Българското саламурено сирене ще се рекламира с пари от ЕС

© Красимир Юскеселиев



Европейската комисия е одобрила проект на националната асоциация на млекопреработвателите за промотиране на българското саламурено сирене и кашкавал в Испания и Германия. Програмата е на стойност 6.2 млн.лв. - 50% от средствата идват от ЕС, 30% от националния бюджет, а останали са съфинансиране от бизнеса.


Коментари (21)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на кой яде сирене?
    кой яде сирене?
    Рейтинг: Неутрално

    саламурено сирене се яде в Турция,Гърция, Сърбия и Ливан.тези пари са хвърлени на вятъра

  2. 2 Профил на инж. Филип
    инж. Филип
    Рейтинг: 445 Неутрално

    До коментар [#1] от "кой яде сирене?":

    Има достатъчно емигранти по света да хапнат и нащо. В Германия има над 3млн. турци. Хубаво е че се стимулира по някакъв начин износа, защото тук в БГ има едни 2млрд. лева дето ги въртим вече 20г.

    Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
  3. 3 Профил на feta..
    feta..
    Рейтинг: Неутрално

    Гръцкото 'Фета' е популярно на запад, не виждам проблем това да стана и с българското сирене.

  4. 4 Профил на Минаващ
    Минаващ
    Рейтинг: 607 Неутрално

    "Гръцкото фета" е популярно, защото е сирене, а не смес от сол и тебешир!

    "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
  5. 5 Профил на ?
    ?
    Рейтинг: Неутрално
  6. 6 Профил на Лумпен
    Лумпен
    Рейтинг: Неутрално

    До коментар [#5] от "?":

    НЕ! С палмово масло и гипс или тебишир

  7. 7 Профил на ras16377431
    ras16377431
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Ако не го пресоляваха, щях и аз да го ям. Сега ям моцарела и фета, тях не трабва да ги изкисваш в продължение на дни, за да са годни за консумация.

    gradinko.bg
  8. 8 Профил на vg
    vg
    Рейтинг: 499 Неутрално

    Единственият ефект от цялата рекламна кампания ще бъде олекването на държавния бюджет с почти два милиона лева .

  9. 9 Профил на невеж
    невеж
    Рейтинг: Неутрално

    т.е. дори и да започнат нашите мандраджии да правят саламурено сирене, то ще е за износ. ние продължаваме да (не) ядем помията, дето се продава на вътрешния пазар.

  10. 10 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 697 Неутрално

    Честно да си призная сирене от България не си купувам вече, защото не знам кое е истинско(ако има въобще такова) и кое е с абсолютно вредното палмово масло и пресолено , оводнено итн. Моцарелата ми допадна и напоследък само нея купувам. Жалко

    malart.blog.bg
  11. 11 Профил на блг
    блг
    Рейтинг: Неутрално

    Европейците не разбират от сирене и нема смисъл да се дават грешни пари за реклама на сирене. По-добре да се рекламира вино или туризъм.
    По Европата имат 200 000 вида кашкавал (т.нар. "сирена" и всичките са кръгъл боклук - датски, италиански, френски, фета, мета... безвкусни и некакви такива никакви, като твърдо масло с вкус на нищо... само ме е яд за парите дето съм хвърлил по супермаркетите на Запад докато опитам почти всичките та белким намера поне 1 вид ставащ за ядене - не намерих. Опознай света за да обикнеш Родината...
    Добре че съм само турист а не жалък гастарбайтер като вас.

    Само българско овче сирене по БДС или близко до БДС и български кашкавал! Това е истината. И по-добре да не учим европейците как се прави сирене че утре може те на нас да продават бело саламурено така както и Данон си пробутва мизерното кисело млеко у нас...

  12. 12 Профил на инж. Филип
    инж. Филип
    Рейтинг: 445 Неутрално

    До коментар [#10] от "malart":

    Има достатъчно добри чисто български продукти и не е необходимо да се увеличава търговския дефицит, като се купуват вносни такива. Специално кашкавал и сирени с качество има много марки, дори напоследък пуснаха в едни малки пластмасови саламури /отлежали еди колко си дни/ и си е хубаво сиренето, даже има и овче.

    Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
  13. 13 Профил на nmemory.org
    nmemory.org
    Рейтинг: Неутрално

    аз в ГДР като бех само саламурено сирене плюсках така че старите баби без зъби ще го изкупат с камиони

  14. 14 Профил на Гого
    Гого
    Рейтинг: Неутрално

    Господа, аз съм от Бургас. Много ви моля кажете ми къде мога да намеря истинско сирене, независимо дали е саламурено или не? Всеки ден консумирам над 150гр сирене, но нито веднъж не съм попадал на истинско, независимо от цената. Предварително Ви благодаря!

  15. 15 Профил на .
    .
    Рейтинг: Весело

    До коментар [#14] от "Гого ":

    В Гърция, драги Гогчо! В Гърция... Там си купих последният път бяло сирене, което напомня на нашето някогашно българско сирене, преди да го наблъскат с фалшиви боклуци... Цената е приемлива, предвид вкуса. Фирмата се казва "Додони", сиренето се води "Фета", за около кило - 6 или 7 евро. Евтино, предвид, че в други държави купувам само 200 грама гръцко сирене фета за около 5 евро, но това е друга история... Преди влачех от България за чужбина, сега влача от чужбина за чужбина, понеже нищо в България вече няма качество... Освен ако сам не си набереш чай и чубрица от България... Всичко останало е някаква безумна лъжа и цигания...

  16. 16 Профил на Гого
    Гого
    Рейтинг: Неутрално

    До №15.
    Благодаря! Някой път ще се почерпя. Скоро нямам път до Гърция.

  17. 17 Профил на msl
    msl
    Рейтинг: Неутрално

    и да се забрани това име Българско саламурено сирене ако има даже и следи от растителни мазнини и да се затварят мандрите завинаги при измами на етикетите

  18. 18 Профил на Анкара
    Анкара
    Рейтинг: Неутрално

    Тук има десетки видове хубаво сирене, но вкусът на някогашното нашенско сирене - овче и краве, и кашкавал "Балкан" (овчи) и "Витоша" (краве), и особено козето сирени и козето кисело мляко и биволското кисело мляко, бяха нещо съвсем друго. В общежитието, бащата на приятеля ми, с когото деляхме стаята, беше мандраджия, та виниги си хапвахме оригинално сирене, даже и специалитета "Гюбек", т.е. ядрото на сиренето. Сега май сиренето вече не е същото... На село хората си правеха сами сиренето с цели бъчви... Все някога ще се появи един умен предприемач, който отново ще започне да произвежда истинско сирене, без евтини примеси... Дай Боже!!!

  19. 19 Профил на nick
    nick
    Рейтинг: Неутрално

    БЪЛГАРСКОТО СИРЕНЕ беше много популярно до като комунизма падна след това всичко се промени и хората (които го купуваха) си промениха мнението за него.
    Трудно е сега да се промени мнението на една вече нова генерация която е свикнала с гръцкото примерно. Борбата и кампанията за пазар ще е безмислена на този етап освен по добре не харчете парите на вятъра а отделете на качеството.

    Спомням си като напуснах Б-я преди 30 години на запад това същото сирене беше разкошно и беше предпочитано не само от съседите ни но дори и от немци и скандинавци. После новите производители започнаха да използват наи различни "продукти"
    и млека които като страни като САЩ не са допустими като например да пишеш овче а то да е малко от това малко от онова и т.н. чувал съм за тонове контейнери върнати(недопуснати) в САЩ само заради тези причини и тези които го изкупуваха от Б-я си останаха със загуби останалото което мина"метър" пък равали репутацията изцяло на това което се нарича и знае БЪЛГАРСКО СИРЕНЕ.

  20. 20 Профил на гражданин
    гражданин
    Рейтинг: 626 Неутрално

    Кви са тия глупости!
    То българското сирене е с млеко на прах от Украйна и палмово масло от Калимантан!!!
    Вместо да дават пари за реклама на нещо дето не съществува, по добре да ги дадат за контролни акции и конфискации на всички фалшиви и незрели сиренета дето се продават навсякъде!!!

  21. 21 Профил на Димитър Димитров
    Димитър Димитров
    Рейтинг: 1306 Неутрално

    В супермаркета в Киев, който е близо до квартирата ми тази седмица имаше дегустация на сирене и кашкавал "Произведено в България". За съжаление сме закъснели - има 4-5 вида гръцка и датска "фета", а "Президент" предлагат "фета" и "брынза", което е бяло саламурено сирене.

    http://tickey.me




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах