Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Air France-KLM отчита добра 2016 г., но е с опасения за бъдещето

От Дневник
Последна промяна в 21:07 на 16 фев 2017, 1072 прочитания, 3 коментара
Авиокомпания "Ер Франс-Ка Ел Ем" (Air France-KLM) обяви днес, че печалбата й за 2016 година силно е нараснала, но че остава предпазлива за перспективите в контекста на множество неясноти и агресивна конкуренция, предаде Франс прес.

Постиженията са били много различни миналата година между френската компания "Ер Франс", при която има спад, и холандската "Ка Ел Ем", която отчита значително покачване.

Чистата печалба на групата е достигнала 792 милиона евро спрямо 118 милиона евро през 2015 година. Повишението се дължи на продажбата в края на 2016 година на близо 50 на сто от дяловете на "Ер Франс-Ка Ел Ем" във филиала й за храна по време на полети "Сервер" (Servair) на швейцарската "Гейтгруп" (Gategroup).

Продажбата бе на стойност 270 милиона евро.

Оперативният резултат е над два и половина пъти по-висок, отколкото през 2015 година, която беше първата година с печалба след продължителен период от седем финансови години на червено.

"Докато спадът на цените на петрола значително облекчи разходите на групата, то геополитическият контекст, конкуренцията и свръхмощностите в сектора доведоха до спад на постъпленията", заяви президентът и главен изпълнителен директор Жан-Марк Жанeяк, цитиран в комюнике.

През 2016 година разходите за гориво са намалели с близо 26 процента до 4.6 милиарда евро.
Френско-холандската група е превозила 4 процента повече пътници в сравнение с 2015 година, но оборотът й е спаднал с 3.3 на сто до 24.8 милиарда евро.

В групата поотделно оперативният резултат на "Ер Франс" се е свил до 372 милиона евро, докато на "Ка Ел Ем" е нараснал до 681милиона евро. През 2015 година резултатите им бяха сходни.

Според ръководството разликата се дължи на отражението на атентатите върху притегателната сила на Франция, както и на две стачки на летателния персонал на "Ер Франс".

Жанаяк, който оглави групата през юли, обяви през ноември план за възстановяване чрез създаване на нова компания, която да функционира с намалени цени, за да се отговори на конкуренцията на нискотарифните авиокомпании и да се възстановят пазарни дялове при далечните полети, отнети от авиопревозвачи от Залива.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Най-ново от Кариерен клуб: Финанси
Ликвидност на акция
Определя се от броя на сключените сделки с акциите на дадена компания за определен период - ден, седмица, месец, година. Колкото броят на сключените сделки е по-голям, толкова ликвидността на акциите на дружеството е по-висока. Високата ликвидност дава възможност на инвеститора много по-лесно да купи или продаде една акция. Обикновено ликвидността зависи и от свободно търгуемия обем акции като дял от общия капитал - free float, както и от самия брой на свободните акции. Колкото последните са по-големи, толкова и ликвидността е по-висока. В класическото си значение ликвидността показва колко бързо един актив може да се обърне в пари.
Още от Речник
Реклама