За да премахнем гетото

Разрушаването на ромско гето

© Георги Кожухаров

Разрушаването на ромско гетоЕдна държава не бива да си позволява да поддържа и да се примирява с наличието на гета на своя територия. Някой би казал - какво да се направи, някои искат да живеят така, мен какво ме интересува?

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5799 Неутрално

  Абсолютно вярно :''имаме и устойчиво неформално сътрудничество между корпоративно-политическата олигархия от една страна и циганските барони от гетата от друга. Това сътрудничество устройва и двете страни и е изцяло във вреда на гражданите -...''
  Значи проблемът няма да се решава от държавата, а колкото и да се крием, и да не искаме да си го признаем - ще се решава от неформални групи за гражданска защита !!!!

  karabastun@abv.bg
 2. 2 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Може би ни е необходимо, едно ново "Десетилетие на ромското включване"!?За още 10 години е възможно, ромите да НИ интегрират!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  Хубави идеи, Оги, но световният опит някак си не подкрепя тезата за елиминиране на гетата с транспортни схеми, "бъсинг
  " на децата до училища в елитни райони и подобни. Както се казва в познатата американска поговорка адаптирана за случая, "можеш да извадиш човек от гетото, но не можеш да извадиш гетото от човека". Разбира се хубаво е да се дават мечтателни идеи като модел.

 4. 4 Профил на ruby: Религията-спасение за неспасяемите
  ruby: Религията-спасение за неспасяемите
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  "Там, където мнозинството от населението остава на равнището на традиционното колективно съзнание от преди модерния свят, там демокрацията или е често ограничавана от авторитарни практики, или е фасадна - прикриваща реално подчинение на традиционните общности от техните кланови и/или престъпни лидери."

  Това е!

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Няма оправия. Единствената алтернатива е- чемадан- вокзал- Индия.. 💼🚂🌴

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на tqv30524749
  tqv30524749
  Рейтинг: 305 Весело

  До коментар [#5] от "venci4":

  Може и в Сибир.

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  "И още нещо - трудът не е доброволен. Доброволен е само ако не висиш на социалната помощ на държавата, т.е. - на обществото. Щом висиш - като ти дадат работа, работиш.”

  Не знам Минчев дали осъзнава каква глупост е изплющял!
  Едва ли, изказването е точно като от партиен семинар!

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1788 Неутрално

  Адмирации, Минчев!
  Партиите изоставиха една от основните си функции - просвещението.
  Не "парите следват ученика". Парите чакат ученика в държавното училище.
  Не "парите следват пациента". Парите чакат пациента в болницата, посочена от касата.
  Държавата силово срещу гетоизацията.
  Това могат да бъдат маркери за силната, дясна и социална държава, за която говори Петър Москов.
  Другото храни олигархията.

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Абе ще му уври главата на Минчев, ама първо да се извини на четящата публика за многогодишната пропаганда на тоталитарни, демократически идеологеми. Най накрая му светна, че демокрацията изисква интелигентни, мислещи хора и поради това е пригодна в няколко държави по света. И за ролята на т.н. правозащитници ще му светне и за много други неща. Само, че изниква въпросът, а до сега къде гледаше и с какво мислеше?

 10. 10 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Индивиди, които живеят в луксозни къщи и възпитават/принуждават децата си(момичета) да крадат, понеже ако нямат поне няколко регистрации в полицията, никой нямало да ги вземе за булки, показва колко сбъркано е мисленето им и какво представлява средата за възпитание на тези деца. За каква интеграция на циганите може да става въпрос при тези условия? Та на тези нищо не им липсва от материална гледна точка, те са по-задоволени от 80% от българите. Тяхното е просто крадене за спорта.
  От време оно, това се е лекувало само с две неща - бой и принуда! Всичко останало е от сферата на научната фантастика и мечтите без покритие.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Неформални групи... очакваш рокери и пияни футболни запалянковци да могат да направят нещо смислено? Очаквай си...

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  В последният абзац от коментара на Минчев има противоречия. Както и идеи които на всеки е ясно,че в България при това управление не могат да станат.

 13. 13 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Децата на всички цигани на социалка да се отнемат и настанят в общежития или приемни семейства още от предучилищна възраст. Там да се обучават и възпитават далеч от гетото. Така има шанс циганският манталитет да се изкорени.
  Никакви социални помощи на "самотни" майки с по няколко деца. Вместо това парите да се получават от приемните родители или да отиват в общежитията за издръжка на децата.

 14. 14 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Децата на всички цигани на социалка да се отнемат и настанят в общежития или приемни семейства още от предучилищна възраст. Там да се обучават и възпитават далеч от гетото.
  —цитат от коментар 13 на pamela

  Абе ние едни бездомни кучета не можем да приберем в кучкарници, че деца ще прибираме в общежития... Пък и как мислиш там ще ги възпитат - без майки и бащи, а с едни лели на по 600 лева заплата, дето само ще гледат как да мине работния ден. Циганчетата пак ще са оставени на самотек, както и сега.

 15. 15 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  И аз така казвам. Който не работи няма да яде. Работата и училището - задължителни. Социалните помощи в гетата да са предметни - учебници, тетрадки и подобни и никакви за малолетни родители.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 16. 16 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Не лош анализ, поне има някакъв проблясък, че и ромите носят отговорност за неинтеграцията си. Въпросът е обаче, че в настоящата ситуация те нямат стимул да напуснат гетата, защото живеят досататъчно добре там, на помощи, на кражби, на тарикатлък. Гетата се разтурят най-вече отвътре, но липсват ромски лидери, които да поведат останалите към следващото равнище - от клановото към националното. За последното, то е проблем и при някои българи, които поставят равенство между етнос и националност и отхвърлят идеята, че има българи и от други етноси.

  Като цяло мисля, че повечето роми не виждат какво ще спечелят, ако се интегрират, по-скоро приемат външното общество за враг или най-малкото като не-свои. Надявам се с навлизането на технологиите нещата малко по малко ще се променят отвътре, вече повечето деца и младежи имат телефони и могат да видят какво има извън гетото, та да поискат и те да живеят по различен начин.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7931 Неутрално

  "сътрудничество между корпоративно-политическата олигархия от една страна и циганските барони от гетата от друга. "
  А къде е държавата. Няма я, както винаги.

 18. 18 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Това ,което най-добре мотивира популацията са парите. И от там ,по-точно от лимитирането им ,трябва да започва всяка програма за интеграция. Спиране на помощите за малолетни майки ,спиране на помощите за непосещаване на училище ,спиране на тока и водата ,ако се установи системна кражба ,ограничаване на правото на гласуване при липса на завършено основно образование и т.н. Сигурно поне 80% от тях живеят на комбинацията от кражби ,просия и социални. Ако добавим и пожеланието полицията поне за половин година да започне да си върши задълженията по въпроса ,независимо от воя на журналисти и общественици ще настане такава емиграция ,че ще се чудим ,как не сме се сетили по-рано.

 19. 19 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Лесно се пише очевидното.

 20. 20 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Др.Минчев,
  Точка Първа в Директивите трябва да бъде:
  - в България НЯМА РОМИ,има цигани,повтарям ЦИГАНИ!
  Сега може да продължавате със следващите точки.
  Точно тези,които най-вопюят за името *роми*,до края на 70-те години на двадесети век тихомълком и без да бият тъпаните ограничаваха по всякакъв начин размножаването им.
  Това го показват документи и няма място за ала-бала.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9273 Неутрално
 22. 22 Профил на ruby: Религията-спасение за неспасяемите
  ruby: Религията-спасение за неспасяемите
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  Двойният стандарт е опасна тенденция с очаквано лоши последици.
  Така трябва да е: който направи гаф - дръвце, без значение какъв е - ром или друг.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  ...Оги, но световният опит някак си не подкрепя тезата за елиминиране на гетата с транспортни схеми, "бъсинг " на децата до училища в елитни райони и подобни. Както се казва в познатата американска поговорка адаптирана за случая, "можеш да извадиш човек от гетото, но не можеш да извадиш гетото от човека"...
  —цитат от коментар 3 на daskal1

  А няма ли да е успех ако оттам "извадим" 2/3, или поне половината? Това няма да се случи за 2, 5 години, но и формулата "циганите на сапун" е трудно приложима. Страната ни вече изпусна едни цели 10 години (декадата по интегрирането им), само заради стремежа на т. нар. "елит" да присвои парите на програмата. А и нека МВР-то да поработи малко, а не само да се крият по канцелариите.

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  Относно малолетните родители. Сексът с момиче под 14 години не е ли престъпление според закона? Или имаме отново неработещ закон, или врата в полето?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах