Плячкосаната България

© Цветелина Белутова, КапиталПреди седмица само живата верига от граждани успя да опази от пълно разрушение стария тютюнев склад в Пловдив. Складът е символ на града и централен елемент от вече спечелената кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 г.


Как е възможно главният архитект да одобри разрушаването на сграда – символ на града, заемаща централно място в кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата, само въз основа на документите на бюрото си? Сграда, която знае какво представлява и къде се намира, дори без да ѝ чете документацията? Не мога да отговоря. На този конкретен въпрос, и то само ако има желание, ще отговаря прокуратурата, ръководена по крива ирония на съдбата от пловдивчанин.


Аз ще опитам да отговоря по–общо.След новината за пловдивския склад в социалните мрежи отвсякъде заваляха новини и печални снимки за архитектурно–исторически паметници пред самосрутване, които биват подпомагани от собствениците си – ту с нагла небрежност, ту с широко отворени прозорци и врати. Това са казиното във Вършец, вилата на Пенчо Симов в Габрово, стогодишният тютюнев склад в Харманли, паметник на културата от седемдесетте години (за склада в Харманли вече е късно – на негово място в момента има кратер), Театър "Възраждане" в София, напоследък придобил известност като "Син сити", къщата на Фингов, Къщата с ягодите, цели карета от сгради на запад от "Мария Луиза" и на север от "Дондуков" и още много други постройки в цялата страна.


Как е възможно и от какво е предизвикана тази епидемия?


Всеки българин има свой отговор на този въпрос. Червените носталгици сигурно ще кажат – ето, това е дело на демокрацията. Откакто има демокрация, България се разграбва – демократите унищожиха селското стопанство и индустрията, продадоха "Балкан", "Кремиковци", "Нефтохим" и т.н., бутнаха мавзолея, запалиха партийния дом, искат да събарят паметници, те си бутат и сградите.


Граждани с по–дълга памет биха извели друга версия – наистина голяма част от наследството започна да изчезва с ударни темпове след 1990 г. Но това беше само заради дефицита по време на комунизма, когато почти през цялото време липсваха капитали за развитие, поради което не само сградите, но и заводите, и къщите, заварени през 1944 г., само се ремонтираха криво-ляво и почти не се строеше нищо ново освен с най–евтините паралелепипедни технологии и с брутално лошо изпълнение като панелки, заводи, а в късния соц и барачен тип офиси.


А когато все пак се намираха капитали за градоустройствено развитие и реставрация по време на тоталитаризма, резултатите за културното наследство също бяха плачевни – хълмът Царевец и "реставрацията" на Патриаршеската църква на върха му са майката и бащата на всички съвременни пластмасови–итонг–тухла четворка–бетон реставрации – провинциално–туристическа кич–мистика Ванга и Нешка, представяна за автентичност.


Там, където комунизмът намираше финансиране, той не беше по–малко разрушителен за културното наследство от последвалия го посткомунизъм. Именно изящните европейски градски центрове в малки и големи градове бяха пометени от превръщащия се днес в прах и чакъл мраморно–бетонен людмиложивковски "ренесанс" с пресъхналите фонтани и почупените, приватизирани на парче, лошо отоплявани, лошо осветявани и полузанемарени партийни и културни домове. На върха на тази пирамида е финансовата черна дупка НДК, една от десетте най-непрактични сгради в света според класацията на Financial Times.


Да не спираме дотук. Историците, сигурен съм, могат да ни помогнат да стигнем още по–назад – стръвта за отърваване от материалното минало не е дори от комунизма. Веднага след Освобождението на България започва "освобождаване" и от материалното османско и средновековно наследство.


В началните години на Третата българска държава са разрушени огоромен брой османски сгради, включително ханове, бани и джамии, крепостта на Варна "Барут хане", но също и многобройни православни църкви и т.н., успели да преживеят петте века османска власт.


Защо така?


Неочакван отговор ми подсказа алгоритъмът на социалната мрежа, който след новината за пловдивския склад постави репортаж за град Суоярви в Карелия – област в Русия, присъединена от Финландия след 1940 г.


Суоярви има нещастна съдба. Откъснато насила от Финландия в полза на СССР през Втората световна война, днес старата част на населеното място е разпадаща се сянка на самото себе си. Северната елегантност още прозира в някои стари сгради, но като цяло старото изгнива под натиска на влагата и времето. Седемдесет и пет години след "освобождението" си водопроводът е неизползваем, една тоалетна се пада на няколко човека, постройките са опасни за живота и единствено самотни мохикани като бившия общински съветник Владимир Заваркин опитват да спасят не толкова сградите, които са безнадеждни, колкото жителите, за да не бъдат погребани под тях.


(Заради дейността си в защита на местните жители Владимир Заваркин е осъден за "действия срещу териториалната цялост на Русия" и отстранен от общинския съвет, но това е друга история.)


Какво ли значи това?


Означава, че ако продължим историческата аналогия, трябва да признаем очевидното – България е окупирана страна, а територията ѝ е плячка.


Но кой е окупаторът?


Ето този уж лесен въпрос е труден за отговор по няколко причини.


Първата причина е в нашето изключително ревниво и неспокойно отношение към миналото. Борбата за всяка буква от интерпретацията на миналото е епична и всеки опит за преразглеждане на отдавна утвърдили се постулати (без отношение дали са истина или не) се възприема болезнено.


Истината си пробива път с огромно усилие. Винаги се намират политици или обществени фигури, които заради едната кариера са готови да заложат на някоя комфортна самоунищожителна формула като на "турското робство".


Втората причина пак е свързана с миналото – почти целият ценен български исторически и интелектуален опит е забравен, а чуждият е почти непознат. България има своите мислители, които са потънали в забвение, неразбрани или оплюти. На книги като "Задочните репортажи за България" в най–добрия случай не им се пречи да стигнат до читателите, но в никакъв случай не им се помага да стигат до учениците и студентите.


Третата причина е в липсата на граждани. Тоест липсват лица, които се интересуват от общото благо и работят в негов интерес.


За съжаление гражданите на България почти винаги са били отчуждени от държавата си и калните улици, изпочупените тротоари, лошото осветление и разпадащите се сгради са само симптомите на това явление.


А #Кой владее България? Алеко Константинов ни описа този хищник още при първите му стъпки в свободна България, затова изглеждаше на моменти ужасно комичен. Той е находчив, нагъл и възприемчив, умее да се възползва от предимствата на свободата, но без да понася отговорностите ѝ, воден е само от обикновен първосигнален завоевателски, материален интерес и няма никакви скрупули. Познахте го, нали?


Какво да се прави?


Дошло е време всички да направим своите живи вериги навсякъде – да се самоорганизираме и да се сдружаваме, за да работим за общото благо. За републиката, която е нашият общ дом. Помните, нали? Само живата верига успя да спре разрушението на сградата в Пловдив.


Завършвам със забравения Стоян Михайловски – поет, писател, революционер и общественик, с цитат от есето му "Как западат и се провалят държавите":


"Еднъж като приемем формулата на Монтескьо, че базисът на демокрацията е добродетелта – трябва да заключим, че развалените нрави са несъвместни с демократически държавен строй – сиреч че у развалените хора демократизмът бива нещо несъществено, безпредметно, едно повърхностно лустро, един безсмислен изглед, една изкуствена вънкашност, прикриваща пълно нищожество. Такъв е демократизмът на русите, на гърците, на турците, на власите и на сърбите.


А преди всичко, такъв е демократизмът на българите.


Вънкашният, изкуственият демократизъм бива винаги една гиздилка, една модна игра; той се проваля скоро, понеже гиздилките и модите са работи временни. Той изчезва безследно, както изчезват работи, които сме възприели не от любов към тях, а по каприз или по незнание, или по груб материален интерес. Капризът и интересът не таят в себе си никакъв елемент или базис за дълговековно съществувание."


Затова и сградите ни не траят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Тъжна картинка,но такава е действителността тук и сега...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4957 Неутрално

  "Там, където комунизмът намираше финансиране, той не беше по–малко разрушителен за културното наследство от последвалия го пост–комунизъм. "

  Само като си помисля, че тези безродници комунистите без да се замислят дори си построиха тяхното място за обреди и комунистически вакханалии (техният партиен дом) върху руините на антична Сердика ми причернява!

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 3. 3 Профил на lone_wolf
  lone_wolf
  Рейтинг: 3227 Разстроено

  "Такъв е демократизмът на русите, на гърците, на турците, на власите и на сърбите."

  Или казано по друг начин, където свършва католицизма!
  Където свършва папо-цезаризма! Където тия, които трябва да са стожери на добродетелта, са подчинени на управляващите!
  И после... Нямало нещо объркано в православието! Как ли пък не!

  Кремълският хаганат остана с пръст в устата!
 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  " ...не само сградите, но и заводите, и къщите, заварени през 1944г. само се ремонтираха криво-ляво и почти не се строеше нищо ново, освен с най–евтините паралелепипедни технологии и с брутално лошо изпълнение, като панелки, заводи, а в късния соц. и барачен тип офиси...."

  Абсолютни глупости!

 5. 5 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз съм от Русе. Някой няма ли да напише нещо за Доходното здание с алуминиевата дограма, за окаяното положение на бившата полиция и музикална гимназия и много други красиви стари къщи.

  nikoia
 6. 6 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 429 Разстроено

  За съжаление един от седемте смъртни гряха-алчноста,го има в повече, в евроатлантическата душа на българина!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 7. 7 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 662 Весело

  [quote#2:"Храбър"]"Там, където комунизмът намираше финансиране, той не беше по–малко разрушителен за културното наследство от последвалия го пост–комунизъм. " [/quote]

  Комунизмът е Глупост -която се провали навсякъде ...

  но Разрухата , Деструкцията , Грабежът , чувството за безнаказаност.......
  не е по-добрата алтернатва ... ,тя е по-Лошата
  ----------
  това което ви се набиваше в главите ,че демокрацията е добрата алтернатива се оказа поредния фейк
  ----------

  власт се упражнява с Юмрук..
  но и с Кадифени ръкавици..

  а ако с избори се сменяше власт - щяха да са Забранени .

  това е от вашия ментор , Уинстън Чърчил

  .........
  докато има наивници..
  ще има бял хляб и черен хайвер за тарикатите

 8. 8 Профил на Дъската ми хлопа
  Дъската ми хлопа
  Рейтинг: 360 Неутрално

  [quote#5:"nikoia"]Аз съм от Русе. Някой няма ли да напише нещо [/quote]
  Ами напиши ти, вече и във форумите ли чакаме някой друг вместо нас?

 9. 9 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Мафията ще ни пробва докато не й запалим къщата. Тя има какво да губи - заграбеното от България имане. Каквото и да прави не може да го опази. Няма вече нормални начини да забогатееш извън нея. Скоро няма да има никакво съмнение, че щом са те оставили да имаш имане - значи си от мафията. На там върви и нищо добро не я очаква.

 10. 10 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 335 Неутрално

  [quote#5:"nikoia"] Някой няма ли да напише нещо за Доходното здание с алуминиевата дограма[/quote]
  в София стана същото с бившето кино Освобождение.
  желязната модернистична за времето си дограма
  бе заменена с алуминиева.
  и стои трагично.
  просто нямам думи.

 11. 11 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1082 Любопитно

  Гражданинът бил човек,който милеел за общото благо.Интересна формулировка!Заслужава си да помисли човек.

 12. 12 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 662 Весело

  [quote#6:"Краде ми се мили мой!"]За съжаление един от седемте смъртни гряха-алчноста,го има в повече, в евроатлантическата душа на българина![/quote]

  седемте смъртни гряха са в основата на всичко

  злите езици твърдят , че вербовката на агенти се прави по четири писти:

  - ЕГО
  - Алчност ,
  - Компромат
  - Глупост
  .......

  ако това не е потвърждение на седемте смъртин гряха...здраве му кажи

 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  До коментар [#5] от "nikoia":

  ми пиши бе.

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 2354 Весело

  Червените носталгици сигурно ще кажат – ето, това е дело на демокрацията. Откакто има демокрация, България се разграбва – демократите унищожиха селското стопанство и индустрията, продадоха "Балкан", "Кремиковци", "Нефтохим" и т.н., бутнаха мавзолея, запалиха партийния дом, искат да събарят паметници, те си бутат и сградите - Герберите не са червени носталгици!

 15. 15 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Мноо отдавна не съм бил в Руси.Някой има ли желание да разкаже по-подробно ко става в квартал ''Родина''..,в казармата имаше един тюфлек,който денонощно бърбореше за тоя квартал ''РОдина'',както той го наричаше,ама така и никога не разбрах за какво иде реч-тюфлекът бърбореше доста неразбираемо и несвързано..И до ден днешен броя това за големият пропуск в живота ми!

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 14677 Неутрално

  Как е възможно главният архитект да одобри разрушаването на сграда – символ на града, заемаща централно място в кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата, само въз основа на документите на бюрото си?Ами нали се казва - Думите отлитат-писаното остава.Разбира се,ако документите са редовни.Не щем по телефона да ни управляват,не щем по документи,бамбашка народ сме.Документи трябва да има,друг е въпроса за безхаберието на институциите.

 17. 17 Профил на r_o_s_i
  r_o_s_i
  Рейтинг: 10 Неутрално

  С голи задници,ама с култура.Като се обяви една зграда за паметник на културата от държавата същата държава да го реставрира.Какво се получава,обявява се една зграда за културен паметник и до там.Сиреч мутрата като се преоблече в костюм не означава че е бизнесмен.

 18. 18 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Няма страх от закона. Мутро - милиционерите, правят каквото си искат, защото знаят, че нищо не е в състояние да им накриви капите. Останалото го знаем.

 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  [quote#2:"Храбър"]Само като си помисля, че тези безродници комунистите без да се замислят дори си построиха тяхното място за обреди и комунистически вакханалии (техният партиен дом) върху руините на антична Сердика ми причернява! [/quote]
  Успокой се, бившият партиен дом е построен веднага след Източната порта на антична Сердика, на мястото на разрушени от съюзническите бомбардировки сгради.
  Части от античния град можеха да се видят консервирани в новопостроени сгради като бившият магазин "София" (днес не можеш да ги видиш).
  Страшното, от което трябва да ти причернява е новото строителство на зидове и арки върху античните останки!
  И научи значението на думата "вакханалия"!

 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1583 Любопитно

  Дойде време, ставайте,
  от сън се събуждайте,
  доста робство и тиранство,
  всички на оръжие!

 21. 21 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  Ганьо Балкански в новото си чалга превъплащение?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 22. 22 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Бреййй... не мога да повярвам, че синьо-чернетата мъгла е довела Бъргария до тук.. Не мога да повярвам, че в герберската умишлено тъмна нощ всичко се узакони и мина по давност.. Не мога да повярвам че всичкото подскачане, освиркване и гласуване ни доведе до феодализъм от 18-ти век..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 23. 23 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Всъщност отговорът е много прост. Като изключим периодите от 8.11.1991 до 30.12.1992 и от 21.5.1997 до 24.7.2001, България се управлява от правителства преобладавани от лица свързани с бившите служби, комунистическа партия и нейните метастази бсп, дпс, герб.
  В България не е проведена лустрация.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 24. 24 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 450 Неутрално

  кметът тотев в предизборната си програма заяви, че ще разруши тия сгради и се чудя всички, които сега ни проглушиха ушите, слепи и глухи ли бяха тогава, та не реагираха, ами след дъжд качулка.

 25. 25 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#23] от "Индивидуален паметник на културата":

  Ми тогава,да живее вожда Иван Костов!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 26. 26 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 440 Разстроено

  Отговорите на въпросите ви са много прости- корупция до шия и парица е царица! Дремe му на n-тия общински служител или кмет, че ще падне поредна историческа и културна ценност, важното е да падат пари!
  За да се спре това и за да имат страх другите кметове Тотев НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН от поста и нови избори за кмет! Всички виновни за това варварство в 21 век на съд и с ефективни присъди.Такова башибозушко разрушаване на културни паметници става само в Ислямска държава и в нещастната ни страна, не пиша държава, защото този разграден двор е просто географска територия, но не и държава!
  Срам и позор за съда и прокуратурата, правителството и местната власт, ако тези потресаващи беззакония продължат, а виновниците за тях останат на свобода!

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4957 Неутрално

  До коментар [#7] от "Флашка":
  Това е вашата "демокрация" по комунистически умнико!
  "Демокрация" изградена под управлението на БСП/ДПС/ДС.
  Там където има истинска демокрация хората успяват и напредват!

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  компартийна "демокрация"

  Това ще пропуснат да кажат:
  че е Компартийна "демокрация".

  Може да е Демокрация само след Национална Лустрация на Държавата и Общините от компартийни кадри "сделани в ссср".

  "... Всеки българин има свой отговор на този въпрос.

  Червените носталгици сигурно ще кажат – ето, това е дело на демокрацията."

  "Плячкосаната България"

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5048 Неутрално

  "България цяла сега нази гледа,
  тоя връх висок е: тя ще ни съзре,
  ако би бегали: да мрем по-добре!"
  Няма веч оръжье! Има хекатомба!
  Всяко дърво меч е, всякой камък - бомба,
  всяко нещо - удар, всяка душа - плам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 662 Весело

  [quote#27:"Храбър"]Това е вашата "демокрация" по комунистически умнико!
  "Демокрация" изградена под управлението на БСП/ДПС/ДС.

  Там където има истинска демокрация хората успяват и напредват! [/quote]

  Истинската Демокрация (термин твой)
  е Процес за който трябва 7 Х 24 часа Борба ,
  активна..но не с плакати и по форуми..
  а с Бухалки

  Западна Европа в момента се "радва" на истинска демокрация

  аз обаче нява да ти кажа ,че си умник.......
  по разбираеми причини

  преклонените глави....винаги получават заслуженото

  ........
  ето ти житейски жокер..дано ти просветне под калпака:

  Сит на Гладен не вярва

 31. 31 Профил на Ф.Нинов
  Ф.Нинов
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  Запазването и поддръжката на стари сгради е скъпоструващ висш пилотаж, типичен за богати локации.

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3868 Любопитно

  „Демокрацията е за някои хора гиздилка, модна игричка...“ Това сякаш за Боце е писал Михайловски.

  М И С Л Е Н Е му е майката!
 33. 33 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Ами като няма кой да го скопи този "главен архитект", тъй ще е.

 34. 34 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "...След новината за пловдивския склад в социалните мрежи отвсякъде заваляха новини..."
  Да допълня: Ако може и една проверчица на тютюневия склад в Гоце Делчев, че "злите" езици го спрягат, изтърбушват, подтягат за ...духовна територия с небългарски език.

 35. 35 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 285 Неутрално

  "Няма да давам коментар. Дочуване." Това бяха единствените думи пред "Дневник" на Георги Бранеков, член на съвета на директорите на "Пи Джей Трейд" АД и управител на притежаваната от дружеството фирма "Одрин 8", собственик на сградата.
  ...все същото - все същите...
  Фирма "Водопад Ниагара" — водопровод и канализация
  Фирма "Делта-И-Ко" предлага:
  Фирма "Бетон-Интелект"'
  Фирма "Груев и ЗЛИ"
  Фирма "Кондор-Кънев"
  Фирма "Микроинтелект ООД"
  Фирма "Пешкиров инкорпорейтид"...

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Великолепно есе! Доказано е, че умее да руши онзи, който не умее да гради. Най-вероятно на мястото на тютюневия склад е щял да цъфне някой стъклено-неонов урод с име като "Парадайз" или "Син Сити", изписано на кирилица, с паркирани (неправилно) отвън джипове и отвътре думкаща чалга...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,,Малко''тъпа статия с елементи на ,,социален анализ". Причината за съборената сграда, културен паметник е корупцията, а за рушащите се построики в цялата държава България - липсата на предприемаческа култура у българите. Четвърт век всевъзможни ,,социални анализатори" поддържат мита колко умен, находчив и трудолюбив е българинът, но комунизмът от миналото го бил провалил.

 38. 38 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1583 Любопитно

  До коментар [#33] от "капиталист":

  Гл. Архитект е само едно зъбно колелце. Виновниците са доста над него

 39. 39 Профил на Ф.Нинов
  Ф.Нинов
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  Местните главни архитекти са точно такива, каквито трябва да са, а именно българските такива са стожери на свободата на огронмния размах на българските строители, строящи както си искат.
  Дори и обикновените хорица, които остъкляват както им е кеф, преправят, бутат стени и застрояват според собствените си желания.
  Ако я нямаше тази свобода, щеше да има архитектурен фашизъм, който също нямаше да се понрави на населението.

 40. 40 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Алчността, лицемерието и наглостта винаги се преобличат в силната идеология на деня.
  Потомствените комунистически крадци сега са капиталистически бизнесмени. От същия тип, който щяха да унищожават във времената до '89 та

 41. 41 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 662 Неутрално

  [quote#37:"Nathan Cohen"]Малко''тъпа статия с елементи на ,,социален анализ". Причината за съборената сграда, културен паметник е корупцията, а за рушащите се построики в цялата държава България - липсата на предприемаческа култура у българите. Четвърт век всевъзможни ,,социални анализатори" поддържат мита колко умен, находчив и трудолюбив е българинът, но комунизмът от миналото го бил провалил.[/quote]

  твоя опонент , по-горе..какви умни ги реди

  да оставим грозилището , защото е паметник на културата...
  то няма държава..те говорят за култура

  прав си...българинът не може да измисли Нищо , освен бизнес сграда + апартаменти + магазини..

  но къде е бизнеса...

 42. 42 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 2677 Неутрално
 43. 43 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 8751 Неутрално

  " На този конкретен въпрос, и то само ако има желание, ще отговаря прокуратурата"

  Убеден съм, че виновни няма да има, както никога да нищо. Ще се вдигне малко шум и всичко ще се забрави пак

 44. 44 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  https://m.youtube.com/watch?v=xaQPq9Sx3Ks
  Ех, Викторчо! Те, другите, вече взеха България! Те, другите, винаги са имали България за своя.
  Песента ти е не пожелание, не съвет. Тя е обвинение!!!
  Може би ще изпееш "Защо дадохте България?". Или "Върнете България!!!".

 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Косьо, не пускай перото!

  ПС. Ако е някакъв критерий за възраждане, забравените цитати на Михайловски ми ги изпратиха 4-5 човека едновременно....

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 46. 46 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "Realistic Cock":Ами ето пиша. Повдигам въпроса.
  П.П. Благодаря за подкрепата все пак.

  nikoia
 47. 47 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 932 Неутрално

  "Но това беше само заради дефицита по време на комунизма, когато почти през цялото време липсваха капитали за развитие, поради което не само сградите, но и заводите, и къщите, заварени през 1944 г., само се ремонтираха криво-ляво и почти не се строеше нищо ново освен с най–евтините паралелепипедни технологии и с брутално лошо изпълнение като панелки, заводи, а в късния соц и барачен тип офиси. "

  Авторчето в България е живяло или на Марс?
  то бива, бива лъжи, ама чак пък толкова!

 48. 48 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#15] от "hmc12310991":Кварталът е панелно изпълнение на мястото основно на бивши лозя. Няма нищо особено и забележително, поне от гледна точка на коментирания в статията проблем. ПП В Русе умишлено сменяме ударението, за да не бъркаме. Нещо като мЕтро и метрО.

  Sic transit..
 49. 49 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ф.Нинов":

  Абсолютно вярно!
  Но и с писане на коментари под статията няма да стане промяната.
  Част от хората смятат, че ако лайкнат или сложат плюс-че на коментар или статия и са извършили огромна дейност. Но не виждам много хора да ицзлизат навън и да протестират или да правят вериги. Къде по-важно е да си сложиш винкелите на терасата. Естетиката е много далеч от повечето българи. Не зная какво да се прави, нямам решение. Но зная, че и само със статии няма да се реши нищо.

 50. 50 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Дотам я докарахме, че всичко красиво и ценно, строено някога по нашите земи, постепенно си отива. Остават панелките, сталинистките мастодонти, недоразумения като НДК и мутробарока, безличните стъклено-пластмасови творения ново строителство. А иначе се тупаме в гърдите как сме били най-старата нация и най-старата държава. Нито сме нация, нито сме държава. Добродетелта - дума непозната за българина.

 51. 51 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 932 Неутрално

  "Неочакван отговор ми подсказа алгоритъмът на социалната мрежа, който след новината за пловдивския склад постави репортаж за град Суоярви в Карелия – област в Русия, присъединена от Финландия след 1940 г. "

  нерде Ямбол, нерде Стамбул
  какъв е този "алгоритъм" дето свързва пловдивския склад с град Суоярви в Карелия
  финансов алгоритъм ще да е...

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Другари, мрачното наследство на монархофашизъма го преодолехме с ускорени темпове още до третата петилетка. ПострОихме юзини, металургични комбинати, концлагери и паметници на съветската армия. Нема град без паметник! И партийни домове всекакви пострОихме.

  Населението беше задоволено, та и отгоре. Кеф ти съветски автомобил - внасаш 1,500 лева (10 заплати), чекаш 15 години, доплащаш още 3,000 лева (20 заплати) - и готово!

  С апартаментите беше малко по-трудно, но се справИхме и там. Разбира се, за актива беха най-убавите - тея около Оборище, Сан Стефано, Шейново, дето ги експроприирАхме от гадовете, мамка им. После, за проверени другари имаше убави жилища в Изток, Гео Милев, Ленин, Заимов. И когато всеки от нас беше жилищно устроен, почнАхме да стрОим и за трудящите се: Младост, Обеля, Дружба, Люлин, Толстой, Суха река, Мокра река - верно, панелки, ама ЕДНАКВИ, за всеки едно и също, да се не сърди некой.

  Но дойде прехвалената демокрация и всичко това ойде, та се не виде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Нека държавата да стане собственик, като изкупи емблематични и разпадащи се сгради от собствениците им, след което да бъдат приватизирани повторно с условието, че новият собственик ще налее пари и ще ги запази такива каквито са.

 54. 54 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 7210 Неутрално

  "Алеко Константинов ни описа този хищник още при първите му стъпки в свободна България, затова изглеждаше на моменти ужасно комичен. Той е находчив, нагъл и възприемчив, умее да се възползва от предимствата на свободата, но без да понася отговорностите ѝ, воден е само от обикновен първосигнален завоевателски, материален интерес и няма никакви скрупули"

  Байганю-пеевщината си я отглеждаме в най-отвратителния вариант. Ако знаеше Алеко колко жизнен ще е неговия герой...

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 55. 55 Профил на Ф.Нинов
  Ф.Нинов
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  До коментар [#49] от "Додо":

  В сравнение със западните страни България в много отношения има повече свобода, която съответно си има своята цена.... и последствия.
  Не е възможно хем всеки да прави каквото си иска, хем да се следват железни правила.
  На много от тук мърморещите това противоречие като, че ли никак не им ясно.
  Аз лично не гледам толкова критично на нещата, защото като видя някоя нередност и грозотия винаги се сещам каква огромна свобода(ия) съществува от друга страна.

 56. 56 Профил на Хитрата сврака - с двата крака!
  Хитрата сврака - с двата крака!
  Рейтинг: 1056 Разстроено

  АМАН ОТ ИСТОРИЯ И ЛИТЕРАТУРА!!!
  НАРОД ВТРЕНЧЕН В МИНАЛОТО СИ НЯМА БЪДЕЩЕ НИТО ПРОГРЕС!
  БЪЛГАРИЯ Е ОБЛАДАНА ОТ ХУМАНИТАРИ
  А Й ТРЯБВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ТЕХНИЧАРИ!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 57. 57 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ф.Нинов":

  Предполагам, че проблемите идват от липсата на опит(контекст) у голяма част от българското население.
  Ако човек поживее в друга среда, дори и за година-две, без значение дали на изток, на запад, след това би могъл лесно да разбере и по-лесно и собствената си среда. Дори и с повече пътувания навън пак става.
  Да не говорим за липсата на памет. Само като си спомня какво се случи в последните 15-20 години в София и се питам, а къде бяхте всички вие, когато събаряха сгради, унищожоваха паметници? Къде бяха тогава и професорите и техните манифести? Щото това не е първата съборена сграда, нито дори е десетата.
  Ааа, щото сигурно тогава нямаше Фейсбук, та хората се събираха по плащадите и щурмуваха народното събрание. А може би и щото бяха гладни.
  А къде е манифеста на същите тези професори за възставането срещу лошото образование в България. Това, което (не) се случва в образователната система в България е 100 пъти по-значимо от една сграда или друга сграда. Сградата е важно, и бих се радвал да бъде запазена, но просто няма сравнение с важността на проблемите в образователната система. Но, сградата е видима, може да наравят 30-40 души верига около нея и да спрат разрушаването. Къде обаче да се направи верига за да се спрат деструктивните процеси в българското образование?
  Тишина има по този въпрос.

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Алгоритми много . Повърхностните статии по предварителна концепция нямат особено стойност. Градовете се развиват.Цели квартали остаряват ,събарят ги , стоят нови. В историята на Париж имало един квартал, клоаката на града. В Центъра. Полиция не влизала . Наполеон възложил на един артилерийски капитан . Той събрал тухли и камъни и рота строители и набързо оградили квартала със стена. Оставил един изход. Който иска да излезе , имал 24 часа.След това с артилерия сравнил квартала.
  Проектирането на новия Париж при Наполеон Трети е станало с линеал през плана на града. Какво ,мислите, е имало на мястото на Шанзелизе ? Как са събрали 12 булеварда при Триумфалната арка ? Практически няма римски останки . Няма и сгради по-стари от 200 години , примерно.
  И сега има изоставени квартали в центъра.Навремето писаха за едно каре , свърталище на престъпници. Оградиха го с полиция , претърсиха , извадиха куп нелегални , наркодилъри , разбойници. След половин година повториха операцията със същия резултат. И в Ню Йорк има цели квартали , изоставени от собствениците, населени с всякакви типове , без вода , ток , газ.
  Градът и жив . И той старее. Две сили влияят - деструктивна и конструктивна . Борба и противоречия. Нещо ще остане , друго ще погине. От римско време какво стърчи над земята в София? Две черкви. Тоя зид северно от Лъвов мост никога не е стръчал там ! Бутафория .

 59. 59 Профил на ЗаНи3А
  ЗаНи3А
  Рейтинг: 2909 Разстроено

  "...изчезва безследно, както изчезват работи, които сме възприели не от любов към тях, а по каприз или по незнание, или по груб материален интерес..." - нищо ново под БГ слънце, но пък КОЙ ли познава и пази традициите си!? ДЕМОкратичният ТОЙ владее временно положението, но пък поразиите му са трайни.

  Обогатявай своя свят, опознавайки света на другите...
 60. 60 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  СТРАХОТЕН ЦИТАТ!!! "Базисът на демокрацията е добродетелта"!!!
  А по природа хората са:
  - егоисти,
  - завистливи,
  - обичат да имат,
  - обичат да имат повече, отколкото им трябва,
  - донякъде мързеливи (предпочитат, ако имат възможност, да не работят)
  и т.н. и т.н. и т.н. - не ми се изреждат всички слабости на човека! И това не важи само за нациите, които Стоян Михайловски е изредил (явно имащ симпатии към други нации), това е характерно за природата на ЧОВЕКА. Парадоксално, но тези слабости на човека са в основата на прогреса! Защото човека е изобретателен за всичко, което би направило живота му по лесен - неговия живот, личния! Мързяло го човека да стои прав и измислил стола, болели го кокалите да спи на земята и измислил леглото.
  Тъй че, демокрацията е обречена, точно защото не отговаря на природата на човека, не се връзва с добродетелите му. Разбира се, има и някои затворени добродетелни общества, но тъй като основна добродетел е да си отворен към хората и техните проблеми, тези общества няма как да се запазят през 21 век.

 61. 61 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "Вънкашният, изкуственият демократизъм бива винаги една гиздилка, една модна игра; той се проваля скоро..."

  Скоро,скоро...колко да е скоро?За нас е цял живот.

 62. 62 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Великолепен материал!
  Просто нямам какво да добавя.
  А за форумецът, който плаче, че никой не се сеща да пише за Русе - ето аз, дето не съм ни най-малко свързана с Русе, сега ще кача няколко снимки. За съжаление са от 2011 ., може нещо да се е променило към добро от тогава, но пък всички ще видят ужаса, който аз видях тогава.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4298 Неутрално

  До коментар [#57] от "Додо":

  Както обикновено. Засягаш една много злободневна и , за съжаление, неразбирана тема, дали защото то така е по-удобно или защото това е целта и това позволява обществото да съдят наследниците ни. Държава без политика и стратегия по отношение на ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ е осъдена на остане бедна и нескопосана като система. Пример за нас могат да бъдат страните от Латинска Америка, минали и през диктатури, и през демокрации, при това без комунистически правителства успели да водят своето доста незавидно съществуване. Извиненията с комунизма, един относително кратковременен период за България, са удобни но несъстоятелни. Гледам какво правят колегите в една Полшша например, страна която 123 години е била окупирана от Руската Империя, а след 1945 от съветската. Но, никога не загубиха патриотизъм и борбен дух. И сега са поне пет пъти по-състоятелни от нас, но фокусираха внимание върху образование и закони, без призиви за унищожаване на личности а за съвместна работа "на ползу народу".

 66. 66 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#64] от "wib33491687":

  "Смукачите на грантове възпяват и оправдават демократичната разруха на България. Няма начин да бъде по друг начин - безотговорната циничност на демокрастите като въшка на челото. "

  А, не, разрухата я донесоха на 9 септември 1944 убийците, крадците, разбойниците и мародерите. Техните наследници също не падат по-долу. С други думи тези, които наричате "демокрасти" - крадците и техните наследници, които изградиха с помощта на източните орди модела КОЙ и не ни дават да дишаме.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#6] от "Краде ми се мили мой!": ≪За съжаление един от седемте смъртни гряха-алчноста,го има в повече, в евроатлантическата душа на българина!≫

  За съжаление, мнозина мислят като теб. А това изобщо не е вярно. Защо не кажеш колко обикновени българи от народа от алчност са затрили някаква антика? Някакъв паметник на културата? Не са ли това почти винаги някакви бизнесмени, които за да спечелят милион могат да затрият десет неоценими по стойност паметници на културата? И не са ли сравнително високопоставени адмистративни служители и началници тези, които им помагат да направят това?

  Не българинът, не народът, а именно хора от елита са тези, които от алчност са готови да затрият всеки паметник на култирата и да продадат и държава, и народ, и историческо минало, само и само да вземат своите трийсет сребърника, които на практика струват стотици хиляди, милиони и десятки милиони. След което също толкова алчни идеолози по медиите се опитват да прехвърлят тяхната вина на нямащите никаква вина БЪЛГАРИ и на НАРОДА.

 69. 69 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  " Защо не кажеш колко обикновени българи от народа от алчност са затрили някаква антика? Някакъв паметник на културата? "
  .................................................................................
  "...Изтеглили се успешно от калта, с Костадинов по-късно седим в крайселско кръчме, до местен мъж. Разказва какви мошеници са всички наоколо, как им знае бакиите. Щом моабетът се обръща към иманярски лакърдии, окаменяваме.
  - Ще ви кажем и за мене, замалко да намерим нещо, ама немах късмет.
  - ?
  - Орем еднъж нивата, и ударих плуга. Една пльоча имаше, от камик.
  - ?
  - Викнах авери с багер, дигнахме пльочата. Ма доле под нея само кокали на умрел намерихме, нема сандък, нема нищо.
  - Че и това е важно, бе. Друго нямаше ли?
  - А, имаше, имаше. И едни, куту делви. Големи делви, колко мене, не можеш да ги дигнеш. Горе запечатани с нещо, мъчим да отчоплим, не може. С ножа мъчим, с манарата - не ще.
  - Делвите какви бяха?
  - Ми делви, изписани...
  - С какво изписани?
  - С конье. И каруца с две точила, на каруцата стои човек, пред нея три коня упрегнати.
  - И какво?
  - Мислим, злато има онътре, дигнах чука - лум! Нищо нема. Ни злато, ни сребро, ни гявол. Дейба нихната мама.
  - Празни? Нали уж тежки?
  - Имаше некакви пльочки, мининки. Много пльочки. Куту порцеланови.
  - И ти какво?
  - Какво, нищо. Направих ги на сол сичките. Яд ме беше фанало.
  - Ей, прост човек си! Защо не викна археолози, то е ценност бе?
  - Аа, не съм прос язе, не съм. Да викнем некой Божо Димитров, да не можем да си стъпим на нивата после. А они да украднат какво видат.
  - Къде са остатъците?
  - На сол е сичко! Да ме не дърпа полицията...Не съм прос язе.
  Може и да лъже. Не е прост."
  ......................................................
  "Не съм прос язе."
  Бойко Ламбовски,в."Сега",22 юни 2010 г.

 70. 70 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#4] от "Virgin": Нищо не се ремонтираше (поне в София), защото беше забранено. Дори ной-бедната част на тогавашна Югославия Македония, изглеждаше много по-добре като строителство и градоустройство. Сигурно след СССР в България царуваха най-отвратителните комунистически изподи.ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах