Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
07 яну 2017, 07:13
Тази статия е част от темите "Годината" и "Политическата криза".

ДПС остава нещо като ДДС на българския политически пазар

От Петър Чолаков Всички статии на автора
Последна промяна в 07:13 на 07 яну 2017, 10581 прочитания, 46 коментара
Каква ще бъде политическата 2017 г., ще имат ли успех новите проекти, ще донесат ли предсрочните избори нови управленски формули - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в специалната рубрика "Годината".

Отговорите на Петър Чолаков за 2017, а обобщението му за 2016 - може да прочетете тук:


Какви нови политически проекти ще се появят?

- Имаме заявка за формация оглавена от бизнесмена Веселин Марешки, който постигна сравнително висок резултат на президентските избори. Предстои да видим дали ще се появи една "Ку-ку партия" около Слави Трифонов и неговите сценаристи. Силно стартира "Да, България" на Христо Иванов.

Отсега е трудно да предвидим генезиса на други политически проекти, но потенциал, както и мераклии за такива има. Успехът на формациите, които изброих зависи от сравнително късия хоризонт на предсрочните парламентарни избори. Те ще се проведат вероятно в края на март или началото на април 2017 г. Влияние върху следващия 44-ти парламент без съмнение би имала и промяната на избирателната система, но, засега, партиите в настоящото Народно събрание само флиртуват с идеята, без да се ангажират с нейната реализация.


Ще настъпят ли промени и какви в ГЕРБ, в БСП?

- Твърде възможно е ГЕРБ да бъде първа политическа сила и в следващия парламент. Но това показва моментната снимка на политическата ситуация, а тя е изключително динамична. Партията на Борисов загуби президентския вот. Основното предизвикателство пред нея е да си върне разочарованите избиратели. Според мен е грешка това дълго задържане в коридорите на властта. Правителството в оставка трябва да се освободи напълно от нея. Всеки ден се инкасират негативи, спекулациите раздухвани от опозицията не спират. Не споделям прогнозите, че Борисов може да бъде изместен от лидерския пост в ГЕРБ, или че партията ще се превърне в заложник на конфликти между по-силните фигури.

За БСП – трябва да се признае, че г-жа Нинова се ориентира много бързо в ситуацията. Успя да стегне партийните редици, да открадне кандидата на АБВ на президентските избори, да измами Първанов и Калфин, нещо, което не се случва всеки ден... Много е възможно АБВ и "Движение 21", тези блудни синове, които се провалиха на вота за "Дондуков" 2, да се завърнат към партията-майка. Махалото на Дарендорф ще продължи да се движи наляво. Въпросът е в това дали БСП ще успее да сърфира върху високия резултат на ген. Радев, да го приватизира. Отговорът зависи до голяма степен от това как ще се развият отношенията между новия президент и Столетницата.


Каква роля ще си извоюва ДПС?

- Ще продължи да бъде балансьорът. ДПС е нещо като ДДС на българския политически пазар. Тази роля вече е извоювана, а през 2016 г. беше опазена за пореден път. За момента походът на Местан и ДОСТ към властта изглежда е осуетен.

Да очакваме ли повече популизъм?

- Да. И още по-злокачествен.

Ще има ли трети кабинет Борисов?

- Не изключвам тази възможност. Но ГЕРБ трябва да спре свободното падане. Политическата интуиция на Борисов изглежда започва да отслабва, да му изневерява. Фаталната дума за него през 2016 г. беше "кандидатура" – залозите му в играта за ген.-секретар на ООН и в битката за "Дондуков" 2 не бяха печеливши.

Колко още Бойко Борисов ще може да разчита на харизмата си?

- Ако интуицията на лидера на ГЕРБ продължи да го подвежда, ако загуби политическия си нюх, това ще ускори овсекидняването и избледняването на неговата харизма.

Възможна ли е коалиция ГЕРБ – БСП?

- Не.

Какви са очакванията Ви за президента Радев, имате ли опасения?

- Карикатура, разпространявана в социалните мрежи, изобразява ген. Радев като дрон в униформа, а лидерът на БСП, г-жа Нинова, ехидно управлява с дистанционно неговия полет... Скандалът "Решетников" не е заглъхнал и според мен тепърва ще пламне с нова сила.

Имам усещането обаче, че ген. Радев е амбициозен, волеви човек, който не е свикнал да вижда таван над себе си. Много е възможно социалистите да берат ядове с него. Любопитно е, в тази връзка, дали и как Илияна Йотова, вицепрезидентът, ще влезе в ролята на куче-пазач, защитаващо интересите на Столетницата.


Ще расте или ще отслабва влиянието на шоумените?

- Ще нараства. Разбира се, всеки държавник трябва да притежава артистичен талант. В повечето случаи политическото състезание е конкурс за популярност, в много по-малка степен се отчита компетентността. Проблемът настъпва тогава, когато политиката се превърне само в шоу без съдържание.

Кои външнополитически събития биха влияли най-силно на вътрешната политика в България?

- Засилването на популистката и миграционните вълни в и към Европа. Те са свързани. Имперските амбиции на Русия и проектите, използвани за тяхната реализация. Върху България ще окаже влияние също така съдбата на Турция и начинът, по който ще се развие параноята на Ердоган. Важен е и въпросът дали Доналд Тръмп ще абдикира от задълженията на САЩ към НАТО и европейската сигурност.

Каква 2017 г. си пожелавате?

- Ненасилствена. Повече усмихнати детски очи.

Още прогнози за 2017 четете в "Годината" - тук.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама