Изборът на нов ВСС се опорочава още в зародиш

Изборът на нов ВСС се опорочава още в зародиш

© Георги КожухаровВ разгара на скандала "Цацаров - Дончев - Гергов" Висшият съдебен съвет (ВСС) опита да измести темата към предстоящите избори за нови членове на съвета. Начинът, който мнозинството използва за това, беше нападка към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заради искани от него протоколи от общите събрания на някои съдилища в страната, с което опитвал да влияе на издигането на кандидатури. На практика обаче някои председатели на съдилища са искали да убедят колегите си да се обединяват около регионални кандидатури, видно от някои протоколи на проведени общи събрания. А идеята на новите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) е всеки съдия сам и независимо да реши за кого да гласува, без оглед на това от кой регион е кандидатът и какво е мнението на шефа на гласуващите.


Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Сега "темата към предстоящите избори за нови членове на съвета" е най-важната на ВСС. Темата за скандала се използва за лични нападки. Вече се разбра, че са заформили два клана и се борят за надмощие.
  Цялостната работа и на ВСК, и на прокуратурата не е пример за подражание. Всички са затънали в тресавището на корупцията. Ако наистина някой от ВСС беше против корупцията досега отдавна да е подал оставка.

 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Когато тези, които трябва да постановяват справедливост в обществото, са омотани в мафиотски и шуробаджанашки зависимости, действа закона за "правото на силата", а не на "силата на правото"! Съвест, етика, морал, са празни думи, звучащи кухо в пленената от Мафията държава.
  Резултатите са видими!

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3017 Весело

  Четем опорните точки за бъдещи нападки към новия ВСС още преди той да бъде избран. Същевременно авторите не се усещат как компрометират свидните чеда на Ицо-реформата - оказва се, че нито разделянето на прокурори от съдии, нито прякото избиране на ВСС гарантират укрепване и независимост на съдебната власт, но става дума само за преразпределение на власт между лобита. И оти ручаме жабетата?

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  "Най-изразителна е тази практика в района на Апелативен съд – Пловдив"
  Дългата ръка на Цацаров.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9360 Неутрално

  Номеклатурата не спят. Хващат нещата още в зародиш:)
  1 Как да се номинират - манипулация пар ексаланс. Така ще се "обединят" около "правилния" кандидат
  2 Как да се броят - тъмна стаичка ли, нека да пуснем осветлението ... Дори и да нямат основания за притеснения, само подозрението върши чудеса, а ВСС не го разсея нарочно...

 6. 6 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "Съдийската квота е важна, защото именно съдиите са единствени сред магистратите и техните организации, които отстояват необходимостта от реформиране на съдебната власт. "

  Пълен нонсенс! Нито е вярно, че съдиите са "единствени" сред магистратите, нито пък те отстояват необходимостта от реформиране на съдебната власт. Точно обратното е! Не бяха ли съдиите от ВКС, СГС и САС, предвождани от мишока Панов, ЕДИНСТВЕНИТЕ, които излязоха да протестират в тоги (?!) пред Съдебната палата СРЕЩУ приетия от НС Закон (!) за изменение на КРБ?! Не беше ли изменението на КРБ единственият опит за промяна на статуквото и начина на избиране на некадърниците от сегашния ВСС? Какво искаха и искат другарите съдии? Ами простичко е - искат да са "женени" за тогите си, да превърнат себе си, децата, роднини и близки в наследствена каста с пълен имунитет срещу некадърност и мързел, както и срещу привързаността им към "кошниците с плодове". Искат те да колят, те да бесят и цялата държава да им сваля шапка на недоизкусурените "решения" и "присъди", в които често законът напълно отсъства или е прочетен, както Дяволът би чел Евангелието. Искат да са повече от прокурорите, за останалите юридически професии е ясно от само себе си. Всички на колене пред съдиите, другари и другарки! Всички "шапки долу" за другаря Председател на ВКС, който съвсем си загуби ума напоследък и хапе наляво и надясно - зер, няма си президент, нито депутати, нито министър. Сам е. И жалък.

  Истината е като монета с еднакви страни - както и да я хвърлиш, резултатът ще е един и същ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах