Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
06 яну 2017, 06:43
Тази статия е част от темите "Годината" и "Политическата криза".

Радев и екипът му ще опитат да формират самостоятелен властови център

От Боряна Димитрова Всички статии на автора
Последна промяна в 08:05 на 06 яну 2017, 16012 прочитания, 132 коментара
Каква ще бъде политическата 2017 г., ще имат ли успех новите проекти, ще донесат ли предсрочните избори нови управленски формули - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в специалната рубрика "Годината".

Мнението на Боряна Димитрова - управляващ партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч". Нейното обобщение за 2016 - може да прочетете тук:


Какви нови политически проекти ще се появят?

- Висок е шансът да се развият онези, за които заявки вече бяха дадени - в дясно-център "Да България" на Христо Иванов, проектът на Радан Кънев. В ляво-популисткия спектър - партия на Марешки и вероятно обединение на националистите.

Кои ще бъдат успешни?

- Всяко време има своите доминиращи обществени настроения. 90-те години - антикомунистически, прозападни, с акцент върху демократизацията, свободата, собствеността. Началото на 21 век - либерални, проевропейски, с акцент върху свободното движение на хора, конкуренцията, правата на човека. Последните години обществените нагласи стават все по-пропускливи към популизма, национализма, изолационизма. Тези, да ги наречем големи подводни течения, не определят автоматично успеха на един или друг проект, но формират благоприятна среда за имплантиране на определени политици, както ясно показаха президентските избори у нас.

За проектите, които вървят срещу това течение, ще е доста по-трудно. Ако обаче покажат жилавост, могат да наберат подкрепа, която да обедини не толкова малкото на брой, колкото разединени избиратели, неоткриващи себе си в ляво-популисткия мейнстрийм.


Ще настъпят ли промени и какви в ГЕРБ, в БСП?

- Неизбежно, но пред всяка стоят различни предизвикателства. БСП е изградила устойчиви мрежи, които не винаги са активни, дори не винаги гласуват за партията-майка, но винаги в ключови моменти взаимно се подкрепят. Левицата обаче страда от липсата на обществено приемливи личности, лидерство, авторитети. Очевидно има стремеж за действие в тази посока, но и съпротивата е голяма.

При ГЕРБ е точно обратното. Харизмата на Борисов все още се смята за най-силния капитал на тази партия. Въпреки че успя да наложи в годините и други разпознаваеми лица, тя продължава да страда от легитимност на микро равнище, от ценностна свързаност и подкрепа. Ако го няма вкусът на голямата победа, локалните микро битки търпят неуспех, както показаха изборите в "Младост".


Каква роля ще си извоюва ДПС?

- ДПС отдавна е бизнес партия и засега никой не застрашава тази й роля. Ако приемем за "знак" държавните награди, вероятно ще се опитат да издигнат бизнеса си на още по-високо равнище, стига останалите да са доброволни наблюдатели-съучастници.

Да очакваме ли повече популизъм?

- Да, за съжаление. И то не само заради появата на откровено популистки партии, а и заради плъзгането в тази посока дори на онези, които на думи се борят срещу него.

Ще има ли трети кабинет Борисов?

- ГЕРБ 3- да. Дали ще е с Борисов - зависи.

Колко още Бойко Борисов ще може да разчита на харизмата си?

- Той лично, вероятно още дълго, има достатъчно лични фенове. ГЕРБ обаче все по-трудно ще може да разчита единствено на харизмата на Борисов.

Възможна ли е коалиция ГЕРБ - БСП?

- Ако говорим за 2017-та - близо до невъзможното.

Какви са очакванията Ви за президента Радев, имате ли опасения?

- Смятам, че Радев и екипът му ще опитат да формират самостоятелен властови център. Тук са и очакванията ми, им опасенията ми.

Ще расте или ще отслабва влиянието на шоумените?

- Влиянието на шоумените е на вълни - бързо се надигат и бързо отшумяват. Имаме опит с такива - Жорж Ганчев, Бареков..... Сега сме в поредната възходяща вълна, която обаче се опитва да моделира политиката, оставайки вън от нея. Това дава повече опции за натиск, но не по-малко опции за изхабяване.

Кои външнополитически събития биха влияли най-силно на вътрешната политика в България ?

- Събитията в съседна Турция и на Балканите, изборите в Германия и Франция, взаимоотношенията САЩ - Русия.

Каква 2017 си пожелавате?

- Здрава, а за всичко останало - повече неща да зависят от нас самите.

Още прогнози за 2017 четете в "Годината" - тук.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама