Роби на ефира

© Юлия ЛазароваМалко са българските телевизионни предавания, които влияят върху всекидневната ни култура толкова, колкото "Господари на ефира". Може да се спори дали това влияние е напълно заслужено или не, но не могат да се отрекат две неща: първо, че предаването печели много от хапливия, но непросташки хумор, с който иронизира т.нар. български елит; и второ, че освен да забавлява, то изпълнява и функцията на социален регулатор между редовия българин с редови проблем и най-различни държавни институции, които злоупотребяват със своите правомощия или, обратно – не ги изпълняват.


Разбира се, "Господари на ефира" е вносен продукт – нещо измислено за продажба на глобалния телевизионен пазар. Да, но успехът на предаването в България не е без отношение и към спецификите на мястото. Да не забравяме къде живеем – в страна, чийто икономически, политически, а и медиен елит всячески се държи като не-елит; в страна, чието население масово не одобрява работата на държавните институции и постоянно живее с усещане, че търпи несправедливост; и най-вече – в страна, в която оправията обикновено идва отвън и отгоре от някой реален или престорен господар.


Което и превърна шоутоот обикновен телевизионен факт в социален феномен


Все по-често можете да чуете как някой, чието чувство на справедливост е накърнено, казва заклинателно, че ще "извика господарите". Именно ще ги извика – както се вика добрият господар, божеството-закрилник или популярния супер герой от рода на Батман. Викането на "господарите" действа като мит, в който усещането ни за безпомощност се трансформира с лекота в надежда, че неуредицата ще се нареди. Спешна справедлива помощ – това е по същество днешният обществен статут на телевизионното предаване.


Но някъде тук започват и проблемите. Понеже са натоварени с големи обществени очаквания, "господарите" започнаха все по-често да смесват ролята на регулатори с ролята на съдници, проповядващи морал и въздаващи справедливост. Разбирате какво имам предвид.


Когато действаш като неофициален обществен регулатор,
от теб не се очаква да издаваш присъди


а да помогнеш за задействането на решение, което по някакви неоснователни причини се бави. Тук вече е ясно кое е правилно и кое не; ясно е какво трябва да се направи, само дето то не се прави. Когато обаче си в ролята на обвинител или съдник, тази яснота не е предварително дадена, тя трябва да се създаде, при това внимателно.


Да, медиите имат и тази функция – да питат и в някои особени случаи да обвиняват. Но преди да обвинят и да кажат, че този е прав, а онзи не е, те, първо, трябва да спазват определени правила на разследване – между които правила най-важното е самият процес на разследване да не наврежда на никого; второ, да са финансово независими и да не получават никаква финансова изгода от своите разследвания; и трето, да не са анонимни и безотговорни, но да понасят отговорност, в това число и съдебна, ако са манипулирали истината или прибързано са оповестили неверни факти, с които са предизвиквали определен вид действия.


И сега идва моментът да се напомнят неща съвсем очевидни и банални, които обаче сме много склонни да забравяме. На първо място, "Господари на ефира" не е разследващо предаване – повтарям, не е документално разследващо предаване, – а развлекателен телевизионен продукт. От него се очаква не да разследва сериозни социални теми, не да действа като публично обвинение, не да произнася присъди, а да разсмива зрителите.


И, да, смехът може да бъде велик инструмент на справедливостта


стига да се използва с правилната мяра и в случаи, в които може да се използва – като случаите, когато неправдата все още не е сторена, или пък е сторена, но е безболезнена.


На второ място, "Господари на ефира" не е независим обществен проект, а търговски продукт. Тук етиката – колкото и тя да е най-правата и най-добрата – е подчинена на логиката на пазара и очакванията на зрителите. Дори и да искат, "господарите" не могат да си позволят да бъдат обективни или да вземат страна, различна от онази, която ние очакваме и искаме, защото ги гледаме не поради нуждата от истина, а поради желанието да канализираме в приятна емоция някои неприятни чувства. "Господарите" трябва да правят от катрана мед, а не от меда – катран.


Затова и когато гонят скандалното и сензационното, те печелят зрителска аудитория, но я печелят с цената на това, че задоволяват най-робското у зрителя – желанието му да залепи око на ключалката, за да види какво прави неговият господар в спалнята. И като види какво прави – да хихика. Защото само до това водят скандалът и сензацията – до масово хихикане. Което хихикане би могло да е и съвсем безобидно, ако не беше и вредно. През него, през робското хихикане, че видиш ли, някой важен и сериозен човек се излага, енергията за съпротива и правене на друг живот се превръща в подчинение.


Точно в това е вредата от т.нар. жълти медии – че като слугуват на зрителя и неговите най-първични недоволства, те превръщат реално зрителя в по-голям слуга. Затова и в несвободните страни има множество хихикащи хора, но няма хора, които се смеят от сърце.


Докато смехът, абсолютната противоположност на робското хихикане, е и свобода.


Но смехът е и особен вид бърза истина


А казването на истината, в крайна сметка, е и поемане на отговорност. Отговорност пред хора, които ти се доверяват.


Оттук и идващото на трето и последно място. Екипът на "господарите" може и да е съставен от големи професионалисти в своята област, само че тези професионалисти няма как да бъдат държани отговорни нито за това, което предаването представя като истина или неистина, нито за по-голямата вреда, която то нанася на зрителя, като активира робското в неговото съзнание – желанието му да се забавлява с кирливите ризи на някого, пред когото в следващ момент ще се подчинява.


Така че, ако искат да забавляват зрителя, "господарите" не трябва да съдят, а да разсмиват – смехът, ако е истински смях, е достатъчно основание за истина и невинност. Ако пък искат да разследват, да обвиняват и да съдят – разбира се, да съдят метафорично, а не буквално – то тогава трябва да си създадат трите условия за това: да спазват стандартите на разследващата журналистика, да станат финансово независими и реално отговорни за действията си.


А що се отнася до нашумелия казус със свещеника хомосексуалист – Марк Аврелий, един истински господар и дори император, казвал следното: "Горчива краставица — остави я. Трънак по пътя, заобиколи го. Достатъчно е."

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5313 Неутрално

  Ще питам само автора -
  Има ли дефицит на справедливост, има ли очеизвадно незаконни действия и актове на полиция, прокуратура и съд ??
  Колко са финансово независимите разследващи предавания и журналисти ?(би ли ни ги посочил)
  Има ли истинска гласност в медиите ???
  Има ли поръчкови платени материали в защита на престъпници ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Марк Аврелий, един истински господар и дори император, казвал следното: "Горчива краставица — остави я. Трънак по пътя, заобиколи го. Достатъчно е."
  помпозно, с претенции за истина от последна инстанция...
  Ми нямало е тогава краставици бе, ало, аФтора. Немало е. Марк Аврелий е управлявал некъде около 180 сл. Хр., краставицата е от САЩ, земи гледай "Гладиатор" за обща култура, тогава лепи присъди

 3. 3 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "...второ, да са финансово независими и да не получават никаква финансова изгода от своите разследвания;..."
  МУ ХА ХА ХА ХА ХА
  и това се публикува в дневник и требва да го приемем за ово е стандарт

 4. 4 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "На второ място, "Господари на ефира" не е независим обществен проект, а търговски продукт. Тук етиката – колкото и тя да е най-правата и най-добрата – е подчинена на логиката на пазара и очакванията на зрителите"
  Щото дневник не е. Щото ни требва работническо дело, орган на цк на бкп, идеологически издаван.
  ех, комуняго, комуняго, би бил мноо добър в щесто управление, явно че ти липсва

 5. 5 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Господарите" трябва да правят от катрана мед, а не от меда – катран."
  Това е нов постулат в етиката/естетиката/литературата/екзистенцията/вселената и околностите й.
  Що пък не, пуркоа па? Некои правят от изпражненията си локум

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#2] от "stokn":


  [quote#2:"stokn"]краставицата е от САЩ[/quote]

  Не всички хубави неща идват от САЩ (или от Америка преди създаването на САЩ). Краставици са яли и нашите предци траките, пък и в Стария завет е често споменавана.

 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 9086 Неутрално

  "започнаха все по-често да смесват ролята на регулатори с ролята на съдници, проповядващи морал и въздаващи справедливост"

  И защо е така? Нима не чувстваме всеки ден всеобщото чувство за ненаказаност? Институциите вършат ли си работата?

 8. 8 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#5] от "stokn":

  Ти си нещо яко butthurt брато, недей аби толкова нерви излишно, не е хубаво да се вдига кръвно за такива глупости.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 9. 9 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Сещам се за един спорт и уредите използвани в него - бейзбол се казва.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Така е. От днешна гледна точка дори не можем да си представим в какви мащаби е била търговията в онези времена. И тогава хората са имали възможност да пътуват и да обменят стоки и услуги с целия свят. Ние не откриваме нито света, нито колелото.

  Колкото до "Господарите" - важното е фактите да са пред очите на обществото, пък то да си прецени кой крив и кой - прав. Истината винаги е някъде по средата. Същото важи и за предаването на Николета Лозанова, и всякакви жълти медии - не са много приятни, но обществото има право да знае истината за популярните лица в обществото - първо, за да знае, че и те са хора като обикновените такива, със своите слабости и грешки, и второ - да не им завиждат, защото и богатите също плачат. Така е било, така е и така ще бъде.

  Думите на император Марк Аврелий са страхотни! Напълно го подкрепям.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. | Горещо препоръчвам http://www.e-zona.bg - намаления на книги от 23-25%.
 11. 11 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  И все пак, възмущението точно от господари на келепира точно по този параграф е леко нелепо, предвид че примерно има друго предаване, което го играе направо съдебна инстанция, с псевдо-съдебен състав и псевдо-защита и псевдо-обвинение, те там бутафорията вече удря тавана, но ако говорим за дефицити и тяхната бутафорна компенсация, да де, господарите компенсират прокуратурата, а тия - съда.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 12. 12 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#6:"spiegel"]Краставици са яли и нашите предци траките, пък и в Стария завет е често споменавана.[/quote]
  това, докато се правят салата от домати и пушат тютюн, предимно сорт "Вирджиния".
  Меродавното издание на Стария Завет е издадено от Светия Синод на БПЦ през 1991 г. Там "краставица" не фигурира НИКЪДЕ. Впрочем, и в другите издания на Библията.
  Ех, санкта симплицитас, важното е да напишеш нещо

 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#12] от "stokn":

  По принцип, така в интерес на обективността твърди се че краставицата е привнесена в Европа от Индия от великиот Аце Македонски, за стариот завет не съм убеден, но не съм и религиозен. Но със сигурност не от Америка.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Показателно за интелектуалното ниво в страната.

  Бях блокиран 63 пъти: 27-28.02; 30.1-6.2; 29.12-29.1; 28.11-28.12; 24.10-24.11; 19.09-19.10; 8-15.09; 28.7-28.8; 20-27.7; 4-11.7; ... Пиша и в dnes.bg
 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#12] от "stokn":

  Така като се информираш от филми като "Гладиатор", вероятно смяташ, че траките са от негроидната раса?

 16. 16 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  "Горчива краставица — остави я. Трънак по пътя, заобиколи го. Достатъчно е."
  Марк Аврелий може да си го позволи като философ. Дали като император е спазвал този принцип - едва ли.
  Като махнем красотата на словото, бих попитала: ако оставим трънаците, те избуяват и покриват целия път и вече изобщо не можем да се движим. Крещящият пример е пред нас - всичко, което ни се случи през този т.н. преход.
  Впрочем един по-съвременен мъдрец, англичанин, чието име не помня, е направил реплика на "по-умният винаги отстъпва" и тя е "на това дължим надмощието на глупака над умния".

 17. 17 Профил на simeon kratsev
  simeon kratsev
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Относно краставицата - идва от Индия:
  https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5430 Неутрално

  До коментар [#15] от "spiegel":

  Гладиатор vs Библията...
  Титаните на културния фронт в епичен сблъсък...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 670 Неутрално

  [quote#2:"stokn"]Ми нямало е тогава краставици бе, ало, аФтора. Немало е. Марк Аврелий е управлявал некъде около 180 сл. Хр., краставицата е от САЩ, земи гледай "Гладиатор" за обща култура[/quote]
  Общата култура казва, че произхода на краставицата е от Индия, позната е като храна на човечеството от преди около 4000 години.

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2118 Неутрално

  Факта, че хората се обръщат към предаването
  като към последна инстанция в търсене на спра
  ведливост е доказателство, че е нужно на обще
  ството. А автора като се пише такъв моралист,
  да не го видим в някое от предаванията в много
  неудобно положение !!!

 21. 21 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Лудият Дядка твърди,че господарите на ефира живеят на неговия гръб. Беновска пита защо царедворецът Герджиков не вземе мерки по въпроса.

 22. 22 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#2:"stokn"]Ми нямало е тогава краставици бе, ало, аФтора. [/quote]
  Ми имало е краставица бе, писача. Доматите са американски. Според теб всичко обаче в шопската салата е от САЩ. При това, от сащ са само бизоните. Земеделие е имало не в САЩ, а в Централна и Южна Америка - в Мексико и Перу.

 23. 23 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 750 Неутрално

  [quote#16:"Мондиана"]Като махнем красотата на словото, бих попитала: ако оставим трънаците, те избуяват[/quote]
  Сега ако тръгнем на философски спорове, ще искаме да махнем трънаците, да асфалтираме пътищата и т.н.
  Императорът е абсолютно прав, няма смисъл да си губим от безкрайно ценното време, да се мъчим да преминаваме през трънака, като целта ни е друга, или да ядем горчиви краствици и да си причиняваме неприятни усещания. Ако работата ни е да поддържаме пътищата, там е друга работа.

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 10705 Неутрално

  Успех на Господарите!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 25. 25 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "....в страна, чието население масово не одобрява работата на държавните институции и....". Бих добавил още, че населението на България е против кражбите на държавни средства и имущество само, ако то няма в дадения момент възможност да краде. А и става партийно само, ако има изгода да се уреди с държавна служба или нещо от сорта. Затова вечно ще бъде бедно!

 26. 26 Профил на Андрешко Бар Ма Леев™
  Андрешко Бар Ма Леев™
  Рейтинг: 401 Весело

  До коментар [#2] от "stokn":

  Не си Фнимавал в час макло ти - "Краставицата е култивирана в Индия преди около 3000 години. Предполага се, че е пренесена в Европа от Александър Македонски."
  Айде сега, дай си бележника и седни! https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0

 27. 27 Профил на Андрешко Бар Ма Леев™
  Андрешко Бар Ма Леев™
  Рейтинг: 401 Разстроено

  До коментар [#2] от "stokn":

  И така става с хората които не ходят на училище, а се образоват от филми, седейки на дивана и псувайки държавата!

 28. 28 Профил на Fred - ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК
  Fred - ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Краставици, трънаци... С тази универсална търпимост която ни проповядва автора на една крачка е да каже "Видиш ли Пеевски, замижи и отмини". До това води овчедушната примиреност с гадостта в битието ни.

  Журналистите от Господарите са си свършили работата, видели са нещо уродливо и го показват на обществото. Да знаят всички, да го осъдят и да не се повтаря. А ако се крие не само че ще продължи но и ще се разраства. А че това което показват е грозно вината не е на журналистите а на тези които са го правили.

  Абе нещо много пламенно са се заели Дневник със защитата на обратните. Преди през ден статии на един който гордо заявяваше че е такъв, сега пък през ден някакъв обратен монах. Да няма нещо, хм, лично в тази редакционна политика?

  Прехвърлих набързо няколко други вестника, не са се втренчили така в тази тема, наистина човек почва да си мисли разни неща. Той и без това този вестник стана трибуна на една парния със затихващи функции, сега остана да стане трибуна и на едно сексуално малцинство. Или просто всичко е въпрос на грантове?

  Политкоректността е Гестапо за Истината.
 29. 29 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 885 Весело

  Господарите май настъпиха гей-мотиката...

  И изведнъж станаха немили-недраги на либералната общност.

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  [quote#28:"Fred"]Журналистите от Господарите са си свършили работата, видели са нещо уродливо и го показват на обществото. [/quote]

  Те самите са крайно уродливи и някой трябва да го покаже на обществото.

 31. 31 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#2] от "stokn":

  Краставицата е култивирана в Индия, преди около 3000 години. И достигнала Европа чрез гръцки и римски търговци. В Библията е посочена като храна, ядена от евреи и египтяни. Може би не е добре "за обща култура" да ползваш холивудските продукции?

 32. 32 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  [quote#2:"stokn"]земи гледай "Гладиатор" за обща култура, тогава лепи присъди [/quote]

  Личи се, че твоята култура идва от подобни филми.И е наистина обща - все повече хора мислят, като теб - елементарно и плоско!

 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1670 Весело

  Точно пък "Тръмпнюз" да ни поучава как се прави независима обективна журналистика - забавно, хехе......

 34. 34 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 9592 Неутрално

  Автора да не е дружка на плачещия Тотев или някой от другите разкрити играчи

 35. 35 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]"Господари на ефира" е вносен продукт – нещо измислено за продажба на глобалния телевизионен пазар...[/quote]

  Това е локален италиански формат от 80-те години. Изобщо не е бил мислен за продажба - в много страни не би могъл да съществува по редица причини. Лизензните му копия се появиха едва след 2000 год.

  [quote#0:"Статията"]От него се очаква не да разследва сериозни социални теми, не да действа като публично обвинение, не да произнася присъди, а да разсмива зрителите.[/quote]
  Да, в този случай са прекрачили границата, но е малко тъпо днес да се обсъжда какво се очаква след като за 15 години предаването почти не се е променило. Многократно в него е имало и социални теми и публични обвинения. Разбира се, не е редно да произнася присъди, но темите на неговите репортажи не са по-различни от темите на която и да е друга медия. И обвиненията в него не са по-различни от обвиненията в коментарните колони на медиите - включително и Вашият коментар.

 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1670 Весело

  [quote#28:"Fred"]Или просто всичко е въпрос на грантове?[/quote]

  "Бинго!" както беше популярно да се казва преди 15-20 години, когато някой познае правилният отговор.......

 37. 37 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Абе от една страна е малко лицемерно точно тия дето вкараха разврата във всичките му форми по манастирите да анатемосват бойните изкуства, йога и Мадона.
  От друга страна пък е недопустимо да се публикуват записи от нечий сексуален живот.
  От трета страна е напълно малоумно да се увековечаваш, като се знаеш на какво мязаш и кви ги вършиш.
  Някак си не мога да взема страна в тая миазама.
  Като че ли е един от малкото случаи в който всички са маскари.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 38. 38 Профил на Nick Nixon
  Nick Nixon
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#2] от "stokn":

  Краставиците са пренесени от Индия.
  Предполага се, че е станало по времето на Александър Македонски (2-ри век пр.Хр.)
  Марк Аврелий а управлявал някъде след середата 1-ви век сл.Хр.

  Така че спокойно е могъл да си похапва краставици и да изхвърля горчивите.

  Чети преди да се изФърляш неподготвен.

 39. 39 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 7610 Неутрално

  Добра статия! В абзаца, изброяващ функциите на медиите, четем "най-важното е самият процес на разследване да не наврежда на никого; второ, да са финансово независими и да не получават никаква финансова изгода от своите разследвания;"
  И ако сега коментираме конкретен казус с отделна личност, аз се връщам отново на предаванията за Онкодиспансера в Пловдив. Някой журналист би ли направил проверка дали по сметките на продуцентите не са преведени суми от дружество с интерес от очернянето на здр. заведение? И на какъв етап е разследването с/у Онкологичния диспансер в Пловдив? Нормално ли се лекуват болните там, има ли проблем със специалистите и от кога?

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 40. 40 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#2] от "stokn":

  "Краставицата е култивирана в Индия преди около 3000 години" бе, кретен

  поручик Т.
 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7063 Неутрално

  Разбрали са силата на информацията и я ползват, макар и погрешно.

 42. 42 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Много енергия се хаби за предаването Господари на ефира! На Сталин приписват думите:"има човек-има проблем,няма човек-няма проблем.Ами така и с предаването, чрез смеха и сатирата да се акцентира върху недъзите на обществото.Порното наднича от всички вестникарски будки, сайтове и канали, но някои девствени душички мигат свенливо и пуритански реват.По-полека де! Тази енергия да беше вложена при учиндолския платен и самозабравил се "патриот" и откровен чалгаджия.

 43. 43 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 4885 Любопитно

  Прегледах отгоре-отгоре баналната стаитя, и не схванах, какво точно са се "провинили" тия пред А за Б или Глобалното правителство, че им се отделя внимание! Общи приказки! Моля някой да сподели, по какъв повод Государите са попаднали в "критичния поглед" на таз медия!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 44. 44 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#12:"stokn"]Меродавното издание на Стария Завет е издадено от Светия Синод на БПЦ през 1991 г. Там "краставица" не фигурира НИКЪДЕ. Впрочем, и в другите издания на Библията.
  Ех, санкта симплицитас, важното е да напишеш нещо [/quote]
  Числа 11: Според издание то на Св. Синод на стр. 161
  4. Пришълците между тях наченаха да изказват прищевки; а заедно с тях и синовете Израилеви седяха, плачеха и думаха: кой ще ни нахрани с месо?
  5. помним рибата, която ядяхме даром в Египет, краставиците, и пъпешите, и лука, и праза, и чесъна;
  6. а сега душата ни линее: освен мана, нищо няма пред очите ни.

  Nec vitia nostra nec remedia pati possumus ...
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 5182 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Когато действаш като неофициален обществен регулатор, от теб не се очаква да издаваш присъди
  а да помогнеш за задействането на решение, което по някакви неоснователни причини се бави.[/quote]

  Не съм (а и не желая да бъда) защитник на "Господари на ефира", но във връзка с горния цитат искам да попитам какво правим, когато тези които са оторизирани да издават присъди са си "седнали на ушите" или издават очевАдно нечестни присъди?

  п.п. Колкото до самите "Господари на ефира" мисля, че понякога те преиграват.

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  [quote#43:"Антикорупционен блок-Да Корупция!"]Моля някой да сподели, по какъв повод Государите са попаднали в "критичния поглед" на таз медия![/quote]
  По-горе, измежду многобройните разисквания по ботанически проблеми можеш да намериш и отговор на твоя въпрос...Въпреки многобройните усилия да разводнят ефекта от статията тук там има хора, които са говорили по същество.

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 47. 47 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "...предаването печели много от хапливия, но непросташки хумор..."

  кое, кое, я, пак?!? калеко алеко, скечовете с онзи с голфа, и т.н. щом това минава за непросташки хумор... а рачков беше талантливо момче навремето. за първи път го гледах в едни скечове в улицата. последно го гледах в дядо коледа е боклук в народния - представянето му беше срам за сцената на театъра, всичките му мимики и жестове бяха като от селските му скечове в телевизията. ама то щом и кръстьо лафазанов и христо гърбов стигнаха дотам, че да се занимават с простащините в комиците, няма какво да се учудвам

 48. 48 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  До коментар [#12] от "stokn":

  Разбрахме, че искате да изглеждате сведущ(а), но за съжаление не се получи този път. Явно сте хапвали шопска салата скоро и сте объркали краставичката с нейното другарче доматчето.

 49. 49 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1039 Весело

  Хихикам се на написаното
  А Господари на ефира ме разсмиват откровено!

 50. 50 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#2] от "stokn":

  Не, точно краставицата не е "от САЩ". За справка мога да Ви посоча редица средновековни текстове - и гръцки, и латински - в които се говори за краставици. Според византийските "медицински" книги от типа "Физиолог" краставицата е противопоказна за мъжете, защото води до импотентност.

 51. 51 Профил на krasi_kostadin
  krasi_kostadin
  Рейтинг: 435 Весело

  Гей общността се е вдигнала против господарите и определено разбира от краставици.

 52. 52 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Някога Милена Милотинова (преди да стане депутат от НДСВ) беше водещ на централните новини по БНТ. Трябва да е било около края на 90-те и началото на този век, когато във водена от нея емисия между 20,00 и 20,30 часа показаха запис как чеченец реже главата на руски войник (говоря, че е човек; нищо общо няма отношението ми към политиката на Русия спрямо България, особено днес).
  Това с пусканео на записа - като документално кино - беше едно от най-грозните, идиотски и непрофесионални неща, случвали се между 20,00 и 20,30 часа по националната телевизия. Години след това Димитър Цонев го каза много просто: "никога не бих пуснал такова нещо в новините, просто защото не е новина" (в смисъл не, че не е ново събитие, не че постоянно се случва, а че е неадекватно на информационния формат на предаването).

  Не съм гледал предаването на "Господари на ефира" с въпросния хомосексуален акт (сам по себе си - нещо много гнусно). И слава Богу, че не съм го кледал, камо ли да трябва да изключвам телевизора, защото 7-годиният ми син и кака му най-редовно гледат това предаване. Но оценката за "Господарите" по този повод не може да е друга освен: точно толкова грозно, идиотско и непрофесионални нещо, което може да се види в забавно предаване, какато беше и идиотщината на Милена Милотинова...

 53. 53 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  До коментар [#2] от "stokn":

  Не - ти се ограмоти.
  Краставицата е донесена в Европа от Александър Македонски. 498 - 454 пр.н.е, та Марк Аврелий до 180 сл. н.е. все а сколасал да каже нещо по въпроса...

 54. 54 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Ами има верни неща, ама е написано малко дълго и малко скучно.

 55. 55 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1598 Любопитно

  [quote#2:"stokn"]Ми нямало е тогава краставици бе, ало, аФтора. Немало е.[/quote]
  объркАл си се с думатитУ!
  То е дошло - заедно с чушките и катрошките, патладжаните и кукуруза - от едни по-южни територии от УСА.
  Но континентът е същия. така че почЕти си уцелИл....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 56. 56 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1598 Любопитно

  [quote#53:"tily_lily"]Краставицата е донесена в Европа от Александър Македонски. 498 - 454 пр.н.е, та Марк Аврелий до 180 сл. н.е. все а сколасал да каже нещо по въпроса... [/quote]
  Това Википедията си е опасна работа.
  И не заменя училищното образование.
  Вероятно имате предвид Александър III Македонски или Александър Велики.
  Той е роден малко по-късно и е живял малко по-кратко:
  Роден е на 20 юли 356 г. пр. н. е. в Пела и умира на 10 или 11 юни 323 г. пр. н. е. във Вавилон, Персия.
  Една от решителните му битки за завземане на Вавилон е 333г. та съм запомнил тази цифра от малките класове

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 57. 57 Профил на zuk_trombon
  zuk_trombon
  Рейтинг: 1689 Весело

  [quote#28:"Fred"]Абе нещо много пламенно са се заели Дневник със защитата на обратните. Преди през ден статии на един който гордо заявяваше че е такъв, сега пък през ден някакъв обратен монах. Да няма нещо, хм, лично в тази редакционна политика?[/quote]

  Долните леви педали (амбриажите имам предвид, някои като модератора са с мръсно подсъзнание и влагат друго значение в думите ми и ми трият коментарите което си е цензура отвсякъде) са всъщност модераторите на вестнико (амбриажите имам предвид ПОЯСНЯВАМ!)

  немалка част от тях (Българските масони) са просто едни впиянчени ченгета от Държавна сигурност, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи.
 58. 58 Профил на zuk_trombon
  zuk_trombon
  Рейтинг: 1689 Весело

  [quote#45:"Храбър"]п.п. Колкото до самите "Господари на ефира" мисля, че понякога те преиграват. [/quote]
  Да ама ти си споменал и причината на това. Всички май са си седнали на ушите и трябва да играе гьостерицата

  немалка част от тях (Българските масони) са просто едни впиянчени ченгета от Държавна сигурност, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи.
 59. 59 Профил на gaspod
  gaspod
  Рейтинг: 393 Весело

  До коментар [#2] от "stokn":
  [quote#2:"stokn"]Ми нямало е тогава краставици бе, ало, аФтора. Немало е. Марк Аврелий е управлявал некъде около 180 сл. Хр., краставицата е от САЩ[/quote]

  "Таратор и мастика - класика!" - Марк Аврелий.

 60. 60 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 1649 Весело

  До коментар [#2] от "stokn":

  Краставицата е култивирана в Индия преди около 3000 години. Предполага се, че е пренесена в Европа от Александър Македонски.

  Ранните изследователи и туристи са пренесли краставиците в Индия и други части на Азия. Те са били много популярни в древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим, които са ги използвали не само като храна, но също така и поради благоприятните им за кожата лечебни свойства. Отглеждането на краставици в оранжерии е било въведено по времето на Луи XIV. Ранните колонизатори от своя страна са пренесли краставиците в Съединените щати.

  Ма чукча не чете, чукча пише!

  chavo64
 61. 61 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  [quote#39:"Bramasole"]предаванията за Онкодиспансера в Пловдив. Някой журналист би ли направил проверка дали по сметките на продуцентите не са преведени суми от дружество с интерес от очернянето на здр. заведение?[/quote]

  Говори се, че едно провинциално мед. заведение било силно заинтересовано от това - ''световната'' болница в Панагюрище.

 62. 62 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 7870 Весело

  До коментар [#30] от "princess_x":


  [quote#30:"princess_x"]Те самите са крайно уродливи и някой трябва да го покаже на обществото.[/quote]
  Господарите са пичове...и сипват башка на самозабравили се принцеси...явно ти си преяла...

 63. 63 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  "Господарите" твърдяха, че говорителката на Синода била казала, че ако в БПЦ нямало хомосексуалисти, нямало да останат духовници.
  Патриаршеският сайт написа опровержение на това твърдение:
  Официално се разграничавам от думите, които ми бяха приписани от „анонимния източник” на „Господари на ефира” в предаването излъчено на 2 февруари. Най-отговорно заявявам, че никога не съм изричала пред когото и да е такива квалификации по адрес на монасите и духовенството на БПЦ.

  Измежду подвизаващите се в българските манастири има изключително достойни личности с безупречен монашески живот. От случаи на непристойно и неподобаващо за духовници поведение на отделни личности не бива и не може да се правят изводи изобщо за моралния облик на монасите в БПЦ и да се очерня публично православното духовенство.
  http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=226228

 64. 64 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Бог да помогне на вече бившия монах Филарет.
  А решението на Св. Синод по случая е:
  На 16.02.17 г. Св. Синод в пълен състав се събра в качеството си на Църковен съд, за да разгледа църковно-наказателно дело срещу монах Филарет (Цанев), заведено съгласно член 189 от УБПЦ-БП и член 190, ал. 9 за „блудни деяния, включително и между еднополови”.

  Св. Синод РЕШИ:

  Налага на монах Филарет (Цанев) на основание член 191, ал. 4 от УБПЦ-БП църковно наказание „разстригване”, като същият се връща в редиците на миряните, без отлъчване от Църквата.
  http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=227413

 65. 65 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 4161 Неутрално

  До коментар [#62] от "BGman1":

  Нищо не разбрах от коментара ти!

 66. 66 Профил на balista
  balista
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Браво на автора ,точно в десятката .Тия келеши барабар със Слави се самозабравиха ,абсолютно просташки предавания.

 67. 67 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#12] от "stokn":

  Добре е когато човек твърди нещо да има нЕкои познания по въпроса:
  https://www.biblegateway.com/quicksearch/?search=%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86&version=CBT&searchtype=all&language1=bg
  https://www.biblegateway.com/quicksearch/?version=KJV&searchtype=all&quicksearch=cucumber&oq=cucumber
  Библията като текст е потвърдена от свитъците намерени край Мъртво море (датирани 1в. пр.н.е.). И съответно потвърждаващи наличието на краставици в Близкия изток по това време. Ако сте вярващ - и 1500г. преди това.
  А на континента, където отдавна е имало тютюн, наистина е имало и домати, чушки, картофи, царевица, чиа, коиноа и т.н. - краставици не е имало преди да ги занесат европейците (както не е имало и глухарчета).
  А виж, на дървените шопи (какъвто съм и аз), краставиците и доматите са им винаги едно до друго, к'во да се прави - манталитет.

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  [quote#56:"B52"]Роден е на 20 юли 356 г. пр. н. е. в Пела и умира на 10 или 11 юни 323 г. пр. н. е. във Вавилон, Персия.[/quote]
  много е трудно да се цитират точни дати от древността по много причини. Както и в случая точната му рождена дата - 20 юли. Все пак Александър е една от най-известните личности родени под знака на Овена, т.е. между 21 март и 20 април.

 69. 69 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#37] от "rapidfire":
  Някак си не мога да взема страна в тая миазама.
  Като че ли е един от малкото случаи в който всички са маскари

  +++

 70. 70 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Колеги разбрахме че краставицата идва от Индия още с първите 5-6 коментара, благодарим, няма нужда през два три коментара да ни го казвате отново.ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах