Шах, история и политика

Шах, история и политика

© Анелия Николова"Дневник" публикува текста на Даниел Смилов от портал "Култура".


Карпов: кирилицата е от Византия;
Крамник: бацилус булгарикус е номад от Азия;
Тал: созополският "вампир" е скелет с буца желязо от леярна;
Карякин: челюстта не е на Йоан Кръстител;
Свидлер: зъбът от Чирпан не е от homo или Ел Греко;
Алехин: Ноевият ковчег не е в българския шелф;
Каспаров: героят от Лайпциг не е герой;
Боголюбов: Тервел не е бил християнин;
Корчной: Балхара не е древна България;
Спаски: няма робство без роби;
Ботвиник: компютърът не е измислен от Джон Атанасов;
Крогиус: средновековните държави са несуверенни части от империи;
Нимцович: поне цивилизованите, неварварски държави;
Гелер: затова Симеон е искал да стане владетел на Византия – на империята;
Камски: конската опашка не е оригинално българска;
Гелфанд: траките са били безписмени древни гърци;
Петросян: варварство е да се прави чаша от арменеца Никифор;
Яновски: македонците са македонци;
Смислов: българите не са втори по IQ;
Чигорин: художествената гимнастика и шахът не са спорт
ИСТОРИЯТА и ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ отговарят:
Шахматът всъщност е български,
защото произходът ни е ирански!


***
Теория


Политиката трябва да се еманципира от историята. Знае се, че на Балканите има твърде много история, но за съжаление тя става все повече и повече. Ракообразното й разрастване превръща политиката в история, провеждана с други средства. От политиката се изисква да легитимира, признае, узакони историята, както и да отрече безпочвените й интерпретации. Затова всички настръхват, когато човек на Путин обяви кирилицата за византийска, макар този човек да е просто един (велик) шахматист.


Това е странна ситуация – историята все пак е въпрос на факти и научната им интерпретация. Мнението на политически лица, спортисти или медийни знаменитости не би трябвало да я променят и разклащат. Нашата история, освен изобилна, изглежда е толкова крехка, обаче, че има опасност да се промени от подобни изказвания. И за да се предотврати това, настоящи и бивши структури на Държавна сигурност се мобилизират, за да дадат отпор на историческата агресия.


Проблемът за политиката е още по-сериозен. Политическите граници на общността са дефинирани изключително в исторически, дори родово-биологически термини – реални или въображаеми. Българите идваме от библейски времена или поне от времето на Хан Кубрат. Македонците са наследници на Александър Велики. Гърците пък произхождат от Хектор и Ахил, ако не и по-назад във времето. Турците са нео-османисти, като "нео"-то просто означава, че произхождат от османските владетели. В една такава среда политиката е възможна единствено като Илиада, сериал за Сюлейман Великолепни или някакъв подобен епичен разказ.


Всяка държава иска другата да признае нейния епичен разказ: някои искат държавен договор за това; други – по-умни – продават телевизионни продукции. Политиците пък се вживяват в епическите персонажи – един вече прилича на султан, друг си е жив хайдутин, трети е съвременен Крали Марко. Каракачанов е нашият Хектор, Симеонов построи и варди Скейските ни порти, а Сидеров е влюбчивият Парис (с известно приближение). Списъкът е илюстративен, а не изчерпателен.


Всичко това повдига въпроса възможна ли е политика на равнопоставеност на Балканите, където печалбата за едни не е загуба за други и където човешкият живот има значение, не само ако е на роднина. Казусът с българския трафикант, който изглежда е слушал часове наред как хора умират и не е направил нищо, е показателен: не-роднината се третира като не-човек и дори базови правила по отношение на него отпадат. Прекаленото родово историзиране на политиката има и тази цена.


Македония или как един паметник със съмнителни естетически качества свърши добра политическа работа


Визитата на Заев в София и поведението на Борисов са надежда за различен тип политика. От ключов интерес за България е Македония да бъде приобщена и в НАТО, и в ЕС. Вратите на ЕС ще са затворени за известно време за страните от Западните Балкани, но междувременно България, Гърция, Румъния, Хърватска и Словения могат да създадат достатъчно силно лоби за европеизацията на целия регион. Борисов и Заев дадоха сигнал, че това са важните политически цели, които не бива да стават заложници на историята и нейните пазители от различните регионални формации на държавна сигурност. Истинската сигурност на балканските държави ще дойде не от взаимното препотвърждаване на епическите им наративи, а от интензивни връзки, обща инфраструктура, проекти, бизнес, културни събития и т.н. За тази цел е необходима добра воля и уважение към другия, но не е необходимо припознаване и подписване под всичките му исторически интерпретации. По историята може и да не сме съгласни, но е добре да се съгласим тя да не пречи на решаването на общите ни проблеми.


В този смисъл евентуалното подписване на договор за добросъседство с Македония трябва да бъде разглеждано като политически, а не като исторически акт: той трябва да отвори вратите за едно интензивно сътрудничество, а не да решава исторически спорове. Очаквания за противното както у нас, така и в Македония, могат да торпилират един позитивен политически процес.


Русия или Радев като Оливър Стоун


Президентът Радев покани президента Путин за честванията на Освобождението ни догодина. Това е още един пример, при който историята избързва и застава пред политиката, започва да я води в неизвестна посока. И наистина, какъв е политическият смисъл на тази покана? Все пак държавна визита от най-висок характер е преди всичко политически акт, който трябва да прати ясно послание, както и да доведе до конкретни стъпки в развитието на двустранните отношения.


Към момента политическият смисъл на визитата остава неизяснен. Дори не се знае тя координирана ли е с Министерски съвет, който по конституция ръководи външната и вътрешната политика в страната. Изказванията на Борисов и на външния министър са показателни: ако Путин дойде, ние ще го посрещнем. Това възстановка на посрещането на братушките с хляб и сол ли ще е, и за какво в крайна сметка се прави, не става ясно.


Логически възможните послания са следните:


1) Визитата има за цел най-вече да отпразнува общата ни история. Ако това е водещото, редно е да се поканят и ръководителите на другите държави, участвали в нашето Освобождение: Украйна, Румъния, Финландия, Полша А защо не и Турция – в крайна сметка войните трябва да останат в миналото и подобни празненства имат основно подобна задача;


2) Историческите връзки са по-важни от настоящите политически обвързаности и позиции на България и Русия. Въпреки ангажиментите към НАТО и ЕС, ние искаме преференциални, специални отношения с Русия по принцип;


3) България има различна политика от ЕС по определени въпроси – да речем санкциите срещу Русия. Посещението на Путин по време на българското председателство на Съвета е един от начините да окажем натиск за отмяна на санкциите;


4) България може да използва историческите си връзки с Русия, за да подпомогне преговорите по щекотливи въпроси между Русия и ЕС. Ако това е амбицията обаче, ресурсът, с който разполагаме, определено е малък. По отношение на Украйна и Минските споразумения трудно можем да допринесем с каквото и да било, а по отношение на Крим ситуацията е ясна и поле за компромис няма. Енергийният съюз на ЕС пък още не е създаден, а да се кани Путин преди това с цел да се води обща енергийна политика е несъстоятелно;


5) България иска да възобнови "Белене" и да си осигури достъп до руските тръби за газ, за да реализира "газовия хъб"


Към момента не се знае коя е официалната българска позиция по тези въпроси и дали има единна политика, споделяна от президент и правителство. Като цяло отново сме в ситуация, в която сме сложили историческата кола пред политическия кон.


Летяшата чиния и соцносталгията


БСП иска да си "вземе" летящата чиния на Бузлуджа. Като оставим правната страна на въпроса, питането е какво ще се прави с този паметник. БСП още няма отговор, но държи да придобие този маркер на историческа приемственост. Да е ясно, че тя е столетница, "наследница" на минало, включващо и годините на социализма.
Това е отново пример, в който историята взема превес над политиката. По-важно е историческата приемственост пред конкретното политическо послание.


Сградата на Бузлуджа може да се използва и да стане интересен музей-паметник на един цял период от българската история (сигурно ще е скъпо). С възстановяването й, обаче, могат да бъдат пратени голям набор от разнородни послания и да се преследват противоречащи се цели:

 • реабилитация и възхваляване на социализма;
  критически поглед върху тази епоха;
  музей на комунистическата пропаганда;
  музей на политическата утопия;
  партийна резиденция на БСП;
  музей на тоталитарната идеология
БСП не е заявила собствената си позиция и избор по тях (или други възможни). Но по-важното е, че това не е дебат само вътре в левицата. В крайна сметка чинията на Бузлуджа е национално наследство, тя е и национален символ. Опаковането му в чисто партиен целофан всъщност може да е нелегитимна приватизация на обща история.


Поставянето на историята пред политиката е хроничен проблем за левицата: тя все още живее с един крак в миналото и трудно се трансформира в "нормална" европейска партия.


***
На Балканите има не само твърде много история, но и твърде малко политика.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4468 Неутрално

  Глупав опит да се представят всички етноси на Балканите като.....един дол дренки !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7120 Неутрално

  За съжаление на пулитулозите нормалните хора, които не слушат техните шахматни пулитечески ънализи стават все повече и повече....

  karabastun@abv.bg
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8776 Неутрално

  Ние просто не можем да се определим, за съжаление.По-точно политиците не могат. Страх ги е. Това ни пречи и винаги ще ни пречи.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1160 Весело

  Каракачанов е нашият Хектор, Симеонов построи и варди Скейските ни порти, а Сидеров е влюбчивият Парис (с известно приближение). Списъкът е илюстративен, а не изчерпателен.

  Хектор е бил изключително благороден, жертва живота си заради мераците на своя брат Парис. Каракачанов не го виждам да се хвърли да жертва каквото и да е нещо свое заради Сидеров. А Симеонов е такъв патриот и пазител на българщината, че дори и пицата яде с хляб.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  действително , и успех . това може да бъде продадено единствено на поколение купило .. спинари . уви , те ще купуват след минимум 3-5 години . успех и на инвестициите в ... характери

 6. 6 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  'Мен друго ми направи впечатление в статията: ЩО ЗА БЪЛГАРИН УПОТРЕБЯВА НЕУМЕСТЕН РУСИЗЪМ В ТАЗИ СТАТИЯ?!?

  Става дума за следното:

  "...
  4) България може да използва историческите си връзки с Русия, за да подпомогне преговорите по щекотливи въпроси между Русия и ЕС. ...".

  А СИ...бе'мол мажор (турцизмът е наказуем, предполага)

  Не владея тънкостите на българския език (твърде дълго съм живял извън България), но се сещам (в този късен час)бпоне за две думи на говорим български вместо този русизъм: Деликатни, и проблематични. Вероятно има и други.

  П.С. Да уточня: Обичам руското изкуство, литература, муузика и т.н. и почитам руската интелигенция, И руснаците като цяло са ми симпатични, макар и с изкривени понятия за света. Което не харесвам е днешната действителност там, ама това не ме засяга толкоз.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9995 Неутрално

  Да обобщим :) Хаос!
  При всички: и с политика, и с история :€

 8. 8 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 363 Неутрално

  вСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА ОСОБЕНО ТЕЖКО КОМПЛЕКСИРАНИЯ СТРАХЛИВ И ТЪПО ХИТЪР АНДРЕШКО!

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Доста слаба статия! Защо бил поканил Радев Путин? Всеки първолак без да се замисля ще ви отговори. Не Смилов, той предпочита да ви оплете като в калчища с логореите си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах