В търсене на удобни съдилища

В търсене на удобни съдилища

© Николай ДойчиновПромените в Наказателно-процесуалния кодкс (НПК) предвиждат делата с висок обществен интерес да преминат от Софийския градски съд (СГС), където се разглеждат сега, към Специализирания наказателен съд (СпНС). Поради значението на темата за честите промени на законите с неясни цели, "Дневник" публикува статията на Иван Брегов от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
Заглавието и акцентите са на "Дневник".Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Всички съдилища в БГ са удобни!Плащаш и получаваш-нищо или почти нищо!Но Лозанъ Панов ше опраи нещата!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  СГС ли беше/е последна инстанция ?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  ГЕРБ забатачват нарочно съдебната система. Но явно и присъдружните им партийки ги устройва.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 10064 Неутрално

  променяният 32 пъти от приемането му през 2006 г. Наказателно-процесуален кодекс ще бъде прекрояван отново.......Ще си помисли човек, че България прави световни открития в наказателното право и процес."По прости работи си мислим.....В България няма правосъдие.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  докато се боричкат кой олигарх да не бъде осъден , това расте гласува и създава популация , и за разлика от сценки на сергия с крепежни елементи е истинско .
  "Емрал Рамадан: Минах случайно през болницата. В това време удариха мен с камъни.
  Костадин Мечев: Не съм взел в никакви боища. Не съм бил в язовира. Аз ПТП съм направил, счупил мигач, бях го направил с един приятел. Казаха жената Васко убили. Казаха ми умрял бил. Ама жив беше, аз колата оставих, дадох Васко на бърза помощ. В болницата нищо с колата не съм правил, ето свидетели имам, жената...
  Адраман Адраманов: Аз бяхме на язовира, те гребеците ги видях ги, паднал долу във водата. По едно време едни дойдоха гребеците и с кака ми биха, да го ударат с лопатата. Там бяха братовчеда, стана нещо, не знам. Треньора дърпал него и го набил. Ние голи ръце и таковахме се. Ко стана, атакувахме ги всичките, ама те почнаха първи, удариха ме с греблото.
  Стефан Димитров: Зехме си ядене, бяхме на Бачково. Тръгнах към болницата, обадиха се, Васко лежал на пода в една улицата, почнах да им викам, дойде един с коса бяла, вика махай се, прибирай се. Закани не съм употребил, батка (към съдията) не съм канил никой батка. Пуснаха ме, после оня дойде и ме прибра след два дни. Не съм посегнал никой.
  Исмет: В язовира и автобуса не съм участвал. Бях у нас на двора, Ангел видях главата кръв тече, викат ми майка му Айде да ни караш на болницата. Закарах ги, после се прибрах. Аз майка му закарах, той беше там Ангел.
  Ангел Михайлов: Бях язовира, един момче... момиче, паднал лодкста, аз викам Искаш ли помощ, те викат Не, треньора идва и ми вика Ша ви еба майката циганска, друг един удари ме с греблото. Нападнаха ни, аз ме набиха, ей го виж, паднах замята, искам да ставам, друг един ме удари. На болницата бях вътре.
  Яшар Сами: Бях жената и детето, хапнахме на язовира. Изведнъж едни нападнаха братчеда, жената ме прибра, после се върнах. Кръв имаше Ангел, закарах го болницата. Тя линейката дошла, закарала го. Аз рейса видях, един слиза рейса и почна Адраман да бие. Аз назад, един момче почна и мене да бие. Аз прибрах се в махалата. Гьобеците го нападнаха братчеда.
  Васил Иванов: Ша кажа, с тях бях в язовира, плувахме тях с братчеда. Плуваме ние, с Адрумана, падна едното момиче, на късата вода отиде... така нататък, дойдоха гьобеците, треньора дойде, почна да псува нас. Чичо ми удари шамар да не се бием. Треньора удари чичо ми, друг един удари Ангел, жените почнаха да плачат, дойде един с пистолет черен голям, искаше да го скарва, страхувам се аз от пистолета, вика: Махай се, сега гребеците ще дойдат, няма да познаят вас. Отидох на болницата, излизам, видяха ме и ме хванаха единия, почнах да падам земята. Аз припаднах, бешех аз така, докарахаме в болницата, натресен мозък имам лекаря казаха мене."

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9101 Неутрално

  Паралелната държава наистина отдавна е факт...

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2981 Весело

  Излишно беше това "...от общественото съгласие по темата ще проличи имаме ли и послушно да участва в такава държава население."

  За-все-още-неразбралите - да населението е съгласно да участва в именно такава държава. Авторът да чете Елин Пелин, Ал. Константинов, Чудомир...

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  "• Препоръка: да се приемат изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и
  Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.

  Специализираният съд и специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност постигат трайни резултати. В извършената от Върховния касационен съд оценка на резултатите от работата на специализираните съдилища бяха подчертани някои важни въпроси, които се нуждаят от допълнително разглеждане в светлината на по-широките въпроси, разгледани в контекста на втория и третия показател по-горе.
  Беше направено предложение за разширяване на компетентността на специализирания съд, така че тя да включва делата за корупция по високите етажи на властта. "

  Из доклада на ЕК - https://onedrive.live.com/view.aspx?cid=ff80024f9a573b50&id=documents&resid=FF80024F9A573B50 %2121481&app=WordPdf&authkey=AEl6YUJ_k_pPgDU&

 9. 9 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Та значи и друг път съм писал това което ще напиша днес. Натискът за промяна в съдебната система трябва да дойде от долу, от самите хора. Политиците доказаха че никакви доклади и критики от страна на ЕС и Европейската Комисия не хващат дикиш. Не им пука след като реални последствия за тях и върхушката от олигарси и "бизнесмени" близки до властовите центрове няма. Реално не губят нищо, от докладите. Българските политици ще се стреснат само при масови протести които биха могли да ги пометат заедно с все икономически им присъдружници.

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Ще дойде време, когато ще се чудят на простотиите ни.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7851 Неутрално

  "политиците изгубиха влияние над СГС и в момента търсят начин да прехвърлят делата в институция, която да им донесе съдебно спокойствие"
  Е, как да станем тогава нормална държава. Нашите политици са по-скоро бандити и крадци, които мислят единствено, как да избягат от правосъдието.

 12. 12 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 1105 Весело

  "Дневник" публикува статията на Иван Брегов от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.
  -----------------------------------------------

  Опитвам се да разбера връзката между пазарна икономика и критика на съдебната система!

  И кой издържа Института за пазарна икономика за да знам за какво си е платил с подобни статии, щото нали знаем "Който плаща поръчва музиката"

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#12] от "Кърти Вонегът":

  Забелязъл съм че винаги търсиш под вола теле. Много обичаш да обясняваш всичко с конспирации, защото последните е трудно да бъдат доказани като истиниски или фалшиви твърдения. Дерзай, за това ти плащат ( използвайки твоята собствена конспиративна логика ).

 14. 14 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 791 Гневно

  Ами да, разбира се. Поредната „законотворческа“ индулгенция за Главния Сотир. Дупетатско-цацаровото лоби прокарва – и ще прокарва – всичко, което Главният Търбух поиска. Щото срещу 2/3 от дупетатите има (или ще има) висящи – а и не само – досъдебни, предварителни, преписки, проверки и прочее прокурорски хубавинки.

  Така най-сетне ще се сбъдне и болната мечта, родена от кухата милицейска кратуна на Цвънокио в далечната 2010. Така де, по-добре късно, отколкото никога. Няма значение, че тоя „специализиран“ съд е пълен с недотам компетентни съдии – пък да не говорим, че е пълен и с доста бивши прокурори. Или казано в прав текст – хора, които пишат присъдите си, като правят copy-paste от обвинителните актове. Справка: Баш-Милиционерът Георги Колев. Пък и стратегията за вземане на съда на абордаж от прокуратурата не е нова – вижте само кой парашутираха за шеф на Софийски Районен Съд – змията, наречена Милев.

  Просто е, както казваше един далеч не прост човек. Понеже на Главния Търбух му е свръх възможностите да оправи батака при него си, дай да минираме и натаковаме съда, за да прехвърлим отговорността за провала при нас – при тях. Щото тоя човек е пълен провал и като юрист, а най-вече и като ръководител от такъв висок ранг. И понеже не искаме – а и не можем – да оправим Прокуратурата, за която отговаряме, дайте да натаковаме съда, за да не се вижда какви дълбоки ла*** са при нас. Това е – стратегията е елементарна.

  А зад тънките очилца и благовидно-дебелите бузки се крие най-голямата щета за съдебната система и за нашата демокрация като цяло от последните 30 години – и нейното име е Сотир Стефанов Цацаров. Да ни е честито. Продължавайте да гласувате за неговия работодател – Доган-султан и ДПС. И за Цвъку, Боку и ГРОБ, разбира се. Амин.

 15. 15 Профил на blockblock
  blockblock
  Рейтинг: 901 Неутрално

  абе грешка направихме ние, че не му пръснахме червата на живков и на още някои както направиха румънците. ето сега са доста по добре. грешка за която ще плащаме дълго и скъпо.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsyrvulan":

  Мога да кажа, че споделям напълно вашето мнение и аз също съм писал много пъти в тази посока.
  Когато узреем, става дума за статистически значима цифра народ, че е необходим продължителен и силен натиск нещата ще започнат да се случват.
  А докато дори и в нашия форум има хора които си задават въпроса, каква е врузката между ИПИ и съдебната реформа, т.н. управляващи могат да соят спокойно и да не бързат в среформите. Все пак за тях всеки ден в плюс е жътва:).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах