Ивайло Пенчев: Вършим работата на КФН сто пъти по-добре, и то безплатно

Ивайло Пенчев: Вършим работата на КФН сто пъти по-добре, и то безплатно

© Анелия НиколоваКомисията за финансов надзор (КФН) проверява компанията "Окшънайз" АД (Auxionize) и нейните клиенти - застрахователни брокери, които са сключвали сделки през едноименната платформа. Проверката е започнала през април. Това обяви пред журналисти собственикът на компанията Ивайло Пенчев. Сред проверяваните за сделки през платформата е и друга негова компания - "Уолтопия". Той определи проверката като поръчкова и в защита интересите на няколко застрахователни брокери.


Какво е "Окшънайз"


Преди близо 3 г. Пенчев създава платформата след като в бизнеса му му е омръзнало да плаща нереално високи цени за различни дейности. Така се стига до пускането на платформата, в която засега само фирми, могат да обявяват какво търсят - стоки и услуги в общо 50 категории, а доставчиците да се състезават за съответните поръчки, като предлагат по-ниски от оферираните вече цени.


Още в началото на платформата Пенчев обяви, че с нея ще сложи край на корупцията във фирмите, които я ползват. Под корупция има предвид това, че често служителите, които се занимават с покупки на стоки и услуги, не са особено мотивирани да търсят най-добрата оферта или пък влизат в нерегламентирани отношения с някои доставчици.
Днес той демонстрира до какви отстъпки може да се стигне при тези търгове - информация, достъпна за всички регистрирани потребители на платформата. Така например искане за доставка на стока от първоначална оферта за 9 хил. лв. в крайна сметка спада до 800 лв. Стопанин успява да застрахова определена площ с рапица вместо за първоначално оферираните му 38 700 за 13 559 лв. От данните в платформата се вижда, че бизнесите, които я ползват, спестяват големи суми като карат доставчиците им публично да се конкурират.


Какъв е проблемът


Всичко върви по описания начин до април, когато представители на Комисията за финансов надзор (Файзи Бекир и Антоанета Маринова по информация на компанията) отиват при Пенчев и му съобщават, че са се самосезирали и правят проверка на платформата, защото смятат, че е възможно той да извършва брокерски застрахователни услуги, а няма лиценз за това.


Пенчев обяви това за лъжа, тъй като впоследствие се оказало, че проверката е след жалба на Българската асоциация на застрахователните брокери, а освен това нерегистриран потребител няма достъп до информацията. Според него се жалват тези, които досега са взимали по-високи цени за нещо, което в конкуренция може да бъде по-евтино.


КФН трябва да защитава купувачите на застраховки от некоректни брокери, допълва създателят на платформата. "Цените падат, корупцията изчезва, защото всичко е прозрачно", коментира той и допълни, че от това положение не са доволни тези, които губят скъпи поръчки, а са се надявали да работят при големи маржове или са разчитали на корупция.


"Някои такива брокери се изплашиха и си казаха, че им е секнала далаверата. Auxionize защитава 100 пъти по-добре интересите на клиентите отколкото го прави КФН", заключи Пенчев. Според него става дума за институционален натиск в подкрепа на определени брокери. Той не назова фирми, защото имал само подозрения, но не и доказателства.


"Ни сме робинхудовци, не им вземаме бизнеса", обяви той. И даде пример с платформите за стрийминг услуги. Преди тях потребителите са плащали по 2 долара за онлайн покупката на песен, след появата им е било възможно за 5 долара да слушат онлайн музика цял месец.


Той разказа, че през годините бизнесът му е бил обект на множество проверки от различни институции, но не е съзирал проблем в това, защото е срещнал нормално отношение, а тази, по думите му, е поръчкова. Той подчерта, че платформата не изпълнява функциите на застрахователен брокер и затова не му е нужен лиценз за такъв, който така или иначе струвал джобни пари и не е проблем да се плати.


Auxionize е табло за обяви за търсене и предлагане. Във Фейсбук също много хора постват, че търсят стока или услуга или предлагат, но КФН ще ги провери ли, попита риторично той. Един от аргументите на комисията, че офертите в платформата се подреждат по цена, Пенчев обори с това, че и в програмата "Ексел" може също да се подредят по този начин. Той изрази учудване, че за месец работа по случая в Комисията не са успели да разберат, че платформата работи в интерес на потребителите си.


Има ли рискове за клиентите


Освен проверка в Търговския регистър администраторите на платформата не правят други проверки и не планират. Не проверяваме кой каква застраховка или лиценз има. Купувачите са свободни да проверяват дали доставчиците им имат необходимите лицензи, или каквото там им трябва, преди да възложат покупките си, обясняват от там.


Как се предпазват клиентите от некоректни доставчици на услуги? Както и в живота извън виртуалното пространство, обясняват от компанията. Допълват, че има публична информация и всеки клиент може да я провери на сайта на КФН или да я изиска от потенциалния доставчик, преди да му възложи поръчка. Например може да поиска в прикачен файл на таблото на платформата да види съответните лицензи и разрешителни.


При нас има нещо повече обаче – разчитаме на пазарния, свободния, конкурентния принцип и на отзивите от клиенти относно фирмите. В условията на прозрачна конкуренция, фирмите се съобразяват с правилата, поставени от клиента – клиентът е в правото си да изиска всякакви документи.


Създали сме и рейтингова система, която работи в полза на клиентите. Ако някоя компания измами клиент, това веднага ще стане известно на всички нейни потенциални партньори, обясняват от компанията.


Какви са ефектите


На въпрос защо повдига темата преди КФН да е обявила резултата от проверката си, Пенчев обясни, че основната причина за това е, че се проверяват и всички фирми, сключили застрахователни сделки през платформата.


Около месец след началото на проверката клиенти, които ползват Auxionize в качеството си на възложители и нямат съвършено нищо общо с каквато и да било финансова дейност – като
"Уолтопия", станаха обект на проверка от същата комисия. Като при всички проверки агентите дават 3 дни на фирмите, за да предоставят изчерпателни сведения за сделките си в Auxionize, като по този начин им се създава усещането, че може би вършат нещо нередно, възмути се Пенчев.


Обект на такава проверка са и всички застрахователни брокери, подавали оферти през платформата.


От компанията посочват, че естествено това е довело до отдръпване на някои брокери, които искат да видят изхода от казуса, за да не проверяват безпричинно и тях. Така пък клиентите, които търсят застраховки в момента получават много по-малко оферти и съответно не могат да постигнат такова снижение в цената, каквото е било възможно преди началото на проверката.


Откакто платформата работи, има регистрирани 9974 потребители, направени са 16 348 покупки, а оборотът е 83 млн. евро. Регистрираните в платформата застрахователни брокери са 40. Ивайло Пенчев посочи, че в момента платформата събира минимални такси при осъществяване на сделка през нея като общата сума за трите години е около 280 лв. Платформата има приходи отделно за регистрацията на потребителите.


В момента могат да се регистрират само фирми, които се проверява дали са регистрирани в Търговския регистър, като видими за всички ползватели са тяхното име и контакти. Всички участници в сделки получават и оценка от другите, но само от тези, които са сключили сделка с тях. Коментарите по сключените сделки също са видими за всички.


"Axionize по никакъв начин не е страна по застрахователни договори, нито препоръчва кой брокер или застраховател да бъде избран – това е изцяло решение на клиента", допълват от компанията.


Да падне корупцията и при обществените поръчки


Независимо какъв е резултатът от проверката, Ивайло Пенчев обяви плановете на тази си компания, които предвиждат по Коледа платформата да е отворена безплатно и за държавни институции. През нея те ще могат да обявяват своите обществени поръчки за нуждите на ведомствата - доставки на консумативи, на самолетни билети и др.


На въпрос за прогнозата му дали ведомствата ще се възползват от това, той посочи, че окачва с интерес да види дали всички са корумпирани или има и такива, които не са. "Шубе ги е, защото през платформата ще лъсне колко по-скъпо са плащали за стоки и услуги досега", обясни той. А освен това друг проблем, според него, е, че така няма да може приятелски фирми да печелят поръчки, тъй като всичко ще е видимо. Това се отнася и до информацията в заданието на всяка поръчка. Ако има условия, които удовлетворят само определени фирми, това веднага ще се види.


В този сегмент Пенчев нарича работата на платформата "погром срещу корупцията".


Преди това, още от 1 юли, се очаква платформата да заработи за физически лица. За тях регистрацията ще е безплатна. Те също ще могат да пускат обяви, че търсят да купят даден продукт или да им бъде предоставена услуга, за която доставчиците трябва да правят обратно наддаване, тоест да се конкурират като подават по-ниски от предложените вече цени.


Освен това клиентите ще могат да посочат артикулите, които купуват, а от платформата да ги комбинират с покупките на други купувачи, като по този начин клиентите се обединяват и преговарят с доставчиците за общите си количества. Така се постигат значително по-добри условия.


От догодина Ивайло Пенчев планира да пусне платформата си и на международния пазар.

Коментари (96)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на DJTrump
    DJTrump
    Рейтинг: 387 Неутрално

    Тук много мътна стана работата.
    Пенчев от стените та чак до аукциони.
    Нека да видим какво ще каже КФН, не е добра практика да излиза информация преди завършила административна процедура.

  2. 2 Профил на zidane
    zidane
    Рейтинг: 1077 Неутрално

    така написано всичко изглежда ок, не разбирам само защо компанията не иска проверката? ако има натиск - нека просто продължат да говорят. ще следя с интерес...

  3. 3 Профил на bajhuj_2010
    bajhuj_2010
    Рейтинг: 2200 Неутрално

    Всъщност, ако Окшънайз не е продавач, а само платформа, много прилича на Юбър.

    Всю свою историю эта Россия барахтается в дерьме и при этом желает потопить в нем весь мир.
  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9101 Неутрално

    Няма какво повече да се добави.
    Очевидно КФН не работи в интереса на клиентите, а в интерес на някои брокери.

  5. 5 Профил на Lazarus
    Lazarus
    Рейтинг: 288 Неутрално

    Добра реклама на платформата.

  6. 6 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 2148 Неутрално

    Ползвал съм Auxionize като доставчик и не виждам как те извършват брокерски услуги. Прави се обратен търг и самите брокери участват в него.

    The best way to predict the future is to invent it.
  7. 7 Профил на Wizard
    Wizard
    Рейтинг: 713 Разстроено

    Не съм от най-големите фенове на Пенчев заради поведението и първенющината му, но не мога да му отрека бизнес нюха и бизнес поведението. Всеки ден се потвърждава факта, че мафията си има държава и че АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ работят за угода на шепа хорица, ЗА СМЕТКА НА ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО! Всички сме ощетявани ежедневно по множество канали, следствие на бездействието или умишленото зловредно действие на държавни органи и институции. Това е е европейската деморация, това е руски тип демокрация, ДС и мафия! Скоро няма да прогледнем и да просперираме. Честит рожден ден и на главния главатар в губернията - лицето Бойко Методиев Борисов или по-известния "Буда". Това е.

    Never underestimate the power of stupid people in large groups!
  8. 8 Профил на mastikata
    mastikata
    Рейтинг: 634 Неутрално

    Аз съм на мнение, че всякакви кухи "надзори" в България трябва да се разпуснат и да се спестят стоици милиони на данъкоплатците. В България надзор има само за обикновените фирми и граждани които така или иначе са добросъвестни - за какъв нбадзор говорим след случая КТБ, след като Пеевски извърши далавера с Булгартабак за 130 млн. и КФН даже ги е страх да си задават мислено въпроси по случая, след като десетки публични компании бяха разграбени от собствениците си мутро-олигарси в ущърб на акционерите - като Мостстрой например, и т.н и т.н.

    На зъл ОРЕХ зъл ПРЪТ!
  9. 9 Профил на ijj
    ijj
    Рейтинг: 1702 Любопитно

    "Един от аргументите на комисията, че офертите в платформата се подреждат по цена, Пенчев обори с това, че и в програмата "Ексел" може също да се подредят по този начин."

    Интересно - какви са другите аргументи на комисията.

  10. 10 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 2775 Неутрално

    Не харесвам нито КФН, нито Пенчев...!

    Искам да съм негър, в щата Алабама...!
  11. 11 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2654 Неутрално

    С тази схема Пенчев елимимира “middle man” и резултатът е налице!
    У нас воят в такива случаи е голям, защото има изобилие от подобни елементи.
    Поне е ясно за кого играят от КФН(не че е имало някакво съмнение)!
    Един от рисковете за които съм чувал при тези схеми е когато се картелират доставчиците, но той съществува винаги...

    I Want To Believe
  12. 12 Профил на Smile
    Smile
    Рейтинг: 396 Неутрално

    Всъщност платформата му си е точно брокер по отношение на застраховките, но няма никакъв лиценз за това, нито пък изпълнява някое от изискванията, които се налагат на брокерите (а часта, че нито правят някакви проверки на застрахователите или регистиралите се като такива в платформата, нито имат намерение да почват, направо избива рибата). Явно са се светнали, че резултатът на проверката няма да им хареса и са решили още преди да е излязъл резултатът, да излязат те по медиите целите в бяло и да се обяват за робинхудовци...:-).

  13. 13 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 712 Неутрално

    Комисионерчетата явно са ревнали много. Не знаех за тази платформа, но мисля да я ползвам в бъдеще.

  14. 14 Профил на sten_p
    sten_p
    Рейтинг: 380 Неутрално

    За мое съжаление съм имал досег с тази система. Единствената и цел е пилене на цени, и засилване на нелоялната конкуренция в предлагането на услугите или стоките. По никакъв начин не е в интерес на клиента или продавача, а само за собственика на аукционна т.е Пенчев. За неща за които трябват срещи, уточнения и тн, го превръщат на битак за дребни стоки.

  15. 15 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 2775 Неутрално

    До коментар [#9] от "ijj":

    Да де, само че Ексел иска данни, за да ги подреди... Тук е тънкия момент, как набираш тези данни и как правиш предложенията за цена. Предполагам, че сайта на Пенчев не работи безплатно, ами срещу определен комисион. Което значи, че е брокер или както искаш го наречи. Но, това Пенчев го пропуска...
    Иначе, аз самия съм се нагледал на изпълнение по ЗОП, където водеща е най-ниската цена...! Тоест, всички го виждаме ежедневно. Ниска цена, не означава нищо! Даже, в доста случаи си е направо, пари на вятъра!

    Искам да съм негър, в щата Алабама...!
  16. 16 Профил на hamiltonf1
    hamiltonf1
    Рейтинг: 3403 Неутрално

    Интересно, от днес до следващата седмица с колко ще нараснат новорегистрираните....

  17. 17 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2417 Неутрално

    доставка на стока от първоначална оферта за 9 хил. лв. в крайна сметка спада до 800 лв. Стопанин успява да застрахова определена площ с рапица вместо за първоначално оферираните му 38 700 за 13 559 лв. "
    айде бе . и един мармот се катери по стена

  18. 18 Профил на shakez
    shakez
    Рейтинг: 408 Неутрално

    Безплатна реклама, благодарение на КФН. Комисионерите плюят. Това, което не ми стана ясно е, защо намаляването на цените да не е в полза на клиента. Клиентът го интересува да не плати 5000, а 500, ако има такава възможност. В този си вид платформата наистина е в услуга.

  19. 19 Профил на abdul15
    abdul15
    Рейтинг: 536 Неутрално

    Когато се опитваш да го играеш SALES, трябва да си готов на атаки и от конкуренцията и от регулаторните органи.
    Какво се случва ако въпросната платформа започне да "продава" медицински услуги на едро (като осигурителна услуга разбира се :-)), ами транспортни услуги (.."на едро"), ами "алкхол и цигари"

    Готини трикчета прилага Ивчо, но тази битка не върви без държавни рушвети и проблеми с конкуренцията. НИКЪДЕ. ;-)

  20. 20 Профил на primaxm
    primaxm
    Рейтинг: 587 Неутрално

    До коментар [#3] от "bajhuj_2010":

    "Всъщност, ако Окшънайз не е продавач, а само платформа, много прилича на Юбър"

    Всъщност няма нищо общо с Юбър, защото не прибира парите от сделката, за да ги даде на изпълнителя. ;-)

  21. 21 Профил на Adam
    Adam
    Рейтинг: 230 Неутрално

    КФН не върши почти нищо за защита на инвеститори и клиенти - например където и да идета да си купите взаимни фондове ще ви набутат договор без почти нищо друго като информация, въпреки всичките директиви и легламенти по въпроса.. Почти същото е и с инвестиционните посредници

  22. 22 Профил на abdul15
    abdul15
    Рейтинг: 536 Весело

    До коментар [#11] от "2.5":

    "С тази схема Пенчев елимимира “middle man”"

    Елиминира к*ур. Единственото което прави с тази "СУПЕРПЛАТОФРМА" е покана към регулатори като (но не само) КФН да му разкостят бизнеса (а и съратника му)
    п.с. Глобите на КЗК тръгват от 10% от оборота.

  23. 23 Профил на Jumbo Jet
    Jumbo Jet
    Рейтинг: 1159 Неутрално

    С каруцарското възпитание, което демонстрира бях много скептичен към него, но това което прочетох е много добро.

    "Днес той демонстрира до какви отстъпки може да се стигне при тези търгове - информация, достъпна за всички регистрирани потребители на платформата. Така например искане за доставка на стока от първоначална оферта за 9 хил. лв. в крайна сметка спада до 800 лв. Стопанин успява да застрахова определена площ с рапица вместо за първоначално оферираните му 38 700 за 13 559 лв."

  24. 24 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 3284 Неутрално

    Платформата му е същински брокер, КФН са прави. Не виждам къде му е драмата да си изкара лиценз и да продължава. Тия платформи са супер, но ако някой си мисли, че спират корупцията и човешкия фактор, дълбоко се е заблудил. Пенчев да си оправи първо собствения двор...

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  25. 25 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 3284 Неутрално

    До коментар [#23] от "Jumbo Jet":

    И това ти е изненада ли?

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  26. 26 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 257 Неутрално

    До коментар [#3] от "bajhuj_2010":

    Окшънайз е портал за "обратни" търгове. нещо като ebay, само че не продавачите създават "поръчките", а купуваите.

    в Окшънайз се регистрира купувач, който търси търговци, които да свалят цената на търсен продукт, или услуга.

    накрая купувачът избира от кой да купи търсеното, най-често избира най-ниската оферта.

    трябва да призная, че това начинание на Пенчев и на оня търтей от Хаос Груп е интересно начинание. макар и да не е изобщо революционно, както го рекламираха преди много години. но определено създава прозрачност и намалява в пъти разходите по управление на поръчки и sourcing в средни и големи компании.

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  27. 27
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  28. 28 Профил на Galileo
    Galileo
    Рейтинг: 242 Неутрално

    До коментар [#9] от "ijj": Предполагам, че сайта на Пенчев не работи безплатно, ами срещу определен комисион.
    —цитат от коментар 15 на tww09306483


    Ми то си го пише в статията - работи срещу такса за регистрацията.

  29. 29 Профил на Smile
    Smile
    Рейтинг: 396 Неутрално

    Платформата му е същински брокер, КФН са прави. Не виждам къде му е драмата да си изкара лиценз и да продължава. Тия платформи са супер, но ако някой си мисли, че спират корупцията и човешкия фактор, дълбоко се е заблудил. Пенчев да си оправи първо собствения двор...
    —цитат от коментар 24 на Darth Plagueis


    Ми то там е проблемът. Той не искал да става брокер. .. Г-н Пенчев мине се не мине и изреве, че държавата му пречи да се развива - ту срокове искала да спазва, ту лизензи да изкарва, разрешителни, осигуровки да плаща. Много му е болно явно, че и от него искат да спазва законите и все се оплаква в медиите какъв е репресиран (понеже той е над нещата и правила не спазва).

  30. 30 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 257 Неутрално

    До коментар [#10] от "tww09306483":

    Но КФН не работи, а пречи. Докато Пенчев работи и печели и не знам да е попречил на някой.

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  31. 31 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 1603 Гневно

    Това, някой САМ да каже, че върши някаква работа 100 пъти от друг, ТОВА Е САМОХВАЛСТВО! А аз на самохвалци не вярвам!

    На КФН също не вярвам, но това е друго.

  32. 32 Профил на marmalad68
    marmalad68
    Рейтинг: 311 Неутрално
  33. 33 Профил на dosetliv
    dosetliv
    Рейтинг: 1093 Неутрално

    А, туй бил тоз другар, където в газетата все го хвалят. Той е от Добрите, понеже дава пари на Ицето - http://bit.ly/2snP71v
    За предишния път излезе че врекането е било щото техпарка го глобили пестин бона, ама тука скромно пропуснаха да го съобщят. За какво се бори лирическият герой тоз път сигурно пак ще се разбере, ама чак по - късно.

  34. 34 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 2261 Неутрално

    Не познавам платформата, но с сблъсках с подобна при организиране на търг от частен, сравнително едър бизнес и там, дори в няколко бързи стъпки се стига до много приемливи, някой ще каже "изпилени" цени - ами това е конкуренция, като не ти харесва отиди при джуджи, ама там се искат други качества. Подмазваме, щедри подкупи и т.н.
    Не ми е ясно, защо не се изработи от държавата подобна железна и проверена платформа за обществените поръчки - всъщност всички се сещаме защо няма такава, за да вървят комисионните.

  35. 35 Профил на jgn33471284
    jgn33471284
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Този Пенчев голям досадник. Пропуснал е да спомене, че услугата му да свързва възложители и изпълнители, за разлика от постването във Фейсбук, се заплаща. Това откъдето и да го погледнеш си прилича на брокерство, а той се прави на две и половина. Всички тези дигитални платформи от типа Юбер и АрБнБ използват една и съща тактика - крият се зад технологията, хвърлят прах в очите, все едно бизнес няма, " хората просто се свързват, ние нищо не правим", а то са си все същите до болка познати начини да се прави бизнес, облечени в по-нови дигитални форми. Но навсякъде законодателството и регулациите се развиват и все по-малко минават тези номера.

  36. 36 Профил на jgn33471284
    jgn33471284
    Рейтинг: 374 Неутрално

    До коментар [#11] от "2.5":

    елиминира мидълмен, ставайки мидълмен?

  37. 37
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  38. 38 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 1603 Гневно

    последните седмици рядко пиша коментари, но да не пропусна с дежурния си въпрос:"В България избесихме ли комунетата? НЕ? И как очакваме нещата да се подобрят?"
    —цитат от коментар 27 на полувишис
    Истинските комунисти, са готини гора - заблудени, но честни. Тези в България, които ни управляваха 45 години не бяха комунисти - това беше престъпна шайка тарикати, каквито тарикати управляват почти навсякъде в света, независимо от политическия строй. Тях по-скоро трябва да наричаме сталинисти, отколкото комунисти!
    Комунист беше дядо ми - получил партийната книжка задето си е жертвал живота през войната. Тарикатите получиха имотите на бившия елит, а такива като него получиха партийни книжки. Живя скромно и си умря бедно. и така, какво би спечелил с избесването на "комунетата"?

  39. 39 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 257 Гневно

    До коментар [#35] от "jgn33471284":

    и какво? регулаторите ще го разсипят от проверки, както и част от потребителите на системата.

    докато цените отново се вдигнат и правдата възтържествува?

    Окшънайз е платформа за търгове с намаляване на продажната цена. който не го разбира, ще дойде време, когато disruptive бизнесите ще го изритат в канавката. това важи и за застрахователи, и за банкови услуги, и за почти всичко. времето на динозаврите безвъзвратно отмина...

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  40. 40 Профил на globetrotter
    globetrotter
    Рейтинг: 1076 Весело

    Но навсякъде законодателството и регулациите се развиват и все по-малко минават тези номера.
    —цитат от коментар 35 на jgn33471284


    И в чия полза е това? На потребителите ли? Или е в интерес и полза само на бакшишите/хотелиерите и на уплашилите се за синекурната си службица чиновници, които пак намират какво да урегулират и санкционират?

  41. 41 Профил на Stoytcho Vlaykov
    Stoytcho Vlaykov
    Рейтинг: 13 Весело

    Анкета: А. Ивайло БГ Тръмп или Б. Ивайло БГ Макрон

  42. 42 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 257 Гневно

    До коментар [#23] от "Jumbo Jet":

    проблемът на Пенчев не е каруцарското му възпитание, а провинциалният му комплекс. но не може да му се отрече, че бизнесите му разчитат на постоянно намаляване на крайните цени, след като оптимизира бизнес операциите си.

    вживял се е в ролята си на български Илон Мъск, но и Уолтопия и Окшънайз са водещи в бизнеса си (последната в България).

    аз лично не вярвам Окшънайз да стане глобален играч, просто защото е ЕС и щатите подобни системи са се наложили отдавна при корпоративните играчи.

    но КФН за пореден път показва, че изпълнява поръчки на мутренски компании (в случая застрахователи, или брокери, които са се лишили от няколко пачки лева)... смрадлива история! смрадлива КФН.

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  43. 43
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  44. 44 Профил на abdul15
    abdul15
    Рейтинг: 536 Любопитно

    До коментар [#35] от "jgn33471284":

    "крият се зад технологията"

    В което няма нищо лошо, но си носи и специфичните рискове за всички в системата.
    Просто регулативното "доверието" (рейтинга) е в ръцете на т.нар. брокер.
    Освен това като пораснеш моменталически се удряш в държавата като монопол в регулативния "бизнес"..
    Пенчев явно се кефи да се плюнчи с държавата, но това му е за втори път и като нищо ще му излюскат още някоя стотачка (в хил. лв.).

  45. 45 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 961 Неутрално

    До коментар [#34] от "tsvetko_51":

    Ползвал съм такива платформи в няколко страни.За добро или зло не са панацея.Добри са за структури, където всичко е канализирано, продуктите респ. Услугите са пизнати до детайли и търговският отдел е от мишки.Хубавите сделки стават с личен контакт—имам предвид така, както се преговаря например в Холандия, Белгия, Германия и франция.(сутринта летиш, среща в офиса/завода, официален съгласуван запис от разговорите и т.н вечерта летиш обратно.) а не безмислено ядене и пиене по ресторанти.

  46. 46 Профил на kapitan_laino
    kapitan_laino
    Рейтинг: 1022 Любопитно

    Всичко върви по описания начин до април, когато представители на Комисията за финансов надзор (Файзи Бекир и Антоанета Маринова по информация на компанията) отиват при Пенчев и му съобщават, че са се самосезирали и правят проверка на платформата, защото смятат, че е възможно той да извършва брокерски застрахователни услуги, а няма лиценз за това.

    Пенчев обяви това за лъжа, тъй като впоследствие се оказало, че проверката е след жалба на Българската асоциация на застрахователните брокери

    ----------------

    Никой не коментира защо им е трябвало да лъжат на хубавците държавни.

  47. 47 Профил на subaru
    subaru
    Рейтинг: 1012 Неутрално

    До коментар [#15] от "tww09306483":
    ".....Пенчев не работи безплатно, ами срещу определен комисион."
    Поздравления! Вие сте един от малцината от образованите и грамотни хора в България, които очивидно знаят какво означава думата "комисион" , от кой род е и как се пише. Без двойно "н".

  48. 48 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 712 Неутрално

    До коментар [#22] от "abdul15":

    За кое КЗК говорим? За онова дето хвана картела при бензинджиите ли? Така е, те за друго, освен за поръчкови изпълнения, не стават.

  49. 49 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 2290 Неутрално

    До коментар [#2] от "zidane":

    Компанията иска коректна проверка, а не "все нещо нарушаваш, дай да се разберем". Или "да махнеш това чудо, че на сума народ ще изяде хляба".

    "Новите системи неизбежно генерират нови проблеми"
  50. 50 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 2290 Неутрално

    До коментар [#11] от "2.5":

    Идеята е доставчиците да са много. Тогава картелирането е трудно.

    "Новите системи неизбежно генерират нови проблеми"
  51. 51 Профил на ywk50370410
    ywk50370410
    Рейтинг: 152 Неутрално

    малко е спорна работатат, но както се казва няма лоша реклама., така че Пенчев ще изкара май пак повече плюсове

  52. 52 Профил на abdul15
    abdul15
    Рейтинг: 536 Весело

    До коментар [#48] от "truly":

    "Така е, те за друго, освен за поръчкови изпълнения, не стават."

    Както всички подобни служби впрочем. Не само тук.
    Пък и Пенчев да не е бедняк? Да иде да си плати ;-)
    Иди продавай застраховки без лиценз в Германия да видиш какво ще ти се случи.

  53. 53 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 2775 Неутрално

    До коментар [#30] от "полувишис":

    Да бе, Пенчев работи и печели... Лошо няма. КФН, също работи, друг е въпроса за кого и как.
    Само дето, Пенчев хитрее от време на време... Типично по нашенски. Велик бизнесмен, ама ако може да скатае от заплати, от осигуровки, от безопасни условия на труд... Такива работи... И все недоволен, като лошата държава му взела и попречила за нещо. Виж, ако лошата държава си затваря очите за нещо, Пенчев е доволен...
    Предния път се оплакваше, че му пропаднала схемата да лапне нещо покрай Тех-Парка... Пак недоволен беше...
    На мене, Пенчев не ми пречи, ама съм се нагледал и наслушал на такива...!

    Искам да съм негър, в щата Алабама...!
  54. 54 Профил на _dan_
    _dan_
    Рейтинг: 597 Неутрално

    Е, все пак капитализмът се базира на далаверата и спекулата. И не знам дали ще позволят на другарят Пенчев да наложи този сайт.

  55. 55 Профил на Gopeто
    Gopeто
    Рейтинг: 2290 Неутрално

    Ивайло Пенчев с две програми е на път да свърши десителетната работа на хилядна администрация. И среща отпор като от миналия век.
    Примерите са два, но показателни.
    При появата на комбайните, ратаите тръгват да ги трошат, защото ги лишават от работата им. По-късно през 1970-те миньорите от рудник "Челопеч" (днес концесиониран от "Дънди прешъс металс") се опитват да повредат кантари, които измерват с точност вагонетките и така се вижда колко точно руда се извозва.
    В днешно време КФН се опитва да помогне на брокерите да потрошат платформата. А представете си държавната администрация каква война ще води.

    "Новите системи неизбежно генерират нови проблеми"
  56. 56 Профил на intergalactic
    intergalactic
    Рейтинг: 476 Неутрално

    Стоя и чета как стожерите на правосъдната реформа - Дневник, както и коментиращите в Дневник, искат КФН да си затвори очите и да не прави проверка, в противоречие на законите. Само защото проверката трябва да е срещу гуруто Ивайло Пенчев. Човекът, който с години не си осигуряваше служителите на истинските заплати.

    Браво Дневник, браво съдебни реформатори.

    Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
  57. 57 Профил на jgn33471284
    jgn33471284
    Рейтинг: 374 Неутрално

    До коментар [#40] от "globetrotter":


    Струва ми се, че правата на потребителите трябва да са гарантирани от независима институция, а не от доставчиците, за да са добре защитени. В противен случай потребителите са изцяло изоставени на благоразположението на доставчика - днес се бори с конкуренти и сваля цени, утре установява монопол и диктува високи цени, както се опита и донякъде успя да направи Юбер преди да почнат да ги ограничават.

  58. 58 Профил на berry_yabalki
    berry_yabalki
    Рейтинг: 370 Неутрално

    Идеята е доста добра, но ме притеснява вечния ни фокус върху цената и тоталното пренебрегване на качеството. Ценови войни са полезни до един определен санитарен минимум - след това става за сметка на качеството на услугата. Тази платформа е перфектна за хомогенни стоки и услуги, но ако качеството е важно е редно да има и контрол (например клиентски оценки за доставчика и тн.) - признавам си, че не съм я гледал и може и да има, ако е така значи много добре!

  59. 59 Профил на globetrotter
    globetrotter
    Рейтинг: 1076 Неутрално

    До коментар [#57] от "jgn33471284":

    Правата на потребителите са достатъчно добре защитени в коментираните три случая - Uber, airbnb и Auxionize. Проблемът в случая е, че поставени в конкурентна среда аналогови професии като бакшиш, туроператор и застрахователен брокер не могат да съществуват и затова представителите им се обръщат към Държавата, за да бъдат защитени интересите им. Ощетен, както при всяка намеса на пазара, остава потребителят.

    Апропо, ако някой потребител се нуждае от по-високо ниво на защита, то следва близките му да се обърнат към съда за поставянето му под запрещение, защото явно той не може да се грижи за себе си.

  60. 60 Профил на borko_to
    borko_to
    Рейтинг: 507 Любопитно

    Ползвал съм Auxionize като доставчик и не виждам как те извършват брокерски услуги. Прави се обратен търг и самите брокери участват в него.
    —цитат от коментар 6 на EU defender


    Хехе, то по твоята логика и брокерите правят обратен търг, тъй като офертите излизат от застрахователните компании, а не от самия брокер. Пенчев в случая сериозно преиграва, а пък медийното отразяване е на принципа "шум се вдига край Босфора"...Като печалбата му е само 200-300 лв за какво подсмърча по всички медии?

    Правите дървета в гората, първи се отсичат!
  61. 61 Профил на divinesweet
    divinesweet
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Една група брокери на пазара силно се страхуват от електронен бизнес, защото са неконкурентни. (то преобладаващата част от брокерския пазар е такъв, но не им се чува гласа... ) И провокираната проверка не е първата стъпка в опита им да го препъват всякак си. Забраната за продажба на ГО-то през интернет, която КФН се опита да прокара през НС, пак с претекст- защита на потребителя, се появи пък след като най големия виртуален мол пусна "брокерски щанд". Е след проверки де, ама как да забранят на някого просто да го има?! А пък въпросната брокерска асоциация се появи точно когато Богоев забрани високите комисионни по ГО-то. БГ съвпадение е:)

    разказвам приказки за застраховане ;)
  62. 62 Профил на Oggie Petkov
    Oggie Petkov
    Рейтинг: 312 Неутрално

    До коментар [#38] от "cristo_n":

    Дядо ти бил "честен" ама много прозд щом е станал комунист, независимо как. Ако малко познаваше "идеологията" на тази пасмина щеше да знаеш, че сама по себи се тя е човеконенавистна. Ние плюем нацистите, защото тяхната идеология твърди, че те са висша раса и всички други раси трябва да бъдат унищожени или да им служат като роби. А за комунистите най-висша уж е работническата класа и всички други-буржоазия, селяни, интелигенция трябва да бъдат избити и въдворени в лагери и "превъзпитани". Вземи прочети малко Ленин и Маркс и после пиши. Научи нещо за "световната революция", "класовата борба, диктатурата на пролетариата" и други световни глупости. Вярно е, че са шайка негодници, а "честните им последователи са шайка идиоти.

  63. 63 Профил на ivanko77
    ivanko77
    Рейтинг: 566 Неутрално

    Тази платформа няма как да се ползва за обществени поръчки, това е ясно. За мен статията си е чиста реклама, особено, след като споменават, че я отварят и за физически лица.

    П.п. Потребител съм на платформата.

  64. 64 Профил на ijj
    ijj
    Рейтинг: 1702 Неутрално

    До коментар [#15] от "tww09306483":

    "Ниска цена, не означава нищо! Даже, в доста случаи си е направо, пари на вятъра!"

    Съгласен съм, точно така е. Но когато човек има точна информация за цените (при това дадена в конкурентна среда) може вече да избира какво да е качеството.

  65. 65 Профил на cristo_n
    cristo_n
    Рейтинг: 1603 Неутрално

    за комунистите най-висша уж е работническата класа и всички други-буржоазия, селяни, интелигенция трябва да бъдат избити и въдворени в лагери и "превъзпитани". Вземи прочети малко Ленин и Маркс и после пиши
    —цитат от коментар 62 на Oggie Petkov
    Това, за избиването и въдворяването в лагери, в кой труд на Маркс го прочете? ЦИТИРАЙ!!!
    Такива кръчмарски разбирачи, като теб, много ги обичам...

    И само някой да не помисли, че защитавам комунизма, щото ще е много далеч от истината.

  66. 66 Профил на galapagas
    galapagas
    Рейтинг: 725 Неутрално

    Такива като Ивайло Пенчев променят света. ЗОП трябва да се отмени и всички обществени поръчки да минават през тази платформа. На бюджета ще бъдат спестени поне половината разходи тогава.

  67. 67 Профил на Veselka Ivanova
    Veselka Ivanova
    Рейтинг: 5 Неутрално

    Браво Пич!България има нужда от хора като теб!Не обръщай внимание на злобните ! Поздравления!

  68. 68 Профил на galapagas
    galapagas
    Рейтинг: 725 Неутрално

    Но КФН не работи, а пречи. Докато Пенчев работи и печели и не знам да е попречил на някой.
    —цитат от коментар 30 на полувишис


    Очевидно пречи на паразитите, наречени застрахователни брокери.

  69. 69 Профил на Николай Николов
    Николай Николов
    Рейтинг: 1489 Неутрално

    Не ми е ясно, защо не се изработи от държавата подобна железна и проверена платформа за обществените поръчки - всъщност всички се сещаме защо няма такава, за да вървят комисионните.
    —цитат от коментар 34 на tsvetko_51
    Дори в Украина вече въведаха такава система по естонски образец: https://prozorro.gov.ua/en

    А ние още охранваме Шиши.

    Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
  70. 70 Профил на Martim
    Martim
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Пенчев не обича правилата
    когато не ги е създал той или не са в негова полза. Който го познава е наясно с това.
    Смешен плач.
    Ама така като е почнал да занимава народа с личните си терзания, защо не напише едно отворено писмо до английската кралица, Та да и се оплаче от хлобата, която му треснаха там?

  71. 71 Профил на дуле
    дуле
    Рейтинг: 723 Неутрално

    Това е подобно на търсачката за хотели Триваго:

    https://www.trivago.bg

    Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
  72. 72 Профил на yanne
    yanne
    Рейтинг: 2948 Неутрално

    До коментар [#4] от "penetrating":


    Няма какво повече да се добави. Очевидно КФН не работи в интереса на клиентите, а в интерес на някои брокери.
    —цитат от коментар 4 на penetrating


    Айде,айде!Продължавайте да рекламирате споснорите на Дай,България,после се чудете защо спонсори имате,ама избиратели-'ич....

  73. 73 Профил на 2.5
    2.5
    Рейтинг: 2654 Весело

    До коментар [#11] от "2.5":елиминира мидълмен, ставайки мидълмен?
    —цитат от коментар 36 на jgn33471284


    Не!
    Оставя доставчиците да се цакат взаимно, от което печели!
    Ако нещото за което ги пуска да се “надцакват” няма много конкуренти, те могат да решат да не си подливат вода! Вътрешни търгове ползват много по-големи компании от Пенчев. В предишния кабинет подобно нещо опита да въведе и Москов! Воят при доставчиците беше толкова неистов, че няма как да не им е бъркало в джоба. А онези джобове са бездънни?!

    I Want To Believe
  74. 74 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9101 Неутрално

    До коментар [#72] от "yanne":

    Не мога да рекламирам Да, България. Освен това не съм им спонсор. Не съм им фен, макар, че подкрепям идеята за съдебна реформа. Това не е тяхна идея обаче. Нещо повече, смятам че те изиграха деструктивна роля на последните избори.

    Та, какъв беше въпросът Ви (Я, Не) :) ?

  75. 75 Профил на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
    Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
    Рейтинг: 2205 Неутрално

    Не харесвам нито КФН, нито Пенчев...!
    —цитат от коментар 10 на tww09306483


    За разлика от КФН от която НИЩО полезно не сме видели /и много поразии/ май че Пенчев все пак е свършил нещо полезно. Това не е одобрение на личността му, доста просташки и арогантно се дължи. Но се научете да различавате направеното и личността.

    Политкоректността е Гестапо за Истината.
  76. 76 Профил на tanomano
    tanomano
    Рейтинг: 215 Неутрално

    Запознах се с повечето коментари във форума и ми стана доста иннтересно, затова реших да публикувам и моите:
    С Г-н Пенчев съм се срещал няколко пъти и съм му отказвал и предложена работа-той е бизнемсне, а в бизнеса трябва да си безкруполен и т.н.
    Но по важното е да ви разкажа за КФН (Застраховане), защото повечето от вас имат поне тнякаква застраховка:
    1. Ралица Агейн-Гуи е едно голямо недоразумение и води бизнеса към пълен крах.
    2. Преди 2 години това лице беше решило да забрани интренет и то законно, пожела от парламента да приеме закон за забрана на отдалеченото застраховане.
    3. Всички общщетения по полици Гражданска отговорност и Каско се изплащат и оценяват неправилно, защото застрахователите неспазват разпоредбите за тяхното определяне.
    4. Четири застрахователни компанни към този момент трябва да бъдат с отнети лицензи по застраховка Гражданска Отговорност, ако г-жа Гуи си вършеше работата, а не да прокарва лубиски закони.
    5. Стикерите по Гражданска отговорност, технически прегледи и зелена карта се изработват от една печатница от 2003 година БЕЗ КОНКУРС(ТОВА АКО НЕ Е КОРУПЦИЯ ЗДРАВЕ ДА Е!). Справка Чехия 2005 си направих полица ГО дадоха и зелена карта големина А5 без хологрма. Справка колко таблета и за какви пари бяха купени на МВР за таблети и прословутия софтуер за ГО, който няма аналог в света и връзва бизнеса, а скоро и ще повиши корупцията в КАТ.
    Същото това недоразумение от 2003 година досега направи Застрахователите в България пирамиди и прецаква целия този пазар, който може да носи висока доходост ако небяха нейните протежета и измислени джуджета. Има и още много факти, но не съм романист.

  77. 77 Профил на Мавродинов
    Мавродинов
    Рейтинг: 675 Неутрално

    До коментар [#19] от "abdul15":
    Доколкото се разбира, през платформата се КУПУВА, а не се продава. Аз търся ( разбира се значимо количество) сол, брашно, ламбени шишета..... може и квота за вадене на зъби, и продавачите предлагат своите цени на таблото. Аз решавам към кого да се обърна, мога да поискам и сертификат за качество на ламбените шишета преди да подпишем договора. За мен идеята е добра.

  78. 78 Профил на Федоp Венедиктович Езеpский
    Федоp Венедиктович Езеpский
    Рейтинг: 1184 Весело

    Пича е много готин и приветствам иновативното му технологично мислене. Дори предлагам да поразшири малко портфолиото от предлагани оферти. Например да не се ограничава само до олио, захар, яйца и застраховки, ами да включи и ценни книжа - акции, облигации, ДЦК и т.н., а защо не и електричество, както и въглеродни емисии? Това би било добре за потребителите, а и ще се пропуснат корумпираните посредници, което ще доведе до по-ниски цени :)
    Горе някой написа за „юбер маскировката” при регулираните пазари

    Върнете стария дизайн! Новият е реформиран като Реформаторския блок!
  79. 79 Профил на abdul15
    abdul15
    Рейтинг: 536 Любопитно

    До коментар [#77] от "Мавродинов":

    Тия лафове за "цените на таблото" звучат много добре, само че живеем в държава. В държавата има регулации и ако не ги спазваш, държата вади бухалката.
    Идеята на Иво и Петър е добра, само че ще трябва да си я опазят от държавата и конкуренцията.
    Аз добре разбирам, че се опитват с автентична рейтингова система да създадат саморегулираща се система, която да замести корумпираната държава, САМО ЧЕ този с бухалката все още е държавата, било то и корумпирана. Като ще го играеш "дизраптив", трябва да имаш топки да си го пазиш.
    Засега Ивчо отваря широка уста срещу държавата, само дано не забравя срещу какво се изправя.

    п.с. Преди да тръгнете да отричате държавата, помислете защо и как се е появила. Защо и как е измислена.

  80. 80 Профил на One Hour
    One Hour
    Рейтинг: 1145 Неутрално

    До коментар [#45] от "DDR":

    Пропускаш момента "Възложителят има възможност да добавя оферти получени извън системата на Auxionize безплатно. Добавените от Възложителя оферта за обозначени със знак"
    Тоест отиваш, летиш срещаш се и събираш оферти на хартия (реални) . Прибираш се и се съмнямаш, че цените не са добри и ги качваш всички в Auxionize. Там някой се включва в борбата "тънко" и ти си решаваш дали за купуваш от него, дали да натискаш цените на другите извън платформата.

    “Преговори” е допълнителна услуга, чрез която може да се информирате за останалите оферти, които Възложителят е получил по конкретната покупка. 

    Естествено за включване на всяка опция си плащаш надявайки се разликите в офертите да са по-големи от таксата.

  81. 81 Профил на роджър
    роджър
    Рейтинг: 1323 Неутрално

    До коментар [#15] от "tww09306483":"Ниска цена, не означава нищо! Даже, в доста случаи си е направо, пари на вятъра!"Съгласен съм, точно така е. Но когато човек има точна информация за цените (при това дадена в конкурентна среда) може вече да избира какво да е качеството.
    —цитат от коментар 64 на ijj

    Застрахователните услуги обаче са една доста по-сложна материя от "цената" им. Има общи условия, специални условия, практики на застрахователите при ликвидация на щети, и т.н., и т.н. ... Отделно от това, практиките при ликвидация /дали застрахователят плаща обезщетения, кога ги плаща и колко плаща/ стават ясни не веднага, а понякога след години съдебни дела - това не е като да си купиш пералня на добра цена ! При пералнята плащаш 400 лв, и можеш да изгубиш максимум 400 лв, докато при застраховките понякога става дума за огромни пари /пак при премия от 400 лв, примерно/.
    Този Пенчев дразни с това, че започва да врещи САМО ЗАЩОТО го проверяват от КФН !
    Никой още не е казал че прави нещо нередно, нито е санкциониран по някакъв начин ... това ЗАЩО ???
    Българският Кодекс за застраховане е в сила от 01.01.2016 г., и е ИЗЦЯЛО СЪОБРАЗЕН с европейските директиви, включително регламента на застрахователните агенти и брокери !
    Абсолютно не вярвам, че застраховател е продал полица за 800 лв, вместо за 8 000 лв - това е невъзможно ! А ако се е случило, някой просто е пил една студена вода за 800 лв ;)
    П.П. Пиша горното с ясното съзнание, че в КФН са предимно боклуци, но пък и твърде добре познавам този бизнес, за да вярвам на "добрия" пич !!!

    https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  82. 82 Профил на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
    Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
    Рейтинг: 2205 Неутрално

    П.П. Пиша горното с ясното съзнание, че в КФН са предимно боклуци, но пък и твърде добре познавам този бизнес, за да вярвам на "добрия" пич !!!
    —цитат от коментар 81 на роджър

    Все пак той е направил само табло за обяви, нали така? Офертата за 800лв е от някакъв брокер не от него. Защо КФН проверяват таблото за обяви не брокерите?

    По тази логика КФН трябва непрекъснато да проверяват вестниците които публикуват обяви, радиото и телевизията които пускат реклами. Дори момичетата които разнасят реклами и ги пускат в пощенските кутии.

    Но не го правят защото е очеизвадно, те само довеждат до потребителя търговското предложение, дали той ще му повярва и приеме си е изцяло негова работа. Ако има някаква измама тя е от търговеца предложил това, не от медията довела го до потребителя. АБСУРД е медиите да са отговорни и да проверяват обявите.

    МИРЕШЕ на наказателна акция това на КФН, напълно в духа на онзи мръсник Мавродиев който беше преди началник там. И на голямо желание да не се допусне прозрачно наддаване и публична конкуренция при търговете, всичко да е скрито покрито за да има необходимите за корупция условия.

    Политкоректността е Гестапо за Истината.
  83. 83 Профил на Darth Plagueis
    Darth Plagueis
    Рейтинг: 3284 Неутрално

    До коментар [#39] от "полувишис":

    Посмали малко. Въпросните платформи са само.. платформи. Можеш да достигнеш същите цени и без тях. В някои случаи могат да ти попречат дори. Не ти гарантират нищо. Сигурно е едно - хората, работещи с тях трябва да се обучат, защото това просто е нов, по-различен начин на търговия. Ако не го познаваш, но се буташ в него, си умрел.
    Ако някой иска, мога и с конкретика, щото като гледам тук, почти всички твърдят, че са ползвали подобни платформи, ама не си личи по изказванията...

    Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  84. 84 Профил на роджър
    роджър
    Рейтинг: 1323 Неутрално

    До коментар [#82] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":
    Доколкото прочетох в статията, прибира някакъв минимален процент върху сключените договори ... това "табло за обяви" ли е, или "момиче за реклама" ?
    Второ, не зная колко познаваш технологията на застраховането /мноого подробно е разписана в КЗ/, но всеки брокер точно това прави, без значение със/без "табло" - като има клиент, търси най-добрата оферта от няколко застрахователни компании, но има и ред други задължения съгласно КЗастраховане.
    Трето, никой в нищо още не е "обвинил" този тарикат ... нямат право да го проверяват ли ?
    Застрахователният надзор прави стотици проверки годишно, но не съм забелязал невник всеки път да излиза с такава "предварителна защита" ;)

    https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  85. 85 Профил на volarok
    volarok
    Рейтинг: 998 Неутрално

    Ако не могат да му вземат бизнеса, ще гледат да го смачкат

  86. 86 Профил на ВЕФ 206
    ВЕФ 206
    Рейтинг: 201 Весело

    От страницата на Аукциона - "окшън лиценз" за сделки до 200 000 евро - 220 евро. Немаме повече въпросе.

  87. 87 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 822 Неутрално

    КФН са страшни ливади и определено защитават лобистки интереси, но в конкретния случай със застраховането конкуренцията единствено на база цена не е в полза на клиента. Пили се цена, пили се покритие, и накрая човекът с рапицата е застрахован само срещу това извънземни да му отвлекат рапицата. Свободен пазар...

    Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
  88. 88 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
    инж. Ганев - малцинство от 5.87%
    Рейтинг: 1363 Весело

    Значи КФН е обратното на КЗК и КЗП ? :-)))

    Ако искате да разберете българо-руските отношения - прочетете "Авантюрите на руския царизъм в България" - съставена през 30те години от съветски историци.
  89. 89 Профил на ali_ibn_isa
    ali_ibn_isa
    Рейтинг: 785 Неутрално

    За Пенчев НЕ знам, ама за дузината кухи регулатори съм СИГУРЕН..
    Сигурен съм, че са корумпирани, пълни с некадърници и подлизурковци, щото това открай време са синекурни длъжности попълвани на шуро-баджанашки принцип.
    От тяхната 'регулация' прозилзат само картели и произвол. Мога да изпиша 100 странци с примери.. Дали банките се държат нормално, дали ЧСИ, дали мобилните оператори след две десетилетия произвол промениха нещо или да сме благодарни на ЕС, че централизирано поправи някои безобразия, дали застрахователните компании не си правят, каквото им е кеф и т.н.
    Всички тези безобразия са факт от десетилетия и никой от тези назначени послушковци в регулаторите НЕ си мърда пръста.
    Та, Пенчев си прави бизнеса и НЕ мисля, че пречи на някой освен на картелираната ни икономика.
    Ще минат години пред кретеноидното соц мислене у нас да се промени да разберем, че когато втази държава оставят хората да работят и печелят в края на краищата ще има за всички.

  90. 90 Профил на Cara Mia
    Cara Mia
    Рейтинг: 1076 Неутрално

    Подкрепям платформата на Ивайло Пенчев!

  91. 91 Профил на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
    Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
    Рейтинг: 2205 Неутрално

    До коментар [#82] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Доколкото прочетох в статията, прибира някакъв минимален процент върху сключените договори ... това "табло за обяви" ли е, или "момиче за реклама" ?
    —цитат от коментар 84 на роджър

    Медиите също пускат рекламите срещу заплащане, момичетата разнасят рекламните листовки срещу заплащане. Услугите се заплащат, формите на плащане са различни. Абсурд е да се иска някой да ти върши работата без заплащане.

    Относно спецификата на застрахователните услуги отново повтарям, тя си е работа на брокера, не на този който рекламира услугите му. Телевизиите да не би да ги проверява КФН че пускат реклами на застрахователни услуги, гарантирано има такива? Ами да почнем да проверяваме и Интернет доставчиците и сайтовете за хостинг, чрез тях такива обяви стигат до потребителите. И те впрочем също събират такси.

    Политкоректността е Гестапо за Истината.
  92. 92 Профил на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
    Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
    Рейтинг: 2205 Неутрално

    КФН са страшни ливади и определено защитават лобистки интереси, но в конкретния случай със застраховането конкуренцията единствено на база цена не е в полза на клиента.
    —цитат от коментар 87 на motochristo

    Потребителя е този който трябва да преценява кое е в негова полза и кое в негова вреда. Аман от психологията на социализма някой "голям и мъдър" да решава вместо нас кое е добро и кое лошо. Опитът /особено от последните 20г/ показва, че такива винаги решават какво е добро за ТЯХ, не за мен.

    КФН като е толкова загрижен да пусне серия образователни листовки за рисковете при застраховането, да отвори безплатни консултации. Но НЯМА ПРАВО да решава вместо потребителя и да го лишава от услуга която той иска.

    Политкоректността е Гестапо за Истината.
  93. 93 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 822 Неутрално

    До коментар [#92] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

    Отношението ми към регулаторите не е различно от Вашето, но в случая сте в грешка.
    Като принцип "Да" на свободния пазар, но не и непременно, особено за финансови услуги. Потребителят е цар в това да си купува най-евтиното, а продавачите да му спестяват важна информация. Следователно се появява конкуренция за цена. Следователно не се провизират застраховките както трябва. Следователно при щети не се плаща. Следователно се губи смисълът на цялото застраховане.
    Свободната конкуренция по тема цена води до това да се плащат на трите невръстни деца на загиналия в трудова слополука миньор по 450 лв. обезщетение, защото конкуренцията за цена е позволила на работодателя му да застрахова живота на бащата за 1350 лв. Никой не е виновен, всичко си е законни и пазарно. Ама в крайна сметка - дърво.
    Втори пример - от практиката на българския съд се вижда, че цената на крак/ръка/око по задължителната ГО е функция на събраната от застрахователите премия (в пари). И тя, естествено, е по-ниска от средната за Европа. Така опираме до безумната ситуация хора с еднакви травми да получават различни обезщетения, защото ГО на причинилия травмата да е на различни компании, или на компании от различни държави.

    Иначе в конкретния случай КФН обслужват поръчка на брокерската асоциация. След 10 години в бранша се нагледах на циркове от брокерите, които не само скапват пазара, но и са изключително в ущърб на потребителя.
    А КФН си драпа макарите и не може да вземе решение за какво се бори на пазара - за прозрачност ли, за сигурност на потребителя ли, за стабиунос ли. И нещата си се развиват пазарно, само без реално участие на потребителя.

    Още един пример - ако седнете и изчислите как се разпределя стойността от основните застраховки между застраховател, посредник и застрахован, ще получите около 30/40/30. Така че има много за какво да се критикува КФН.

    Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
  94. 94 Профил на motochristo
    motochristo
    Рейтинг: 822 Неутрално

    [quote#92:"Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"][/quote]

    Съгласен. В случая обаче услугата реално се предоставя не на потребителя на застрахователната услуга, а на посредника, който да му я предостави. За това е платформата.

    Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
  95. 95 Профил на Damyan Ganchev
    Damyan Ganchev
    Рейтинг: 266 Неутрално

    До коментар [#22] от "abdul15":

    дрън-дрън - глобите на КЗК СТИГАТ ДО, не ЗАПОЧВАТ ОТ, 10%. това първо. второ, говорим за КФН - ти също го казваш в поста си, а те не налагат такива глоби ...

  96. 96 Профил на abdul15
    abdul15
    Рейтинг: 536 Неутрално

    До коментар [#95] от "Damyan Ganchev":

    Прав си, грешката е моя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах