"Енерджи инвестмънтс" строи соларен парк в Родопите

Монтирането на първите панели започва през октомври

"Енерджи инвестмънтс" строи соларен парк в Родопите


"Енерджи инвестмънтс" започва изграждането на соларен парк в с. Средногорци, община Мадан, съобщи изпълнителният директор на дружеството Димитър Станчев. Монтирането на панелите ще започне от 10 октомври, като намеренията са паркът да заработи още до края на следващия месец.


Паркът ще произвежда по 45 киловата електроенергия. Инвестицията в парка ще е около 600 хил. лв., които вероятно ще са от собствени средства. Компанията има намерение да развива проекта върху декар и половина, но впоследствие теренът за монтиране на панелите може да достигне 50 - 100 декара. "Енерджи инвестмънтс" е подписала договора с австрийската компания ЕVN, мажоритарен собственик на разпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора.


По закон цената, по която австрийската компания ще изкупува електроенергията, е преференциална и се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) като 70% от средната продажна цена на обществените доставчици. От началото на 2007 г. за соларни централи над 5 МW тя е 718 лв. Станчев обясни, че с ЕVN предварително е договорена цена 72 ст. за кВ.
Собственици на "Енерджи инвестмънтс" са продуцентът Димитър Станчев с 34%, адвокатът Иван Крапов и Николай Велков, който участва в управлението на "Дженерал лизинг" с 33%. Неотдавна тримата се придобили акциите на Живко Янъков. "Енерджи инвестмънтс" е мажоритарен собственик на лицензирания търговец на ток "Енерджи еко трейд".


Тя иска да продава ток на малки и средни компании и да изгради първия диспечерски център за търговия с ток. "Енерджи инвестмънтс" работи по изграждането на вятърен парк с гръцката компания "Джи Пи енерджи", която е собственик на гръцката ТЕРНА, изпълнител на модернизацията на отсечката Крумово - Първомай от жп линията Пловдив - Свиленград. Според неофициална информация тя води преговори за закупуването на вече готов проект за изграждането на вятърен парк. "Енерджи инвестмънтс" има намерение да стане публична компания, чиито акции се търгуват на борсата. Тя е собственик на ВЕЦ "Средногорци". Текст за снимка: За разлика от чужбина соларните паркове в България тепърва ще се изграждат, което се стимулира и от високата цена на електроенергията, добита от тях

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на motor
  motor
  Рейтинг: Неутрално

  Поредната проява на лудостта, за която отдавна предупреждавам!
  "От началото на 2007 г. за соларни централи над 5 МW цената е 718 лв./МWh"---> господ да ни е на помощ! Слагам долу линк, да се види че цената на тока от АЕЦ Козлодуй е 12,68 лева! Нерде 12,68 нерде 718! Това е точно 57 пъти по-скъпо от ядерената енергия и 15 пъти по-скъпо от ТЕЦ Марица Изток-2! За това ли работи държавата? Сега всякакви паразити, лобисти и международни спекуланти ще се нароят да строят подобни детски играчки с комична ефективност, а туземският български народ ще им плаща удоволствието (ПОНЕЖЕ Е МНОГО БОГАТ, А ТЕ-МНОГО БЕДНИ)! И един ден, логично, сметката за ток също ще скочи толкова! Въпрос е на 3-4 години! Явно от фалита на плановата социкономика нищо не сме научили, щом повтаряме същите грешки! На вас колко ви е сметката за ток на месец? На мен ми е 30 лева - значи като нацвъкат подобни "колектори" навсякъде и минем да кажем 50% на подобна енергия (което явно платените публикации броят за голям успех), ме чака сметка за ток 500 - 100 лева месечно! Слънчевата енергия ще просперира, потребителите ще карат на свещи. Грозен спомен от комунистическото минало, когато пак стояхме на режим, а нац. енергетика отчиташе успех след успех!

  http://www.dker.bg/prices_el.htm

 2. 2 Профил на Важ
  Важ
  Рейтинг: Неутрално

  Важното е, че ще пази природата

 3. 3 Профил на motor
  motor
  Рейтинг: Неутрално

  ПС. имах впредвид 1000 лева месечна сметка! България - новото Елдорадо! Вече няма да работим, ще си сложим по един слънчев панел на покрива и ще си продаваме един-друг ток по 718 лева на мегават! Хахахаха!

  Как може да сме такива овце се питам? Само който не е решил, той не ни е издоил и остригал!

 4. 4 Профил на motor
  motor
  Рейтинг: Неутрално

  Каква природа бе, важ! Ти не разбираш ли, че от тези скъпи играчки енергийна полза никаква! Ефектът ще бъде само върху сметките за ток! НЕК изнася ток по 30 евро на мегават час за половината съседи, а на тея ще им плаща 360! Ай бегай оттука! С тези пари може много повече енергия да се спести! Мисли за изолация на сгради, мисли за локомотиви и тролеи с възможност за рекуплиране на енергията при спиране, каквито са всички тролеи и влакове на Запад от 60-те години, а в нас няма нито един такъв! Една неизолирана панелка хаби за една зима толква енергия, колкото бутафорните слънчеви играчки с цена на тока 718 лева за МВч ще произведат за 10 год, и то само ако покрият площ колкото стадион "Васил Левски"! Егати как тея хиени пак надушиха, колко е прост и наивен българският народ,какви корумпирани изроди го управляват и как лесно дава да го скубеш и доиш!

 5. 5 Профил на при зелените само със зелено
  при зелените само със зелено
  Рейтинг: Неутрално

  Екологично неосъзнати граждани, само срещу 1,30-1,50 лв. за киловат/0,78+доаставка+ДДС и т.н./ ще опазим природата. Ех, с какъв материал трябва да работим.

 6. 6 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  След 50 години Марищкият басейн ще се изчерпи. Цената на ядреното гориво било се увеличило 10 пъти и като построим Белене ще видим колко е евтина енергията и. Вятърните електроцентарли, където духа силен вятър вече дават по - евтина електроенергия от атомните. Но преди да се изчерпят въглищата и урана, ще ни довършат климатичните промени. Та цивилизованите народи мислят в перспектива. Ако ние си гледахме само интереса, не ни трябва нито Белене нито нови енергийни източници, но само за момента. Понеже влязохме в Европа там гледат в перспектива. Е можеше да не се изхвърляме толкова, но за нашите условия бъдещето е в соларната енергетика след много години и затова е необходимо да се почне от сега с малки мощности. Най атрактивният проект, който съм срещнал интернет е 154 мегаватова централа в Австралия в местност с мнго слънчеви дни в годината с цена 420 милиона долара. Предвижда се поетапно построяване до 2013 г. Ще се използува концентрирана слънчева светлина и соларни панели местно производство с 37 % кпд. Има много проблеми и трябва да изчакаме да я построят. В САЩ също има мащабни проекти за Соларни термоцентрали с Стърлингови двигатели на които се възлагат надежди и за които скептиците казват че това са проекти на хартия. Не бива да се забравя че производството на соларни панели е един много добър бизнес. Една Гръцка фирма произвежда соларни панели в Перник 90 % за износ. !0 мегавата. Защо няма Българска , а може би ще има. Ако търсим изгода, производството на соларни панели може да бъде много доходоносен бизнес в България стига да има инициатива и опит. За да има опит трябва да се почне с нещо.

 7. 7 Профил на Мунчо
  Мунчо
  Рейтинг: Неутрално

  Отново манипулация в публичното пространство. Отново празен лобизъм за ядрената енергетика. Защо този многознайко не каже, че към цената на ел.енергията от АЕЦ не са включени никакви разходи по обезопасяване и изхвърляне на отработеното гориво. Тогава цената ще бъде съвсем друга. Така че бъдещето не е на АЕЦ, а на ВЕИ, които са изключително многобройни, гъвкави и най-важно екологично чисти. Май трябва да гръмне АЕЦ Козлодуй, за да разбере целия свят, че този вид енергопроизводство няма бъдеще, особено при АЕЦ. Имаше публикация в публичното пространство какви далавери се вършат за доставка на "свежо" гориво нестандартно, водещо до големи рискове от повторение на Чернобил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах