Италианското вино все още си проправя път към китайския пазар

Италианското вино все още си проправя път към китайския пазар

© Regis Duvignau, Reuters



Италианското вино, прочуто в цял свят, все още няма позиции на един от най-големите пазари - Китай, пише Ангъс Макинън в свой анализ за агенция "Франс прес", цитиран от БТА.


Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 11308 Неутрално

    Много е важно китайците да започнат да пият много вино. В този момент те ще започнат да се интересуват от други вина и именно тогава ще трябва да сме готови",Производителите на концентрирани напитки сигурно имат същата стратегия,китайците да започват да пият.

  2. 2 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 2809 Неутрално

    Гледах по ДИСКАВЪРИ, едно предаване за Китай. Та в това предаване, от хеликоптер, до където ти видят очите се виждаше направени като за изложба лозови насаждения. Една част изградени от френски специалисти и с френски посадъчен материал, а другата част от италиански с италиански материал. Това което показваха вече беше четири годишно, така, че тепърва ще дава реколта.
    Така, че, да не се пренадат италианците.

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10072 Неутрално

    Италианците имат великолепни вина, но просекото не ми харесва :)

  4. 4 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 6932 Неутрално

    "Италианското вино, прочуто в цял свят, все още няма позиции на един от най-големите пазари - Китай"

    По-скоро ме интересува дали ние изнасяме вина за Китай и какъв е успехът им на китайския пазар

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
    barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
    Рейтинг: 1470 Неутрално


    Разбира се, че с Каберне Совиньон се започва !

    Приучаваш ги, че това е единствения вкус на "истинското вино". После се прави диверсификацията и започваш да ги "отваряш" за другите вина ......

    През соц'а си цоцахме само Каберне и Мерло .... после "диверсификацията" отвори "консумацията" и се стигна до масовата "дегустация" ......
    Налагането на регионални марки - не е за масовата консумация. Първо се налага сорта, че иначе много сложно става за масовият китайски консуматор.

    А работата с малките ресторанти, където е гигантското предлагане е задача с много повишена трудност .....

    (концептуално)

    => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
  6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
    barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
    Рейтинг: 1470 Любопитно

    По-скоро ме интересува дали ние изнасяме вина за Китай и какъв е успехът им на китайския пазар
    —цитат от коментар 4 на neut

    'Ше те "открехна" колега.
    Едни "оръжейни соц'простаци" с прилежащите си "винарски изби" обикалят в Китай с бутилки вино-мостра в ръчния багаж ..... и като се срещнат с "китаеца" забравят дори да се поклонят, да вземат визитката с 2 двете ръце, да прочетат името и длъжността с поредица от поклони .... да си подадат визитката с поредица поклони, да се представят, да изслушват .... да не вадят веднага мострата от раницата ......

    - Та сега аз да те питам .... кои са тези "Ние", които те интересуват ... дали изнасят вина за Китай ??! Аз ти гарантирам, че "Тези" не са "Ние", които ще направят износ на български вино за Китай.

    (маркетингово-ограмотяващо)

    => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
  7. 7 Профил на ytrewq
    ytrewq
    Рейтинг: 718 Неутрално

    До скоро, италианските производители изнасяха вино основно за пазарите в Северна Америка, Северна Европа, Германия и Швейцария, но Азия добива все по-притегателна сила. Битката за азиатския винен пазар се засилва и затова говори растящото съперничество между французи, италианци и испанци.Италианските производители съзнават, че за да си спечелят позиции на огромния китайски пазар ще трябва да покажат какво точно представлява виното, защо се пие и как се съчетава с храната. Китайците обичат червено вино ,дори да не е италианско- според редица експерти нарасналият интерес на китайците към червеното вино се дължи не толкова на вкусови предпочитания, колкото на културни особености. Червеното се асоциира с късмет, както и с комунистическото правителство, а бялото се свързва със смъртта и е траурен цвят."Оставете китайския дракон да спи, защото, когато се събуди, ще завладее света" - фразата, приписвана на Наполеон придобива модерна трактовка: събуденият дракон ще изпие червеното вино.

  8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1973 Неутрално

    В личен план много се радвам на "неуспеха" на италианските вина в Китай днес и в близкото бъдеще. Защото влизането им в такъв ОГРОМЕН пазар автоматично ще остави по малки свободни количества вина за "старите им" пазари, и ще почне повишаване на цените. Така и така свестни 'тал'янски (бели) вина ми струват 15++ лв/б тук, ай' нЕма нужда да ми ги вдигат на 20 лв (или да спрят вноса като нерентабилен за двете страни) (настроение-разстроено)

    Това е ставало през последните 30-40 г' и с чилийските вина, и с тези от ЮАР, и с тези от Австралия и Ню Зеланд.
    =========================================================

    Италианците имат великолепни вина, но просекото не ми харесва :)
    —цитат от коментар 3 на penetrating


    Защото принципно не обичаш "фризанте", или са ти прекалено сухи в сравнение на...сАвЕцкое шипучее(или както там го наричаха/местните Искра? Ако нормалното Пресеко ти е прекалено сухо, опитай Фраголино (има вкус на ягода и е сладникаво)

    И аз дъъълги години отбягвах газираните вина, докато почти с бой не ме накараха да проб'ам едно СУХО КАТ' САХАРА Проссеко ди Валдобиадене, и баш като съпровождащо агнешки пържолки, в Италия (Венето, ама в окръга Валдобиадене)....Е, от тогава съм почитател на тези вина:)

    До коментар [#3] от "penetrating":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  9. 9 Профил на ytrewq
    ytrewq
    Рейтинг: 718 Неутрално

    До коментар [#8] от "Мойше! Толкоз!!!":

    В България истинското хубаво италианско вино го няма на пазара, защото не е за масовия потребител. Едно качествено вино е около 40 лв. Ние също имаме много хубави вина, но не са на нашия пазар, а са навън, защото са много по-скъпи. Масово има българи, които не могат да си позволят хубаво българско вино . Все по-популярни у нас стават чуждестранните вина – италиански, чилийски и аржентински. Причината е, че най-качествените български вина не стигат до местния клиент, а се изнасят зад граница. В същото време се правят опити да се наложат средни и висок клас вина от други държави.

  10. 10 Профил на ytrewq
    ytrewq
    Рейтинг: 718 Неутрално

    Италианците имат великолепни вина, но просекото не ми харесва :)
    —цитат от коментар 3 на penetrating


    Един от новите видове вина, от които е почти гарантирано, че няма да получите главоболие, е БИО вино от Италия. Това, по което се различава от останалите, е технологията на приготвяне: използват се само природни продукти като дърво и корк.

  11. 11 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 1973 Неутрално

    До коментар [#8] от "Мойше! Толкоз!!!": В България истинското хубаво италианско вино го няма на пазара, защото не е за масовия потребител. Едно качествено вино е около 40 лв.
    —цитат от коментар 9 на ytrewq


    Грешиш, има го, има го (предимно белите вина), ама е трудно да се намери:) Проб'ай МЕИК 98, ама на място, с очо да видиш коя реколта е (джокер-трябва да е последната!!!). И свестни червени вина има, ако знаеш к'о да търсиш: Проб'ай Примитиво и Неро д'Авола (те са от юга/Сицилия).

    Но не малко от българските червени вина, по параметъра "value for money" , са равностойни++ в сравнение с 'тал'янцките червени вина в средния диапазон, и бая по еФтини в България. По тази причина тук консумирам и в кръчми, и в домашни сбирки САМО български ервени вина.

    С белите...нещата са кофти. Е, научих 2-3 свестни кръчми да ми позволят да нося СВОИ бели 'тал'янски вина, които ги нямат в менюто/имат ги ама от по'ланшната реколта: Искаха консумацията да е над 20-30 кинта/калпак, смехория!!! В къщи българско бяло вино се ползва САМО за готвене, пиеме ПРАВИЛНИТЕ италиански бяли вина!!!

    Тук да отбележа нещо важно: Има 2-3 винарни които правят свестни бяли сухи вина. С бърза студена винификация и без "отлежаване" в/с дъб (за Шардоне). Което гарантира че виното има вкуса на гроздето, а не на "дъба". Едната е от Свищов, другата е (колкото и да е странно)-Катаржина, третата май е около Поморие. Опитвал съм им вината на няколко "винени фестивали" през последните 3-4 г' - СУПЕР!!! След втория фестивал почнах да ходя с чанта там, да влача за в къщи свестни вина. Кофтито е че ги няма в мрежите (има "стари" реколти), и в МЕИК ги няма.


    До коментар [#9] от "ytrewq":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  12. 12 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9591 Неутрално

    За през зимата и студено време като днес :), най хубаво и здравословно е българско червено вино по възможност домашно без химия.

  13. 13 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10072 Неутрално

    До коментар [#10] от "ytrewq":

    Опитвал съм био вина няколко пъти за да се уверя, че не е било случайно и дали не съм попаднал на калпаво вино. От една година ги избягвам твърдо.
    Харесвам нормални Мерло, Сира/Шираз, примитиво, по-малко от другите, но винаги червени :)

  14. 14 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3442 Неутрално

    Ние също имаме много хубави вина, но не са на нашия пазар, а са навън, защото са много по-скъпи. ... Причината е, че най-качествените български вина не стигат до местния клиент, а се изнасят зад граница. ...В същото време се правят опити да се наложат средни и висок клас вина от други държави.
    —цитат от коментар 9 на ytrewq

    Вина се изнасят, но на каква цена? Специално във Франция, предполагам че в цяла Западна Европа е така, супермаркетите и специализираните магазини предлагат невероятна гама от добри вина в ценовия диапазон 5 - 6 евро. Вината от 10 до 20 евро са вече скъпи, напр. суперпрестижната марка Шатоньоф-дю-Пап е между 15 и 20 евро. Трудно бих си представил, че някой би купил неизвестна българска марка на същата цена, пък било то и по-добро вино!
    Преди време се появиха съобщение, че Тера тангра изнесли големи количества вино, но не бутилирано (наливно) за ресторантите ол инклузив. в Гърция. И тогава се сетих за алхимиите, които се предлагат в хотелите ни по морето.

  15. 15 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3442 Неутрално

    Ние също имаме много хубави вина, но не са на нашия пазар, а са навън, защото са много по-скъпи. ... Причината е, че най-качествените български вина не стигат до местния клиент, а се изнасят зад граница. ...В същото време се правят опити да се наложат средни и висок клас вина от други държави.
    —цитат от коментар 9 на ytrewq

    Вина се изнасят, но на каква цена? Специално във Франция, предполагам че в цяла Западна Европа е така, супермаркетите и специализираните магазини предлагат невероятна гама от добри вина в ценовия диапазон 5 - 6 евро. Вината от 10 до 20 евро са вече скъпи, напр. суперпрестижната марка Шатоньоф-дю-Пап е между 15 и 20 евро. Трудно бих си представил, че някой би купил неизвестна българска марка на същата цена, пък било то и по-добро вино!
    Преди време се появиха съобщение, че Тера тангра изнесли големи количества вино, но не бутилирано (наливно) за ресторантите ол инклузив. в Гърция. И тогава се сетих за алхимиите, които се предлагат в хотелите ни по морето.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах