Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
04 яну 2017, 06:52
Тази статия е част от темата "Годината".

Информационната агресия откъм Русия ще пречи България да се развива самостоятелно

От Юлиан Попов Всички статии на автора
Последна промяна в 08:10 на 04 яну 2017, 13582 прочитания, 463 коментара
Каква ще бъде политическата 2017 г., ще имат ли успех новите проекти, ще донесат ли предсрочните избори нови управленски формули - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в специалната рубрика "Годината".

Днес "Дневник" представя мнението на Юлиан Попов. Обобщението му за 2016 - може да прочетете тук.

Какви нови политически проекти ще се появят?

- Вероятно никакви. Струва си да следим "Да, България". Не бива да допускаме нови измислени политически инициативи, които се крепят на концентрирани потоци от лъжи.
Кои ще бъдат успешни?

- Ще бъде успешен само оня политически проект, който заложи на убедителна комбинация от достойнство, справедливост и просперитет. Пренебрегването на който и да било от тези три основополагащи камъка ще подрие и унищожи всеки нов политически проект. Няма как да успее политическа инициатива, която единствено се бори с корупцията. Или за достойнството на хората, а пренебрегва материалното благополучие. Хората искат материален възход, който идва с чувство за справедливост. Това далеч не означава на всеки по равно.
Ще настъпят ли промени и какви в ГЕРБ, в БСП?

- Не.
Каква роля ще си извоюва ДПС?
- Каквато винаги е имало. ДПС е функция на неспособността на останалите партии политически да се ангажират с малцинствата и да погледнат човешки миналото, смяната на имената. Докато това не се случи, ДПС ще си играе обичайната роля на народен защитник, на когото не се задават прекалено много въпроси.
Да очакваме ли повече популизъм?

- Проблемът не е в популизма, а откровените лъжи и безобразното манипулиране на наивния консуматор на подхвърлени истории – независимо от това дали те са за това как Путин спасява света или как се лекува рак с коприва. Да лъжеш хората интензивно през стотици анономни канали не е популизъм, а безчинство, което остава безнаказано и се подкрепя от много, включително образовани, но наивни и гневни хора.
Ще има ли трети кабинет Борисов?
- Вероятно.
Колко още Бойко Борисов ще може да разчита на харизмата си?
- Много сложна дума. Бойко Борисов умее да говори с хората и с медиите, особено, когато медиите са мързеливи и не задават въпроси, а разнасят онова, което той е казал. Но той трябва да се научи да слуша не само спонтанните протести и събития, а хората, които гледат малко по-надалече, включително някои от министрите си. Не съм сигурен, че го прави.
Възможна ли е коалиция ГЕРБ – БСП?

- Възможна е, но е малко вероятна.
Какви са очакванията Ви за президента Радев, имате ли опасения?
- Той ще се еманципира от кампанията си и БСП. Ще го направи бавно и внимателно. Опасения нямам.
Ще расте или ще отслабва влиянието на шоумените?

- Мисля, че сме на върха на този недостоен за страната феномен. Ще отслабне, но недостатъчно. Шоумените обаче запълват политически вакуум. Не бива да допускаме вакуум, ако искаме да водим нормален политически живот.
Кои външнополитически събития биха влияли най-силно на вътрешната политика в България ?

- Продължаващата кибер и информационна агресия, идваща от Русия или обвързани с Русия коруптивни и псевдокорпоративни структури ще пречи на страната да се развива самостоятелно.

Трябва да се борим. Жаждата за маниакално драматични новини, която платените и самодейните тролове засищат с лъжи ще продължи да тласка други европейски страни надолу, но се надявам, че Германия и Франция ще устоят и изборите им ще бъдат направлявани главно от демократичния им разум и традиция.

Каква 2017 г. си пожелавате?
- Спокойна, трезва и по-малко лъжовна.

Още прогнози за 2017 четете в "Годината" - тук.

  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама