Три минути свобода

България я няма в един клип. Клипът е посветен на 20-годишнината от края на комунизма. Кратка история на съпротивата и свободата в 2.47 минути. Всички ги има там, а нас ни няма. Ами сега?


Да проследим отблизо тези три минути несправедливост. Всъщност повечето коментари пропускат, че кадрите не започват от 1989, а доста отпреди това. В началото е 1956. Документални кадри от Унгарското въстание. Трябва ли да ни има нас в 1956? Май не, няма защо. Следват кадри от Чехословакия 1968. А тук има ли ни? Сложно е, може и да ни има в някой от танковете по чешките улици. Не се вижда ясно. А кадри от България 1968? Пак няма. Да не излезе сега, че тази година у нас не се е съвсем... Мълча си. Този път нека Европейската комисия понесе отговорност. Следващата година, на която клипът се спира, е 1981. Какво имаме - обявяване на военното положение в Полша, кадъра с генерал Ярузелски по телевизията, имам чувството, че вече съм го гледал, кадри с демонстрациите на полски работници в Гданск, сблъсъци, това не съм го гледал. А нас пак ни няма. Опитвам се да си спомня какво беше тогава - ами да, всенародни тържества около 1300-годишнината на българската държава. Древните държави не се бунтуват така лесно.


Но идва 9 ноември 1989, стената пада, ражда се момче. Тук някъде всички очакваме в клипа да дойде 10 ноември. Добре, нямаме си нашата '56, '68, '81 (макар че не обичаме да ни го казвате), но не ни отнемайте 89. Десети ноември не може да не го е имало. Всеки от нас пази история за този ден. Кой от кого научил, как чул за първи път и не повярвал, къде били, па се напили, но не смеели много да се радват, защото можело да е провокация. Познавам хора, които месец по-късно, а някои сигурно и години, не смееха да повярват съвсем на това, което виждат. Така и не се зарадваха тогава, отлагаха си радването като нещо, което предстои, ама първо да видим накъде ще идат нещата. После така и не се зарадваха. Но когото и да питаш, ще си спомни какво е правил в ранната привечер на 10 ноември. Във всеки случай никой от нас не е правил революция тъкмо тогава.
В този смисъл с какъв документален кадър да влезем в този клип? Вероятно всички се сещаме само за онази неадекватна, омърлушена, лексотанена физиономия на Живков в президиума. Изглеждаше така безпомощен, че чак да ти стане неудобно. От този ли брахме толкова страх? А как стана толкова лесно? Това са българските кадри от 10 ноември. Не съм много сърдит, че отсъстват.


Виж, ако имаше от градинката пред "Кристал" на 26 октомври... Или от онова първо шествие на 3 ноември... С целия страх, който ясно си спомням. С алибито на екологията, с цялата плахост да не поискаш повече, отколкото е позволено. Но и това е история, която се надявам да си разкажем един ден.


Днес този клип и нашата поредна тъга, че пак ни няма, може да произведе две неща. Обичайната сръдлива реакция "Европа ни мрази" или, ще ми се, отключване на разговора за 1989. И тогава можем да съберем нашите три минути съпротива, три минути свобода в документални кадри от последните 20 години. Това ми се струва по-важно.


Имаме ли всъщност споделено съгласие какво бихме избрали да влезе в българските три минути? Предлагам да опитаме.


Георги Господинов е автор на стихосбирките "Лапидариум", "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин" и антологичната "Балади и разпади" (2007). Неговият "Естествен роман" има шест издания у нас и е публикуван на десет езика, между които английски, немски, френски, италиански, датски, чешки и др. Рецензиран е в издания като "Нюйоркър", "Гардиън", "Вилидж войс"... Автор е на книгата с разкази "И други истории", преведена на няколко езика. Редактор на сборника "Аз живях социализма. 171 лични истории" и съавтор на "Инвентарна книга на социализма".

Ключови думи към статията:

Коментари (164)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 10 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 975 Неутрално

  1989 год. ни нямаше, чак 1996/97 год. ни имаше, но тогава неможем да претендираме, че е имало раздяла с комунизма защото вече свободно можеше да си слушаш. да си говориш, да излизаш и т. н. За сметка на това хората излязаха съвсем спонтанно на улиците въпреки някои слухове, че ще дойде армията или че били тръгнали автобуси с мутри да се разправят с протестиращите.
  Но това е клип за онези държави, които са се преборили с ленинско-сталиниския тип комунизъм. Докато много от хората в България и в момента виждат корените на комунистическата класа. Така да се каже- издънката беше отрязана, но не и изкоренена. Сега имаме чуството, че корените дават ново растение.
  В крайна сметка българите не сме познати никъде като добри политици. Има други области, в които сме добри- спорт, армия, толерантност и т. н. За съжаление политиката не ни е силна страна- затова и сме на този хал.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 2. 15 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 566 Неутрално

  много смислена статия браво на автора

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 3. 44 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 812 Неутрално

  аз предлагам кадри как работници крадат от предприятието, в което работят. това в смисъл, че подриват по този начин икономиката на социалистическата система

  malart.blog.bg
 4. 45 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Разстроено

  То минута Свобода да мислиш за в къщи няма,тоя ми говори за цели 3 минути.Не става, МИНУТА Е МНОГО !

 5. 51 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Много добра статия. Актуална. И аз изпитвах същите мисли. Също изгледах клипа и все се надявах да ни има някъде. Напрегнато го гледах и си казвах аха аха- я митинга милионния на СДС в София, я живата верига около НС за отмяна на член 1 от К., я нещо друго ще има от БГ, но уви.
  Добра статия на Господинов. Браво!

  Има ли живот след демокрацията ?
 6. 79 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 459 Неутрално
 7. 80 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 975 Весело

  До kaka aka Неутрално 75
  Ами како ако, ако излезеш от сферата на думите и отидеш към сферата на делата ще видиш колко голяма е разликата между германците, които след холокост треперят да не ги обвинят отново в някакъв вид расизъм и българите, които освен че са приели арменците, спасили евреите от екстрадиране, живеят без някакви големи драми в смесеноп общество с други етноси и въпреки арогантното отношение на лидерът на партията на малцинтвата (по-скоро "малцинството" и опитите зорлен да се раздухат някаква ксенофобски отношения това се случва само в медиите.
  Или няма да се съгласиш с мене? Защото аз по същия начин мога да ти кажа, че много германци, французи, англичани и т. н. вече казват: Да си ходят вкъщи- какво правят тука тия емигранти?- обаче тихичко някак си, да не ги чуят каките. Или и ти си ги чувала, или в Германия си ходила само на екскурзия!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 8. 83 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 975 Весело

  Ами ще го повторя- може този път да не се смееш и да го прочетеш
  "живеят без някакви големи драми в смесено общество с други етноси и въпреки арогантното отношение на лидера на партията на малцинтвата (по-скоро "малцинството" и опитите зорлен да се раздухат някаква ксенофобски отношения- това се случва само в медиите."
  Това се отнася за ДНЕС, СЕГА, В МОМЕНТА!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 9. 86 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не знам каква е тая мания със суперлативите. България била с най-жестокия комунистически режим (след СССР, де; рамо до рамо, крило до крило)... В ГДР беше по-жесток режим, но и там е имало бунтове, и там сменяха председателя на компартията; не като в България. В България беше най-ориенталският соц, това е то. И мнозинството се беше напаснало идеално на системата, за какво му беше да се кахъри да я сменя? Доказателството са първите, "демократични" избори от юни 1990 година, пак спечелени от червените дядо мразовци. То те си ги печелят редовно както знаем... Те и комунисти не са баш, и социалисти не са, ами са си едни перкендета, които най-добре се оправят в българската суматоха. Като Доган и отвреме навреме клоуните като Жорж, Кобургът, сега бат'Бойко и така на всеки километър по някой доброволец.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 10. 91 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Това с ликуването беше доста по-късно

  Поне един месец народът се ослушваше коя рода (или династия по западному) ще се покатери на опразненото столче.

  И дойдоха ония с брадите (както им викаше народът на СДС-то) и почнаха да ги приказват едни такива приказки... Това доведе до направата на кръгла маса, толкова кръгла, колкото земята, т.е. изглеждаше по-скоро квадратна и плоска; доставиха се напитки и вина, па се заприказваха по цял ден за мезета. Имаше един страшен Янко Янков, който задаваше страшно неудобни въпроси, които получаваха тривиални отговори, а един голям мъж, Жельо Жельов повтаряше "Ние сме демократична организация". После се уговориха избори, преди които един вестник публикува една карта с концлагери... Имаше и един гениален плакат с тоалетна, през която трябваше да си ходи БСП-то уж... Пустият му чех, как крадна идеята после! Главен редактор на вестника беше някой си Волен Сидеров, много бояк и тогава, и сега... Избра се Велико Народно Събрание, което гласува набързо Нова Конституция. От избраните СДС кандидати, някои от най-бойките и сълзливите преминаха и те в червения лагер, въпреки, че Жельо обясняваше на хората на другия ден след загубените избори, които минаха под мотото "45 години стигат" и "Ние пак сме тук!", да не се боят, защото макар и да са загубили изборите, за новата конституция трябвали две трети, БСП-то имали, абе, едва малко над половината (над 50% демек) гласове, СДС-то ще блокира "лошите" предложения. От тая малко над една трета поборници останаха половината, повечето перковци, прочули се с дългите си и безсмислени речи, на които се смееха и най-верните им приятели.

  После имаше гладна стачка, към която се присъедини волю неволю целият народ. Отначало бяха отпечатани купони, а отпосле и пари, банкноти... Това е то приносът на България.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 11. 94 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 975 Весело

  Добре де, щом ще се връщаме толкова назад, и аз да кажа:
  Шоковата терапия ни я приложиха в икономиката, а в политиката заложиха на плавния преход. Мно-о-о-о-о-о-о-о-о-ого плавен.
  В Чехия, Полша, Унгария, Словакия шоковата терапия след като разтърси икономиката разтърси и политиката. А в Словения успяха да минат май само с плавен преход (е, не толкова плавен като нашия де). Румъния въобще няма да е споменаваме с онази стрелба на снайперисти в тълпата. Но те тогава и бяха съвсем гладни, милите. Та Чеушеско си отиде от това, което сам предизвика.
  Всички тези народи се научиха да се самоуправляват и тогава влязоха в ЕС. Ние- напротив, молехме се да влезем, за да има кой да управлява нашите политици, иначе се самозабравят. Резултатите всички ги виждаме, но това е положението. Българинът може да работи, да води войни, да спортува, но още не се е научил да взема самостоятелни решения и на гражданска позиция. Дано да се научим на тези неща в рамките на ЕС, иначе пак ще трябва да се "учим от грешките".
  Помня и Стоянов (тогава президент) като "затвори" фабриката за илюзии и после спря закона за лустрацията и хоп- 800 дни "илюзия".
  Помня и Станишевите обещания как щял да изгони португалците от магистрала Тракия и после се скъса да ги задържи.
  Помня и Виденовата и луканова зима.
  Но винаги съм смятал, че рапликата на Левски отдоло не трябваше да я забравяме. Не за друго- иначе в кавги ляво-дясно, старо- младо и т. н. забравяме (или искат да забравим), че всъщност българите искат "чиста и свята република". Ако някой успее да я наложи влиза в пантеона до Левски и неговия мавзолей ще е нерукотворен. Сега засега кандидати за тази почест няма (поне аз не виждам).

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 12. 99 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 696 Неутрално

  до Умните гласуват...

  Хубаво си съгласен, макар и донякъде, ама кой си ти?

  Пък аз казвам. "Умните убеждават глупавите за кого да гласуват". После може и сами да гласуват.

  Чел съм протоколите (е, не всички, далеч не всички. Сигурно е имало и "секретни" от така наречения "Народен съд". Има осъдени на смърт депутати, гласували някакъв си закон, доста маловажен. Съвсем да не говорим за по–едри птици като принц Кирил, виновен защото е принц, примерно. Мисля, че почти цялото Народно събрание, което е било непосредствено преди влизането на съветски войски в България, е било осъдено на смърт тогава. Част от "осъдените" са съдени по очевидни доноси, без доказателства. Имаше нещо като: "еди-кой си бил казал, че бил видял някъде си подсъдимия..." или "... бил чул подсъдимия да се хвали или да казва..." В доста от случаите изглежда като лична саморазправа. Това, разбира се, няма нищо общо с правосъдието. То всъщност и името му едно такова, "Народен съд".

  Някои, по–ловки, избягват правосъдието и се поставят в услугите на новата власт. То и това е нормално и не е българско изобретение.

  Лошото е, че и досега тази психология на "Народния съд" си я има. Четете само тук колко мераклии има само да "съдят" тоя или оня. Разбира се, доживотна му е малко, направо смърт. Не е чудно, че съдебната система е на това дередже и няма почти никакъв авторитет.

  Репресии е имало не само в България. Такова е било времето — на гениалния социален курс по шеф и кройка, "какво значи тук някаква си личност", гениалното прозрение на един поет пред лицето на смъртта, и той осъден така, малко набързо и не съвсем без лични мотиви.

  Значи според мен, комунизмът в България си е бил съвсем човечен, сега без да се засягат онеправданите. И то не само за един човек и придворните му човеци и надолу до селския даскал или пощальон. Вярно, страх, ама инак какво? Я да си спомним там за преклонената главица как беше? Не с остра сабя, ами с тъпо ренде... Обаче – копанката пълна, макар и с лайна, но пълна! Иначе Балканът пее хайдушка песен, ама кел файда, като кръвта пак тече ли, тече и голям праз от разкълчените самодиви, като главата ти само се люшка?

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 13. 102 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 696 Весело

  Илич, ти си пълен глупак, дано поне да гласуваш правилно, но сигурно пак ще оакаш стаичката.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 14. 112 Профил на svetdi
  svetdi
  Рейтинг: 253 Неутрално

  как така всички мислят, че е толкова окачествявщо да си антикомунист !? Наистина ли никой, ама никой, не се сеЩа, че това саЩо е идеология ? Да се издига на пиедестал някаква анти-комунистическа съпротива... ЗаЩо ултралиберализирането на "други страни" продължава да се привижда от Бълдария като върховно постижение, което не й достига? !

 15. 139 Профил на lp
  lp
  Рейтинг: Неутрално

  до #127

  И аз се надявам да стане това, което беöе в Германия след края на национасоциализма 1945 г. Националсоциалистите не управляваха повече след това и две партии бяха забранени. След падането ма Берлинската стена беше забранено членове на ЩАЗИ бъдат държавни служители, във ФРГ. В България си имаме обратното, известният в ЕС ловец Гоце е признат член на Държавна сигурност. Имам страх, че ако БСП получи 20% от всички гласове, и ДПС още 10%, Първанов ще даде мандат на малцинството, тоест на коалиция между БСП и ДПС. И ще има още 4 годии грабене ...

 16. 142 Профил на lp
  lp
  Рейтинг: Неутрално

  до #140

  България се води през 2008 г. за най-корумпираната държава в ЕС, на трето място сред европейските държави след Русия и Украйна. Така управляват комунистите от БСП, начело със Станишев. Спрени еврофондове, ненаказани депутати за злоупотреби, тотална корумпирана държава, сливане на мафията с държавата и преобразуването и в дъравна мафия ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах