Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
15 фев 2017, 13:14

България ще плаща по-малко на "Стандард енд Пуърс"

От Дневник
Последна промяна в 13:14 на 15 фев 2017, 1708 прочитания, 13 коментара
Правителството упълномощи министъра на финансите да сключи нов договор с рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard and Poor’s, S&P) по стандартите условия на агенцията, съобщи правителствената пресслужба.

Този договор ще е по-евтин за държавата от изтеклия двегодишен договор, по който агенцията оценяваше страната досега. "
В периода 2014-2016 г. България използва услугите на Standard and Poor’s като редовен емитент. Отсъствието в Закона за държавния бюджет за 2017 г. на лимит за емитиране на облигации на международните капиталови пазари не налага продължаването на този статут", се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Преминаването към стандартните условия на агенцията ще допринесе до значително намаляване на разходите за кредитен рейтинг, уточнява пресслужбата.

Предлаганото споразумение е безсрочно и може да бъде прекратено по всяко време от всяка страна.
Към момента България поддържа договорни отношения с трите водещи агенции за кредитен рейтинг – "Мудис" (Moody’s), "Стандард енд Пуърс" и "Фич" (Fitch), като по този начин максимално осигурява получаването на външна оценка за процесите в страната.
Суверенният кредитен рейтинг представлява независима външна оценка на макроикономическите индикатори и състоянието на политическата система на дадена страна. Анализите на рейтинговите агенции съпътстват процеса на присъждане на държавен рейтинг и се следят от международните инвеститори.

  • Зарче
Етикети
Реклама
Най-ново от Кариерен клуб: Финанси
Печалба на акция / Earnings per share (EPS)
Финансов коефициент, показващ каква част от реализираната нетна печалба може да се разпределя на издадените обикновени акции. EPS = (Нетна печалба - дивидент на привелигировани акции)/Среднопретеглен брой обикновени акции Показва се в лева. Ако една компания има издадени инструменти, които могат да се конвертират в акции се взима в предвид Diluted EPS. Такива инструменти са например конвертируемите облигации или варанти, като съответно трябва да се отчете и тяхното влияние върху, това което акционерите в обикновени акции биха взели при разпределянето на цялата нетна печалба.
Още от Речник
Реклама