Мащабна война в Европа? Реалистична прогноза или мрачен абсурд

© Pool, Reuters

Путин"Дневник" препечатва текста от блога на политолога Огнян Минчев с разрешението на автора. Той е по повод публикацията във френска медия, препечатана и в inosmi.ru "Да очаква ли Европа конфликт през 2019 г.?"

Мащабна война в Европа? Към днешна дата тази прогноза звучи едва ли не абсурдно, но причините за това са добре анализирани в текста "Да очаква ли Европа конфликт през 2019 г.?".


Има две групи предпоставки за подобна прогноза. Първата група е свързана с процесите на развитие на самата Русия. През изтеклия четвърт век от разпада на Съветския съюз, Руската Федерация не успя да осъществи процес на реформи, които да доведат до необратима модернизация на руската икономика и общество, както и до изграждане на устойчива руска държавност на основата на модерна национална идентичност. При управлението на президента Путин от последните 16 години (включително мандата на Медведев), Русия динамично увеличи своя национален доход, успя да стабилизира структурите на руската държава и да подтисне опасни етнически конфликти от типа на чеченския. Русия обаче не успя да отиде отвъд икономиката за износ на въглеводороди, индустриалната модернизация на страната е частична и противоречива, тя засяга преди всичко, ако не само военно-промишления комплекс.


Макар и да не притежава структурирана държавна идеология,днешна Русия все повече се самоидентифицира на практика
като ревизионистична имперска сила


чиято основна държавотворна цел е да възстанови своите "сфери на влияние", изгубени с разпадането на съветската империя.


Русия страда от сериозни демографски, социални и инфраструктурни проблеми, които са достойни да бъдат поставени в центъра на едно динамично и реформистко управление. Вместо това, държавното ръководство на страната – "вертикалата на властта" – все по-активно фокусира своята идейна и политическа идентичност около разгръщането на истинска война с пропагандни, психологически и пряко силови – институционални и военни средства – срещу Европа и Запада като цяло, разглеждани като основен противник на възраждащото се величие на Русия.


В най-меката – външна окръжност на международната си политика Москва се самоопределя като водеща сила на една глобална "консервативна революция", която е насочена, първо, срещу либералната глобализация и, второ, срещу нейните политически инициатори – демократичната общност на западния свят (да не пропускаме факта, че в тази общност членуват и редица не-западни страни – като Япония).


В по-конкретен – и по-вътрешен план, руската идеологическа политика е пряко фокусирана срещу Европа като съюз на демократични нации, чиято ценностна система и политическа практика се разглеждат като упадъчни – декадентски, сервилни спрямо Вашингтон и предателски спрямо интересите на европейските народи.


Целите, които Москва преследва са свързани със задълбочаване на кризисните процеси, очевидно развиващи се в Европа и с отчуждаването, дестабилизирането и откъсването на централна и източна Европа от системата на европейската интеграция. Към двата основни инструмента за влияние върху ЦИЕ след 1991 г. – опитите за създаване на руски енергиен монопол и системното корумпиране на новите национални администрации на източно-европейските страни – Русия от последните 5-6 години прибави практиките на всеобхватна пропагандна кампания, ескалираща до "хибридна война" срещу европейската и атлантическа принадлежност на бившите си сателити от времето на СССР. Системно се търсят и провокират "слаби звена" на европейска принадлежност в Източна Европа, които да бъдат използвани като "първи брънки" за разпад на ЕС от изток.


След откъсването на Крим и необявената война срещу Украйна, Русия бе подложена на международни санкции, които в съчетание с мащабния срив на цените на въглеводородите доведоха до опасно изчерпване на финансовите и ресурсни резерви на руската икономика. В своята съвкупност тези процеси носят сериозна


опасност от ескалиране на външната агресивност на Русия


като предпочитан метод за справяне с вътрешната нестабилност и с липсата на икономическа и социална перспектива. Всяка империя изнася навън вътрешните си дилеми, но за Руската империя това правило важи в най-голяма и всеобхватна степен. Отслабването отвътре е най-опасния индикатор за потенциална агресия навън.


Втората група предпоставки за реализация на тази наистина ужасна аналитична прогноза засяга състоянието на днешна Европа. След седем десетилетия под американския ядрен чадър, след дълги години хегемония на пацифизма и пост либералния конструктивизъм, Европа е почти напълно беззащитна от гледна точка на своя потенциал да се защити от агресия. Ако изключим значимия военен потенциал на Великобритания и – донякъде – на Франция и Холандия, европейските страни не притежават военни сили, способни да се противопоставят на организирана агресия.


След края на Студената война в Европа доминира парадигмата за края на големите между-държавни конфликти и заместването им с широк спектър не-военни предизвикателства пред сигурността. Дори и наличните военно-политически ресурси на Европа могат да се окажат неспособни за ефективно действие предвид на хегемонната паневропейска идеология на пацифизма, в която са социализирани всички настоящи поколения на Европа – особено на Западна Европа и преди всичко, по обясними причини – на Германия.


Тази действителност мотивира настоящия американски президент Доналд Тръмп да поставя въпроса за ефективността на НАТО и необходимостта цената на общата отбрана да бъде поета по-справедливо от всички страни членки. Това очевидно ще бъде дълъг процес на договаряне, в резултат на което краткосрочните и средносрочни предизвикателства няма как да бъдат адресирани своевременно от европейските страни.


Ефективната американска намеса при конфликт на европейския континент остава единствената надежда на европейските страни, но подобна намеса днес вече не е подразбираща се, непременно навременна и напълно ефективна. Ако Москва пожелае да използва своята нарастваща военна сила в инвазивни операции – като начало в източната част на континента, шансовете да бъде спряна навреме са изцяло в ръцете на Вашингтон – където, както виждаме, тече не особено благоприятно soul searching (търсене на себе си)


Хипотезата за нарастваща опасност от руска интервенция – кибер атака, хибридна война и конвенционален сблъсък, ще срещне обединения отпор на две групи идеологически работници: първата, обхващаща петата колона на нарастващото руска влияние в (Източна – но не само) Европа възмутено ще протестира срещу подобни хипотези, окачествявайки ги по подходящ начин с формули от арсенала на Студената война – "зоологическа русофобия" (вместо "зоологически антисъветизъм" – помните ли?) и т.н. Втората група безусловно ще се състои от видни европейски пост либерали, които възмутено ще отхвърлят самата мисъл за възможна война на европейския континент и уплашено ще се подслонят под стряхата на дежурния аргумент – "дайте да говорим и да подобряваме отношенията си с Русия". Всъщност, последното е реална възможност за избягване на война. Никой няма да воюва при положение, че може да получи даром това, което иска.


Проблемите на една потенциална агресия срещу Европа


стават още по-трудно решими, когато си дадем сметка, че освен възродената амбиция в Кремъл, европейците ще трябва да се изправят и пред още един възраждащ се имперски проект с претенции – Турция на Ердоган.


Ако променящата се около нас международна среда не бъде оценявана системно и с необходимите – колкото и да са неблагоприятни – изводи, ние можем да се окажем първите жертви на една рецидивираща неспособност да се защитят тези несъмнени достижения на последните 70 години, които превърнаха Европа в притегателен център и образец за развитие на огромен брой хора в целия свят.

Коментари (201)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 11884 Любопитно

  Русия е слаба - но ЕС може и сам да се затрие!

  karabastun@abv.bg
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  За щастие келешите са твърде слабички и война няма да има. Само с тънки пинизи - а именно Гибридна Вайна ако могат нещо да изкопчат, ама то т'ва е бошлаф работа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5272 Весело

  КГБейовете в Кремъл никога няма
  да смеят да започнат война в Европа
  Това означава да се сблъскат челно
  с НАЙ-СИЛНИЯ ВОЕНЕН СЪЮЗ
  НА ПЛАНЕТАТА - НАТО
  За отрицателно време Русия
  ще бъде принудена да капитулира
  Само че това вече ще направи
  ДЕ ФАШИЗАЦИЯТА
  ДЕ НАЦИФИКАЦИЯТА
  ДЕ СЪВЕТИЗАЦИЯТА
  ДЕ КГБ изацията
  и ЛУСТРАЦИЯТА в РУСИЯ
  и ЕВРОПА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ
  РАЗПАД НА РУСИЯ
  Плюс Нюрнбергски процес
  и сурови присъди за всички
  ръководители на Путинска Русия
  Това в Кремъл прекрасно го знаят
  и затова си траят
  и ще продължават да си траят

 4. 4 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  Войната пречи на бизнеса оръжията са голяма перо НО има едно много по-голямо към момента

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на Messerschmitt
  Messerschmitt
  Рейтинг: 4353 Любопитно

  Расия няма сметка от военен конфликт.Това би заличило крехката и партократична еканомика и би довело до пълното и затваряне за света.Ще заприлича на Сев.Корея с повече гладни и отчаяни хора.

  До истината се достига с познание!
 6. 6 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3315 Любопитно

  И тръгнаха колоните от танкове към Париж и Берлин...

  П.С. Дневник, нямате ли някакви сериозни занимания, а сте тръгнали глупости да пишете?

 7. 7 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  Най-глупавото нещо е да подценяваш противника.
  Който го е правил винаги е свършвал зле.
  Имат сили точно колкото да направят беля и на някой да не му издържи пръста връз червеното копче.
  И после ще стане наше чудо, та ничие.
  За съжаление затъналия в дирижирани и не чак толкоз, проблеми Запад, като нищо може да ни метне обратно в лапите на мечката, само и само мир да има.
  Един път вече са ни харизвали.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 10422 Неутрално

  Без САЩ и НАТО Европа е безсилна пред руския военен потенциал

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#5] от "Messerschmitt":

  "Расия няма сметка от военен конфликт.Това би заличило крехката и партократична еканомика и би довело до пълното и затваряне за света."
  Или обратното - кървав катарзис и първи стъпки към нормалния свят.
  Управляващата олигархия обаче няма далавера от нито един от двата сценария.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5272 Весело

  [quote#8:"Али Ибн Абдул Обстул Бей"]Гледай да не се сблъскаш с Тополите и Искандерите.. [/quote]

  Тавариш
  Това от позицията
  си на РУСНАК
  ли го казваш
  ПО-РУСНАЦИ от РУСНАЦИТЕ
  станахте тукашните рублофили

 12. 12 Профил на Nena Popova
  Nena Popova
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Един вагон думи е изпонаписал Минчев, за да каже ето това - днешна русия е точно копие на нацистка Германия, путин е клонинг на хитлер, и докато има фюрер и нацисти, заплахата за Европа, света и космоса е огромна.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Някой не си е пил боряшника.

  От де ги намирате тез тъпи сайтове, дето всеки си пише квото иска.

  Пък и нашите анализатори им отговарят, ама явно и те си нямат друга работа. 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Nena Popova
  Nena Popova
  Рейтинг: 48 Весело

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  и те не знаят кво са - ни българи, ни руснаци. ГМО-та.

 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Русия е една недоразвита и слабо технологична страна. От там не излиза нищо освен нефт, газ и орУжия. Като свършат първите две ще се спихнат. Лошото е, че изнасят и революции, конфликти и могат да правят войни навсякъде.
  На руснаците трябва да им се въведат строги ограничения за пътуване/да си седят в колхоза, нали си го харесват/, а на руснаците с много пари да им се отнемат собственостите на Запад и да ги накарат да докажат законен произход.
  Западът е двуличен - приема тия с парите, обикновено са престъпни олигарси и бивши кагебисти, а плюе по руската инвазия в Крим.
  Да изгонят Абрамович и цялата сволач като него, да им запорират сметките в банки, па тогава да ги видим.
  Да си купуват имоти в Камчатка - там е чист въздуха.

 17. 17 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#10] от "rapidfire":


  [quote#10:"rapidfire"]първи стъпки към нормалния свят. [/quote]

  Как да стане това ? Да буташ пръст отзад на най-близкия си ...

  https://news.mail.ru/politics/28796592/?frommail=1

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Според мен Русия не може да води мащабна война в Европа защото не може да разчита на собствената си армия. Наборните младежи в нея няма да тръгнат да умират заради прищевките на Путин и компания. Най-малко в Европа. Но Путин може да разчита на скъпоплатените специални части и на фанатизираните главорези на Кадиров за извършване на локални военни операции срещу по-малките страни в Източна Европа. Както в Крим. И на руската пета колона в някои от тях - рускоезичното население в прибалтийските страни и традиционните национални предатели в България.

 19. 19 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#16] от "SSS":

  Когато полетиш в космоса се обади!

  No pain, no gain!
 20. 20 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  П.С. Дневник, нямате ли някакви сериозни занимания, а сте тръгнали глупости да пишете?

  До коментар [#6] от "ivan_":

  И аз не можах да схвана, защо е написано това дълго нещо и защо е публикувано.....

  Днес Лавров е говорил с Тилърсън в Бон.
  Разбрали са се, че война няма да има.
  ....Ти мене ъважавал ли ма?
  ....Уважавам та, брато !

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 21. 21 Профил на diogenes
  diogenes
  Рейтинг: 170 Весело

  До коментар [#15] от "Nena Popova": ГМО-та са патент на други.

  "The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who don't have it"
 22. 22 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 980 Разстроено

  Доколкото сме в югоизточния край на ЕС, при това бивша СССР колония, имаме всички основания да сме нащрек през цялото време. Русия ще прегръща все по-силно и по-задушаващо нашите т. нар. елити и ще души бизнеса и политиката у нас по най-мутренския начин. Рекомунизацията на нашата страна тепърва ще се ускорява по всякакви начини, като това ще се представя на изстрадалото население като единственото спасение от "омразния, слаб и лицемерен" Запад... 70-годишното насаждане на мантри "никога повече война, нека да е вечен мир" всъщност узаконява безропотното слугуване и робско подчинение пред безобразията на престъпници и безродници. Нямаме нужда от война (в буквалния смисъл) ако инвеститорите и технологиите си отидат съвсем, еврофондовете пресъхнат, а знаещите и можещи българи все така избират други страни за живеене. Румънците продължават отчаяни битки за нормализация, но тук сякаш повечето са се примирили, да не кажа отчаяли...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 23. 23 Профил на diogenes
  diogenes
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Огнян Минчев да се наспи добре и утре пак да помисли по темата.

  "The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who don't have it"
 24. 24 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Не трябва да се подценява простотията на Рашисткия елит.

 25. 25 Профил на diogenes
  diogenes
  Рейтинг: 170 Весело

  До коментар [#24] от "foxa5": Ако е искал нещо друго да ги е опукал още през 2013, дорде не знаеха какво се случва...ма требва и да се мисли понякога.

  "The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who don't have it"
 26. 26 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3315 Весело

  До коментар [#8] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Кой нормален човек ходи в Русия?

  Как предлагате да стане подобен сблъсък?

 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  Не знам дали Русия ще нападне Източна Европа, но знам, че Европа трабва да е военно силна, за да не си задавам първия въпрос!

  За това пак да кажа- ако Тръмп накара Европа да засили военната си мощ и да отделя повече за отбрана, а не за клети мигранти и бедни гейовеи трансджендъри, значи е велик!

  Само Германия трябва да увеличи военните си разходи с 30/ тридесет/ милиарда евро, за да изпълни норматива на НАТО!

  Почти всички европейски държави трябва да го направят.

  Ако това стане- край на страховете от Русия и край на меркелизма в Европа!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivan_":

  Аз бях там. Проблеми?

  No pain, no gain!
 29. 29 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Интересна тема, поставена с доста кураж! Предлагането на анализиране на вероятностите е полезно като идея - това е валидно за всякакви събития и вероятности.
  В същото време не се оценява активността в Сирия и Средиземно море.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 30. 30 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3315 Весело

  До коментар [#28] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Не зная, Вие сте били там!

  Проблеми?

  Сблъсъци, с каквото там посочвахте?

 31. 31 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#27] от "mr. wonderworld.":

  Европа нито се страхува, нито и пука от Русия...

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4787 Неутрално

  С Хилъри президент вероятноста за мащабна война в Европа щеше да е доста сериозна.Тръмп осъзнава добре, че голямата опасност идва от Китай !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Колкото и да им се иска на руснаците да са световен играч, все още имат мноого слаба официална подкрепа в задънени държави като Венецуела, Куба и Северна Корея или мафиотски кланове в България, Сърбия и Унгария или тоталитарни държави от постсъветското пространство. Всички тези държави са в невиждан полуразпад както и самата Русия. Единствен светъл лъч идва от заиграването с Турция, но и на тях пазарите им спретнаха ликвидна вахканлия последно време. Когато вътрешните проблеми са нерешими, създай лесно решими външни. Обаче в слабостта на руската военната машина едва ли би могла да има повече от временен ефект от сорта на Хитлер на източния фронт. Последствията ще са катастрофални както за самата Русия така и за временно освободените държави. Справка с молбите за гражданство в Сирия и Авганистан. България е в изключително рискова група и ако петоколониците успеят да спечелят избори и да се задържат на власт, тук скоро време няма да има нормална заплата и достоен живот.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на radev38
  radev38
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Русия отказа Варшавското противостоене и НАТО настъпва на Изток! Какво търсят Янките в Черно море, Източна Европа и Близкия Изток! Търсят да намерят Украйна и тресавищата на Паравоенни конфликти ли!?!

 36. 36 Профил на Добрин
  Добрин
  Рейтинг: 4240 Неутрално

  Намекът за ердогановата Турция към края на статията е доста свенлив. А не трябва...
  Европа е забравила кой и за колко време я е тормозел... Не е Русия...

  От вашето гласуване нищо не зависи.
 37. 37 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1365 Весело

  Евала дневник, тука ще ударим 300 коментара. Само да хапна малко, ей сега идвам на фронта. Разцепваме Русия, Китай взема Сибир и бла,бла,бла дръжте са майка, почваме.

 38. 38 Профил на Добрин
  Добрин
  Рейтинг: 4240 Неутрално

  До коментар [#27] от "mr. wonderworld.":

  То първо някой да каже, поради какви причини Русия ще напада Европа... Едни анализатори са се навъдили...

  От вашето гласуване нищо не зависи.
 39. 39 Профил на diogenes
  diogenes
  Рейтинг: 170 Весело

  До коментар [#16] от "SSS": "На руснаците трябва да им се въведат строги ограничения за пътуване/да си седят в колхоза, нали си го харесват/, а на руснаците с много пари да им се отнемат собственостите на Запад..."

  Последно - ша сваляте ли Путин или нема да го сваляте.

  "The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who don't have it"
 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Явно поръчкова статия, за насаждане на страх и търсене на враг.
  Завладяването на други държави може да носи позитиви, само ако става въпрос за такива, които разполагат със скъпи природни ресурси.
  Докато негативите многократно превъзхождат позитивите.
  "Завладяването" може да бъде успешно, само ако "завладяваните" са съгласни да бъдат завладени.
  В съвременните реалности, същинското завладяване става не посредством оръжието, а посредством банките.
  Тези, които години наред дават по-голямата част от заплатата си на банката, ще разберат какво имам в предвид.

 41. 41 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#34] от "БЪЛГАРСКИЙ":

  Волене вие ли сте.

 42. 42 Профил на batgosho
  batgosho
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#16] от "SSS":

  Глупости говориш.
  Преди 20 години нанизах на една ос 7-8 еднакви лагери с различен произход, завъртях ги на струга с 1000 оборота и ги натиснах със супорта с парче каучук.Първи издаде багажа румънския лагер,после нашия,последва китайския, най- добър излезе руския.
  Пробвал съм и рапидната стомана на същите страни,най-добра е израелската,веднага следва руската всички останали само докарват свредлата на външен вид, но руските наистина вършат работа.

 43. 43 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Какъв конфликт, каква война бе, Оги? Нали до 2019-та тия ще фалират.
  Командването на военните в Европа е от Пентагона, всяко мръдване и прехвърляне на военен ресурс в Европа го разбираме от пресцентъра на Пентагона. Не мога да повярвам какви мекотели са се народили на този континент.
  Путин им бил виновен...

 44. 44 Профил на exjoy
  exjoy
  Рейтинг: 397 Весело

  Огнян Минчев отново счупи тъпомера!

  ГолЕм страх го тресе, Бухаха...😂😅😂

 45. 45 Профил на diogenes
  diogenes
  Рейтинг: 170 Неутрално

  До коментар [#27] от "mr. wonderworld.": "Само Германия трябва да увеличи военните си разходи с 30/ тридесет/ милиарда евро..."

  И какво ще стане...ще иде да "спасява задника" на Украйна, мейби.

  Наивно, много наивно.

  "The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who don't have it"
 46. 46 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1365 Весело

  [quote#18:"Един препатил"]Според мен Русия не може да води мащабна война в Европа защото не може да разчита на собствената си армия. [/quote]
  По-голяма и пълна тъпотия не съм чувал и истината е точно ОБРАТНО на това което казваш. От всички европейски младежии и не само, руските са най-крайни,най-агресивни и най-много 'национализирани' в държавата като цяло. Това е реалната истина, обаче соросчетата като теб обичат да казват, как трябвало да е. Фейк нюс в целия си блясък.

 47. 47 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  "Мащабна война в Европа?"

  В този въпрос има вътрешно противоречие, което го прави безсмислен. Мащабна война не може да остане само в рамките на Европа.

 48. 48 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  Снимката на Путин е жестока. Направо "усмивката" на Мона Лиза.

  ""Русия от последните 5-6 години прибави практиките на всеобхватна пропагандна кампания, ескалираща до "хибридна война" срещу европейската и атлантическа принадлежност на бившите си сателити от времето на СССР""

 49. 49 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#46] от "deutschland":

  Да, прав сте!

  Толкова са национализирани, че се чудят как да избягат...

 50. 50 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Същото важи с пълна сила и за САЩ.

  Бях блокиран 63 пъти: 27-28.02; 30.1-6.2; 29.12-29.1; 28.11-28.12; 24.10-24.11; 19.09-19.10; 8-15.09; 28.7-28.8; 20-27.7; 4-11.7; ... Пиша и в dnes.bg
 51. 51 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  [quote#42:"batgosho"]Първи издаде багажа румънския лагер,после нашия,последва китайския, най- добър излезе руския.
  [/quote]
  Тука малко излъга, съветските лагери и българските от ВМЗ са изключително здрави, защото са правени за индустрията, а не с цел продажба и печалба. Румънските лагери, заедно с нашите старите - НРБ и СССР са изключително здрави, можеш цял ден да го биеш на оста и после се върти като нов! Сегашните НРБ, вече са СКФ и качеството също е много високо, цената също не е малка - 3 пъти над китаеца.
  Китайските лагери са пълен боклук, защото не са добре обработени, преди 20 дена на циркуляра слагаш на 16 ос лагерче и то задра още като го чукнах, те съчмите от олово. Мога и повече да пиша, но няма смисъл. Фейк нюз.

 52. 52 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 28 Весело

  [quote#48:"gmbh"]Снимката на Путин е жестока. Направо "усмивката" на Мона Лиза. [/quote]

  Това не е снимка. Това е портрет. Озаглавен е "Путин". Асоциацията е Хитлер.
  Такива са похватите на днешните наследници на "Работническо дело".

 53. 53 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1365 Весело

  [quote#49:"ivan_"]Да, прав сте!
  Толкова са национализирани, че се чудят как да избягат...[/quote]
  Аз просто ти казвам как смятам че е в действителност, но ти можеш да пишеш и за дядо коледа. Все пак е демокрация, винаги може да напишеш че руснаците изобщо няма да се бият за Русия, а французи-младежи второ поколение родом от Алжир са готови да умрат за майка Франция.

 54. 54 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#53] от "deutschland":

  Едната държава е с професионална армия, а другата с наборна...

  Да Ви имам сравнението...

 55. 55 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#53] от "deutschland":

  Живеете в някаква паралелна реалност...

  Вижте какво направиха с Ирак и армията му...

 56. 56 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  [quote#38:"Добрин Велков"]То първо някой да каже, поради какви причини Русия ще напада Европа.[/quote]

  [quote#36:"Добрин Велков"]Намекът за ердогановата Турция към края на статията е доста свенлив.[/quote]

  Няма значение - Русия, Турция.

  Вържи попа да е мирно селото!

  Изглежда единственият начин да накараш европейските политици да работят заедно е да им повишиш разходите за сигурност!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 57. 57 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  [quote#55:"ivan_"]Живеете в някаква паралелна реалност...
  Вижте какво направиха с Ирак и армията му...[/quote]

  Само ми кажи ти дето не живееш в паралелна реалност, как може да сравняваш иракската армия с руската? Това само човека на 12г може да ги сравнява, иракчаните имаха за основен танк т-72 и то някакво тяхно производство,дето сами си леят стоманата и част от детайлите, това им беше 'флагманта'. Да не говорим за другата им техника и ти седна да ми говориш за Ирак? Сериозно? Кой сега е в паралелната реалност?

 58. 58 Профил на eti
  eti
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  европейците ще трябва да се изправят и пред още един възраждащ се имперски проект с претенции – Турция на Ердоган.
  ===========
  Засега единствените претенции на Турция са .....Европа да спре политиката си на конфронтация в близкия изток. Много е неправилна , носи рискове .
  Днес все още се залавят холандски , шведски и белгийски помагачи на терористични фракции в северна Сирия.
  За боеприпасите да не говорим. .....!
  След бягство , ДАЕШ и ПКК изоставят цели бункери с току що доставена военна техника от Европа. ....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3315 Любопитно

  До коментар [#57] от "deutschland":

  Вие пишехте някакви мантри за боеспособността на военния персонал. Кой колко бил:
  "най-крайни,най-агресивни и най-много 'национализирани' в държавата като цяло."

  Аз Ви дадох прекрасния пример, за една боеспособна в жива сила армия, която защитаваше собствената си територия от външна агресия, която имаша време да се подготви за отбрана и която "беше буквално смазана", защото атакуващите бяха с технологично превъзходство.

  Ако искате може сега да си поговорим и за техника...
  Виждам, че повдигате подобна тема...

 60. 60 Профил на Кърт Вонегът
  Кърт Вонегът
  Рейтинг: 1363 Разстроено

  Война в Европа няма как да има, въпреки че уошингтонските стратези дават мило и драго да държат Русия и ЕС скарани!

  Едно обединение на Русия и ЕС ще промени гео-политическата карта на света!

  И затова Обама вкара клина между Русия и ЕС!

  Нямам време да отговарям на всяка бивша КОМУНЯГА!
 61. 61 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 844 Неутрално

  добре, че Русия била неструктурирана. Ако беше, американските телевизии трябваше да са денонощно на Червения площад. То и сега цял ден говорителите скандират Раша Раша... И отвреме-навреме Путин- Путин...

 62. 62 Профил на Кърт Вонегът
  Кърт Вонегът
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#52:"opasno_lud"]Такива са похватите на днешните наследници на "Работническо дело". [/quote]

  +++++++++++++++++

  Нямам време да отговарям на всяка бивша КОМУНЯГА!
 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  Никога Русия в своята история не е била по-слаба спрямо другите държави, било то съседни или велики сили. Руската икономика е 30 пъти по-малка от икономиките на страните членки на НАТО. При това положение въобще не може да става дума за някакъв военен паритет между НАТО и Русия. Ако страните от НАТО отделят 2% от своя БВП за военни цели , то дори цялата икономика на Русия да се сложи на военни релси , пак не може да се стигнат разходите за въоръжения на НАТО. Руската армия е наборна , което е друга слабост. При днешните високотехнологични въоръжения, наборната войска е слабост, а такава е руската армия, докато войските на НАТО са професионални. Още от съветско време руската наборна войска е деморализирана и с ниска дисциплина, докато при професионалните армии дисциплината и компетентността на военнослужещите винаги е по-висока. При един мащабен военен конфликт Русия е обречена. Мит е, че Русия е военна сила.

 64. 64 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#63] от "tacheaux":

  +++

 65. 65 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 911 Неутрално

  [quote#6:"ivan_"]П.С. Дневник, нямате ли някакви сериозни занимания, а сте тръгнали глупости да пишете?[/quote]

  За това са им платили,
  за него пишат.Ог.М-в
  ще захлеби,белки се задави!
  Инструкцията е:Да се всява
  страх и несигурност,неопределеност
  и смут.Да се чувстват хората като
  стадо овце в кошара заобиколена от
  глутница вълци!!!НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ.

  В цял свят на спящо дете,казват:Спи като ангел,само в Бъгария се употребява израза:Спи като ЗАКЛАНО
 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  До коментар [#36] от "Добрин Велков":

  Препоръчвам ти тази статия, доста по-добър анализ
  http://svop.ru/wp-content/uploads/2016/11/miller_lukyanov_rus.pdf

 67. 67 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Докато Европейския съюз не разбере, че спасяването на давещите се е дело на самите давещи се, и вземе спешни и радикални мерки, няма да може да спре процеса на упадък.
  А мерките се знаят:
  1. реформа на бюрократичните европейски структури и на първо място на Европейската комисия; избиране пряко на европейски президент с правомощия в отбраната и външната политика на съюза.
  2. Създаване на общи въоражени сили на Европвйския съюз в рамките на НАТО. Всички страни-членки на ЕС образуват обща европейска военна структура. Така НАТО ще се състои от САЩ, Канада, ЕС и няколко европейски страни, които не са или скоро няма да бъдат членове на ЕС- Великобритания, Турция, Исландия, Норвегия, Албания и др.........

 68. 68 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#63] от "tacheaux":

  "При един мащабен военен конфликт Русия е обречена. Мит е, че Русия е военна сила."

  Добре де, след като на практика няма никаква военна опасност от Русия, тогава за какво е целия тоя шум и врява през последните години? Ти лично си писал по "руската тема" поне 700 пъти през последните две години.
  Излиза, че опасност няма, но има желание да се преекспонира една тема с цел създаване на голяма заетост и добри доходи....

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  За всички препоръчвам статията на Збигнев Бжежински от 1.02.2017 "Как да погледнем на стратегическата несигурност в днешното бурно и объркано време" - далеч по-добър материал от поднесения тук от г-н Минчев:
  http://www.huffingtonpost.com/entry/us-china-russia-relations_us_586955dbe4b0de3a08f8e3e0?section=us_world

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  До коментар [#68] от "agile":

  Господинът и понятие си няма от реалностите, особено тези на стратегическите ядрени оръжия и стратегиите на "ядреното сдържане". Ясно е, че не е чел и за опасността свързана с новата стратегия на Русия и нейната концепция за "превантивен удар, включително и с ядрени средства".
  Цялата западна стратегия днес е за "пресиране по фронта без притискане до стената", затова са и постоянните уверения че НАТО няма вражески намерения и няма да напада Русия. Изтощаване, икономическо и психическо, с очакване на вътрешни катаклизми които ще доведат една по-сговорчива администрация.ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах