Бялата книга за бъдещето на Европа - всичко и нищо

Бялата книга за бъдещето на Европа - всичко и нищо

© ReutersHabemus Paper! - възкликна известното интернет издание EurActive, а Politico дори успя да публикува Бялата книга за бъдещето на Европа още преди да се е извил бял дим над сградата на Европейската комисия в Брюксел.


Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6669 Любопитно

  Бялата книга за бъдещето на Европейския съюз що е бяла, щото НИЩО не пише ли !?
  Май - май са почнали да чертаят и ще разделят ЕС по координатна система Север-Юг и Изток- Запад - България се пада в квадрант 4 - с ВЕКТОР Истанбул!

  karabastun@abv.bg
 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Европа на различни скорости значи ЕС пред разпад.
  Значи официално Германия и Франция да командват парада и значи повечето от новите членки да са просто публика. Значи, че само пазарните отношения ще се запазят и старите граници ще се върнат. Тогава може би ще е по-добре да преосмислим и нашето членство.

 3. 3 Профил на achtung
  achtung
  Рейтинг: 569 Весело

  Пак ли перестройка...........

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6299 Неутрално

  "Европа на различни скорости"

  Визията на европолитици, които не могат да предвидят бъдещето на ЕС

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 615 Любопитно

  "В България имаме възможността да попитаме тези, които ни агитират да бъдат избрани, за да ръководят държавата, на кой от предложените сценарии са привърженици, как виждат бъдещето на Европейския съюз и мястото на България"


  Хайде да се задава тоя въпрос в интервюта и всяка медийна поява на кандидати за НС

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 625 Весело


  Освен нашите будали има ли други правителства, освен може би Монголия (ако ги питат), които да желаят федерализация - т.е. ефективно заличаване на националните си държави. Май няма. 7. 7 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 516 Любопитно

  Дошло е време разделно по оста:
  Държави, искащи (еврофондовете) , но не приемащи и не участващи активно в отстояването на общи вътрешно съюзни правила и норми и обща външна (и отбранителна) политика към трети страни;
  Държави, искащи (еврофондовете) и приемащи и активно участващи в отстояването на общи вътрешно съюзни правила и норми и обща външна (и отбранителна) политика към трети страни, и
  Държави даващи (еврофондовете) и искащи и активно отстояващи общи вътрешно съюзни правила и норми и обща външна (и отбранителна) политика към трети страни.

  Познайте Къде сме ние ?!?!

  п.п. Въпросът е риторичен

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Винаги съм поддържал варианта за по-тясно сътрудничество и общи служби. То само като видиш работата на нашите родни служби, лошо да ти стане.
  И ясно кои ще са против, тези, дето днес под знамето на празни приказки, като самостоятелност и прочее, искат да продължат да ни крадат - пример вижте какво беше преди и след валутния борд.
  Ако бяхме в еврозоната това нямаше да се случи.
  Така е и с другите служби - общи военни, разузнавателни, гранични и всякакви служби - за нас е много по-сигурно да имаме общи европейски в сарвнение със сегашното дередже.
  Говори се непрекъснато за Турция и опасността от едва ли не повторение на варианта Крим-наш, в турско, а защо не и в руско изпълнение.
  Така ли ще бъде, ако срещу страни като Турция и Русия стои не нашата днешна България, а ЕС?

 9. 9 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Не знам и не съм я чел бялата, но съм чел ЧЕРВЕНАТА. Чета я и днес. А, така искам да я дам за претопяване!

 10. 10 Профил на pink_kike
  pink_kike
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Ще връткат кранчето, но пък пазарите на страните от втората цедка щели да останат отворени за техните ментаци... Дали!?

 11. 11 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Ако разбирам правилно идеята за Европа на няколко скорости тя означава всяка страна да реши до каква степен иска да се интегрира и за кое да е самостоятелна.България би имала много полза от обща съдебна система например.А и след Брезкит различните скорости са просто задължителни.

 12. 12 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Добре предадено от професор д-р Шикова. Благодаря за което, поне една идея ми стана по-ясно. Но иска още четене, няма да стане без. Някой да има нещо линк подръка на български?

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  "В България имаме възможността да попитаме тези, които ни агитират да бъдат избрани, за да ръководят държавата, на кой от предложените сценарии са привърженици, как виждат бъдещето на Европейския съюз и мястото на България в него и да преценим, преди да отидем да гласуваме"

  Това засяга тежко ВСЕКИ РАЗУМЕН БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН!
  Ще има и такива политици, които ще се крият зад думите "ние сме за ЕС", но ние сме длъжни да отсеем плявата от зърното!
  Можем да сравним по важност тези избори с изборите за Велико народно събрание, където "бившите" комунисти ни подредиха ТАЗИ КОНСТИТУЦИЯ, която сега е пречка за всяка разумна крачка към нормализиране на държавата!

 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Дойде им до гуша от дрипльовци с претенции. Реално те дават парите, а после се раждат национализми, с пари наготово. Да си направят съюз Полша, Чехия, Словакия и Унгария. А ние сме напълно безгласна буква. Ние сме получатели на средства, които внасят под 600млн, а получават близо 3 млрд. годишно. Унгарците станаха руска булка, поляците строят католически национализъм, както и ние само се оплакват, а нямат един световен бранд или продукт. Всеки на мястото му- хорцето и хурката в ъгъла на съюза.

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6669 Любопитно

  До коментар [#14] от "grayeagle":

  ЕС преяде с Източна Европа, а пък Либия, Сирия и Украйна направо му приседнаха - ще му се догади!?

  karabastun@abv.bg
 16. 16 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Какъв съюз е щом правилата не са основават на равнопоставеност? Все едно пътните знаци да имат
  различно значение според водача.

  5ar8
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Кхъ, кхъ ... Таквозата ...

  Още като излезе "пейпъра" лично моето мнение беше, а и си остава, че творението е на ниво студентска курсова работа, а целта и въобще смисъла от заниманието, (освен чисто чиновническата себесъхранителната реакция на брюселци и еманацията им Юнкер да покажат, че "правят нещо" и има смисъл от тях), е просто да се официализира в публичното пространство и се сведе на мат'ряла това, което му готвят от "ядрото". Въпросният "реалистичен" и "неизбежен" вариант на авторката. С която, обаче, съм напълно съгласен, че родната ни политическа пасмина не е на висотата на момента. И не само тя, бих казал. Интелектуалният елит също, темата гръмовно отсъства в публичния дебат.
  А мат'рялът - какво да го виним - той си е мат'рял, което не е грубост, а реализъм, отчитащ очеваден факт.

  По същество обаче се чувствам провокиран да коментирам друго. Авторката, както и всички коментатори, които се обадиха, (или цитират от вън), изхождат от презумпцията, че идеологията за "кохезията" като пълнокръвен процес се споделя от всички. Сорри, ама "тц!". Кохезията се приема не само като частични, но и дори като еднопосочни процеси. Не като сливане, а като вливания. И преливания. Затова сме свидетели и на блоковите разделения.
  Абе, време е да се препрочете Хънтингтън. Удводът към "Сблъсъкът ...". Не за мюслеманите, а за тенденциите и посоката на развитие на "Стария свят", "Западът" и "Европа".
  Вгледайте се и ще видите - разделението е по културен признак! Старите културни пространства не са изчезвали, те са си тук. И си налагат връзките, припознаването, отношенията към "своите" и "другите". Британия се отцепи, Германия, Франция, Испания, Италия, Бенелюкса и Холандия са "своя Европа", Вишехрадци са си бившата Австо-Унгария ... Останалото е следствие ...
  А ние ... въобще кои сме ние днес?

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Най-сетне малко раздвижване в Брюксел.
  Дано разумът победи центробежните мераци.
  И да благодарим на проф. Шикова за краткото и ясно резюме на Бялата книга - тук рядко се срещат такива четива, обикновено ни сервират свободни журналистически интерпретации и внушения.

 19. 19 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  <<някои искат повече, други по-малко, трети – искат, но не могат, четвърти – може би все още не са установили какво точно искат>>

  Много точни диагнози, ама нЕкои пациенти нещо се ослушват.

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 1682 Весело

  Най накрая си признаха брюкселските зелки че не стават за реална работа..... оти ручаха жабетата тогава?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Аз съм за федерализация! Така ЕС не може да продължава. Обща федерална армия, обща федерална полиция, банков съюз, енергиен съюз, обща валута, ефективен федерален парламент, общ президент и федерално правителство. Разширяване до естествените си граници(между Русия и Атлантика, и от Средиземно море до Арктика)

  Демократ за силна България
 22. 22 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 378 Неутрално

  [quote#17:"xm..."]Вгледайте се и ще видите - разделението е по културен признак! Старите културни пространства не са изчезвали, те са си тук. [/quote]

  Ако разделението беше по културен признак, двете зони щяха да са Франция-Бенелюкс-Германия-Полша-Чехия-Словакия-Унгария и Скандинавия от една страна, и Португалия, Испания, Италия, Гърция, България, Румъния от друга.

  Тия си правят просто разделение по оста бедни-богати.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 23. 23 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Федерална Европа - това е бъдещето!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 4735 Неутрално

  “Става дума не само за отричане на "Европа на различни скорости" и отхвърляне на вероятността България да остане в периферията, а ясно виждане как това да бъде избегнато. "

  Ами нека основните политически играчи отидат на дебат!
  И Борисов да не се крие зад секундантите!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Май - май са почнали да чертаят и ще разделят ЕС по координатна система Север-Юг и Изток- Запад - България се пада в квадрант 4 - с ВЕКТОР Истанбул! [/quote]
  Не.
  Всъщност да,чертаят отдавна,но едва сега ни го снесоха,за да позабравим либенето на меркел с мигрантите и последствията от това.
  Да забравим как преди амуджите,главната грижа беше високата скорост към фалита на Италия,Испания,Гърция,чат-пат и черна Франция(а ние-отличници).Сега изведнъж тия се оказаха стожери на стабилността и напредващи с космически скорости.Оле мале ако и тия ще ни водят...както и да е.
  България и Румъния ще бъдат прикрепени към ядрото не щото делим една култура(мюсюлманска),а защото не искат да дават територия на руснаците.Руснаците напредват-факт,който нежно ободрява и турците.Захапят ли България и Румъния,Балканите падат и стигат до къде-до Виена пак.Но тоя път ще си изплетат кошницата.
  Западняците се страхуват от това и пак ще се возим заедно,въпреки,че трудно ни траят,а ние тях-още повече.
  Затова и нашите политици са пас,а Радев промърмори за федерализация.
  Нещата отдавна са решени,но защо да не ни поприспят малко преди изборите.
  Честито,ще сме сред ония със скоростите,пък дали към Ада е друг въпрос...

 26. 26 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Е какъв съюз дефакто ще е това.Предлага се от единен и обединяващ общ съюз с елементи на федерално управление да се премине към клубове по интереси. С една дума , айде ,кой от където е дошел в съюза.Да, ама Австрия си прибра отново протекторатите в Империя.Англия си изтъка платното и ритна кросното ,защото си е Империя от време оно.Франция хвърля погледи повече на юг отколкото на исток ин се кани да пренареди Африка.Германия си прибра ГДР-то и още 1 милион имигранти мюсюлмани+2.5 милиона турски гастарбайтери вече2-3-то поколение. И сега викнаха всияки голми в купом,каквото било,било.Ами ние с гайдите , какво , къде и как, като си оср**ме пътеките навсякъде другаде заради ЕС?

 27. 27 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Аз не искам България да участва във Федерална Европа. Искам Европа на народите, а не СЕЩ. Тоест вариант с Европа на разични скорости ме устройва напълно.
  Не ме устройва вариант в който ставаме окончателно периферия + буфер за изметта (защото точно това ще бъдем за едни СЕЩ). Трябва да запазим контрола върху границите си.

 28. 28 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#24] от "2.5":

  Има истина в това, което казваш, но и ездачката на расови коне да престане да се крие зад многобройните си лъжи!

 29. 29 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#27] от "johnniewalker":

  Да, ама "Европа на различни скорости" означава точно да служим за периферен буфер. Щото трохите от трапезата на богатите не са безплатни. Ще трябва да си ги заработим, и единствената полза от нас е като авант пост или заден двор. Както дойде...

 30. 30 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#29] от "pavian":

  Ако има едно централно правителство примерно в Брюксел то даже няма да ни пита. Просто ще ни нареди директно. Нещо от сорта на от утре имате 10 нови лагера в които ще връщат всички влезли през Балканите и там ще се разглежда статута им. Сега е ясно, че имат много възможности да ни карат, но до определена точка. Ясно е, и че ще има много ползи за нас да нямаме сегашния управляващ елит, но все пак...
  И още - доста кървища сме понесли за да сме независими поне номинално. Не ми се иска да влизаме в друга държава по какъвто и да е начин и причини.
  Отново - има плюсове от това да станем част от СЕЩ, но поне засега минусите не ми харесват достатъчно за да съм против.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9799 Неутрално

  Европа на различни скорости беше на масата вече две години. Никой не направи нищо по въпроса, значи вече може ...

 32. 32 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#30] от "johnniewalker":

  Не мисля, че Европа изобщо може да изгради такава централизирана структура. Хлабава федерация най-много, друго не е нито логично, нито ползотворно. Пък е и безсмислено - твърде много различни култури, икономики, традиции. Практически е невъзможно да бъдат вкарани под една шапка.
  Пътят е единно правителство за външна политика, финанси, отбрана, основни регулации на пазара и съдебната система. Всичко друго си остава прерогатив на местните правителства. Дори и в САЩ президентът и конгресът не се бъркат в щатските управления, а Европа просто няма как да изимитира американската система.
  За кървищата си прав, ама само донякъде. Освен своя кръв сме проливали и чужда, и то много. И така всички нации на тоя континент. Ако това не го загърбим ефективно, помни ми думата, пак ще се лее кръв. Старомодният национализъм от 19 и 20 век (с хубавото и лошото в него) трябва да си остане в историята. Не е страшна загубата на някакъв, сам казваш, номинален суверенитет, ако с това се доближим до нормалния човешки живот.

 33. 33 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#32] от "pavian":

  Да, всичко това са много валидни доводи и съм си мислил много върху тях. Не знам, може и по-добре да е в крайна сметка. Лично моята основна надежда е да не ставаме буфер по един или друг начин. Не ми харесва и прекаленото залитане към безкраен либерализъм при който "другото" е по-добро по подразбиране за сметка на собствената ни култура и разбирания. Не че либерализмът няма и добри страни за човечеството. Няма еднозначен отговор, а последствията може да са сериозни.

 34. 34 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#6:"kotrag"]


  Освен нашите будали има ли други правителства, освен може би Монголия (ако ги питат), които да желаят федерализация - т.е. ефективно заличаване на националните си държави. Май няма. [/quote]
  Като ти гледам емблемата, разбирам защо си написал тая тъпотия. Очевидно английската болест те е хванала яко, затова най-добре си стой там. И без това Англия се оттегля, ще ти се изпълни желанието. А ние в Европа ще решаваме какво искаме.

  шуменско пиво
 35. 35 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#29:"pavian"]...трохите от трапезата на богатите не са безплатни. Ще трябва да си ги заработим,...[/quote]
  Не знам защо наричаш "трохи от трапезата на нам-кой си" онова което се заплаща за определена работа? Когато работиш някъде, при някого какво получаваш? Трохите от неговата трапеза ли? Тая идея е напълно безсмислена, абсолютно популистка и крайно лява. По тая линия вървят всички левашки партии, които мечтаят за химерата на комунизма.
  Друг въпрос е, дали ни харесва "работата" която според теб щели да ни натрапят, както и дали изобщо има такава опасност. Плашенето с "лошия Брюксел който ни командва" минава само пред неграмотния електорат на леваците.

  шуменско пиво
 36. 36 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#23:"The Shadow"]
  Федерална Европа - това е бъдещето! [/quote]
  И аз съм на същото мнение! Колкото до подробностите в устройство и действие на тая федерация, колегата "pavian" го е обрисувал най-общо, няма да губя време да го повтрарям.

  шуменско пиво
 37. 37 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#20:"boby1945"]Най накрая си признаха брюкселските зелки че не стават за реална работа..... оти ручаха жабетата тогава? [/quote]
  Айде, тоя пак се изходи компетентно по въпроса.

  шуменско пиво
 38. 38 Профил на Щурец
  Щурец
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Федерална Европа? Каква глупост! Единният пазар както виждаме не помага особено на бедните държави, помага на богатите европейски глобалисти в Брюксел! Хората се надяваха, че като влезем в Европейският съюз, нещата щели да се оправят, но не осъзнаха колко корумпиран е самият Европейски съюз! Та, за какво сме им? Да, просто за да ни ползват като евтина работна рака, да направим продукта им евтино, и след това да го продадат тройно или четворно в чужбина! Разбира се, че след излизането от комунизма няма да имаме силни капитали, и те разбира се, че ще се възползват от това, или просто за НАТО, да имат повече военна територия.

  Може да ви се струва като силно противоречиво мнение, но истината е, че трябва да излезем от Европейският Съюз.

 39. 39 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#33] от "johnniewalker":

  Да, това е вярно. Аз все пак мисля, че европейските народи бързо излизат от самовъзпитания след ВСВ либерализъм. Не, че сам по себе си либерализмът е лош, напротив. Когато е краен и безогледен, обаче, той разболява обществото. Резултатите са видими, но лечими. Просто не бива да изпадаме в другата крайност.

 40. 40 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#35] от "шуменско пиво":

  [quote#35:"шуменско пиво"]Не знам защо наричаш "трохи от трапезата на нам-кой си" онова...[/quote]

  Имах предвид, че евентуалната (относителна) независимост от Брюксел по никакъв начин не би ни дала преимущества в защитата на националните интереси. Просто хипербола, с която да илюстрирам защо в "ЕС на две скорости" бихме били по-уязвими.

 41. 41 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Аз не знам как ще избегнеме различната скорост.Вероятно ще тропнеме с крак и ще се разсърдиме.Ще заплашиме че ще блокираме такова решение и няма да подпишеме.Ще наложим еднаквата скорост.В смисъл да дърпаме останалите назад.Щото принципа на взиманене на решение с консенсус е още в сила и налагането на вето от всяка страна членка.Това е сигурен път към разпад и самоизключване.И къде ще отидем после.При тия които ни източват ресурсите,колкото и скромни да са.До пълната ликвидация в територията.Всичко е в ръцете на избирателите,които да изхвърлят статуквото,което ни тласка в периферията.И да изберат ясни проевропейски партии,които да включат на първа скорост и тогава да изискват Европа с еднаква скорост.Това предполага изхвърляне от политическия живот на БСП,Герб,ДПС,Воли и патреоти.

 42. 42 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  "Без да поставяме под съмнение това, което сме постигнали, ние трябва също да намерим начини да вземем предвид различните нива на амбиция на държавите членки, за да отговори Европа по-добре на очакванията на всички европейски граждани." Че отиваме към втора скорост е почти сигурно. Алтернативната възможност е постепенното оттегляне "по двойки."

 43. 43 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#41] от "leslin":

  Дали преди да изхвърлите "от политическия живот на БСП,Герб,ДПС,Воли и патреоти" няма да е по-удобно да затворите дюкяна, наречен демокрация и да въведете алтернативно управление!

 44. 44 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#38] от "Щурец":

  Европейски-федерални щати - мечтата на Ленин! На мен не сами нужни, защото живея в Щатите, но това звучи смешно, макар,че разните скорости в ЕС са движение към разпадането му!

 45. 45 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Тази Бяла книга са едни конячени пари!😬

  Поредната меркелистка измислица.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 46. 46 Профил на дядо Добрин
  дядо Добрин
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Всичко и нищо...
  Какво да коментираме... с такива тезиси други се закопаха, а някои съвременни сладури не си вземат поука...
  разпада е неизбежен...

 47. 47 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 469 Неутрално

  [quote#43:"ИванКар"]няма да е по-удобно да затворите дюкяна, наречен демокрация и да въведете алтернативно управление [/quote]

  Всезнайко,живеещ в съединените щати,аз пиша за избиратели, които да отстранят посочените субекти.Какви алтернативни управления на демокрацията те гонят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах