Футбол, неписани правила и демокрация

Футбол, неписани правила и демокрация

© Георги Кожухаров"Дневник" публикува текста на Даниел Смилов от портала "Култура".


Институциите са системи от формализирани правила. Те лесно се пренасят, трансплантират от една държава в друга, от един контекст в друг. По тази причина и ние имаме много институции – парламент, правителство, партии, а даже Конституционен съд, ВСС и главен прокурор. Това, че сме преписали формалните правила на други държави, обаче не означава, че нашите институции изпълняват същата роля и функции като при оригинала.


Основните неписани правила на демокрацията са три – уважавай волята на народа, разделението на властта и правата на хората. Демокрацията е легитимиране на властта чрез избори и гласуване, но с една много важна уговорка. Тази власт е ограничена, а не е произволна, абсолютна и безконтролна. Ограниченията са точно тези досадни конституционни принципи като правова държава, разделение на властите и човешки права, които също трябва да бъдат уважавани и вземани напълно сериозно от властимащите.
Практиката на спазване на неписаните правила на демокрацията е всъщност етос – ценностна система, интернализирана както от политиците, така и от обществеността като цяло.


Диагнозата на Източна Европа:


Регионът е отличник по трансплантиране на формални институции на съвременната демокрация, но демократичният етос постепенно напуска географските му предели.


В Унгария, Полша, Македония – а да не говорим за Русия и част от постсъветското пространство – демократичният етос е изтънял до скъсване или е вече напълно изчезнал. Политиката се доминира от играчи, които използват демократичните институции основно, за да акумулират все повече власт, да маргинализират или репресират опозицията, да се окопаят в управлението за години напред. В една такава ситуация демокрацията се оказва празна формална черупка, в която автократи и разнообразни нейни врагове започват да се чувстват все по-комфортно и да ерозират нейните устои.


Тези процеси са най-напреднали в Турция и Русия, които вече трудно се различават от завършени автокрации. Политически плурализъм, разделение на властта, правова държава там все още съществуват, но само номинално и формално.


В Русия, например, по същество властта е концентрирана в президента Путин, а медиите облъчват населението, че това е единствената форма на управление, която може да ѝ върне "достойнството" и "суверенитета". В една такава среда конституционните институции запазват името си, но не и функциите си.


Уважаваният дългогодишен председател на Конституционния съд на Русия Зоркин например заявява, че човешките права не бива да разрушават "нравствените устои на обществото и неговата религиозна идентичност". Наглед мъдри или поне невинни думи, които обаче показват, че там правата на човека вече не са ограничение на властта и че Конституционният съд се заема с непривична за такава институция функция – а именно със защита на религиозната идентичност и нравствеността на обществото. Формално Русия е запазила институцията на конституционния преглед, но в нея вече се е населил етос, сходен на този в Ислямска република Иран. В тази република Великият Аятолах и Съветът на пазителите защитават религиозната идентичност и нравственост на обществото, а не правата на отделни индивиди, които могат да имат и други разбирания за морал и щастие.


Макар и не в такава степен, подобно изпразване на демократични институции от съдържание се случва и в Унгария. Наскоро Виктор Орбан използва "правовата" държава като извинение на опита си да закрие Централно-европейския университет (ЦЕУ) – една от най-уважаваните академични институции в Източна Европа. Поради очевидната несъстоятелност и манипулативност на аргументите му, в момента ЕК разглежда възможни реакции на действията на Орбан. А Европейският парламент направо призова Комисията с резолюция да започне процедура по чл. 7 от Лисабонския договор, която може да завърши с ограничаване на правата на Унгария в ЕС.


Но ЦЕУ е само върхът на унгарския айсберг. От 2010 г. насам Орбан успя здраво да се окопае във властта. Той смени конституцията, назначи партийни лоялисти с мандати до 12 години за ръководители на "независими институции", овладя медиите, прие "кардинални закони" по почти всички важни въпроси (а тези закони могат да се променят само с 2/3 мнозинство), а наскоро подгони и структурите на гражданското общество, които не са съгласни с него.


Ето така една номинална демокрация прогонва демократичния етос и се превръща повече или по-малко в куха черупка.


Къде сме ние?


Изводите за това къде сме ние в тази картина може да си извади всеки сам. Борисов – фигурата, която олицетворява последните десет политически години у нас, не е най-добрият пример за интернализация на демократичен етос. Той е по-скоро много талантлив ситуационен играч, който възприема демокрацията като футболен мач. И, общо взето, не се свени да вкара гол за своя отбор с ръка или от засада.


Другото е, че мачовете на Борисов са винаги домакински и под мощната хореография на медиите на Пеевски, които го изоставиха само в един кратък, макар и болезнен сезон (2013-2014 г.). Но скандалите понякога просто укрепват връзката.


Главен съдия на мачовете на Борисов пък е по-скоро прокурор (а истинският съдия в момента е в "чувал" – или поне ВСС се опитва да го вкара в такъв). А когато реферът е твой човек, можеш да си позволиш и някои уредени мачове – особено с провинциални варненски отбори, турски грандове, патриоти или други подобни спаринг партньори. Уж се състезаваш с тях, а то си с два гола напред от съблекалнята


Това е етосът на нашата футболна демокрация. Да, не е най-лошият възможен в региона. Но не е и някакво основание за гордост.


Два примера за финал. Неписаните правила на демокрацията са много ясни в поне два случая:


– Първо, не може след уредена среща на главния прокурор с бизнесмен, след която бизнесменът се оплаква от заплахи, да няма независима проверка на случая. В САЩ дори президентът ще бъде разследван за евентуални връзки с Русия под наблюдение на специален прокурор, независим от администрацията на Тръмп (който се ползва с доверие и от демократи, и от републиканци). У нас ВСС отказва дори да разгледа обвиненията срещу главния прокурор, които са достатъчно сериозни. А за да замаже случая, упражнява всякакъв натиск върху Лозан Панов – съдията, който просто си е изпълнил дълга, като е назовал очевидното;


– Второ, всеки има много широка свобода на словото и може да си прави всякакви шеги. Но ако хора се шегуват с Бухенвалд или се снимат с нацистки символи, очевидно нямат работа в българското правителство, дори и ако се ползват с подкрепа в част от обществото. Грешки се правят, но когато има грешка, трябва да има поне нейно осъзнаване и извинение за нея. А ако няма – тогава оставката е единствената възможност.


Оставките на заместник министри през седмицата са стъпка напред в укрепването на крехкия ни демократичен етос. Но са нужни още стъпки и извинения. А и процесът трябва да обхване не само патриотите, а и големите партии. Защото техните лидери все още се прехласват по Тодор Живков, снимат се с цветя пред паметника му и вербално му разтриват ушите. А по този начин непрекъснато цялостно "нормализират" обществения тоталитарен опит.


Да, сигурно и в социализма е имало добри неща. По тази логика и в робовладелския период е имало постижения. Но както не очакваме хора с манталитет на робовладелци да са на власт, така трябва да си изработим и неписани правила, които да не допускат хора с тоталитарни и антидемократични възгледи близо до управлението.


Ето това би бил един здравословен демократичен етос, който, за съжаление, все още не сме успели да утвърдим. Затова и футболът ни е такъв.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3775 Неутрално

  "Но както не очакваме хора с манталитет на робовладелци да са на власт, така трябва да си изработим и неписани правила, които да не допускат хора с тоталитарни и антидемократични възгледи близо до управлението...."


  Тези "неписани правила" от миналия век ги чакаме. 2017 год.? Още е рано...

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 10828 Неутрално

  Но ЦЕУ е само върхът на унгарския айсберг. От 2010 г. насам Орбан успя здраво да се окопае във властта. Той смени конституцията, назначи партийни лоялисти с мандати до 12 години за ръководители на "независими институции", овладя медиите, прие "кардинални закони" по почти всички важни въпроси (а тези закони могат да се променят само с 2/3 мнозинство), а наскоро подгони и структурите на гражданското общество, които не са съгласни с него."Агента на шесто управление(за борба с идеологическата диверсия)Георги Евдокиев Марков-сега депутат от ГЕРБ,а беше и от СДС,харесва много Орбан,въобще ченгетата много обичат такива личности.

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5169 Неутрално

  "Но както не очакваме хора с манталитет на робовладелци да са на власт, така трябва да си изработим и неписани правила, които да не допускат хора с тоталитарни и антидемократични възгледи близо до управлението...."Тези "неписани правила" от миналия век ги чакаме. 2017 год.? Още е рано...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf1


  Тамам си им е време
  Зер да ни светне лампичката че в ОВПУТЕНА РУСИЯ
  дори не ги чакат - това вече значи че сме узряли за тях

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  27 години демокрация , милиони грантове за да се стигне винаги до това
  "В Русия, например, по същество властта е концентрирана в президента Путин, а медиите облъчват населението, че това е единствената форма на управление, която може да ѝ върне "достойнството" и "суверенитета"."
  затова водачите на бащина дружина се роят , а електората им се топи до комични резултати на избори .

 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Основните неписани правила на демокрацията са три – уважавай волята на народа
  ------------------
  казА мъдрецът от планината.... че е и прав на всичко отгоре.
  Кой смее да му противоречи?
  Ами той самия.
  Оказва се ,че според Даниелчо Смилов по някои въпроси не е чак толкова важно да спазваш неписаните правила на демокрацията. Щото народа си е малко тъп и проЗД (щом избира ББ, а не ИцетоРиформата ) и разни му там рефереднуми не са толкова важни.
  Както се вижда от долните Смилови умозаключения:
  ------------
  Иначе новината от вчера е, че ДПС ще подкрепи мажоритарния вот. Явно Пеевски, Доган и Борисов са решили да "затворят" играта на демокрация в дългосрочен план и да търсят "стабилен" картел.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/05/18/2973448_zdravite_sili_i_politicheskata_korektnost/

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  В Унгария, Полша, Македония – а да не говорим за Русия и част от постсъветското пространство – демократичният етос е изтънял до скъсване или е вече напълно изчезнал.
  =========================================================
  И сега какво ще правим без демократичен етос? Страни с хиляди години история, империи със световна култура, останали без "демократичен етос"? Е ако бяха с около 200 години история да се притесняват.

 7. 7 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Поредният посредствен текст на този автор, който не прави никаква услуга на либералната идея, но при положение че у нас либералите са или местни бандити, или кукли на Москва, или и двете, нека все такива да са им анализаторите

  never mind the bollocks
 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 203 Весело

  Твърденията и внушенията "Б.Б. нерядко играе нечестно, само и само да побеждава и то в домакински мачове.", "Медиите на Пеевски са част от отбора му и двамцата - Б.Б. и Прасевски, са авери, рода и едно цяло, всъщност...", "Б.Б. леееекичко върви по стъпките на Ердоган и Путин, но понеже е балканско шубе... не му стиска да се развихри."... само вмирисват интонационната среда и олекотяват графоманските усилия на автора. Аз пък помня времето, когато всички медии (и най-паче Пеевските) лееха гнус и помия върху ГЕРБ и Б.Б. Тонове и тонове помия и то далеч по-гнусна от тукашните тролове. Помня акцията "Костинброд", кремълските тролове (здравствуйте, аркадашлар!), публичните лъжи, акциите на тоя и оня (то не бяха Яне, Радан, Волния идиот, Бареков, Славитата - Бинев, Трифонов... всякакви дебили). И всичко това беше СРЕЩУ ГЕРБ и Б.Б. Сега са се пременили някои, стаили са се и трескаво горят червените си потници зад къщите си... но хората трябва да помнят кой какъв е и как се е държал.
  Няма нужда, авторе, от подобни лъжи и внушения. Бъдете малко поне честни. Не ви ли болят телата от толкоз употреба? Или в мазоли сте се превърнали?!?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5604 Неутрално

  Боце не вкарва голове с ръка от засада. Не му се налага. На него просто му правят шпалир.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  В тази република Великият Аятолах и Съветът на пазителите защитават религиозната идентичност и нравственост на обществото,
  =================================================================
  Ами то затова Иран се наричà Ислямска република. т.е. държава ръководена и доминирана от ислямско духовенство. А приятелите на американците Саудитска Арабия са ислямска монархия, където положението с "идентичността"по отношение на "правата на човека" е още по зле. Обаче Смилов се прави че не знае това , защото целта му е не да досигне истината ада прави либерална пропаганда.

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 2042 Весело

  До коментар [#8] от "moriarti":

  Не ви ли болят телата от толкоз употреба?
  ------------
  Казват, че лекувало хемороиди......
  :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 886 Неутрално

  "Главен съдия на мачовете на Борисов пък е по-скоро прокурор (а истинският съдия в момента е в "чувал" – или поне ВСС се опитва да го вкара в такъв)."
  +++++++++++++++++

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 806 Неутрално

  В България се води непрестанна война между тези, с манталитет на робовладелци, подкрепени от индоктринирани дебили, работещи срещу себе си, и свободомислещите хора с демократичен манталитет.

  Моделите на едните са най вече Русия, източно и централноевропейските държави, частично САЩ на Тръмп и Великобритания, а на другите Западна Европа, най вече Франция и Германия.

  Ценностите на двете страни са взаимоизключващи се.

  Тези, с манталитет на робовладелци искат да поробят свободомислещите.
  Простичко звучи, но е така.
  С тях е Мафията или по точно те са с Мафията.

  Свободомислещите не искат да поробват никого. Те искат да живеят в демократична държава и никой да не нарушава правата им.

  Това не се харесва на първите и те водят война.

  Засега, тази война е информационна. Засега.

  Но, непоносимостта и омразата расте.

  Няма как "да се обединим", няма как дори да се гледаме. Пречим си взаимно. Не се понасяме.

  По какъв ли начин ще избие всичко това...?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.wordpress.com
 14. 14 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Сега са се пременили някои, стаили са се и трескаво горят червените си потници зад къщите си... но хората трябва да помнят кой какъв е и как се е държал.Няма нужда, авторе, от подобни лъжи и внушения. Бъдете малко поне честни. Не ви ли болят телата от толкоз употреба? Или в мазоли сте се превърнали?!?
  —цитат от коментар 8 на moriarti


  Браво, либерастките идеи не са за България, Смилов е лош анализатор!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 15. 15 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 861 Весело

  Псевдо-десните все са се вторачили в Борисов и ГЕРБ,атакуват ги с настървение, оставяйки БСП без нужната критика, затова е повече от ясно, че смиловщината е троянски кон на БСП! Факт!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#8] от "moriarti":

  +++++

 17. 17 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Етосът на автора трябва да ни убеди в разсъжденията му, ама нещо не съм сигурен.

 18. 18 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Авторът причислява България към Унгария, Полша, Македония, Русия, Турция, използвайки различни характеристики
  Кое е общото между изброените?
  Че са антагонисти на управляващата в момента Брюкселска върхушка.
  В същото време Борисов е първа дружка на тази върхушка.
  Силно куцаща аргументитация на автора!

 19. 19 Профил на Пургатив
  Пургатив
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Истински хумор ми образува другариадата от костовите "институти", дека се нароиха под път и над път, за да подслонят бликащото бездарие на пребоядисаните компартии под формата на "анализатори", "експерти" и друга безполезна гмеж от гъзоръки "десни", дето без да са помирисвали бизнес, трябваше да учат българина на предприемачество и пазарна икономика. Цялата тази некадърна пасмина се преквалифицира в нискоразрядни драскачи на евтина идеологическа помия, а особено ярък представител на тази прослойка е и другаря ви Смилов. "Анализите", които ката ден твори за медиите на олигархичния кръг "Капитал" - "Дневник", "КлубZ", Медиапул и т.н., се отличават с особено скудоумие и крещяща неграмотност - какво друго е изречението: "...Лозан Панов – съдията, който просто си е изпълнил дълга, като е назовал очевидното"? Първо, очевидното няма нужда да се назовава и второ, къде в Конституция или закон е дефинирано задължението на съдиите да "назовават" - каквото и да било? Тяхната работа е да правораздават, а не да назовават. Пък те нещо не са особено активни в туй си задължение. Та тъй де, смиловщина, дайновщина, пановщина, къневщина - с една дума - костовашка комунящина.

  Dum docemus, discimus
 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Реакциите на коментиращите само потвърждават изнесеното от мен.
  Информационната и психологическа война е тотална, опитите за замазване, разфокусиране, объркване, отклоняване, залепване на етикети, политизиране и емоционализиране на написаното са очевидни.
  Тези опити са всичко, само не и конструктивна критика. При слугите на мафията няма нищо конструктивно. Те превръщат българските форумите в бойно поле, в което слугите едни други се замерят с помия, стига да не се прокрадне една нормална мисъл и да не се развие една нормална дискусия.
  Интелигентните и чувствителни хора напускат това бойно поле, защото то не им е присъщо и не издържат. Точно това е целта.
  В борбата с мафията и нейните слуги човек не е достатъчно да бъде интелигентен и с непоклатими ценности. Той трябва да бъде СИЛЕН.
  Мафиотите са изроди и нечовеци.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.wordpress.com
 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3153 Весело

  До коментар [#5] от "qwertqwert":

  ,,...Иначе новината от вчера е, че ДПС ще подкрепи мажоритарния вот....,,

  Малко ного си назад, язе ощи в началто на мейца я знам тас новина. А коги миналта годин си фчупих клаветата да ви обяснявам, че гласуваш ли в един референдум, както и да гласуваш, дори с ,,НЕ,, ти го правиш легитимен, искарахте ма прост, ся вий си го гласувахте тос риферендум, няа са ядосвати, чи некои ва смазват отзади

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3153 Весело

  До коментар [#19] от "Пургатив":

  ,,... и второ, къде в Конституция или закон е дефинирано задължението на съдиите да "назовават" - каквото и да било?...,,

  Мое мое да са назовава, щом са назовава от другарът Лозан Панов, мохиканът защищаващ комуниста олигарх. Вие мож да ми каете, че пред законът сички са равни, няма комунисти, няма фашисти. Ма когат тос олигарх е поискал услуга и е бил предупреден, че за тас ,,услуга,, мое да бъде подведен под съдебна отговорност, същият тос олигарх ревва, чи бил заплашван. По нататък пиесата водевил го знаете

 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3153 Весело

  До коментар [#15] от "Кърти Вонегът":

  ,,....Псевдо-десните все са се вторачили в Борисов и ГЕРБ,атакуват ги с настървение, оставяйки БСП....,,

  Ми те в прав таксг си го казват, че не БСП, а ГЕРБ е основният им противник

 24. 24 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Герберастките тролове здраво са напъплили :)
  Тези демократични ценности,които Смилов изповядва не им изнасят,на тролчетата им харесва "демокрацията" на байху.
  Демократично е само това,което му харесва! Робите блеят "Алилуя" и каквото и аки да изака все ще лапат и ще са доволни.
  Омразната непоносимост към друго мислещи е характерна черта в герберастката "демокрация"

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 25. 25 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#19] от "Пургатив":

  Тогава какво правиш тук,бе чикиджия? Боецо от тихият фронт!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 26. 26 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Много добре казано от автора Смилов! И аз съм гражданин за европейско развитие на България, но не искам начело да стои БХБорисов, който "нормализира" обществения тоталитарен опит". И чрез Схемите да се краде от всякъде и от всичко повсеместно налага авторитаризма начело на формалната ни демокрация.
  Като чета обаче коментарите "анти автора" на статията разбирам защо скоро няма да имаме работещи институции, копирали не дотам успешно правилата от западните оригинали...

 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  " Но както не очакваме хора с манталитет на робовладелци да са на власт, така трябва да си изработим и неписани правила, които да не допускат хора с тоталитарни и антидемократични възгледи близо до управлението."

  Безспорно вярно. Специално за разделението на властите, след въвеждането на преки избори за ВСС и разделянето му на колегии, имаме две позиции, от които можем да избираме:
  "Да се оправят сами"
  или
  "Уверен съм, че по-скоро рано, отколкото късно, ще има следващи поправки в конституцията, които ще сложат главния прокурор под реален парламентарен контрол с възможност за отстраняване. А това е и най-важната кауза, за която съм работил."

 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Смилов, в двойките Путин- Сорос и Ердоган-Гюлен няма верен избор. Две страни на една и съща монета са. Верният избор е извън тези дилеми. Къде Орбан е прав и къде греши е все още рано да се каже, но му прави чест, че търси друго решение. Същото важи и за мненията на Огнян Минчев:
  "Сорос няма право да се държи като ментор на Европа" - https://clubz.bg/53437-soros_nqma_pravo_da_se_dyrji_kato_mentor_na_evropa
  "Елитизмът в Европа и САЩ е в криза, а демокрацията се завръща в образа на гневния популизъм" - http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/elitizmat-v-evropa-i-sasht-e-v-kriza-a-demokratsiyata-se-zavrashta-v-obraza-na-gnevniya-populizam

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Псевдо-десните все са се вторачили в Борисов и ГЕРБ,атакуват ги с настървение, оставяйки БСП без нужната критика, затова е повече от ясно, че смиловщината е троянски кон на БСП! Факт!
  —цитат от коментар 15 на Кърти Вонегът


  С това ще се съглася. Няма какво да се чудим, че изродетата - Симов, Христов, Йончева, си разигравата коня както и искат и започват пълзяща реставрация на най-гадната от всички идеологии, че студиата са пълни с бесепари, които искат реванш на идеите на дядовците им и повече социалистически паметници, че опутването на България тече с пълна скорост и путлеровата пропаганда не среща никаква съпротива, ако тези, които трябва да са част от преградите срещу последната, са си насочили цялата енергия срещу ГЕРБ.

 30. 30 Профил на ПРОРОК ИЛИЯ
  ПРОРОК ИЛИЯ
  Рейтинг: 885 Неутрално

  И какво е общото между точния преамбюл на Даниелчо:
  "Основните неписани правила на демокрацията са три – уважавай волята на народа, разделението на властта и правата на хората. Демокрацията е легитимиране на властта чрез избори и гласуване, но с една много важна уговорка. Тази власт е ограничена, а не е произволна, абсолютна и безконтролна. Ограниченията са точно тези досадни конституционни принципи като правова държава, разделение на властите и човешки права, които също трябва да бъдат уважавани и вземани напълно сериозно от властимащите.", и написанто в самата статия? Както и с посланията и действията на самия Смилови подобните на него умни и готини, но неполучаващи общественото доверие?
  Кръгла, голяма нула.
  Зироу

 31. 31 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До моя приятел от вчера - Мориарти.

  Е, докторе, ако не успееш да схванеш, че това, което става тук, под статията, е илюстрация на онова, което се опитах да кажа вчера, значи неправилно съм те оценил като умен и честен човек.

  Идеология не са само спомените ти от социдиотическите времена. Идеология - идеологическа битка, ако ти е по-удобно, е и ставащото в момента. Да те светна - идеология е онова, което дава смисъл, и което кара другите да ви приемат и да са съпричастни. Не тъпотиите, дето вчера им беше направил цял поменник, и които и аз смятам за идиотизъм.

  А тези, които трябва да ви осигуряват защитата в подобни битки (и които, ако имаха два грама акъл, трябваше да осъзнаят че са ви естествен съюзник) та да можете да си вършите работата - да решавате практическите проблеми на държавата, са налетели да ви атакуват в гръб.

  Без защита от страна на това, дето го мразиш - някакъв тип идеология, утре всичко което правите - от магистралите, до бавното, но сигурно подобряване на начина, по който живеем, ще бъде оплюто. А нас ще си ви спомнят с техните, бесепарски мръсотии. Защото те ще ви ги припишат.

  Всичко, което правите, може да бъде обезсмислено утре, ако нямате ИДЕОЛОГИЧЕСКА защита - колкото и да не ти харесва думата. Защита, която да ви пази, но не от тоя с жълтото на устата - автора на статията, а от онези, които са ви естествен враг. Пример - Костов.

 32. 32 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Псевдо-десните все са се вторачили в Борисов и ГЕРБ,атакуват ги с настървение, оставяйки БСП без нужната критика, затова е повече от ясно, че смиловщината е троянски кон на БСП! Факт!
  —цитат от коментар 15 на Кърти Вонегът


  Пак те цитирам. На политическите пубери трябва да им дойде акъла. Ако не им минат грандоманията и графоманията, наистина ще се окажат изключително вредно нещо.

 33. 33 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Етосът на автора трябва да ни убеди в разсъжденията му, ама нещо не съм сигурен.
  —цитат от коментар 17 на faeton.


  Етосът на автора ме убеждава единствено, че ако не изпълнява някоя поръчка, си съществува в собствената си виртуална реалност.

 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#5] от "qwertqwert":,,...Иначе новината от вчера е, че ДПС ще подкрепи мажоритарния вот....,,Малко ного си назад, язе ощи в началто на мейца я знам тас новина. А коги миналта годин си фчупих клаветата да ви обяснявам, че гласуваш ли в един референдум, както и да гласуваш, дори с ,,НЕ,, ти го правиш легитимен, искарахте ма прост, ся вий си го гласувахте тос риферендум, няа са ядосвати, чи некои ва смазват отзади
  —цитат от коментар 21 на сидер


  Не мисля, че си прост, мисля, че се превземаш. :)

 35. 35 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 284 Неутрално

  т коментар 24/ Омразната непоносимост към друго мислещи е характерна черта в герберастката "демокрация"
  Добра автохарактеристика за радикалните десни.свойте мнения,преценки,изводи,коментари и анализи ,те могат да представят само в бяло и черно.Те разбира се са рицарите в бели доспехи,а всичкиостанали,без значение дали стоят вляво или вдясно,дали са със стогодишна кървав историяили са нововъзникнали,дали подават ръка за сътрудничество или злорадствуват,че такова няма,са набутани в черния спектър.За демократично мислещичт човек ,според мен ,е присъщо да вижда и доброто ,и лошото,и да акцентува в/у първото,разбира се.

 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1561 Весело

  Забавно е как турболибералите обвиняват всички останали в "непоносимост към чуждото мнение", а едновременно с това наричат всички, позволили си разкоша да изразят мнение, дори и на милимунда отклоняващо се от текущата "права партийна линия" , най-малкото "глупаци" и "чалгари", а по-нататък "фашисти", "расисти" и т.н. докъдето им стигне фантазията.
  Още по-забавно е, че самите те се имат за кристално чисти демократи с много, ама много широко скроени либерални разбирания.
  А най-забавното е как се чудят след всеки избори защо, аджеба, след като са правили всичко за пореден път "както трябва", за пореден път са получили съвсем същия резултат като предните Х пъти........

  Знанието е сила, информацията - власт
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2184 Весело

  До коментар [#36] от "pag":

  Много точно наблюдение. Същият автор в много свои статии плаче как разни "фашисти" си говорели свободно и нямало кой да им затвори устите. Защо са фашисти? Ами не защото подкрепят политиката на Хитлер и Мусолини, нито пък защото са членове на ККК - просто не рецитират в един глас мъдростта сипеща се от DW, BBC, CNN, NYT и преподавана в Академията на Сорос. Вече само да кажеш, че не си съгласен с безконтролна имиграция и директно влизаш в графата "фашиС". Не знам Смилов кого точно си мисли, че може да заблуди.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2184 Весело

  Моделите на едните са най вече Русия, източно и централноевропейските държави, частично САЩ на Тръмп и Великобритания, а на другите Западна Европа, най вече Франция и Германия.Ценностите на двете страни са взаимоизключващи се.Тези, с манталитет на робовладелци искат да поробят свободомислещите.Простичко звучи, но е така.С тях е Мафията или по точно те са с Мафията.Свободомислещите не искат да поробват никого. Те искат да живеят в демократична държава и никой да не нарушава правата им.
  —цитат от коментар 13 на Боян Таксиров


  Аха - само дето в САЩ на Тръмп точно противниците му не разрешават на хора да изразяват мнение, трошат и нападат опонентите си по улиците. Аргументът ти е изключително некоректен и тъп, базиран на някакви наизустени мантри, а не на реални факти.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":Отлично представено и стилно обобщено ++++

 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#8] от "moriarti":

  Искаш да кажеш, че Пеевските "медии" не венцехвалят Борисов и не удрят с медийна бухалка всеки, който си позволи и една дума да каже, с която Борисов не е съгласен?
  Въпросните пасквили наистина сипеха безумни и обидни критики срещу Борисов, докато беше кмет на София. Хвалбите започнаха в деня след, който спечели изборите през 2009 -та (баницата на Мадам В.). А прекъсването в периода 2013-2014 беше много по-кратко, просто автора го ползвал за по-удобно предполагам. След започването на протестите срещу правителството на Орешарски заради Пеевски, "медиите" му спрях да пишат за Борисов.

  "Новите системи неизбежно генерират нови проблеми"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах