Защо Черни Вит не е столица на зеленото сирене

Така изглежда зеленото сирене, което е само за лична консумация

© Анелия Николова

Така изглежда зеленото сирене, което е само за лична консумация



Ако не знаете, че след Франция и Испания България е третата държава в Европа, където по естествен път се получава плесенно сирене от типа рокфор, вината не е във вашата неинформираност. Причината е чисто прозаична и опира до пълната незаинтересуваност на администрацията към проблемите на дребното животновъдство, в резултат на което традиционните български продукти са пред изчезване.


Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Един Градинар
    Един Градинар
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    Тия разпоредби само мандри да имат право да продават краен продукт, само прекупвачи да имат право да изнасят навън (например мед), да бъдат премахнати незабавно, ако ще и европейски директиви да са! Всеки трябва да има право и възможност да продава продуктите на труда си! Сегашния ред обслужва само едри корпоративно-политически групировки!

    Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
  2. 2 Профил на an
    an
    Рейтинг: Неутрално

    Браво на хорицата,че са предприемчиви и не се оставят държавната машина да им съсипе ентусиазма

  3. 3 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 703 Неутрално

    Първата страна е Италия, където зелените сирена са най-стари, напр. горгонзолата е такова.

    Това сирене няма бъдеще, ако не се приеме закон, който разрешава продажбите на домашна продукция. Технологията му е сложна, трудоемка и едва ли ще има навалица от регистрирани мандри, които да го произвеждат. А и няма да е конкурентно при масово производство.

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  4. 4 Профил на 2
    2
    Рейтинг: Неутрално
  5. 5 Профил на ИСТОРИКЪ
    ИСТОРИКЪ
    Рейтинг: Неутрално

    Айде , бе Борисов! Само с плямпане работата не става! А, сега да те видим! Желю даде киселото мляко на Данон да го окепазят и му викат йогурт по турски, ти да видим как ще се окъкаш....

  6. 6 Профил на Пастисий Хил.
    Пастисий Хил.
    Рейтинг: Неутрално

    Ако дойда в Черни Вит ще ми продадете ли малко зелено сирене ?

  7. 7 Профил на taka e
    taka e
    Рейтинг: Неутрално

    Вярно е! Има много други наши уникални продукти, които не са познати на чуждия пазар или се представят под друга националност. Гърция препакетира българксо сирене и го изнася за Германия. Трябва да запазим културата и идентичноста си и да я представим на европейския и световния пазар и публичност.

  8. 8 Профил на Делян
    Делян
    Рейтинг: 678 Неутрално

    45 години комунягите какво мислите са правили? Забранявали са развитието на пазара, затова сега едвам прохожда.....

  9. 9 Профил на Един Градинар
    Един Градинар
    Рейтинг: 1155 Неутрално

    Създаване на възможности за директни продажби, farmers' markets и минимум бюрокрация - това трябва да се направи час по-скоро, за да живне поминъкът извън големите градове, ама час по-скоро!

    Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
  10. 10 Профил на VX
    VX
    Рейтинг: 469 Неутрално

    Тази статия трябва да е на първа страница, колкото се може повече хора да я прочетат
    Толкова сме се увлекли по пари и политика че забряваме за останалите работи

  11. 11 Профил на дани
    дани
    Рейтинг: Неутрално

    Това не е държава ,която мисли за хората ,производителите, особено в селското стопанство.Можехме да конкурираме половин Европа с тези дадености за развитие на селското стопанство,но скоро няма да просперираме като само гледаме да "вържем"бюджета!

  12. 12 Профил на eвЗЕНи
    eвЗЕНи
    Рейтинг: 474 Любопитно

    Авторът чувал ли е за Gorgonzola от Италия? Stilton от Англия?
    Поне погледнете в Wikipedia, ако не гледате какво се продава в магазините - сини серена на доста места има

    http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_cheese

  13. 13 Профил на Гечето
    Гечето
    Рейтинг: Неутрално
  14. 14 Профил на ..
    ..
    Рейтинг: Неутрално

    Да, така е, има продукти, които са качествени и трябва да бъдат продавани в Европа... Необходима е държавна политика за това...
    Например българско кисело мляко няма никъде в Европа...
    Не коментирам Данон понеже това не е същото..
    Едиснтвено се предлага гръцко, което се опитва да се доближи до българското, но всъщност е много далече и като качество и като вкус..
    Това е огромен пазар, направо е невероятно безхаберието на държавата....
    Засега единственото място където действително се изнася и е познато като бългатрско мляко е Япония..
    Това не е новина за съжаление, само едно напомняне.....

  15. 15 Профил на ЕВАЛА
    ЕВАЛА
    Рейтинг: 421 Неутрално

    много добра реклама, наистина
    малко уточнение - не може да се казва за всяко сирене с плесен, че е Рокфор. Казвам го, защото съм истински фен на Рокфор, и при него технологията няма нищо общо с "плесен се е самозараждала в дървените съдове", освен това българското сирене било снежно бяло отвътре... неточност е и, че плесента не се внася от вън при производството на посочените сирена

    разбирам целта на Екатерина Стоилова да ни представи въпросното сирене като еко био рокфор - продукт от най-висок ценови клас и като истински българин адмирирам това и решение

  16. 16 Профил на Анонимен
    Анонимен
    Рейтинг: Неутрално

    До коментар [#8] от "Делян":

    те са още навласт приател и ще са още дълго !!! И затова сме в блатото още....

  17. 17 Профил на Ariman
    Ariman
    Рейтинг: 707 Неутрално

    До коментар [#8] от "Делян":

    Смотльо, а за следващите двадесет години кой е виновен, айде стига с тия 45 години.

    Човекът е мярка за всички неща.
  18. 18 Профил на eleven
    eleven
    Рейтинг: 4 Неутрално

    Измама е няма такова сирене......Лично ходих до селото, само кмета го правел ..........мухлясало бяло сирене оставяш го в хладилника и позеленява - Зелен хайвер ))))))))

  19. 19 Профил на deian_deni
    deian_deni
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Аз живея в село Черни Вит и наистина трима от селото включително и г-н Димитров правят зелено сирене и то от истинско мляко, а не като по магазините

  20. 20 Профил на deian_deni
    deian_deni
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Аз живея в село Черни Вит и наистина трима от селото включително и г-н Димитров правят зелено сирене и то от истинско мляко, а не като по магазините

  21. 21 Профил на Георги Георгиев
    Георги Георгиев
    Рейтинг: 2726 Разстроено

    Поинтересувах се днес, 7 години по-късно. Все още няма прогрес. Да им се не види и бързото действие.

    "Изборът между ляво и дясно е, условно казано, избор между капитализъм и социализъм. А ние имаме проблем с феодализма." Кристиан Таков




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах