Нови осигуровки за малките фирми предизвикаха недоволство

Според данъчните за всяка трудова дейност трябва да се начисляват отделни осигуровки

Поправки в кодекса за социалното осигуряване и в закона за данъците върху доходите на физически лица, които влязоха в сила от началото на годината, предизвикаха масовото недоволство на микропредприятията, счетоводители и данъчни консултанти. В най-малките фирми, където управителят е едновременно и служител на фирмата, а най-често и неин собственик, той вече е задължен да начислява осигуровки за всяка от заеманите от него длъжности.


До края на миналата година разпоредбите позволяваха управителят-собственик да се откаже от мениджърското си възнаграждение и да се осигурява само като служител. Така пари за добро управление той можеше да получава като дивидент от евентуалните печалби, но от тази година за всяка трудова дейност трябва да се начисляват и внасят съответните осигуровки.


Осигуровките на самонаелия се управител трябва да са не по-ниски от тези за минималния осигурителен праг, съответстващ за бранша, като често варират между 700 и 800 лв. Допълнително прагът за самоосигуряващ се като служител е 420 лв., което означава, че в тези малки предприятия единственият работник, който е и управител, трябва да се осигурява на около 1200 лв. Това в много случаи е непосилно бреме за тези фирми, сигнализираха техни собственици.
Недоволството досега не беше изразено, защото изпълнението на осигуровките се посочи в указание на Националната агенция за приходите от 26 февруари. Именно срещу него въстанаха и счетоводители, специализирани в предоставяне на услуги за дребния бизнес, тъй като според тях има неясноти около указанието, а други също попадат под неговите удари.


Експерти коментираха пред "Дневник", че нагласите в много от засегнатите микропредприятия са бизнесът да се закрие, защото при толкова високи осигуровки дейността няма да носи печалби. Чисто методологически пък указанието също щяло да създаде затруднения за експертите, защото осигуровки се начисляват за доход, който реално не се изплаща.


В същото време обаче противоположни становища изказаха както от НАП, така и експерти в счетоводните среди. НАП обясниха, че само прилагат нормативните актове, а според тях всяка трудова дейност трябва да се отдели от другата, защото сама по себе си поражда основание и задължение за осигуряване.


Така, ако собственикът на ЕООД, притежаващо магазин, едновременно е управител и продавач,  трябва да се осигурява и за двете дейности, като според указанието няма как да изпълнява само едната длъжност. Отново според данъчните това ще даде и по-големи права на осигурените. Например, ако мениджърът е жена и тя роди, майчинските също ще се изплащат при по-голяма база.


"Досега имаше възможност да се внасят осигуровки на по-малки суми вместо на реалния доход. И днес, когато тя отпада, се поражда недоволство, но то е неоснователно", коментира Бисер Райнов, преподавател по счетоводство и одит във Висшето училище по застраховане и финанси.


Читатели се оплакаха от практики в НАП


Представители на бизнеса се оплакаха и от още няколко практики в дейността на НАП, които излишно утежняват дейността им. Експертите посочиха като ненужно натоварване задължението на фирмите да подават т.нар. декларация 6. С нея осигурителите (фирмите) посочват дължимите осигурителни вноски за своите служители, но преди това те вече са подали декларация 1 (или декл. 3 за бюджетни организации). В нея те са описали осигуровките и данъците (по ЗДДФЛ) за всеки отделен служител през съответния месец.


Така всеки месец се внасят декларации веднъж за дължимите осигуровки от работодателя и втори път за направените удръжки на работника, в който обаче осигурителният доход е посочен, и така се получава дублиране. НАП коментираха, че декларация 1 поражда права за осигуряваните и няма общо с декларация 6, която касае задълженията на работодателя. От нея се правило обобщение за общите задължения към НАП и НОИ на самото дружество.


Другата оспорена практика бе безработните лица, които са загубили правото си на обезщетение, сами да се регистрират като самоосигуряващи се с декларация образец 7. Това задължение е в сила от началото на годината и обхваща още редовните студенти над 26-годишна възраст, за които държавата не плаща осигуровки. С писмо до "Дневник" читател посочи чл. 2 от закона за електронното управление, според който не може да се изисква от гражданите да декларират вече подадени пред други публични институции данни, а държавните органи сами трябва да изградят система за тяхното предоставяне. Становището на НАП в този случай е, че не всеки безработен се регистрира в бюрата по труда и затова те не са източник на информация за всички трайно безработни, студенти и други самоосигуряващи се лица.

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на goodman
  goodman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредната безумна идея на безумци... ще падне в съда ако изобщо се осмелят да я приложат. Не може да се облага доход който не съществува. И пак България (т.е. ние данъкоплатците) ще плаща присъдени дела от съда на Европа...

  zapoznat
 2. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1257 Гневно

  Дневник, бесен съм Ви както и на автора.
  Посредствена статия и отбив на номера.
  Новите задължения не произтичат от промени в КСО и ЗДДФЛ, а от Указание издадено на 25.02.2010 от Директорът на НАП. Това е подзаконов нормативен акт с който се правят тълкувания и задължителен за служителите на НАП.
  Не сте и дума казали за двете решения на ВАС срещу подобни попълзновения на НАП.
  ГЕРБ са същите боклуци като другите, не смеят да уредят нещата със закон, а гледат тихом мълком с поднормативни актове.
  Освен това указанието задължава да се начислят осигуровки със задна дата. Кощунство, не можаха да отменят закона за амнистията, а ще ми налагат задължения със задна дата.
  Слаба статия може би за да не разсърдите Бойко, но това ще му е краят. Няма да плащам, ще фалирам и да си търсят кредитите от НАП.
  Поредно мародерство !!!!
  Бойко е като Симо лъжеца, но по-голям.
  Борисов е ош-беш с Гуцето.
  Хора има подписан таен договор за АЕЦ Белене, с държавни гаранции, за това трябва да се плащат неустойки.
  Бойко го крие и ще му изяде главата.

  ДОЛУ БОРИСОВ иначе ни чакат пак времената от ЖАН

  Комунизмът/социализмът, фашизмът и ислямският фундаментализъм са еднакво човеконенавистни идеологии за методично изтребване на човечеството!
 3. 5 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ах, Дянков, Дянков, какой ты пич, пардон, финансов министър!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 4. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  До коментар [#13] от "Plamen":

  Пламене, правиш ли разлика между:
  Работник, Свободна професия, Бизнес и Инвеститор.

  Ти си работник, което не е обидно, но е начин на мислене и света не се движи от такива като теб, а от последните три групи хора

  Комунизмът/социализмът, фашизмът и ислямският фундаментализъм са еднакво човеконенавистни идеологии за методично изтребване на човечеството!
 5. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Спокойно ! Както казваха едно време като усерат нещо - и тази инициатива се провали. Писах вече, че Дянков се опитва да издои пърча, но резулатът е известен предварително.

 6. 23 Профил на Росен (Путлер капут)
  Росен (Путлер капут)
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Plamen № 13

  Аз съм заклет "герберист", но също така и "частник". Това наистина е голяма глупост, по-голяма и от акциза за цигарите. Отсега ти гарантирам, че тези осигуровки няма да се плащат. Прав си - минимумът който печели дребен частник е не дори 1200, а от 1 500 лева нагоре, но това не значи, че като нямаме почивен ден и работно време /нормално става въпрос/ трябва да ги даваме на държавата. Има куп длъжности в държавата, които получават тези парички като заплата без никакъв риск, за разлика от нас, където фалита ни дебне, като Джак изкормвача в тъмна лондонска уличка.

  ВИВА ГЕРБ, но това е глупост, която няма да я бъде, както не стана с цигарите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 7. 37 Профил на mlad76
  mlad76
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Plamen":
  Няма как да познаваш всички собственици на фирми, защото са около 150 000 на брой . В скоро време ще са 150 така , че почакай и ще ги познаваш !
  Започваш с мен !
  Приятно ми е - Иван Иванов / будка за вестници - доход 450 лв/.
  Колко беше СО? Не ми казвай , ще го сметна . Умник !

 8. 67 Профил на pateto
  pateto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде пак всички под един знаменател. Айде да видим колко малки фирми има вписани и какъв процент от управителите - еднолични или не съдружници на тези фирми карат БМВ-та. Мога да разбера НАП и усърдието да понапълят бюджета. Не мога да разбера отношението на хората, които приравняват всички собственици. Крайностите не са никак хубаво нещо.

 9. 80 Профил на Joronic
  Joronic
  Рейтинг: 177 Гневно

  Защо никой не казар че ти взимат осигуровки за доходр който нямаш. Ако фирмата изкарва 1300-1500 лв. на месец, като се приспадната разходи за офис, охрана, интернет, ел. подпис остават към 1000. Е как тогава да си платиш заплата 1200 лв? очевидно, че няма да си платиш толкова. От НАП обаче въобще не ги вълнува колко ще си платиш, а какво ще вземат. И те ти искат осиуровки върху 1200 лв. ,нищо че ти никога няма да ги получиш.
  Това е все едно да ти искат данък за товарен камион, защото имаш шофьорска книжка.
  Ти казваш: Ама аз нямам камион.
  - Да, обаче имаш книжка и потенциално можеш да имаш и камион. Така че цакай данъка и не се ослушвай, че има и лихва + глоба.

 10. 91 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  do Plamen 18
  "И да останат по-малко фирми на БГ пазара, то ще останат по-добрите, които имат "know-how" за оцеляване в тази ситуация. Потребителя, ще получи по добър продукт/обслужване, а собственика по добри приходи."
  Пламене, това, което става в момента е усилено картелиране на икономиката ни и най-бързия начин за постигане на монополи, които ще ни грабят до припадък. Не говори глупости за по-лучаване на по-добър продукт от потребителя! Ще получим само космически цени и нулева конкуренция!

 11. 92 Профил на Joronic
  Joronic
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До Пламен от 18
  Не е вярно че големите фирми предлагат по-добър продукт или услуга Ако беша така клиентите щяха да ходят само при тях А някои от големите фирми като са монополисти осигуряват напрово плачевно качество - Топлофикация например След като има клиенти за малките и микро фирмите значи и те предлагат конкурентен продукт И тук никой не спори за това че като получава пари трябва да плаща осигуровки а за това че нормативно му се задава че е получил еди какво си възнаграждение и следователно дължи и осигуровки Обаче това възнаграждение не го е получил там е проблема!

 12. 100 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  @ Пламен #13
  Пламенчо, или се казваш Красимир Стефанов, или си кръгъл и-ди-от!

  "Напредък, всичко е напредък. Както казва Брюксел" - Боко опонира на Цветана на Републиката
 13. 130 Профил на zoroaster
  zoroaster
  Рейтинг: 266 Неутрално

  НАП са абсолютно прави с това указание наистина това е смисъла на закона. Ако някой не му е изгодно да се осигурява като ЕТ, а не да си прави ООД. Все пак по презумпция ЕТ е създадено за дребния бизнес, а ООД би следвало да е за средно голям бизнес и съответно за големия бизнес се използва АД. Така че не виждам нищо странно или нелогично в това указание.

 14. 131 Профил на Joronic
  Joronic
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#130] от "zoroaster":

  Много сте правл Предлагам в закона да се запише че едно ООД трябва да има 100 х лв печалба и ако няма държавата ще ми доплаща дотолкова А аз тогава с удоволствие ще си изплащам и 3000 лв заплата

 15. 133 Профил на madjo_74
  madjo_74
  Рейтинг: Гневно

  ИЗРОДИ НЕЗЕМНИ,АКО БЯХМЕ ПОНЕ НАПОЛОВИНА ЕВРОПЕЙЦИ,ВЕЧИ ЩЕШЕ ДА ИМА ОБЕСЕНИ ПО УЛИЦИТЕ-УПРАВНИЦИ.ОВЧЕДУШЕН НАРОД СМЕ.

 16. 141 Профил на zapaslivko
  zapaslivko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  http://www.odit.info/?s=6&i=204588&f=3

  Не човек, а желязо-просъскал от НАП ревизор,
  тихо мъртвият казал-не, бях по ДУК и по СОЛ!

 17. 142 Профил на zapaslivko
  zapaslivko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да припомня нещо
  През 1997 г дойде на власт едно правителство, което даде надежда на малкия бизнес.
  Въведоха се патентите. Фирмите започнаха постепенно да показват обороти и печалби.
  И не щеш ли тихомълком в края на 2000 г това правителство въведе изравняване на осигуровките за ЕТ на годишна база. Хиляди ЕТ , които честно въвеждаха обороти от продажби бяха прецакани. Правителството им благодари като ги наказа с хиляди левове допълнителни осигуровки по най подъл начин. Това се случи през 2001 и това правителство си отиде а ЕТ станаха ЕООД заради осигуровките. Вече бившия министър председател се обиди, че не били разбрани и уж се скри.
  През 2009 правителството на ГЕРБ дойде като правителство на надеждата ………….

 18. 155 Профил на Simeonov
  Simeonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#151] от "даниела":

  Подкрепям те на 100% и аз съм на същия хал.Ще се учим от братята роми,те от години не плащат нищо и все за единия хляб пари намират.Жалко за децата ни ,че и те от мизерията ще видят.
  Нека на съвестта на управляващите тежи съдбите на днешното и идното поколение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах