Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Световната банка предлага таксата "задължение към обществото" да се повиши

От Дневник
Последна промяна в 11:42 на 17 фев 2017, 3044 прочитания, 46 коментара
Финансовото положение на българската енергетика е стабилизирано, но крехко. Ако не бъдат осъществени допълнителни мерки, дефицитът в сектора ще се повиши до 1.093 млрд. лв. до 2020 г., а ако мерките не се прилагат твърдо, сумата ще се удвои. Това се казва в доклада на Световната банка "Осъществяване на преход към финансова стабилизация и пазарна реформа на енергийния сектор", резюме от който е публикувано на сайта на Министерството на енергетиката за обществено обсъждане.

Световната банка предлага таксата "задължение към обществото" да се увеличава всяка година с по 5% за всички потребители до 2019 г. Друга препоръка е да се н
амалят на разходите за погасяване на натрупаните задължения на Българския енергиен холдинг с държавен облигационен заем или с държавна гаранция. Двете петгодишни облигационни емисии на БЕХ от октомври 2013 г. за 500 млн. евро и 550 млн. евро са с лихви съответно от 4.25% и 4.875% като банката препоръчва предоговаряне за по-дълъг период и при по-добри лихвени нива.

Процесът на пълна либерализация на електроенергийния пазар трябва да продължи, съветват експертите на банката. Те предлагат преходът към пазарни цени за битовите потребители да премине на три етапа като най-бедните бъдат защитени, а социалните програми, които сега са неадекватни, се подобрят и разширят. Предлаганата от предишното правителство "социална тарифа" трябва да се прилага за повече хора, особено за големите домакинства с ниски доходи с потребление, по-голямо от 150 KWh на месец, се казва в доклада.

Експертите на Световната банка установяват, че около 440 000 домакинства са най-уязвими от увеличаване на цената на електроенергията. Те са в долните 25 процента по разпределение на доходите и харчат за енергия над 10 процента от бюджета си. Тези домакинства са разпръснати из цялата страна, като половината живеят в слабо населени райони, в близо 7% от тях има човек с увреждане, всяко пето е с безработен глава на семейството, а една четвърт са самотни хора над 70-годишна възраст. Допълнителни 149 000 домакинства, които са бедни по доходи, бързо могат да се превърнат и в енергийно уязвими, ако се повишат цените на електроенергията.

Действащите програми за социално подпомагане са неадекватни за обхващане на домакинствата в риск, пишат консултантите. Едва 14 процента от бедните домакинства са обхванати от помощта за отопление, а едва 5 процента - от програмата за гарантиран минимален доход. При домакинствата, получаващи тези помощи, помощта за отопление формира 5 процента от техния доход.

Социалната тарифа е положителна първа стъпка към подобряване на ценовата достъпност на електроенергийните услуги за бедните и уязвими домакинства. Очаква се социалната тарифа да възлиза на около 187 лв. годишно на домакинство, което представлява около 7 процента от доходите на бедните.

В доклада се препоръчва социално слабите да бъдат включвани в помощта автоматично като се използват административните данни за получателите на помощи, хората с увреждания и многодетните семейства. (бел. ред. - сега те кандидатстват по своя инициатива пред социалните служби за помощи за отопление преди всеки отоплителен сезон).

Световната банка препоръчва да се обмисли разширяването на критериите за допустимост, както и да се увеличи размерът на помощта, за да бъдат обхванати големите домакинства, чиито доходи са под линията на бедност. Оценката на международната финансова институция е, че ще са нужни общо 205 млн. лв. годишно при 69 млн. лв. сега.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Най-ново от Кариерен клуб: Финанси
ЛИБОР / LIBOR
LIBOR или London Interbank Offered Rate е лихвата, на която банките в Лондон са склонни да си заемат средства. Тя се определя ежедневно от Британската банкова асоциация. Това е едно от най-широко разпространените референтни нива за краткосрочни ливхвени нива.
Още от Речник
Реклама