История за бисквитката, в която се сипва кафето

Двама от създателите на Cupffee - Мирослав Запрянов и Младен Джалъзов

© The Venture

Двама от създателите на Cupffee - Мирослав Запрянов и Младен Джалъзов



40 минути. Толкова запазва хрупкавостта си без да протече ядливата чаша за кафе, чието производство започва през март в Пловдив. Пълният й разпад настъпва след 20 часа. За сравнение пластмасата на практика не се разпада.


Когато Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов правят на 11 ноември презентация на зърнената си чаша за кафе изобщо не очакват тази вълна на медиен интерес, която ги залива. А още по-малко запитването на компании за техния продукт - от цяла Европа през Южна Америка до Близкия Изток. Без да са ги търсили.


Кои са те?

История за бисквитката, в която се сипва кафето

© Милен Джалъзов


Те не са от онези експериментатори, чиято цел е измислят къде да вложат свободните пари и същевременно да впечатлят света. Макар последното очевидно да е факт след като още производството не е започнало, а вече имат запитвания от редица държави.




Чашата, разработена на основата на зърнени култури, ще започне да се произвежда в наето и оборудвано вече помещение в Пловдив. Крайният продукт не е за конкретен потребител, а за всеки, който направи поръчка.


"Целта ни е чашата да стане масов продукт", обяснява Младен и допълва, че цената й ще е малко по-висока от тази на пластмасовите и хартиените, ползвани сега, "но съвсем малко". Напомня какъв е проблемът с пластмасата, в която сме затънали и колко вредна може да е в контакт с различни течности, особено горещи.

История за бисквитката, в която се сипва кафето

© Милен Джалъзов


Никой от тримата, създали компанията за разработката на cupffee - Младен Джалъзов, Мирослав Запрянов и Симеон Гавраилов, е нямал опит в такъв вид производство, нито пък е знаел от какво трябва да се направи чашата, как да издържа дълго с гореща течност вътре и ред други важни въпроси. Младен се занимава с оранжерийно производство на зеленчуци, а Мирослав има строителна фирма.


Сдобиват се с цялата информация с проучване и четене. Използват за проекта си цялото си свободно време, за което с чашата се конкурират и близките им.


Парите следват успешните


Финансирането на всичко до момента е с техни лични средства, спечелени от основните им бизнеси. Когато нещата потръгват обаче така стремително, имат предложения за инвестиция в продукта им, за да се развиват с по-бързи темпове.


Младен казва, че вече са обсъждали в компанията възможността да наберат средства чрез така наречения крауд фъндинг. Междувременно вече са сред четиримата български финалисти в глобалния конкурс Chivas The Venture. Състезанието за стартиращи компании с кауза Chivas The Venture вече трета година дава възможност на български участници да представят своя бизнес пред общност от инвеститори и да се състезават за част от наградния фонд от 1 млн. долара. Тази година в The Venture се включват бизнеси с кауза от 32 държави на шест континента. В "Къпфи" се надяват да бъдат сред финалистите догодина.


Биоразградима, но и вкусна


Пловдивската чаша за кафе, която някои погрешно наричат "вафлена", е не само разградима, но и вкусна. Затова й създателите я определят като бисквитката към кафето. И нещо много важно - не променя вкуса на напитката. Аналозите на тази чаша, на които пловдивчаните са попадали, имат от вътрешната си страна глазура или шоколад, които помагат да не протичат течностите, но и влияят върху вкуса.


Имат идея занапред да разработят чаши с различни форми и големини от първоначалната, и с различен вкус, защото в продукта им може да се наливат както и други топли и студени напитки, така и десерти и сладкарски продукти. На път е да се роди и ядлива бъркалка, за която Младен казва, че са във финалната отсечка - "готова е 70%".


Стъпка по стъпка

История за бисквитката, в която се сипва кафето

© Милен Джалъзов


Историята, която тепърва започва да се пише, обаче далеч не е толкова проста и кратка, както може и да се предположи. Първоначалната идея е на Мирослав, с когото Младен е приятел от 1 клас. Хрумва му някъде през 2002 г., започват конкретно да я обсъждат с приятеля му през 2013 г. През следващата създават компанията.


Преди това Мирослав и Симеон са работили по проекта. Сега след като имат собствен бизнес зад гърба си, се изправят по-смело пред бюрократичните пречки, с които се сблъсква всеки в тяхната позиция.


Сред множеството проучвания, които правят, за да се стигне дотук, е и тази на кафето. Събрали са подробно информация, която представят и на сайта на чашата, с която оборват немалко митове за ароматната напитка като се позовават на международни изследвания на учени.


Една трета от чашите, в които всеки ден се пие кафе по света, са за еднократна употреба, обясняват те като така дават идея за това какво количество пластмаса всеки ден се използва за пиене на кафе. За България няма официални данни, но посочват, че по информация за 2015 г. у нас са консумирани 403 хил. торби кафе по 60 кг всяка, а за едно кафе се ползват само 6 грама.


Засега тримата ще хвърлят всичките си усилия в това, което вече са създали. Занапред имат още идеи. "Всичко стъпка по стъпка", казва Младен.


От март чашите ще са на пазара в Пловдив, създателите очакват до 2-3 месеца по-късно да захранят цялата страна.


История за бисквитката, в която се сипва кафето

© Милен Джалъзов


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 5074 Неутрално

    Поздравления !!!
    Дай Боже да се опазят
    от криминални,чиновнически
    и партийни рекетьори
    и от откровени мошеници,
    които веднага ще залеят
    пазара с имитации на продукта им

  2. 2 Профил на Terra pura
    Terra pura
    Рейтинг: 285 Неутрално

    И от мен поздрави за една наистина добра българска инициатива.

  3. 3 Профил на paf
    paf
    Рейтинг: 1224 Неутрално

    Много добра идея. Браво на момчетата. Сигурно ще успеят.

  4. 4 Профил на ban
    ban
    Рейтинг: 848 Неутрално

    До коментар [#1] от "Hawaii":
    Да се опазят, ама на не са написали патент имат ли! Ами ако те са я откраднали от някой! Не е ясно и колко струва!

  5. 5 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 793 Неутрално

    -Поздравления за момчетата, дано успеят в това начинание и във всичко с което се захванат. Успехът им е гарантиран, щото не висят да пишат простотии по форумите, а мислят, учат и действат. Браво на тях.

  6. 6 Профил на outside
    outside
    Рейтинг: 726 Неутрално

    [quote#5:"'"]ще започне да се произвежда в наето и оборудвано вече помещение в Пловдив.[/quote]
    Дано не започне някой друг

  7. 7 Профил на subaru
    subaru
    Рейтинг: 1143 Неутрално

    Браво! Патентовайте го/ако не сте го направили/ и наводнете света.

  8. 8 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 7593 Неутрално

    Поздравления на предприемчивите сънародници!

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  9. 9 Профил на quatro_4x3
    quatro_4x3
    Рейтинг: 1201 Неутрално

    [quote#4:"ban"]Да се опазят, ама на не са написали патент имат ли! Ами ако те са я откраднали от някой! Не е ясно и колко струва!
    [/quote]

    Нямат патент, откраднали са я и струва поне 5 лв. бройката!
    Гадно нещо е успехът на другите, нали?

    РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
  10. 10 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 2164 Неутрално

    Хитро, обаче... Един ден ни говорят колко важно било да ядем здравословни храни, я друг ден ни рекламират нещо наистина интерсено, обаче... представете си колко Е-та и химия има в тази чашка, че да издържи 40 минути на сипана в нея гореща течност! Аз това не бих го ял!

  11. 11 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 2164 Неутрално

    Иначе комплименти за идеята и дано никога не се продадат на някой гигант, като Нестле и това винаги да се произвежда в България, и да се изнася за цял свят!

  12. 12 Профил на Люси
    Люси
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Поздравления за момчетата и Пловдив!Въпреки всичко,нашата родна Тракия е земя за плодородие,а не за оловно-цинкови заводи.

  13. 13 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 2100 Неутрално

    Поздравления, не само за продукта но и за
    времето и усилията за разработката му !!!

  14. 14 Профил на rainmaker
    rainmaker
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Cookie cup не е нещо ново нито революционно. Идеята няма как да просъществува в голям мащаб /поне не реализирана от тях/, но може и да посъберат някой лев от инвеститори.

  15. 15 Профил на the_axel
    the_axel
    Рейтинг: 387 Неутрално

    Всички гениални решения са прости.А биоразградимата чашка не е задължително да се изяжда , ако някой има съмнения за състава и. Важното е, че може да се изхвърли като органичен боклук без да замърсява природата. Използвам случая да напомня на създателите и почитателите на новобългарски език , че кафето , като всички течности , се НАЛИВА , докато насипни стоки , като сол , захар , ориз , се СИПВАТ ! Разбираемо е когато в една селска кръчма се каже - "сипи една ракия" ! , но медиите не трябва да следват кръчмарски стил , а да следват правилния български език , който много уважаваме и дори сме му посветили празник !

  16. 16 Профил на phillipov
    phillipov
    Рейтинг: 432 Весело

    До коментар [#6] от "outside":

    Споко! Да те копират означава, че вече си успешен в бизнеса - и това му е хубавото!

  17. 17 Профил на znayko84
    znayko84
    Рейтинг: 595 Неутрално

    Това ще го пробвам задължително! Звучи страхотно.

  18. 18 Профил на outside
    outside
    Рейтинг: 726 Весело

    До коментар [#16] от "phillipov":

    Е все пак нека и ние да имаме Илон Мъск
    Не само идеи!
    И пари трябват

  19. 19 Профил на rio
    rio
    Рейтинг: 388 Неутрално

    До коментар [#4] от "ban":
    До коментар [#10] от "cristo_n":

    Чашата е направена изцяло от натурални и екологично чисти суровини- предимно зърнени продукти. Влаго и термоустойчивостта се дължат на тесто замесено по специална рецепта. Защитена е с действащ полезен модел от Българско патентно ведомство
    и с авторско право от
    Библиотеката на конгреса в САЩ.


    http://cupffee.com/bg/за-cupffee.html

  20. 20 Профил на rio
    rio
    Рейтинг: 388 Неутрално

    До коментар [#4] от "ban":
    До коментар [#10] от "cristo_n":

    Чашата е направена изцяло от натурални и екологично чисти суровини- предимно зърнени продукти. Влаго и термоустойчивостта се дължат на тесто замесено по специална рецепта. Защитена е с действащ полезен модел от Българско патентно ведомство
    и с авторско право от
    Библиотеката на конгреса в САЩ.

    http://cupffee.com/bg/за-cupffee.html

  21. 21 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9985 Неутрално

    Много хубава, и то българска инициатива. Поздравления!

  22. 22 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8691 Неутрално

    Това е чудесно. А каква ще е цената на чашата.

  23. 23 Профил на Cataluña es España
    Cataluña es España
    Рейтинг: 3873 Неутрално

    Страхотна идея, браво на хората. Намери ли са си пазарна ниша, дано я заемат успешно и развият бизнеса си.

    Точка първа от наръчника на форумният агитатор: 1) Като не можеш да опровергаеш информацията - компрометирай източника!
  24. 24 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 1793 Неутрално

    “Имат идея занапред да разработят чаши с различни форми и големини от първоначалната, и с различен вкус...”

    Aко произведат и с вкус на кафе, кафеджиите ще започнат да рвализират икономии...

    I Want To Believe
  25. 25 Профил на Cassi
    Cassi
    Рейтинг: 3728 Неутрално

    Ами супер.
    Хем си пиеш кафето, хапваш си чашката и бъркалката, и накрая даже и кошче за боклук не търсиш .

    Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
  26. 26 Профил на Ева
    Ева
    Рейтинг: 244 Разстроено

    Кой може да слага минуси на хубави коментари за такава полезна инициатива?!

  27. 27 Профил на alicekapital
    alicekapital
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Страхотна идея. Дано да е патентована.

  28. 29 Профил на hasanço
    hasanço
    Рейтинг: 544 Неутрално

    Адмирации за тримата Филибелийци.Да вземат патент за продукта и да станат богати.И по ве4е да се 4уват подобни новини.В Турция съм ял яхния в издълбан и препе4ен сомун хляб т.е. зърнената 4а6а си има своя пъвоизто4ник, без да претендирам за оригиналност, но едва ли има зърнен "съд" който да издържа цели 20 4аса с горе6та те4ност отвътре.Това е новост.Браво и пе4алби на мом4етата.

    ne mutlu türküm diyene.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах