Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
23 дек 2016, 13:55

НАП е хванала 1355 души, скрили по над 90 хил. лв. данъци

От Дневник
Последна промяна в 13:55 на 23 дек 2016, 3843 прочитания, 20 коментара
По предварителни данни до края на 2016 г. Националната агенция за приходите (НАП) ще събере общо 17.6 млрд. лв. приходи от данъци и осигурителни вноски. Увеличението спрямо 2015 г. е с 12%, а спрамо 2014 г. - с една четвърт, се казва в отчета на институцията за годината.

Проверките на физически лица за несъответствие на имуществото с обявените от тях доходи през 2016 г. са 1355 с открити недекларирани данъци и осигуровки над 126 млн. лв., което означава 93 хил. лв. средно на човек.

Кампанията на НАП за следене на оборотите по Черноморието през лятото е довела до увеличение на броя на регистрираните касови апарати с близо 10% и увеличение на приходите от ДДС с близо 40 млн. лв. Отчетеният на фискалните устройства оборот във Варна и Бургас е нараснал в резултат на проверките с над 200 млн. лв.

83% от данъкоплатците декларират и плащат задълженията си в срок.

НАП отчита, че вече предоставя над 80 електронни услуги като над 90% от всички декларации са подадени по електронен път. Администрацията изчислява, че така за годината е спестила над 300 млн. лв. административни разходи на бизнеса и гражданите чрез обработката на над 100 млн. електронни документа.


Приходите от ДДС през 2016 г. са 5.4 млрд лв., с над 1 млрд. лв. повече от предходната година. А приходите от осигурителни вноски (социални и здравни) достигат 7.3 млрд. лв. Увеличението е с над 500 млн. лв. спрямо година по-рано. Над 105 млн. от ръста се дължи на повишение в постъпленията от здравноосигурителни вноски.  • Зарче
Етикети
Капитал през телефон, компютър или на хартия в новия формат? Винаги умен, аналитичен и с ясна позиция. Вижте кой абонаментен план е най-добър за вас. Абонамент
Реклама
Най-ново от Кариерен клуб: Финанси
Пазар на второкачествени кредити / Subprime market
Пазар на кредит, отдаден на хора с кратка или кредитна история под въпрос. Пазарът може да включва както второкачествени ипотечни кредтити, така и кредити за покупката на автомобили, кредитни карти и различни продукти, който са изтеглени от лица с несигурни доходи. Съответно този тип кредити са с по-високи лихви от традиционните за кредитополучателит с добър кредитен рейтинг. Това дава допълнителна доходност за инвеститорите в тях и продукти, базирани на тях, но същевременно и рискът от неплатежоспособност е по-висок. Сигурността на пазара силно зависи от здравето на цялата икономика. Докато лицават получават стабилни доходи те могат да изплащат за взетите кредити. При влошаване на икономическата конюктура обаче - загуба на работа, ограничаване в доходите и др., много бързо се влошават и пазарът на второкачествени ипотеки - кредитополучателите няма да могат да плащат, а кредитодателите избягват да поемат допълнител риск.
Още от Речник
Реклама