Анализатори: Икономическите рискове пред България нарастват

Прекалените инвестиции в имоти стават проблем за икономиката

© Цветелина Николаева

Прекалените инвестиции в имоти стават проблем за икономикатаВсеки в бившата комунистическа държава България гордо обявява поредния чуждестранен инвестиционен проект на нов мол, голф игрище или жилищен комплекс.


Бумът при имотите създаде нови работни места и правителството докара икономическия ръст до 6% тази година. Но инвестирането само в строителство не може да донесе дългосрочен просперитет на най-бедната страна в Европейския съюз.


Това описва Ройтерс в анализ за състоянието на българската икономика.
Според анализатори проблемите на България включват недостатъчно инвестиции в инфраструктура и производство, голям дял на сивата икономика, западащо образование, растящи потребителски дългове, пълзяща нагоре инфлация и надуващ се дефицит по текущата сметка във времена на глобални кредитни проблеми. Те предупреждават, че за балканската страна предстоят трудни времена, ако бързо не се заеме със задаващите се икономически рискове.


"Виждаме строенето на молове и инвестициите в имоти, но не и в сектори за производство на стоки, което би могло да увеличи потенциала й в бъдеще. Това определено е проблем", казва Ивайло Веселинов, старши икономист в "Дрезднер Клайнворт".


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също заяви, че инвестиционните тенденции са притеснителни и че в средносрочен план България вероятно ще изпита отрицателни последици. "Би трябвало да има повече усилия за справяне с такива въпроси като човешкия капитал, образованиетно и изтичането на сиво вещество", казва икономистът от банката Фабрицио Коричели.


От общо 4.36 млрд евро преки чуждестранни инвестиции през тази година почти 3.2 млрд. са отишли в имоти и строителство, финансови услуги и търговия. Производството е получило едва 804 млн. евро.


Неотдавна Световната банка предупреди, че България никога няма да достигне равнищата на доходи в ЕС, ако производителността на труда й продължи да нараства със само 2% годишно.


Делът на услугите - банково дело, търговия и особено имотите - днес съставлява над половината от годишното производство в икономиката, докато този на промишлеността остава непроменен около 30%, а земеделието се е сринало три пъти.


ОХЛАЖДАНЕ


При положение, че глобалните условия за кредитиране се влошават, анализаторите очакват темповете на растеж на цените на имотите в посткомунистическа Европа - средно 20% годишно - да се забавят и инвестициите там да станат по-умерени.


Намаляването на потока на чуждестранни капитали ще ощети България, която разчита изцяло на преките чуждестранни инвестиции за попълване на дупката в текущата сметка, достигнала над 20% от БВП тази година заради растящия внос.


"Кредитната криза няма да свърши утре... С течение на годините ще има негативни последици за България", казва Даниел Грос от базирания в Брюксел Център за проучвания на европейската политика.


Друг проблем е растящата инфлация, достигнала годишно 12.6% през ноември. Анализаторите предупреждават пред Ройтерс, че без известно забавяне на експлозивното потребителско кредитиране и търсене, българската икономика е сериозно застрашена от прегряване.


Българите леко се съгласяват да се натоварят с дълг, само и само да имат модерни телевизори, нови коли и къщи след десетилетия на комунистически дефицит, продължава Ройтерс.


Преизчислените през инфлацията лихви на кредитите излизат около нулата или дори отрицателни, което води до опашки за още кредити пред банковите гишета. Кредитите са се увеличили с 60% към октомври, а депозитите са нараснали с 30%.


Централната банка, притеснена от кредитния бум, настоя по-рано този месец банките да вдигнат лихвите по кредитите и да затегнат условията съобразно международната ситуация. БНБ предупреди, че е готова да се намеси с нови мерки за охлаждане.


Макар да е невероятна, една финансова криза като тази от 1996-97г., ликвидирала една трета от българските банки, страната ще понесе удар, ако западните финансови институции, които контролират по-голяма част от местния банков сектор, затегнат кредитирането на своите поделения, казват анализаторите.


Предвожданото от социалисти правителство на няколко пъти потвърждава, че ще води строга фискална политика и ще поддържа бюджетен излишък от над 3% от БВП за 2008г., за да контрира външните рискове.


Но анализаторите казват, че трябва първо да видим дали управляващата коалиция, чиято популярност се топи, няма да се поддаде на натиска за по-високи заплати.


Основното средство за управляване на икономиката е фискалната политика, понеже България е във валутен борд, ограничаващ монетарната политика на страната и фиксиращ лева към еврото, припомня Ройтерс.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мунчо
  Мунчо
  Рейтинг: Неутрално

  К'во да коментираш, то ясно...

 2. 2 Профил на Строител на пясъчни кули
  Строител на пясъчни кули
  Рейтинг: Неутрално

  Ами тези от АНИ да подават молба за чуждо гражданство, че жегата се усеща ...

 3. 3 Профил на Иванчо
  Иванчо
  Рейтинг: Неутрално

  Едва ли червените боляри ще се стреснат. Те както по времето на Луканов и Виденов ще се измъкнат "по терлици", ще се сгушат при натрупаните милиони и ще изчакат каткетчиите и селендурите с къса памет пак да гласуват за тях. Само едно ме радва : че един ден, когато тука отново започнат да въртят ятагани турците (извинявам се - османлиите) , ще заварят една икономическа пустиня. Ще се хванат за голите палци на бай Ганьо Голия от село Долно Уйно (малко селце в габровские Балкан)

 4. 4 Профил на до #3
  до #3
  Рейтинг: Неутрално

  Но до тогава ще има поне 3 SPA центъра в Долно Уйно

 5. 5 Профил на Виденов
  Виденов
  Рейтинг: Неутрално

  Не - това не е вярно - чичо Ванчо от агенцията за недвижими имоти, дето е на партера, ми каза, че цените ще се качват до 9 999 евра/кв.м и аз теглих 100 000 евра за 100 кв. в Люлин 13...дано поне го пробутам за 200 000 на някой, че банката ще ми го отмъкне...

 6. 6 Профил на Ленин
  Ленин
  Рейтинг: Неутрално

  Ще го пробуташ - пак през чичо Ванчо и така до безкрай! Нали така държавата става икономически силна?

 7. 7 Профил на Милена
  Милена
  Рейтинг: Неутрално

  СТИГААА !!!! Това не може да е истина. Преди седмица от Ера /Адрес/ ми казаха да купувам имот , че много щели да се вдигнат цените и аз ги послушах. Сега ако стане нещо в посока надолу какво ще правя

 8. 8 Профил на ЗАДУНАЙСКИ
  ЗАДУНАЙСКИ
  Рейтинг: Весело

  КПСС-БСП, КПСС-БСП - АЛЕНЕЕ ИЗТОКЪТ

  БЪЛГАРИ ДЕБЕЛОГЛАВИ И НИСКОЧЕЛИ,
  ДА ГЛАСУВАМЕ ДРУЖНО ЗА ПАРТИЯТА(ЛЕНИН)

 9. 9 Профил на mned
  mned
  Рейтинг: Неутрално

  "Ако Данте беше жив за да пренапише 'Ад' мисля, че щеше да отдели допълнителен кръг от ада за безскрупулни брокери на недвижими имоти" - по-долната статия в "Дневник".

 10. 10 Профил на И тия
  И тия
  Рейтинг: Неутрално

  оправиха производството както и предишните...всичко е внос!

 11. 11 Профил на Anton K
  Anton K
  Рейтинг: Неутрално

  Инфлацията наистина е много кофти работа. Тя отново ще скапе народа. Много ми е интересно средно колко процента са се покачили заплатите през изминалата година.

 12. 12 Профил на Законност
  Законност
  Рейтинг: Неутрално

  Естествено е кризата да се задълбочава и обедняването на народа,вследствие на грабежите, да продължава. Комунистическата номенклатура имаше мотивация да развива производството при социализма, тъй като зависеше от
  работниците. След като си присвои собствеността номенклатурата вече няма такава мотивация. Тя показа на всички, че е паразитна експлоататорска класа, която само получава, а не дава (производство и заплати),заставайки на входа и изхода на предприятията, строейки хотели, офис-бизнес центрове и молове, паразитирайки от наеми и ренти. Експлоатираните от нея обаче обедняват и не могат да плащат високите наеми и ренти. Номенклатурата започва да не си обслужва кредитите. Банките им вземат хотелите, моловете и бизнес центровете. Но банките не работят с недвижима собственост и започват да фалират като обират депозитите на населението.Народът обеднява още повече, покупателната му способност пада кспоненциално.Номенклатурта фалира. Продължават здравите икономически сили в обществото, които произвеждат и нямат дългове. Това е революцията, борбата срещу паразитната експлоататорска класа, която се провежда в момента. Ако искате да я ускорите - подкрепете я. Бойкотирайте хотелите, бизнес центровете, моловете и магазинните мрежи на олигархията.Помогнете агонията да спре!

 13. 13 Профил на каналията
  каналията
  Рейтинг: Разстроено

  леле-мале-за кьде сьм,навих жената да теглим голям кредит и си купихмежилищеюние си имаме апартамент,ама за инвестиция,да го продадем,уж щели да поскьпнат

 14. 14 Профил на :-)
  :-)
  Рейтинг: Неутрално

  Другари и другарки, мисля че скоро ще стане по-зле. Напред към светлото социалистическо бъдеще! Да живеят водачите като: Виденов, Софиянски, Костов, Луканов и други знаини и незнаини изедници.

 15. 15 Профил на Развеселен
  Развеселен
  Рейтинг: Неутрално

  "Икономическите рискове пред България нараствали"- е, ДОБРО УТРО! Борсовият балон се спука, следва балонът с цените на имотите, строят се молове, хотели и спа-центрове а не фрабрики, ЕС ни нареди да затворим безопасни блокове на АЕЦ-а, ДПС-то краде, ЕС буквално забрани на нашите фирми да изнасят и ни нареди да отворим нашия пазар за ЕС-овски фирми... А ДОСТА ВЕСТНИЦИ СЕ ПРОДАДОХА, И ПИШАТ ЗАХАРОСАНИ СТАТИЙКИ ЗА КАКВОТО ИМ СЕ КАЖЕ.

 16. 16 Профил на до долния
  до долния
  Рейтинг: Неутрално

  ще се намери някой ЕС да му е виновен или американците или еврейте или комунистите, хайде вземи се стегни

 17. 17 Профил на лесен
  лесен
  Рейтинг: Неутрално

  "...предстоят трудни времена, ако бързо (правителството) не се заеме със задаващите се икономически рискове." Правителството със сигурност няма да се заеме с такова нещо, първо защото за всички е очевидно, че му липсва стратегия, второ никое правителство досега не се заемало досега с подобни неща. Освен това, кадърно правителство със сигурност не се задава, първо защото няма от къде да се зададе, второ самото население българско не го изисква. Следователно задават се трудни времена ! Всичко води до заключението, че е неизбежно. Не знам кога са били лесни времената но ако още по-трудни ще стават...

 18. 18 Профил на Някой си
  Някой си
  Рейтинг: Неутрално

  Когато народа е настроен революционно - дай му революцията, да се кротне. После пак ще го нагъзиш и така. С прост народ така се действа. А българина е прост.... та дрънка.

 19. 19 Профил на гарабед
  гарабед
  Рейтинг: Неутрално

  Ако забелязахте, в статията има моменти, които обсъждат потреблението.
  Т.е. не само некадърността на админисрацията, еднопосочността на инвеститорите и въображаемият демон - агенциите за недвижими имоти, имат пръст в задаващата се разруха.
  Самите граждани(на село раждани) са се юрнали да пазарят техника и мобилни телефони. Задлъжналостта от магазински лизинги статистиката не я хваща.
  Куцо и сакато, с мижави доходи, заеми трупа.
  И накрая другите виновни. Магазините за мобилни телефони са на всяко кюше и са денонощно пълни. Ка щяло мучо да лафи по кво да е парланго? Престиж има тука, къде отиваш ти!
  За тенекиите по улицата нямам думи. Всеки качен на тенекия, върти геврека и издухва през ауспуха валута.

 20. 20 Профил на Deep Blue
  Deep Blue
  Рейтинг: Неутрално

  селяните предават българия
  през 1923 със септемврииското възстание довело до фашистките режими
  след 1944 година започнали рреваншизма срещу фашистите и титулуващи се кои е по заслужил
  през 50-60-70 години набутани във фабрики и панелки предадоха плодородната земя и китните села за да се покажат кои в кои кварал на градовете живее
  през 90 започнали да купуват коли на поразия и да се показват кои каква трошка си е купил
  след 2000 кои в каква фирма работи в градовете и колко коли е сменил и колко апартаменти е построил
  и всичката селения е вносна от странство а това че се ражда всичко каквото се отглежда на село е божа работа за което селяните нямат принос защото ако имаха принос да увеличават добивите щяха да си стоят на село и да печелят

 21. 21 Профил на EU
  EU
  Рейтинг: Неутрално

  Бедните, комплексирани и озлобени булгаристанци обожават да прочетат някой мрачен "анализ" така явно се чувстват по-малко бедни, комплексирани и озлобени и сега кво? като се сбъднат мрачните прогнози вие ще сте супер, така ли? щото не само вие, но и "селяните, комунистите, Костов и т.н." ще са прецакани, нали? Ей, Нане, Вуте и всички подобни = прост народ = скапана държава ...

 22. 22 Профил на софиянец
  софиянец
  Рейтинг: Неутрално

  ами при положение че повече от половината от населението ни се състои от простаци нормално е да вървиме надолу

 23. 23 Профил на Spiro
  Spiro
  Рейтинг: Неутрално

  Всички пробелми в тази малка и измъчена държава са следствие от инвазията на селяните в София от последните 15 години. Това е - просто и ясно.

 24. 24 Профил на Bulgaria
  Bulgaria
  Рейтинг: Неутрално

  Безплатен съвет към тези които са си купили недв.имот:
  продаваѝте докато имате тази възможност,защото след много кратко време,дори и ох няма да можете да кажете.Няколко причини за това:
  -всички сривове започват първо като корекция
  -географско разположение-периферията на Европа(никому ненужна...)
  -население-над 7 мил.(пренебежимо малко)
  -инфраструктура-има ли такава?!!
  -англииски купувачи-към днешна дата са под 20% от миналогод.нива(а и тази кредитна буря,която бушува в момента там,едва ли им е до бълг.имоти,а тя няма изгледи да приключи близките 2-3 години)
  -абсолютно смешно изпълнение на всички видове имоти(освен качеството,плащаш прим.80кв.м.,а получаваш 60..???!Смешно нали?)
  -целия пазар се държи от няколко фирми(човека)и тези момчета все още издържат на непродадените имоти...а колко ли ще могат още?

 25. 25 Профил на Telerig
  Telerig
  Рейтинг: Гневно

  До Spiro. Ей кучи син.Селяните нямат никаква вина за положението в страната.Ако беше запознат малко поне как се трудят селяните нямаше да бълваш такива простотии.Ти като гражданин с какво допринесе за възхода на страната ???
  Ти си ебати тъпото копеле.

 26. 26 Профил на Telerig
  Telerig
  Рейтинг: Гневно

  До Deep Blue. Чуваш ли се какви ги дробиш ? Цената на една крава е средно 500 лв.За да и вземеш тези пари трябва да я отглеждаш минимум 3 години. В студ и пек, от тъмно до тъмно. И ти си като тоя Спиро .Земята не дава и ,никога не е давала даром нищо.ХОДИ ДА РАБОТИШ НА СЕЛО ДА ТЕ ВИДЯ БЕ.Е ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ НИЩО НЕ СТАВА.БИХ ТЕ ЗАКОПАЛ И ХИЧ НЯМА ДА МИ МИГНЕ ОКОТО.

 27. 27 Профил на До Спирчо
  До Спирчо
  Рейтинг: Весело

  Спирчо,Спирчо,на калпавия софианец "селяните" му пречат.

  "инвазията на селяните в София от последните 15 години"

  Следва ли че инвазията на "селяни" в Софето отпреди 15 год. е била ОК, а след това става "кофти" ?

 28. 28 Профил на luki
  luki
  Рейтинг: Неутрално

  който мисли че селяните са виновни за всичко не е трудно да стане селянин .Да си избере едно селце и да отиде там да се труди а не да друнка как някой му бил виновен за еди какво си

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах