Луд до доказване на обратното

Луд до доказване на обратното

© Красимир ЮскеселиевЩом искат психотест за учителите, нека го въведат и за други съсловия, казват критиците на наредбата за психотестовете. Звучи логично, но що за общество е това, в което всеки непрестанно трябва да доказва, че е нормален - коментира Ивайло Дичев за "Дойче веле":


Какво правим, когато медиите ни сблъскат с поредния акт на необяснимо насилие? Вглеждаме се в себе си, търсим проблемите в обществото ни? Не, правим обратното: изтласкваме злото навън, та да не ни омърсява. Най-лесно е, когато насилникът е ислямист, ром, бежанец или поне шведски турист. Но понякога колкото и да се мъчим, не успяваме да се разграничим. И тогава прибягваме до кретенизирането на другия.


Дилемата: лош или луд?


Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2977 Весело

  Всичко зависи от това кои са мнозинство.. Поетът го е казал.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  "Няма как да живеем нормално, ако непрекъснато търсим у хората наоколо знаци на лудост. "

  Аз пък непрекъснато търся у хората наоколо знаци за "нормалност". Не ми върви много.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Нещо смисъла се загуби в опита за дълбокомислени размишления. :-) Болката беше изплакана де: учителите трябвало да минават психотест и това не било честно, защото другите не трябвало. Всичко около това беше пълнеж. :-)

 4. 4 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Навярно Ивайло Дичев, като всеки самопровъзгласил се за умен, словоохотлив либерал е далеч от усещането за себе си, като за най-обикновен крадец на лично време у читателите и публично-частен ресурс от издателите. Това, че самият е учител е отделен конфликт на интереси и във вреда на учениците му. Надявам се по-умните да бягат от часовете му.
  Но такива са левичарите - крадци с алибита за правда и равенство.

  Navigare Necesse Est
 5. 5 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Жестоката реалност! ... описана отпреди повече от 120 г.

  ХРИСТО БОТЕВ

  БОРБА (неравна - за съжаление)

  „ ... Свестните у нас считат за луди,
  глупецът вредом всеки почита:
  "Богат е", казва, пък го не пита
  колко е души изгорил живи... “

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2537 Неутрално


  "Няма как да живеем нормално, ако непрекъснато търсим у хората наоколо знаци на лудост."
  Нашето общество е като "Полет над кукувиче гнездо", с всеки ден нараства броят на отклоненията. И ако не се вземат адекватни мерки, сами ще се унищожим.

 7. 7 Профил на tqv30524749
  tqv30524749
  Рейтинг: 335 Весело

  До коментар [#4] от "Schopenberg":

  ...най-обикновен крадец на лично време у читателите...
  +++++

  Хахаха!
  Това е много интересно като формулировка!

 8. 8 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1729 Весело

  До коментар [#4] от "Schopenberg":

  "Анализът" на професора е забавен начин да убиеш няколко часа в опити да напишеш нещо, а накрая да се получи съчинение тип 'какво правих лятото'.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Е, ми за всяка работа се иска медицинско. Психотест за шофьорите е задължителен, защото не може да се допусне откачалка на кормилото. Много е опасно за околните. Но темата явно е преекспонирана. Медицинското се дава от личния лекар. Той най-добре знае на кого му хлопа дъската. Специално за учителите по-важно е преглед при невролог. Точно това разстройство е причина учителите да не се справят с работата и да стават за посмешище.

 10. 10 Профил на mushashi
  mushashi
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  И откъде щом някой друг е извършил престъпление , аз трябва да нося вина или да се чувствам отговорен?Естествено,че ще неглижирам подобно събитие, щото по никакъв начин не ме засяга.Били го разпространили медиите-и какво значение има това?Изобщо не ме бърка циганин ила българин е този дето изрита жената в метрото.И българин да беше, защо аз трябва да се чувствам отговорен? Подобни псевдожурнаристи се опитват да налагат колективна вина, за да пишат глупави статии как обществото било виновно за постъпките на даден престъпник.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9618 Разстроено

  С пари всичко се купува, дори и свидетелство за лудост.

 12. 12 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Навярно Ивайло Дичев, като всеки самопровъзгласил се за умен, словоохотлив либерал е далеч от усещането за себе си, като за най-обикновен крадец на лично време у читателите и публично-частен ресурс от издателите. Това, че самият е учител е отделен конфликт на интереси и във вреда на учениците му. Надявам се по-умните да бягат от часовете му.Но такива са левичарите - крадци с алибита за правда и равенство.
  —цитат от коментар 4 на Schopenberg


  От комунисти като Ивайло Дичев много българи избягаха отдавна. Аз дори не чета пасквилите му (и този текст го прескочих, защото ми се повдига от комунисти). Чета само мненията на уважавани и интересни форумци. А за да не полудеят и малкото останали в татковината българи препоръчвам терминал 2.

  Левичарството е детската болест на комунизма
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  В статията става дума за тест за нормалност, но аз не съм убеден че въобще има такова нещо.
  Когато човек има някакви оплаквания и му се наложи да се лекува, то след разговорите със съответния специалист и прегледа на симптомите, може да се постави доагноза и да се прилагат различни тестове.
  А така, отиваш (къде, при кого?) и искаш бележка че си нормален. Понеже на мен ми се е налагало подобно нещо, то реда е да се обърнеш към психодиспансера по местоживеене/местораждане и от там получаваш документ че не те водят на отчет, ама това не пречи да имаш най-различни отклонения, които просто до момента не са документирани.
  Иначе, ако човек оставя впечатление за някакъв вид неуравнесеност, която му пречи да работи или да си изпълнява добре задълженията, без значения коя е сферата, мисля че е съвсем нормално неговия началник сам или заедно колегите, трябва да реши дали е пригоден за тази работа и ако не, да се раздели с него съгласно правилата на КТ, без да се нагърбват с поставяне на диагнози относно психическото състояние на човека.
  Но прав е Дичев, че след като се сблъскаме или както е по-често научаваме за подобно нещо от медиите, на нас ни се иска, да има някакъв универсален тест ( както примерно имаш или не софилис:)), след който да се знае и е доказано, че човека е луд или не.
  Поне на мен подобно нещо не ми е известно и даже хората, които са държали подобен тест за шофьорски права, знаят че това е съвсем различен тест, който дава информация за много специфични качества, а не за това дали си луд или не.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#3] от "primaxm":

  Не знам за съществуването на подобен тест за нормалност и това са някакви повици и съответни отгласи.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#6] от "proza":

  Апокалипсис сега:).
  Ние българите имаме сериозни проблеми в разните сфери на народа, но и много други страни и народи, включително в настоящия момент преминават през такива истиснки и много тежки изпитания, че да пророкуваме собствения си край е меко казано пресилено. А ако вярваме на такива пророчества , тогава вероятно имаме нужда от известна помощ в областта на псхихическите проблеми:).

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#9] от "Judjuk":

  Теста за шофьорите ( при това за определени категории) има за цел само да установи, че няматъе психомоторни смущения, които да пречат на относително бързите реакции за решаване проблемите на пътя и възможността да обработвате с определена скорост измнененията в обстановката, но по никакъв начин НЕ са доказателство, че не сте шизофреник, не страдате от параноя или че не сте педофил.

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#11] от "Peni Nikol":

  Така е и това е по-лесното и знаем как "помага" на иначе "нормалните" престъпници, когато съда трябва да даде оценка за делата им.

 18. 18 Профил на баЙ Радуй Теменужкин
  баЙ Радуй Теменужкин
  Рейтинг: 6607 Неутрално

  Имам наблюдения че и най нормалния учител след десетина години учителстване започва да се държи странно

 19. 19 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Боже, тоя човек става все по-зле и по-зле...

  Язък за студентите, дето са принудени да му слушат безсмислените дълбокомъдри псевдо слова ...

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  секи 4ти км

  Жестоко!!
  Защо?

  Човекът се радваше на добро име... псевдоним :)

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":
  До коментар [#9] от "Judjuk":

  Теста за шофьорите ( при това за определени категории) има за цел само да установи, че няматъе психомоторни смущения, които да пречат на относително бързите реакции за решаване проблемите на пътя и възможността да обработвате с определена скорост измнененията в обстановката, но по никакъв начин

  НЕ са доказателство, че не сте шизофреник, не страдате от параноя или че не сте педофил.

 21. 21 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Ватмана,който преди години уби свой колега и колежка е бил с най-добри резултати от психотестовете.Никакъв психотест или какъвто и да е диагностичен метод,който да хване личносни разстройства или психични заболявания,освен тези с физиологична причина,като епилепсия и шизофрения,които могат да се хванат с ЕЕГ и контрастен скенер на мозъка.От друга страна криминалната активност на много от психично болните е по-ниска от тази на "здравите".Например няма случай на насилствено престъпление,извершено от човек със синдром на Даун,те не могат и да лъжат.Най криминално активни са психопатите и социопатите,което изобщо не може да се хване от никакъв тест ,а и те много успешно се прикриват и изглеждат напълно нормални и добронамерени.От друга страна сред успешните бизнес и политически лидери има много психопати и социопати.

 22. 22 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Доста жалък и несполучлив опит на този доста объркан индивид да напише нещо смислено. Тази глупост е недостойна дори за уважаващ себе си ученик. Още по комична е картината, когато говори. Пародия на професор. Точно такива най често гастролират по медиите. Да се чуди човек.

 23. 23 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  "Съвсем просто е всъщност "

  Ами съвсем просто , е Ивайло , но не и за прости хора За тебе е ясно - нащракал си необходимия брой знаци за хонорара , и баста . без да се разбере аджеба , ,псипотестовете ли са най-голямата причина , нищо да не върви в тая пуста държава ?. Ами не са - във всяка областот държавното развитие бъка от проблеми , подобни на обсъждания . Ами , живял си и в друго време , бе ,човеко , образовал си се в него , . Сравни го с времето и проблема , който поставяш сега на общественото внимание , посочи нещо добро или лошо , просто направи съпоставка . Да се види че е имало и друг периок в образованието , когато също е имало проблеми , как са решавани , посочи доброто и лошото . Тогава от статията ти пък може да цъфне нещо , което да стане за ползу роду. Иначе от подобни статии не остава нищо друго , освен привкус на комерсализация .

 24. 24 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 554 Гневно

  Просто лудите трябва да са в лудница, а не да подлудяват нормалните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах