Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

БТК ще купи дял в прекия си собственик

От Дневник
Последна промяна в 12:43 на 16 фев 2017, 2472 прочитания, 36 коментара
Българската телекомуникационна компания (БТК) скоро вероятно ще придобие миноритарен дял в прекия си собственик "Вива телеком България", съобщава в днешния си брой "Капитал Daily".

Сделката е за 43 млн. евро и чрез нея средства от телекома ще могат да се "качат" нагоре по веригата акционери и да стигнат до крайните собственици - Спас Русев (46%), руската ВТБ (20% минус 1 глас) и българските й мениджъри - братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев (с общо 19%).


Те придобиха люксембургския собственик на "Вива телеком България" - InterV Investments, за 330 млн. евро в края на 2015 г. Сделката приключи миналия август и беше финансирана основно с 240 млн. евро заем от самата ВТБ. Останалите около 100 млн. евро (с включени такси и съдебни разноски, адвокатски хонорари и т.н.) са набавени пропорционално от участниците в консорциума.
Сегашната сделка цели именно да се покрият тези собствени средства, казват източници на изданието. Те уточняват, че Русев е ползвал заеми и вероятно сега бърза да ги върне.

БТК ще купи между 10 и 15%.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Най-ново от Кариерен клуб: Финанси
Фрий флоут / Free float
Процент свободно търгувани акции. Обикновено това са всички акции извън мажоритарния и големите миноритарни акционери. Важен показател при преценка на ликвидността на компанията.
Още от Речник
Реклама