Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
16 фев 2017, 10:43

Липса на кадри в строителството поставяла под въпрос санирането и европроектите

От Дневник
Последна промяна в 10:49 на 16 фев 2017, 4211 прочитания, 52 коментара
Заради сериозен дефицит от квалифицирани и неквалифицирани кадри има опасност от забавяне на проекти по европрограми и по националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, застрашено е и качеството на изпълнението им. Това заявява пред БТА почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов.

В момента независимо от това, че не е активен строителен сезон, остро се чувства дефицит на кадри, допълва Глосов и посочи, че след три-четири месеца този проблем ще се почувства особено остро.

По думите му сега в санирането работят голям процент неквалифицирани хора. През лятото, когато се очаква да започнат проектите по европейски програми, ще се окаже, че недостигът на кадри ще бъде не по-малко от 30 - 40 на сто, прогнозира Глосов.

Глосов отбеляза, че поради обхвата на Националната програма за саниране на жилищни сгради и многото обекти, започнати наведнъж, при необходимост от 30 - 40 души на строеж, се оказва, че работят само нискоквалифицирани работници. Всеки, който може да държи мистрията, да лепи топлоизолация и има желание работи, е в санирането, допълни Светослав Глосов.

По думите му това поставя под въпрос качеството на извършените работи, което може да се изрази в използване на неподходящи лепила, неправилен начин на разположение на изолационните плоскости или дюбелиране, а всичко това може да доведе до отлепване на цели фасади, каквито случаи има вече в частни обекти, извън тези по програмата за саниране.

Камарата на строителите е създала специална фирма, която се занимава с организацията на обучението на кадри. Проблемът обаче е, че всички, които минат през такива курсове и получат сертификат, се насочват в чужбина, разказва Глосов.

В годишния план за дейността на Главната инспекция по труда през тази година се посочва, че в страната има значително увеличаване на броя строителни обекти, като за София тази тенденция се наблюдава още от средата на 2015 г. Това води до увеличаване на броя на работещите от населени места извън столицата - преобладаващо от районите на Смолян, Кърджали, Благоевград, Пазарджик, Търговище и Перник, включително цели бригади от различни краища на България, показват наблюденията на инспекторите от ГИТ.

В доклада за пореден път се отправят критики към строителния бизнес заради продължаващата тенденцията от последните години с минимални средства да осигуряват, спазват и контролират здравословните и безопасни условия на труд. Това според доклада важи в пълна сила за малките и средните предприятия и в по-малка степен за големите строителни дружества.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Най-ново от Кариерен клуб: Финанси
Търговия на маржин / Margin
Обикновено се отнася до търговия с ценни книжа със средства на заем. На практика се получава, че даден инвеститор търгува със средства на заем от брокера си и така може да придобие повече книжа отколкото би придобил с нормалните си финансови възможности. За този тип търговия се отваря специална маржин сметка, различна от общата ви сметка при посредника. За отварянето на така обикновено се изисква определен минимум от средства. Обикновено този тип търговия се счита за изключително рискован и не се препоръчва на ново-инвеститори.
Още от Речник
Реклама