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 5725 Неутрално

    "Дейвид Ашър, бивш служител от админситрацията на Джордж Буш-младши, смята, че санкциите ще бъдат ефективни само тогава, когато Пекин се съгласи да съдейства на ООН."

    От постоянните членове на Съвета за Сигурност, едва ли Китай са единствените подкрепящи Северна Корея. Просто на другите не им се налага да си "гърмят патроните"! Освен това, американците едвали се интересуват от чуждото мнение, когато налагат вето по резолюциите за Израел...

    I Want To Believe
  50. 50
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  51. 51 Профил на znaesht
    znaesht
    Рейтинг: 631 Неутрално

    До коментар [#6] от "Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ":
    ....Чекай чекай малко! Технологично напреднала дАржава като Северна Кореа не може ли сама да си печата доларите....?

    Те го правеха , само че ги гепиха няколко пъти партидите им и сега , май са се отказали и предпочитат оригинала. Иначе и бял прашец опитват да продават за да процъфтява великата им родина и вожда специално.

  52. 52
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  53. 53
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  54. 54
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  55. 55 Профил на gimi
    gimi
    Рейтинг: 594 Неутрално

    От обучението си в Швейцария Ким е овладял само банковите машинации, но не и системата на управление! По-добре би било да е обратно!

  56. 56 Профил на thepirineagle
    thepirineagle
    Рейтинг: 2517 Любопитно

    Каква изненада - Китай,Русия.......

  57. 57 Профил на yanne
    yanne
    Рейтинг: 3747 Неутрално

    До коментар [#14] от "Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ":


    [quote#14:"Нюланд-> Плевнелиев = РУМНО -> Живков и ГРУ"]Ако се вЕрва на тоз форум, В.В.Путин е спестил поне 50 млрд$. [/quote]Не "спестил" ,а "откраднал"!Има разлика.И трудно се взимат,като са по разни острвчета из Атлантика и Т.Океан...

  58. 58 Профил на yanne
    yanne
    Рейтинг: 3747 Неутрално

    До коментар [#32] от "chinaski":


    [quote#32:"chinaski"]Знаеш ли - има хора, които толкова са вярвали на Сталин, че въпреки, че той ги е вкарал в затвор, съсипал живота на близките им и после убил - до последно са го боготворели и клели в палча си.Това не е геройство, а болестно състояние. [/quote]Да-има такива,които като са отивали в Сибир са вярвали,че Сталин не е знаел за тези лагери и,че като разбере,ще ги освободи.

  59. 59 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 3930 Весело

    Със сигурност тези посредници вземат яки комисионни-!

  60. 60
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  61. 61
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  62. 62 Профил на forum_terrorist
    forum_terrorist
    Рейтинг: 817 Неутрално

    Най-гнусно си разделиха Кореа навремето, за да не е икономическа сила, а сега Китай спонсорирали Северната част?! А кой? Дядо Мраз ли ли си мислихме?!

    You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
  63. 63 Профил на boby1945
    boby1945
    Рейтинг: 2957 Весело

    Когато от години си имаш за приятел и съсед континентален Китай, няма да ти е много трудно да завъртиш търговийка тук и там...... навсякъде по света в икономиката търговията и далаверата има китайци и китайско "присъствие"...... даже насред Вашингтон ДС....
    Даже има приказка "Където има китайци, нещата вървят добре!"

    Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
  64. 64 Профил на patsis
    patsis
    Рейтинг: 1121 Весело

    Парите не миришат - имп. Веспасиан, 1-ви векЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах