Богатите българи купуват имоти в Солун и Лондон

Наемат вили на френската Ривиера

© Дневник

Къщите на полуостров Халкидики в Гърция с две и три спални струват между 220 хил. и 350 хил. евроСолун и Лондон са предпочитаните места за покупка на имот от богатите българи, съобщи изпълнителният директор на "Юник естейт" Весела Илиева. По думите й има засилен интерес от страна на българи от покупка на имоти в съседна Гърция. Докато в Солун българите купуват ваканционни имоти за втори дом, в британската столица се пазаруват жилища в престижните квартали основно с инвестиционна цел.


Другите предпочитани места са Кипър, Дубай, Испания, Португалия, показва допитване и до други компании на пазара. Всички признават, че този пазар сега прохожда у нас и сделките са малко. Очакванията са той да се раздвижи с навлизането на българския пазар на три световни марки в търговията с недвижимости - "Ремакс" (RE/MAX), "Сенчъри 21" (Century 21) и "Ера" (ERA), защото предлаганите от тях имоти по света са събрани в обща база данни.


Купувачите са богати българи, които могат да си позволят имоти от порядъка от 250 хил. до 600 хил. евро, посочи Илиева. Ориентират се към покупката на къщи на брега на морето или жилища за по 2000 - 3000 евро/кв.м. В Солун например неотдавна българин купил апартамент от 180 кв.м за 560 хил. евро в скъпия квартал "Панорама", посочи тя. Според нея Солун е предпочитана дестинация заради близостта до София, само на три часа и половина път с автомобил, по-дългия сезон и сравнително ниските цени. Това е мотивирало "Юник естейт" да разработи собствен продукт "Гърция - вашия втори слънчев дом". Дубай е подобен пазар като българския - без история, но има динамика, риск и напрежение и носи печалба още през първите години, и затова българи се насочват към него, каза Джон Адамс, управител на "Имоинвест".
Компании от финансовия сектор също се ориентират към покупката на ваканционни имоти зад граница. Освен че е имиджово, къщите се ползват и от служителите на фирмата за отпуска или провеждане на конференции. Другата категория купувачи са тези, които купуват жилища за децата си, които учат в европейски градове, казаха от "Адрес". Те допълниха, че това обикновено са деца на политици, министри и представители на едрия бизнес, но отказаха да посочат имена.


"Юник естейт" имат запитвания за наемане на вили на френската Ривиера. Българите засега обаче се ориентират към къщите с месечен наем от 5 хил. до 8 хил. евро, показват наблюденията на Илиева. По думите й скъпите луксозни резиденции от 50 хил. евро на месец се наемали предимно от руснаци. Джон Адамс посочи, че във Франция интересът от покупката в имот е дългосрочен, а самата инвестиция - сигурна. Освен това страната предлага схема, при която след 15-20 години човек може да си върне ДДС-то върху имота. Такова вложение носи по-висока доходност от традиционните пенсионни схеми и планове например, посочи Адамс.


Освен жилища български компании инвестират и в покупката на парцели, върху които строят къщи или хотели, посочи Илиева. В Солун например вече имало трима инвеститори, както и един в Дубай. За Гърция обаче инвеститорите трябва да знаят, че параметрите на застрояване са много по-ниски в сравнение с България. Едва 10% от площта на терена може да бъде застроена, каза Илиева.

Коментари (50)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах