Габровски съд отмени таксата смет, защото е процент от данъчната оценка

Стопанската камара в Сливен е убедена, че определянето на таксата за битови отпадъци според количеството ще намали обема им ще стимулира разделното им събиране и ще оптимизира разходите за тяхната обработка.

© Юлия Лазарова

Стопанската камара в Сливен е убедена, че определянето на таксата за битови отпадъци според количеството ще намали обема им ще стимулира разделното им събиране и ще оптимизира разходите за тяхната обработка.Габровският административен съд (ГАС) отмени разпоредби от наредбата за определяне на местните такси в общината, които предвиждат размерът на таксата "битови отпадъци" да се определя в зависимост от данъчната оценка на имота. Решението е по жалба на Стопанска камара - Габрово, съобщиха на пресконференция нейни представители.

Според съда авторите на наредбата не са посочили какви финансови средства ще бъдат необходими за прилагането на новата уредба, нито какви резултати очакват от прилагането й, както изисква Законът за нормативните актове.
Габровският съд отбелязва, че "таксите, за разлика от данъците, са средства, които се заплащат от задължените лица за ползването на конкретна услуга, която следва да има определена стойност. Затова и законодателят обвързва техния размер с цената на конкретната услуга. Данъчната оценка не може да бъде в тази връзка основата, на която следва да се изчислява дължимата такса. Тя има отношение само към определяне на данъка за недвижими имоти. Когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет. За да се стигне до приложението на тази разпоредба, обаче, следва да се докаже, че действително е обективно
невъзможно установяването на количеството на битовите отпадъци".


Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 884 Весело

  Нормално е съд от Габрово да отмени каквато и да е такса или данък. Нали са габровци.

  Миша
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Понякога има прецеденти, през 1967г. американски съд отхвърля претенциите на банка която е дала кредит, а кредитополучателя не го е върнал. В този случай адвокатите на кредито-получателя пледирали, че техния клиент е зложил реално имот(къща и земя) а банката не е могла да докаже че парите които е дала са нейни. Но там е Америка, тука г-н Цацаров ще дойде с големия динаметричен ключ и така ще им натегне гайките, че и с пневматичен гайковерт няма да могат да ги развият!

 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1816 Любопитно

  На евреин и габровец пари може да дадеш, но да вземеш - абсурд!!!!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  Правилно действие на Стопанската камара и правилно решение на административния съд в Габрово. Които трябва да бъдат последвани в цялата страна докато общинската адманистрация навсякъде престане да се ослушва и започне да спазва закона.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  Решението е законосъобразно НО ще падне във ВАС на ГЕРБ. Там законите НЕ СА задължителни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2315 Неутрално
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8764 Неутрално

  Съвсем правилно. Имам малко жилище, в което никой не живее от години и макар че всяка година подавам декларация, плащам 50% от таксата за смет, бе да изхвърля и една хартийка.

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3116 Любопитно

  Не че е особено важно, но защо ли текстът и снимката ле-е-екичко се разминават?

 10. 10 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Па боклукчарите как ще ревнат. А те не са случайни....

 11. 11 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Сметката е много проста - разделят количествата отпадъци "произведени" през 2016 на броя жители и така преценяват по колко горе-долу струва това на жител. Защото в крайна сметка отпадъците се "произвеждат" от обитателите на града, а не от сградите или още по-малко от тяхната цена!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах