Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
16 фев 2017, 16:39

Енергийният регулатор смята искането за поскъпване на газа за необосновано

От Дневник
Последна промяна в 16:56 на 16 фев 2017, 1587 прочитания, 13 коментара
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов смята за необосновано високо искането на "Булгаргаз" за поскъпване на природния газ от 1 април с повече от 32%.

"Това, което те са направили като предварителна прогноза, наистина силно ме притеснява и тревожи. Моят апел към "Булгаргаз" е да потърсят и вътрешни резерви чрез намаляване на своите разходи и структуриране по начин, че в официалното си предложение този процент да бъде по-малък", коментира Иванов, цитиран от БНР.

Той препоръча на ръководството на газовия доставчик, че от цената на газа зависят други изключително важни комунални услуги, каквито са топлинната енергия, високоефективната електрическа енергия и електроенергията за битови нужди.

"Но заедно с това природният газ се явява и енергоносител, който се използва в немалка част от производствата на различни стоки", допълни шефът на енергийния регулатор.
От Комисията за енергийно и водно регулиране съобщиха още, че обмислят уеднаквяване на общите условия в договорите на топлофикациите с потребителите след авариите в София и Габрово.

Потърпевшите клиенти трябва да търсят обезщетения от дружествата, обясни председателят на комисията Иван Иванов. Той добави, че няма да има и корекции в сметките за ток в последните три месеца, след като Върховният административен съд отхвърли наредбата за ценообразуването на електроенергията.

През декември петчленен състав на ВАС отмени Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия след жалба на "EVN България". Наредбата бе приета през март 2013 г.

Мотивът на съда бе, че наредбата е приета в нарушение на Закона за нормативните актове - не е минала през обществено обсъждане и не е поискано мнението на засегнатите страни.

Сега регулаторът отново е обявил за обществено обсъждане наредбата.
"Цените са определени правилно. Правният вакуум касае друг вид отношение при търговията с електрическа енергия и именно за да се запълни този правен вакуум, максимално бързо комисията ще приеме нова наредба", обясни днес Иванов.

Той подчерта, че случаят не засяга определените от 1 юли цени на тока през миналата година.

  • Зарче
Етикети
Реклама
Най-ново от Кариерен клуб: Финанси
Дивидент
Част от печалбата на компанията, която получава всеки акционер в нея при разпределението й. Компаниите могат и да не разпределят дивидент, а да реинвестират печалбата си. Решението за това се взема от общото събрание на акционерите на дружеството и обикновено води до поскъпване или поевтиняване на акциите на компанията.
Още от Речник
Реклама