Три цвята вино: синьо

© Фейсбук профил на Gik



Всеки любител на виното знае в общи линии (не значи, че ги спазва) съветите на експертите с какви храни е подходящо да се комбинират белите и червените видове или и розетата. Една испанска компания обаче постави нов въпрос за размисъл - с какво се съчетава синьото вино.


Точно така - морско синьо. Като най-красивите морски вълни, които сте виждали. Поне в този нюанс се предлага на българския пазар. Засега в някои ресторанти.


На кого му хрумна "безумната" идея



Авторите на това предизвикателство - Gik Blue, са основателите на стартъп на Иберийския полуостров.


Напитката, която предизвиква ценителите на виното, е разработена съвместно с Университета на страната на баските и изследователския екип Azti Tecnecalia. Виното е произведено едновременно и от бяло, и от червено грозде, отглеждано в различни региони на Испания.


Синьото идва от комбинацията между антоцианин - пигмент, който се съдържа в ципата на гроздето, и така наречената индигова боя (или индиготин, органично съединение, исторически също извличано от растения, днес се синтезира и по изкуствен път).


На сайта си авторите на идеята казват, че избират този цвят, защото той най-добре изразява представите им за движение, иновация и безкрайност едновременно.


Според един от създателите на стартъпа Аритс Лопе компанията е създадена на шега, за да обръща разни неща с хастара навън и да се види какво ще се получи.

© Фейсбук профил на Gik


"Искахме да бъдем иновативни и да започнем малка революция и винената индустрия ни изглеждаше идеалното място, откъдето да почнем", казва той. Единственият проблем, който съзрели, бил този, че никой от тяхното обкръжение не разбирал от производство на вино. Затова се наложило да се обърнат към университета, където екип от инженери химици в продължение на две години им помогнал да съчетаят природата с технологията, за да се произведе синьото вино. Към него са добавени и подсладители.


"Ужасното изобретение"


"В началото хората не повярваха, че това, което сме направили в този цвят, е вино, но когато го опитаха, го харесаха, и постоянно се връщаха да си поръчват", казва пред БиБиСи Енрике Исаси, мениджър на един от първите ресторанти, които предлагат на клиентите си новата напитка.


Изданието обаче отбелязва, че далеч не всеки клиент е станал фен на това вино. Някои от опиталите го наричат компанията богохулническа, а виното - ужасно изобретение. Други го определят като анти вино, а трети припомнят какво е направила базираната в Севиля компания "Пуерто де Индиас" с ягодовия джин. Той е създаден след провала й да произведе ягодов ликьор с пресни плодове, към който производителят добавил и предварително ферментирали ягоди. Резултатът е нещо средно между ликьор и джин.


"В Испания виното е много важна част от местната култура и не се е променяло от векове. Това е страна, която предпочита традицията пред иновацията. Но Gik се опитва да промени това. Ние сме нормални хора, на които не е нужно да знаят хиляди правила, за да се насладят на чаша питие", обяснява логиката си Лопес.

© Фейсбук профил на Gik


Според БиБиСи поведението на основателите на стартъпа е по-революционно от самата напитка, която са направили.


Искат ли хората виното да е синьо


Насоките, които дава стартъпът на клиентите си, които предстои да тестват синьото вино, включват акроними като WTF, предложения за комбинация с храни като паста "Карбонара" и салата "Дзадзики" и някои съвременни испански банди за музикално оформление.


И тримата са на възраст под 30 г. и цялата им маркетингова стратегия е насочена към тази възрастова група и основно през социалните мрежи.


Засега е трудно да се прецени дали синьото вино привлича интереса на хората извън тази група. В момента продуктът се предлага в 25 страни с планове да се насочи и към САЩ през следващата година.


Сомелиер от Ню Йорк коментира пред изданието, че "слава Богу" не е опитвал това вино и смята, че съвременният вкус ще продължи да подкрепя натуралните, неподправени вина, към които нищо не е добавено, нито нещо е отнето.


"Със сигурност мога да кажа, че това вино няма да се окаже сериозен претендент за винените листи на заведенията в обозримо бъдеще", казва сомелиерът Чад Уолш.


Дегустация в България


От известно време синьо вино се предлага и в България. То е на избата "Санта Маргарита", която разполага със своя собствено лозе от 140 хектара, на което отглежда сортовете Мерло, Каберне совиньон, Каберне фран, Гренаш, Пино ноар, Макабео, Шардоне и Совиньон блан, казват от "Асал Трейдинг" ЕООД, официален вносител на Pasion Blue Chardonnay.


От компанията обясниха, че освен в България го предлагат и на пазара в Корея, предстои в Македония и Турция.


Казват, че интересът към напитката със странния цвят е голям, но не уточняват какво значи това.
"Определено това е нещо ново и се приема с много интерес, а също така и с много въпроси, което смятам, че е нормално. Все пак сме свикнали, че виното обикновено е червено или бяло. Специално в България това вино предизвиква голям интерес. Червеното, бялото и розето вече не са единственият избор за любителите на божествената напитка", казва Асиф Алиев, управител.


Това е по-скоро не вино, а лайфстал продукт за забавление


коментира пред "Дневник" пък Яна Петкова, винен дегустатор и консултант. Според нея синята напитка, ако се погледне на нея като на вино, то тя има пренебрежима стойност от гледна точка на енологията.


Тя дава пример с професионалната дегустация на вина, при която те се оценяват по отношение на съдържаните аромати, киселини, тяло, дължина, а в конкретния случай на практика такава оценка е невъзможна.


"Но синият цвят не означава, че виното е лошо. Все пак самото му замисляне не е да бъде някакво страхотно вино или да е такова с колекционерска стойност, а за забавление", добавя тя.


Дава му най-много 2-3 години живот докато в цял свят го опитат всички, които са любопитни.

© Фейсбук профил на Gik


"Има много такива лайфстайл продукти. Някои се налагат, други – не", допълва Петкова. Според нея лятото по баровете ще бъде доста модерно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1476 Неутрално

    Испански БОЯрышник.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  2. 2 Профил на citoplast
    citoplast
    Рейтинг: 5618 Неутрално

    Предпочитам пет, шест годишен Pinot Noir със съвсем нормален цвят пред това нещо.

  3. 3 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 2104 Весело

    Поредното оригиналничене. През 90-те мой познат, истеричен седесар, си оцветяваше водката в синьо. После спря.

    Еретик
  4. 4 Профил на xali
    xali
    Рейтинг: 9377 Неутрално

    Бих опитала, но за редовна консумация няма да се набутвам

  5. 5 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1887 Неутрално

    [quote#0:"статията"]Дава му най-много 2-3 години живот докато в цял свят го опитат всички, които са любопитни.[/quote]
    И на мен така ми се струва Бих добавил още година две, докато успеят да пласират непродадената продукция от предишните 1-2 г'.

    П.С. "...Пфуй Йък...?!?" - Казал 007, като в Хонг Конг му преложили едно оризово вино с това име, в един от филмите от поредицата!

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  6. 6 Профил на lil_alex
    lil_alex
    Рейтинг: 1331 Неутрално

    Феновете на романа Дюн ще са доволни. Там семейство Атридис пиеха синьо вино. Само не се сещам какво беше мезето...но си е напитка за футуристи и нърдове.

  7. 7 Профил на Mia san Bayern!
    Mia san Bayern!
    Рейтинг: 2830 Неутрално

    Синьо вино..хмм много интересно..

  8. 8 Профил на els_g
    els_g
    Рейтинг: 1014 Неутрално

    Бих го опитала от любопитство, но иначе - да пия редовно боя и подсладители - не, мерси!

    Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
  9. 9 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 2274 Весело

    Ще призная за смелчаци тези,които успеят да пласират кисело мляко в черен цвят. Като на хайвер.

  10. 10 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 9839 Неутрално

    За проба - може. Съмнявам се да го пия постоянно.

  11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1887 Неутрално

    [quote#9:"deaf"]Ще призная за смелчаци тези,които успеят да пласират кисело мляко в черен цвят.[/quote]
    За черен йогурт не съм чувал, но по нашенско продават не зле фруктови кисели млека с десетина вкуса, това с боровинките е тъмно виолетово, шоколадовото-тъмно'кафяво

    П.С. Производителят е местна фирма (Щраус), закупена преди години от тъй мразените в България Несле. Обаче културите си за кисело мляко ги купуват от дъъъълги години от България-Бацилус Булгарикус. Бифидум'а (даваща по сладникав вкус на йогурта) си я отглеждат в Израел.
    До коментар [#9] от "deaf":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  12. 12 Профил на mentra65
    mentra65
    Рейтинг: 1530 Весело

    Една година бях сгрешил една безвредна боя и оцветих ракията в синьо.Заприлича ми на спирт за горене и трудно се пиеше с този цвят.

  13. 13 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3118 Неутрално

    С боя може да се докара всякакъв цвят, но гаврата с виното ми идва в повече. За някои нищо ценно и нищо свято няма. Срам!

  14. 14 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    В началото си виках защо не, все пак това е близко до цвета на доста сортове грозде. Погледнах в сайта им за повече подробности, и всъщност няма повече отколкото в статията. Не вярвам това добавяне на "органични" пигменти да предизвика много ентусиазъм. Обаче според мен има възможност да се намери някакъв малък пазар : за коктейли например. Светлосиня сангрия например. То и кюрасаото се прави с портокали.

  15. 15 Профил на Wornoxmaniak
    Wornoxmaniak
    Рейтинг: 2111 Весело

    До коментар [#3] от "Костадин Иванов":


    [quote#3:"Костадин Иванов"]Поредното оригиналничене. През 90-те мой познат, истеричен седесар, си оцветяваше водката в синьо. После спря.[/quote]


    Приятела ти си е бил чист алкохолик, кво общо има СДС-то?

  16. 16 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    Защо статията е озаглавена 3 цвята вино. Има червено, бяло, розово, оранжево и жълто. И говорим за цветове за които не се използват никакви пигменти.

  17. 17 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 2104 Весело

    До коментар [#15] от "Wornoxmaniak 🙄":

    "Приятела ти си е бил чист алкохолик, кво общо има СДС-то?"

    Синият цвят. Но цветът, както съм написал, му омръзна още преди разпадането на СДС, така че спря с оцветяването.

    Еретик
  18. 18 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1935 Неутрално

    Имам оригинална идея за вино с цвят и аромат на диария. Някой знае ли откъде мога да получа финансиране?

  19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1887 Весело

    [quote#16:"bcbg"]Защо статията е озаглавена 3 цвята вино. [/quote]
    Предполагам заради една кинематографска трилогия от преди 2-30++ г (напоследък я мЕрнах по една от кабеларките).
    [quote#16:"bcbg"]Има червено, бяло, розово, оранжево и жълто.[/quote]
    "Жълтото" обикновенно е старо/престаряло бяло вино, което и за готвене едвам става (Сотерн' е изключение от правилото, 'ма то не е за готвене...за кондитория май става, не съм чат тук), или over'oaked Chardonnay.

    Оранжево вино още не съм виждал (освен едни купешки Пелини...май...не помня ясно) и определено не съм проб'ал-МНОГО се обичам и уважавам, напоследък!
    До коментар [#16] от "bcbg":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  20. 20 Профил на i.s
    i.s
    Рейтинг: 264 Весело
  21. 21 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Не, жълтото вино е друго. Надникни в Гугъл, има информация. Прави се в Жура, в подножието на Алпите. Бутилките са по 62 сантилитра, не по 75 като другите вина. Много сухо вино, и вкуса е много странен (орехи), нищо общо с това което си пил преди. Също е доста скъпо, най евтините почват към 20 €, най скъпите бият рекорди. Това е също вино което може много добре да се пази (има и 200 годишни). Прави се с един сорт грозде - savagnin. Това е вино с което трудно се свиква в началото, но след това почваш да го оценяваш.
    А иначе за оранжевото вино : ако обичаш белите много сухи вина, ще обичаш и оранжевите. Грузинските са най известните, но има и много добри италиански и френски.

  22. 22 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    До коментар [#18] от "usero":

    Ха ха. Пил ли си кюрасао ? Ако пийнеш над 100 г, след това урината ти става светло синя. При положение че и при виното искат да използват същия пигмент, сигурен съм че някои ще си купят синьо вино само за да се възхитят на ефекта

  23. 23 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Мойше, забравих, ето ти линк за жълтото вино

    https://www.google.fr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=vin%20jaune

    Търси с vin jaune ако разбираш френски, и https://en.wikipedia.org/wiki/Vin_jaune
    ако разбираш английски

  24. 24 Профил на dearblue
    dearblue
    Рейтинг: 1196 Неутрално

    ИН ВИНО ВЕРИТАС
    veni vidi vici vini vita

  25. 25 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1935 Неутрално

    Ей, не знам защо, ама като чета тука и нещо все ми идва на акъла за една случка от миналата година, когато един чичак си беше купил бутилка вино за седемцифрена сума и беше дал съдържанието за анализ. Бяха го изанализирали като котешка урина.

  26. 26 Профил на bryghtlyght
    bryghtlyght
    Рейтинг: 1801 Неутрално

    Леле, тфа е супер джазово (супер хипстърско би го казала днешната младеж, а даже леко метросексуално). Нещо като кафяви домати, черни лалета (на черните кокошки вече им взехме здравето във форума, даже ги простудихме), сладолед с горчица и манджа с грозде. Жалко, че не пия алкохол. Щях да ги ударя в земята, черната.

  27. 27 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    До коментар [#25] от "usero":

    Излъгал те е някой. Никога бутилка вино не е стигала седем цифри (в евро и долари де). Само една е стигала 6 цифри, ама е била Реобоам (4,5 литра). Колкото това за пикнята не е сериозно : на тези цени купуват и продават само професионалисти. И никой не дава "за анализ"

  28. 28 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 1935 Неутрално

    До коментар [#27] от "bcbg":

    Ми за цифрите съм готов да се откажа, не си спомням какви бяха точно, ма за една бутилка вино си бяха грамадни, ако ще да е била и дестлитрова дамаджана, обаче си държа на съдържанието.

  29. 29 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    До коментар [#28] от "usero":

    +1. Намерих случая. Всъщност измамата е била че бутилките са били на Томас Джеферсън, защото е имало уж инициалите му. Били са фалшиви Шато Лафит, и балъка ги е купил директно, без да се консултира със специалист. Става въпрос за обикновенна измама.

  30. 30 Профил на token
    token
    Рейтинг: 1151 Неутрално

    До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

    уважи се с ice wine - цветът му варира от жълт до почти оранжев ($50+/350 mL):

    http://weirdcombinations.com/wp-content/uploads/2010/09/Inniskillin-library-ice-wine-tasting.jpg?85c17c

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ice_wine

  31. 31 Профил на Никола Георгиев
    Никола Георгиев
    Рейтинг: 1315 Неутрално

    До коментар [#21] от "bcbg":
    [quote#21:"bcbg"]Не, жълтото вино е друго. Надникни в Гугъл, има информация. Прави се в Жура, в подножието на Алпите. Бутилките са по 62 сантилитра, не по 75 като другите вина. Много сухо вино, и вкуса е много странен (орехи), нищо общо с това което си пил преди. Също е доста скъпо, най евтините почват към 20 €, най скъпите бият рекорди.[/quote]
    Попрочетох за това Vin jaune, гледам, че се пие с Comté (което не съм виждал в БГ) и орехи за мезе, но откъде да си го купя в София (20-30 евро де, скъпите не са за мене) ?

    Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
  32. 32 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 4320 Неутрално

    Отврат, все едно че пиеш мастило!

  33. 33 Профил на Pontif А
    Pontif А
    Рейтинг: 2583 Неутрално

    всяка храна или напитка може да се оцвети във всеки цвят с хранителни бои. Безвредни са и са евтини. Но .... защо?

    California Über Alles
  34. 34 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    До коментар [#31] от "Никола Георгиев":

    Нямам представа, не живея в България. Не знам ако го има, даже във Франция се намира само в специализираните за вино магазини. И освен това е трудно вино - при първата дегустация поне 90 % не го харесват. И след това лека-полека... Нещо като първата цигара при пушачите, а като свикнеш ти стават приятни. Ако си франкофон, ето една хубава статия с доста информация :

    http://lapassiondugout.com/rencontres/francois-mossu-le-gout-du-jaune/

  35. 35 Профил на lechevalier
    lechevalier
    Рейтинг: 1504 Неутрално

    От момента, в който напитката е получена чрез добавяне на оцветител, цялата работа е смешна. Така всякакъв цвят може да се докара.

  36. 36 Профил на lechevalier
    lechevalier
    Рейтинг: 1504 Неутрално

    До коментар [#21] от "bcbg":

    Повечето юрски вина (Юра, не Жура) са доста особени. Пил съм и жълто, и маквен... Трябва да си роден там, че да ги обичаш безусловно.

  37. 37 Профил на bellend
    bellend
    Рейтинг: 1058 Неутрално

    Цветът е едно от последните неща при избора на добро вино. И (поне) две неща, които предизвикват недоумение:

    1) "Виното е произведено едновременно и от бяло, и от червено грозде, отглеждано в различни региони на Испания."

    Това обръща с краката нагоре всичко, което стои зад което и да е вино - тероарът.

    2) "Към него са добавени и подсладители." ?!?! По-скоро лимонада?

    3) "Единственият проблем, който съзрели, бил този, че никой от тяхното обкръжение не разбирал от производство на вино. Затова се наложило да се обърнат към университета, където екип от инженери химици в продължение на две години им помогнал да съчетаят природата с технологията, за да се произведе синьото вино. "

    Това е много millennial-подход. Разбирам ги: да разбираш от това, което правиш, или да наемеш енолог - това вече никак не е hip/cool/savage. Желая им успех в сегмента им.

  38. 38 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    До коментар [#36] от "lechevalier":

    На френски ж -то се произнася, не знаех че на български се пише и произнася Юра. Маквенът не съм му много фен, просто защото предпочитам сухите вина. Жълто вино пия няколко пъти в годината. Не съм местен, даже отдавна не съм стъпвал там.

  39. 39 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    Ето как се прави коктейла : бяло зелено червено :

    https://fr.pinterest.com/pin/497577458809086167/

    Сега, като се замисли човек, има няколко наций обичащи алкохола, бързо ще му намерят патриотично приложение. Няма да е по лошо от мента например. Така че не са толкова глупави младежите.

  40. 40 Профил на igeorge71
    igeorge71
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#21] от "bcbg":
    Жура в подножието на Алпите? Звучи като Витоша в подножието на Стара планина.

  41. 41 Профил на bcbg
    bcbg
    Рейтинг: 1404 Неутрално

    До коментар [#40] от "igeorge71":

    Дрън дрън. Като искаш да се правиш на интересен, давай поне някакви логични примери. Да, съседен масив с максимална височина 1700 м е в подножието на такъв с максимална височина 4800 м. Да беше писал по скоро нещо по темата, отколкото да се заяждаш за глупости.



За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах