Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
09 яну 2017, 06:49
Тази статия е част от темата "Годината".

Въпросът е колко Радев ще се еманципира от жените-генерали, а те - от командирите в Кремъл

От Георги Гочев Всички статии на автора
Последна промяна в 06:49 на 09 яну 2017, 12894 прочитания, 164 коментара
Каква ще бъде политическата 2017 г., ще имат ли успех новите проекти, ще донесат ли предсрочните избори нови управленски формули - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в специалната рубрика "Годината".

Днес - какво мисли Георги Гочев. Обобщението му за 2016 - може да прочетете тук:


Какви нови политически проекти ще се появят?

- Двата проекта, които очаквам, са на Слави Трифонов (незаявен, но не невъзможен) и Христо Иванов (вече заявен). За първия можем само да гадаем, така че няколко думи за втория.

Добре е, че проектът на Христо Иванов се учреди скоро (на 7 януари - бел.ред.) и като политическа партия – и защото "проект" носи една ненужна свенливост и поражда асоциации с това, че някой ще кандидатства за нещо; и защото партията носи реална отговорност да осъществява своите предложения; и най-вече защото партията, ако е истинска партия, излиза от полето на приятелския кръг и оперира като малък модел на самото общество.

Остава обаче един друг ход, който е много по-труден, и той е да се внуши на повече хора, че корупцията освен огромен политически и съдебен проблем, е и начин на мислене, който е дълбоко вкоренен у българите. Това е може би най-трайната обществена черта на българския живот от робството до днес – че за да се постигне нещо, трябва да се плати на някой, който да го уреди. Преборването с нагласата да се урежда – това е мъчното и за него не е достатъчна реформа на съдебната система, нужна е и реформа на вътрешния съд.

Така че реформа на съда – да, но и образование, образование, образование, друг културен модел, който учи, че успехът се постига и другояче, освен с уреждане.

Ще настъпят ли промени и какви в ГЕРБ и БСП?

- Предполагам, че ГЕРБ ще погълнат остатъците от Реформаторския блок. Количествено погледнато, този акт няма особено значение. Символично обаче, той може би ще бъде разпознат в някои среди като един вид знак за това, че ГЕРБ най-сетне се отказват от политическото си езичество.

Що се отнася до БСП, тя е в особена ситуация. По логиката, че е спечелила едни избори, тя трябва да спечели и следващи, само дето знае, че не може да го направи, а и да го направи – не може да управлява – и защото е нелицеприятна, и защото няма ресурс. Изборът е между прагматично скатаване и добре отиграно разочарование.

Каква роля ще си извоюва ДПС?

- Оказва се, че за ДПС не е толкова лошо да стои в опозиция в парламента. Ако управлява, това дразни и не носи особена облага, освен за егото на партийните лидери, но пък някои от тях така или иначе отпаднаха. По-добре е в парламента да бъде в опозиция, а да управлява по места – тихичко и като си сътрудничи с управляващите в правителството.

Да очакваме ли повече популизъм?

- Разбира се. Само че нещо около т.нар. популизъм не се казва ясно. То е, че освен политическо изкрещяване на онова, което хората искат да чуят, популизмът е и готовност на огромна маса от хора да бъдат излъгани. Тази готовност се подхранва от политиците и медиите, но не възниква само от тях, а от цялата ни съвременна култура, която е естетизирала и превърнала в нещо добро лъженето на себе си.

Гримасата на политика, който лъже в очите своите избиратели, и гримасата на онзи, който си прави селфи като някой, който знае, че не е, са в крайна сметка едно и също. Те се индуцират взаимно.


Ще има ли трети кабинет Борисов?

- Има такава теза – че рано или късно Борисов ще се върне във властта. Е, да, но тогава защо изобщо трябваше да я оставя? Това е като с мъжете, които бягат от жените си; когато жената ги приема обратно, тя иска от тях да й покажат или поне да я излъжат, че са станали други. За да се върне, Борисов трябва да се покаже като друг. Което означава да спре да се върти във всички посоки.

Колко още Бойко Борисов ще може да разчита на харизмата си?

- Харизмата не е печка – да я подгрееш, когато изстине. От друга страна, харизмата е и някаква готовност на много хора да видят у някого точно определени качества. Харизмата е нещо лично, но и предварителна нагласа на онзи, който я вижда. Народното харесване на определен вид управници е със сигурност много по-стабилно от очарованието на Борисов.

Възможна ли е коалиция ГЕРБ – БСП?

- Ако ГЕРБ погълнат остатъците от Реформаторския блок и заложат (както досега, макар и с колебание) на дясната идентичност, по-скоро не е възможна. Би било странно да се брандираш като продължение на някогашното СДС и заедно с това да играеш с бившите комунисти. Ако обаче това не се случи и ГЕРБ продължат да изтикват на преден план лица с визията и поведението на някогашните партийни апаратчици, всичко е възможно.

Какви са очакванията Ви за президента Радев, имате ли опасения?

- Макар че беше номиниран от БСП, Радев прилича повече на кандидат, издигнат от ГЕРБ. Ако следващият премиер е отново Бойко Борисов, то единственото разногласие между двамата би било по линията "кой е по-голям мъжкар". Предполагам, че в подобна ситуация съперничеството ще се реши като между древни богове: единият ще си запази властта над земята (разбирай пари за магистрали), а другият ще получи небето (разбирай пари за нови самолети).

По-интересното обаче е друго – отношенията с Корнелия Нинова и Илияна Йотова. В нощта на изборите ясно се видя, че Нинова крачи пред своя кандидат; от своя страна, Йотова вече хитро пусна в обращание темата за лоялността към командващите, която за един военен би трябвало да означава много.

Та въпросът около Радев е до каква степен ще се еманципира от жените-генерали около себе си, както и тези жени-генерали – те до каква степен ще са послушни пред своите командири в Кремъл.


Ще расте или ще отслабва влиянието на шоумените?

- Вижте отговора на въпроса за популизма. Шоумените са просто елитът на онези, които се радваме да сме други. Т.е. всички.

Каква 2017 г. си пожелавате?

- Една година, в която се прибираме повече в себе си, към онова, което прилича на нас и ни е познато.

Още прогнози за 2017 четете в "Годината" - тук.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама