Делегираните бюджети - ефекти върху заплатите и качеството на образование

Делегираните бюджети - ефекти върху заплатите и качеството на образование

© Цветелина Белутова, КапиталДелегираните бюджети в училищата позволяват голяма гъвкавост при разпределението на средствата в общините. Това е така заради относително по-голямо финансиране на ученик на малките селски училища, които могат да получат до около два пъти повече средства за всеки ученик от големите. По този начин малките училища в неголеми населени места са компенсирани за по-голямата тежест на постоянните си разходи и липсата на икономията от мащаба, на която се радват големите училища, отбелязват от Института за пазарна икономика (ИПИ) в свой анализ, озаглавен "Финансиране на училищата".


Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Системата на делегираните бюджети беше въведена и възвеличавана именно от тинк-танковете на "Отворено общество" и Световната банка, И сега същите тези експериментатори ни съветват да я подобряваме. А нали беше съвършенна?!?!?!

 2. 2 Профил на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
  Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Олеле, какво "велико" откритие, трябвало да се плаща за резултат а не за бройка! И защо това не им дойде в главата на ИПИ навреме ами чак когато се съсипа образованието? Защото именно ИПИ бяха един от главните идеолози на принципа "Парите следват ученика" който разсипа образованието. Напълно в духа на нео-либералните приципи на джунглата в която оцеляват само силните чийто идеолог са те.

  Политкоректността е Гестапо за Истината.
 3. 3 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Делегираните бюджети доведоха до компромиси с образованието на една определена малцинствена група. Когато се разбере за проверка / а училищата се информират едно друго/ и училищния автобус тръгва и ги събира от махалата, дза да покаже на инспекторите, че децата са тук. Освен това липсва амбицията да учат, защото и родителите им не са имали такава, а накрая получават диплома, без да могат дори да четат. В резултат от промените в образованието нивото на неграмотността се увеличава застрашително с всяка изминала година.

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Фактически недъзите на "делегираните" бюджети са системни! В цялото писание има и още индикации, но и описаното в статията е достатъчно.
  "Реформаторските" предложения за подобрения не променят системните недъзи. Всъщност уж приемливо звучащите предложения засилват пагубните ефекти. Защото първо не променят парадигмата, и второ са замислени да изглеждат като рационализация без да са това.
  Тинк-танковете реално ни предлагат да лекуваме интоксикация с още повече отрова!
  Експериментите продължават!
  !

 5. 5 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Ясно се каза: колкото и пари да изсипвате, децата, на които липсва семейна среда, насочена към развитие и ученолюбие повече от минимума няма да достигнат. Вземете още от кадърните и ученолюбивите, на тях за какво им е, те и така ще се справят.

 6. 6 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Най-добре ще е на ИПИ да му спрат бюджета, да ги обесят или поне да ги изгонят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах