Владимир Градев: Посещението на президента за 24 май във Ватикана - поредица от гафове

Проф. Градев

© Портал

Проф. ГрадевПроф. Владимир Градев преподава теория на религията в специалност културология на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и философия на религията в Нов български университет. Основните му изследователски интереси са в областта на философия на религията, съвременната философия, културологията и политическите науки. От 2001 до 2006 г. е посланик на България при Светия престол и Малтийския орден. Автор е на книгите "Силите на субекта", "Опит върху философията на Мишел Фуко" (1999), "Прекъсването на пътя" (2000), "Политика и спасение" (2005), "Между абсолютното тайнство и нищото" (2007), "Това не е религия" (2013), "Излизания"(2015).


Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  Грешки на растежа. Важното е да се учиш и да не повтаряш едни и същи грешки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Защо, президента да не би да е подарил 200 килограмово кичозно яйце на папата?

 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Ние БЪЛГАРИТЕ сме имали държава стотици години преди Кирил и Методий да се родят. Най- вероятно сме имали държава и преди Христос да се роди. Какво да говорим за римските папи.

  What if God was one of us
  Just a slob like one of us
  Just a stranger on the bus
  Trying to make His way home?

  Just trying to make His way home
  Like a holy rolling stone
  Back up to Heaven all alone
  Just trying to make His way home
  Nobody calling on the phone
  Except for the pope maybe in Rome

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на hamiltonF1
  hamiltonF1
  Рейтинг: 4180 Неутрално

  Страхотно интервю! Няма ли кой да ги слуша, да се съветва, консултира с такива хора в България!? За да не се стига както до много гафове на президента само за едно посещение, така и до:
  "Жалкото и тъжното този път е, че в делегацията, която представляваше българския народ в Рим, бяха включени лица със спорна репутация като г-н Марешки. Това, че някой е депутат или заместник-председател на Народното събрание, не го прави сам по себе си достоен да представлява българската духовност и култура. Г-н Марешки е сложил огромна своя снимка в цял ръст на голямата сграда на Централната поща във Варна, която той е купил. Сигурно това е най-голямата снимка, която някой си е поставял в България, може би сега ще се възползва от този повод, за да сложи и своя снимка с папата. С една дума, отговорността за състава на тази делегация е изцяло на президентството..."

  Как 350 партизани разгромиха 20 невъоръжени германци при Жабокрек: http://bit.ly/2t5XDTM
 5. 5 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Делегацията на атеистите и деградацията.
  Комунисти сър!

  Не ни се сърдете.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 1705 Весело

  До коментар [#3] от "Beyond":

  Тази държава основана през 681г. не е ли НОВА България? Или наричаме една държава нова или древна когато ни е изгодно?

 7. 7 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "този ден [24 май] трябваше да се превърне в национален празник, защото това е уникалното, което ние имаме"

  Напълно съм съгласен! Винаги съм го смятал за най-българският празник.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  Ясно е, че когато начело на държавата стоят хомо совиетикуси, а начело на църквата - брадати атеисти, търгаши и грешници, подобни дивотии от гаф се превръщат в норма, в протокол.

  Съпоставката между тоя бездуховен фатмак и Плевнелиев е потресаваща.

  НЕ СПОРЯ С ИДИОТИ И НЕ ОТГОВАРЯМ НА ТРОЛОВЕ.
 9. 9 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Целия този изсмукан от пръстите "скандал" едва ли е забелязан от някой извън заинтересованите да измислят скандали около президента. Това което ми направи впечатление около посещението при папата за 24-ти май беше, че то не беше на 24-ти май, а 1-2 дни по-късно, което си го обясних с посещението на Тръмп на 24-ти. Даже докато гледах репортажи за американската визита и нито дума за българската баш на 24.05. си помислих че направо тази година няма да има заради американския президент. Сега да упрекнем ли папата и Ватикана, че пренебрегва една дългогодишна традиция и отношенията с България заради силните на деня? И как пък по българските медии не чух една дума като обяснение защо аудиенцията не беше на 24-ти, ако е било заради явно по-важното за Ватикана посещение на президента на САЩ да го кажат, няма нищо срамно, все пак никой не се надява Бълрагия да е преди САЩ в приоритетите на Ватикана. Иначе измисления скандал кой трябвало и кой не трябвало да е в делегацията го отразиха надълго и широко, пък че за една бройка можеше да няма делегация при Папата за пръв път от близо половин век заради Голямия брат явно не е важно...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7890 Неутрално

  Така е , като избираш за президент военен, който е свикнал да командва и му натресеш и неадекватни съветници. Ще се излага не само той, но и България.

 11. 11 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Посещението на президента при папата за, но не и на 24 май във Ватикана - поредица от "графове"?!

  Когато не си подготвен за едно посещение или се допитваш до хора, които биха ти дали добри съвети или просто не отиваш на "разходка" с графове, за да се хвалиш после, че папата те е погалил по ....?!!!

 12. 12 Профил на Messerschmitt
  Messerschmitt
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Истината в това инервю показва тоталната парвенющина и опростачване на управляващите ни.Начело с тотално незнаещият офицер др.РадеФ.За когото тези неща са просто.....изпълнение на заповед за посещение.....

  До истината се достига с познание!
 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  Най-голямата отговорност, за мен, носят Шефа на протокола на Президента, и "елементите", базирани в посолството ни там, вклюително и заместника на интервюирания господин Градев. Президентът, също носи вина, заради избора на некадърни или некомпетентни служители, които, след като не са наясно със задълженията и компетенциите си, които трябва да притежават, можеха поне да попитат!
  В интервюто е направен паралел с апрезидента Плевнелиев, което за мен е некоректно. Защо, г-н Тони Николов, се е фокусирал в компетентността им, а не в тази същата "компетентност", на "воинствата" около тях? Те трябва да знаят "тънкостите" на протокола, а не Президента, който и да е той! За лица, като Марешки, мисля че не е само той, парвенюта с байганьовски манталитет, просто не си струва да се говори, повечето ни, политически "елит" е такъв!
  Но в едно са абсолютно прави, че паметта на светите братя, е национално богатство трябва да се шибнат през ръцете, всички посягащи към нея осквернители!

 14. 14 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 939 Весело

  трябваше москалският президент да включи Путин и руският посланик в самалета !и без това радев е послушник на Масква

  Долу рушистите и фашистите
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Ами толкова си може Радев и той си е избрал хората в президенството, дето трябва да му помагат в подобни случаи.
  Ама като има проблем, на кой първо да угоди, на Корни ли, на Решетников ли и завалията да не засегне никой от главните "спонсори' набута хора като т.н. пловдивски професор, дето никой не го знае и разни подобни умници, та такива ще са му "запомнящи" посещенията.

 16. 16 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В монархиите, престолонаследника се подготвя цял живот за дейността си като държавен глава. Не може всеки селянин да свърши същата работа със същия успех, просто защото, по стечение на обстоятелствата е спечелил избори.
  А иначе, не съм монархист, но трябва да се вглеждаме в добрите практики.

 17. 17 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 625 Неутрално

  А защо Тони Николов е премълчал въпроса "Какво е свършил за това посещение Кирил Топалов (сегашният посланик във Ватикана)? Какво изобщо прави там?

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  ''Да изясним това: защо тази година нямаше поклонение в храма "Сан Клементе", нали по замисъл това е поклонение пред мощите и делото на светите братя?

  - Да, това трябва да е първата и основна задача и цел на тази делегация. Но тази година за първи път не видяхме такова посещение. Също така трябва да има поклонение и в базиликата "Санта Мария Маджоре". Тъжно и жалко за мен е, че на 15-ата годишнина от посещението на папа Йоан Павел II в България не бе положено и едно цвете на неговия гроб в базиликата "Св. Петър", както направи миналата година президентът Плевнелиев. Не беше посетен и българският паметник в градините на Ватикана. Нямаше никаква съпътстваща програма, а може и трябва да използваме тези посещения не за разходка до Рим, а за популяризиране на българската култура. ''

  Какво повече може да се добави!!

 19. 19 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 719 Весело

  До коментар [#12] от "Messerschmitt":
  „Истината в това инервю показва тоталната парвенющина и опростачване на управляващите ни.“
  Само на „управляващите“ ли? Или и на тези, които ги избират?

 20. 20 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 3860 Гневно

  Гафовете около това посещение събират в едно цялата същност и ''философия'' на нашите управляващи, начело с президентИНА, а именно - пълна парвенющина, провинциална суетност и простотия; липса на всякакво достойнство и цялостност; тотална бутафория! Те са в политиката с ЕДИНСТВЕНАТА цел за себеизтъкване и облажване от държавната софра и както вече писах, гледат на държавните си постове като ваучери за безплатни, но луксозни пътувания, при които да се срещат със световно известни и влиятелни личности.
  Затова байганьовците и байганките от ''делегацията'' при Франческо не са и помислили да отидат на поклонение в Сан Клементе или в С. Мария Маджоре! Та нали е трябвало да си понапазаруват - в Рим са били все пак!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "Защо обаче този път бяха изключени тъкмо представителите на духовенството, тоест на православната и на католическата църква?"

  Защото според българската конституция църквата е отделена от държавата. Папата, освен религиозен водач на католиците по света, е и държавен глава на Ватикана. Българският държавен глава отива на посещение при държавния глава на Ватикана. За какъв чеп трябва да има православни попове в българската държаво-правителствена делегация?

 23. 23 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#22] от "agile":

  Радев ги смаза на изборите и сега търсят под вола теле. Не им се връзвай.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9620 Неутрално

  Дребни душички създават мижава държава.
  Браво на посланик Градев!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 2094 Весело

  предложих, наред с поставянето на български паметник в градините на Ватикана и предоставянето на храм за БПЦ, да бъде създаден и Кирило-Методиевски институт. Мислех, че това ще е най-лесното, а то се оказа поне за мен невъзможно. Имаше незаинтересованост не само от държавата, но и българските академични институции, което за мен бе най-тъжното и неразбираемото.
  -------------------------------------

  Ха,ха, господинът предлага, ама кой да плаща, разбрах, че му се иска едно топло местенце в "предложения от него институт", ама няма как да стане!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 27. 27 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като си толкова принципен защо самия ти не се поучиш и д спреш да създаваш спам?
  или си по природа садо-мазо?

  Аман от русофили и псевдопатриоти говорещи от името на народа
 28. 28 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Съпоставката между тоя бездуховен фатмак и Плевнелиев е потресаваща.
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  Ами "духовният" Плевнелиев да се беше явил на изборите, за да го видим колко гласа щеше да спечели!
  :D

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#28] от "Virgin":

  Да, ама какво яйце снесе, пардон, отнесе във Ватикана! Шашна ги! Къртиха вратата за да може да мине.

 30. 30 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  не харесвам Владо Градев, твърде "френски", твърде разлят, някак твърде..."нецърковен" може би трябва да кажа. но истината е, че като посланик във Ватикана си е бил на мястото. и тук наистина стои въпросът какво е сторил сегашният посланик - ако по времето на мандата на Градев той е бил човекът, който - както го представя интервюто - е "буферирирал" между властта в България и Ватикана, за да осигури адекватен формат на делегацията, къде е бил сегашният посланик. а че Градев мрази комунетата, съответно питае неприязън към сегашния президент, е ясно. както е ясно, че и нашенското шапкарско комуне не е свикнал на функцията си. нещо като да му нахлузят друга шапка.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 31 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#23] от "krf54523578":''Радев ги смаза на изборите и сега търсят под вола теле. ''

  Добро е оприличаването на Радев с вол - послушен, издържа на товарене и безопасен. ;)

 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#22] от "agile":

  съжалявам, но според конституцията има едно вероизповедание, чийто статус е гарантиран. четете я. и при посещение от този тип да бъдат изключени - колкото и да са ми неприятни - е гаф.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Владимир Градев е напълно прав: България трябва постоянно да рекламира и популяризира културата си по света. Страни с по-малко население от нас--Исландия, Дания, Норвегия, че дори и Словения (покрай Жижек най вече)--го правят много по-успешно. Но трябва визия за тази работа. Жалко (макар и неизненадващо), че президентът Радев е пропуснал шанса този път.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2769 Весело

  До коментар [#15] от "tsvetko_51":"та такива ще са му "запомнящи" посещенията."

  Да де, къде по-запомнящи са "великденските яйца", нали?!

 35. 35 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#33] от "7777":

  ааа...жижек. таман тия години го бях изличил от съзнанието си.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 36. 36 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#33] от "7777":ааа...жижек. таман тия години го бях изличил от съзнанието си.
  —цитат от коментар 35 на abdelhaqq


  Ти - да. Но западният свят - не. Мисля си, че не е зле да те познават с някой като Жижек, колкото и да е противоречив. Нас ни знаят със Стоичков. Стоичков безспорно е талант в областта си, но де да ни познаваха и с някой като Жижек. Или с литературата ни - както познават исландците.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 37. 37 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4458 Любопитно

  До коментар [#21] от "krf54523578":

  Само това ли успя да измислиш?

  Then I heard the voice of the Lord saying, "Whom shall I send? And who will go for us?" And I said, "Here am I. Send me"
 38. 38 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4458 Любопитно

  До коментар [#26] от "Кърти Вонегът":

  Нищо не си разбрал, Щуцер, както обикновено.

  Then I heard the voice of the Lord saying, "Whom shall I send? And who will go for us?" And I said, "Here am I. Send me"
 39. 39 Профил на marmalad68
  marmalad68
  Рейтинг: 337 Неутрално
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#30] от "abdelhaqq":
  Не съм запознат с подробностите на тази визита и общо взето виждам линията на пренебрегнатия експерт в духа на "абе ако аз ви бях организирал посещението колко по-добре щеше да бъде", но Градев има право за спецификата на отделните елементи в програмата като експониране на България, а не на отделния властващ чиновник и свитата му.

 41. 41 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#7] от "Калник":

  +++++++++++++++
  В просвещението са нашето минало, настояще и бъдеще.

 42. 42 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 2094 Весело

  Тоя Градев бил доста глупав и заядлив. Явно са го отбили от копанята и сега плюе наляво и надясно.
  —цитат от коментар 21 на krf54523578


  И аз така мисля, само с професорско място в София не се живее.

  На българинът му дай да критикува, при това никога не вижда гредите в своята нива, но виж сламките в чуждата веднага ги открива!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4280 Неутрално

  До коментар [#27] от "Captain Shakespeare":

  някакъв конкретен пример ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  [quote#28:"Virgin"][/quote]
  "...Ами "духовният" Плевнелиев да се беше явил на изборите, за да го видим колко гласа щеше да спечели!..."

  А не е ли тъжно пич, че на финала бяха фатмака и тетката?
  И че следващия път ще бъдат Каракачана и Марешки? А защо не някой беззъб римлянин от Факултето?

 45. 45 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Прекрасно интервю! Заглавието за съжаление поставя акцента върху издънките на селския фатмак-путинолюб. В интервюто се казват много по-важни неща, които си заслужава да бъдат осмислени от всеки българин.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  Х 0000 2017

  Организирана атеистична свинщина...
  Не са били просто "гафове".

  В контекст на:

  Християнска Европейска и пр. Цивилизация
  Църкви Православни, Римокатолическа и прочее
  Св. Кирил и Методий
  Християнска и прочее просвета
  Българска православна църква
  Българска държавност
  Българска просвета и култура (24 май)
  ...

  Конституцията на Република България е изрична за
  "православно вероизповедание" като традиционно...
  пропускайки "християнско".

  Поредно савецко скандално безбожно мероприятие във Ватикана
  а ла агент тройной Димитров изолира Българската православна църква!

  Екскурзия на "набожни" държавни държанки... за чужда сметка.

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Грешки на растежа...

 47. 47 Профил на marmalad68
  marmalad68
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#20] от "princess_x":

  Четеш ми мислите! И си безупречна повече отвсякога!

 48. 48 Профил на bajhuj_2010
  bajhuj_2010
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Президентът е един много просто устроен човек. Заведе Деса и Марешки, представител на църквата нямаше.

  Русофилството отключва синдрома на Дънинг-Крюгер
 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#40] от "daskal1":

  и аз мисля, че има нотка на "а ако ме бяха питали!"...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#32] от "abdelhaqq":

  "съжалявам, но според конституцията има едно вероизповедание, чийто статус е гарантиран. четете я. "

  Ами чета я, и в нея се говори за традиционна религия и нищо повече.
  Чл. 13.
  (2) Религиозните институции са отделени от държавата.
  (3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

  И е съвсем ясно, че религиозните институции са отделени ит държавата. Нямат никаква работа поповете, имамите и равините в държавно-правителствените делегации. Никаква работа нямат и постоянно да присъстват по откривания на строителни обекти, молове, пътища и пр., каквато практика чикундурестия български премиер се опитва да налага.

 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#50] от "agile":

  да, и след като е "традиционно" вероизповедание (впрочем, формулировка, която аз самият не виждам защо фигурира въобще в една светска държава), е нормално също така "традиционно" да бъдат поканени шапкарите от Синода. въпрос на вкус и на разбиране на порядките в собствената държава.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах